Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 13:03 8 205 54

България и коронавирус: няма план, хаосът е голям

  • коронавирус-
  • зараза-
  • вирус-
  • здравеопазване-
  • здраве

Коронавирусът се разпространява из Европа. Но България няма план за действие. Едно е ясно: сумата за клиничната пътека, по която ще минават болните, е нищожна. Какво е предприела властта? И какво знаят лекарите?

България и коронавирус: няма план, хаосът е голям - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вярвате ли, че Господ пази българите? Вярвайте, защото друга надежда няма да има, ако коронавирусът достигне и България. Показното учение, което направиха вчера на летище София, не разкрива ни на йота реалната картина за готовността на българските институции и болници да се справят при поява на болен. За щастие, такъв (засега) няма. Как изглеждат нещата?

Днес е 47-ият ден,откакто на 31 декември 2019 в град Ухан в китайската провинция Хубей възниква клъстер от случаи на пневмония с неизвестна етиология. На 9 януари Центърът за контрол на заболяванията в Китай съобщи, че нов коронавирус (nCoV-2019) e открит като причинител на заболяването. Днес, 26 февруари, в България няма нито един ред писмени указания, спуснати от Районна здравна инспекция (РЗИ) или Министерството на здравеопазването, които да информират за някакъв план за действие и превенция, споделиха пред Дойче Веле двама директори на болници, пожелали да останат неназовани.

Какво е свършила до момента властта?

На 11 февруари бе открита телефонна линия към Министерството на здравеопазването за въпроси на граждани и организации относно епидемията с коронавирус Ковид-19. На 24 февруари премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурността за коронавируса, а на следващия ден бе извършено учение за реакция при случай на заболял, което бе обилно представено от медиите. Шефът на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обеща да дава ежедневни брифинги. И толкова! Повече пиар, отколкото работа по същество.

Липсват инструкции кои от всички пневмонии да се изследват и по какъв начин става изследването. Къде следва да се изпрати пациентът, заплаща ли се изследването и от кого, каква е клиничната картина и усложненията. Публичната информация е, че премиерът Борисов е "препоръчал" тестовете да не са платени - освен за тези, които искат да се изследват без да проявяват симптоми. Но изследванията все пак ще се ограничават, тъй като ВМА и Центърът за паразитни и заразни болести разполат в момента с не повече от 1000 и чакат да се изпълни допълнителната заявка.

Засега тестове за коронавирус се правят само в лабораторията към Националния център за заразни и паразитни болести, предстои откриването на още две - във Варна и Стара Загора. Това бе обявено публично, но вероятно българските власти очакват медицинският и болничен персонал да се информира от медиите.

Не беше ясно и по каква клинични пътека ще се лекуват евентуални болни от коронавирус. Днес обаче от НЗОК отговориха на запитването на Дойче Веле. "Лечението на пациентите ще се извършва по клинична пътека № 104 - "Диагностика и лечение на контагиозни вирусни и бактериални заболявания - остро протичащи, с усложнения"". Финансовите средства по нея са нищожни за справяне с коронавирус - става дума за 618 лева. Дори за пътеката за лечение на пневмония са отредени 677 лева. Но и те бихи били крайно недостатъчни, защото понякога само антиобитиците "изяждат" почти цялата стойност на пътеката.

Паника при хората, наплив при личните лекари

"Моя пациентка се връща от Милано, с автомобил, не със самолет, тъй като полети няма. Ще е под карантина, но как да се постъпи с членовете на семейството, с които е била в контакт? Ако вдигне температура, ще трябва да се извика "Бърза помощ", но хората там не са снабдени с екипи и маски. Какво ще правим?" Това се пита една лична лекарка, практикуваща извън София.

Пациентите ѝ я бомбардират с обаждания да им даде указания какви превантивни мерки да вземат, а някои от тях са абсолютно убедени, че коронавирусът е биологично оръжие и спасение няма. Хора с по-лабилна психика са изпаднали в паника. Тя разказва още, че дезинфектантите по аптеките са на изчерпване, на някои места могат да се намерят само ако имате връзки - като при социализма. В столичните аптеки тези продукти също свършват, наред със спирта. Директор на болница, купувал маските преди появата на коронавируса по 7 лева пакета, заяви, че сега цените са скочили до 50 лева за пакет.

