17 Февруари, 2020 06:30 6 772 39

Една снимка на Кастро с ген. Пиночет!

  • огнян дъскарев-
  • фидел кастро-
  • пиночет-
  • салвадор алиенде

Амар изключително любопитно твърди, че Алиенде е бил убит от Кастро

Една снимка на Кастро с ген. Пиночет! - 1
Снимка: Фейсбук/ Огнян Дъскарев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това е поразителна, уникална снимка, която оставя без дъх всеки, който обича историята. Виждате Кастро и ген. Пиночет, рамо до рамо, заедно!!! Снимката, /източник неизвестен/ е направена в края на 1971, по време на 3-седмичното посещение на Кастро в Чили на Алиенде. Кастро обикаля Чили, почти навсякъде е придружен от ген. Пиночет, тогава командир на гарнизона в Сантяго. Със сигурност има още снимки на двамата, но само тази успях да открия в мрежата. Това коментира във „Фейсбук“ Огнян Дъскарев.

Има книга, на име „Куба Ностра” от Ален Амар, / изд. Фама, 2007/, немного известна. Авторът, социалист, е остро критичен към Кастро, заглавието на книгата не случайно прилича на Коза Ностра. Амар изключително любопитно твърди, че Алиенде е бил убит от Кастро! Причината: Кастро дълбоко презирал Алиенде, който макар и марксист и стар агент на КГБ с прозвище „Лидер”, считал, че комунистите трябва да дойдат на власт в Латинска Америка чрез гласуване, не с оръжието и революцията. На 11 септ. 1973 година при преврата в Чили, Алиенде, обграден от кубинска охрана, според Ален Амар бил убит от Патрисио де ла Гуардия, полковник от кубинските тайни служби. Кастро му заповядал да убие Алиенде, за да не бъде той пленен от Пиночет и да не разкаже чувствителни подробности за режима в Хавана. Патрисио успял да се измъкне от войските на Пиночет и да се върне в Куба, според Амар. /Патрисио има брат близнак, Антонио, също полковник от службите. Последният е разстрелян в процеса /1989/ срещу срещу ген. Арналдо Очоа, от най-близките сподвижници на Кастро. Патрисио, обаче, оцелява, но не е известно дали е жив днес, толкова е таен кубинският режим, с който Обама се сприятели. Но за щастие Тръмп незабавно отблъсна кубинските комунисти.

Хуан Вивес (Juan Vives) е роднина на близнаците, живее извън Куба. Пред Ален Амар, той твърди, че е видял в 1973 година в кубинската ДС филм около 1 мин. на трупа на Алиенде, заснет от кубинската му охрана, веднага след като е бил ликвидиран от охраната. Във филма ясно личи, че не е възможно президентът да се е самоубил, съгласно официалната версия и аутопсията на останките на Алиенде в 2011 година. Разбира се, на 16 септ. 1973 година Кастро пред около 2 млн. кубинци в Хавана произнесе страстна реч в памет на Алиенде и излъга, че той е загинал геройски в битка с Пиночет с автомата, подарен му от Кастро. Независимо от лъжите на Кастро и конспирациите /общо взето сигурни/ на Ален Амар, Алиенде се самоуби, за да не бъде развеждан и унижаван, като магаре по улиците на Сантяго от Пиночет.

Това не значи, че Алиенде е герой – точно обратното. Той е предател на народа си, защото продаде душата си на Кремъл. Алиенде използва 32 пъти правото си на вето, за да узакони социалистическия грабеж /национализация/ - 60% от обработваемата земя, всички чилийски банки, освен една, десетки заводи, медните мини. Имало е много съветски военни съветници и висши агенти на КГБ - Виктор Ефремов, Василий Степанов и Николай Кочанов. Според архива на В. Митрохин, главен архивист на КГБ, беглец на Запад, Алиенде с готовност се съгласил да работи за Кремъл, защото „е приятел на СССР”.

