Last news in Fakti

28 Януари, 2020 21:15 3 538 51

Путин на път към абсолютната власт (ЧАСТ I)

  • путин-
  • русия-
  • конституция-
  • промяна-
  • власт
Путин на път към абсолютната власт (ЧАСТ I) - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 23 януари руската Дума прие конституционна реформа предложена на руския президент Владимир Путин. Страната все по-дълбоко изпада в състояние на еднолична диктатура в оруелски стил. Дори още по-тежка от времето на съветските години.

Трактовката на токсичния режим

Президентът Путин е начело на Русия вече над 20 години и отстъпва по срок на ръководене на държавата само на Сталин и на цар Николай I, припомня сайтът udf.by. До голяма степен мирогледът му е оформен по време на Съветския съюз и е склонен да гледа на света около него като на враждебна среда. Заобиколен от ограничен брой сътрудничи, във всеки от тях той вижда претендент за стола му, да не кажем нещо повече – за живота му. Любимата „играчка” на Путин беше мечтата да построи световна руска империя, заради които извърши редица престъпления на международната сцена. В същото време вътре в самата Русия беше създаден репресивен модел с цел потискане на всякаква форма на несъгласие.

При аналогични обстоятелства Владимир Путин в плен на своите страхове извършва мащабни конституционни промени, чийто венец трябва да е неговото дълго царуване. Независимо, че края на неговия четвърти мандат като президент на Руската федерация има още 4 години, той предприе открит държавен преврат, за да абсолютизира своето място на върха на пирамидата на властта.

Буквално веднага след края на новогодишните и коледни празници, Путин се обърна с послание към Федералното събрание, в което очерта политическата рамка относно живота на руснаците за следващото десетилетие. Две бяха основните последствия от речта на Путин – оставката на премиера Дмитрий Медведев и задействането на конституционните промени.

Може да се каже, че това е най-силното политическо земетресение за последните 10 години, което доведе до демонтаж на „тандем демокрацията”, при която се съхраняваше поне минимална надежда за съхраняване на политическата легитимност на властта, а не нейната тоталитарна абсолютизация в ръцете на Путин.

Но крачката към развалянето на „тандема” Путин се сблъска с трудностите, които нарастват в руското общество и които го разединяват отвътре.

Изследване от ноември 2019 г. показва, че 68% от анкетираните руснаци се страхуват от ръст на социалната несправедливост. Това е страх на хора на средна възраст и представители на по-старото поколение. 63% от руснаците се страхуват от понижаване на доходите, а 58% - от загуба на достъп до безплатно медицинско лечение и ръст на цените на хранителните стоки. Едва 20% от анкетираните се плашат от световните военни конфликти.

За какво говорят тези цифри? По всичко личи, че премиерът на Русия работи лошо, след като хората роптаят основно за социални проблеми. Те въобще не виждат машинациите на външните сили, които руската пропаганда непрекъснато излъчва и които възвеличават „победите” на Путин над враговете от Сирия, Венецуела и Централна Африка. На обикновените хора не им е интересно какво прави Путин, а по всичко личи, че от това не страда рейтингът му, тъй като последният е подхранван от външнополитически „постижения”. Те се интересуват от цената на хляба, а тя става все по-висока и по-висока. Това се дължи включително и на международните санкции породени от агресия, включително и от приближените на Путин и спецслужбите, които работят срещу Украйна.

Какво може Медведев да даде на озлобения народ?

Наследството му изглежда печално – 21 милиона руснаци, или всеки девети живее на прага на бедността, която е 180-190 USD. На този фон цените се увеличиха. Последва кампания по заместване на импортните стоки с такива местно прозиводство. Но цените на стоките заместители скочиха, а инвестициите бяха насочени към Крим за сметка на съкращаване финансирането на проекти, реализиращи се на територията на Русия. В крайна сметка обикновените руснаци се оказаха дъното на един лош начин на живот.

