Last news in Fakti

21 Януари, 2020 13:00 11 644 33

Как Украйна се обединява с Русия

  • украйна-
  • русия-
  • обединение

В края на XVI - началото на XVII век запорожското казачество многократно се бунтува срещу властите на Речта и дворянството, но не постига окончателен успех

Как Украйна се обединява с Русия - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Бради, чубове, саби, бандури. Мнозина се радват, но някой е задълбочен в размисъл. В центъра на вниманието е хетман Богдан Хмелницки, запасан с червен пояс. Така класическата съветска картина показва Переяславската Рада - срещата на казаците, на която е взето решение да се обедини Запорожската Войска с Руското царство. Тя се провежда на 18 януари ( по стар стил - 8) януари 1654 г. и е повратна точка в историята на Украйна и Русия.

Предпоставки

През XVII век по-голямата част от територията на съвременна Украйна е управлявана от полско-литовската Реч Посполита. Малоруското население е една трета от общото население на страната. Украинските воеводства заемат 35% от общата площ на държавата.

Положението на украинците постоянно се влошава. От една страна, започва закрепоставянето на селяните. В края на XVI век в много области селяните са задължени да работят ангария три дни в седмицата, в Галисия се достига от пет до шест дни в седмицата. Земеделските производители също са подложени на множество задължения в полза на своя господар и държавата. Властта на земевладелците над селянина е неограничена. Шляхтичът не само може да продаде или купи селянин, но дори да ги убие безнаказано. Според украинския историк Дмитрий Яворницки земевладелците гледали на простите хора като на тъп добитък и кучешка кръв.

От друга страна, малорусите са изтласкани от градовете. Заявявайки, че правата и привилегиите на гражданите се отнасят само за католиците, полонизираният градски елит изтласква православните извън градските институции и съдилища. Той също постига установяване на ограничения за броя на постоянните жители-украинци. Например, само 30 православни семейства получават правото да живеят в Лвов. Всички те са разположени на малката тясна Руска улица.

Настъпва и потисничеството и полонизация на украинския елит. Истинското бедствие става неразрешеното завземане на земя. Показателна е съдбата на бъдещия хетман Богдан Хмелницки, който е притежавал малка ферма край Суботов. Възползвайки се от отсъствието му, поляци нападат фермата му, разграбват я, отнемат жена му, с която Хмелницки живее след смъртта на първата си жена, женят я за поляк по католически обред и пребиват най-малкия син на Хмелницки, което, както предполагат някои историци, му коства живота. Всички опити на Хмелницки да постигне справедливост в съда остават неуспешни.

Католическата църква оказва натиск върху православната вяра. В началото на XVII век по-голямата част от православните магнатни кланове и значителна част от благородничеството приемат католицизма и се полонизират, всъщност обединявайки се с полско-литовското благородство в една управляваща класа. „Руските господари станаха напълно чужди на руския народ, а властта им придоби формата на иноземно и иноверно поробване“, отбелязва историкът Николай Костомаров.

Запорожските казаци и Войната от 1648–1654

Движещата сила на антиполската съпротива са запорожските казаци. Някои от казаците - т. нар. регистрирани - са на обществена служба и защитават границите на Реч Посполита от набезите на кримските татари. Те са официално включени в армията, получават заплата от пари, хляб, барут и оръжие. Друга част от казаците са били избягали роби и селяни. Те са наемани от богати казаци, занимавали се с риболов, лов, но най-често живеят от военни набези.

В края на XVI - началото на XVII век запорожското казачество многократно се бунтува срещу властите на Речта и дворянството, но не постига окончателен успех. Или полската армия побеждава бунтовниците, или Варшава прави ситуационни отстъпки, но след това само засилва натиска.

На този фон погледът на малкото руско население все повече се насочва към едноверна Москва. По-специално казаците искат да получат поданство от нея по време на антиполските въстания от 1591-1593, 1637 и 1638 година.

През 1648 г. най-мащабното въстание срещу поляците е вдигнато от Богдан Хмелницки, избран от казашкия хетман. Казаците успяват да победят полските войски няколко пъти. По-специално казашко-татарската армия сечели победата при Жълтите води и Корсун, пленявайки коронния полски хетман Николай Потоцки. Тези успехи предизвикват огромен ентусиазъм в обществото на малорусите.

