19 Февруари, 2020 19:01 3 346 44

Антируската истерия на Балканите

  • русия-
  • балкани-
  • антируска истерия

Събитията и личностите са почти идентични в различните републики, но основната теза винаги звучи така: „Руснаците са виновни за всичко“.

Антируската истерия на Балканите - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

През последните няколко години станахме свидетели на редица събития на Балканите, които подклаждат антируската пропаганда. Предполагаемите неуспешни операции на руските специални служби, неуспешен путч и конспиративни теории за унищожаване на някои балкански държави. Всички тези предполагаеми „опити“ на Русия, или по-скоро нейните специални служби, винаги завършват в нищо.

Генерал Граховац, бивш пилот на югославската народна армия, е един от основните апологети на теорията, че КГБ е виновен за разпадането на СФРЮ. По време на войната през 90-те той дори излага своите „тези“ в опус, озаглавен „Дяволската плетеница на КГБ на Балканите“, в който, използвайки това, което може да се нарече научна фантастика, той свързва хората и събитията в „логична“ последователност. На всички е ясно, че след падането на Берлинската стена Западът предприе кръстоносен поход срещу лидерите на бившия социалистически блок и че Югославия, която не може да се адаптира към новия свят поради вътрешните си противоречия, претърпява процеса. Независимо от това, Благой Граховац обвинява КГБ, че разпалва национализма в Югославия. И за генерала няма значение, че сепаратистите контрабандират оръжие от Австрия и Унгария в Словения и Хърватия, че югославската народна армия е заплашена от чуждестранна инвазия, изтласквайки я от републиките. Той е безразличен и към цялата следваща верига от събития, както и към факта, че всичко приключи на 5 октомври с приватизацията на ключови сектори на икономиката, подобно на тези, които вече се прилагат в съседни страни. Според Граховац, дори в края на краищата, КГБ "продължава да изпълнява плана си" на Балканите и до днес.

По време на политическата криза в Македония Граховац в много от изказванията си в програми подчерта, че Америка трябва да замени Груевски, така че страстите на Балканите да се успокоят. И сякаш „случайно“ мнението на Граховац съвпада с линията на външната политика на САЩ. Граховац е сигурен, че Балканите трябва да се подчиняват само на неолиберализъм, всяка алтернатива на която е ерес. Според него той не е сам. Събитията и личностите са почти идентични в различните републики и региони, а основната теза е: „Руснаците са виновни за всичко“.

Според генерал Граховац, предполагаемият преврат в Черна гора през 2016 г. също е бил организиран от руските специални служби. Вярно е, че „разследването на държавния преврат“ показа, че то е организирано толкова нелепо, че дори мафията от трети клас ще се справи по-добре от службите за сигурност на държавата.

Този „държавен преврат“ беше „случайно“ организиран в навечерието на изборите, при който правителството на Мило Джуканович имаше всички шансове да се провали (впоследствие беше сформирано само с помощта на малцинствени партии). Влизането на Черна гора в НАТО, което трябваше да бъде възпрепятствано от „руския“ преврат, по ирония на съдбата остана почти незабелязано от американските медии. В конфликт със Запада Черна гора няма същото стратегическо значение като, например, войната в Сирия, Украйна или борбата за големи енергийни проекти. Русия ясно печели навсякъде и само в планинските Балкани, когато става дума за страни и политици от втори клас, тя винаги се проваля. В контекста на посочената конфронтация на геополитическата карта, Черна гора е пясъчно зърно. Руските граждани притежават значителна собственост в Черна гора, допринасят за притока на туристи, стоки и пари, а силата на Мило Джуканович виси в баланса. Ето защо в навечерието на следващите избори е напълно възможно да видим нещо подобно и отново да се включат „лошите руснаци“, което ще помогне за консолидирането на сегашното правителство на Черна гора.

Азем Власи е друг пример за матрица на антируска истерия. Второстепенен политик, който започна политическата си кариера като член на „Съюза на комунистите на Югославия“ и премина през редиците на регионалното ръководство на Косово и Метохия, стана жертва на опит за покушение през март 2017 г. Заподозрените са задържани (както се оказа, че са македонски албанци), но по време на посещение в Сараево Азем Власи направи нелепо изявление, че „руските разузнавателни служби стоят зад опита за покушение“. Известно е (самият Азем Власи призна това), че опитът е организиран от екстремистки албански групи, които се борят за Велика Албания и искат да се отърват от албанските политици, които защитават Република Косово през 80-те години. Но според Азем Власи те са свързани с руските специални служби.

