Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 16:05 10 852 11

Тайната битка в дълбокия океан

  • комуникация-
  • окабеляване-
  • световен океан-
  • оптични кабели
Тайната битка в дълбокия океан - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Италианският вестник “Ил Джорнале” наскоро публикува статията на Паоло Маури „Война на дъното на океаните“, чийто автор пише, че е започнала тайна битка между основните сили за контрол на подводните комуникации - оптичните кабели за комуникация, положени по дъното на океаните.

„Погрешно се смята,“ казва статията, „че днес комуникацията се осъществява главно чрез спътници или по радиосигнали ... Няма нищо по-грешно!“

Авторът на статията съобщава, че 95-97% от световната информация се предава чрез кабелна мрежа. Само останалите 3-5% от информацията се предават чрез спътници. Развитието на този тип комуникация протича бързо. Само през 2017 г. глобалното търсене на подводни кабелни комуникации нарасна с 57%. Милиарди се инвестират в новия пазар на кабели. От 2016 г. насам компании като “Гугъл”, “Амазон”, “Майкрософт” са обхванати от тази треска по полагане на кабели. “Гугъл” са положили около 100 хиляди километра кабели, “Фейсбук” - 91 хиляди км, “Амазон” - 30 хиляди км, “Майкрософт” - 6000 км.

Тайната битка в дълбокия океан

През 1858 г. полагането на телеграфен кабел през Атлантическия океан става идея на младия американски милионер Сайръс Фийлд. През същата година британският кораб "Агамемнон" и американският "Ниагара" се срещнаха в Атлантическия океан и снаждат краищата на кабела, чиято обща дължина е 4000 километра. Оттам тръгват в обратна посока и екипажите внимателно спускат медната жица, защитена с изолация, в дълбините на Атлантическия океан. След това корабът “Ниагара” се връща в Нюфаундленд, а “Агамемнон” се завръща в Ирландия, където кабелните станции вече са готови.

Когато първата трансатлантическа телеграма е предадена от кралица Виктория на президента Бюканън, щастието няма граници. Началото е положено и оттогава почти целият свят е оплетен с кабели.

Китайският “Хуавей” също полага междуконтиненталната кабелна мрежа, но нейното дъщерно дружество Huawei Submarine System попадна в черния списък на администрацията на Тръмп.

Въпреки че кабелните мрежи са положени на голяма дълбочина, те са уязвими за подводници и батискафи, картите на повечето мрежи са публично достъпни. Някои смятат, че евентуалните действия на саботаж в тези мрежи ще имат ограничен ефект, тъй като има твърде много мрежи.

"Така е , но само отчасти", пише “Ил Джорнале”. „Ако ударът бъде осъществен едновременно и в голям мащаб, това може да лиши страната от възможността да се свърже своевременно с периферните си командни пунктове, разположени на други континенти.“

„Нашият начин на живот зависи от едно фибростъкло?“ - пита немското издание “Велт”, което посвещава статията на същия проблем.

И дава отговора на този въпрос. Пенсиониран американски контраадмирал посочва колко уязвими са държавите, които притежават кабелните мрежи:

„Всички американски кабели, с изключение на един трансатлантически, излизат на сушата в радиус от 30 мили. Подобна е ситуацията с тихоокеанските кабели. "

Други експерти споделят подобно мнение. Никол Староселски, професор в Университета в Ню Йорк, години наред изследва скрития свят на подводните кабели, събирайки материал за книгата си „Подводната мрежа“. За правителството на САЩ или всяко друго правителство тя каза: „не е трудно физически да деактивираме всички международни телекомуникации.“

Според съобщения на западните медии, Русия, САЩ и вероятно Китай вече разполагат със специални подводници, предназначени за „саботаж и шпионаж на подводни кабели“. Във ВМС на САЩ това е подводницата „Джими Картър“, чиито операции са класифицирани. В Русия, според британския The Times, това е подводницата AC-12, която се нарича "Лошарик"; Способна е да се гмурка на дълбочина 6000 метра.

„В основата си, подводницата “Лошарик“е подводна лаборатория. Тя е оборудвана за събиране на данни в океана и с усъвършенствани акустични системи за наблюдение на чужди подводници и подводни комуникационни кабели”, пише The Times.

Тайната битка в дълбокия океан

"Войната за бъдещето ще бъде война на кабела”, пише “Велт”. “Новините за руските подводници, които под водата могат да подслушват Запада или да изключат “Нетфликт” и борсовата търговия, оказаха невероятен ефект върху медиите. В същото време самите американци показаха на руснаците как работи това. От 1971 г. в продължение на десет години Съединените щати получаваха информация чрез свързване към важния кабел за данни на Съветския флот в Охотско море. Тази операция “АйвиБелс” нарушаваше международното право и беше проведена на суверенната територия на Съветския съюз. Тя стана известна само благодарение на анализатор от НСА. Когато Едуард Сноудън направи разкритието си през 2013 г., на целия свят му стана наясно, че британските тайни служба със своята програма “Темпора” са свързани с трансатлантическите кабели и подслушват всичко, свързано с разговори и предаване на данни, включително на тези, които идват от Германия. "

Разбира се, трябва да направим уговорка заради навика на медиите, които цитирахме, да представяме материалите си сензационно. Не може да се изключи обаче, че ако някой започне световна война, ще започне с унищожаването на подводните кабелни комуникационни мрежи.

Превод: В. Сергеев

Източник: "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошето

    35 4 Отговор
    Жица брат ми...
  • 2 хуавей

    37 5 Отговор
    Бе те Хуавей миналата година показаха на САЩ, че имат аргументи 😉малко им спряха кабела
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Киркор

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    Сега да очакваме най-добрите водолази да са тъмно сини!
  • 5 Гад

    6 14 Отговор
    Хаха от Pogled.info майна. Петата колона на безаналоговите. Да се хванат за шнуровете, че и без това високите технологии са им terra incognita.
  • 6 споко ва

    6 1 Отговор
    всичките са минирани и ша водим война с познатото от ВСВ посучай 75!
  • 7 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Е кои са тези, които смятат, че спътници предават информацията? Ако драскача на новината е идиот, то хората не са чак толкова... 750мс е закъснението на сигнала към сателит в едната посока, идея си няма колко щеше да чака ако беше през сателит повечето информация... Всеки, който не е с глава в задника, е чувал най малкото или е виждал карта на Интернет магистралата. Гошето да не се кефи, жицата не е медна, а носещият метален кабел трудно ще му върши работа, че не знам колко дълъг маркуч има Айшето, че да надува въздух в него.
  • 8 kopil

    1 2 Отговор
    Coronata e po silna ot Xuavey....
  • 9 гост

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Превод: В. Сергеев

    Източник: "Поглед.инфо"-много достоверна и обективна информация,като гледам източника.
  • 10 истинко

    0 0 Отговор
    Ха ха ха! Ако си резнат кабелите и си свалят спътниците т.н. ВЕЛИКИ СИЛИ ще си останат кото ....неандерталци!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Франко дави го..

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "истинко":

    И тогава вече сме ние....