Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 10:00 3 627 38

Васил Левски и истинската роля на граф Игнатиев

  • васил левски-
  • граф игнатиев

Ролята на Руската империя и граф Игнатиев в процеса срещу Левски продължава да вълнува българите. Била ли е съдбата на Апостола в ръцете на руския дипломат? Ето какво казват български историци за случилото се през 1873 г.

Васил Левски и истинската роля на граф Игнатиев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повод за дискусиите дава най-вече една депеша от Архива на външната политика на Руската империя от 30 януари 1873 година. Тя е подписана от граф Николай Игнатиев, руският върховен дипломатически представител в Истанбул. Нейното съдържание предизвиква твърде различни оценки за ролята на генерала-дипломат в един от най-драматичните епизоди от борбата на българите за национално освобождение. В депешата между другото четем:

"Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук. Вътрешното положение в българските области обаче остава несигурно. Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор. Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото".

Игнатиев е обслужвал единствено интересите на Руската империя

И до днес няма категоричен отговор на въпроса дали интервенцията на граф Игнатиев в делата на Високата порта в крайна сметка е допринесла за екзекуцията на Левски или пък е спасила неговата организация от пълен разгром - след признанията на Димитър Общи за обира на османската поща при Арабаконак. В едно обаче цари единодушие: че граф Игнатиев е обслужвал само и единствено интересите на своята империя. В зависимост от външната политика на Санкт Петербург той е бил ту гръмогласен защитник, ту прагматичен циник по отношение на съдбата на попадналите под османско владичество християнски народи.

"Руският княз на българите", както е представян граф Игнатиев в руската преса, печели славата си заради подкрепата за създаването на Българската патриаршия и позицията му в острия българо-гръцки спор по този повод. Участието на Игнатиев в налагането на клаузите на Санстефанския предварителен мирен договор също допринася за популярността на генерала-дипломат в България. Макар че впоследствие те са напълно зачеркнати чрез фаталното за българското обединение руско-британско споразумение Шувалов-Солсбъри малко преди свикването на Берлинския конгрес през юли 1878. Именно сключеният в Берлин договор лишава Игнатиев от възможността да стане първият български княз. Известна е симпатията на големия държавник Стефан Стамболов към графа преди, а и след влошаването на българо-руските отношения през 1886 година заради грубата намеса на Санкт Петербург в делата на младото обединено княжество. Стамболов дори е водел кампания в подкрепа на избора на Игнатиев за български княз, но номинацията му пред Великото народно събрание през 1879 година е осуетена след изрична заповед на Александър Втори, припомня историкът проф. Людмил Спасов.

За истинската роля на граф Игнатиев в българското освобождение историците научават доста по-късно. През 1930 година при управлението на Кемал Ататюрк турският държавен архив решава да разчисти помещенията си от задръстилата ги книжнина, трупана векове наред. Две български фабрики за производство на хартия проявяват интерес към суровината и купуват няколко вагона. Оказва се, че те съдържат безценна информация. Държавната администрация в София не е допуснала хартията да бъде рециклирана. Нито пък е позволила тя да бъде върната в Турция, за което е настоявала Анкара, след като със закъснение разбира за допуснатата грешка.

Именно този "подарък" понастоящем е сърцевината на съхраняваните в България източници за историята на Османската империя. Сред архивите са открити и преписи от разпитите на свидетели по време на процеса срещу Левски в София през 1873 година. Тези документи хвърлят светлина върху нееднозначната роля на Русия и нейния имперски пратеник в Истанбул за начина, по който борбата на българите за освобождение е била използвана за целите на руската имперска политика на Балканите. Нейна звездна цел винаги е била завладяването на Проливите. В някои случаи Русия се е противопоставяла на Високата порта с панславянска реторика, а в други е подкрепяла султана с цел възпиране на европейското влияние върху полуострова, обобщава проф. Людмил Спасов.