Повишаването на ДДС, повишаването възрастта за пенсиониране, продължителната икономическа криза, най-ниския в Източна Европа БВП на глава от населението в размер на 1.3%, покзва, че в страната не се провеждат структурни реформи. Вместо това се затягат гайки, а повечето хора, предимно мъже не достигат до пенсионна възраст. Инвестиционният климат остава ужасен. По данни на Индекса за корупция, разработен от международната организация Transparency International, Русия е на 138 място в света наред с Иран и Папуа Нова Гвинея. Предприемачите се оплакват от натиск от страна на силовите структури, които искат да бъдат съсобственици на компаниите.

Но това не е всичко – и ние наблюдаваме заместване на олигарсите от 90-те години на миналия век с „държавни” такива, поглъщащи икономическия сектор. Във висшето управление на „Газпром”, „Новатек”, „Роснефт” може да се видят стари приятели на Путин. Те станаха новите стопани на живота и се отделиха от останалото общество с дебела стена.

С една дума, оставката на отровното правителство на Медведев, беше въпрос на време.

Специалната операция „Политическа реформа”

Веднага след посланието на Путин той се срещна с Медведев. На нея стана ясно, че от набелязаните цели за 8-годишен период „не всичко се е получило” и поради това правителството подава оставка, за да може бързо да бъдат реализирани инициативите на руския президент. „Разбраният Медведев”, след оставката му заради некомпетентност, не беше наказан, а беше скрит в публичната плоскост, като беше създадена нова длъжност – заместник-председател на Съвета по сигурността. Този орган се явява консултативен по въпросите свързани със „защитата на Конституцията на Руската федерация”.

Половината от министрите в новото правителство са същите като в предишния кабинет. На същите постове са си Шойгу, Лавров, Колокольцев и Зиничев. Подменен беше кабинетът в социално-икономическите ресори. По думите на новия премиер, той ще е отявлен технократ без каквито и да било амбиции, за да стане приемник на Путин през 2024 г., макар в тази роля отново да се разглежда Медведев.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Халал

    22 30 Отговор
    да им е тавариш Пути на рушняците! После да не се чудят, защо стандарта им е като на държава от третия свят.

    Коментиран от #10, #32

  • 2 Ердоган

    19 13 Отговор
    Да живее Руско - Турското приятелство! Русия и Турция са две големи империи!
  • 3 Русский

    9 9 Отговор
    Грустно это всё... Обичам Тодор Живков, обичам много българите.
  • 4 Русский

    5 5 Отговор
    Имала майка едно ми чедо, едно ми чедо - Никола.. С очи - звездите, с лице - трендафил, левенто чедо - Никола.
  • 5 Русский

    2 13 Отговор
    Жоро Илиев е български юнак и пирински орел.
  • 6 Голем смях

    20 30 Отговор
    Так точно.Горките крепостни в руската педерация.Този урод е на 68г. и докато не почне да се насира на бюрото ще управлява тази оскотяла ,робска тълпа.Но нали имаме хиперзвукови мултики.Робите са доволни.Мръсния Запад няма да може да вземе богатсвата на путиновите олигарси.

    Коментиран от #16, #18, #21

  • 7 Госあ

    17 23 Отговор
    Разбира се, че само слабоумни се възхищават на човека подкрепил олигархията, впуснал се в безпредметно присъединяване на територии и водене на войни от които основната цел са кражби и облагодетелстване на определени хора. Свободата на словото е последна грижа на руснаците, но е неминуемо да бъде погазено от ченгето от кгб
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Лооп

    24 17 Отговор
    Абе тоя където е е писал тая статия незабавно да се подложи на лечение или да не спира да си пие лекарствата за 10 години с пияния Елцин краварите се опитаха да унищожат Русия тоя за 20 год я вдигна на крака и направи пак да е сред великите сили ако не беше той щеше да е същото като в бг вода няма хората изчезват боклука на Европа се гори в бг хората умират от глад цигани си веят безнаказано конете мафията си направи държава купуваме летящи корита за милярди а армия няма рака че да продължават да му ядат х...я на Путин че е диктатор и жалко че нито един такъв в бг не остана .

    Коментиран от #17, #44, #48

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Stormtrooper

    15 10 Отговор
    На високия му липсва само лавровият венец. Тежка карма имат русомонголите!
  • 12 А защо

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    не си смениш името на Борислав Путин?

