31 Януари, 2020 20:33 6 867 41

България и еврото: има ли основания за тревога?

  • евро-
  • еврозона-
  • ес

Мнозинството българи са против, а управляващите искат още през април страната да влезе в т.нар. чакалня за еврозоната

България и еврото: има ли основания за тревога? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозинството българи са против еврото. А управляващите искат още през април България да влезе в т.нар. чакалня за еврозоната. Страната обаче нямало да приема еврото на всяка цена. Какво означава това за България?

Промените в закона за Българската народна банка (ЗБНБ, по-специално в чл. 29, в който е фиксиран курс от 1.95583 лева за 1 евро), инициирани от управляващите, будят тревога. Мнозина смятат, че с тях се отваря възможност за натиск за обезценяването на българския лев от страна на други членки на ЕС. Според правителството, измененията в закона са необходимо условие за присъединяването на България към европейския валутно-обменен механизъм (ERM II), т.нар. чакалня на еврозоната. Очаква се България да влезе в нея след броени седмици - през април 2020 година. По същество промените означават, че след влизането на страната в чакалнята курсът между лева и еврото ще стане обект на преговори c ocтaнaлитe държави в ЕRM II и EЦБ.

За да отговори на страховете, вчера (30 януари) парламентът реши, че България ще се откаже от присъединяване към еврозоната, ако не успее да договори влизане при сегашния фиксиран (чрез паричния съвет) валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583.

Има ли основания за тревога?

И да, и не. Да започнем с положителните примери. Преди влизането си в еврозоната Естония и Литва се намират в режим на валутен съвет, при който националните им валути са обвързани с европейската. При присъединяването на Естония към еврото на 1.01.2011 година, обезценяването на естонската крона е незначително (с по-малко от 0.001%); запазва се и стойността на литовския литас, докато той не е напълно заменен от еврото на 1.01.2015 година.

Тогава какъв е проблемът? Първо, България не е нито Естония, нито Литва. Трудно можем да сравняваме влиянието на Прибалтийските републики и това на най-бедната страна в ЕС. Следователно не можем да изключим (успешен) натиск за неизгодна за България промяна на фиксирания курс на лева спрямо еврото. Освен това самото участие в ERM II позволява разменният курс спрямо еврото да се колебае в граници ±15% от "централния курс", който е договорен между ЕЦБ и присъединилата се страна.

Второ, сегашното решение на парламента е политическо. То няма силата на закон и може да бъде променено - например от друго мнозинство в следващ парламент. Такъв изглежда ще има през 2021 година, освен ако няма предсрочен вот. Били сме свидетели и на това как настоящите депутати променят коренно позициите си - понякога между две последователни заседания. В кръга на шегата: какво правим, ако случайно от ЕЦБ ни предложат разменен курс, който е по-изгоден за нас от сегашния? Пак ли ще държим на решението на Народното събрание?

За разлика от споменатото политическо решение на парламента, в закон ще се превърне - най-вероятно другата седмица - поправката на Менда Стоянова на ЗБНБ.

Трето, не трябва да забравяме как се стигна до въвеждането на паричен съвет в България. Това се случи по настояване на МВФ на 1.07.1997 година - за да успее страната да се справи с "Виденовата зима" и тоталния колапс на банковата система. Някои смятат, че т.нар. валутен борд е свързан с известна загуба на национален суверенитет, поне що се касае до паричната политика. Но благодарение на паричния съвет банковата система в България се стабилизира и започнаха да пристигат чужди инвестиции.

Катаклизмът, предхождащ въвеждането на валутния съвет, показа недвусмислено опасностите от поверяването на паричната политика изцяло в ръцете на родните финансисти и държавници. Въпросът е дали десетилетия по-късно те са научили своите уроци? Някои биха отговорили положително, но пресният пример с фалита на КТБ охлажда оптимистичните оценки.

Добрата новина е, че членството в банковия съюз е условие за влизането на България в т.нар. чакалня. Това означава, че потенциалните проблеми в банковата система ще бъдат осветени и, при необходимост, ще се пристъпи към оздравяване на сектора преди изобщо страната да бъде допусната до еврозоната.

Четвърто, има ли изобщо обществена подкрепа за въвеждането на еврото? Изследване на "Тренд" показва, че едва 19% от българите одобряват курса на правителството към ERM II, а поне 54% са тези, които искат референдум относно премахването на българския лев като национална валута.