Възгледите на Васил Левски за българското освобождение изключват вмешателството на която и да е външна сила, преди българите да покажат волята си за въоръжена борба срещу османското владичество. "И от дявола можем да потърсим помощ, но първо трябва сами да си свършим нашите вътрешни работи, а след това да молим други да помагат", пише Левски през 1872 година. "Русия обаче държи да дирижира събитията в България, а не да остави подготовката в ръцете на самите българи. Освен това империите са се поддържали, когато е ставало въпрос за тяхната сигурност. Левски е бил следен от османската полиция и е бил арестуван, когато турците са прочели писмата на Любен Каравелов и Данаил Попов, че трябва да се вдига въстание. Странното е, че в дневника си граф Игнатиев не съобщава нищо за процеса срещу Левски", посочва историкът проф. Христо Матанов. "Ето защо Игнатиев не бива да бъде демонизиран. Той е изпълнявал само и единствено заръките на господарите си в Санкт Петербург", смята професорът. Колегата му Людмил Спасов на свой ред обяснява поведението на Игнатиев по време на процеса срещу Левски с провала на делото в Русе през 1867 година, организирано от Мидхат паша срещу т.нар. Свищовско съзаклятие, свързано с четата на Филип Тотю. То приключва с изпращането на 52 бунтовници на дълго заточение. Граф Игнатиев, който не е понасял Мидхат паша, вероятно се е страхувал събитията по времето на съда срещу Левски да получат същото развитие и вместо "злосторник“, обвиняемият да са окаже бунтовник, действащ под влияние на Русия.

Какво е истинското лице на граф Игнатиев?

"Левски е съден в София като организатор на въоръжена политическа конспиративна организация по османския наказателен закон. Приписано му е и убийството на младия ратай Стойчо Герганов, за което са се полагали 15 години тъмничен затвор. И досега юристите спорят дали османският закон е коректно приложен, защото издаването на смъртна присъда е било възможно само ако е имало въстанически бунт. Османският съд над Левски е приел обира в Арабаконак и няколко убийства именно за начало на такъв бунт", твърди историкът проф. Пламен Павлов.

Краят на кариерата на Игнатиев в руската имперска администрация обаче повдига и още въпроси за истинското лице на графа. В качеството му на вътрешен министър при крайно консервативния Александър Трети граф Игнатиев има пряка роля в един от най-жестоките погроми над евреите в Русия. Името на "славянолюбеца" и до днес е свързано с жертвите на масови погроми над евреите в седем губернии, с планове за изселването им от селата, с изхвърлянето им от занаятите, както и с широкомащабен план за изселването им от Русия.

По думите на някои, графът-генерал се бил разплакал, когато през 1906 година научил за издигнатия му приживе паметник в центъра на Варна - по инициатива на гражданите града. Паметник в Русия той никога не е имал.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ешреф

    6 20 Отговор
    Стига сме гледали новини за тези ненормални крадци и хайдути боклуци!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 мани мани

    9 19 Отговор
    м@нгалите, турците и руските отрепки - мрете! сега!

    Коментиран от #7

  • 4 ТОЗИ КОЙТО ВИЖДА

    25 12 Отговор
    ЗАД ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ И ЛЕВСКИ КАТО ОРГАНИЗАТОР В БЪЛГАРИЯ СТОИ РУСИЯ! СЪДА СРЕЩУ ЛЕВСКИ ЗАПЛАШВА ДА УНИЩОЖИ ЦЯЛАТА ОРГАНИЗАЦИЯ И ДА ПРОВАЛИ ПОДГОТВЯНОТО ВЪСТАНИЕ, КОЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗПОЛЗВАНО, КАТО ПОВОД ЗА НАВЛИЗАНЕТО НА РУСКИ ВОЙСКИ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ЛЕВСКИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТАЗИ ЖЕРТВА И МЪЧЕНИК ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ ПО-КЪСНО! ТОЙ БЕШЕ ПРЕДАДЕН ОТ БЪЛГАРИ И НЕ СИ ИЗМИВАЙТЕ МРЪСНИТЕ И ГУЗНИ СЪВЕСТИ С РУСИЯ!
  • 5 Хахаха

    25 29 Отговор
    Граф Игнатиев е издействал смъртната присъда на Левски.
    Румен Радев и БПС са национални предатели и трябва Радев да бъде съден, а БСП разтурена, като сборище на родоотстъпници.
    Вчера Румен Радев и БСП се изплюха в лицето на Народа!

    И какъв ще го дири Радев на 9 май в Москва, като България ОФИЦИАЛНО е окупирана от Съветската армия.
    Радев е боклук и родоотстъпник. Долу

    Коментиран от #14

  • 6 Българин

    15 15 Отговор
    Русофилчетата вместо да защитават мръсната руска кочина да си зададат въпроса защо Русия не допуска български историци до архивите на Азиатския департамент на Руската империя, в които са документите касаещи България?

