Last news in Fakti

1 Февруари, 2020 21:30 12 728 35

Опасно напрежение край Марица: Гърция и Турция се дебнат взаимно

  • гърция-
  • турция-
  • марица

Напоследък тук редовно се стига до конфликти между турски граничари и гръцки рибари

Опасно напрежение край Марица: Гърция и Турция се дебнат взаимно - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отношенията между Гърция и Турция са силно изопнати. Атина дори увеличи военното си присъствие покрай граничната река Еврос (Марица). А там напрежението отдавна кипи.

Танасис Камиларис е рибар и отлично познава делтата на Еврос (Марица). На това място реката, която разделя Гърция от Турция, се влива в Егейско море. Делтата на площ 200 квадратни километра представлява гъста мрежа от канали, по-малки реки и лагуни, затова мястото трудно може да бъде контролирано. Поради тази причина Министерството на отбраната разчита на подкрепа от страна на местните рибари, които са получили съответно оборудване, така че да могат да изпълняват ролята на граничари. Но ситуацията в региона става все по-напечена за Танасис Камиларис и неговите колеги.

Нападения от Турция?

Напоследък редовно се стига до конфликти между турски граничари и гръцки рибари. „Чувстваме се застрашени от турците дори и на гръцка територия", казва Камиларис. „Бях излязъл по реката и тъкмо се канех да хвърля мрежите, когато четирима турски войници се доближиха с насочено оръжие към мен, твърдейки, че тук било Турция. Но се намирахме поне на 100 метра от границата.“

Колегата му Василис Вицас разказва, че турските граничари наскоро арестували едни гръцки рибар и му конфискували лодката. „За тях това е бизнес: те искат 5 хиляди евро, за да те пуснат. В противен случай рискуваш да отидеш за половин година в турски затвор. Нашият колега плати 4 хиляди евро на адвокат, за да заведе съдебно дело и да си върне лодката. Никой обаче не говори за тези случаи - медиите също си мълчат", добавя Вицас.

Камиларис допълва, че всичко това е започнало след неуспешния опит за преврат в Турция. „Преди идваха и турски рибари, всички ловяхме риба, дори разговаряхме помежду си. Не сме имали никакви проблеми със съседите. Дори войниците ни поздравяваха“, разказва той. Но вътрешнополитическото напрежение в Турция се пренесло и в района на делтата.

„Ние сме очите и ушите на армията“

Гръцките рибари се чувстват изоставени. „Ако не бяхме ние, този район отдавна да е станал турски“, казва Вицас. Той уверява, че турските граничари си кротуват само когато в района патрулират гръцки военни и полицейски части. Което обаче не е достатъчно, смята Камиларис: „Ние, рибарите, сме очите и ушите на военните и полицията. Правим всичко възможно да съхраним тази част от реката като гръцка." Рибарите сега се надяват да получат помощ от Атина.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис спечели предсрочните избори миналия юли и с обещанието да повиши мерките за сигурност в страната. Част от неговия план е да бъде ограничен броят на бежанците по границата между Гърция и Турция.

С въвеждането на патрули от полицаи и военни, които от декември 2019 година обикалят в района, гръцкото правителство се опитва да постигне точно това. В района около делтата на Еврос предстои да бъдат изпратени допълнително 400 граничари. Премиерът Мицотакис твърди, че засилването на военното присъствие в граничния регион е заради нелегалните бежанци. Такива обаче има още от 1990-те години, а по думите на рибарите, а в делтата на Еврос броят на бежанците от години намалявал.

Атина предприема мерки за затягане на граничния контрол в момент, когато отношенията с Анкара са достигнали най-ниската си точка. Спорът за природния газ край кипърския бряг и турската намеса в Либия подклаждат допълнително напрежение. Зачестяват инцидентите на гръцко-турската граница. По няколко пъти на ден турски бойни самолети нарушават въздушното пространство на Гърция. След неуспешния опит за преврат 8 турски офицери избягаха в Гърция и поискаха убежище. Турският президент Ердоган призова гръцкото правителство да предаде бегълците, но Върховният съд в Атина отказа с аргумента, че в Турция не може да им бъде гарантиран честен съдебен процес.

