Last news in Fakti

23 Февруари, 2020 19:03 3 389 21

Какво очакваха родните медии преди 30 години?

  • работническо дело-
  • тодор живков-
  • вестник демокрация-
  • желю желев

Кои са актуалните проблеми на България преди 30 години, заели челните страници на вестниците? Архивите разказват и показват, че някои от тях са вечни като "Строежът на АЕЦ "Белене" - временно преустановен"

Какво очакваха родните медии преди 30 години? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Вие държите в ръце новия всекидневник "Демокрация". Чакали сте го нетърпеливо. Ние го приготвихме трескаво. Време няма. Четири десетилетия са преминали в болезнен сън. В Европа сега сме само географски. А искаме да присъстваме реално".

Датата е 12 февруари 1990-а година. Преди малко повече от месец са започнали консултациите на Кръглата маса между управляващи и опозиция. На 15 януари 1990-а година е отменен член 1. Три дни по-късно Тодор Живков е арестуван.

Опозицията има свой ежедневник. Съдържанието на първия му брой е изпълнено с ентусиазъм. Но се отчита, че България е навлязла в новото време "не така стремително както в ГДР и Чехословакия". Това пише доктор Желю Желев в статията си "Новата опозиция", поместена на първа страница. Желев отбелязва, че в страната се създават нови независими организации и политически партии. И че "непрекъснато стават събрания, митинги, стачки, на които хората искат свободно и по нов начин, независимо от управляващите да поставят и решават своите проблеми". Префасонирането и адаптирането на Българската комунистическа партия към новите обстоятелства поражда както критика, така и въпроси. "Комунистическата партия за пореден път ни обещава нов модел на социализма", описан като "демократичен социализъм". Според Желев новата платформа на управляващата партия показва, че "тя никога не се е ръководила от надеждна (да не кажем научна!) идеология, която да ѝ позволява да предвижда в някаква степен бъдещето".

Вестник "Демокрация" споделя, че "иска да бъде обективен, да казва какво става около нас, да бъде настойчив, но справедлив". В горния ъгъл на заглавната страница е поместена декларация на министъра на вътрешните работи Атанас Семерджиев, с която той заявява, че "служби и органи на МВР не са извършвали, не извършват и няма да извършват подслушване и запис на каквато и да е информация в сградите на ул. "Раковска" 134 и на бул. "Дондуков" 39". В броя на следващия ден в същото това каре под заглавие "От първия брой ли?" се съобщава, че читател на "Демокрация" е информирал как първият брой на вестника е бил задържан в пощата в Ямбол и не е бил продаван.

БКП търси новата си идентичност

Органът на Българската комунистическа партия "Работническо дело" в същия този ден извежда като заглавие заключението от доклада на председателя на Висшия партиен съвет на БКП Александър Лилов пред партийния актив, че "незабавната промяна е ключът за успех". В доклада си за Четиринайсетия конгрес на партията Лилов отбелязва, че "политическата и обществена активност на партийните организации, ръководства и кадри, на партията като цяло продължава да изостава от динамичното развитие на събитията и обстановката в страната".

Фракцията на БКП, превърнала се по-късно в самостоятелна партия - "Алтернативното социалистическо обединение", е провела ден по-рано националната си конференция в зала 1 на НДК. АСО се стреми "не само към реформирането на Комунистическата партия, но и да съдейства за демократизирането на обществото, да сътрудничи с всички сили, които си поставят същата цел". Според вестник "Демокрация", на тази конференция проличава водоразделът по въпроса дали партията трябва да се реформира, а акцент са резултатите от извънредния конгрес на БКП, провел се между 30 януари и 2 февруари, който според мнозинството е бил манипулиран. "Работническо дело" също отбелязва, че е имало "поляризация" и че поради "незадоволителните за присъстващите резултати от извънредния XIV конгрес" се настоява за свикването на нов. Заглавието на репортажа обаче е "Различните пътища не отменят единството в целта". За "Демокрация" на конференцията на АСО "Сензацията стана!", но "по български. Както винаги, половинчато".

"Америка открива България"

На 12 февруари 1990-а "Работническо дело" отразява отминалото посещение на държавния секретар на Съединените щати Джеймс Бейкър в София и "радушния му прием", за който са съобщили двата водещи вестника зад Океана - "Вашингтон поуст" и "Ню Йорк таймс". Според „Работническо дело", на срещата си с председателя на Държавния съвет на НРБ Петър Младенов и министъра на външните работи Бойко Димитров Бейкър е обсъдил "процесите на преустройство и демократизация в България и проблеми на българо-американските отношения". Позовавайки се на американските издания, вестникът пише, че при срещата си с ръководителите на Съюза на демократичните сили Бейкър ги е посъветвал да са обединени, защото "имате мощен опонент и ви предстои трудна борба".


