Last news in Fakti

22 Февруари, 2020 19:03 9 973 32

Руският „троянски кон“ на балканите лавира между Запада и Москва

  • камчия-
  • bloomberg-
  • юри лужков-
  • комплекс-
  • строителство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скрит от курортите и селата по българското черноморие се крие обект, който местните наричат „Руския комплекс“. Проектът за него на стойност 200 млн. евро беше финансиран от бившия кмет на Москва Юри Лужков за деца и спортисти. Наречен „Камчия“, на името на близката река, комплексът включва хотел, театри и кино, както и телевизионно студио. Там могат да се играят 35 различни спорта, а на територията му е изграден и олимпийски басейн. Има училище с планетариум, като е обърнато внимание и на руската космическа програма. Това, което комплекса не може да помещава е „шпионска база“, както се изрази неговият директор Николай Недялков по-рано, коментира американската медия Bloomberg в материал, представен без редакторска намеса, който отразява позицията на своя автор, с която агенция “Фокус“ не се ангажира.

Комплексът изпитва трудности откакто санкциите на Западните страни удариха руските финанси. Един човек обаче още го наблюдава – външният министър на Руската федерация Сергей Лавров. Неговият интерес е по-скоро геополитически, отколкото свързан със спорта, понеже руското влияние все още съществува в България, а София е разделена между лоялността си към историческия си съюзник и по-скорошния си статут на член на НАТО и на Европейския съюз.

Лавров заяви през декември 2019 г., че комплексът „Камчия“ е „уникален“, той е „идеалният модел за мека сила“ и предложи Кремъл да поеме контрол над него. Правителството на България твърди, че не е имало официално предложение за смяна на статута на „Камчия“, но това не попречи на някои в балканската страна да се замислят над идеята дали комплекса не се използва за трениране на руски агенти.

Каквото и да се случи занапред, Камчия показва, че България си остава критична точка във време на повишено напрежение, свързано със заплахата от шпионаж, енергийната сигурност и корупцията. Историческата роля на Русия е заплашена в последните седмици, докато президентът на страната Владимир Путин, заедно със своя турски колега Реджеп Тайип Ердоган мерят сили в най-напрегнатия регион в Европа.

Проблемът за САЩ и Западна Европа е това, че България избира да остане най-голямата база за руско влияние, тъй като това е в интерес на хората, които управляват държавата, твърди Илиян Василев, бивш посланик на София в Москва.

„Главните канали на руско влияние са наследството на силовите структури в Съветски стил и корупцията, която е лепилото, което държи руското общество заедно, както и българското“, казва Василев. Той още смята, че „България никога не е имала по-голямо геополитическо значение от днес“.

Руското влияние

Свързана с Москва от азбуката, която и двете страни ползват, сходният език на двете страни и православната религия, България отдавана е русофилска страна.

Нацията е освободена от османска власт през 1878 г. в Руско-турската война, събитие, което се отбелязва от националния празник на България – 3 март. Тя беше най-близкият съюзник на Съветския съюз по време на комунизма, откъдето идва и прозвището „16-ата република“, което тя получава по времето на бившия диктатор Тодор Живков. Руският посланик в Европейския съюз през 2006 г., една година преди България да влезе в Общността, в свое известно изказване твърди, че страната е „троянски кон“ в блока.

Действително, руските пипала се простират навсякъде. България внася почти всичкия газ, който ползва с помощта на руския гигант „Газпром“, чиито договор със София изтича през 2022 г. Около една трета от брутното търсене на енергия е задоволявано от атомна електроцентрала, която се захранва от руско гориво, а страната дори планира да построи втора такава с помощта на Москва.

Премиерът Бойко Борисов, бивш пожарникар, който е на власт в България от 2009 г., се присъедини към Путин и Ердоган на церемонията на 8 януари, на която беше пуснат в експлоатация газопроводът „Турски поток“. Тръбите носят руски газ през Черно Море към Турция, а после продължават към България и Сърбия.

