16 Февруари, 2020 11:10 7 677 78

Никой не яде компютърни програми...

  • компютърни програми-
  • програмисти-
  • ценови натиск

Прогресивен данък за работещите в чужди фирми програмисти

Никой не яде компютърни програми... - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме ви материала на Танчо Гаргов, публикуван във вестник "Дума", предизвикал остри полемики през седмицата. По темата взе отношение дори председателят на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че това не е позиция нито на партията, нито на вестника:

Завършил съм "Народностопанско планиране и статистика" в бившия ВИИ "Карл Маркс", сега УНСС. Беше отдавна, но още се смятам за сведующ и в по-новите тенденции. Виждам един проблем в обществото, за който не се взимат никакви мерки. Става дума за статута на програмистите и компютърните специалисти в България, които са толкова търсени.

Живея в кооперация, строена едно време, не толкова далеч от централните части на София. Привлекателен район, облагороден преди десетилетия. Той съответно се оказва привлекателен за потенциални купувачи на недвижима собственост. С годините хората в кооперацията оредяват, някои жилища биват закупувани от нови лица. Това обаче, което ми прави впечатление сред новодомците, е че всичките се трудят като програмисти и компютърни специалисти.

Направих някои разчети и търсения. На първо място, разбира се, са справките от Националния статистически институт. Най-високите заплати са на работещите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - средната стойност е почти 3000 български лева. Отиваме и към друга статистика, предоставена от НСИ. И виждаме, че заетите в сектора са около 98 хиляди души от около 2 милиона работещи. След още конкретни проучвания и пресмятания стигнах до извода, че в България работят около 40 хиляди програмисти и компютърни специалисти със средна заплата, достигаща до огромните за българските стандарти 4000 български лева!

На първо четене тези цифри може и да звучат добре, но за човек, умеещ да борави със закономерностите на стопанството, ще разчете веднага проблемите. Първо - ценовият натиск. Както споменах, обитавам имот с привлекателно местоположение и всички новодомци са програмисти! Оказва, че има класа от хора, които могат да си позволят нови жилища, без да се съобразяват с икономическите възможности на обикновените българи, което води до нарастване на цените и до невъзможност за останалите да закупят жилище. Това важи, разбира се, и за редица други стоки и услуги - като започнем от образованието, та стигнем до здравеопазването. Програмистите могат да си позволят по-качествени услуги от обикновения народ.

Второ - интелектуално обезкръвяване на нацията. Всички програмисти и компютърни специалисти - с редки изключения - работят за западни фирми! Какво се оказва в крайна сметка - младежта, подмамена от обещания за високи заплати, масово се насочва към такава дейност. Което, разбира се, обира интелектуалния каймак сред завършващите, а това веднага води до кадрови дефицит в други отрасли - инженерни, производствени и пр.

Трето - целият този отрасъл на стопанската икономика не произвежда нищо. В никой случай не омаловажавам нечий труд, но от тази дейност се генерират само компютърни програми и интернетски сайтове, които не са реално потребима стока. Никой още не се е научил да яде компютърни програми.

Четвърто - така подаряваме образователен ресурс на западни компании и фирми, дори тук, в България. Младежите, работещи като програмисти, са обучени и образовани с народни пари в средното, до голяма степен и във висшето образование.

Явно проблем има. Решението, както аз го виждам, е във въвеждането на специални данъци за програмисти и за чужди фирми, които ползват подобен кадрови ресурс, както и във връщането на прогресивните данъци. Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение! А при настоящите доходи на тези работещи това няма да е голяма тежест за тях. Мисля, че това би било справедливо спрямо хората, с чиито данъци въпросните специалисти са обучени.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Програмист

    45 15 Отговор
    Ела другарю, да ти дам 1000лв. От сърце ще!
  • 2 Карл Маркс

    31 5 Отговор
    Е било по хубаво име за кочината унсс
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Чичо Тони

    49 9 Отговор
    Тя глупостта не ходи по гълъбите.
  • 5 Прав е човека

    37 25 Отговор
    Назначихме на работа млад електроинженер. Не можеше да свърже обикновен превключвател, но твърдеше, че разбира от Java. За какво му е тази Жаба, не знам?