Самият хетман обаче вярва, че казаците сами не могат да издържат. През 1648 г. той изпраща писмо до руския цар Алексей Михайлович, в което говори за победите и желанието на казаците да преминат под властта на Москва. „Искаме самодържец стопанин на своята земя, като на вашата - благодат от православен християнски цар“, пише Хмелницки. В Русия обаче се колебаят, тъй като разбират, че сближаването неизбежно ще доведе до война с Реч Посполита.

Казаците два пъти по време на въстанието подписвали мирни споразумения с поляците, но и два пъти възобновяват военните действия. С времето положението на казаците става все по-трудно. Те претърпяват редица значителни поражения. По-специално чувствителни са провалите в сблъсъците край град Лоев и село Берестечко. Освен това кримските татари се оказават съмнителни съюзници, които често използват войната, за да решат собствените си политически и икономически проблеми. Показателна в този смисъл е битката при Жванец. Там поляците са в затруднено положение, но са спасени благодарение на това, че подкупват кримските татари.

Земският събор в Москва, Переяславска Рада

До 1653 г. военно-икономическият потенциал на Малорусия е бил подкопан. Унищожени са 100 града, като общият брой на жертвите през петте години на въстанието възлиза на 35–40% от предвоенното население. Затова казашката армия е намалена. През 1648–1649 г. тя наброява повече от 100 хиляди души, през 1653 г. - едва 50–60 хиляди. Става все по-очевидно, че без помощта на Москва казаците няма да могат да бъдат освободени от поляците.

Богдан Хмелницки все по-упорито моли руския цар за помощ. Той посочва, че потушаването на въстанието ще доведе до укрепване на Речта, обръща внимание на потисничеството на православната вяра от поляците. В резултат на това в Москва започва истинска подготовка за обединение.

През есента на 1653 г. е свикан Земски събор, който да обсъди въпроса. Представителството на различни сектори на обществото е най-широкото от всички възможни по онова време. В резултат на продължителна дискусия съборът решава, „за да може великият цар самодържец и велик княз Алексей Михайлович Всеруски да угоди на хетман Богдан Хмелницки и цялата Запорожска Войска с нейните градове и земи да вземе под държавната си ръка за православната християнска вяра и светите Божии църкви“.

В резултат от Събора е създадено посолство при хетмана, начело с болярина Василий Бутурлин. Делегацията пристига в град Переяслав, който по това време е голям град и казашки полкови център. Хмелницки идва тук със своя военен съвет. Сутринта на 8 януари (според новия стил - 18) януари 1654 г., се състои Рада, която одобрява решението да премине „под ръката на господаря“. Тогава на площада пред църквата „Успение Богородично“ се събират „хора от различни чинове“. Пред публиката излиза Богдан Хмелницки, който казва, че руският цар „не е презрял шестгодишните молитви“ на казаците и се е съгласил да ги вземе под своя ръка. Според представителите на руското посолство събралите се на площада извикват в отговор: „Волим под царя на Изтока, православния“.

След това казаците се заклеват във вярност на самодържеца в катедралата Успение Богородично, а членовете на руското посолство подаряват на Богдан Хмелницки царско писмо и знаци на властта на хетман: знаме, боздуган и шапка. Няколко дни по-късно посолството се премества в градовете, контролирани от Запорожската войска. Там процедурата за клетва е повторена. Вероятно представителите на царя са вярвали, че резултатите от срещата в Переяслав изискват подкрепа. Общо представителите на руското посолство посещават 177 града и села, в които клетва полагат 127 хиляди души.

Обединението на Запорожската войска и Руската империя води до поредната руско-полска война, продължила до 1667г. В резултат Полша изоставя Смоленск и Чернигов и признава руското владение над Левобрежна Украйна. Специален член на споразумението е Киев. Страните се споразумяват че градът ще остане във владение на Москва две години, след което ще се върне в Полша. Но по-късно Русия плаща обезщетение за Киев - 146 хиляди рубли в злато. И го оставя при себе си.

