Last news in Fakti

27 Януари, 2020 10:00 17 214 56

ГЕРБ излагат на риск курса лев/евро

  • валутен курс-
  • лев евро-
  • бнб

Валутният курс на лева към еврото в отношение 1.95583 лв. за едно евро е фиксиран в чл. 29 от Закона за Българска народна банка

ГЕРБ излагат на риск курса лев/евро - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народното събрание трябва да забрани отклоняване от сегашния курс лев/евро при преговорите за влизане в чакалнята на еврозоната.

Теоретичен, но недопустим риск за валутния курс, при който България би приела еврото, се създава с последните поправки в Закона за Българска народна банка. Те са авторство на Менда Стоянова, която председателва бюджетната комисия към парламента и нейни колеги от ГЕРБ. Самите текстове са отправени чрез преходните и заключителни разпоредби на поправките във валутния закон между първо и второ четене.

Внасянето им е станало по класическия начин в последния момент преди да изтече крайния срок, без да се обявят за публично обсъждане, въпреки, че касаят изключително сериозната тема за спестяванията на населението, финансовата стабилност и са аспект на националната сигурност.

Какво се променя

Валутният курс на лева към еврото в отношение 1.95583 лв. за едно евро е фиксиран в чл. 29 от Закона за Българска народна банка. Той постановява, че левът е вързан към германската марка в отношение едно към едно, а след като Германия влезе в еврозоната, курсът на лева към еврото ще се получи като се умножи по курса, по който марката се конвертира в евро. С промените в Закона за БНБ, към чл. 29 се добявя трета алинея, която гласи следното:

Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричн съюз.

Съвкупността от документи, към които този текст препраща, очертават процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз, трябва да мине, за да приеме еврото. В това отношение България не е уникален случай. Процедурата включва преговори между правителството на кандидатстващата държава, Европейската централна банка и Еврогрупата (страните от еврозоната и тези, които вече са в ERM2), за курса, по който държавата желае да бъде наблюдавана в продължение на две години.

Опитът с балтийските държави показва, че е напълно възможно една страна да посочи курса, желан от нея и той да бъде приет. Опасността някоя държава, или ЕЦБ да посочат че сегашния курс лев/евро надценява валутата ни е само теоретична, но не може да се отписва. Запознати с по-стари сондажи на България за присъединяване към еврозоната, посочват, че влиятелни представители на германското правителство са били против сегашния курс. Дали тези нагласи са останали, не е известно.

За разлика от всички останали нови страни членки, които влязоха в еврозоната през изминалото десетилетие, в България валутният борд и стабилността на валутния курс имат статут на догма. Те са гарант за финансова стабилност, след като политическата класа и централната банка се провалиха да осигурят финансова стабилност в условията на плаващ валутен курс през 90-те години на миналия век.

Именно с цел запазване на доверието в действащата досега система, преди да се подходи към преговори, ще е полезно рисковете да се отстранят. Това може да стане като се допише текст, който дава мандат на правителството да преговоря само и единствено при условие, че присъединяването на България към механизма („чакалнята“) и по-късно към еврозоната ще стане при сегашния курс лев/евро и той няма да се променя. Същото трябва да е гарантирано със закон и за срока на престой в "чакалнята на еврозоната", колкото и дълго той да продължи. При натиск за обезценка на валутата, трябва правителството да е задължено да изтегли България от механизма, защото противното ще може да предизвика фактическо обедняване на българите.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гласувайте за ГЕРБ

    170 9 Отговор
    ГЕРБ бутат валутния борд. Левът ще се обезцени. Опасно е!

    Коментиран от #9, #11, #40, #45, #53

  • 2 1234

    112 15 Отговор
    Искаме референдум! Слави да го организира
  • 3 План ранът

    132 5 Отговор
    И така докато България изчезне

    Коментиран от #35

  • 4 El chochone

    14 113 Отговор
    100% ФЕЙК НА БЕСЕОЕРАСО-РУСУФИЛИСТИЧНАТА ИЗТРИВАЛКА поглед инфи

    Коментиран от #29, #34

  • 5 Анонимен

    163 8 Отговор
    ГЕРБ освен схеми за далавери и как да се обере народа нещо друго може ли да измислят

    Коментиран от #18

  • 6 Reee

    57 2 Отговор
    Лошо

    Коментиран от #17

  • 7 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    103 4 Отговор
    Мендото замесено ли е,лоша работа!
  • 8 pasi

    116 7 Отговор
    Гробарите пак са се приготвили да крадат и последната сдрана риза от гърба на българския изстрадал народ . Време някой да му пръсне черепа на тиквата...
  • 9 финансист

    11 61 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувайте за ГЕРБ":

    Ти, изобщо на ясно ли си за какво става дума, или си плачеш по принцип ?