Ген. Мутафчийски бе съобщил, че са отделени над 8000 костюма и маски за медици, които ще се занимават с пътникопотока от Италия - но тук очевидно става дума за медиците в София. Както стана ясно, хората вече не пристигат на аерогара София, а с автомобили по градовете.

Министърът на здравеопазването се обърка дори за болничните

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев успя да внесе смут с изявлението си вчера, че хората, поставени под "доброволна карантина", трябва да си вземат отпуска, защото нямат право на болничен. Опровергаха го председателите на здравната и социалната парламентарни комисии д-р Хасан Адемов (ДПС) и д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ). Те "поправиха" министъра - според нормативната уредба, дори на здрав човек, който е здравноосигурен и е бил в контакт със заразноболен, се полага болничен. Издава се от личния лекар.

Това право за осигурения е гарантирано в чл. 43 в Кодекса за социално осигуряване, обясни в парламента д-р Адемов. Според текста, всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за т. нар. карантина. Става въпрос за осигурени лица по предписание на здравните органи. "14 дни има право да изписва болничен личният лекар и той преценява на база на информацията дали да издаде болничен, или не", коментира депутатът от ДПС.

Според д-р Дариткова, която е и председател на ПГ на ГЕРБ, трябва да има организация как лекарите да получат потвърждение от граничните власти, че пациентът наистина се връща в България от рисков район, засегнат от коронавируса. Целта е да не се злоупотребява, но такава организация - кой кого да известява, засега липсва.

Други депутати смятат, че български граждани, на които им се наложи карантина, а разполагат с много дни отпуска, биха могли да използват част от тях. А лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова правителството да събере работодателите, НОИ, НЗОК и Българския лекарски съюз, за да се намери адекватен механизъм и държавата да поеме разходите.

И докато здравните власти се натуткат с указанията, а законодателната и изпълнителна власт изяснят как да се процедира с новата вълна болнични, Господ пази България. Поне засега.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само в САЩ не се боят!!!

    43 4 Отговор
    Нали САЩ разпространяват вируса!!!!
  • 2 Цуки

    29 2 Отговор
    Щ стане като Чернобил
  • 3 Барцелона

    31 1 Отговор
    Къв вирус бре, то къща няма вие вирус, само мисирки има
  • 4 Гост

    10 30 Отговор
    Тъпак,малоумник.Бягай в Русия,там ще те опазят..!!!!!
  • 5 gggw

    37 4 Отговор
    то за кво ли има план в българия? само едно общество е подобно на днешните политици - циганското. няма план, няма визия за развитие
  • 6 гост

    20 1 Отговор
    План в случая едва ли е необходим. Както и да се въртите зад*ика ви все ще е отзад и вируса няма да ни подмине.

    Коментиран от #11

  • 7 Микроб

    14 4 Отговор
    Спокооо ! Всяко чудо за 3 дни. Гледайте си кефа и си пиите ракията.
  • 8 КЛЮКАР

    2 2 Отговор
    А в ж.к Свобода, какво е положението???. От Милано ме питат.
  • 9 никой

    30 1 Отговор
    затворете границите докъде е време,после ще си гризете ноктите.
  • 10 Рошко

    27 0 Отговор
    То тука хаоса си е ежедневие
  • 11 До 6

    34 4 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Коронавирусът не идва случайно от пътниците в Китай, а от лабораториите на САЩ!!! Ако ще цялата държавата да затворим, пак ще ни вкарат вируса!!!! Абсолютно немислимо е вируса да се разпространява случайно толкова бързо по света, чрез китайските летища, защото в Китай вече трябваше да има над 500 милиона заразени. Щом е толкова лесно българин, германец, италианец, да се заразят с вируса в Китай и да го разпространят бързо в своите държави, би трябвало Китай вече да е изцяло затворена държава, защото там живеят толкова нагъсто, че минимум 50% от населението им вече трябваше да е тръшнато

    Коментиран от #49

  • 12 Бай ганю

    27 0 Отговор
    Ако знам че ма хванала короната, почвам да плюя наред по всички политици
  • 13 Почна бизнесът с маски

    24 0 Отговор
    Търгашите скриха маските от продажба и чакат да дойде вируса за да ги пуснат по 100 лева!!! Къде е правителството? Къде е Грета Тунберг да се бори срещу вирусите, които правят много замърсения от ползване на маски, носни кърпички, лекарства и прочие?