Съвременни оценки

Настоящите оценки на Переяславската Рада в двете страни са много различни. Особено рязко се промени отношението към събитията от XVII век в Украйна. След разпадането на Съветския съюз в Киев много внимание бе обърнато на факта, че двете държави се разграничават и разделят. Най-ярката илюстрация в този смисъл е книгата на бившия президент на Украйна Леонид Кучма, озаглавена „Украйна не е Русия“. След победата на Майдана през 2014 г. реториката стана още по-рязка. Киевските политици неуморно заклеймяват общото минало с Русия.

На този фон Переяславската Рада, където самите казаци искат да бъдат част от общата държава, изглежда неудобно. Изглежда, че е невъзможно да се мълчи за тази най-важна страница от историята. Но да се осмисли в съвременната парадигма, където Киев уж непрекъснато се стреми далеч от Москва, към Европа, не работи. При такива обстоятелства политиците предпочитат да споменават по-малко за тези събития. Не случайно през септември 2019 г. Върховната Рада преименува град Переяслав-Хмелницки, като заличи от името споменаването на казашкия хетман. Периодично има предложения за събарянето на паметника на Хмелницки, който е поставен в Киев.

Руските експерти подчертават, че през XVII век Переяславската Рада не се възприема съвсем както сега.

„През 1654 г. не са обединени две държави, а един народ, „Вся Русия “. Жителите на десния и левия бряг на Днепър наричат себе си руснаци, русини. Наричат езика си руски. Те имат единна православна вяра с жителите на Руската империя. Разбира се, те имат и ясни регионални характеристики, съвсем различна социална организация. Но това не им пречи да искат единство в критичен момент от историята”, коментира Сергей Перевезенцев, доктор на историческите науки, професор на катедрата по политически науки на Московския държавен университет.

Превод: В. Сергеев


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелее

    37 4 Отговор
    Абе с една дума , рускоговорящите украинци са хамериканци !
    Хайде borka, почвай със стихчетата ...
  • 2 El chochone

    14 59 Отговор
    КО МА ИНТЕРЕСУВА ОБЕДИНЯВАНЕТО НА ХОХЛИ И МУРЗИЛКИ,ДА ХОДЯТ В СИБИР ДА РУПАТ ШИШАРКИ.!
  • 3 да де

    66 11 Отговор
    Каква Украйна бе смешници тогава няма никаква Украйна чак когато влиза в пределите на Русия се появява украйна тоест в покрайнините.
  • 4 козяшки трол

    26 24 Отговор
    Ауууу, къва хибридна руска атака! Взмутен съм!

    Коментиран от #26

  • 5 Сандо

    81 6 Отговор
    Украинците и македонците имат един общ проблем - каква история да си измислят.

    Коментиран от #19, #24

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Благо

    14 3 Отговор
    Аз се чудя , защо тук смърди на изплющан наведен чики-гладиатор .
  • 8 Яшар

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "еврейската държава Русия е на колене":

    Абе хюми , забрави ли как скимтеше , като те яздихме заднишки цяло Столипиново ?7557
  • 9 Гост

    27 5 Отговор

    До коментар #6 от "еврейската държава Русия е на колене":

    Хапчетата баце.Пак забрави да си пиеш хапчетата.
  • 10 Коко

    32 5 Отговор
    Не е Реч, а Жечпосполита. Май не само политиците ни не знаят правописа.

    Коментиран от #11

  • 11 Ббб

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Коко":

    Щом и Александър Балан е цъФФФнал , мога спокойно да си поръчам пуканки .
  • 12 Стеф

    2 14 Отговор
    Така беше написано в учебника по история но вече човек не знае кое е истина.
  • 13 соросоид дебил

    34 9 Отговор
    Сега виждаме повтаряне на историята отново. Този път Украйна е под влиянието не само на Полша, но и краварника.Скоро ще има отново въстание и ново обединение с Русия. Много хора тук мислят, че в Западна Украйна живеят католици.Не господа! В западна Украйна живее същият руски народ със своя диалект и православни църкви, но тяхната църква е подчинена на римо-католическата.
  • 14 Ужасссс!