    Коментиран от #54

  • 10 dalgoto mite

    36 4 Отговор
    menda e teneketo na borisov,a kakto znaem borisov ne go interesuva balgaria i balgarite,nego go interesuvat interesite na evr.sauz,zashtoto samo te shte mu dadat zakrila i politicesko ubegishte,kogato narodat izleze na ulizata.
  • 11 Фотев

    15 80 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувайте за ГЕРБ":

    Да бе. ГЕРБ от нямане какво да правят - клатят курса за да дразнят червените сополи. Е, помислете поне веднъж, че има по-компетентни от вас хора, които пък може да не разбират от футбол на пример.

    Коментиран от #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ядеитн

    40 7 Отговор
    През дедовия ми е. Сите пари ги държим я в евро, я в доларе - сичко у сигурна държава. Левове - колко за манджата, масрафа и за заплате на раята.
  • 14 Пепи

    30 6 Отговор
    Боклучарници
  • 15 Боби

    70 2 Отговор
    Тая е за въжето направо. Защото е национален предател.
  • 16 темелко

    80 2 Отговор
    Б.Борисов се е разпоредил да стане това.На него са му разпоредили от друго място.
  • 17 софяниц от Трън

    58 3 Отговор

    До коментар #6 от "Reee":

    Май, па че требе да излазяме партизани !
  • 18 6рй

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    НЕ! НЕ!
  • 19 Простотията няма край

    82 3 Отговор
    Какво всички ревете Герб тва Герб онова,и като дойдат избори пак Гласувате за Тея Боклуции Мръсни....Прост народ,слаба държава!!!
  • 20 ЧЕ ГЕВАРА

    66 3 Отговор
    ...ЩО СПИТЕ ОЩЕ БЕ, ОВЦИИ...ПАК СА НАМИСЛИЛИ ДА ВИ КЛАТЯТ, ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ ВИ ЛИ СТИГАТ БЕ...
  • 21 мими

    57 2 Отговор

    До коментар #11 от "Фотев":

    Кой ,Менда ли е компетнтна?!Вие от компетентност докарахте РБ на последно място в ЕС. Десет години народа ви търпи!Докога не знам.Знам само ,че ще си ходите с павета!
  • 22 Пираня

    22 3 Отговор
    И сега като се обезцени лева, че цървули нямаме да ги извдем
  • 23 ДОКО

    36 5 Отговор
    БЪЛГАРИНО ЗАЩО СИ ТОЛКОВА НАИВЕН И ГЛУПАВ..ОБЯСНИ..РАЗБЕРИ ЧЕ ТИ СИ В КЕНЕФА НА ЕВРОПА И ВИНАГИ ША СИ ОСТАНЕШ ТАМ...БАУ..БАУ..ОСОБЕННО КАТО ТЕ УПРАВЛЯВА ГЕНЕРАЛ БОКО..ОТ БАНКЯ..
  • 24 Чорбаджи Янко

    31 1 Отговор
    БЪЛГАРИНО, БЪЛгарино, Българино, българино,бъл......,РАЗБИРАШ ЛИ, ЧЕ ИЗЧЕЗВАШ, ВТОРИ ЖИВОТ НЯМАШ, НЕ МИСЛИШ ЗА СЕБЕ СИ, ОВЦА, И ЗА ДЕТЕТО СИ ЛИ НЕ МИСЛИШ, НАЛИ УМИРАШЕ ЗА ДЕТЕТО СИ, КАКВО ИЗЛИЗА, ЧЕ УМИРАШ ЗА ДРУГИ

    Коментиран от #28

  • 25 ПРЕДЛОЖЕНИЕ

    34 1 Отговор
    Шефа на БНБ да излезе с официално становище, за да видим кой ще носи и поеме отговорността , ако сбъркаме
  • 26 МислещВсеОЩе

    20 1 Отговор
    Ами че то направлението ГЕ (Германия) РБ (Република България) нареди, ние сме послушни и ще ни потупат по рамото на някой обяд с англосаксонски баби и дядовци.
  • 27 ако ни паднат парите