Къде е големият проблем?

Един от "плюсовете" на членството в еврозоната е, че България би получила помощ от ЕЦБ в условията на ликвидна криза. По-бедните страни в ЕС са заинтересовани от въвеждането на еврото, защото са облагодетелствани от механизмите на преразпределение.

Но дали новата икономическа криза вече не дебне зад ъгъла? Какво ще прави България, ако трябва да запретва ръкави, за да спасява, примерно, икономика с мащабите на италианската (в която все по-често фалират банки)? Според проф. Стив Ханке, присъединяването на България към еврозоната е "абсолютна глупост", защото бързо ще доведе до загуба на всякаква парична дисциплина.

Проблемът, според мен, не е в механизмите и начините на работа на ЕС, а в качеството на елита. От него зависи фискалната дисциплина, а така също дали приетите политически решения и закони са добре обмислени и отстоявани последователно.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баба Шмеркел

    5 10 Отговор
    Не, няма.

    Коментиран от #16

  • 2 Някой си

    31 5 Отговор
    Щом е намесена менТа -счетоводителката на цар Киро - ДА!
  • 3 Pompev

    11 20 Отговор
    По убуу да имам евро в джоба
  • 4 русенец

    25 8 Отговор
    Нямам никакви притеснения, че малоумниците, които ни управляват пак са решили да правят глупости - нямам сметка в българска банка!

    Коментиран от #5

  • 5 висок

    11 25 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    И аз. Но чакай до седмица социо-проучване как 70% от българите искат да приемем рублата като парична единица!!!
  • 6 розово

    37 4 Отговор
    Когато Горанов много иска иска нещо всички трябва да сме нащрек.
  • 7 зъки

    48 4 Отговор
    Кога ми кажат няма да се притесняваш, тръпки ме побиват веднага :D
  • 8 ГЕРБ искат да девалвират Лева,

    9 15 Отговор
    Зад това стои САЩ, искат да ни изкарат от ЕС и да ни прикрепят към САЩ и долара. Разделят отново Европа на Западна и Източна. Източна Европа, т. с. ВИЗАНТИЯ - Гърция, Румъния, Полша, Украйна. Проблемът им е бил ПЪРВОТО, ВТОРОТО, ТРЕТОТО БЪЛГАРСКИ ЦАРСТВА, НРБ, сега България. Затова искат да ни разселят Българите по-света, чрез беднотията. ИСКАТ в БГ да останат Византиьо подобните РОМИ и тогава, може да преименуват България в Южна Румъния. И ето я новата ВИЗАНТИЯ, подчинена на Западните Римляни САЩ. Зловещо, но този план е в ход. От развалянето на възможността да приемем еврото имат полза българския БАНДИТИЗЪМ, ЗАЩОТО ако го приемем, ЕНБ автоматично става гарант на спестяванията на хората във всички БАНКИ ВСИЧКИИИИИ и тогава НЯМА ДА МОГАТ ДА СЕ ИЗТОЧВАТ БАНКИ. ЕНБ следи и разследва всички банки в ЕВРО ЗОНАТА, обезпечава вложителите на пари в БАНКИТЕ и открива ОТКРИВА тези които са ги източили и ЕНБ си връща парите от ИЗТОЧИЛИТЕ съответната Банка. Така работи ЕВРОПЕЙСКАТА БАНКОВА СИСТЕМА, НЕ МОЖЕ ДА СЕ КРАДАТ БАНКИ, ПО КАКВИТО И ДА БИЛО СХЕМИ.

    Коментиран от #20

  • 9 Аз си искам лева

    29 12 Отговор
    Не ща евро

    Коментиран от #10

  • 10 Хубаво искаш, ама нямаш Икономика,

    22 5 Отговор

    До коментар #9 от "Аз си искам лева":

    ЗА ДА ГО ПОДДЪРЖАШ В МОМЕНТА. НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ ВЕЧЕ, за да гарантираме стабилността му.
  • 11 100

    15 2 Отговор
    като гледам чейндж бюрата вече продават по -скъпо еврото вече .явно народа се юрна да си обменя левчетата и като ги обмени за евро ще си върнат стария курс
  • 12 Кире

