Last news in Fakti

26 Януари, 2020 19:01 2 445 20

Топчето не ке пукне

  • възраждане-
  • българия-
  • промяна

С политици опортюнисти и също такива кандидати за министерски палки видяхме, че българската икономика се взривява вече сектор по сектор

Топчето не ке пукне - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато се разпращат „кървави писма“, звучат бойни фанфари, туптят гърдите юнашки, държа да подчертая най-трезво и за N-ти път, че възраждането на България, излизането от дълбоката системна криза ще се случи само и единствено ако са налице пакет от КОНСИСТЕНТНИ МОДЕРНИ ПОЛИТИКИ във всички сектори на българската икономика, култура и държавно управление.

Догонването (ако е възможно) на напредналите държави през ХХI век ще е дълъг процес, много скъп (далеч не само в икономически, но главно в социален и морален аспект), изпълнен с противоречия, трудности и мини.

Не виждам да са налице такива национални и секторни политики. Не виждам ПРИЕТА С НАЦИОНАЛЕН КОНСЕНСУС Визия или Стратегия за развитието на България поне до 2040 г. Не виждам даже и наченки на сериозна работа по подобни документи.

Без такива модерни, радикални политики за промяна на досегашния икономически и социален модел, за реформи в цялото общество, ТОПЧЕТО НЕ КЕ ПУКНЕ.

С политици опортюнисти и също такива кандидати за министерски палки видяхме, че българската икономика се взривява вече сектор по сектор.

Не е ли повече от очевидно, че с хвърляне на калпаците и с възгласи „Дайте напред, нашите“, доникъде няма да стигнем.

Забравиха ли се тъжните опити с фанфарно обявени, но тотално неподготвени служебни кабинети от типа на правителствата на Райков, Герджиков и Орешарски. След тях настъпваха тишина и разочарование.

Даваме ли си сметка, че всяка истинска промяна в страната няма как да се случи без одобрението, без необходимите обяснения, аргументации и прагматично съгласие на международните финансови институции, на световната инвестиционна общност, на международните кредитори, на геополитическите сили. Надявам се, не сме забравили изключителната международна изолация, в която бе поставено служебното правителство на Пламен Орешарски.

Даваме ли си сметка за сложността на необходимите икономически и финансови реформи, които не се разбират от основните политически сили?

Даваме ли си сметка за реалната финансова цена на тези необходими реформи?

Даваме ли си сметка за социално-хирургическата цена за обновяването на българската държавна и общинска администрация?

Даваме ли си сметка за цената на противораковата терапия, необходима, за да се излекува българското общество, заразено от повсеместна корупция?

Казвам всичко това с голяма тревога, не за да обезлича желанията на големи групи и слоеве български граждани за реална промяна в управлението и развитието на България, а за да подчертая пътя, който задължително трябва да се извърви, за да има истинска промяна, заради успеха, който всички искаме.

Ако на България ѝ липсва консистентност, системност и логична, кохезионна връзка между предлаганите политики и механизмите за радикални промени; ако липсват политици с консистентни и принципни виждания за необходимостта и начина на реализиране на тези политики (а не просто политици-платноходки, събрани от вятъра на промените, с опортюнистки апетит), отново нищо няма да се случи.

Апломбът и развяването на байрака са важни, но далеч недостатъчни, за да се върви по станалия вече изключително сложен път за възраждане на България като модерна държава.

Нека да помислим заедно и мъдро върху всичко това и ако действително желаем България да навакса своето огромно закъснение в сравнение с другите страни, да започнем подготовката за реформи, така както е необходимо – с огромна отговорност, трезвост, но и дързост спрямо целите, които искаме да постигнем.

Иначе предупреждавам, можем да стигнем до тъжният извод на Вазов от „Немили-недраги“:

„Остана жив само Македонски, комуто единадесетте рани заздравяха и дясната ръка изсъхна.

Той сега е разсилен и мете с лявата ръка канцеларията… и тоя лев в Стара планина, и тоя герой на Гредетин, малодушно трепери сега пред гласа на грубия писар…

Една дълга агония!…

Бедни, бедни Македонски! Защо не умря при Гредетин?…“

Разговорът по тази тема е отворен и следва да продължи.

Коментарът на Димитър Иванов е публикуван в 24may.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йосарян

    29 11 Отговор
    С писаруване у нета и мишкуване, нищо няма да стане! А и вече сме мъртви. Просто го приемете. Защото не вярвам някой, нещо да направи. И тва е...