Но Борисов също така опитва да жонглира с българските интереси в областта на енергийната сигурност и външната политика. Правителството започна през месец май 2019 г. строежа на газопровод, който да свърже страната с мрежата от тръби в Гърция, с надежда да започне да получава втечнен газ от САЩ и Азербайджан.

Борисов, който освен това е работил като бодигард на Тодор Живков, се опитва да се представи като човека, който може да обедини балканите зад ЕС. Той също така се опита да постигне сделка за закупуването на изтребители F-16 от САЩ за 1,3 млрд. долара и се съгласи да бъде създаден координационен военноморски център на НАТО в Черно Море близо Варна, на по-малко от 40 км от комплекса „Камчия“.

Страната отхвърли предложението на повечето европейски страни и не изгони руските дипломати от София след случая с отравянето на шпионина Сергей Скрипал във Великобритания. Но две седмици след церемонията за „Турски поток“, прокурорите повдигнаха обвинения на трима руснаци за убийство на дилър на оръжие, свързан със случая Скрипал. Ден по-късно, България изгони и двама руски дипломати, обвинени в шпионаж (за което Василев твърди, че е било показно действие).

В четвъртък, 20 февруари, Борис беше попитан от български журналисти в Брюксел дали руснаците строят военна база в "Камчия". Той отвърна, че помни комплекса като летен лагер за деца и възрастни и не знае да се случва нещо различно и сега. България обаче ще продължи да балансира своите интереси с Русия, Турция и Запада, каза още премиерът. За него, от една страна България провежда „прагматична политика“, а от друга стоят евроатлантическите задължения, за които са подписани споразумения и договори.

Борисов на практика се представя като „добрия европеец“, казва Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в „Центъра за изследване на демокрацията“. Притесненията са свързани с това, че олигарсите контролират жизненоважни обекти и това оставя страната в ръцете на малка група хора. Според него, ако тези хора променят своите цели, и страната ще го направи с тях и това, както винаги, зависи от пари. Германия измести Русия като най-големият търговски партньор на България през 90-те години, но московският петролен гигант „Лукойл“ и неговите рафинерии в Бургас остават най-големите в страната.

Щеше да е лесно, ако Русия не беше тук, но това е реалността, продиктувана от историята и географията

Първият проблем със системата на страната е, че властта лесно може да бъде манипулирана, смята Калин Славов, ръководител на Transparency International в България от 2011 г. Това е годината, в която България стана най-корумпираната страна в ЕС, като измести Гърция, според Индекса за възприятие на корупцията.

Накратко, България на практика се управлява от хора, които могат да правят каквото искат, смята Славов, защото правната рамка не е достатъчно силна, за да запази върховенството на закона, докато членството в ЕС и НАТО не допринесе достатъчно за това София да се доближи до западните норми.

Борисов твърди, че България е лоялен член на НАТО и ЕС, който е спечелил похвали за своята интеграция в Общността, докато страната се бори с корупцията. Главният прокурор на България, една от най-влиятелните позиции в съдебната система, в момента преследва Васил Божков, един от най-богатите хора в страната, по обвинения в опит за подкуп и участие в организирана престъпна група, свързвана с пране на пари.

Балканската страна получи повече от 20 млрд. евро помощ от ЕС откакто се присъедини през 2007 г., като всички основни политически партии подкрепят по-сериозното сближаване с Общността, включително приемането на еврото. Местната валута, лева, е вързан за германската марка или еврото от 1997 г. насам, след финансова криза, която унищожава спестяванията на българите. Подкрепата сред обществото за членството в ЕС е сред най-високите в Общността – около 60%.

Но никой не може да промени миналото си. Според доклад на Pew Research, които следят националните нагласи, 73% от българите гледат благосклонно към Русия, повече от всяка от изследваните 32 държави. Путин разполага с 62% подкрепа от страна на Българите, което също е най-високият процент.