    27 3 Отговор

    До коментар #6 от "еврейската държава Русия е на колене":

    Нужна ти е сериозна специализирана психиатрична помощ и може в известен срок да е нужно поставянето ти в изкуствена кома за да не си самопосегнеш! След което да те водят на баячка да гони демоните, които са те обладали.
  • 15 123

    4 24 Отговор
    Пак рубладжийски номера!
    Сладки са тия рубли...
  • 16 Петър

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "еврейската държава Русия е на колене":

    Смени дилъра, с тия видения ще я докараш до усмирителна риза!
  • 17 Гост

    4 3 Отговор
    Не разбрах кога тия земи са Малороссия, кога Украина? Авторът и той не е наясно явно.
  • 18 Ха ха

    5 2 Отговор
    Как, как....както и сега ще се обедини като види дебелия четвъртит!))))
  • 19 Перо

    1 8 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Книжовен украински има от началото на 19в., тогава няма още книжовен новобългарски, камо ли македонски.
  • 20 Ами

    4 4 Отговор
    Малорусия е другото име на Украйна , малка не защото е малка, а защото е същинска Рус, подобно на малка Софийска община , което значи централна същинска София, за разлика от голяма София. -бившите села . По-късно се налага Украйна именно , за да се разграничат от Москва , която присвоява името и идентичността им. Как става?Тъй наречения Брянски лес някога непроходим и див разделял високо развитата християнска цивилизация по Днепър - Рус/което име Москва по-късно орисвоява / от намиращите се на изток от този лес полудиви предимно фински племена , обитаващи Залесието- сегашна Русия, където няма градове , няма християнство и животът е на примитивно ниво. Брянският лес е приблизително и сегашната граница на Украйна и Русия, там минава по-късно и границата докъдето достига на изток магдебурското право, което прави човекът свободен, а не роб. Когато възникват Киев и Руските княжества по Днепър е нямало дори пряк проходим и достъпен път със земите на изток от Брянските гори , князете в Киев са ходили при диваците на изток , като заобикаляли хиляди километри, вместо напряко, те първо минавали по Днепър на север , а после се прехвърляли в река Волга и оттам се спускали на юг . Постепенно там пращат някои по-млади братя да събират данъци от земите на изток и да християнизират със слаб успех местните диваци. Москва още не съществува като селище , а Московското княжество възниква в дивите източни земи много по-късно , след като Киев е завлад
  • 21 Фикус

    0 4 Отговор
    Обединение няма да има в следващите 50 години
  • 22 Ами

    3 8 Отговор
    Московското княжество възниква в дивите източни земи много по-късно , след като Киев е завладян от татарите , а Рус се е разпаднала на множество княжества .Град Москва и княжеството не е съществувало по времето на Рус. Едва по-късно , Московското княжество се въздуха като спечелва доверието на татарите и по тяхно пълномощия рекетира, събира данъци и унищожава другите руски княжества. За първите 300 години московският княз има само една битка с татарите и стотици битки с Новгород, Твер, Псков и другите руски княжества , които унищожава. След отслабването и разпадането на империята на татарите, Москва се заема тяхното място, до 18век князете носят наследените от татарите парадни бойни шлемове , изписани с молитви от Корана, храмовете и досега приличат на джамии, нравите са източни, а владетелите и досега са неограничена власт като татарските им учители При Петър почват да се ориентират към Запада и по източно хитро и нагло крият в страната си идентичност и да се представят като наследници на унищожената от самите тях цивилизация на Русь. Естествено малорусите се принуждават да се разграничат от наглостта на поробителите , откраднали идентичността им, и да се наричат предимно украинци, да създават литература на своя език от края на 18век и да се разграничават от асимилацията на поробителите си .

    Коментиран от #23, #28

  • 23 Д'мин

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Не пиши глупости! За основаване на гр. Москва е приета датата, когато Юрий Дългорукий-княз на Киевска Рус започва да строи в града, някъде към 1100 и някоя година (не ми се рови). Разбира се града е съществувал и преди, но е нямал политическо значение, населявали са го предимно угро-фини! Московското княжество се създава от княз Владимир, който отделя града от Влладимиро-Суздалското княжество, което е част от Киевска Рус. Ако се върнем още повече назад във времето, ще видим, че градовете Киев и Москва са управлявани от варяги от един и същ род-братовчеди! Така, че да плямпаш, че Украйна е преди Русия, това за лека нощ на малките хохълчета!

