Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 11:52 5 054 7

Никой не пипа колекторските фирми

  • колекторски фирми-
  • заем-
  • кредит

Но за това, което наистина вълнува обикновения човек са необходими години наред, за да се стигне до закон

Никой не пипа колекторските фирми - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Валентин Методиев

Вече месец два сюжета са превзели публичната сцена– „Държавата срещу Васил Божков“ и сблъсъкът „Премиер – президент“. Но те за много хора са второстепенни, защото обикновеният човек е изправен всекидневно пред други въпроси, които влияят далеч по-пряко на неговия живот. Неща, чиито решение зависи от законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Проблеми усърдно подминавани с години от тези, от които зависи решаването им. Периодично влизат в информационния поток и безусетно биват изхвърлени от теченията. Ние сме с право държава на законодателните и правни абсурди. Видяхме как за рекордно кратко време беше национализирана лотарията, как скорострелно покрай промените в Закона за независимия финансов одит, се пробутва туристически данък за стаите давани под наем през Airbnb и други платформи. Без обсъждане, без оценка за въздействие със светкавично организиране на двете четения и гласуване в зала.

Но за това, което наистина вълнува обикновения човек са необходими години наред, за да се стигне до закон. Преди време една позната ми сподели как съвсем случайно тя и съпругът и се оказват с червено клеймо на некоректни кредитополучатели в Централния кредитен регистър. За това те разбират когато отиват да си предоговорят ипотечен кредит. При справка става ясно, че колекторска фирма, ги е определила за некоректни. В последствие се установява, че компанията е купила пакет неизплатени кредити от банката, която им отпуснала потребителски кредит и поради някаква грешка те са останали в списъка със задължените лица. Започва процедура за доказване на обратното, която продължава поне месец.

Проблемът с регулацията на дейността на фирмите за бързи кредити е от години, но никой от власт имащите не решава да се заеме с него. Тези компании оперират по закона за юридическите лица като най-често посочват като основна дейност услуги за финансово посредничество и срещу определена от БНБ такса получават достъп до ЦКР.

Онзи ден попадам на публикация, от която става ясно, че в края на този месец у нас пристига специално учредена от Комисията по петиции към Европарламента мисия за установяване на факти. Та сега тази мисия на ЕП ще установява дали е така и ще се среща с всички институции имащи отношения към процеса на събиране на вземания от страна съдбените изпълнители.

Сред хората, чиито съдби са разбити и по стечение на обстоятелствата стигат до ЧСИ, който разпродава тяхното имущество, има горчивина и гняв, вероятно понякога и несправедливост.

Не че при ЧСИ всичко е наред, но все пак те са под контрола на 8 държавни институции, а последните промени в ГПК през 2017г. доста ги ограничиха и на практика им вързаха ръцете за своеволия. Но това стана защото държавата в един момент реши да си влезе в ролята и да запуши пробойните в закон. В резултат на това станахме свидетели на арести на ЧСИ, участвали в имотни схеми и доживотно отнемане на правото да практикуват професията при провинение.

Та на този фон е направо смайващо защо нито една българска институция или пък европейска не взимат отношение по произвола на фирмите за събиране на дългове т. нар. колектори?

Европейският парламент се самосезира по петиции, организирани от човек със меко казано спорно минало и репутация. В същото време през ден гледаме или четем за граждани тормозени от служители на тези компании, които на практика са безконтролни, а всъщност изпълняват сходна с ЧСИ дейност – събират просрочени и несъбрани вземания от физически и юридически лица. Основната разлика, е че при едните съдът се е произнесълза наличието на дълг и процесът е регламентиран в множество закони, а при другите наличието на задължение е само голо твърдение, често то изобщо несъществува било защото е платено, било защото е погасено по давност. В същото време няма нито една правна норма, която да регулира правата, задълженията и процедурата, по която действат колекторите. Но знае ли човек някой ден може всички по веригата, от които зависи изведнъж да се сетят, че този бизнес има нужда от регулация или пък да бъде „одържавен“.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божинов

    58 2 Отговор
    А няма ли да подхванете и скапаните банки, както и фирмите за бързи кредити с безумни такси и лихви???
  • 2 Боко

    40 1 Отговор
    Продавам къща в БарЦелона СПЕШНО
  • 3 Ядеитн

    12 40 Отговор
    Кога не си си опичал акъля и си зимвал пари напреде - да си мислил овреме. Насила никой още не дава пари! Борчовете требе да си са плащат. Секой да си опича трижди акъля, преди да харчи чужди пари, оти ке му излезнат изотгазо!

    Коментиран от #5

  • 4 Матей

    11 0 Отговор
    Положението с кредитните грабежи е тотално изтървано,защита за наивния потребител няма,веднъж да го измамят да влезе в капана и ккррредиторрр започва яко скубане (звук от скърцане на стара гилотина).При това масово,наскоро се изнесоха данни за 3 милиона души оскуубани от тая мощно разклонена кредитно-съдийска мафия.НС имаме ли,конституция или са за парлама?
  • 5 NikNay

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ядеитн":

    Да не ти се налага да теглиш заем за животоспасяваща операция та да те видя колко ще си опичаш акъла. . . .
  • 6 Кой ги създаде

    4 1 Отговор
    ??направете класация на банките колко милиона лоши кредити към колекторите са отписали
    Питайте БНБ какво е предприела и сезирала ли е Главния прокурор, Министъра на финансите и НАП
    Колко е загубата държавата от корпоративен данък неплатен от банките
    Питайте Специализирана дирекция Финансово разузнаване -ДАНС, кави мерки е прдприела по заличените милиарди в тази връзка
    На този фон Божков ше бъде като беден Светец
  • 7 Мазната БНБ

    1 0 Отговор
    мазното МФ , м.во на правосъдието и т.н....... кво правят. Подкрепят тези бандити.