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Behemoth

    30 6 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    Ми така е ...абе излезте събота по улиците и парковете на някой град да видите какви хора вече се размножават ....уникална сган ЕДНАКВА Конформиска паплач....това са хората на Тиквата те помнят само него...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния софиянец

    19 17 Отговор
    Който се откъсва от корена си загива. Създали сме една от великите световни цивилизации, а се отричаме от нея. Бутаме се в ЕС където винаги ще сме на опашката.

    Коментиран от #6

  • 5 Госあ

    22 2 Отговор
    Основният проблем на България е, не че изостава с 50 години от другите, а че е с 30 години встрани от другите !
  • 6 Е Незнам дали е така

    12 17 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Познавам българи които карат чисто нови джипове имат имения и тн в чужбина и не се оплакват от това което казваш

    Коментиран от #10, #16, #20

  • 7 КОГА ?

    6 8 Отговор
    По мислене и манталитет на дали,някога ще достигнем най-развитите държави в света !!! И кога ли политиците ни ще станат по-отворени,по-отговорни , по -работещи по ВАЖНИТЕ за България въпроси !!! А също и по- състрадателни към съгражданите си и към Родината !!! Нали уж те ни управляват и представляват пред целия свят !!!!???
  • 8 да бе

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Йосарян":

    религиозните ти вярвания не ни интересуват.
    Историята ни показва, че не хората с твоята "не вярвам" религия са ни вадили от тинята. Кръвта вода не става. И днес ги има. Няма как обаче да очаквате МАС-медиите да ви ги покажат. Нямат очи за тях, индоктринирани са да ви тъпчат с информационна мизерия а и даже да бяха преодолели горните неща на тях им е забранено. Искаш ли една работа като хората - прави я сам. Търси сам и ще намериш. Побеждават смелите. Хората с робско съзнание сами се обричат на смърт, те стават живи мъртви. Защо ви е да сте от тях?

    Коментиран от #11

  • 9 Па тия

    5 2 Отговор
    От 24май не ги ли арестуваха,бре?Оти сипят пропаганда?
  • 10 Последния софиянец

    3 5 Отговор

    До коментар #6 от "Е Незнам дали е така":

    Всеки се спасява поединично. Затова загива държавата. Единствената утеха е че нашето творение ще остане и след нас.
  • 11 Йосарян

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "да бе":

    Яко салдурски коментат! Браво.
  • 12 Мордекай

    5 14 Отговор
    Кви топчета , аралампи. Икономиката върви напред , на едно от първите места в европейкия съюз сме по разтеж , България остава в челната тройка на държавите в ЕС с най-нисък публичен дълг и най-голям бюджетен излишък , нарастването на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) на България ще се ускори до 3,6% през 2019 г. Аман от платени ревлювци.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Последния софиянец

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мордекай":

    Забравил си да смениш годината на платената статия.
  • 14 Верно ли ???

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мордекай":

    Май смятането не ти е силата!Можеш ли ми каза колко са 3 ,6% в сравнение с 0,9% немски !В цифри!???

    Коментиран от #17

  • 15 Док

    9 5 Отговор

    До коментар #12 от "Мордекай":

    Разтеж? Да не го раЗтягаш, че пишеш раЗтеж? Иначе правилно е да се напише раСтеж, от раста, но в случая ти разтягаш локуми, герберасопитек, затова подсъзнателно си използвал тази дума.
  • 16 Ати

    7 4 Отговор

    До коментар #6 от "Е Незнам дали е така":

    Проблемът на сегашния формат на капитализма е, че зад всеки с джип седят няколко икономически роби, които едва си плащат сметките. Съжалявам, че не го разбираш.
  • 17 Мордекай

    4 5 Отговор

    До коментар #14 от "Верно ли ???":

    Те цифрите се знаят , но и нивото от което тръгваме трябва да се знае. Нивото е ниско щото имахме див комунизъм който разката мамата на държава и хора.
  • 18 qqq

    1 0 Отговор
    Орешарски не беше служебно...
  • 19 onq s konq

    3 0 Отговор
    Топчето пукна и перничани ще изритат шайката. Назначиха за новия шеф на ВиК Перник водача на младежката група на Герб, който беше помпиер в помпената станция. Като ги гледам всичките управляващи са все от чалготеката. Вода нема действайте.
  • 20 На почивка в Белене

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Е Незнам дали е така":

    Така е защото няма Ред иЗакон!Ако всичко което имат е законно Браво!Но ако е от кражби и далавери тогава като еврейте където и да са по света се докарват пред Български съд и си поемат отговорността.