    Коментиран от #14, #72

  • 6 русенец

    74 13 Отговор
    Тези комунисти продължават да са изключително тъпи хора. На какво основание ще промениш данъчната ставка на определена прослойка? Защото печелели по-добре ли? Няма ли да е по-добре да направите така, че НАП да си събира данъците от ВСИЧКИ, че миналата година опрости едни 20 милиарда лева несъбрани данъци.
    ...
    75 години само комунисти ни управляват, те затова сме в дупката!
  • 7 читател

    46 6 Отговор
    УЖАС!!!
    БЕЗ КОМЕНТАР!!!
  • 8 русенец

    53 7 Отговор
    Този не знам как е завършил "Карл Маркс", няма да съм изненадан да е бил комсомолски активист или просто рабфаковец. Но такова дебилно изказване скоро не бях чел! Че то и Тиквата е по-умен от този.
  • 9 Митко

    21 4 Отговор
    Кой за каквото е учил! Ако се докажат спестени данъци да им се търси отговорност!

    Коментиран от #13

  • 10 Госあ

    29 6 Отговор
    Доста задръстен човек. Явно и в бсп'то е пълно с нахални главанаци. Първо, и икономиката не се яде,второ унсс е много скапано учебно заведение и трето, проблема е че не излизат софтуери,защото полезните софтуери излизат от производителите на съответните апарати или от точно няколко места като МИТ например.
  • 11 гост

    10 14 Отговор

    До коментар #3 от "Миризлив пор":

    прав си, НО европейска или световна заплата а данъка български! Затова Макрон иска еднакви заплати и данък. Ще стане и дано. Тогава ще ревете.

    Коментиран от #17

  • 12 Аз също направих проучване

    23 2 Отговор
    и установих, че 60-70% от брутния вътрешен продукт, въобще не са полезни, реални стоки. Т.е. реално произвеждаме стоки за около 30 милиарда лева или само 15 милиарда евро.
  • 13 русенец

    35 2 Отговор

    До коментар #9 от "Митко":

    Какви спестени данъци, другарю? Хората си плащат 10 % върху заплатата. Колегата ти се дразни, че при такива големи заплати плащат малки данъци. Може би не помни, че другарят СтанишеФ въведе плоския данък.
  • 14 Госあ

    8 5 Отговор

    До коментар #5 от "Прав е човека":

    За да маже абсолютно безполезни приложения за смартфони и уеб страници.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Komapak

    25 3 Отговор
    Тези пари, защото откакто финикийците измислих хартийките друго разплащателно средство няма, създават работни места и добавена стойност. Програмистите поне създават нещо. Кажи ми с какво са полезни търговците, адвокатите, брокерите и застрахователите? За огромно мое съжаление се превръщаме в чисто консуматорска държава независимо от факта, че в производството се печели много повече. Еволюцията търговията да вложи натрупания капитал в производство в България е необратимо скъсана. Скоро няма да останат никакви специалисти тук. Пряка зависимост от Китай! 😊

    Коментиран от #19

  • 17 Бачо Киро

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Европейска или световна заплата у нас? Това, че е повече на базата на околните не я прави такава.
  • 18 Пешо

    35 6 Отговор
    На този автор от ГЕРБ са му платили, не може човек да е толкова тъп! Дори за завършил УНСС това е прекалено :)
  • 19 Пилотът Гошу

    33 3 Отговор

    До коментар #16 от "Komapak":

    Мани го, икономист тръгнал да обяснява, че програмистите не създавали пържоли...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 някой

    12 36 Отговор
    Господа програмисти,не се засягайте,а погледнете истината каква е? Вие по три пъти на ден сядате на масата и ядете и пиете,но то не излиза от компютрите,а от фермата и от полето! Да,прозвеждайте програмно осигуряване,но за бг.фирми защото от бг.училища сте получили началният тласък!