    Коментиран от #11, #12

  • 7 Асан

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "мани мани":

    Главата ти тесло иска
  • 8 оцелял от турското робство

    19 6 Отговор
    Граф Игнатиев е РУСКИ дипломат, а не БЪЛГАРСКИ. Има още много документи и факти за това, как , с какво и колко е допринесъл за въздигане наново на българска държава, но поради усилената, напориста антируска пропаганда, която се води в момента, се действа по този цинично избирателен начин за измиване на съзнанието на обществото, а то е достигнало подходящия предел на опростяване посредством чалгаризация, безпросветност , липса на работа, глад и озлобяване между етносите. Ето сега модераторът може да си послужи с голямата гума, но съзнанието на честните и достойни хора нямя да може да изтрие. Тъкмо ще се попросвети малко.
  • 9 Сандо

    20 7 Отговор
    Има един факт,който е неоспорим - Руската империя освобождава българите от турско робство!Всичко останало са подробности,които трябва да се оставят на историците.Проблемите започнаха след 90-та година като част от тайната война срещу България и българите като народ.
  • 10 ТОЗИ КОЙТО ВИЖДА

    2 16 Отговор
    ЗАЩОТО СИ ЦЪРЕН И НЕВЕЖ ЦИГАНИН И ЩЕ СЕ ВИДИ, ЧЕ РУСИЯ СТОЙ ЗАД ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ И ЛЕВСКИ! ТОГАВА ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА СЕ ПРЕВРЪЩА В ОКУПАЦИОННА И СЪЗДАВАНЕТО НА НОВАТА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА В НЕЛЕГИТИМНА!

    Коментиран от #30

  • 11 ТОЗИ КОЙТО ВИЖДА

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ЗAЩOТO CИ ЦЪРEН И НEВEЖ ЦИГAНИН И ЩE CE ВИДИ, ЧE РУCИЯ CТOЙ ЗAД OCВOБOДИТEЛНOТO ДВИЖEНИE И ЛEВCКИ! ТOГAВA OCВOБOДИТEЛНAТA ВOЙНA CE ПРEВРЪЩA В OКУПAЦИOННA И CЪЗДAВAНEТO НA НOВAТA БЪЛГAРCКA ДЪРЖAВA В НEЛEГИТИМНA!
  • 12 Сандо

    15 3 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Великите демократи - британците,също не допускат до архиви,които смятат за важни за тях,напр. не ни дадоха архивите за Георги Марков,макар че ние всичко им разкрихме.Те пазят документи от стотици години,които надали някога ще видят бял свят - така правят силните и суверенни държави.Останалите показват всичко,което им поискат,докато останат с изути гащи.
  • 13 Ххх

    14 5 Отговор
    Безкрайно ценя личността и делото на Васил Левски. Правилно е било, че народът трябва да се вдигне, и да покаже че желае свободата си. Но само толкова. Твърде наивно е да се мисли, че въстание на българите в пределите на Османската империя може да постигне нещо самостоятелно. То можеше единствено да бъде повод за чуждестранна намеса, която чрез освободителна война да върне независимостта на България. Все пак се видя през войната, че 200 хилядната руска армия трудно постигна победа и нещата бяха на кантар. А няколко хиляди български въстанници, въоръжени с кремъклийки и черешови топчета какво можеха да постигнат самостоятелно ? Да изгонят заптиетата и да развеят българското знаме над конака във въстаналите селища. И след това да чакат, кога ще дойде турската армия и башибозука да ги изколи по най - жесток начин със семействата им. Така че, Левски добре е работел за въстание по нашите земи, но да се мисли, че българите самостоятелно биха извоювали свободата си е извън всякакви реалности, съмнявам се и Левски да не си е давал сметка за това.

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Е.С.

