27 Януари, 2020 13:00 3 243 49

Вече няма кой да лекува българите

  • здравеопазване-
  • спешна помощ-
  • лекари

Българското здравеопазване кърви: лекари и медицински сестри масово напускат страната. На много места, особено в провинцията, вече няма кой да лекува хората, се казва в репортаж на Euronews

Вече няма кой да лекува българите - 1
Снимка: БГНЕС/Илюстративна
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пред Центъра за спешна медицинска помощ в София са строени чисто нови линейки. Европейският съюз е вложил много средства в българската медицинска инфраструктура. Но проблемът не е в машините – се казва в сайта на Еuronews – онова, което не достига, са хората. Три четвърти от бъдещите лекари в България искат да заминат, сочи една анкета сред студенти-медици. Най-предпочитаните от тях места за работа и живот са Германия, Австрия и скандинавските страни.

Лекарката от Центъра за спешна помощ Кристина Манчева още като дете искала да стане лекарка. Тя е една от онези, които са решили да останат в страната. "Основният проблем е в недостига на квалифицирани медицински кадри във всички области, и най-вече в спешната помощ. Има огромна нужда от повече хора. Разполагаме с по-малко от половината от нужния персонал", казва тя.

България застарява, населението се топи

България бързо застарява и страната има нужда от медици, но младежта напуска. По прогноза на ООН, до 2050-та година България може да загуби още 23 процента от населението си.

Само Германия е "внесла" близо 50 000 лекари от чужбина - от които някъде другаде има остра нужда. Към тях се прибавят и между 100 000 и 300 000 медицински сестри и санитари, предимно от Източна Европа. По данни на Българския лекарски съюз, цитирани от "Ди Цайт", само през 2018 година 348 лекари са напуснали страната, общо в периода между 2015-та и 2018-та те са били 1 692.

Репортерът на Еuronews посещава Видин, където средната възраст на населението е най-високата в България. В града е пълно с аптеки. След успешното лечение на раковото ѝ заболяване Цветелина Милославова има нужда от ежедневни медицински масажи. Но във Видин почти няма физиотерапевти – повечето са заминали.

В градската болница пък вече няма урология, а съвсем наскоро е затворена и неврологията. Както посочва главният лекар на частната клиника "Омега" във Видин Данчо Кирашки (бивш дългогодишен служител на градската болница) - в града липсват цели отделения. "Който има нужда от лекар-специалист, трябва да пътува 60 или 100 километра до следващата болница. Преди колегите ми да си стегнат куфарите, имахме във Видин 300 лекари, днес са само 120."

Болно здравеопазване

Софиянката Румяна Тодорова е патоложка, от пет години живее в Бавария. Те е една от двете хиляди български лекари, които работят в Германия. Защо? "Ние, лекарите, не получаваме достатъчно признание в България.

Запитах се дали искам да приема това обществено отношение. За да станеш лекар, трябва да работиш много, да полагаш усилия. За това има нужда от любов към професията и от мотивация. Страхувам се да не изгубя и двете в тази болна система на здравеопазване в България. И заплащането е ниско, и обществено признание липсва."

Именно в това отношение са препоръките, които дава невроложката д-р Велина Гергелчева. Нейната рецепта за България: по-високи заплати, модерна медицинска техника и шансове за кариерно развитие на младите лекари. "Аз смятам, че младите лекари трябва да имат избор. По време на специализацията е важно да се съберат знания и опит и в чужбина, защо не? Самата аз съм работила две години в Германия, в Мюнхен, преди да се върна обратно в България", казва Гергелчева.

Младият невролог Александър Фарфаров е сред тези, които искат да останат в България. Той обаче смята, че трябва да се промени цялата система на здравеопазване, включително и да се въведат частни здравни осигуровки. Държавните разходи за здравеопазване, възлизащи на пет процента от брутния вътрешен продукт са твърде ниски в сравнение с тези в другите държави от ЕС, смята Фарфаров. "Най-големият проблем на българското здравеопазване е отливът на медици, поради което най-вече селските райони остават без обслужване. Провинцията трябва да стане по-атрактивна за младите хора - така че те да могат да изградят живота си там. Не става дума само за здравеопазването, а и за цялата социална среда."