Офицерът му за свръзка Светослав Кузнецов бил командирован от Мексико в Чили за съвместна шпионска дейност. Алиенде поискал и получил пари от КГБ, включително и личен подарък от 50 хиляди долара, голяма сума за онова време. Кузнецов се свързвал с Алиенде чрез личната му секретарка и любовница Мария Контрерас Бел, също агент на КГБ с кодово име „Марта”, известна в Чили като "Ла Паита". КГБ поддържал връзки и със съпругата Хортензия и дъщерята Беатрис на Алиенде, когато били в Чили и по време на многобройните им посещения в СССР. Беатрис живее в Куба, но след преврата Кастро изобщо не пожелал да я приеме, кубинците се държали много лошо с нея. Тя се самоубива, доста странно действие. Според Амар и Хуан Санчес, автор на книгата "Двойният живот на Кастро", е ликвидирана от него.

Малко известно: превратът на ген. Пиночет е в голяма степен законен, защото двете камари на парламента на Чили приемат Съглашение за спасение на отечеството, в което военните са призовани да свалят марксисткото правителство на Алиенде. За Съглашението гласуват повече от половината депутати и сенатори, но не и 2/3, за да бъде Съглашението задължително.

Все пак, заради истината трябва да кажа, че Алиенде прояви смелост пред смъртта, която малцина имат.

И друго: Кастро почина на рождения ден на Пиночет. Очевидно това е от онези „съвпадения”!

Ако се върна на изумителната снимка – виждате двама врагове, които още не знаят, че са такива. Вижте лицата им – Кастро, като че ли отегчен от дългото посещение, може би мисли за освежаващ алкохол и за хладната стая на резиденцията. Пиночет – винаги верният военен /но не и за Алиенде след две години/, почтително за чуждия гост се е изпънал право, военният който за щастие унищожи марксисткия режим. Но за нещастие – с цената на около на 3200 жертви.

На поразителната снимка виждате историята – такава, каквато е.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    30 48 Отговор
    Никой, който се е хванал с Русия не е прокопсал. Та и с Алиенде така. Следващият латиноамериканец, който ще разбере това е Мадуро.

    Коментиран от #2

  • 2 Другата истина

    56 26 Отговор

    До коментар #1 от "Истината":

    А всички, които са се хванали с американците и техните роби са цъфнали, та чак вързали... За справка виж територията, наричана от над 1300 години България.

    Коментиран от #3, #7, #15, #34

  • 3 Истината

    38 33 Отговор

    До коментар #2 от "Другата истина":

    Достатъчно е да се погледнат Северна Корея и Южна Корея бе руски робе за да се разбере, че който се е хванал с мръсната руска кочина не е прокопсал. А бившата руска колония ГДР все още не може да настигне по икономически показатели бившата ГФР и загуби 6 милиона от населението си, въпреки, че бяха налети стотици милиарди евро.

    Коментиран от #27

  • 4 Да питам бе

    46 9 Отговор
    Има също така снимка на Британският мин.прецедател с Хитлер-и кво прайм сега?--ще очерняма ли британският политически модел и кралският двори--или ще си траем???

    Коментиран от #8

  • 5 Ивайло

    45 15 Отговор
    Изключително глуповата статия, жалък е смешен опит за изопачаване и пренаписване на историята. На такива словосъчетания изобщо не трябва да се дава трибуна
  • 6 Абориген бг

    32 9 Отговор
    Покажете Тачъри и Пиночет там е по-интересна снимката една топла, обичлива - вечна демократична дружба, Рейгън много си го обичаше също,Пиночет.

    Пиночет си беше подкупен от ЦРУ човек - наше копИли, убиха Алиенде - Пиночет и САЩ, и да живей димокрацията.
  • 7 Третата истина

    25 28 Отговор

    До коментар #2 от "Другата истина":

    Ние все още сме под руско робство бе, каскет недоносен. ДС ченгетата здраво са окупирали властта и няма оттърване. Доказателства за това - бол, но е съвсем естествено русоробските подлизурковци да говорите глупости и да си фантазирате за лошите американци.

