Last news in Fakti

12 Февруари, 2020 14:20 9 202 12

Владислав Панев в "Студио Хъ": Васил Божков строи детска градина в "Кръстова вада"

  • студио хъ-
  • владислав панев

"Отношението на управляващите ще ни вкара в гроба"

Владислав Панев в "Студио Хъ": Васил Божков строи детска градина в "Кръстова вада" - 1
Снимка: "Седем осми"
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Общинският съветник от „Демократична България” Владислав Панев бе гост в предаването „Студио Хъ” по телевизия „Седем осми”. Пред водещия Тошко Йорданов той коментира актуалните теми от управлението на столицата.

- По принцип Общинския съвет гласува да се закара вода на Перник от софийската, нали така?

- Да, но това е само разрешение. На практика парите идват от държавния бюджет, Общината няма голямо отношение.

- Като човек, който е участвал в това решение, как се чувствахте като гледахте какъв неуморен Ленински труд кипи?

- Уникален труд кипи. Сега аз не съм специалист по темата с водопроводите, не мога да кажа дали струва 27 милиона лева това или не, но така на пръв поглед идеята е, че по време на криза когато нещо трябва да се направи спешно най-лесно и най-бързо се крадат пари.

- Защо това е идеята?

- Защото гледаш работата да бъде свършена бързо, примерно за 4 месеца, не гледаш толкова цената.

- Трябваше за 40 дена да направят водопровода, за 40 дена.

- Когато е важно времето, а не цената, знаете, че цената хвърчи в облаците.

- Ама то в момента и за обещаното време няма да го направят, защото знаете, че от тия 40 дена, за които трябваше да го направят, 10 дена мисля, че минаха вече, ако не са и повече.

- Минаха сигурно вече и повече от 10 дни. 2 седмици според мен, по мои сметки. Да се надяваме, че ще свършат работата.

- Ако това струва 27 милиона лева, честно, аз съм 5 метра висок и съм баскетболист.

- Ами „Монтажи ЕАД“ е държавната фирма, която отговаря.

- А знаете ли коя е тази фирма?

- Държавна фирма, но тя има подизпълнители.

- Знаете ли за какво друго отговаря „Монтажи ЕАД“

- За всякакви глупости отговаря, които нямат нищо общо с дейността ѝ.

- За по-голяма глупост отговаря, това е фирмата, в която потънаха 500 милиона лева за ремонт на язовирите.

- А, за язовирите. Точно така.

- Това е същата фирма. Големият цирк е, че тая фирма има 180 човека на щат, а язовирите са 182.

- Тези пари за язовирите първо трябваше да бъдат дадени на една държавна консолидиционна фирма ЕАД, тези 500 милиона за язовирите, която след това ги е разпределила към „Монтажи“. Тая фирма е известна с това, че са сбирщина от активи.

- На фона на 500 милиона лева, за 27 за к'во дa работят. Като за 27 милиона работят, 5 човека. Да се върнем сега на София, бюджетът в София беше малко странно приет. Остана усещане, че някои общини в София няма да имат пари, защото кметовете не са от ГЕРБ

- Ами имаме го това подозрение, доста от приоритетите на нашите районни кметове на „Демократична България“ основно така не бяха удовлетворени.

- И на кмета в Младост, който е на БСП.

- Кмета на "Младост", кмета на "Изгрев", който също е на БСП. Има го тоя момент, нали то сега са дежурни клишетата, че бюджетът е без визия, без поглед в бъдещето, някакви такива неща, аз ще ви кажа обаче какво точно значи това. Бюджетът, за пореден път, и общината,тя няма визия за това как се управляват активите на самата община, няма мениджърски подход. Хората, които са заети с управлението, те са чиновници, обаче не в тоя добрия чиновнически смисъл, защото добрият чиновник си отговаря в общината, разбира си от дейността. Този манталитет нали чиновнически, че трябва тука нали едно плюс едно прави две, някой да не ни мине някъде, да се застраховаме абсолютно, да не поемаме никакви излишни рискове. Така не се управлява държава, така не се управлява община. Няколко примера ще ви дам, единият е от днес ( бел. ред. вчера) всъщност. Пресконференция на "Топлофикация София", обявяват, че краткосрочните им задължения към "Булгаргаз" са 200 милиона лева, което е двойно повече отколкото бяха в началото на отоплителния сезон. Ние говорихме с вас, че към деветмесечието дълговете на "Топлофикация" са над 900 милиона лева общо.

- Как го трупат това нещо?

- С тези нови 100 милиона лева, те вече минават милиард. Правихме сметка всъщност, че те в този отоплителен сезон може би не са платили един лев на "Булгаргаз" за доставка на природен газ. В същото време нашите сметки си текат.