Съчетаването на интересите на Изтока и Запада е в кръвта на България, смята Михаил Груев, професор по история и ръководител на националния архив на страната. Според него главният риск е това София да загуби баланса. Щеше да е по-лесно, ако Русия не беше там, но това е реалността на историята и географията, твърди още Груев.

Обратно в "Камчия", където се веят български и руски флагчета, лежи този деликатен баланс.

Училището функционира с около четвърт от капацитета си от хиляда ученици, а комплексът губи пари от всичките си обекти. Тези финансови трудности се отразяват и на околните 16 села и 9000 души, защото "Камчия" отговаря за 90% от всички данъци, смята местният кмет Емануил Манолов, член на управляващата партия ГЕРБ. Според него проблемът идва от факта, че комплексът не е създаден за да печели.

Недялков, ръководителят на „Камчия“, цели да промени това. Бивш банкер, който е живял в Русия почти 20 години, той е нает през юли 2018 г. именно с цел да стабилизира комплекса и да го превърне в печеливш обект, след като Москва престана да го финансира преди четири години.

Стратегията, според него, е комплекса да се ползва като „мост“ между Изтока и Запада. Той може да бъде разширен и извън рускоезичните държави, да включи Турция и Гърция, както и още части от Европа.

Задачата на Недялков обаче стана по-трудна след коментара на Лавров за „Камчия“ пред руската горна камара на 23 декември 2019 г. Недялков започна да получава обаждания от туроператори, които питат дали ще продължат да работят с него. Изказването може да причини милиони евро загуби, смята той и допълва, че историята е показала, че работата му не е от най-лесните. Той допълва обаче, че българският министър-председател Борисов според него се справя много добре в опитите си да демонстрира, че София е лоялен съюзник на ЕС, но все пак това не е пречка тя да общува и със страни извън Общността.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    37 18 Отговор
    Който се опитва да седи на два стола се нахендря на грездея.
  • 2 Анонимен

    109 15 Отговор
    Руски милиардери притежават хотели в повечето европейски страни, притежават фирми и са с много по голямо влияние, притежават футболни отбори, но не знам какво са се вторачили в нас.

    Коментиран от #3

  • 3 Така е

    117 20 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Американците са долна напаст и не искат да имаме никакви инвестиции и пари от Русия, искат само да ни крадът златото за трилиони в златните ни мини. Имаме толкова много злато, а сме най бедната държава.

    Коментиран от #12, #27

  • 4 така така

    29 49 Отговор
    Не лавираме!! Ние сме с Москва.
    Само Румен Радев – педала е с ЕС.

    Коментиран от #17

  • 5 Последния софиянец

    45 5 Отговор
    Съгласен съм че България има голямо стратегическо значение. Трите големи сили в региона се срещат тук. Русия, Турция и ЕС са ни приклещили.
  • 6 Тръмп

    21 41 Отговор
    Камчия е фейк,древното име е Панисиу-Паницата!!!:):):)Нищо не могат да откраднат съветските хибридчици и колкото повече се ровят в древността,толкова по-дребнички ще се чувстват!!!:):):) Историята на Света започва в този район и няма как да се купи,само могат да ни се кланят заради Висшия ни Хилядолетен Разум!!!:):):)
  • 7 копи пейст

    32 4 Отговор
    Цитат от Е-вестник: “..........В момента Росенец е де факто българска територия, окупирана от руснаци, охранявана от руски гардове от “Лукома” и български от “Ипон”, която не се контролира нито от Гранична полиция, нито от която и да било власт. Дали европейските държави ще толерират дълго тази пробойна в Шенген предстои да научим. Съдейки по реакциите на Холандив и Финландия на българската кандидатура за Шенген, “ерата на съмнението” не е отминала в историята.
    ………………………………………………………………………………….
    Но студеният душ за противниците на руския гигант дойде от страна на американския посланик в София - Джеймс Уорлик, който в края на август посети офисите на компанията. Редом с Валентин Златев, този дипломат, който иначе не престава да пледира за диверсификация на източниците за енергийно снабдяване на България, зависеща почти изцяло от Москва, похвали “надеждността” и “сериозността” на Лукойл. Един начин да се припомни, според наблюдателите, че тази международна компания има също така многобройни акционери отвъд Атлантика............ “
  • 8 Хаджи хаджи Българин