Проблемът с доходите

Еuronews привежда и данни за чистия доход на лекарите от спешната помощ в България - доскоро средно около 900 лева, а от началото на годината - между 1 200 и 1300 лева. В Германия началната заплата на асистент-лекарите в клиниките е 4 402 евро бруто. Според синдикални данни, през последните десет години България е била напусната от близо 30 000 медицински сестри. В Западна Европа доходите им са до 10 пъти по-високи от тези в родината.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    42 4 Отговор
    Както би казал монката паси - малко лекари,инженери и учени изгонихме !
  • 2 леле

    21 22 Отговор
    Че то това лекари ли са пълни търгаши със здравето на хората .Да пази бог да не им падне човек в ръчичките.

    Коментиран от #12

  • 3 иван

    37 13 Отговор
    Хайде стига рев, едва ли има държава в която лекарите работят от 8 до 13, а след това учтиво ви канят в добре подредените си частни кабинети.

    Коментиран от #16

  • 4 Хи хи хи

    29 4 Отговор
    30 години лош управленчески състав който не мислят държавнически по всички направления а служат на чужди интереси
  • 5 Нахалници

    29 4 Отговор
    Амчи то няма българи, приискало им се лекари. Демокрадите изтрепаха де що нещо шава - кози, овци, свинки, пенсионери, сега подписаха и рибите. Това е то реформа на реформите
    !

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    14 10 Отговор
    А-ааа НЕ !!!! ИМА ИМА само че само за тия дето имат пари !!!!Другите всички сме материал !!! Ама и той вече е на свършване !!!!БОКЛУЦИ и ИЗМАМНИЦИ с бели престилки !!!Вие не виждате пациент а касичка която трябва да оберете !!!!!
  • 7 Госあ

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "Нахалници":

    Ай са ше се лекувате сами като толкова скимтите. Орки. Лекаря пари не трябва да взема а ??? Само зидарите и тенекеджиите.

    Коментиран от #8

  • 8 Госあ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Към коментар # 2 е насочен основно предходния
  • 9 Гост

    19 1 Отговор
    Българите толкоз си могат. Първо изтребиха интелигенцията си, след това я изгониха в чужбина. Само, че като дойде Видов ден, Вашият вожд дето си го избирате на всички избори, ще Ви плямпоти колко са му били добри намеренията и няма да поеме никаква отговорност. Цял един народ ще гледа с пръст в ...., или поне това дето ще е останало от най-бързо топящата се нация в света.
  • 10 Майната му на народа

    15 3 Отговор
    Важно е герберите да са добре
  • 11 1111

    15 5 Отговор
    Така наречената демокрация, позволи на лекарското съсловие да забогатее криминално, като си затваря очите за проблемите в здравеопазването. Лошото е, че лекарите се превърнаха в изтънчени мошеници, обиращи и последните стотинки от джобовете ни.

    Коментиран от #13, #26

  • 12 Някой

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "леле":

    Мхмда като оня от Пазарджик дето слагал стендове на здрави хора да ходят с любовницата си на ескурзии по света.
  • 13 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    Ами забогатей ти като лекар. Това, че има недобросъвестни лекари и никакъв контрол е друга тема.

    Коментиран от #25

  • 14 "Българското здравеопазване кърви..."

    6 1 Отговор
    Е, не може всичките да са ги пребили...
  • 15 Тва да искаш да останеш

    9 6 Отговор
    В бегето кенефа е признак на лудост и мразене на себе си😂😂😂😂бегаите кои къде му видят очи
  • 16 Хипократовото

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "иван":

    Добре казано. И изведнъж блага усмивка се разлива по устните на добрият лекар , щом пристъпиш прага на частният му кабинет . А медицинските сестри, тичат като изоглавени в частните домове , да бият инжекция , или поставят система срещу 20-30 лева.
  • 17 А ти за без пари

    13 6 Отговор
    ли искаш да то дойде вкъщи. Оди се оплаквай на автомонтьора че не ти прави колата без пари. А-а-а, сетих се, той не е дал Хипократова клетва и затова. Докторър тре да те лекува безплатно щото е дал.