    10 1 Отговор
    Не видях кой е авторът на този бълвоч?
  • 16 Хасан

    3 16 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    А гърци,сърби,румънцу,унгарци как се освобидиха без руска подкрепа ???? Башибозука не ги изколи

    Коментиран от #17, #22, #31, #32

  • 17 Ххх

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Няма да седна да чета история, че да ти отговарям по - подробно. Но мисля че е логично, колкото си по - далече от района на днешна Турция, където основно е концентриран вашия етнос, включително и по това време, толкова по - лесно да се освободиш. Или ще седнеш сега да ми развиваш теории, че българите сами са имали възможности да постигнат освобождението си, без външна помощ ?
  • 18 Генерал

    10 3 Отговор
    Как може да се пишат такива тотални простотии? Затова ли няма автор на текста?
    Вярно е, че руската държава е против революционните движения, че има свои имперски интереси и т.н., но няма решение чрез "назначена" от Игнатиев комисия да бъде унищожена българската комитетска организация и Левски. Това е преувеличена измислица на влиянието на ген. Игнатиев във върховете на Османската държава. Да се твърди, че Игнатиев задкулисно е определил състава на комисията и предопределил съдбата на Левски, би означавало да приемем, че Митхад паша колаборира със Руската империя, което е абсурдно. Целта на Игнатиев е да опровергае всяка връзка на Русия с българското революционно движение. И много добре е знаел, че Левски, бидейки отявлен идеологически противник на руския царизъм, съвсем не е изключвал контактите с Русия - тогава, когато българските национални интереси съвпадат с нейните.

    Освен това, Левски е осъден, не за убийството на ратайчето Стойчо Герганов, а за революционна дейност и подбуждане към въстание, осъден е на смърт, чрез обесване.
  • 19 Генерал

    10 2 Отговор
    О, чудо! Руската империя имала интереси. Както и Британската, ама не плюете по тях и Дизраели.
    Вярно е, България дължи свободата си на "имперската" и "завоевателна" политика на Русия.
    ТЕ, Великобритани,Австро-Унгария,Франция, Германия и другите западни държави сякаш не са имали "завоевателна" и "имперска" политика, но това е отделен въпрос.
    С други думи, благодарение на "завоевателната" и "имперска" политика на Русия (която, независимо от тази политика, доброволно си изтегли войските от българска територия, кой знае защо?!) ние, българите, днес имаме държава. Ами, в такъв случай, слава Богу, че Русия е имала "имперска" и завоевателна" политика, защото иначе и до днес щяхме да си бъдем в Турция, като кюрдите, или направо щеше да ни е сполетяла участта на арменците,както и на гърците и на всички други християни в Турция.
  • 20 Хасан

    0 10 Отговор
    Левски е терорист, за това е и заслужено обесен.
    Русия е окупирала незаконно изконно турска територия и е разцепила единноста на Турция. Това трябва да се признае.
  • 21 Последния софиянец

    4 2 Отговор
    Абе тия четат като дявола евангелието. От тази преписка излиза че благодарение на натиска на Русия не е имало повече бесилки.Хубаво е да се освободим сами ама като не може. Кюрдите се мъчат сами и още не са свободни.
  • 22 Историк

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Освобождението на гърци, сърби е в резултат на поред ата руско-турска война, колкото до унгарците, те трябва да благодарят на австрийци, германци и поляци.
  • 23 Телевизионен зрител

    6 2 Отговор
    Теамата за това, че граф игнатиев има някаква връзка с обесването на левски беше дискутиран по история бг, общо взето мнението беше, че това е тази тема е възниква след 90-г, и е плод не на исторически факти, а на чисто политико-конюнктурни съображения като тезата е поднесена сервилно от не от историци, а от политически лумпени
  • 24 От 1868 до 1874 На Крим се води война

    3 2 Отговор
    Между агресия и Турция а "историците " срещу платени поръчки "намериха документи" доказващи онова което днес е нужно - ОСКВЕРНЯВАНЕТО НА РУСИЯ ! И ето го документа - на френски , не оригинал а превод , без обяснение къде се намира, съхранява и как може да се потвърди ! Подлост ! И то в предаването на Люба - Заблуда Плезич - " Нечестно казано " от 19.02.2020 с платени гнусни долни и подли лакеи. Водещата Плезич обаче не можа да отсее чернобилската и прочете нещо много наистина полезно казано от Дякона - " " нашите български чорбаджии вместо да видят ПРОПАСТТА КОЯТО ЗЕЕ пред България , ме преследват като РАЗБОЙНЕК и ХАЙДУНИН. " ПРОПАСТТА - изкупуването на Държавата на - " ХИТРИТЕ европейци!" Госта на предаването и автор на книгата се смути, това не следваше да се споменава, Главният Удар бе "обвинението" на Графа. Получи се онова което се върши и ДНЕС от днешните наши ЧОРБАДЖИИ ! А Плезич го изплези ! После предложи смяна името на булеварда от Игнатиев на " Ремонтна" а аз и предлагам тя да смени имената на улиците на нейното студио и дома и' Първата на " ПРЕЗЕРВУАРНА" а втората на " РЕЗЕРВАТИВНА" ! Плезич , нали знаеш каква професия имат онези дърти мераклийки дето сменят масло на всеки срещу заплащане !?
  • 25 К/рви има и от мъжки пол

