Last news in Fakti

22 Януари, 2020 06:33 5 763 28

Защо на Балканите въздухът е толкова отровен

  • смог-
  • замърсяване-
  • мръсен въздух-
  • балкани

През зимата много градове в региона се задушават под мръсна пелена

Защо на Балканите въздухът е толкова отровен - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отровен смог над Балканите. През зимата много градове в региона се задушават под мръсна пелена. В Белград и Сараево въздухът нерядко е по-мръсен дори от този в Делхи. В София също страдат.

Всяка зима много градове в Югоизточна Европа потъват за дни в плътна, мръсна мъгла. Граждански инициативи и опозиционни партии изискват от правителствата си незабавни мерки, както и дългосрочни планове за опазване на чистота на въздуха и ограничаване на фините прахови частици. Правителствата обикновено успокояват, твърдейки, че вече е направено много, и че ситуацията всъщност не била чак толкова лоша. След което идва пролетта и с това дебатът по въпроса приключва - до следващата есен.

В статия на „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" Михаел Мартенс отбелязва, че тази година спорът около лошия въздух е особено остър, тъй като някои столици от региона отбелязват печални рекорди – „в продължение на дни техните жители вдишваха най-мръсния въздух в света. Дори в Пекин или Делхи, които не се отличават с високо качество на въздуха, можеше да се диша по-свободно", четем още в статията.

Белград и Сараево - сред градовете с най-мръсен въздух в света

Проблемът се появи най-напред в Белград, припомня ФАЦ: в края на октомври 2019 сръбската столица за първи път влезе в първата петица на градовете с най-мръсен въздух в света.

На 14 януари Сараево дори излезе начело на тази класация. Стигна се дотам, че шведското посолство в столицата на Босна и Херцеговина призова правителството на страната да действа: "Това, от което имат нужда гражданите, са ефективни мерки. Положението постоянно се влошава и ние ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ, че досегашните мерки не дават желаните резултати".

Фактът, че сдържаните по темперамент скандинавски дипломати използваха главни букви, за да подчертаят тревогата на това предупреждение, е показателна, отбелязва германското издание. Правителствата в региона вече няма как да игнорират феномена, който безпокои избирателите им, коментира ФАЦ и споменава, че политиците са се опитали да внесат успокоение - обяснявайки, че ставало дума за моментни ситуации. „Някои политици дори се опитаха да внушат, се дебатът всъщност е разпален от паника, предизвикана от чужбина", пише изданието. А в Сърбия президентът Вучич дори обеща, че до шест-седем години проблемът ще бъде разрешен.

„Това е доста амбициозно начинание", коментира Михаел Мартенс, тъй като лошото качество на въздуха в много балкански градове е до голяма степен свързано с това, че регионът е икономически най-слабо развитата част от континента. Една от причините за лошото качество на въздуха през зимата е големият брой стари коли, камиони и бусове. В Сърбия например средната възраст на автомобилите е 17 години.

Проблемите в София също са сериозни

Автомобилният парк постепенно се обновява, но из югоизточноевропейските градове все още се движат превозни средства, които в повечето държави от ЕС биха били изтеглени от движение още при първа възможност. Виновни обаче са не само старите коли, пояснява германският ежедневник - в градове като Белград, Скопие или Сараево все още мнозина се отопляват с дърва или въглища, а в бедняшките ромски квартали често се горят и отпадъци.

Дори градове в България потъват в смог през зимата, макар че страната е член на ЕС и има достъп до европейските насърчителни фондове. „В София, където все пак има метро, общински власти предоставят т.нар. "зелени карти" за обществения транспорт. В дните с най-голямо замърсяване на въздуха тези карти дават право да се пътува в цялата градска мрежа само срещу 1 лев. Това действително е добре за въздуха, но пък обременява градския бюджет с до 150 000 евро дневно", пише ФАЦ.

