Last news in Fakti

21 Януари, 2020 06:33 3 706 10

Мистериозната болест от Китай се разпространява по-бързо от очакваното

  • китай-
  • вирус-
  • пневмония

Британски учени не изключват възможността тя да се предава и от човек на човек

Мистериозната болест от Китай се разпространява по-бързо от очакваното - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Китай расте броят на заразените от новата мистериозна белодробна болест. И то по-бързо, отколкото твърдят официалните власти. Британски учени не изключват възможността тя да се предава и от човек на човек.

Заразените с новия вирус стават все повече - по последни данни те са поне 198. Заболяването вече се разпространява и извън 19-милионната метрополия Ухан. Загадъчната болест е довела до смъртта на трима души, съобщават здравните служби в град Ухан, където новият вирус бе регистриран за първи път.

До момента има 25 души, заразени с вируса, които вече са изписани от болницата, други 170 са на лечение. Състоянието на 35-ма от пациентите се определя като тежко, деветима са в критично състояние. Други 126 пациенти са се заразили от лека форма на болестта.

Действително заразените са много повече?

До 19 януари китайските власти бяха съобщили само за 60 потвърдени случая на зараза с новия корона вирус. Но действителният брой на заразените вероятно надхвърля 1 700 души, се твърди в научна публикация на Центъра за анализ на инфекциозните заболявания MRC към лондонския Имперски колеж. "Безпокойството ми междувременно нарасна значително ", споделя ръководителят на изследването Нийл Фъргюсън.

Обезпокоителен факт е също и това, че за първи път заболяването е открито и извън пределите на 11-милионната метрополия Ухан, където то бе регистрирано най-напред. Има информация за двама жители на Пекин, които са се заразили, както и за един човек в Шънджън - и тримата са посещавали преди това Ухан. В Шанхай също бе потвърден първи случай на заболяване от новия вирус.

Разрастването на болестта идва в крайно неподходящ момент, тъй като се задават празненствата по случай посрещането на китайската нова година. Милиони китайци по традиция пътуват до родните си места. Така заразата вероятно ще се разпространи още повече.

Още в петък здравните власти в САЩ обявиха, че ще преглеждат щателно пътниците, пристигащи от Ухан за съмнителни симптоми като например повишена температура. От Тайланд се съобщава за два случая на заболяването, от Япония - за един. При това става дума все за хора, посещавали преди това Ухан.

Какво се знае за новия китайски вирус?

За самия вирус е известно, че е от групата на коронавирусите и може да предизвика развитието на пневмония. Знае се също, че смъртоносното заболявания ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) също беше причинено от вируси от този тип. През 2002 и 2003 ТОРС отне живота на близо 350 души в континентален Китай и на още близо 300 в Хонконг.

Първите случаи на зараза с новия китайски вирус бяха свързани с борсата за морски храни в град Ухан. Наред с делфините и другите морски бозайници на този пазар до закриването му на първи януари, по сведения на някои медии, се продавали и прилепи, кокошки, зайци и змии. Вероятно именно някой от тези животински видове е станал източник на заразата.

Засега китайските здравни органи не са установили нито един случай на пренасянето на новия вирус от човек на човек. Но британските епидемиолози не изключват вероятността заразата да се предава и по този начин.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Азз

    14 0 Отговор
    ЦРУ!
  • 2 Гостилничаря

    21 2 Отговор
    Кой знае от коя лаборатория е излязъл този вирус! Явно филмите с подобни сюжети не са чак толкова нереалистични след като такива неща се случват и в реалния живот.

    Коментиран от #7, #10

  • 3 МП4

    14 1 Отговор
    Питайте американците!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Важното е какво не се знае за този

    11 1 Отговор
    Това което не се знае или по-точно - знае се,но не се дава гласност е,че краварете(СеРеУ-то и Ми-6) и Цион (МОСАД) отдавна работят в тази насока!
    Всички болести, включително и Африканската Чума, и Свинския грип, и СПИН-а и пр. е тяхно дело!
    СДС-Чумата у нас - също!
  • 6 до джендърчето 4

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "еврейската държава Русия е на колене":

    Путин правил грешка. Нещо много си притеснен за Русия. Грешката е че не си си изпил хапчетата.
  • 7 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Излязал или просто са го пуснали да видят реакцията в извън лабораторна среда
  • 8 тунбергщини

    4 1 Отговор
    Китайска поговорка: " Всичко,което лети се яде....с изключение на самолетите". Какво искате от такива?!Какво да кажем напр. за замразен "мънки-с брейн".т.е маймунски мозък???!!!
  • 9 Гост

    3 1 Отговор
    Ето случай, при който бързите пътувания на далечни разтояния могат да навредят. Така се разпространяват заразите по-бързо. Карантина на зоната и около нея армия с калашници!
  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гостилничаря":

    Самата истина....