Last news in Fakti

27 Януари, 2020 13:07 4 745 48

Октай: Може да направят така, че президентът да се избира от парламента, а не от народа

  • осман октай-
  • румен радев-
  • иван гешев

Защото то доказва, че продължава с пълна сила  пълзящата диктатура на прокурорското управление в страната, смята политическият експерт

Октай: Може да направят така, че президентът да се избира от парламента, а не от народа - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може да променят Конституцията и президентът да се избира не от народа , а от парламента. Тогава държавният глава ще бъде сламен човек. Това каза пред „Фрог нюз“ политическият експерт Осман Октай по повод питането на главния прокурор до КС дали може да разследва президента. Ето какво още уточни Октай:

Г-н Октай, главният прокурор попита КС дали може да разследва президента и вицепрезидента. Какво подозирате зад този ход на Иван Гешев?

Няма думи за агресията и глупостта. Това действие на главния прокурор не е самостоятелно. По всяка вероятност този, които го назначиха за главен прокурор, той стои и зад това питане до КС. Навремето казах, че Гешев е мъжката секретарка на Сотир Цацаров. Това действие от страна на Гешев е отражение на напрежението между премиера Бойко Борисов и президента.

Как си обяснявате бързата реакция на КС?

Допускам, че много хора предварително са разговаряли с членове на КС. Доказателство за това е фактът, че в петък е депозирано искането на главния прокурор и толкова бързо се е задействал КС. Съдия-докладчик е човек от квотата на президента Росен Плевнелиев . Виждаме, че той използва всеки повод, за да атакува публично сега действащия президент Румен Радев.

Защо казвате, че питането на Гешев ви е оставило без думи?

Защото то доказва, че продължава с пълна сила пълзящата диктатура на прокурорското управление в страната. Не се удовлетворяват очакванията на хората, които очакват да бъдат разобличени в корупция и престъпения хора от изпълнителната власт. Случващото се безспорно е удар по авторитета на президентската институция, която е най-стабилната и балансираща институция през последните 30 години.

Очаквате ли да има сблъсък на мнения относно питането?

Да, защото чл. 103 от Конституцията казва, че президентът не може да бъде разследван. Каквото и решение да вземе КС, считам, че той е в патова ситуация. Има опасност самият съд да се дискредитира, ако стане съучастник в това грубо посегателство срещу президентската институция. В тази стъпка на прокуратурата подозирам нещо много опасно.

Какво е то?

Че някой търси възможност да се промени Конституцията, така че президентът да не се избира пряко от народа, а от парламента. Ясно е, че с подобни действия няма как да се стигне до импийчмънт, защото се изисква голямо мнозинство. Но щом тръгват да дискредитират президента, това може да доведе до започване на дебати за промяна на конституционния текст за пряк избор на президента. И ако той се избира от парламента, той ще бъде сламен човек.

Интервю на Катя Илиева


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бамби

    109 4 Отговор
    Африканските диктатури ряпа да ядат!
  • 2 Робот

    61 18 Отговор
    Не! Май ще направят така, че президентът да се избира от Козяк! Справка- Венецуела.

    Коментиран от #43

  • 3 El boko

    94 6 Отговор
    Държавата на Боко Харам е тва!
    Мафията сама си избира хората в затворен кръг и никви референдуми нали народа е просто овце! :(
  • 4 Демокрацията е в опастност

    78 4 Отговор
    Тъмните сили се опитват да наделяват връз Българския народ.
  • 5 El chochone

    71 7 Отговор
    Спокойно! Правителството е стабилно. кризите също. Ще си назначим едно правилно момче като барни или Чехлю за президент. кой е народът, че да ни се меша?
  • 6 Горо

    65 2 Отговор
    Политическият елит се страхува от изцяло мажоритарни избори в България, защото съзнава отлично, че народът иска да се освободи от него. В условията на парламентарна демокрация е абсурдно 240 души, избрани от своите партийни лидери /както всъщност се случва при сегашния пропорционален принцип с партийни листи/ да определят правилата, по които да живее цял един народ. Така че промяната на това порочно статукво на злоупотреба с властта е в ръцете на самия народ!
  • 7 Ранко

    59 5 Отговор
    Не мислите ли че тези Фашисти ни тласкат към война.???????Така по времето на Хитлерова Германия се проминиха много закони в полза на националистическата партия...Сега не е по-различно.
  • 8 Осведомителен бюлетин

    22 9 Отговор
    В България турци няма! Лек ден на всички!

    Коментиран от #14, #25

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    40 1 Отговор
    държавата на проститутките както пее ИЦО ХАЗАРТА и ЪПСУРД
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    51 5 Отговор
    ПП ГЕРБ МАФИЯ
  • 11 Диамантената ръка

    9 41 Отговор
    То защото и сега президентът не е сламен човек... И не само настоящия
  • 12 Илюминатите масони командват

    25 3 Отговор
    Всичко народът си мисли че избира нещо като гласува ама познайте дали е вярно.
  • 13 ЪРП

    45 7 Отговор
    "ЕДИН ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ЕДИН" ,АКО СИ ПОЗВОЛИ ТАЗИ СГАН ДА ПИПНЕ НАЙ-ДОБЛЕСТНИЯТ ПОЛИТИК И ПРЕЗИДЕНТ,КОЙТО БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛА!!!!!!!!!
    ТЪЛПАТА ЩЕ ГИ ОТНЕСЕ, КАТО "КУЦО ПИЛЕ, ДОМАТ"!!!!!!!