Когато става въпрос за техническите подробности за тези предполагаеми убийства и путч, за които се твърди, че са организирани от руските специални служби, е изненадващо, че при балканските политици от втори клас плановете на руснаците винаги се „разбиват“, но когато става дума за бивши руски агенти, защитавани от най-добрите западни специални служби, като британците и др., всичко се оказва почти сто процента. Ако свържем балканския разказ с антируската истерия, която се разпространява от балтийските страни през Украйна и Полша, става ясно, че те се вписват в Студената война, причинена от международната конфронтация между Русия и САЩ. Същата матрица като пренаписаната рецепта се повтаря из Балканите.

Безспорно и Русия, както всички други сили, има свои икономически и политически интереси на Балканите, но за разлика от европейските страни, където антируската политика е жизнеспособна поради все още високия стандарт на живот, на Балканите всичко е различно. Коефициентът на безработица в Косово и Метохия или "Република Косово" Азем Власи достига 50%, в Босна и Херцеговина - официално 32% (неофициално 50%). В северните райони на Черна гора се разви най-трудната икономическа ситуация в съвременната история. И ако добавите Македония с 30% от безработните, картината на бедността става пълна. Основната инфраструктура на тези страни е запазена главно от времето на бившата социалистическа Югославия. И големият въпрос е какво точно защитават тези политици и „анализатори“. Би било разумно да се защити някаква форма на специален статут за Балканите в рамките на неолибералната империя, ако жизненият стандарт в тези страни съответстваше поне на полския или балтийския. Но е вярно точно обратното. Тези фигури, които са само част от матрицата на антируската истерия на Балканите, защитават собствената си политическа позиция и поддържат отчайващата ситуация, в която се намират техните държави и общества.

Материалът е на SRBIN.info (Сърбия): Матрица на антируската истерия на Балканите, написан от Владимир Гуянич (Vladimir Guјanichi) и преведен от Поглед.инфо.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Агент Харолд

    28 26 Отговор
    Избягвайте да четете всичко, което идва от "Поглед.инфо", очевидно сайт пълен с пропаганда.

    Коментиран от #8

  • 2 Погуед О.О

    9 16 Отговор
    Вацев пак ли ме си се наспал?
  • 3 иванов

    35 14 Отговор
    Най низките човешки страсти на фона на измислени държави -даже е смешно, ама нали краварите плащат ----то те и си ги печатат даже доларите

    Коментиран от #5

  • 4 Погуед О.О

    10 19 Отговор
    Не,това го е писал клоуна Симов,100%.Той ги използва такива сатирични термини .
  • 5 Погуед О.О

    12 15 Отговор

    До коментар #3 от "иванов":

    Ами те и рублите печатат.Не знаеш,че руските рубли се печатат след одобрение от фед резерв и в количества отговарящи на продадения от Русия петрол.

    Коментиран от #44

  • 6 11111

    22 1 Отговор
    Всички големи държави си гледат интереса,независимо коя е.тежко на победените
  • 7 Ал та фанах Атаопънах

    32 3 Отговор
    Преди Втората световна германците бяха виновни за всичко, ама след като биха Германия нямаше кой друг да нарочат като гарантиран враг за следващата война която със сигурност щяха да почнат ако руснаците не се бяха сдобили с ядрени бомби също.
  • 8 Тия са по-зле

    12 9 Отговор

    До коментар #1 от "Агент Харолд":

    И от дойчевелето
  • 9 JPower

    25 6 Отговор
    Тоз черногорец, вече 20 години пише едно и също. Факти, защо обръщате внимание на човек от Евро-атлантическия съюз. Все едно да хвалите Паси???!!

    Коментиран от #12

  • 10 Сух

    6 4 Отговор
    Определено много пари се наливат в тази посока от мелезите и замръзените пилци. Има и много овце, чакат само някой да изблее и се почва една какафония. Кво да се прави овча работа..
  • 11 mediator37

    9 3 Отговор
    Нещо преводът е лош. Има изречения, от които не се разбира изобщо основната мисъл.
  • 12 Ами тя истината

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "JPower":

    Си е все такава от 20 години, че и от повече...

    Коментиран от #23

  • 13 Българин

    16 20 Отговор
    Петата колона на Москва съставена от българофоби и безродници изпитва търпението и толерантността на българите защитавайки перманентно руските интереси. Въпрос на време е тази предателска сган да изпита ударите на закона и да бъде изрината.