    14 4 Отговор
    Последните две изречения са най интересни. Независимо колко хвалят правителството явно им нямат доверие. А и не само на тях. На евентуалните заместници също.
  • 13 ГЕРБ си търсят оправдания, за да не

    12 6 Отговор
    приемем еврото, защото ако го приемем спира източването на банки. Те няма да могат да изпълнят условията на ЕНБ, който трябва да елиминират възможностите за източване на банки. Тогава ще ни вържат към долара на САЩ, там могат да се източват банки, няма проблем. Добре дошли във САЩ ВИЗАНТИЯ.
  • 14 а не бе

    15 1 Отговор
    България и еврото: има ли основания за тревога? За нас - не. Да му мисли, еврото.
  • 15 fin

    12 4 Отговор
    България няма полезен ход.
  • 16 бл.134 в Зап. парк

    3 10 Отговор

    До коментар #1 от "Баба Шмеркел":

    Купувайте имоти ,теглете заеми и пак купувайте имоти. След финансовия разврат на ЕС с паричните олеснения идва " Виденова зима " за целия континет.
    По пет на човек....@параменти, @параменти
  • 17 Българи от чужбина

    24 9 Отговор
    В никакъв случай да не се въвежда еврото.Това ще е ГИБЕЛТА на българите

    Коментиран от #26

  • 18 слаботоков

    12 1 Отговор
    КАКВИ ОСНОВАНИЯ ЗА ТРЕВОГА БЕ? ??ТЕ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ОТКРАДНАХА ВСИЧКИТЕ ПАРИ! !
  • 19 12346

    6 18 Отговор
    Дано да минем на евро да се коригират цените и заплатите с тея български пари много скъпо плащаме за продукти за техника и за всичко

    Коментиран от #22, #28

  • 20 Яжтеми

    4 7 Отговор

    До коментар #8 от "ГЕРБ искат да девалвират Лева,":

    И да си изпиеш хапчетата преди лягане.
  • 21 Току що!!!

    18 5 Отговор
    Управителят на БНБ каза по Панорама, че българският лев е сред най-стабилните валути в света и срещу всеки лев стои около евро и половина!!! Ха сега де......откъде тогава са притесненията, че левът ще бъде обезценен???....май намирисва на политическо решение в ущърб на страната /нищо ново под слънцето/, което "тиквите" вече са взели и сега започват отдалеч да ни го нахлузват с вазелин!!!
  • 22 Гошо

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "12346":

    Да мен ме интересува и наемите да се корегират и да станат като европеиските

    Коментиран от #23

  • 23 1244

    6 8 Отговор

    До коментар #22 от "Гошо":

    абсолютно всичко ще се оправи защото вече няма да взимаш ниски заплати двд-то да ти струва по-скъпо от заплатата смешници
  • 24 Nostradamus

    10 8 Отговор
    Поредната олигофрения на червените кхмери за да разлаят кучетата с надежда за някакви девиденти. Тапанари , никой не ги бръсне за слив тая банда шумкари.

    Коментиран от #30

  • 25 стоян георгиев

    8 13 Отговор
    ума на днешните евроскептици е подобен на този на жан виденов през заветната 1995 година.тогава и онова хубаво честно момче искаше българия да се съюзи с китаи и виетнам ,а да не се напъва в евросъюза и нато.резултата се видя.за три години страната ни стана държава от централна африка.сега след 20 години интеграция в европа се явяват умници дето обясняват как трябва да се тръгва в обратна посока!!!накъде бе другари?към масква ли?при лосиона за баня и ватенките?ами като тва искате тръгваите без нас бе.билета ,чомадана и успехи!ако евросъюза фалира българия дали ще е в еврозоната или извън нея също отива по дяволите.така че тъпотиите че ние ще оправяме еврозоната с нашето огромно количество злато са си тъпотии,но влизаики в нея,българия ще влезе в един много по-богат и уреден клуб с много добри правила и практики.тва ще доведе до нов тласък на външните инвестиции и наи-важното до много ниска цена на кредитите.освен това няма да има опасност от тъпанари като цветан василев или цеко минев дето и към момента точат банковата ни система.е ще намалее и сериозно любовта към ссср,но кво да се прави другари има го и тва в зара!
  • 26 Гост 2

    11 4 Отговор

    До коментар #17 от "Българи от чужбина":