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 из "Дневникът на капитан Немо(тиев)"

    6 2 Отговор
    Да-а! Корабът потъва. Гледам много бели
    мишки хоп-хоп-хоп(плават вече),но някои
    са доста оядени,за да стигнат далечния бряг...
  • 23 Как няма да внасят специалисти

    9 2 Отговор
    След като 1% от германците имат акъл, а останалите 99% са толкова мързеливи, простовати и некадърни, че ако БГ не им вкарва строители, лекари и други работници, досега Германия да е изчезнала от картата на Европа

    Коментиран от #29

  • 24 русенец

    10 5 Отговор

    До коментар #17 от "А ти за без пари":

    Не, бе интелектуалец! На докторите им плащаш със здравната си осигуровка веднъж, втори път чрез данъците си и накрая - на ръка! За разлика от автомонтьора, докторите не носят отговорност ако не те ремонтират както трябва. Не знам от кое село си, ама в Русе шепа доктори изкупиха града! Иначе в Русе няма здравеопазване както и в другите кашли на прованса, но търговията със здраве и източването на парите ТИ , умнико , е в пълна сила!

    Коментиран от #27, #28

  • 25 русенец

    11 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Да си чул лекари да се бунтуват срещу правилата на касата-хранилка? Да си чул да се бунтуват срещу бизнеса със здраве и с лекарства? Да си чул да искат да се отнемат правата на търговците в бранша? Не! Нормално! Те също искат да станат богати и също не са добросъвестни.
  • 26 Парадокс

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "1111":

    Е що ги няма тогава, като тук забогатяват?
  • 27 В грешка си

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "русенец":

    Здравната осигуровка отива в НОЗК. Оттам какво става с нея е мистика. Да не говорим , че е 10 пъти по ниската от германската здравна осигуровка

    Коментиран от #30

  • 28 Пазарна икономика

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "русенец":

    И защо русенци не си изучат децата за лекари, че да ги лекуват качествено, като е такава далавера да си лекар в Русе?
  • 29 Вакуум

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Как няма да внасят специалисти":

    В Германия да си лекар не е много привлекателно и техните заминават за Скандинавия и Франция.
  • 30 русенец

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "В грешка си":

    Нека не правим сравнение с Германия. Доста добре знам как е там, знам колко плащам за ЗО, знам и какво получавам. Виждам и в България как е. Като е такава малка вноската в НЗК, как така има лекари, които купуват футболни отбори ?:) Работата е, че няма никакъв контрол. В русенска болница можеш да влезеш няколко пъти за операция на апендикс или хемороиди и на никой това не му прави впечатление. За опашката от тъмнозелени кръводарители пред хематологията изобщо не искам и да отварям дума.
    ...
    Обясни ми как така като плащаме уж малко на лекарите, едно обикновено Джи Пи взема по 5-10 000 заплата на месец? От къде му идват парите?! Говоря за законната заплата. Изобщо няма да те питам как шеф на общинска болница във фалит(пловдивската преди няколко години) взема месечна заплата над 80 000 лева?! Не си длъжен да отговаряш, отговорът е ясен - бялата мафия в момента жъне здраво! ... каквото е останало. Пък на простосмъртните - жална им майка!
  • 31 Значи глей сега

    7 2 Отговор
    докторите тук забогатяват поголовно купуват футболни отбори и половин Русе. Обаче емигрират в Германия щото искат да купят Байерн-Моюнхен и да купят половината Щутгарт
  • 32 Боско

    10 2 Отговор
    Да пишеш без да си компетентет неистини щото си нефелен некадърник не е редно.Народ който нарича учителя- даскалицата,инженера -инжинерчето , лекаря - докторчето и си мрази висшистите нищо добро не го чака.Всички тези са умни хора ни гладни няма да останат,ама вие тъпанари озлобени за къде сте щото ви подаряват и средното образование.
  • 33 Млад лекар

    16 0 Отговор
    За какво да практикувам в България? За да получавам по малко от шпакловчик или плочкаджия и да ме бият роднините на пациентите (знаете за кои става въпрос)?