Държавите от Западните Балкани, които не могат да разчитат на сериозни европейски средства, няма как сами да модернизират инфраструктурата. С други думи: Ако ЕС иска да има чист въздух и в своя балкански „вътрешен двор", ще трябва да помогне, заключава Михаел Мартенс.

По същия повод редица германски издания цитират и доклад на Програмата за околната среда към ООН, в която е направен анализ на данните от миналата година за замърсяването на въздуха в 19 града от Западните Балкани. Заключението на експертите е, че лошото качество на въздуха води до почти 5000 случая на преждевременна смърт годишно. Като основен източник на вредните емисии са посочени електроцентралите и отоплителните инсталации на твърди въглища.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    22 52 Отговор
    Научно доказано е че където има русуфили въздуха е с повишена степен на замърсяване, това са нечистоплътни хора и около тях винаги смърди на леш.Не помага нито къпането (което при тях е веднъж годишно) нито пръскането с Тройной(тъй като предпочитат да го изпият).

    Коментиран от #10, #11, #14, #15, #26

  • 2 Защото Боко гори боклуците на Европа.

    49 6 Отговор
    И децата вече го знаят, вие вчерашни ли сте ?!?
  • 3 Решението

    37 6 Отговор
    Сливен трябва да стане столица на България! С този вятър въздуха винаги ще е в нормите!
  • 4 Радован

    31 5 Отговор
    И "демокрацията" ни е отровна на Балканите...
  • 5 Abv

    61 5 Отговор
    Стига обвинявахте автомобилите и битовото отопление. Покажете данни колко боклуци са изгорени в тецовете за централно отопление. Там е заровено кучето.
  • 6 Пресаташе на Борис Бойков

    43 5 Отговор
    Българският народ е наясно, какво се случва през последните години. Той разбира, че пословичните обръчи от фирми на ГЕРБ, ДПС и БСП крадат или както е модерно напоследък да се казва, ИЗТОЧВАТ европейски средства, държавната хазна и общинските бюджети. Граби се като за последно, сякаш живот на територията БГ повече няма да има! Унищожават се незаконно цели гори, повсеместно се горят токсични отпадъци, източват се язовири заради производство на гарантирано купен от държавата ток и се покачват необосновано, но жестоко цените на храни, горива, промишлени стоки и всякакъв вид услуги! Управляващите се държат като мародери и никой, и нищо не може да ги притесни или уплаши! Властта е в тях и каквото си искат, това ще правят! Те веднъж нали са избрани...! Друг е въпросът, че са избрани с фалшифициране на гласове и цели протоколи! И въпреки, че хората осъзнават гаврата с труда, здравето и живота им, не знаят как да реагират на герберасткия геноцид! Нямат вяра в никого, защото целенасочено, години наред политиците успяха да наложат престъпленията, като нещо обикновено и едва ли не нормално за държавата ни. Народът се отчая, обезвери и стана безразличен към всичко.
  • 7 Комините на теца

    40 3 Отговор
    Не спират да гпушат и горът инталянски боклук. Не разбират ли тия малоумници пе тровят народа или не им пука изобщо важното е къщи у Бояна синовете и дъщерите са ги пратили у чужбина да учат с тия пари че бг образованието е боклук. Пак благодарение на тях. И некоя друга ескласа да си купят некой нов костюм за 5_
    -10 000 лв и Тва е за Тва ни продадоха тия мърши.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 10 Отговор
    ЕДИН И СЪЩ ТРОЛ 2,5 И 7