    Коментиран от #26

  • 8 И аз питам

    17 25 Отговор

    До коментар #4 от "Да питам бе":

    Има кинохроника за съвместния военен парад на болшевишка Русия и нацистка Германия, съюзнички разделили си Полша. Състоял се е на 22 септември 1939 година в Брест. Командващ парада от германска страна е генерал Гудериан а от руска комбриг Кривошеин. За това не знаеш ли?

    Коментиран от #9, #11, #12, #18

  • 9 Пак да питам

    25 7 Отговор

    До коментар #8 от "И аз питам":

    Има кинохроника как британските лекоатлети и официалните лица на Великобритания отдават хитлериски поздрав по време на Олимпиадата в Берлин-кво правим сега?

    Коментиран от #19

  • 10 Пенчо

    19 8 Отговор
    Хайде стига седерастки глупости. Алиенде предал народа си, защото национализирал земята, банките, заводите и медните мини. И затова Кастро го убил.
  • 11 Ощеда питам

    27 8 Отговор

    До коментар #8 от "И аз питам":

    Има видео в Ютуб как Сенатор Маккейн пита шефа на ИД-Ал Багдади трябва ли им още пари и оръжие-кво прайм сега???

    Коментиран от #16

  • 12 И още да питам

    24 7 Отговор

    До коментар #8 от "И аз питам":

    Има видео как в ООН един американски високопоставен политик размахва една стъкленица с прах и твърди че това е намереното хим.оръжие в Ирак-а после се оказа че е лъжа..-Тони Блеър си призна--та кво прайм сега???

    Коментиран от #14

  • 13 читател

    23 7 Отговор
    " с който Обама се сприятели. Но за щастие Тръмп незабавно отблъсна кубинските комунисти " И как само го подчертава измисления автор за да се прави на интересен ! Че тоя вестник е скапан е ясно, че цензурата е най голяма тука от всички други е ясно. но да пускат статии на индивиди без ум изглежда така по евроатлантически

    Коментиран от #17

  • 14 Истината

    14 19 Отговор

    До коментар #12 от "И още да питам":

    Руснаците са най-големите лъжци, в сравнение с тях всички други изглеждат като невинни деца. Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже!
  • 15 реалиста

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Другата истина":

    мхм дааа южна корея, япониа
  • 16 Истината

    5 13 Отговор

    До коментар #11 от "Ощеда питам":

    Отдавна стана ясно, че това видео и фейк бе путлераст. Ама ти още го развяваш като истина.
  • 17 писател

    1 4 Отговор

    До коментар #13 от "читател":

    Обама е чеченец!

    Коментиран от #20

  • 18 И още питам

    13 6 Отговор

    До коментар #8 от "И аз питам":

    Има видео как американски войници се гаврят с затворници в тайните затвори на ЦРУ-даже от Полша признаха за такъв затвор-кво праим сега ??? Да те питам ли още-че мога до утре да ти давам примери за " американска и европейска демокрация"...?

    Коментиран от #21

  • 19 Истината

    8 13 Отговор

    До коментар #9 от "Пак да питам":

    Докато Великобритания се бореше да оцеляване Русия снабдяваше нацистка Германия със стратегически суровини а руските вестници слави а силата на германското оръжие. Това е истината!
  • 20 Пак да питам

    11 5 Отговор

    До коментар #17 от "писател":

    Защо лъжеш бе писателю? Даже в американският сенат искаха разследване за Маккейн по този повод-ама той ритна камбаната и не успяха-тъпо лъжеш -присъщо за пубер соросоид
  • 21 Истината

    12 12 Отговор

    До коментар #18 от "И още питам":

    Има видео на, което руски изроди убиват сириец, който отказва да се бие в армията на животното Асад. И му отрязват ръцете и главата със сапьорна лопатка. Нещо да кажеш?