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Домбровски

    12 9 Отговор
    А бе Тони - ти ли я написа тая статия ? Или пак някакви анализи на DW?
    Бе тоя който я е писал трябва да ходи да го прегледа някой психиатър.
    100% гаранция че изобщо не познава мисленето и мирогледа на Путин.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кожухаров

    2 11 Отговор

    До коментар #9 от "Лооп":

    Относно Елцин не си прав. По онова време Русия не беше готова за глобален конфликт. Горбачов беше тоя който разпиля всичко. На Русия и трябваше време за да оправи нещата и да стъпи на крака. Това време и го осигури именно Елцин. С ролята си на пияница и шут , но все пак приспа вниманието на "западните приятели" и ги остави да си мислят че могат да правят всичко безнаказано.
    В един момент обаче всичко се промени много бързо. Жалкото е че Елцин ще остане в спомените именно с тая си роля.
  • 18 Бъстър Кийтън

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смях":

    И все пак е по добър от Обама дето го смъкнаха от дървото за да стане президент или от перчема дето го измъкнаха от бакалията.

    Коментиран от #26

  • 19 РЗС

    9 7 Отговор
    евала на путин, да последва примера на сталин и ленин, пълна диктатура
  • 20 Много Точно казано

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "До автора на статията Антония Симеонова":

    Забрави само златната дрогирана младеж(дето и казармата закриха).Да се пази да не я прегазят с кола на някоя пешеходна пътека!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Голем смях

    14 10 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Така викаха и за Ленин,Сталин,Хрусчов,Брежнев,Андропов,Черненко ,Горбачов..Най-свестен се оказа...пияницата Елцин.И не го плюйте,защото именно Елцин направи този треторазряден доносник ,за когото никой не беше чувал ..президент России.Всички ръководители на СССР от първия до последния са оплюти и изхвърлени на бунището на историята.Нищо по-добро не чака и Путин.Със своето уродливо и некомпетентно управление е най-големия враг на Русия.А росияните така и не искат да излязат от
    съдбата си на крепостни роби.Комуналките ги зоват .

    Коментиран от #25, #27

  • 24 Azazel

    11 10 Отговор
    Rusia е новия световрн лидер благодарение на президента Владимир Путин 🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺🇷🇺 Краварире са в ъгъла!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Голем смях

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Бъстър Кийтън":

    Това за някаква смешка или остроумие ли трябваше да мине.Тези простотии може да си ги разправяте на встречите за руската нова година или руската коледа.А може и на 7.11. ,когато чествате ВОСР.

    Коментиран от #29, #30

  • 27 марамунгел

    6 11 Отговор

    До коментар #23 от "Голем смях":

    ако не беше Сталин предцитети можеше да са минали през комина .И нямаше да има кой да пише смешките ти сега.

    Коментиран от #49

  • 28 Borislav Popov

    6 10 Отговор
    Хамерикано краваро никога няма да птщродавст газ на развитите икономоки в ЕС Амин! Няма да шфодават газ благофарение ма железмата ръка ма президента Владимир Владимирович Путин слава на президента на Руската Федерация СЛАВАААА
  • 29 смешник

    7 7 Отговор

    До коментар #26 от "Голем смях":

    Колко руски президенти са убити и колко от обора ? А защо ли ?

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Голем смях

    10 7 Отговор

    До коментар #25 от "Бесен Язовец":

    Скъпи,с кое точно не си съгласен.Или може би Сталин ти е по-голям кумир от Вагин.Дано сме живи и здрави да видим реакцията на крепостните,когато се гътне урода.Ако го дочакат да се гътне и не го утрепат преди да почне да се изпуска.Целувам те.

    Коментиран от #33, #35

  • 32 До автора на статията и....

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Халал":

    до всички джендъри с атлантически ценности тук!!!Прочетете няколко статии по-надолу в сайта."При Путин след Тръмп"
  • 33 Бесен Язовец

    7 9 Отговор

    До коментар #31 от "Голем смях":

    Крепосните са в Кравсрия нагъват ГМЕ бургери и ги облъчват с реклами и реалити формати за да ги вържат за някоя Нснка да си купят поредния юъскав непотребен боклук на изплащане! Краварите вече няма полезни изкопаеми и скора Бай Бай!!!