    3 0 Отговор
    Те бяха не случайно вчера 19.02.2020 в предаването на Заблуда Плезич - " Нечестно казано " ПОЗОРНО КАЗАНО от продажни гювенд/и! Плезич , харчи си парите с петно на лицето дорде си жива - продажна ГНИДА !
  • 26 Буков

    3 7 Отговор
    Голям гад е Игнатиев! Щастлив е, че в Истанбул са послушали ценните му съвети и осъдили Левски на смърт. Проклето да е името му!

    Коментиран от #28

  • 27 "Нечестно казано " със Заблуда Плезич

    2 0 Отговор
    Шъ тъ споменувам дор дет си жива !
  • 28 Генерал

    6 1 Отговор

    До коментар #26 от "Буков":

    1) В материала няма нито едно факсимиле, нито едно документално доказателство. Или поне, не са активни. Така, на доверие, не може да се дискутира.
    2) По време на Османската Империя, никой крадец или обикновен убиец не е съден от комисия в деветчленен състав, при това, на тази комисия не е председателствал кой да е, а Али Саиб паша, който бил и председател на държавния съвет в Империята. Да не споменавам и това, че всички автентични исторически документи доказват, че Дякона е осъден по чл.55, чл.56 и чл.66 от наказателния закон на Турската Империя. Което категорично оборва и лъжите за намесата на Игнатиев.
    3) Ако е вярно, това, което разбирам от това писмо е, че се изразява задоволство от факта, че разследването е ограничено и пострадват малко хора. Предполагам, че се е очаквал вариант да пострадат много повече хора и да настъпи масова чистка предвид мащаба на организираната от Левски мрежа. Игнатиев хвали "умереността" на везира и това, че е "препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото". Така Левски губи само себе си, а не загиват заедно с него един куп народ. Когато чета това писмо това тълкуване ми се струва най-логично. Не виждам какво е крив Игнатиев в случая.
    4) Защо посланикът на Бисмарк в Цариград не е спасил Левски? Или той е имал по-малко влияние върху османските власти от Граф Игнатиев? Не, това, което е направил ИГНАТИЕВ в Сан Стефано и за което на негово име е кръстена улица, е било уни
  • 29 Генерал

    8 1 Отговор
    Продължение...
    Не, това, което е направил ИГНАТИЕВ в Сан Стефано и за което на негово име е кръстена улица, е било унищожено в Берлин от германци и англичани. Такива са фактите.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Хасане историко

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Ти бе златен къде си учил история.... румънците се освобождават с помощта на Русия, като получават независимост в 1877г., При обявяването на Руско турската Война.....всъщност Румъния/Влашко/ не е била поробена, а е била васална на Османската Империя, Създаването на организацията за освобождение на Гърция започва още през 1814 г. в Одеса, където е учредена Филики етерия от няколко патриоти руски поданици от гръцки произход. През 1818 г. седалището на организацията се мести в Цариград. С подкрепата на богатата гръцка диаспора във Великобритания и САЩ, и с помощта на симпатизанти в Западна Европа и с тайната помощ от Русия, заговорниците заплануват бунт срещу султана.
    Въстанието срещу османската власт е вдигнато от група заговорници, водена от Александър Ипсиланти – предимно руски офицери от гръцки произход, т.е. дейци с военна подготовка и опит.През 1827 г. в Лондон е приета конвенция в подкрепа на независимостта на Гърция. На 20 октомври 1827 г. съвместна британска, френска и руски ескадра под командването на британския вицеадмирал Едуард Кондрингтон навлиза в гръцки води и в четири часовата битка при Наварин, съюзниците разгромяват обединения турско-египетски флот. След морското сражение, френските войски дебаркират на брега и оказват помощта си за разгрома на османците.