    Коментиран от #37

  • 23 смях

    38 4 Отговор
    Смях - програмистите били виновни за високите цени. Алоу за държавата работят 170 000 души, от които 70-80% са калинки, но ние им плащаме заплатите. Не малка част от тези хора взимат големи пари, след това бонуси, а накрая парче от баницата - разпределението на корупцията. Кметове, общински съветници, депутати, министри заедно с целите си екипи, съдии, прокурори и всякакви ръководни длъжности по държавни ведомства и агенцийки (всеки месец се отваря нова, за да има парички за калинките) и всякакви инспектори изливат парите от подкупи в жилища. Защо няма проверка как 20-30% от апартаментите в София се продават на 500 евро квадрата и на кого се продават за толкова? А останалите пари дали не ги взима строителя под масата? А, забравих, имаше такива случаи ама нямаше нищо нередно, нали? И за това ли програмистите са виновни?

    Коментиран от #29

  • 24 Много поздрави на рабфака

    41 4 Отговор
    Трудът на програмистите не бил производителен, защото програмите не се ядат?! Автомобилите, акумулаторите, химическите продукти сигурно се ядат?! До къде стигна този рабфаковец?! Иска да преразпределя, но чуждите пари! Наднича в чуждата чинийка. Да не е лесно да се подготви способен програмист и да не мислите, че програмирането се учи в училището и университета, че да се твърди как държавата е платила за тяхната подготовка?!...
  • 25 оня с коня

    25 7 Отговор
    България има ГОРЧИВ ОПИТ как с идването на Власт на БСП автоматично се спират всякакви Еврофондове.Находчивите Бесепари обаче НИКОГА не спират да се надяват на Победа и "Мисловният и Аналитичен Отдел" е излязъл с "Решение на въпроса ПО СЪЩЕСТВО"- Като ни спират Еврофондовете,ще вдигнем пък ДАНЪЦИТЕ!"КЪРТИ МИВКИ" обаче Аргументът на Автора,че Комп. Специалисти на Практика НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НИЩО и 4000лв/мес. им са НЕЗАСЛУЖЕНО МНОГО ПАРИ.Да каже Авторът - КАКВО ПРОИЗВЕЖДА Нинова и каква заплата взема за това.А КАКВО е произвел Радев и КАКЪВ ДАНЪК следва да се начисли върху 11000лева месечна заплата каквато получава?И да уточним:Ако тая публикация бе в някакъв Второстепенен Жълт Вестник - няма проблем - имаме Свобода на Словото ном1/нищо че се водим на 111 място/.Това обаче е В."ДУМА" -Официозът на БСП и там не се публикува НИЩО СЛУЧАЙНО!
  • 26 Morski

    26 2 Отговор
    То поета го е казал! '' Не човек , а ...комунист.''Този мозък е оформен и пълен с болшевизъм!Той си го и признава.То ,ако ВИИ Карл Маркс създаваха икономисти от световна величина , нямаше да се сгромоляса така гръмко ''Развития Социализъм''!
  • 27 Ползата от софта е следната

    16 23 Отговор
    Извади ли някой кредитна или дебитна карта в магазина, настръхвам. Веднага се образува опашка. То са едни действия, едни чудеса. А идеята е била, всичко да става по бързо и по лесно, а се е получило точно обратното.
  • 28 smeh

    38 2 Отговор
    Програмисти, пилоти, инжинери, лекари и много други, които имат висок осигурителен доход, не са виновни за повсеместната мизерия в останалите сектори. Независимо колко по-добре платен е даден човек, играе ли "по-правилата", т.е да си плаща данъците и без да погазва други закони - заслужава респект! А с такива изказвания и опити за налагане на двойно облагане, най-много да си заколят една от кокошките които им снася яйца. И то в доста кратки срокове, понеже материалната база на програмиста е офис с бюро, компютър и интернет - буквално от днеска за утре се изпарява.
  • 29 Нещо си се объркал

    27 2 Отговор

    До коментар #23 от "смях":

