Last news in Fakti

26 Февруари, 2020 19:01 3 389 18

Le Monde: Германия сама си е виновна

  • крайнодесни организации-
  • германия-
  • екстремизъм-
  • бежанци

Германия е страна, изградила новата си идентичност въз основа на обсебеното отхвърляне на нацизма и фашизма

Le Monde: Германия сама си е виновна - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Известността на германските крайнодесни организации подкопава онова, в което доскоро никой не се съмняваше. Германия и съседните ѝ страни са шокирани. Реалността на организирания и агресивен екстремизъм зашеметява страната. Всичко това е още по-поразително, защото Германия отдавна е пример за държава, в която доскоро нямаше организирана партия на радикалната десница. Изглеждаше, че тя ще е в състояние да отблъсне възхода на крайната десница, който се наблюдава в цяла Европа, пише френското издание Le Monde.

Но за пет години движението ПЕГИДА срещу бежанците и партията „Алтернатива за Германия“ внесоха радикални мотиви в публичното пространство и политическата реторика. Имаше прилив на терористична агресия: престъпленията на националсоциалистическия ъндърграунд бяха заменени от три ксенофобски терористични атаки за осем месеца (в Касел, Хале и близо до Франкфурт).

Всеки път ставаше дума за престъпления, извършени от хора, които са участвали в организациите на радикалната идеология в интернет и са установили връзки с ултрадесни мрежи. Мащабът на феномена е буквално поразителен, особено когато имате предвид, че тези идеи и мрежи съществуват от 1945 г.: незабележими, но вездесъщи, на запад и на изток.

Немислимата реалност на запад

Германия е страна, изградила новата си идентичност въз основа на обсебеното отхвърляне на нацизма и фашизма, но тя сама по себе си стана виновник за собствената си слепота. На Запад тази идентичност се формира заедно с демократичните структури на Германия, под натиска от окупационните сили и просто защото след Хитлер това беше единственият морален вариант за германците. Това възхитително историческо постижение несъмнено е част от успеха на федерална Германия.

От 60-те години насърчаването на демокрацията и отхвърлянето на расистката и авторитарна идеология е издигнато до ранга на абсолютно задължение, от училищата до медиите и много асоциации и институции като Федералния център за политическо образование. По време на създаването му през 1952 г. е необходимо да се води и борба срещу комунистическата идеология. Западна Германия също успя да формира положителна идентичност при двойното отричане на нацизма в миналото и комунизма в настоящето. Властите забраниха както Неонацистката партия през 1952 г., така и Комунистическата партия на Германия през 1956 г.

Независимо от това, през 70-те години дейността на леви радикали от фракцията на Червената армия беше по-смущаваща от продължаващото възхищение към Хитлер. Все пак расистките и антисемитските действия бяха намалени - фактът е, че подобна реалност беше просто немислима в Германия. Илюзията за успешната имунизация на германското общество срещу радикализма беше в съответствие с мащаба на усилията и вярата на хората в демокрацията. Доскоро ситуацията не привличаше особено внимание дори сред историците.

Отрицанието дойде от изток

От своя страна, в ГДР антифашизмът също стана основа на нова идентичност, освободена от нацизма. Източногерманският режим се основаваше на мита, че пролетариатът по своята същност е жертва на силите на национализма и фашизма. И двете отрови можеха да бъдат само продукти на капитализма. Но въпреки че антифашизмът беше повсеместен в риториката и социалните ритуали на ГДР, населението всъщност не се изправи лице в лице с нацисткото си минало, защото то беше отхвърлено. Всичко това създаде у хората илюзията за свобода от отговорност и позволи радикалното неонацистко движение спокойно да се развива в сенките.

Тази реалност беше приглушена, тъй като беше несъвместима с политическия модел. Ако прибавим към това силния местен шовинизъм в Източна Германия, липсата на политически и демократичен опит, както и разочарованието от обещанията за обединение, получаваме всички съставки за една от изненадите на постсъветската епоха: нацистката и ксенофобската агресия се появиха в обединена Германия, а крайнодясната Националдемократическа партия влезе в регионалните парламенти. Тя произхожда от Западна Германия през 60-те години на миналия век, но се смяташе за умираща партия.