    След тази победа, съюзниците не предприемат по-нататъшни съвместни действия, насочени към подкопаване на военната мощ на Османската империя, поради настъпили разногласия в лагера отно
  • 32 Хасане историко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    бе златен къде си учил история... ПРОДЪЛЖЕНИЕ

    След тази победа, съюзниците не предприемат по-нататъшни съвместни действия, насочени към подкопаване на военната мощ на Османската империя, поради настъпили разногласия в лагера относно разделянето на бившите османски владения. Възползвайки се от тази неоценима помощ, Махмуд II през декември 1827 г. (след като е ликвидирал еничарския корпус) обявява война на Русия. Започва Руско-турската война от 1828 – 1829 г., която завършва с безпрецедентен турски разгром и с подписването на Одринския мирен договор от 1829 г., с който Османската империя признава независимостта на Гърция .
    Сърбите са освободени с Букурещкия мирен договор , резултат от Руско - Турската Война от 1896-1812г.
    Та кой кайш са е освободил сам ?

    Коментиран от #33

  • 33 Поправка

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хасане историко":

    1806 - 1812г.
  • 34 БРАВО

    2 0 Отговор
    А къде бяха АНГЛИЧАНИТЕ и Французити през това време и какви ги вършеха?
  • 35 безпартиен

    0 0 Отговор
    Руско-Турската война се води на два фронта.Първият е този през Дунав и земите населени с българи.Вторият е в Кавказ и с цел завземане на територии с открит няколко години преди това ПЕТРОЛ!!Дадените жертви там са почти три пъти повече отколкото тези в земите на бъдеща България!Това е първата петролна война!
  • 36 Тъпи соросоидни тролове

    0 0 Отговор
    ОК, граф Игнатиев е виновен, а френския посланник Алабин не е ли? Той и английския нямат ли влияние в Турция. ОК, Левски не е смятал, че трябва да разчинаме на Русия и соросоидите мислите че е прав. Но е смятал, че и на западните страни не може да разчитаме, но защо смятате че е грешал за тях?
  • 37 РРРРРРРРРРРР

    0 0 Отговор
    Нещо, което малцина знаят е, че има много неясноти и съмнения около името на Св. Александър Невски, чието име носи най-големият православен храм не само в България, но и на Балканите. Руски и чужди историци описват как Невски приел исляма, признавайки могъществото на Златната орда. Този жест превръща Русия във васална на татарите за около 200 години. Направил го, защото осъзнавал, че не може да победи Ордата. В чест на приемането на исляма Бату хан му подарява позлатен шлем с цитат от Корана. Това довежда не само до завладяване на много градове и области от Русия, но и влияе върху руската култура. Много от църквите, строени по това време са с издължени куполи като при мюсюлманските храмове. Включително храмът "Василий Блаженни" в Москва.
    Та на кого всъщност се кланяме: на големия пълководец Александър Невски или на приелия исляма и превъзходството на татарите? Споровете продължават.  
    Гордеем се – и с право, - че сме дали писменост и културно влияние на други народи. Св.св. Кирил и Методи са пренесли нашата култура далеч зад границите ни, до самия Рим. Радваме се, когато другите признават това и се отнасят с уважение.
  • 38 ВВВВВВВВВВВВВ

    0 0 Отговор
    Нещо, което малцина знаят е, че има много неясноти и съмнения около името на Св. Александър Невски, чието име носи най-големият православен храм не само в България, но и на Балканите. Руски и чужди историци описват как Невски приел исляма, признавайки могъществото на Златната орда. Този жест превръща Русия във васална на татарите за около 200 години. Направил го, защото осъзнавал, че не може да победи Ордата. В чест на приемането на исляма Бату хан му подарява позлатен шлем с цитат от Корана. Това довежда не само до завладяване на много градове и области от Русия, но и влияе върху руската култура. Много от църквите, строени по това време са с издължени куполи като при мюсюлманските храмове. Включително храмът "Василий Блаженни" в Москва.
    Та на кого всъщност се кланяме: на големия пълководец Александър Невски или на приелия исляма и превъзходството на татарите? Споровете продължават.  
    Гордеем се – и с право, - че сме дали писменост и културно влияние на други народи. Св.св. Кирил и Методи са пренесли нашата култура далеч зад границите ни, до самия Рим. Радваме се, когато другите признават това и се отнасят с уважение.