    Коментиран от #23

  • 22 Как става това

    11 4 Отговор
    А снимки на младият Осама Бин Ладен с американски доставчици на оръжие в Пакистан.
  • 23 Е ама не

    10 2 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Не сириец-а джихадист...-или и ти си от модерните джендиовци които плачат за главорезите?-с плюшени мечетатли ги очакваш...И много леко мина тоя главорез-

    Коментиран от #24

  • 24 Истината

    6 12 Отговор

    До коментар #23 от "Е ама не":

    Всичко е доказано, бе путиноид. Не е джихадист а мирен сириец, който не искал да се бие за животното Асад. И животните на Путин го заклали с лопатката.
  • 25 салве

    9 2 Отговор
    Огито, е голям пич да знаете. Соросчета на килограм. Огито, си мисли ша пиша пък може да хване дикиш.
  • 26 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #7 от "Третата истина":

    Ей така се прави с Комунистите и с Държавните Изменници- Като Пиночет.На стадионите под строй и.....до там.
  • 27 Отде ги наливат. Тия милиарди

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    От прегрялата печатница и МултиБилионния дьлг .Европа не дължи пари само на Господ.....
  • 28 ГОСТ 1

    11 2 Отговор
    В това подобие на статия се пропуска най важното,а то е че организацията на преврата е от ЦРУ на САЩ.Снимката не е нещо уникално защото в началото ген. Пиночет подкрепя Алиенде,а Кастро няколко пъти посещава Чили и срещите му с Пиночет,като шеф на гарнизона в столицата Сантяго са няколко.А простотията,че Кастро бил починал на рождения ден на Пиночет и това било "съвпадение" направо ме довърши.
  • 29 Истината

    7 6 Отговор
    Западна ГЕРМАНИЯ ги налива на Източна бе неграмотник. Доскоро всеки германец беше обложен с данък "Обединение". И въпреки на лените стотици милиарди Източна Германия, която беше част от с ветски рай и руска колония е достигнала едва 75% от икономиката на Западната част. И е загубила 6 милиона население от 17 милиона.
  • 30 Ми цяла Латинска Америка

    6 1 Отговор
    е със САЩ и винаги е била. Да не би да са прокопсали, ма? То не е само да си тоя или оня, то и акъл трябва и работа.

    Коментиран от #31

  • 31 Истината

    3 9 Отговор

    До коментар #30 от "Ми цяла Латинска Америка":

    В Латинска Америка те са прокопсали единствено тези, които подобно на Куба, Венецуела и Никарагуа се водят по руски акъл, бе путлерастче.

    Коментиран от #32

  • 32 Три пъти Ъ

    9 6 Отговор

    До коментар #31 от "Истината":

    Щот нпавихте преврати в Бразилия, Аржентина, Мексико -ко са прайш на ударен?
    Където стъпи САЩ ботуш, трева не никне.

    Коментиран от #33

  • 33 Истината

    7 9 Отговор

    До коментар #32 от "Три пъти Ъ":

    Затова във Венецуела, страната с най- богати залежи на нефт има 1 800 000% инфлация. Където стъпят руските свине има единствено глад, разруха и болести!
  • 34 измет

    10 7 Отговор

    До коментар #2 от "Другата истина":

    Глупендер, територията я освиниха комунистите! България се е развивала добре до 1944-а, но виж какво се случи с целия соц. блок - мизерия. Разликата между Източна и Западна Германия говорили ти нещо, а между Северна и Южна Корея? Осъзнай се, шумкар.
  • 35 Четенето очовечава

    4 0 Отговор
    Огняне,фамилията ти не е случайна да знаеш.Човек не може да избяга от името си,е може би ако почетеш малко повече няма да се налага да пишеш глупости.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Статия "ентри левъл" в ниския клас. Взети са истински факти и снимка, след което е сътворено някакво допускане оформено, за масова пропаганда. Единствено полза от статията ще има авторът и, защото ще е получил за нея няколкото сребърника. За останалите читатели статията е помия..
  • 38 Демократ фотограф

    0 0 Отговор
    Абе само тая снимка ли намери на Кастро? От милиони снимки тази. Това само демократ фотограф може да го направи. Аз имам една с Че.
  • 39 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    пиночет направи от чили градина с цената на 3200 жертви ,а кастро направи от куба кочина след убииствата и прогонването на милиони.днес обаче все още за разни гаражни герои кастро е герои ,а пиночет злодеи!