Настоящите агресивни крайнодесни движения са резултат от неочакван обмен между изтока и запада след обединението през 1990 г .: на изток „омразата към турците“ изглежда се разпространява много по-бързо от западните демократични ценности. Защо никой не успя да предвиди настоящата ситуация, като се има предвид, че крайната десница е отговорна за повече от 150 смъртни случая след обединението? Каква е причината за нежеланието да се предприемат действия срещу радикални групи, които се застъпват за политическо насилие?

Отговорът на тези въпроси се крие в колективната слепота – докосваме се до забранена тема. Мащабите на десния екстремизъм често се прикриваха, тъй като се казваше, че това е симптом на нерешени социални конфликти и поставя под съмнение основите на установения ред. Редът за обединението на Германия се основаваше на победата над тоталитарното минало, което беше постигнато чрез отказ от обсъждането му. Възниква истински парадокс: колкото повече антинацизмът е част от новата немска идентичност, толкова по-малко готова е страната за завръщането на старите демони. И по-трудно е за нея да забележи реалността.

Болезнено събуждане. При всяко положение, няма гаранция, че връщането към реалността ще намали броя на гласовете за „Алтернатива за Германия“. Тази партия предизвиква страх у чужденците, но цинично декларира, че не е отговорна за кръвта по ръцете си и обвинява за радикалните атаки „вълци единаци“. Въпреки че те се хранят с омразата, която тази партия разпространява.

Превод и редакция: Теодор Пенев, Фокус


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 илия

    9 11 Отговор
    какво ще кажете за техноимпекс и даржавна сигурност а?

    Коментиран от #16

  • 2 Гюнтер Германеца

    35 7 Отговор
    Германия е либерална страна само по ТV и на приказки немците са си нацисти в кръвта!

    Коментиран от #9, #15

  • 3 Най паче

    31 0 Отговор
    Да немцойците сама са си виновни. Най-вече дъртата Меркелица забърка гомната.
  • 4 ТОЧКАТА

    10 1 Отговор
    А гледайте филма ,,,експериментът!!!/мисля се казваше/....как в едно училище ДЕМОКРАТИЧНО ПРАВЯТ ЕКСПЕРИМЕНТ ЖИВ ЛИ Е НАЦИЗМЪТ!!!!!/нацизъм/нация/расово превъзходство/!!!!!!!!Оооо ЖИВ Е!!!.......След победата над Германия АМЕРИКА и наложи...ПРЕЧИСТВАНЕ С ОТРИЧАНЕ!!!!Да ИМАТ ЧУВСТВОТО ЗА ВИНА!!!!!!!Заради нацизма!!!!!Въобще ВТЪЛПЯВАНЕТО НА ВИНА!!!/а оттам и прословутото ,,,САМ СИ СИ ВИНОВЕН!!!!,,/...е най - голямото достижение на ХИБРИДНАТА ВОЙНА!!!!!Която е разработена от АНГЛИЯ!!!!с тезата-НИЗШИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОКРОВИТЕЛСТВО,ЗА ДА СТАНАТ ЦИВИЛИЗАЦИЯ!!!!

    Коментиран от #5

  • 5 оцелял от турското робство

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ТОЧКАТА":

    Гледал съм този филм. Наистина добре е пресъздадено колко лесно се промиват мозъците на хората, особено на младежите, докъде би могло да се стигне и в днешно време. Поучителен е , става за гледане, но трябва и поне малко интелект, за да го разберат.

    Коментиран от #6

  • 6 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "оцелял от турското робство":

    Бях малко несигурен,щото има и друг с подобно заглавие ....как УСЛОВИЯТА ОФОРМЯТ ХАРАКТЕРА!!!!/Ситуация затворници/пазачи!!!!/ПАК ЕВРОПЕЙСКИ ФИЛМ!!!!И май със същото заглавие..А ИНТЕЛЕКТА зависи от АМБИЦИИТЕ НА ДЪРЖАВАТА!!!!и от качеството на НАЦИЯТА....Германия има КАЧЕСТВОТО,а амбицията на държавата е нещо ,което НЕ ВИНАГИ Е ПОД КОНТРОЛ!!!!!!....