    Държавните чиновници са 600 000.
  • 30 yyyyy

    17 1 Отговор
    работят изкарват по 3000 лв !!!!!!!!! ужаст
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Антисоциалист

    18 3 Отговор
    Господа, прилагам твърденията на г-н Танчо Гаргов към него и подобните му словоблудци.
    Та по неговото изброяване и логика:
    - Първо. Господинът живее в същата тази "кооперация", в която живеят и споменатите от него "новодомци" програмисти. Това, "...води до нарастване на цените и до невъзможност за останалите да закупят жилище." Той е виновен!
    - Второ. Заниманията на господина водят до "..: кадрови дефицит в други отрасли - инженерни, производствени и пр." Той не е инженер или работник в някое производство. Вреден дармоед е!
    - Трето. "Целият този отрасъл", в който "работи" господина "...не произвежда нищо." Писанията на господин Гаргов не се ядат, както и програмите на програмистите. Непотребни са!
    - Чeтвъртo. На г-н Гаргов "... подаряваме образователен ресурс". Той и нему подобните ca "... oбучeни и oбрaзoвaни c нaрoдни пaри в cрeднoтo, дo гoлямa cтeпeн и във виcшeтo oбрaзoвaниe." Стига подаръци!
    Обобщавам по логиката с думите на г-н Гаргов. "Явно проблем има. Решението, както аз го виждам, е във въвеждането на специални данъци..." за словоблудците.
    "Дума " дупки я правят...
  • 33 Ооо

    14 4 Отговор
    Това си е позиция на БСП и Нинова, нали се сещате, че за да се публикува, каквото и да е в този вестник е необходимо одобрениеот хората на Нинова. А това, че след това са светнали, че хората не го приемат е друг въпрос.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 къф е тоя Танчо Гаргов

    19 0 Отговор
    Всеки създава каквото може и то струва толкова колкото някой друг е готов да плати за него. Ако според Танчо Гаргов работи само този който създава "реално потребима стока", т.е. нещо което може да се яде, какво да кажем за всички държавни служители - паразити, полицаи, военни, охранители, лекари, счетоводители, търговци, адвокати, учители, учени, писатели и т.н.? А ромите? А чалга индустрията? Че то май никой не остана освен бабичките покрай шосетата, продаващи пет домата или кошничка череши, да ги освободим тях от данъци.
  • 36 Вълко Червенков

    8 15 Отговор
    Програмистите са новите кулаци! Народен съд за тях!
  • 37 Хъш

    14 1 Отговор

    До коментар #22 от "някой":

    Ще произвеждаме програмно осигуряване за тези които си плащат за него, така правят и земедлците и животновъдите.
  • 38 Гост

    18 5 Отговор
    Ей за това сме на това дередже.Човека не разбира новите технологии.С компютър например една машина ще изработи сложен детайл,който после ще монтират на трактор например.Този трактор ще става все по добър,чрез компютърни технологии.И тогава господине ще има к акво да ядете,с какво да летите и т.н.

    Коментиран от #39

  • 39 Да бе

    10 14 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Да бе , да ! Точно компютър ще изработи детайла ! Някога не е имало компютри и са изработвали неща които и днес не могат да повторят специалистите.
  • 40 asd

    19 1 Отговор
    УНСС - Ум нЕмал, Студент Станал

    "Защо заключват УНСС през нощта? За да не влезе някое бездомно куче и да го завърши..."
  • 41 компа

    12 17 Отговор
    От толкова прехвалени Бг програмисти още нито една програма не съм видял в нета ! А в руската търсачка " яндекс" е пълно с програми свободни и платени от руски програмисти. защо е така?
  • 42 asd

    11 2 Отговор
    "Четвърто - така подаряваме образователен ресурс на западни компании и фирми"

    Че кой ще работи за някакви малоумници, завършили УНСС?
  • 43 asd

    4 5 Отговор
    Да сме наясно просто какви имбецили гласуват за Тиквата просто... като Светослава Ингилизова...
    "Трето - целият този отрасъл на стопанската икономика не произвежда нищо."
    Да отиват да стават овчари и да "копат картофи" тоест!
    "Светослава е проста и аз съм прост, зат'ва съ разбиръме"
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Рок N Рол