    Коментиран от #21, #32

  • 14 Подкрепям

    26 7 Отговор

    До коментар #8 от "Осведомителен бюлетин":

    Турците в България са наследници на някогашни българи, които са принудени да приемат исляма и да си сменят имената. Когато турчин отиде в Германия, неговите деца се наричат германци и имат това самосъзнание, но политиците ни докараха да сме най бедната държава и тях ги е срам да са българи, а да си германец или американец е престижно.

    Коментиран от #17

  • 15 Анонимен 5 67

    44 3 Отговор
    Бойко сега ще излезе да каже, че той не се меси в съдебната власт, не назначава и дава заповеди във България. Все се прави, че ни лук е ял, ни лук е мирисал.

    Коментиран от #24

  • 16 Tochniq

    5 1 Отговор
    Neti e uduben neshto prezidenta ili oshte si mu qdosan tapak razsledvai tezi koito sasipvat i ograbvat darjavata tezi koito se gavrqt i ebavat s naroda
  • 17 Давам ти плюс

    7 4 Отговор

    До коментар #14 от "Подкрепям":

    Само защото наистина е престижно да си американец или германец.

    Коментиран от #19

  • 18 азис

    14 4 Отговор
    Доган от САРАЯ ЩЕ ИЗБИРА ПРЕЗИДЕНТ
  • 19 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #17 от "Давам ти плюс":

    Глупости, от известно време не е вече така престижно да си германец, същото и да си американец, дори от по-дълго време. Да си българин е 1000 пъти по-хубаво, и от двата случая.

    Коментиран от #20

  • 20 Случвало ми се е служителка

    7 4 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    В някаква институция в друга държава да гледа ехидно бг личната ми карта или когато съм казвал че съм от БГ отношението им се променя по подигравателно някък.

    Коментиран от #22

  • 21 727272781

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "ЪРП":

    Само на думи ли е?
  • 22 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Случвало ми се е служителка":

    Така е случва се, но с това само доказват колко са жалки самите те. И че не би следвало ние да сме нещо респектирани от тяхната лична карта.

    Коментиран от #28

  • 23 Да ви го

    8 9 Отговор
    Докато свят светува ще има ТУРЦИ в Бг.Запомнете това веднъж завинаги тъпанари.За българите не мога да кажа същтото.

    Коментиран от #27

  • 24 гост

    15 2 Отговор

    До коментар #15 от "Анонимен 5 67":

    Народа е овчедушен.За това минават тъпите номера на Бойко.
  • 25 Да щото такова нещо като

    4 15 Отговор

    До коментар #8 от "Осведомителен бюлетин":

    българия не съществува и това е турска територия населявана от турци и управлявана според исляма

    Коментиран от #30, #37, #44

  • 26 Койчо

    16 2 Отговор
    Това ако се случи ще стане страшно.
  • 27 Ма разбира се

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Да ви го":

    Да, докато свят светува ще има нужда от копачи, миячи и от бачкатори по строежите...
  • 28 Да и ти си прав

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    По скоро ако не ти се налага да ходиш на гурбет да им работиш в модерното робство а си получаваш достойна заплата в Бг тогава може човек да каже че се гордее че е българин.
  • 29 Фрий

    6 16 Отговор
    А не е ли по-добре въобще да нямаме Президент? За какво ни е такъв хрантутняк? Ей го, Зеления чорап се скъса да води Деса Простакеса по екскурзии...
  • 30 Човека е прав

    5 2 Отговор

    До коментар #25 от "Да щото такова нещо като":

    Помаците се правят на маимуни но са си от БГ произход и това личи по това колко са прости. По бай ганьовски начин не че Тъпите фесове са умни но те са си прости по анадолски начин. Вместо да се отрекът от тия глупости и да фърлат феса да го с тъпчат и да се изпикаят върху него в чест на прадедите си. Защото най вероятно в миналото пра дедите им са били принудени да приемат исляма те се правят на неядящи свинско манафи.
  • 31 Шаран БГ

    7 4 Отговор
    Тогава съвсем ще я оцапаме, я !!! За да има отговорност от всеки държавен служител, нужно е да сме ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ! За това ратуваше и Божидар Димитров / Бог да го прости/ и беше прав !!! Страната ни е докарана почти до колапс и за тези 30 години няма нито един виновен между държавниците ни !!? Всеки по някакъв начин се облагодетелствува на държавната софра и не смее да потърси сметка никому, защото и неговите"кирливи ризи"ще излязат на открито !!!
  • 32 Посмали

    4 10 Отговор

    До коментар #13 от "ЪРП":