    Коментиран от #24

  • 9 ЕКОЛОГ

    38 7 Отговор
    Защо е мръсен ли? Ами да помогна на ДВ да се сетят, щото тяхната памет и избирателна.
    Мръсен и ОТРОВЕН е въздуха над Белград, Сараево и изобщо над Сърбия, щото 90-те години едни юнаци обсипаха Сърбия с Обеднен уран, след което на тая територия ракорите заболявания скочиха 900%
    Мръсен е понеже в БГ горим боклуците на "демократичния и подреден" Запад,за който боклуците от нашето правителство се правят че не знаят, а същите тия западняци-щибаняци ни размахват гневно и надзидателно с пръст и ни налагат глоби за мръсен въздух.
    Не разбрахте ли че всичко е "мижи да те лажем" и е направено за да могат за сметка глада и мизерията на едни държавици, други да просперират.
    Нашите пенсионери умират от глад и студ, а болните ни събират парички с дарителски сметки, докато ония нафукани нагляри от запад си отглеждат милиони камилари, които не само че никога няма да работят, ами и ще народят милиарди, ощо по-мързеливи чаавета.
    Е тва ви е демокрацията и каптализма! Ама нали има банани.....

    Коментиран от #12, #28

  • 10 никой

    14 8 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    абре мишок,а дали пък не е от боклука на сорос който се гори откак дойде демокрацията
  • 11 Да еаааа!

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    А бе запек, не можеш ли да млъкнеш за известно време?
  • 12 Демокрация няма има само фейк

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЕКОЛОГ":

    Всичко е лъжа
  • 13 Е то се виде.

    4 9 Отговор
    Мръсен е щото се карат немски дараци.Просто и елементатно!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Абе вие....

    12 4 Отговор
    Да, въздуха е мръсен и никой не може да направи нещо по въпроса. До като няма сняг и вятър и температурите са над 0-та това Няма как да се промени. Свидетели сме на най-скапаната зима от години, няма сняг, преди това нямаше дъжд и няма вятър. Къде да отидат тези прахови частици и като почнете с това Бойко та Бойко.... И кво да направи Бойко?! Сняг и дъжд няма как да ви докара! Вие обаче глупаци само на политика го обръщате и само мрънкате! Вървете насадете няколко дървета! Това ви е единствения начин за преписване на въздуха, а да и като видите от комина на манго да излиза чернилката от боклука дето гори па влезте и си "поговорете" с него
  • 17 Арон

    12 3 Отговор
    Така ще бъде ще дишаме мръсен въздух докато няма гражданско общество и не протестираме независимо от ситуацията. Вчера шефа на стомана каза важно че работниците 1200 са претеснени защото ще спират завода ако не им дадат питейна вода по 8 ст!!! ВЪРХЪТ НА НАХАЛСТВОТО. ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО БЪЛВА СТОМАНА КАТО ЗАМЪРСЯВАНЕ ? Както на въздуха така и на водата. А на територията на завода колко малки незаконни цеха има и какво правят? Няма да се очудя ако и те изгарят пластмаса калорични е !!Доката всички не излезем и не протестираме така ще е. А този който е дал разрешение за внос на пластмаса на съд и бесило за ГЕНОЦИД НА СОБСВЕНИЯ СИ НАРОД!!! МАЙ се казва Николай Кънчев от ВМРО
  • 18 Ром ама кубински

    14 1 Отговор
    Абе не разбрахте ли,че с това шумене непрекъснато за въдуха се обработва и подготвя общественото мнение за новата данъчна тесла(чист въздух).очаквайте всякакви данъци преки и непреки уж за чист въздух .Да не мислите,че на някой от управляващите,даже и вЕвропа му пука за вашето здраве,прост поредна нова бизнес ниша.
  • 19 ссс

    8 0 Отговор
    Каква полза от това, че аз съм на климатици или пелети, като съседът ми блъска наелон и боклуци, стърготини напоени с отработено масло и въглища? Такива гъсти пушилки излизат от кумина, че не се вижда нищо над къщата, гъст сив пушек и смрад. Разликата е, че в чужбина повечето сгради са газифицирани и с централно парно, а у нас има газ до сградите, но никой не иска да се кооперира и да се изгради отопление, защото това не е било предвидено изначало както трябва, а в панелките с изградена инсталация пък повече от половината реват, че нямат пари или че друг ще краде.
  • 20 Не копуваме