    9 7 Отговор
    Но руските фирми тип Петрол и Лукойл не плащат данъци в България защо другарю Гаргов.
  • 46 6975

    18 2 Отговор
    Абе не знам дали програмиста произвежда нещо, но програмист с апартаменти като на Цецо не съм чул да има. Нито пък с коли като на напомпаните чалгаджийки.
  • 47 Другия с коня

    15 2 Отговор
    Човека е завършил института Карл Маркс и Планова Икономика.Все едно не е учил НИЩО...А Червените петолъчки в главата му ще си останат там до края...
  • 48 ани

    10 5 Отговор
    Боже прости му на този тъпанар !Преди години същите тези умници говореха ,че асфалтът не се яде.А сега се кефят ,когато пътуват по магистрали Явно мозъците им само това знаят ядене и дефекация.Как може да се пишат такива глупости на този етап ,кога трябват грамотни хора ,които са учили и имат разум ,а не са дебили.Не стига ,че работят в България ,ами трябва да ги притискаме,защото създават интелектуални продукти.Свещенна простота!Да бъдат дискриминирани ,защото мързеливите и дебилите трябва да се размножават.Господине, само ще сънуваш за уравнивиловка ,както при комунизма .Тогава работи ,не работи една и съща заплата за всички от бранша.Ами стани и ти компютърен специалист .Кой ти пречи?

    Коментиран от #50

  • 49 Господин икономист

    5 3 Отговор
    Защо не започнахте калкулациите от по-ранен етап за създаването на програмист? Например математическите и езиковите гимназии с държавен бюджет. Има ли някой обикновен българин полза от тях, освен ако детето му не е в подобна паралелка и има някакъв шанс да избяга от страната. Но повечето деца там са с родители и възможности. Защо държавата трябва да обучава деца, които после я напускат и не допринасят за нейното развитие? Защо? Защото все още комунистическата номенклатура повелява законите в държавата и начините за източване на ресурсите ни в полза на световния коминтернационал, било то и американски.
  • 50 Бени

    6 9 Отговор

    До коментар #48 от "ани":

    Той не казва, че не трябва да има програмисти, а че е добре да плащат по-високи данъци. Което би следвало да се приложи за всички с по-високи доходи. Нещо против? Нали знаете колко бедни хора има! Защо мислите че е така, за да са облагодетелствани други. Това е новата уравновиловка. Да не осъзнаваш, че по-високо ти ниво, изисква и повече отговорности. В гората можеш и сам да живееш.
  • 51 Иван

    11 3 Отговор
    За програмистите е верно, че печелят много, но човекът не прави разлика между програмист и компютърен специалист. Компютърните специалисти нямат общо с програмистите, рабоят за почти минимални заплати и вече никой не плаща за ремонт на компютри, поради причината, че те се обезцениха, а и мобилните телефони превзеха до голяма степен функциите им. Този бранш стана един от най-мизерните.
  • 52 възмутена

    10 3 Отговор
    Само в България може да се въдят подобни тъпоумни идеи - да наказваш някой затова,че е по-образован,квалифициран и успял с труда си.Ама,взимайте ги тези хапчета редовно,че утре пак някой ще заблести с друга "'гениална"'мисъл.
  • 53 Ван дер Любе

    9 2 Отговор
    Ами, нека и другите да станат програмисти. Ако имаше 500000 програмисти, за всичките щеше да има работа и за тях. Проблемът не е в изработените високи заплати. Не те ощетяват бедните българи. Ощетяват ги такива като Борисов, Доган, Пеевски, Гергов, Ковачки, и други, които взимат не 4000 лева на месец, а милиони и то без работа. За да ги взимат, те държат 50 % от българите бедни. Там е разковничето. Но срещу тях няма кой да пише, а за програмистите е лесно. Има и още една особеност. Ако някой настъпи програмистите, те ще си вдигнат чукалата и ще отидат в чужбина, където ще почнат да взимат няколко пъти повече, ще ги насят на ръце. А такива като Борисов и другите нямат никакъв шанс в чужбина.
  • 54 Software Tester