    Посмали малко бе, червено изкопаемо.
  • 33 едно по едно

    5 5 Отговор
    всичко е заради тази тръба на турски поток,дано този път турците да ни освободят от кръвожадната америка
  • 34 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    НИТО ЕДИН БЪЛГАРИН /МОЙ БРАТ/НЕ РАЗБИРА /НЕ ФЕЛЯ/ -ЗА КАКВО Е НУЖНО ДА ИМА ПРЕЗИДЕНТ В РЕПУБЛИКА ??!!!???!!! ВЛАСТТА Е НА МАНГИЗИТЕ ПО ЕВРЕЙСКО -АМЕРИКАНСКИ -ДАЛАВЕРДЖИЙСКИ -БАНКЕРСКИ - "ПРАВИЛА" !!!!!!! КОИТО ИСКАТ ДА СА НАРОД- ТРЯБВА ДА ЕЛИМИНИРАТ ЧАСТНОТО АМЕРИКАНСКО БАНКЕРСТВО -СИРЕЧ ДОЛАРА !!!!
  • 35 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    " ЕКСПЕРТИТЕ " МИДИЙНИ ДНЕС СА СТАРИ -ПЛЕШИВИ-КЬОРАВИ И САМОУКРАСЕНИ С КОСМИ-БРАДИЧКИ !!!! ТОЗИ ПОНЕ Е ОБРЪСНАТ -НО СИ Е КЬОРАВ !!!!!!!!!!!!!!
  • 36 ВАЗЕЛИНОВИТЕ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЦИ

    7 1 Отговор
    От Държава БУХАЛКА, всичко се очаква.
    Овцете да кротуват!
    А политиците у нас са като ураган. Идват с вятър и духане и си отиват от властта с апартаменти, коли, асансьори и пожизнени материални почести.
    Бог да прости!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТРАК

    6 1 Отговор
    т.е. в Парламента мнозинството да си избира и президент на всички българи? А че са влезли в Парламента с фалшификации при изборите? Къде остана България? Вече я няма!!! Управляват ни ЛЪЖЕДЕМОКРАТИ! ЩОМ НИЩО НЕ Е КАКТО ТРЯБВА В СТРАНАТА НИ, ЗА КАКВО УПРАВЛЕНИЕ СТАВА ДУМА?
    Горко им на българите. Всъщност кой ни управлява? Защото тия горе са некадърници? Те са само послушни изпълнители на някой, който управлява. СПОРЕД фИЛИП ДИМИТРОВ СЕЛСКОТО НИ СТОПАНСТВО Е РАЗВИТО КАКТО НИКОГА ДОСЕГА, НИЩО ЧЕ 80 ПРОЦЕНТА ОТ ПРОДУКЦИЯТА Е ВНОС. ВНАСЯМЕ ЯБЪЛКИ И ДОМАТИ ОТ ПОЛША, КОИТО ТАМ ЗРЕЯТ ЕДВА ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ И СА КИСЕЛИ И БЕЗВКУСНИ! И ТОЯ БЕШЕ ПРЕМИЕР ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ, О, КАКЪВ УЖАС. ГОВОРЕШЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ - БЕЗ ВРЪЗКА С ГЛАВНИЯ МОЗЪК.
  • 39 ТРАК

    7 1 Отговор
    БЪЛГАРИ, ПРОПИЛЯХТЕ СИ ШАНСА, ВЕЧЕ НЯМА СПАСЕНИЕ! ЩЕ МИ СЕ ДА НАПИША - ТАКА ВИ СЕ ПАДА. НО МИ Е ЖАЛ. ПЕРНИЧАНИ КАТО БЯХА ДОШЛИ В СОФИЯ, ЗАЩО НЕ ИЗЛЯЗОХТЕ?
  • 40 ТРАК

    4 1 Отговор
    ЕГАТИ ДЕМОКРАЦИЯТА!
  • 41 ТРАК

    4 1 Отговор
    ЕГАТИ ДЕМОКРАЦИЯТА!
  • 42 ТРАК

    5 1 Отговор
    ДЕМОКРАТИТЕ НЕ МИ ПУСКАТ КОМЕНТАРА. ЕГАТИ ДЕМОКРАЦИЯТА!
  • 43 Rado

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Робот":

    То само да не стане един човек и за президент и премиер. Справка Русия.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Спецназ

    3 1 Отговор
    Гешев не е ли внук на онзи Гешев преди 09.09.1944 дето не можаха да намерят трупът му?Надявам се да не се повтори този прецедент!

    Коментиран от #48

  • 46 Анонимен

    1 0 Отговор
    В България всичко е възможно.... И защо... Защото народа никога няма да избере Бойко за президент,,,, освен нс.... И това е целта.... И на коя държава президента се избира от парламента.... Вън нато и ес.... Даже Америка си избира президента.... То нс да гледа и него да не махнем, щото не ни трябва... Депутати търтеи събрани на едно място и чакат пчеличка те да им пълнят джобовете от данъци....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Алеко КАН

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Спецназ":

    НЕ , НЕ Е - ОНЯ Е ГЕШОВ , А ТОЗИ ГЕШЕВ - НИКАКВА КРЪВНА ВРЪЗКА!!!
    САМО МАКЕДОНСКА!!!