    9 0 Отговор
    Нови автомобили и котли на пелети. Мъглата над водните площи, Дунав , не е замърсяване, ма няма значение. С какви вещества се слепват дървестните частици, при пелетите? С “ полезни” ?! Нагъл материален интерес😉
  • 21 Госあ

    11 3 Отговор
    Първата причина е,че властите са прости а втората,че жителите са прости. В Токио,Ню Йорк, Лондон, Париж,Берлин, Рим и т.н. хората ползват масово обществен транспорт. Ганя обаче е много важен и обича да се вози сам в таралясника си,който пуши като тец. Фандъка пък прави уширения и залива с асфалт като за олимпиада,като всичко това завършва в тапи. Кото капак внася автобуси с ДВГ,вместо да поддържа иначе развитата инфраструктура за електротранспорт и увеличава цените на билетите. Другата причина е, че не ни трябва АЕЦ, но пък трябва да поддържаме тецовете на америте и да горим боклука на Европа и да развиваме веита,които оскъпяват тока десетки пъти. По тази причина, хората масово горят каквото им попадне.

    Коментиран от #23

  • 22 Антисоциалист

    14 1 Отговор
    Господа, Стига зелени басни, фантазми и лъжи!
    Замърсяването, в частност и зЗапрашването, се дължи на природни причини - споменатите в текста градове са в котловини, а това способства задържането на замърсителите във въздуха им.
    Забележете - досега не е извършено нито едно достоверно изследване на състава и произхода на праховите частици. Има само фантазми и няма нито едно изследване!
    Басни за стари автомобили?! Няма причина стар автомобил да създава или вдига повече прах от нов.
    Басни за горене на гуми?! Няма оценка каква част от замърсяванията са от това.
    Басни за паркирани автомобили, пречещи да се мият улиците?! Запрашването е не когато има вятър, който да запрашва. Запрашването е когато няма вятър.
    Замърсяванията са от твърдо гориво?! Възможно е, но доколко? Няма оценка каква част от замърсяванията са от това.
    По-ниските цени на билетите за градски транспорт щели да намалят ползването на лични автомобили?! При мръсен въздух само дебил ще се ходи в мръсния въздух до спирките в града, вместо бързо да се придвижи с колата си.
    Както знаете, у нас има БАН и няма изследвания, а и да се случат, ще бъдат проведени от "научната" мафия и от НПО-тата на паразитите, които "мерят" запрашването с телефони и няма никога да кажат истината, защото за лъжите им се плаща много, много добре!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Morgoth

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да ти подаря една клавиатура с работещ капслок? ;-)
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Димов

    3 1 Отговор
    Превърнаха България в сметището на Европа. От красива страна с безкрайни природни ресурси, ни превърнаха в бунище, пушещо и миришещо. Нас ни държат на комат хляб, колкото да им ринем данъци, а те си прибраха милионите и заминаха да си живеят живота на райските острови.
  • 28 ando

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "ЕКОЛОГ":

    salo otraboteni uranovi snaredi se izpolzvat samo kato broneboyno orıjiye a Sırbite da si beha stoyali mirni ama ne te bili VELİKİ...RUSOLİZNİTSİ...az ne pomne na balkanite da sa se vodili golemi Tankovi bitki kato KURSK...NA KALPAVA PİŞKA İ TRAKİTE NE POMAGAT KOSMİTE SA MNOGO.. VİYE ne si pazete gorite pa to Amerikantsite vinovni...koy prodavaşe 1 sedmitsa snaredi i aviyo bombi na İran...drugata sedmitsa na İrak... 3 000 tona na mesets...PLAŞTAYTE KOMUNİSTİÇESKİ FAKTURİ İ Sİ STİSKAYTE DUPETO...İLİ SE ZAPOZNAYTE S MRASUTİYATA KOYTO OLİVAHTE 40 GODİNİ ...Ruski piçove