    Коментиран от #7

  • 7 оцелял от турското робство

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ТОЧКАТА":

    Също както във филма "Четецът" с Ралф Файнс. И там е показана ВИНАТА на нацистите, макар и преплетена с друга, лична, романтична история.
  • 8 АНОНИМЕН

    12 2 Отговор
    ВИЕ(КОЙТО И ДА Е) НЕ МОЖЕТЕ ДА ИНТЕГРИРАТЕ ТЕЗИ Ц..ГАНИ

    Коментиран от #10

  • 9 UDERK

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гюнтер Германеца":

    Много си прав. В най-богатата провинция Баден-Вюртемберг са в правителстовото. Имат 13 процента на изборите. При положение, че 40% на населението са с миграндски произход означава, че всеки 4 германец гласува за партия, която проповядва расистско превазходсто. Хитлер идва на власт с 18%. Тоест и тогова и сега горе-долу една и съща част от немците вярват в расовото превъзходсто. Разликата е , че сега по-малка част са гототви да го прилагат с насилие.
  • 10 оцелял от турското робство

    18 1 Отговор

    До коментар #8 от "АНОНИМЕН":

    Циганите са кърлежи в която и държава да се намират.
  • 11 да ама не

    12 0 Отговор
    Да, Германия е известна с историята си.
    Пита се в задачата обаче трябва ли да вярваме на писаниците на пропагандата на либераст-демократите?
    Кого наричат "крайно-десни"? Аз поне никъде не видях облечени в кафяво шурмоваци със свастики по ръкавите или нещо подобно.
    В наше време етикета "крайно-десни" бива залепен от официалната пропаганда на хората, загрижени от превръщането на родината им в коптор, където се изсипва всичко събрано от кол и въже по целия свят. Всички, които се противопоставят на официалната линия, дори и заради това, че имат мнение, различаващото се от "правоговора" на министреството на истината, задължително биват заклеймявани в стил 'крадеца вика "Дръжте крадеца!" '.
    Без значение дали става въпрос за противопоставяне на нелегалните навлеци, за противопоставяне на обезчовечаването извършвано чрез налагане на сексуалните патологии като норма, за противопоставяне на тотални лудости като член 4 на сета и истанбулското извращение-конвенция, пропагандата задължително гледа да ви охрачи, налепи с етикети, дето всъщност важат за тях, да настрои и другите срещу вас, както и вас - срещу останалите.
  • 12 PhD

    10 0 Отговор
    На всяко действие отговаря противодействие. Адолф Х. не е изникнал от нищото. Имало е благодатна почва, както е и сега. Колкото повече натискаш нещо/пружина , толкова повече ще те удари отката /това е обяснение за прости хора/. Агресията ВИНАГИ води до контраагресия, сблъсък.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 FucK Religion

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гюнтер Германеца":

    A ti pak edin toleranten imash se za raven s zigani I Arabi I negri. Stiga dvulichie I lizemerie
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 соросоидни кърлежи

    9 0 Отговор
    Ако утре нерес Сорос реши да прати милиони христьяне в мюслимански държави,как ще ги посрещне местен жител,със сигурност не с цветя и ,плюшени играчки, а с ятаган.Защо тогава очаквате от германеца да търпи тези бурки и чалми..Това се казва инстинкт за самосъхранение.Само трябва да кажем истина ,всичко се радикалезирало след идавнето на последните "бежанци" и изнасилвания и убийства на жени и деца..защо за това не пишете..а веднага за нацизм и други простотии.Значи да защитаваш семейството си от тези отрепки било фашизм..Аме като виждате каква е ситуация, спрете за малко,стига сте пращали в Европа тези боклуци...
  • 18 пак ли

    10 0 Отговор
    Вижте на снимката, това ли бъдещо на Европа, тези ахмаци..Вижте и германеца как гледа отстрани..Какво ли мисли..да вземе един калашник и да ги трепе.Лошото не е миграция, а наглост на тези примитивни потребители,идват с една цел за социални помощи и поставят условия, ако не по тяхно,започват да упражняват всекидневен терор.Първите имигранти не бяха такива, но с времето се усетиха колко наивен Ханс и започнаха да го третират като дойна крава...