- И са доста високи.

- Ми моята е 400 лева ли, колко е. Вашата предполагам е подобна.

- 300.

- Ами, да. Текат си сметките, а те не плащат нищо на "Булгаргаз". Обявиха днес, че за първи път са участвали на търг на газовата борса за покупка на газ от пазара, само че оттам минават 1-2% от тези количества, които на тях са им нужни. Обявиха разлика от 4 лева на мегават час, доколкото имам спомен, която е ок, нали, от това ще спестят няколкостотин хиляди лева за цялата година обаче. Няколкостотин хиляди лева са нищо в сравнение с милиард задължения. Още един пример ще ви дам от неделя. Отивам аз в "Кръстова вада - Изток", защото като общински съветник се интересувам как вървят работите на общината, да видя как върви строителството на новата детска градина, защото нали това е приоритет на общината. Нова детска градина, за която се оказа, че 2018г. е сключен договор с фирмата "Би ти ес" мисля, че се казва. "Би ес ти" на Васил Божков, съответно...

- Съответно вече никой не строи.

- Има си информационна табела - ноември 2019г. краен срок. Видях се там с една леля, комшийка на детската градина, каза от седмица-две никой няма на обекта. Тоест, довършена на 80% всъщност, то си личи, че наближават финалните работи. Предизборната кампания август-септември интервюта на Фандъкова, на кмета на район "Лозенец", как нали тази детска градина от началото на 2020 г. ще посреща първите си деца. В момента строителство там няма, защото обектът е на Васил Божков, който се сещате в момента какъв приоритет му е да се довърши детската градина. Та това е проблемът. "Топлофикация", там на изхода е застанал Ковачки, детските градини се строят от Васил Божков. Ремонтът на "Граф Игнатиев", от ГеПи груп на Валентин Златев, доколкото си спомням, боклука - Вълка (бел. ред. Румен Гайтански), значи когато общината е в такива схеми с подобни бизнесмени, винаги могат да се очакват инфекции и проблеми.

- Те се и получават в повечето случаи. Аз минах през пл. "Славейков" тези дни, яд ме е, ще мина пак, ще снимам с телефона. Това не е истина, какви фуги, какви дупки, колко разпльокани плочки има.

- Какви фуги и за колко пари, нали, е свършена цялата работа. За доста беше, може би за 40 милиона. Както и ремонтът на "Дондуков" беше по същия начин.

- Някъде там бяха.

- И сега се увеличават пак в бюджета парите за боклука. Такса смет, слава Богу, не се увеличава за столичани, но парите за боклука се вдигат. Тия схеми... Аз го наричам олигархията, олигархия е бизнесмени, които целият им бизнес зависи от държавата. То се видя, че на Васил Божков бизнесът му зависи изцяло от държавата, защото за две седмици приеха една промяна в закона и за две седмици човекът е чао, в Дубай, я ще го докарат тука, я не. От тия схеми с олигарси волю или неволю, общината ще губи пари и губи пари. Бюджетът отива натам, за съжаление и сега декември месец като дойде, пак нали ГЕРБ ще внесат ново предложение за увеличение на данъците на столичани – за автомобили, за недвижими имоти, за сделки, така, които не решават, увеличението на данъците не решава никакъв проблем. Да кажеш повишаваме цената на синята зона, разширяваме зелената зона, това са мерки, които така за мен са полезни, защото в момента има дефицит на паркоместа в центъра. Ако отидеш там дори при 2 лева за синя зона много трудно може да намериш място.

- Ама защото още от 2000г., коя година стана Борисов кмет, оттогава се пляскаха в гърдите как ще направят паркинги в центъра многоетажни. Защото ако има обществени паркинги, вкопани в земята 5 етажа надолу или 6 нагоре няма да се налага да се увеличава синята зона така безобразно.

- За мен паркингите трябва да се направят буферни такива, близо до метростанции, така че хората да си оставят автомобила.

- Както е в по-напреднала държава.

- Е, аз съм бил в 120 държави.

- Знаете там как е. Дори паркингите колко са автоматични, оставяш си колата, тя потъва някъде, занасят я някъде, след това си я вадиш по код.

- И знам, че паркирането по центъра, на уличното платно струва по 3-4 евро на час.

- Така е. Но има къде да си оставиш колата.

- Имаш паркинги, така че да не влизаш с колата в центъра, да я оставиш и след това да си ходиш пеша, с трамвай.

- Общината се държи като мутра с шофьорите, не стига че няма паркоместа, не стига че постоянно се вдигат цените, не стига, че не ти осигуряват паркинги, ами ти и вдигат и данъците. Днес пак четох някаква дивотия как щели да правят проверки на колите и да ги спират от движение. Какво ще ти спрат колата по пътя и ще ѝ закачат отзад кво ѝ излиза от ауспуха ли?