    13 1 Отговор
    Аз ям ком. програми от любимите ми гозби са. Също така обичам уеб апликации, а сайтовете ги оставям за десерт. Сложил съм си една черешка на горната страна на монитора. Скоро мисля да почвам и хардуера, ще си купя клечки за зъби, защото чувам много пиксели остават между зъбите. Един човек написа, че няколко пиксела му влезнали в прецаканата пломба и вече зъбът му светел в повече цветове от най-новия модел телевизор.
  • 55 100

    9 2 Отговор
    А ти, другарю, какво произвеждаш? Статиите ти ядат ли се?
  • 56 Боби

    9 4 Отговор
    А бе ей, комуняго - автора на статията! Що си се вторачил в програмистите и наясно ли си като как се правят и най-елементарните програмки?! Що не се ориентираш към банкерите, дето само премятат разни входно-изходни ордери и печелят милиони от това?!
    Прочие, на колко ракии си бил когато си писал пасквила си?!
  • 57 Зайо Байо

    10 1 Отговор
    Не програмиста е виновен, че прозвежда продукт, които с висока добавена стийност и му плащат добре. Виновен е местния дерибей пишман бизнесмен ( еск комуняга най вероятно) който плаща 500 лев и очаква да му се кланяш като на султан. Същите тези местни пишмам чорбаджии произвеждат боклуци и убиха доверието в родните продукти. Ако наложат данъци за програмиста ще го хванат за дедовия. Лаптоп билет и дим да го нема.
  • 58 User108

    4 14 Отговор
    Няма как да стане тая в налия разграден двор. Тая нагла паплач айтитата, се имат за богоизбрани. Но ако безполезният им продукт струва тези пари, колко трябва да струва едно кило картофи, целия труд, инвестиции и нерви на бабите?

    Коментиран от #71

  • 59 гост

    6 2 Отговор
    Да, трябват още данъци все пак имаме да плащаме милиарди за безумия като самолети ит.н., но защо ни ги пробутвате като писанки на някойси от народа ??? Това си е политика, набийте им по 1000лв още данък, не виждам какво ще задържи тези хора да стегнат куфарите и да си вършат рботата от друга държав. Толкова нагли, алчни и ограничени хора са останали да ни управляват.
  • 60 Политолог

    6 4 Отговор
    Браво на Танчо ! Във в.Дума работят много умни журналисти,гении, кандидати за Нобелова награда. Танчо, като си се замислил за България, бедните българи и неравенството, аз предлагам:
    ПРЕЗИДЕНТЪТ ген. РАДЕВ И ЦЯЛОТО ПРЕЗИДЕНТСТВО ДА РАБОТЯТ БЕЗПЛАТНО. И без туй нищо съществено не вършат
  • 61 Йозеф

    16 1 Отговор
    Добре платени са хората, които произвеждат ТЪРСЕН продукт. Търсения продукт е плод на качествен мениджмънт. Само идиот би си купил имот в център и широк център на София, защото с тези пари се купува къща около София, с двор и куп екстри. И да, програмистите си заслужават парите.
  • 62 Полугаевски

    3 2 Отговор
    Да помислим.Цялото население на света е 100 единици\хора\.Да речем,че всичките са програмисти.Резултатът?Ясно е край на всичко.Да речем 10% са програмисти,другите 48 земеделци и животновъди,6 търговци,4 лекари,1 стоматолог и т.н. и т.н.И пак не стига за всички.Какво правим?Пре.баваме учителите,полицайте,чистачите,работниците,шофьорите и т.н.за да запазим 10те%??Ако тръгнем така пак стигаме до 100 те% и до края.Има смисъл в мнението на човека.Това е начинът-демокрация.Ако забравим за момент 1%крадци и 30%предатели,разбира се.