Ледников период между Атина и Анкара

През февруари 2018 г. се стигна до нова ескалация. Двама гръцки граничари бяха арестувани от турски войници в региона на Кастанис, с обвинението, че били навлезли на турска територия. След като двамата прекараха над 5 месеца в турски затвор по обвинение в шпионаж, турското правителство сигнализира, че е готово да преговаря за размяната на двамата гръцки граничари срещу избягалите турски офицери.

Мнозина се страхуват напрежението между двете съседни страни да не прерасне и във военен сблъсък. Това зависи най-вече от турския президент Ердоган, твърди професорът по международна политика от Тракийския университет Сотирис Сербос: „Ако Анкара реши, че може да има полза от изостряне на конфликта, вероятно ще се стигне до ескалация. Намесата на Турция в Сирия повдигна самочувствието на Ердоган“, посочва той и добавя: „Европа трябва да разбере едно: в днешна Турция може да има всякакви проблеми и разногласия, но национализмът и военните поддържат турското единство“.

Напрежението между Анкара и Атина е също и следствие от това, че Европа няма единна политика по отношение на Турция, смята Сербос. Различните вътрешни конфликти в ЕС, причинени от държави, които обичат да поставят своите интереси над тези на останалите в Общността, пречат за намирането на обща стратегия за Турция. „Ердоган сигурно би предпочел споразумение на базата на двустранни компромиси. Но тук Европа трябва да диктува условията, а не Турция“, добавя проф. Сотирис Сербос.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    34 18 Отговор
    Дойче зелеви чифути вие освен да насъсквате и разделят хората друго правите ли, не разбрахте ли че скоро Израел няма да го има

    Коментиран от #26

  • 2 Анти турчин

    35 18 Отговор
    Когато свалим правителството някой ден ще обединим България и няма да има спор щото цялата река е българска и си остава българска.

    Коментиран от #8

  • 3 турци = цигани

    35 20 Отговор
    [За тях това е бизнес: те искат 5 хиляди евро, за да те пуснат. В противен случай рискуваш да отидеш за половин година в турски затвор] ЦИНГАНИЯ

    Коментиран от #10

  • 4 Колко е по-сигурен живота днес, щом сме

    30 11 Отговор
    В НАТО ! Пиеш си бирата и си дърпаш ма/ите! Най-рано е че не сме с Русия ! Нека Турско до стане но сакън да не сме в окупация от Москва ! Нали ? СОЛОМОН ПАСИ на ВЪЖЕ трябва да виси !

    Коментиран от #20

  • 5 Боже опази от Юда

    40 3 Отговор
    СОЛОМОН Паси ! Предател на рода Христов !
  • 6 СОЛОМОН Паси

    32 5 Отговор
    На ВЪЖЕ трябва да виси !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 византиеца

    11 12 Отговор

    До коментар #2 от "Анти турчин":

    Реката е Еврос, какво просо пак сънуваш, когато си гладен, Не си Ти
  • 9 Мухахахаха

    9 10 Отговор
    Сега да парфюмират чалмите с биологичното оръжие коронавирус и тези са изпукали барабар с всичкото си оръжие.
  • 10 турчина

    8 20 Отговор

    До коментар #3 от "турци = цигани":

    Жена ти не мисли така. Знам, че ти сърби, но..., огледай си кактус

    Коментиран от #11, #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Джудже

    6 6 Отговор

    До коментар #7 от "Ще прихванат ли ц 400 генното оръжие?":

    Даааа, а ти си жертва на руското "генно-биологично бактериологично оръжие" "дурачок". Симптомите при тази зараза се характеризират с често писане на глупави и еднообразни коментари под новини, които обикновено нямат никаква връзка с коментара на заразеният.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хасан

    6 9 Отговор
    Поредната тъпа статия на Дойче Веле
  • 17 Поп Кръстьо

    3 2 Отговор
    Как може толкова наивни идиоти да се съберете на едно място ? На истина ли мислите, че всичко е толкова елементарно ?
  • 18 гост

    6 9 Отговор
    Фесовете ще отнесат гръцката плувка.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Айхман

    30 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Чувстваме се застрашени от турците дори и на гръцка територия", казва Камиларис.
    Е, гърци, напълнихте ли гащи? Не забравяйте, че там е българска територия която ви се подари през 1920г. от великите сили.До сега нашите управници нищо не направиха за българите там.Няма и изглед да си върнем територията обратно.Така или иначе сме загубили тази територия, но ще се радвам ако Турция успее да ви я отнеме, защото вие гърци с подлост се разширихте близо три пъти за сметка на България.