    Коментиран от #29

  • 24 Проснак

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Русия е държава с непредвидима история

    Коментиран от #25, #31

  • 25 хихихихи

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Проснак":

    Осъзнаваш ли какво си написал? Едно нещо за да е история, трябва да е минало. Нещо за да е предвидимо или не, трябва да не се е случило. Все едно си написал-непредвидимо бъдеще в далечното минало!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Съсед

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ами":

    Браво,точно така.Обясни на българите,че тук много рубладжийски тролове,дето напразно ядат на чукчите пелмените от чардаке
  • 29 Събуди се братче българче и почети още

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Д'мин":

    „Украйна” не е преди Русия,защото е Независимо государство от 27 години.Името ѝ е измислено в Русия от рускоговорящи,едва ли е от граничарите от 7'в Онгъла,но може да поровиш
    Украйна е слепена така като УССР,че да е една от всички буферни територии от Финландия-Суоми-до Дальний восток,като в азиатското направление е сформиран втори ешалон(Казахстан),явно оттам може да запари Кремъл повече,тъй,че да ни викат и нас запас...
    Към територията с народа,говорещ езика на РУСИНИТЕ(русински.Справка уикипедия,почвате и четете.учите пропуснатото и стига са ви лъгали),а това е грубо половината Украйна-се добавя още толкова нерусино,а руско говоряща.Фифти-фифти,а Кремъл помага на везните където трябва и така ги държи манипулируеми,ЗА ДА ИМА БУФЕР,ДА НЕ ГРАНИЧИ С ВРАГА,бил той Нато,Османската и т.н
    Геостратегия искаща геополитика.Днес същия този РУСИНСКИ ЕЗИК Е ЗАБРАНЕН В УКРАЙНА.
    За заблуда на врага.Ей тъй на.
    Който обаче знае тези езици-бързо ще разбере.
    И няма да слуша разни шибани азиатски тролове,неможещи да си намерят почтенна професия,а дошли да клатят другите народи,подобно някогашната Орда,на която са се кланяли.
    напишете в гугъл-преводача на арабски „джамия” и добавете т.н.„славянска” наставка за множестено число -ВА(дър-ва,лист-ва,брат-ва...)и ще получите ИМЕТО НА ГРАДА НА МНОГОТО ДЖАМИИ,съхранено идиотски до днес МОСК-Ва
  • 30 Съсед

    0 0 Отговор
    Вярно бее...ПОГЛЕДНАХ В ГУГЪЛ ПРЕВОДАЧ
    ДЖАМИЯ НА АРАБСКИ Е „МОСК”
    Големи карабини ше излезат тия,ясно защо насъскват разни кавказци и дръпнати към славяните в украйна...кой знае кви карабини рязани са из целия РСФСР...
  • 31 Historia magistra vira est

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Проснак":

    Историята е учителка на живота,латинска
    (...и проститутка на политиците.българска от ново време)
    Руската история сме я учили от ссср,а той не се управлявал,управлява и днеска от руснаци
    Поне това разберете,проверено е от българи,можете да не четете ,даваме ви го наготово
    Или щото еще непонятно?или объяснить вам хотите ПО-РУССКИ???
    Вярвате или не вярвате на чужди радиостанции,това е въпроса.Мислете за нас,двата милиона зад граница и за кого гласувате,защото чекистки партии са почти всички,но със сигурност не за вас,а за себе си и ония от кремъл работят БСП,ДПС,Атаки и всякви нацита,ГЕРП и съюзници...мислете си кой НЕ Е ОТ ТЯХ,като ш анс не е имало да поникне друго на ихней подконтрольной територии 140 лет
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Няма нужда от тумор инфаркт или инсулт

    1 0 Отговор
    Страна която ако ше копира фактически събития от историята си, значи не е наред !
    А човек който превлича само негативи към себе си значи е прокълнат ! Човек който е дивак, това е така заради самота, липса на работа, приятелка и други работи !