    Коментиран от #36

  • 14 мани мани

    11 18 Отговор
    блядчета 'де сте ве? да не ви спряха копейките за днес? утре ли ще почнете? :) свърши ви раб. време, ясно, разбирам :)
  • 15 Погуед О.О

    5 10 Отговор
    Американците печатат рублите за руски петрол.Един вид изпомпват им ресурсите и им ксерокопират хартиики.
  • 16 Дебърски

    15 17 Отговор
    Българите не мразят Русия,но 140год.скачаме според тяхната тояга!Когато се отървем от тях(много е съмнително) ще станем европейска държава.Иначе прехода ще е безкраен.Най-богатите българи -до един руски агенти,какво да кажем?
  • 17 Рашка с чашка

    10 16 Отговор
    ,, страни и политици от втори клас"-така съветските пияници възприемат държавите на балканите, нищо че са много по-стари от тяхната матушка. И писмеността и от там езика и вярата в Московията сама нарекла се Русия на Киевска Рус, идва от България. Първия им патриарх също е българин. Сърбите обаче два пъти са прецакани от другарите и пак искат да са с тях! Първия път е през април 1941 когато Сталин сключва договор за военно сътрудничество с Югославия и ги подбужда да се опълчат на Хитлер. Когато Хитлер нспада сърбите, какво прави Сталин, нищо! Дори продължава да снабдява Германия. Втория път същото прави Елцин с НАТО, дава гаранция на Милошевич че ще го защити и какво прави, пак нищо! Естествено не си струва за страни от втори клас да си развали кефа.

    Коментиран от #18

  • 18 Погуед О.О

    9 12 Отговор

    До коментар #17 от "Рашка с чашка":

    Редовите сърби не искат и само се чудят как да избягат на запад.
  • 19 Погуед О.О

    8 18 Отговор
    Прави ми впечатление, че при липса на руски тролове чата моментално повишава нивото към по-спокоен и интелигентен диалог.Явно им свърши работното време...

    Коментиран от #20

  • 20 оцелял от турското робство

    9 3 Отговор

    До коментар #19 от "Погуед О.О":

    Работното време никога не свършва. Просто вие, нехранимайковци, сте си на едно и също мнение. Бравос!

    Коментиран от #21

  • 21 А ей го

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "оцелял от турското робство":

    Появи се един и се започнаха обидите.

    Коментиран от #26

  • 22 копи пейст

    7 7 Отговор
    Управляващите в Русия коват спешен план за действие на Балканите, предаде агенция „Блумбърг“. "Москва е силно обезпокоена от разширяването на НАТО и Европейския съюз в Югоизточна Европа и заради това в Кремъл се готвят за противодействие. Русия губи позиции в стратегическия регион, който свързва Европа с Азия и Африка, пише още медията....Според медията руският президент ПУТИН Е ДАЛ ЛИЧНО ПОРЪЧЕНИЕ НА БИВШИЯ ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ЗА СТРАТЕГИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ РЕШЕТНИКОВ ДА ОГЛАВИ РАЗРАБОТВАНЕТО НА ПЛАНА ЗА ДЕЙСТВИЕ.
  • 23 Athens

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Ами тя истината":

    Ха, че агенти на ЦРУ казват друго. Дори с факти и доказателства.Съвсем противоположно е на;- истината описана от тези люде в сатитята. .Е?
  • 24 Русия наш Брат

    14 7 Отговор
    Анти Руски изтери в България няма има само при платените тролове на ГЕРБ който наай често обитават сайтът НОВИНИ.бг но вече забелязвам че са се настанили тук

    Коментиран от #25

  • 25 Моля те

    7 13 Отговор

    До коментар #24 от "Русия наш Брат":

    Ако са твой братя,мой не са.Така че,не използвай думата "наш".На мен не са ми никакви

    Коментиран от #27

  • 26 оцелял от турското робство

    3 2 Отговор

    До коментар #21 от "А ей го":

    А ти има ли за какво да се обиждаш?
  • 27 Мелези и кърашъци много в България

    9 5 Отговор

    До коментар #25 от "Моля те":

    Еми явно си,всичко друго но не и българин,съжелявъм ако си влах,помак,мелез кърашък,няма как да са ти братя,но чистите Българи сме една кръв с руснаците,така че не ми ссе моли а ряскаи,КАРЪШЪК.