    Коментиран от #29

  • 22 Тез пък...

    6 10 Отговор
    Всъщност, турчина е грък които се прави на арабин...
  • 23 Алоис

    8 3 Отговор
    В предсказанията се казва, че искрата която ще запали третата и последна СВ ще бъде на балканите. Турция и Гърция са на балканите. България също.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ние женска "членка "от НАТО коя

    3 3 Отговор
    Коя от двете страни ще поддържаме ? Вместо прогрес , превърнахме се в ПЛАНЕТА на МАЙМУНИТЕ!
  • 26 Соне

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Рошко, мингянино и турска подлого, Израел ви eбe когато си поиска и ви треска тукати в мусората, а вие фесовете само подсмърчате и бягате както е написано в най-великото ни стихотворение: идват като аслани и бягат като нacрaни!
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    светът се управлява от психопати
  • 28 Ххх

    5 2 Отговор
    Като чета статията, и се сещам за случаи, които ми бяха разказвали за границата по Тошово време и граничар, който е служил на южната ни граница, не си спомням към Гърция или Турция. И този граничар се е уговарял с желаещи да бягат да ги пропусне, когато той е наряд срещу заплащане. Когато бегълците са пристигали, за да преминат граничаря ги е застрелвал и е обирал парите им. Обикновено в такива случаи е бил награждаван с отпуска за застреляните нарушители. Ако не бъркам, известно време след като се уволнява катастрофира с мотоциклет и загива.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Папуняк

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ххх":

    Глупости. И къде точно се е срещал с потенциалните бежанци този граничар за да уговори времето и плащането? Ти го изкара този ебаси серийния убиец.

    Коментиран от #33

  • 31 Башкан Ердоан

    2 0 Отговор
    Изследването на въглеводородите в Турция в източното Средиземноморие изглежда се разширява в западната част на Кипър към югоизточната част на гръцкия остров Крит и крайбрежните води на Либия след сделката от ноември, която Анкара постигна с правителството на базата на Либия в Триполи за разграничаване на морските зони между две държави. Усилията за проучване са съчетани със свежи турски ходове в либийския конфликт след подписването на сделката.

    Според навигационното предупреждение, че Анкара е издала 14 януари, турският сеизмичен кораб Oruc Reis ще провежда сеизмични проучвания в район около 200 мили на запад от Кипър и около 90 мили на изток от Крит, придружен от два кораба за логистична поддръжка , Мисията, която трябва да продължи до 10 април, е много близо до граничната зона, очертана в споразумението с правителството на Либия за национално споразумение (GNA).

    Никога досега турски изследователски кораб не е минавал толкова близо до Крит и Либия за проучвателни работи, предназначен да положи основата за демаркация и лицензиране на зони за сондиране в източното Средиземноморие, където напрежението вече нараства между Анкара и редица тясно свързани прибрежни държави, включително Гърция, международно признатото кипърско правителство на Гърция на отдавна разделени Кипър, Израел и Египет. Един от двата дълбокоморски сондажни кораба, Фатих и Явуз, може да се присъедини към района на Орук в района през следващите месеци.

    Към 29 януари Фатих е
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ххх

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "Папуняк":

    Това, което пиша, съм чул от друг човек. Няма как да знам нещата в подробности. Но, доколкото си спомням, основно турци и помаци са се опитвали да бягат.
  • 34 Хасан

    4 1 Отговор
    Немеца квичи като свиня на закоколение ..успя да властва над цяла Европа но турчина не го бръсне
  • 35 Сребролюб Мангизлиев

    1 1 Отговор
    Ходил съм там в района на Еврос (Марица) на турски Мерич. Много обезлюден район населен с едни доста мургави Гърци, които знаят и турски заради гагаузкия си произход.. Българи не са останали. Всичко е прогонено.... Така, че да се трепят помежду си колкото си искат