- Общината се прави на мутра не само с шофьорите, клиентите на Топлофикация са по същия начин. И аз съм получавал обаждания от Топлофикация, тук дължите 7 хиляди лева за обект, който никога не съм ползвал.

- Нали е общинска "Топлофикация". Е, там вашите колеги от ГЕРБ и прилежащите им патерички като си говорите така по човешки не ги ли е срам поне малко.

- Не мисля, че ги е срам по тази тема поне. Там има спрямо предишния общински съвет, надзорен съвет, който сега смени изпълнителния директор, представя се за нова звезда. Действията му засега са по-скоро че в най-добрия случай не е достатъчно инициативен да успее да отпуши процеса, така че "Топлофикация" да се отърве от договорите с фирма на Ковачки, на която продава основна част от електроенергията. Предишния път говорихме, че...

- 95 на 5%

- 4 на 96, миналата седмица се видяхме в Общинския съвет, било вече 10 на 90 и до юни месец щял да ликвидира, защото тогава изтича договора. Ще измислят нещо друго и това е проблемът на сегашния начин на ръководене на общината. Нали договори, с които всичко привидно е законно, естествено. Всичко е законно, по пазарен начин сключено, с обществена поръчка, но победителите винаги са от 4-5 човека, които всички им знаем имената.

- И къде ще изхарчат сега парите на София, освен че много хубаво ме зарадва, че сега по Нова година ще вдигнат данъците.

- Аз това очаквам, че пак да се повишат данъците. Къде ще ги изхарчат, ами основното е малко се повиши стойността - около 20 милиона за изкупуване на зелени площи. Това успяхме да вдигнем от 15 на 20 милиона. Малко увеличихме и парите за дигитализация.

- А другите пари къде ще отидат? Ще ремонтират ли за n-ти път езерото "Ариана"?

- Ами има такова предложение - "дайте да гласуваме тук 11 милиона", защото 8 милиона били от европари. От нашият бюджет ще дадем само 3 милиона. Това пренебрежително отношение към европейските средства също е част от манталитета на управляващите, който трябва да бъде преодолян, защото това ще ни вкара в гроба в крайна сметка. Гърция затова фалира. Прахосваше европейски пари и след това нямаха средства да ремонтират и да боядисат, както се казва, ненужните обекти, които бяха настроили. Както навремето се казваше - това, което бай Тошо го е построил, ние не можем да го боядисаме. Само, че бай Тошо построи някакви неща, натоварени с държавен дълг и с предприятия, които след разпада на СИФ нямаше как да работят на печалба.

- Не знам какво можете да направите в Общината, честно да Ви кажа. Като чувам как си гласуват, каквото си искат. Освен да вдигате шум и да ги посочвате с пръст.

- Вдигането на шум в случая с "Топлофикация" може да спести поне по 10-ина милиона годишно, което ако успея да го направя, ще съм радостен. Все по-голяма част от електроенергията да се продава на борсата, а не през фирма на Ковачки. Все по-голяма част от газа да се купува на борсата, а не директно през "Булгаргаз" на по-високата цена, защото знаете, че от "Газпром" купуваме на една от високите европейски цени. Ако това се свърши, това ще означава и малко по-ниски сметки за гражданите.

- При друга управа на Общината може и да по-ниски сметки. При тази едва ли...

- Заради коронавируса най-вероятно цената на петрола се срина на международните пазари, което, надявам се, ще има значение за цената на топлоенергията от следващия отоплителен сезон.

- А за цената по бензиностанциите...Ха-ха-ха.

- Там е ясно. Там компонентата...

- Този гнусен монопол, който е... Трябва да бъде разбит.

- Монополите трябва да бъдат разбити. Парламентът работи точно в обратната посока. Аir BnB, споделените превози, затвор за споделен превоз... Държавата и Общината трябва да оставят пазара да работи по-свободно, по-автономно.

- За целта трябва да се смени ръководството и на двете.