    36 3 Отговор
    на Менда и другите Гербаджии трябва да им паднат главите.
  • 28 ей, най после

    37 1 Отговор

    До коментар #24 от "Чорбаджи Янко":

    аз откога твърдя, че българинът мисли повече за страхливия си задник отколкото за децата си. Ако мислише за децата си, отдавна да е отвинтил главите на мизерниците които му тровят живота и му убиват бъдещето и това на децата му. Само че страхът за собствения му задник е по голям от това децата му да имат бъдеще там където са родени.
  • 29 Бабун

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "El chochone":

    Не коментирай неща, които не ти са ясни, за да не получиш някой шошон отзад.
  • 30 Petrov

    15 4 Отговор
    Вярвате ли ,че Гражданите за европейско разграбване на България/ГЕРБ/,няма да ощетят българите?Основание за това ми дава да вярвам, непоискването на данък печалба на ЛУКОЙЛ,прескъпата газ на ГАЗПРОМ,подаръка да построим безплатен газопровод на Русия и още други.Българите ще трябва да платят дълговете на българскит айдуци!
  • 31 Viktor

    15 9 Отговор
    къф ГЕРБ ви тресе ? Решенията НЕ СЕ ВЗЕМАТ В бГ а по на запад. знаете къде. бacи тъпото cтaдo.
  • 32 Бамби

    25 3 Отговор
    Историята от 1996 година ще се повтори май
    . Тогава Жан Виденов бе наказан за това, че не слушаше западните си приятели и не искаше да изпълнява плана Ран Ът и народа плати за това. Сега Боко ли е подметки наред и целува наред но май ми се гласи същото
  • 33 некъпан българин

    10 2 Отговор
    Искам си водата от властниците
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 bace

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "План ранът":

    tezi hora ako mogat da se narekat taka si praviat gavra s naroda
  • 36 Махаите левовете

    12 0 Отговор
    Възможно най бърже...долари евро и злато земаите кои колко може
  • 37 Пиниза

    11 1 Отговор
    Падне ли валутният борд ,инфлацията ще стане неудържима. Един хляб
    ще отиде на 100 000 лв.
  • 38 коравия

    27 3 Отговор
    Ще настане пълен хаос.Цените на стоките и услугите ще си станат в евро,ако сега например един хляб струва 1 лев,ще си стане 1 евро само заплатите на хората ще си останат същите само,че приравнени към еврото.Хипотетично ако един работник взима в дадена филма 1000 лв.то заплатата му ще бъде остойностена на 500 евро,и хлябът отново ще си остане 1евро,а не 0.50 евро цента както трябва да е по презумция.Нали се сещате на къде ни бият господата!!!
  • 39 Грую

    27 0 Отговор
    Тая минда стоянова, по-известна като миндовата кучка как пък веднъж не внесе някой полезен за народа закон?!
  • 40 Rado

    4 10 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувайте за ГЕРБ":

    Не вярвам да стигне дъното като рублата на Велека Русия.
  • 41 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 0 Отговор
    Проблемът е, че нашите "национално отговорни" политици не могат да обяснят на брюкселските чугуни, че минаването на лева през ЕРМ 2 е НАПЪЛНО ИЗЛИШНО. Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като от 1 юли 1997 г. сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е ниска???
    Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система – ЛЕВ и ЕВРО. Теоретично в България още утре може да въведем еврото за плащания по магазини и пазари едновременно с това в лева....
    Цялата тази дандания около закона ПОКАЗВА НЕЧИСТИ НАМЕРЕНИЯ НА УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА...
  • 42 Щур

    22 1 Отговор
    Герб ходете си с добро. Съсипахте народа откакто дойдохте на власт. Никога народа не е бил толкова отчаян .Само фалшиви надежди и новини всеки ден, но положението излиза от контрол.
  • 43 Едно към едно

    13 2 Отговор
    За да не се стопят ПАРИТЕ на българите,би трябвало -1 лев да стане 1-евро !!! Ама 1-евро се купува с приблизително 2-лева !!! Това значи,че парите на българите ще станат наполовина !!! Банкерите и банките ще спечелят,но хората какво ще спечелят ???