Вестник "Труд" на 12 февруари пише, че "Америка открива България". За изненадващото посещение на държавния секретар изданието отбелязва, че "Бейкър се оказа първият чуждестранен държавник, който разговаря с новия премиер Андрей Луканов". Авторите на "Труд" съвсем ясно илюстрират промяната, случила се в България, не само във вътрешно-, но и във външнополитически план. "Само преди броени месеци подобна стъпка би предизвикала язвителни реплики в американската преса, която винаги е била особено чувствителна към тоталитарните режими на Изток", пише вестникът. Разказано е как времето за официални срещи е било разделено между властите и опозицията и се коментира, че подобен акт е "външнополитическо признание за преустройството", което "никак не е маловажно". Отбелязано е още, че при срещите си с управляващите Бейкър е намекнал, че по-нататъшното подобряване на отношенията между двете държави ще е обвързано с развитието на демократичните промени в България. "Преди такива изявления лесно бяха окичвани с етиката "намеса във вътрешните ни работи". Но вече не бързаме да лепим етикети", обобщават от "Труд".

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Играч

    32 7 Отговор
    Америка открива златото на България.
  • 2 СссереМ

    25 11 Отговор
    НАЙ-ГОЛЯМАТА ни грешка тогава беше че не разстреляхме всички комуняги и бутнеме моча и другите ком паметници, ТРЯБВАШЕ ДА ИМ ВЪРНЕМ НАРОДНИЯ СЪД С ЛИХВИТЕ.

    Коментиран от #8

  • 3 ТОЧКАТА

    18 2 Отговор
    Разбира се очаквахме нещо ДОБРО!!!!!Още повече че АМЕРИКА Е ЕДИНСТВЕН ГОСПОДАР НА СВЕТА,ПЛАНЕТАТА И ВСЕЛЕНАТА!!!!!!И както САМИ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ....ТЕ СА ГРАДЪТ НА ХЪЛМА!!!!!!!!!!И ИСКАТ РАСТЕЖ,ДЕМОКРАЦИЯ ,ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА,ЛИКВИДИРАНЕ НА ТОТАЛИТАРИЗМА!!!!!!!!Ма и НИЕ ТОВА ИСКАМЕ!!!!>>>>Обаче се оказа ,че гореспоменатото ВАЖИ ЗА ТЯХ!!!!НЕ ЗА НАС!!!!!Изобщо ...си мислим че ДУМИТЕ ,КАЗАНИ ОТ ТЯХ!!!!! ВАЖАТ И ЗА НАС!!!!!!...Ама то НИЕ,ВЪОБЩЕ НЕ ВЛИЗАМЕ В СМЕТКИТЕ,ТЕХНИТЕ СМЕТКИ...Думите /ИСТИНАТА/ ?са само за тях!!!....И ТАКА ,ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ....САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ!!!!!ЗАЩОТО ВЯРВАМЕ!!!!А НЕ ЗНАЕМ!

    Коментиран от #6, #20

  • 4 Последния софиянец

    31 0 Отговор
    Вестник Демокрация фалира заедно с надеждата ни за демокрация.
  • 5 ТОЧКАТА

    14 3 Отговор
    Когато бях малък,ВЯРВАХ , че планината е планина/реката е река!!!!....Като пораснах ,разбрах/НАУЧИХА МЕ!!/ ,че планината НЕ е планина/реката НЕ е река.............СЕГА ОСТАРЯХ И ЗНАМ!!!!! че планината е планина/реката е река!!!!!>>>>Ама много други НЕ ГО ЗНАЯТ!!!!!! /БУДА/
  • 6 Последния софиянец

    24 3 Отговор

    До коментар #3 от "ТОЧКАТА":

    Че каква демокрация има в Америка. Управляват няколко ояли се семейства от първите заселници.

    Коментиран от #7

  • 7 ТОЧКАТА

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    Ама Човек!!!!ТИ вече си остарял!!!!/последен софиянец!/...И ЗНАЕШ!!!!!...
  • 8 Бачо Киро

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Че ти ежедневно се кефиш на комунисти като Борисов, Цачева, Гешев, Цацаров, Цветанов, къде си тръгнал сега комунисти да биеш. Иначе за Народния съд не се притеснявай, ти нали все се пишеш от високия клас, къде сега стана от народа? Да не се окаже, че Народният съд ще вземе твоя задник под прицел... И след Освобождението, и след 89та, баш боклуците изплуват отгоре та умната какво си пожелаваш.
  • 9 Само питам

    1 9 Отговор
    Защо след така наречените промени (след 1989г.) не беше върнат истинският Български Химн - Шуми Марица( Химн на България от 1886 г. - 1946 г.) и въобще има ли някакви промени в България след като не кой да е, а комунистическия химн "мила родино" все още е Химн на Република България ( нали Уж вече не сме Народна Република България) ????