    Коментиран от #38

  • 34 Голем смях

    9 6 Отговор

    До коментар #29 от "смешник":

    Елцин е първият президент на Русия.Не го убиха.Вторият е сегашния лилипут.Още не се знае как ще свърши.

    Коментиран от #37

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бай Шиле

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "Borislav Popov":

    Явно хапчетата в диспансера са подействали! Боре, вземай ги редовно!😎
  • 37 Ей Голем Помияр

    3 9 Отговор

    До коментар #34 от "Голем смях":

    Още ли не си легнал бе сельо кой ще дои козите заранта?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Хаджи хаджи Българин

    5 9 Отговор
    Антония! Знаеш ли какво е да контролираш държава с 11 часови времена- пояси? Едно хлапе на твоята възраст, дори си няма представа- от Петър 1 - Романов! Ти можеш с радост да ядеш бургер, и да си мислиш, че разбираш нещо!
  • 40 Бесен Язовец

    4 5 Отговор
    Щом казваш ГолЕм Смешнико!
  • 41 Ford Prefect

    5 5 Отговор

    До коментар #38 от "Голем смях":

    Много сте необразована госпожо! Трябва да прочетете нещо от Дъглас Адамс любимия ми автор!
  • 42 Advokat

    3 8 Отговор
    По- голем смех от това да ти извадят гащичките Люински и да се извиняваш пред цял свят няма!
  • 43 КОНТРАТА

    9 8 Отговор
    Йосиф Сталин е ,,БАЩАТА НА НАРОДИТЕ" НАЙ КОРАВИЯ МЪЖ ЖИВЯЛ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 500ГОДИНИ! ПРЕЗИДЕНТА ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПО ПЕТИТЕ МУ И МОЖЕ ДА ГО ИЗМЕСТИ ОТ ПЪРВОТО МЯСТО, А ДАНО!
  • 44 Гошо

    4 4 Отговор

    До коментар #9 от "Лооп":

    Публикувано във факти.бг: Какво може Медведев да даде на озлобения народ?
    Озлобен руски народ нещо не се вижда ,ама озлобени журалисти и писачи по форумите има та знае ли се Е тая аФторка през гърба ще се пръсне от злоба
  • 45 5151

    1 2 Отговор
    Кво да се прави чел е 1984 големио брат. Да му мислят работещите в министерството на истината хихи
  • 46 До 37

    2 3 Отговор
    Козите друг ги дои, тоя дои козела.
  • 47 фермер

    6 1 Отговор
    Да се оправят, всеки народ заслужава властниците си.
  • 48 СПЕЦНАЗ

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Лооп":

    Горе долу сте прав. По скоро не вдигна Русия на крака а я измъкна от лапите на ционистите командвали Русия от 1917 до 2000 - та година (изключая времето на Сталин). В Русия командват ултра радикалните юдеохазари - хасидите воглаве с Берл Лазар (глава Хабаде). Две трети от олигарсите в Русия са юдеохазари (руски евреи). В провинцията в Русия е тотална нищета, корупция, схеми на местно ниво. За съжаление народите в Русия винаги са били управлявани от фамилии с немски произход, нормандски, по някое време смесени с българска и татарска кръв. Казвам го като руснак /наполовина, живял 25 години в кочината Русия. Кочина заради алчните хора на власт там, не заради обикновените хора - притискани, мачкани по времето на комунизма и няколко века преди това от помешчици и дворянството
  • 49 СПЕЦНАЗ

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "марамунгел":

    По приказ Сталина загиват над 30 милиона души (над 5 милиона юдеохазари). От геноцид, чистки на Хитлер не повече от 3 милиона (голяма част от тях са извършени от усташи, бандеровци и пронацистки структури в Румъния, Унгария, Полша...). В концлагерите загиват от болести, епидемии. Не са горени хора в крематоруумите - горени са заразени дрехи, одеяла, предмети. Има стотици публикации доказващи това
  • 50 Пукел

    3 1 Отговор
    Човек като одъртее и става за смях,тека и Путин.Лошото е че тази агония може да продължи доста дълго. Жалко за пропиляния живот на пеколения Руснаци.Все пак той е вече 20г на власт.Колко жалко
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.