Last news in Fakti

25 Януари, 2020 13:00 8 178 13

Лотарията: как стоят нещата в Германия?

  • германия-
  • лотария-
  • тото-
  • монопол-
  • пари-
  • хазарт-
  • печалба

Кой държи монопола над тотото?

Лотарията: как стоят нещата в Германия? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Германия през 2018 в хазарта - лотарии, спортни залагания и казина - са реализирани приходи в размер на 13,9 милиарда евро. Черният пазар в този бранш е огромен. Една пета от този оборот е реализиран в нелегални казина и игри, посочва "Зюддойче Цайтунг". Само нелегалните онлайн-казина реализират приходи в размер на близо 2 милиарда евро годишно. Това скоро ще се промени: от средата на 2021 година онлайн-хазартът ще бъде позволен, добавя изданието. Той обаче ще бъде строго регулиран от държавата. За тази цел ще бъде създадена нова контролна институция. Така например тя ще следи дали се спазва посоченият лимит в законодателната инициатива: всеки играч ще може да инвестира максимално 1000 евро месечно за онлайн-хазарт. От бранша смятат, че подобни рестриктивни мерки биха облагодетелствали черния пазар. А собствениците на платформи за спортни залагания се притесняват, че покрай новите мерки ще реализират големи загуби. Те изплащат до 95% от приходите като печалби. За сравнение - в тотото като печалби се изплащат едва 50% от реализирания оборот.

Строг държавен контрол

Германия сериозно контролира хазартните игри. Лотарията е напълно монополизирана от държавата. 16-те провинции имат свои лотарийни компании, които отговарят за разпространението и контрола на продажбата на лотарийни билети. Всички те се придържат към Договора за хазартните игри между провинциите, който е приет през 2008 година. Последната провинция, която се присъединява към него, е Шлезвиг-Холщайн - през 2013 година, посочва сайтът "Виртшафтсвохе". Договорът за хазартните игри гарантира "достатъчно широко предлагане на игри на късмета". Той също така направлява "естественото влечение на гражданите към игрите", се казва в самия договор. В него е уредено и това, че голяма част от приходите се инвестират в обществени проекти. Критиците на държавния монопол над лотарията обаче се съмняват, че той може да предпази германците от пристрастяване.

Пристрастени към игрите на късмета

По данни на Федерална централа за здравна просвета около половин милион германци страдат от пристрастяване към залаганията - 180 000 от случаите са смятани за патологични. Особено висок е рискът сред младите мъже: 6,8% от момчетата на възраст между 18-20 години са участвали в нелегални спортни залагания през 2017-а година. 2,13% от мъжете на възраст между 21 и 25 години имат проблематично хазартно поведение. Към рисковите фактори - освен възрастта и пола - спадат също така ниското образование и чуждестранният произход.

В Германия най-популярните хазартни игри са ротативките в заведенията и казината - техният дял на пазара е 42%. На второто място е държавната лотария - с 33%.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиромаха

    17 0 Отговор
    Да "инвестира" най много 1000 евро месечно!!!!!! В хазарт!!!!!! ДАЙ БОЖЕ ВСЕКИ МУ (да може да си позволи) 😁😁😁



    .
  • 2 Комарджия

    9 7 Отговор
    Че 1000 Евро давам за един ден. Другите 29 дена в месеца какво ще правя?

    Коментиран от #6

  • 3 KOC

    4 0 Отговор
    ако искам да заложа 1ца с 10бона на левски - витоша бистрица

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Последния софиянец

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "KOC":

    Ще си събереш още 4 ма приятели.
  • 5 брокер

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "KOC":

    явно си рисков играч :). тоя мач се играе твърдо Х!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 И какво стана?

    21 2 Отговор
    Лотариите в Германия всички са само държавни...... Тука ги дадоха на някакъв с прякор Черепа.... И той стана милиардер. Е това ако не е олигархичен модел. Затова и няма пари за по високи пенсии....
  • 8 Уйчо

    11 6 Отговор
    Боли ме к.ру как е в Германия, тук е България, както искаме така ще си направим закона.Стига сте ни навирали Германия, Америка и останалите .Вярно , че имаме подайгъзник премиер но и това ще се промени.
  • 9 Зоро

    5 0 Отговор
    В Германия хазарта е държавен защото не там не се краде в такиваразмери. Датите лотарията на крадлев та да видите за кво иде реч
  • 10 Пинко

    7 1 Отговор
    Колко хора чакат на кюпа тая лотария да стане държавна първи е Боко и след него, шиши, доган, валерко, крадлев, Горанов, дано да има за всички, да не забравяме и цеките
  • 11 Да питам

    1 0 Отговор
    Що не почнете да четете пак от НАЧАЛО. Там пише колко е черния хазарт в Германия и т.н. Ревльовци тук гепи който може и му позволят. От 2021 Г ще гепи друг и това е
  • 12 Milovrab4e

    1 0 Отговор
    ...и чуждестранния произход!!Мда, на тия безупречни нацисти вечно чуждестранния произход им пречи.Нищо ,че сред тях самите има доста отрепки.

    Коментиран от #13

  • 13 Коmapak

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Milovrab4e":

    Че има отрепки съм съгласен, но около ротативките немец не съм видял. Все са някакви тъмни балкански субекти... 😊