    Коментиран от #10, #12, #16

  • 10 Дельо хайдутин

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Съгласен съм че вече не сме република на народа.
  • 11 Спомени

    11 2 Отговор
    Тогава хората бяха опростени и необразовани, казваха им, че след година България ще има нивото на Австрия и те вярваха в това.
  • 12 Кире

    20 2 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    Преди да попиташ,да беше взел да прочетеш текста на "Шуми Марица" и сам да се беше запитал дали нещата,за които се пее там са въобще адекватни за съвремието.Кървави води,плачещи вдовици,маршове с генерали,люти битки и така нататък.За кървавите времена от началото на миналия век е била актуална и най е прилягала за монархическата държава,каквато сме били,но сега да изкочим с такъв химн,направо ще ни се чудят дали изобщо сме адекватни.Със сигурност по-умни хора са преценили,че песента е остаряла и отдавна са я подменили,така че ако искаш да връщаш стария химн,замисли се дали първо ти не трябва да се върнеш отново в първи клас,понеже явно образованието те е подминало навремето,ама май вече е късно като гледам.

    Коментиран от #13, #14, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Lol

    1 10 Отговор

    До коментар #12 от "Кире":

    Викаш друго си е да имаш ашкеназки,евреиско-комунистически химн,в който се възпява Москва?Хаххахаха примааат

    Коментиран от #17

  • 15 Кирче-киртака

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "Кире":

    Както е добре известно от историята, Русия не приема Съединениено между Княжество България и Източна Румелия, извършено на 6 септември 1885 год. Поради тази причина тя изтегля офицерите си, служещи в нашата ВОЙСКА, което довежда до трайно влошаване на отношенията между двете страни . Въпреки всичко в избухналата на 2 ноември 1885 г. сръбско-Българска война, храбрата ни войска, командвана предимно от капитани, показва нечуван героизъм и само за броени седмици сломява врага. Сред най-популярните маршове, изпълнявани от войниците е "Шуми Марица", който бива наложен още по време на самата война като първи български химн. Причината за това е проста. Спречкването с Русия прави непопоулярен нейния химн, а и чувството на патриотизъм, достигнало високи нива след първите победи си казва своето.
    Националният Химн трябва да е с мелодия повдигаща духа , а какво да кажем за настоящата приспивна песен по текст на комунистите: Г.Джагаров и Д.Методиев и музика еврейска !?

    Коментиран от #18

  • 16 Кире

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Само питам":

    И още нещо,къде аджеба в химна ни се споменава за комунизъм или народна република.Просто хубава,тържествена песен,възпяваща природната красота на Родината ни и е напълно политически неутрална.Това,че е въведена по времето на социализма,съвсем не означава,че е комунистическа и че трябва да си ходи заедно със системата,но така е когато човек няма ум да разсъждава върху съдържанието какво друго да направи освен да съди по етикета.Дори руснаците последваха нашия пример и си направиха политически неутрален химн,възпяващ красотата на страната им и общочовешките вечни ценности,като дори запазиха мелодията на комунистическия химн,понеже беше наистина хубава.
  • 17 Кире

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Lol":

    Каква Москва те гони пък тебе,ти изобщо имаш ли връзка с главния мозък.Слез малко от това дърво,само на банани не се живее.
  • 18 Кире

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кирче-киртака":

    Туй,тъй викаш да го ударим пак на пещерен патриотизъм,да се надъхваме от кървави битки и да викаме по "пет на нож".За такива хора си има Manowar,пък и те щом запяха българския химн,значи не е за изхвърляне.Пък и музиката като е еврейска както ти викаш и какво от това,нали е хубава.Цял народ пее "Шушана" пък никой не му пречи че е от еврейска песен.Пък и ако смяташ,че сегашния ни химн е за приспиване,явно си от тези дето заспиват и след една ракия и после с ритници трябва да ги будиш,че да стават,пълни въздухари,комплексари и търтеи.
  • 19 Кире

    2 2 Отговор
    Абе къде съм тръгнал и аз тука да се надлайвам с кучетата,пък то едни кучета,пълни помияри.Ама нека да се знае,че сте само една малка извадка и народната мърша не е чак токова много,колкото се опитвате да я изкарате.
  • 20 Констатация

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТОЧКАТА":

    Много са ти несвързани мислите бе, чожум. Разхвърляна работа. Май целият ти акъл се събира в една точка.
  • 21 антрашпиц

    1 1 Отговор
    България не била влязла толкова стремглаво в новото време както гдр и чехословамия!Ами манталитет!Там хората просто не бяха истнски закърмени с комунизма както нашите.Ние сме по-големи католици и от папата както и преди,така и сега.Да не отварям дума пък за кражбите и колективната безотговорност и безтопанственост.Това е закодирано в българското днк.