    Коментиран от #49

  • 44 електорална 1

    12 1 Отговор
    Много ме кефят феновете на герб. Имам предвид онези, които искрено им вярват, а не обвързаните с далавери, пари, длъжности, комисионни. Чудя им се колко още трябва да бъдат пре-бани, за да спрат да му вярват на оня.
  • 45 Ново

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувайте за ГЕРБ":

    Налицо имаме опит един долар три хиляди лв румен гечев ще кажи как става затова бсп са спокоини иматспециалисти
  • 46 nemov

    13 1 Отговор
    Ревете бе,още в началото на лятото на 2019 казах ,че това ще се случи и то вече е факт,а истината е че гласят курса лев евро 1 към 6 , и това го е казал известен финансист.Всъщност те няма , да променят курса , лев евро,просто ще ни ударят с хиперинфлация.От 2016 до сега ,инфлацията е 100%,водата беше 1,60, сега е 3,20,хляба беше 45-50ст,сега е над лев, супер скъп ток,гражданската отговорност от 2016 до сега скочи с над 100%.2020г ни посрещна с по-високи цени на водата, на тока,пак ще вдигат хляба,данъците.за 4 години станахме 2 пъти по- бедни, но това май никой не го отразява. А иначе вие си ревете,и припкайте до избирателните урни,гордо размахали булетинките на герб.1996г,се завръща гарантирана от герб.
  • 47 активен

    4 1 Отговор
    обръщайте парите в злато, хора
    не чакайте шайката да ви ограби
  • 48 До всички прости

    3 0 Отговор
    Четете малко бе тъпаци!!!!
    При нaтиcк зa oбeзцeнкa нa вaлутaтa, трябвa прaвитeлcтвoтo дa e зaдължeнo дa изтeгли Бългaрия oт мeхaнизмa, зaщoтo прoтивнoтo щe мoжe дa прeдизвикa фaктичecкo oбeднявaнe нa бългaритe.
  • 49 До всички прости

    3 3 Отговор

    До коментар #43 от "Едно към едно":

    Ако лева стане равен на евро, шефовете ви много бързо ще фалират, защото цените ни на европейския пазар ще скочат двойно, а качеството ще остане същото. Мислете малко преди да пишете глупости.
  • 50 ЖителНаКухатаЛуна

    4 0 Отговор
    Ето защо другарката Сталинка Георгиева дойде преди седмица почти тайно в България и се срещна с Боко Тиквоко.
    (цялото посещение отразено в медиите с една единствена снимка)
    Ясно какви инструкции са били дадени.
  • 51 Guest

    3 0 Отговор
    При тези колосални суми на влог за България - към 50-ина милиарда, някой май е решил да ни обере!!! Масово! Независимо, че повечето средства са на фирми и една шепа богати хора. Опипва се терена за евентуален, планиран повсеместен обир!
  • 52 Чук

    0 5 Отговор
    Стига плакали бе калъфи не разбрахте ли че е тъп фейк,пак ви хванаха или просто само си ревете за спорта.Писнахте ми само да ревете.Аз.пък при Бойко съм супер добре и още доста такива хора познавам
  • 53 Точно това е истината и целта на ГЕРБ.

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гласувайте за ГЕРБ":

    ГЕРБ искат да девалвират Лева, зад това стои САЩ, искат да ни изкарат от ЕС и да ни прикрепят към САЩ и долара. Разделят отново Европа на Западна и Източна. Източна Европа, т. с. ВИЗАНТИЯ - Гърция, Румъния, Полша, Украйна. Проблемът им е бил ПЪРВОТО, ВТОРОТО, ТРЕТОТО БЪЛГАРСКИ ЦАРСТВА, НРБ, сега България. Затова искат да ни разселят Българите по-света, чрез беднотията. ИСКАТ в БГ да останат Византиьо подобните РОМИ и тогава, може да преименуват България в Южна Румъния. И ето я новата ВИЗАНТИЯ, подчинена на Западните Римляни САЩ. Зловещо, но този план е в ход.
  • 54 И по принцип да плаче, пак е прав!

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "финансист":

    За последните 30 години, всяка една промяна, направена “за мое добро”, всъщност ме е закопавала още повече! Ако не си крадец, лъжец и измамник, “реформите” не ти помагат, а те правет по-беден и онеправдан! Виж, за Черепа, Ветко, Банев, Пеевски, Бойко и другите като тях те са манна небесна. Така че, не ми се отваряй много!
  • 55 валутни тарикатлъци

    1 0 Отговор
    Менда вече срина валутния борд и курса на лева към еврото! Проверете в обменните бюра!
  • 56 Гошо

    1 0 Отговор
    Поредното престъпление на Шайката към България , а Тиквун е все още на свобода