- Нямат манталитета на добри управници. Капацитетът им е на пожарникари. Като се създаде голям проблем да тръгнат да го гасят. Истинският управленец потушава проблема предварително.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    19 1 Отговор
    Той и Ескобар строеше училища и градини.!
  • 2 Vinetutkata

    17 5 Отговор
    Владо, правилно говориш, ама кой да те чуе?!
  • 3 И тия

    5 5 Отговор
    Ли са на хранилката?
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 6 Отговор
    БОЖКОВ е престъпник
  • 5 Ivan

    5 0 Отговор
    Събудете се българи !Нашата страна е богата на природни ресурси ако бъдат разпределени справеливо българите ще живеят по добре и пресъпленията ще намалеят драстично!Всички българи трябва да осъзнаят че всички големи медии заедно с властта и парламента изяждат и изпиват нашите пари нашите данъци подаряват за стотинки нашите ресурси продават ни изворната вода която е БЕЗПЛАТНА за всички .Образоват децата ни още от малки да приемат робството насърчават чувството за собственост до преяждане вече 30 години. Незачитане на закони написани от крадци и измамници национализиране на всички големи хранителни вериги БЕЗПЛАТНА храна за народа това е начина за промяна само така ще бъдем чути! Иначе кервана си върви кучета и мисирки лаят.
  • 6 гост

    5 1 Отговор
    Въпросът тук е, че проблемите на Божков започват от 2020г, а проекта е трябвало да бъде завършен края на 2019г. Ето, в градината на моето дете обявиха ремонт през лятото, който беше крайно необходим. Мина лятото и отиваме в двора: великият ремонт се състои в две къщички за 6 деца, има 4 групи от по 24 деца, и една катерушка. Бяха нагласили автомобилни гуми, които бащите да боядисат и да циментират. А разбитите алеи, стърчащите корени на дървета и неравните и разрушени площадки си останаха, от 25г. не са поддържани или ремонтирани. Гербер кмет, това е. За сметка на това ремонтираха друга детска градина за десетки хиляди левове (покрив, външно саниране, дограми, двор) и месеци след ремонта я затвориха. Така управляват герберите общински средства.
  • 7 Колко си проЗ

    3 1 Отговор
    И на тоя му плащат боклука мръсен! Строял детски градини, а като краде , изнудва, взима бизнеси и не си плаща данъците няма проблем нали:-)
  • 8 дабре

    2 1 Отговор
    ,а тиквата точи ножицата да реже лентата.....
  • 9 Джуган

    1 1 Отговор
    Всяка победа на правителството и България е повод за скръб сред червените задници ! А поплачете за Черепа, че от изборите не сте ревали ...
  • 10 Д.....

    2 0 Отговор
    Човекът си работи и плаща данъци. Сега никой не бил виновен. Ами правителството и бат Бойко са го пазели. Сега искат съкровищата
  • 11 Собственик на 400 крави и 3 мандри

    2 2 Отговор
    Един от големите производители на млечни продукти съм в Северозападна България и напоследък наблюдавам обидите на комунистическо настроените коментатори. Вcички руcoфили, aтaкиcти и кoмуниcти глeдaт дeнoнoщнo caмo aмeрикaнcки филми и пo-тoчнo вoeнни eкшъни и фaнтacтикa, възхишaвaт ce нa Хoливуд, cънувaт ги дaжe, нo вeчeр прeди дa cи лeгнaт иcкaт млякo...!!! Дaли зaщoтo ca нeдoкърмeни, дaли зaщoтo ca нeдoнoceни, дaли зaщoтo ca мнoгo глaдни, нo cвързвaт тoвa c крaви, крaвeфeрми и крaвaри?? Cтрaннo... дaйтe рaзяcнeния?? КOЯ OТ ТРИТE ПРИЧИНИ ВИ КAРA НEУCТOИМO ДA ТЪРCИТE КРAВE МЛЯКO И КРAВEФEРМИ В ИНТEРНEТ?? И кaк гo прeдпoчитaтe, пряcнo или киceлo и нa кaквa цeнa?? Кaжeтe нeщo и зa крaвeтo мacлo и cмeтaнaтa, битa oт крaвaритe, нa филийкa ли cи рaзмaзвaтe?? Кaк кoнcумирaтe прoдуктитe прoизвeдeни oт крaвaритe и уcпявaтe ли дa ги плaтитe или тeглитe зaeми?? A cирeнцe oбичaтe ли.... cиньo, или caлaмурeнo, a кaшкaвaлeц...?? Млeкoпрoизвoдитeлитe в Бългaрия, кoитo ca някoлкocтoтин хиляди души, oт някoлкo дни зaпoчнaхa дa oтчитaт oбидитe нa руcoфилитe, aтaкиcтитe и кoмуниcтитe към трудът и прoфecиятa им....и нещата могат да отидат на зле...
  • 12 Токин

    2 0 Отговор
    Един от основните проблеми на господата общински съветници от уж Демократична България е, че те лесно назовават имена на олигарси, ако това са Васил Божков, Делян Пеевски, Христо Ковачки и други подобни, но много трудно говорят по темата с далаверите на други олигарси от типа на подсъдимия Иво Прокопиев, Огнян Донев, Гриша Ганчев и Цветелина Бориславова например... Защо така бре, господа демократи? Не трябва ли да казвате истината, независимо каква е, а не да посочвате олигарси избирателно?!?