    51 10 Отговор
    "Местната валута, лева, е вързан за германската марка или еврото от 1997 г. насам, след финансова криза, която унищожава спестяванията на българите" - За какво повече да говорим! Първо заводите и предприятията бяха разрушени! После спестяванията на българите! Кривоустата Пръмова се погрижи и за реакторите на АЕЦ Козлодуй! Специалистите напуснаха страната, руските пазари затворени от ЕС за България! Ток, вода , парно, хранителни продукти на европейски цени! Ами ние българите от какво да живеем! Да си лягаме гладни и сънуваме руски шпиони ли ?!!

    Коментиран от #29

  • 9 Да еааа!

    48 5 Отговор
    На времето, когато ходех на море на Камчия, охраната на бунгалата беше чичо Киро, който беше най - безгрижния охранител на света. Сутрин се събуждаше за закуска, събираше празните бутилки и отиваше за риба в Лонгоза. Като се върнеше следобед спеше, за да бъде бодър вечерта с китара в ръка. Какви шпиони, каква "Ипон"?
  • 10 S63 AMG

    18 29 Отговор
    Руснаците натискат яко по морето.В един комплекс,докато собственика-българин,който живее в чужбина го нямаше,3ма руснаци собственицу на апартаменти в комолекса бяха намерили връзка в общината и бяха регистрирали етажна собственост,на която база искаха да определят и събират таксите от друготе собственици и от басейна на комплекса.Създаде се съдебен казус,който законният собственик спечели и запази собствеността си.Те такива са братушките

    Коментиран от #18

  • 11 Смях

    42 7 Отговор
    Какъв троянски кон сме бе, господа? Ние сме един троянски катър. Дръглив, неугледен, мърляв. И да ни ползва някой от великите сили е с погнуса.
  • 12 Учуден

    2 13 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    Бълнуваш ли?
  • 13 сган шумкарска

    21 28 Отговор
    Комунисти мръсни, никога нямаше да вземете властта, ако не беше СССР. Измет долна, вървете си!

    Коментиран от #19, #30

  • 14 Бай хой

    55 15 Отговор
    Що ни ривете за военните бази дето ни откраднаха краварите? Що ни ривете за Мариците дето ни откраднаха краварите? Що ни ривете за златото дето ни крадат краварите? Що ни ривете за газопровода дето ни откраднаха краварите? Белене тоже.

    Коментиран от #15

  • 15 Смях

    15 20 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    А ти, тавариш, както си я подкарал, май скоро ще почнеш да мучиш...
  • 16 Ха ха

    20 7 Отговор
    Кравешхият страх е голямо шубе
  • 17 Чук

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    Моля педали да се въздържат вярвайки в себе си! Силата е в тях! Ха ха ха
  • 18 Ха ха

    16 6 Отговор

    До коментар #10 от "S63 AMG":

    Нека позная влюбен си в Херо Мустафа)))))
  • 19 Това. Джугашвили

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "сган шумкарска":

    И луда смотрел Берия?!
  • 20 Умният турчин

    0 28 Отговор
    Руснаците трябва да напуснат Балканите. Както Троянският кон, Одисей, Ахил и Омир са турци, така и Балканите са турски.