    Коментиран от #37

  • 34 Шплакловчикът

    6 4 Отговор
    еми то и аз кат бех доктор взимах малко
  • 35 Сава Радев

    5 1 Отговор
    На булгарите не им трябват медсестри и лекари. Повикайте Батко с джипката и ще ождравеете.
  • 36 Бг пациент

    1 2 Отговор
    Пред докторската мафия бакшишите са като невинни агънца..пази боже български ''дофтор'' да те лекува.Един съвет-отивате ли на прглед, напишете си некрологаи си пригответе буката...да ви е под ръка за всеки случай..
  • 37 Киро Бидоня

    3 4 Отговор

    До коментар #33 от "Млад лекар":

    Що ми се чини че малко са те били...еле, аз ако те лепна...майстор искаш да стааш.А преди рова чирак бил ли си, а...мОре язе ако те опънем еднаж с лопатата по вратните жили..само на докторче ше ми станеш
  • 38 сам

    3 4 Отговор
    Докторите ви били търгаши, мафия в бели престилки, ужас!!!-работели в частни кабинети че и пари ви искали!!!Боклуци и измамници в бели престилки и т.н. Е, добре. Трябва да знаете и да си го набиете в мъдрите глави, че ние сме един народ или поне каквото е останало от него. Какъвто народа такива са му и лекарите. Нали така!! А сега извикайте някой обикновен ключар да ви отвори вратата, че сте се заключили или изгубили ключа. Ама през нощта на нощно дежурство... Отидете и по-назапад да видим как като сте осигурен ще си поръчате личния лекар да ви дойде в къщи!!! Така- само за потребителска такса!! Така ми се иска час по-скоро тези търгаши и мфиоти в бели престилки да изчезнат всичките та да настъпи всеобщ рахат и успокоение...
  • 39 сам

    3 4 Отговор
    А до Киро Бидоня- ще е добе да те напне апедницито, да идеш на доктор оти нема де на друго место да идеш, да те разпори, да изчака да те накацат мухите и да те зашие. Те това ти требе и на другите подобни благородни ци като тебека

    Коментиран от #42

  • 40 Кой бе Киро ли

    2 2 Отговор
    Ми то ако го напънье апендицито ми он сам ша са оперира бе, майстор е. Ше извади ножчето, ша резне и после ша са зашие с коноп. И след два дни пак с лопатата да копа. кАжи им Кире!

    Коментиран от #44

  • 41 Един друг

    6 1 Отговор
    По цял свят това е висококвалифициран и отговорен труд и се заплаща скъпо.За добър лекар се учи десетина години.Тука прости журналисти слуги на мафиоти обработват преобладаващо просто и озлобено население срещу лекари,учители и др.умни хора в държавата.Тези ,които дърпат конците обаче си имат специална болница.Глупаците дето пишат по тези форуми последни ще разберат какво ги чака щото едва са взели средно даром и не могат да преценяват нещата ,бедни са и искат всичко без пари.
    По-умните народи отдавна си сложиха ред в държавите и живеят по- добре.Тука освен че са масово тъпи ,зли а и са страхливи.Нали виждате-оставиха ги без вода шайка некадърници те си мълчат.Само мрънкят като п-ки.

    Коментиран от #43

  • 42 Киро Бидоня

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "сам":

    Имаш много здраве от Киро Бидоня...щото да ти кажа , ако не знаеш-отдавна съм ги оте..ал бг мафиозчетата с престилки..аз се лекувам лееко на юг, където си плащам, при това по-скъпо отколкото тук, НООО... има едно голямо-НО..за разлика от нашите лекарчета, дето ме объркаха и замалко да ме пратят там, откъдето няма връщане, другите, на които си платих, си свършиха перфектно работата, като истински лекари, които са дали Хипократова клетва.А за фармацевтичната БГ мафия да не ти отварям дума-за едно и също лекарство , разликата е близо пет пъти...сега чат ли си кво иска да ти каже Киро Бидоня, а...май не си. Много поздрави от Бидоня на сичкото БГлекари, ама ме загубиха като клиент.В България ще ползвам само услугите на попа...ПП: И да ти кажа-всички лекари , до които опрях в чужбината са завършили в България..и са лекари , а не бедни като черковни мишки със собствени футболни отбори.Така е , докторе...това е истината...колкото и да те боли, превърнахте се в пародия на лекари.
  • 43 ГоСт