    Коментиран от #63, #64

  • 63 LAYNOTO metev smsaKTBwwwsoftvisiacom

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Полугаевски":

    MURSHO,TOVA,CHE KRADESH NA HOIRATA PARITE PO INTERNET PRED POGLEDA NA MILICIONERSKITE LAYNA OT dans,NE TE PRAVI RAZBIRACH DA TE EBA U BOKLUKA! BLIZHI TAM GAZUT NA TUPAKA borisOFF,DO KATO NE TE ZAVRUT TAM!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Икономист

    0 1 Отговор
    Кой каквато заплата заслужава и договори трябва да получава. Трябва обаче да има прогресивно данъчно облагане, като е във Франция САЩ и др. В България неможе да стане поради лицемерието и крадливоста на нашите депутати. Кой въведе плоския данък? Кой?
  • 67 дада

    3 0 Отговор
    Така е, шопо иска око да види ръка да пине... програмите не се ядяли! Оди си на село, пък хвани мотиката, а не се мешай на хората кой какво да прави!

    "Aкo нa eдин прoгрaмиcт му ce дoбaви дoпълнитeлeн дaнък oт 1000 лв. мeceчнo (cрeднo) при 40 хиляди души пoлучaвaмe eдни дoпълнитeлни 40 милиoнa лeвa, влeзли в хaзнaтa зa прeрaзпрeдeлeниe!" - на къде ще беде преразпределянето, аз като бивш програмист искам да знам! Дали говориш за преразпределение към ТВОЯ ДЖОБ и на другите паразити, като теб, които са по-незначителни и от хлебарка!
  • 68 Тоя живее

    2 0 Отговор
    в 1950 година
  • 69 ха ха ха ха

    1 0 Отговор
    Танчо Гаргата е за белите престилки.Не го слуша главата.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 другите картофи

    0 0 Отговор

    До коментар #58 от "User108":

    хахаха, компир такъв
  • 72 Георги Георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Прав е човека":

    Много неграмотен предприемач си щом не знаеш какво е java. Но и това е нивото на цялата предприемаческа класа приватизирала за жълти стотинки предприятията на България.
  • 73 Светльо

    0 0 Отговор
    Благодаря за статията Танчо, цялата рода нахраних с нея!
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Нио

    0 0 Отговор
    Тоя направо изкриви глопостомера. Но и това си е гениално. Толкова различни глупости с толкова малко думи...
    Първо това не са единствените с такива заплати. Ако ще има допълнителен данък нека е за всички със сходни доходи. Мениджъри, доктори, и особено за политиците дето пък въобще нищо не произвеждат.
    Второ цените на имотите са въпрос на народопсихология а на на чист пазар описан от Адам Смит. Елементарно е че ако на пазара има непродадени и необитавани имоти по теория цените трябва да падат. Да ама не. Ни се ги държиме празни и си плащаме за тази си наша прищявка.
    Трето. Тия хора взимат пари от чужди компании и ги харчат в нашата икономика. При всяка покупка в хазната влиза най-малко ДДС. Те изнасят своя труд във вид на интелектуален продукт. Явно за някои износа е само домати и краставици или галоши и цървули.
    Да не говорим че те лесно могат да идат и в друга държава да живеят ако ги изгоним. Което не е същото за политиците ни. Те и без заплати ще стоят и ще се натискат защото се хранят не от заплатите си.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Програмистите плащат със здраве за това

    0 1 Отговор
    Което получават, за 10 години пред компютъра са Амортезирани!!! В САЩ 99%от Програмистите са Емигранти!!! Американци не работят като програмисти!!! Индийци, от Источна Европа от Южна Америка, Американци НЕ!! В Европа е същото положение!!

    Коментиран от #78

  • 78 ааа

    0 0 Отговор

    До коментар #77 от "Програмистите плащат със здраве за това":

    Хайде и вие малко по-кротко. То в България производство вярно няма, на каквото и да било. Бил програмист дето прави дребни промени на чужда програма и голямата работа, че ви знам колко сте способни. И се кръстете, че българските "бизнесмени" са достатъчно прости, че да ги лъжете колко ст велики.