Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 12:47 4 124 22

Дискриминация е само "софиянци" да се освободят от винетки

  • апи-
  • винетки-
  • софия-
  • тол система

Конкретните тези на г-н Борисов от днес обаче поставят още един въпрос

Дискриминация е само "софиянци" да се освободят от винетки - 1
Шефът на АПИ Георги Терзийски на заседанието на правителството. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сцената с публичното назидаване на председателя на Агенция пътна инфраструктура всъщност е повод да си зададем отново някои въпроси, свързани с това как точно функционира тази агенция и кого точно обслужва.

Какво се случи с въвеждането на тол система, какви чудеса се разиграха около една огромна обществена поръчка, условията и плащанията по нея?

Потенциално може би един от най-големите казуси на "поръчка" по български през последните години.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Христо Христев.

Конкретните тези на г-н Борисов от днес обаче поставят още един въпрос.

Откъде накъде жителите на община Столична (София), които живеят извън основното населено място на тази община, град София, ще бъдат в привилегировано положение спрямо всички останали граждани на България и пребиваващи законно в страната жители на населени места извън основното селище - административен център на съответната община?

Подобно положение има дискриминационен характер

и е в разрез както с изискването за равенство на частноправните субекти пред закона, което се налага, както от конституцията, така и от правото на ЕС и Европейската конвенция за правата на човека.

Та какво правим с жителите на други общини, които също се придвижват до общинския център, за да работят и посрещат всекидневните си нужди? Защото няма как да няма винетки само за "софиянци", които живеят около София, без това да е дискриминация.

Христо Христев е адвокат и преподавател по право на ЕС в СУ "Св. Климент Охридски". Коментарът е от профила му във "Фейсбук".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан

    9 31 Отговор
    София е пълна с гяурски маймуни
  • 2 hmhmhm

    71 3 Отговор
    Прав е адвоката - ама Баце знае как се прави ПР - да не загубят София , че може да е последна крепост!

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Ахил

    45 1 Отговор

    До коментар #2 от "hmhmhm":

    Това си е точно така.
  • 4 аз съм

    52 6 Отговор
    Ей само ги жалите тия "софиянци". Уж най-големите заплати взимат?!Ще плащат винетки бе, всичко им е без пари, трансорт, храна в големите вериги, китайски дрехи за по 5 лв, я по молове, я в Илиянци хахаха. Само гърч за вас бе :D Мрънкалници!

    Коментиран от #19

  • 5 Доротея

    47 2 Отговор
    Да ги освободи Премиера и от здравни вноски софийските хайлази! С този замърсен въздух....! Заслужават! И обезщетение да получат, че дават вода на Перник!
  • 6 bace

    0 15 Отговор
    тезииски оди си на село
  • 7 Браво

    39 0 Отговор
    Много добър въпрос. Само че от управляващите се иска отговорност и ум, които те не са показали, че имат.
  • 8 кнаус 485

    30 0 Отговор

    До коментар #2 от "hmhmhm":

    Много точно е казано,прав е адвоката,пълна дискриминация....тиквата го е страх от софиянци и за това прави такива подаръци....пиар ход....сутринта гледах шефа на пътищата и министерската - жалки картини-редно е да си ходят както и целия министерски съвет....Борисов за пореден път се покажа ,че е некомпетентен,с липса на морал и култура,използва методи на работа ,за които говори Радев от миналото му на мутра....за пореден път изпитвах срам като гледах какви думи изказа по шефа на АПИ....аз съм бил ръководител на 180 работника в държавната сфера,ако бях сключил договор за несъществуващи изделия и бях предплатил с 5 години-сигурно ,е че решетните не ми мърдат,ако си позволявам такова отношение към подчинените,сигурно е,че след 52 дни синдикати и моят пряк шеф са ме изхвърлили....в каква държава живеем ....много глупаво решение и изпълнение на тая система с винетки и тол такси....та за това живеем в много скапана държава....
  • 9 Биоробот

    24 1 Отговор
    Софиянци отрязаха една рамка с камери и им махнаха винетките. Изводите си правете сами.
  • 10 Край

    26 2 Отговор
    Адвоката е абсолютно прав. Борисов е глупав и невъзпитан хулиган на когото цялата държава сега се опитва да угоди щото се уплаши от 100-150 протестиращи срещу ... и те не знаят срещу какво ...
    Искат да се движат по републиканската пътна мрежа без винетка - ми то всички искат. Не знам някой да иска да плаща данъци.

    Коментиран от #15

  • 11 АПИ

    20 3 Отговор
    Много е просто-да се отменят винетките и хората никъде няма да протестират и ще са доволни.
  • 12 5555

    32 0 Отговор
    Плащаме акциз и ДДС на горивото!
    С тези пари трябва да се подържат пътищата!
    Такса трябва да има само за магистралите и чужденците!
    Прекалено голяма е администрацията на АПИ.

    Коментиран от #16

  • 13 Сатаната

    11 0 Отговор
    Режи народе, одстрейвай повсеместно и по-често споменаване на един техен бизак роднина, който не им е баща и всички да ги накичим с мартеници и със се мартениците да ги закичим по стълбовете на уличното усветление и да се свършва с тая тегоба.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 kkk

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Край":

    Не е вярно, че хората протестират "и те не знаят срещу какво"- преди време познай кой/коя обеща на хората, че минетки за тези участъци няма да има и сега хората протестират срещу наглата измама.

    На теб като ти обещае шефа "вдигам ти заплата с 30% от другия месец" няма ли да питаш що няма увеличение като вземеш заплата? Аз 3 пъти съм напускал работа след подобни лъжи от шефа. Аз напускам, друг протестира и блокира пътища- всеки по своя си начин се бори с измамите срещу него...
  • 16 боцмана

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "5555":

    Акциза и ДДС са за Али Баба и разбойниците му , а за всичко друго се отупва за пореден път брашнения чувал.
  • 17 Факт

    9 0 Отговор
    У софия софиянци нема!!!
  • 18 Боко

    4 3 Отговор
    Не ривете. Родата от Банкя и бистришките тигри са уредени. Кога станете премиери и биете на избори си уредете вашите хора.
  • 19 некойси

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "аз съм":

    ГЕРБ от както са на власт наливат пари основно в София, за това умират крайните райони. Като гледам сега и винетки няма да плащат. Ние също гласувахме за кмет между другото :)
  • 20 ЗОЙ

    4 2 Отговор
    На тоз шеф на АПИ му се накараха за да се стрестнат и министрите. Преди години имаше закани, че щи ги и подслушва. Страх, страх и пак страх макар и демократично - авторитарен.
  • 21 Стайков

    1 0 Отговор
    Софиянци, има една народна поговорка: "Много добро, не е за добро". Съдбата, все някога ще иска разплащане, защото "заем брашно, тъпкано се връща".
  • 22 9248

    2 0 Отговор
    Ама ние не искаме да сме в общината София. Искаме да сме си село. Ама ГРОБ хем иска да ни взема данъците и ни прави СТОЛИЧАНИ, хем пък после да плащаме тол такси. Или сме в общината и не плащаме тол такси, или данъците ни са като за село и сме село и Фънди няма с разни нейни апапи да ни краде земята.