    Коментиран от #30, #31

  • 28 WebTribune

    7 3 Отговор
    Офицер от Цру -Робърт Беър-автор на много книги,които разкриват тайните на ЦРУ и на администрациите на Клинтън и Дж.Буш.Арестуван няколко пъти,а Мит Уаспър-негов близък приятел работил в Сената и споделял информация с Беър е застрелян.Интервюто от Беър е взето в Канада.
    Платиха ни милиони за да разделим Югославия,казва в увод бившия агент на ЦРУ.
  • 29 WebTribune

    6 2 Отговор
    Един от въпросите към агент Беър.
    Може ли да назовете политици от бивша Югославия на които ЦРУ е плащало ?
    Да,въпреки,че това е деликатна тема;-Стипе Месич,Франьо Туджман,Алия Изетбегович,много съветници и управляващи от Югославия,както и генерали,журналисти,дори и военни формирования.Радован Караджич също получаваше пари известно време ,но спря да ги приема,когато осъзна,че ще бъде пожертван и обвинен за военни престъпления,извършени в Босна.Всичко това бе режисирано от американската администрация! А дали това генералче горе в сатитята -Граховац не е прибирало парички от ЦРУ????
    И още един от въпросите към агента.
    Подозирахте ли,че това е пропаганда на ЦРУ и колегите ви знаеха ли за това?
    Разбира се,но никой не прекратява мисия на ЦРУ,особено когато всички са обзети от параноя.Много агенти на ЦРУ и висши офицери изчезнаха,просто защото отказаха да извършват пропаганда срещу сърбите в Югославия.Лично аз бях шокиран от количеството лъжи разпространявани от нашите агенти и политици.Много агенти на ЦРУ извършваха пропаганда без реално да си дават сметка за това.Всеки знаеше само част от историята ,и единствено онзи,който я бе създал знаеше какво се крие зад това,а именно-политиците ни.Целта на пропагандата беше да раздели републиките ,така,че те да се отделят от майка Югославия.Трябваше ни изкупителна жертва ,която да поеме вината за всичко.Имахме нужда от някой ,който да е отговорен за войната и насилието.Сърбия бе избрана,тъй като в много отношения бе
  • 30 Лол

    7 6 Отговор

    До коментар #27 от "Мелези и кърашъци много в България":

    Няма как да съм брат нито с вулгарен тип като теб,нито с руснаци.И за протокола родът ми е свързан с Левски и предците ми са били народни представители от Първото Велико Народно събрание избрано от българското племе, а не от окупатори,най-чистото днк.А ти си фантазирай.Съмнявам се,че си знаеш родословието.

    Коментиран от #32, #35

  • 31 Лол

    4 4 Отговор

    До коментар #27 от "Мелези и кърашъци много в България":

    Вероятно визираш себе си.
  • 32 Сух

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Лол":

    Язък за предците ти, ти си изтърсака в семейство значи.
  • 33 Сибирски анадолец

    5 5 Отговор
    Не са виновни за нищо... Просто са бедни, изостанали и нямаме общ интерес... Да си гледат локалните проблеми и оставят Балканите на мира
  • 34 американската мафия

    13 2 Отговор
    Само да попитам всички соросоидни подлоги, нетаняху комунист ли е? Защото ако не се лъжа беше дясната ръка на Путин миналата година на парада в Москва!!!
  • 35 Тъпан

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Лол":

    Явно си потомък на Иванчо Хаджипенчович. И той е бил свързан с Левски и после депутат в Народното събрание...Познах ли?
  • 36 onq s konq

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Русофобията винаги вурви ръка за ръка с чуждопоклонничество и падане пред новите господари отвъдокеана. Майцепродавците с меките китки сте при Паси и Харизанов.
  • 37 Мартин Борман

    4 0 Отговор
    Добре че е Русия,та ви има пройдохи
  • 38 Матей

    3 2 Отговор
    Кой дирижира антируската истерия на Балканите,дайте да се разберем!?Не са ли американските емисари и посланици,особено в Сърбия,макар и военно разгромена ,а президента им Милошевич убит в Хага,както и други техни видни дейци.Направо ги избива уртикАрия като виждат как Сърбия се превръща в руски бастион.Колко му е да намерят някой платен драскач да изплющи някой чаршаф в сайтовете,цял султански ферман,ами да, Русия им мъти водата и не могат никак да се примирят с очертаващото се геополитическо поражение.

    Коментиран от #43

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ХИТЛЕР

    2 0 Отговор
    НАЙ– ВЕЛИК Е ДР СТАЛИН.НЯМА Ч К НЯМА ПРОБЛЕМ.
  • 41 БЪЛГАРИН

    4 2 Отговор
    ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ РУСКИЯТ НАРОД .СЛАВА НА МОСКВА.
  • 42 хохо

    1 0 Отговор
    Абсолютно е прав генерала, особено за разпада на срю! Кой въоражи враждуващите!
  • 43 гого

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Матей":

    Не бе, кгб ме обра 1997, и ги намразих, не мога да понасям нищо руско
  • 44 случайно минаващ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Погуед О.О":

    От доста време не бях чел такава страшна тайна.Минджев,ти ли ве?