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Един друг":

    Ами те май сите висшисти са се у парламенто и май точно тия умни глАви докараха държавата и народа си до това дередже. А тая мантра, дето я редиш сме я слушали...слуушали... още от Тошово време...Аз поне не знам по върховете да има някой овчар, ел.монтьор или поне обикновен счетоводител..ти ако знаеш такъв, кажи ми ..умнико умен..и безстрашен.И ти си от тия, запъртъците, дето го дават с дини под мишниците, но на вързано куче хляб не знаят как да дадат...И не се отказвай с лека ръка от народа си , щото баща ти или дядо ти не са със синя кръв и не е лошо да им потърсиш къде са им цървулките, пък ги поотупай от праха и ги закачи на стената...и от врме на време ги поглеждай.
  • 44 Киро Бидоня

    2 2 Отговор

    До коментар #40 от "Кой бе Киро ли":

    Верно бее..я глей ка не сам се сетИл.Имаше един убаф филм на времето''Удар със стик'' с Пол Нюман, дето братя Андерсен си шиеха джуките един на друг..От утре ше инструктирам общако да е с игла и конец у шапката,..че знае ли човек по коя клинична пътека ше го лашнат докторята, може и чак след година да се прибере дОма..ако го не уморат на некое разклонение, пардон-клинично кръстовище...без регулировчик.
  • 45 има обяснение

    4 0 Отговор
    Първият виновник са политиците, които въведоха здравната каса и частната практика. Така много доктори станаха милионери. Вторият виновник са журналистите. Те разкъсаха онези честни лекари, които бачкаха в болниците за мизерни заплати, без частна практика, но срещу които нечестивци пускаха жалби. Бяха демонизирани без оглед на това кой крив и кой прав.
  • 46 Balgarin

    2 2 Отговор
    Da lekuvash rusofili I komunisti e kozshtunstvo.
    Napuskai,koleloto po,rano tolkova po+-dobre.
  • 47 Джурналя

    3 0 Отговор
    Наистина народът изпростя, но при такива журналисти - такова. Децата на Лекарите и те са хора, какво искате за тях? Да гладуват, че да може родителите им да работят без пари за да лекуват неблагодарни тъпанари, които не виждат, че проблема е в законите, гласувани от политиците, които пък са им купили гласа срещу две кебапчета.

    Коментиран от #48

  • 48 Киро Бидоня

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Джурналя":

    Виж сега, приятел, никой не е казал че трябва да работят без пари, напротив-трябва да работят за много пари, но само ако ги заслужават.А за съжаление, такива са твърде малко в тая страна...останалите са си чиста проба разбойници, търгаши , които си играят с човешкото нещастие само и само да си натъпчат гушите...отврат.Едно време лекарската професия се ползваше с почит и уважение, а сега....име и авторитет се градят много трудно, но се сриват за един миг. И за да се ползват с реномето, което имат сега, вината е само и единствено тяхна. И ще ти дам два примера-баща ми почина от инфаркт, около 22.30ч вечерта...екипът на Бърза помощ дойде 45 мин след обаждането. Оправданието-попаднали в задръстване...значи-не им стигнали 45мин от Сточна гара до Люлин 3 вечерта след 22ч....Тъща ми почина на операционната маса в 3та градска след тежка сърдечна операция...оказа се че са и оставали не повече от 1-1,5г . и операцията е била напълно безсмислена, но до последно ни убеждаваха че няма проблеми, всичко ще е на 6.Ееей, не я оставиха жената да си изживее последните дни около семейството, важно бе да лапнат парите от клиничната пътека..отделно и това, което ни поискаха под масата...така че не ги оправдавай тия помияри, заслужават си да ги плюят....сега разбра ли на какво се дължи сарказмът и иронията в постовете ми...дано си разбрал, ако не....
  • 49 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    трагично е
    казах ви преди 4 години
    ще ни лекуват пакистанци и индийци
    внос от чужбина
    наистина е трагично