    Няма нужда българи от чужбина да ми казват какво е хубаво и какво не - отдавна се работи по ликвидиране на народа и държавата ! ФАКТ !
  • 27 Нммз

    8 3 Отговор
    Остана и лев-а да ни вземат или крайно
    Усещам че кораба ,, България,, потъва
    До къде ни докараха Боже опази ни,ако можеш!
  • 28 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #19 от "12346":

    Ха дано но тогава 2-3 пъти по малко пари ще вземаш и много по скъпо ще купуваш. И тогава ще се събудиш но ще е много късно както когато плакахте за демокрацията която ви излезе солено през носа че и още излиза.
  • 29 pasi

    1 2 Отговор
    https://bultimes.bg/grigor-lilov-valutniyat-bord-ostava-no-kursut-shte-se-smenya/
  • 30 pasi

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Nostradamus":

    https://bultimes.bg/grigor-lilov-valutniyat-bord-ostava-no-kursut-shte-se-smenya/

    Коментиран от #31

  • 31 Nostradamus

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "pasi":

    За това говоря , цитираш источници - плява , платемни мекерета https://btvnovinite.bg/bulgaria/es-pusna-nov-sajt-za-dezinformirashtite-medii-vizhte-balgarskoto-uchastie.html
  • 32 гощо

    4 0 Отговор
    Качеството на елита!!! Добре казано!
  • 33 еуеу

    2 1 Отговор
    То еврото се разпада - ние тепърва се натискаме да го приемем!
    Глей курса на долара къде е...
    Тотална глупост - пак ще се облажи някой! Ноооо... требе се купуват имоти и злато и пак си на кяр ;) стига да имаш пари, а като немаш не ти пука! Лошото е че никой не пита народа - иска ли - не иска ли?
    Просто казват и така - сигурно знаят че в БГ народа акъл няма и затова!
  • 34 надда

    2 1 Отговор
    Е ако се чудите как ще ни изцакат е така:
    - нагледен пример:

    - Сега един хляб струва 1.50лв - става 1.50EUR !
    - мляко 1.20лв - става 1.50EUR
    - вафла 0.39лв- Става 0.50EUR
    - сирене 5.89лв килото - става 6.0ЕUR

    Заплата - 700лв / 357 Еur
    ---- с няколко думи , заплатите се закръгляват в посока стотинки надолу и се смятат по официалния курс, а цените на стоките се смятат по курс едно към гьотера и всеки си го определ сам ... търговците! Има идеални условия за спекула и ще се възползват!
    Дори и сега тихомълком вдигат цените с по 5-20-50ст методично...

    Смятайте колко ще нараснат цените и на храни, на лекарства, на горива и на всичко!

    ------ Решението, ОК евро, но единна европейска минимална заплата!!!! и европейски регулатор на цените в БГ! - -- - -

    Иначе съм за, ама ми омръзна да ни правят насила на прости!

    Коментиран от #35

  • 35 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "надда":

    и къде в европа се случи тва бе другарю?къде се вдигна всичко двоино?провери ква е инфлацията в страните които приеха еврото преди да пишеш тия щуротии!

    Коментиран от #36

  • 36 бузю

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Във България , бе Стоенчо , във България .

    Коментиран от #38

  • 37 Jacques Yvec Moineau

    3 0 Отговор
    В момента продажните ни политици подготвят нова гигантска кражба от народа.
  • 38 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "бузю":

    в българия не е прието еврото бе другар!!!няма как да знаеш кво ще стане без да е станало !особено като в другите страни където еврото влезе не се е случило тва дето твърдиш.що ще стане в българия като не стана в литва или в гърция?

    Коментиран от #40

  • 39 Гост

    2 1 Отговор
    Силни икономики като Германия,Италия и др. пищяха дълго след въвеждането на еврото,кво остава за бедна БЪлгария
  • 40 Чукача

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Тя Гърция дори фалира след приемането на еврото бе приятел, ти май си бил на друга планета тогава. Италианците обедняха значително. В общи линии, всеки който прие еврото дръпна надолу, единствено в Германия се отрази положително, но се чудя по кой точно показател да се сравним с Германия!?
  • 41 Lev

    1 0 Отговор
    Нямам накъде да ходим щем Не щем ще ни накарат да вземем еврото дали сега дали след две или след пет години няма накъде да ходим Европа сме това е