    Коментиран от #21, #25

  • 21 Мери

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Умният турчин":

    Какъв турчин си ти бе, ти си македонец. Като такъв говориш, пардон пишеш. А иначе турците са в Анадола!
  • 22 И аз да кажа

    13 19 Отговор
    Като чета коментарите ,ми става ясно защо сме последни в ЕС: Като сме имали злато, защо не сме си го добили и не сме станали поне като Швейцария богати, бе гении комунистически? Що в края на 80-те бяхме заборчляли и то към частни западни банки и никой не даваше повече кредити? Що не го добиха руснаците, дето изпомпваха оттук всичко, каквото можаха - от урана до консервите и доматите? Да ви кажа ли - щото трябват технологии и инвестиции, а те само плячкосват. Позабрави се докъде ни доведе братството с азиатските орки и пак почнахте с пропагандата им, пфу!
  • 23 битката за славяните

    15 3 Отговор
    Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическия свят. Незабелязано ще подменим човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем грандиозна по мащаби разложителна работа, ще изтръгнем социалната същност на литературата, ще насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ към секса, насилието, садизма, предателството - тоест безнравствеността. Нужни са писания, осмиващи естествеността и почтеността като архаични отживелици. Простащината, наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинския страх сред хората, безсрамието, доносничеството и още много пороци заложени в човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме поколение след поколение, ще предизвикваме ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза:

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 24 Бамбука

    7 5 Отговор
    Всичко би било много по-просто, ако руските компании си плащаха данъците, вместо да инжектират средства подкрепяйки политиците ни.
  • 25 Културно наследство

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Умният турчин":

    Ауу не така , разберете са първо с македонците . За тях всичко , от луната , през Индия , всичко е тяхно , къде са бутате там вие, с чалмите и шалварите. Музите- гръцки са били турски кадъни , разсъблечени до голо без фереджета и шалвари , да ги мърсят мъжки очи, много сексуално разкрепостени сте били "древните турци" , Аллах кво ши кажи . На древните вази, дето изобразяват Ахил, Одисей , Омир , Хектор , що сте ги рисували голи с едни дълги ,остри , и необрязани пишки , с много дълга кожа.
  • 26 bulgarin

    1 0 Отговор
    kakvo vlianie be hora s kakvo da ni vlijaat s goliat si gaz li a tezi ruski miliarderi ne sa ot ruski proizhod
  • 27 bulgarin

    2 5 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    kakvi investicii ot rusia mogat da doidat i v kakvo che niamat ikonomika i technologii a vodka i sami mogem da si proizvegdame ot rusia osven glad i mrakobesie drugo ne moge da doyde absolutno vsichki narodi biagat ot rusnacite kato diavol ot tamian
  • 28 Асен Илиев

    6 2 Отговор
    А тайната договорка между UNTERMENSCHEN и КОЛХОЗНАТА С ВИНЯ да си поделят Света, защо не е разяснена в "статията" ???
    Или еврейско/хазарската ШАЙКА в Америка е "добра" ШАЙКА ???
  • 29 действителноста е друга

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хаджи хаджи Българин":

    ...... Истината е че през октомври 1989 Николай Рижков, премиерът на СССР, обяви официално – край на преводната рубла. Всички плащания в СИВ вече с долари по световни цени. Край на евтиния петрол, край на СИВ, край на социалистическата система, кой откъдето е.....След това СССР ни изрита с мощен шут от международното разделение на труда, което той самият бе създал. Това е все едно да те изхвърлят от къщата през зимата по гащета. Скоро след 10 ноември Москва наложи на българските стоки най-високите възможни мита, по-високи от митата за Турция, Гърция, Югославия. Така в рамките на година-две българският износ на промишлени стоки рухна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Абе тия руснаци

    4 0 Отговор
    що не застрояват брегоната ивица като българите? Луди хора. Министерството трябва да им обърне внимание и да почват да строят. Бетон, бетон, бетон това е принципа
  • 32 Вова

    1 1 Отговор
    Морето е вече завладяно лт руснаци и ТИМаджии.