    Коментиран от #17, #20

  • 14 Алфа Вълкът

    4 21 Отговор
    Пускай баце вирусът, да стопим електората на БСП!
  • 15 Васил

    7 1 Отговор
    Ако дойде у нас след 40 дни ще има тъжен помен.
  • 16 Коронавирус

    11 0 Отговор
    Как ме мислите мене вие, бе? Аз не съм злодей като български политик. Щом България не е готова за мене, ще я прескоча. Разглеждам възможността да се залюбя с български политици, без да осъществя контакти с населението, но засега не съм открил сигурен начин. Продължавам търсенето, намеря ли пътя, атакувам!
  • 17 Алфа Вълкът

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Почна бизнесът с маски":

    Бунак купувай си маска за боядисване от строителния магазин, 20-30лв с очилата вървят.

    Коментиран от #30

  • 18 Бе да ги

    19 0 Отговор
    Ха ха. Да разчитаме на калинки, да ни спасят от вирус?! Значи сме самоубийци.
  • 19 Далавера

    6 1 Отговор
    Мене маска ми не требе. Първо го хващам аз и после подарък за тъщата.....

    Коментиран от #21

  • 20 dsсса

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Почна бизнесът с маски":

    Някаква аптека в Китай беше пуснала маските на цена шест пъти по-висока, от онази преди появата на вируса. Глобиха я с шестцифрена сума, нещо от порядъка на 450000 долара.

    Ама там имат държава!
  • 21 Дилема

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Далавера":

    Тъщата ти пада с чисто новата ти кола в Гранд каньон. ДА се радваш ли, да плачеш ли?

    Коментиран от #22

  • 22 Далавера

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Дилема":

    Няма книжка. Всичко е изчислено.
  • 23 Аахаха

    14 0 Отговор
    Някоя смотана мисирка ще попита ли “светилата на медицината” пъплещи по студията как точно този вирус поразява човека, какво се прилага за лечение, понеже се оказа, че повечето хора са се излекували някак.
  • 24 ооо

    2 4 Отговор
    Оня отгоре казвай кой ще умре и кой не който го е страх губи
  • 25 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    АГЕНЦИАЦИЯТА " ФРИДЪМ ШВАЙНЕ ДОЙЧЛАНД" СЕ ОБРЪЩА КЪМ НАД 65 ГОДИШНИТЕ С РЕДИЦА "СЪПЪТСТВАЩИ" ЗАБОЛЯВАНИЯ --- ИМАЙКИ САМО МЕСЕЦ ДА БЪЛВА ГЛУПОСТИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 26 гост

    22 2 Отговор
    Снощи проверих на страницата имаше 2770 починали, днес са 2815 или почти 50 души за 12 часа. Дойде ли у нас с такова простовато и корумпирано управление от неуки и не кадърни хора, не виждам как ще се гарантира каквато и да е превенция или сигурност на хората. Няма нито едно предписание за българите, нито едно. Няма нито едно действие или подпомагане, например допълнително снабдяване с маски в общините, общи ваксини, хранителни препоръки и др. Кръгла нула е властта и нейните звена. Мои познати се върнаха от Испания, там са ги разделяли полет по полет, проверявали са ги всеки поотделно, разпитвали са ги, замерване на температура, раздане на маски, листовка с предписания. У нас пристигат на летище София и ги натъпкват три полета на едно, да висят и да чакат набутани като скариди, никой нищо не им казва, прави се точно това, което интелигентните хора ограничават. Просто у нас е пълна трагедия.
  • 27 FucK Religion

    3 2 Отговор
    Ot kravarite s lubov. Kvo ochakvate ot zlobni zadokeanski seljanduri. Videli vlast I I'm sarbame poparata.
  • 28 Бат Бойко

    0 3 Отговор
    Аз съм българин. Спокойно!
  • 29 плана е

    3 4 Отговор
    го места от леви у десния
    са6т де го пуснаха тоз вир0з на китаичетата е параван за фалиращата им икономика
  • 30 До 17

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "Алфа Вълкът":

    Всичко е изчерпано, вече няма маски никъде. Планувано е всичко, чакат да почне да се тръшкат един след друг гражданите и да пускат маски на цената на жилище

    Коментиран от #36

  • 31 Чикалета

    2 6 Отговор
    Боли ме дедовия се от нещо че се мрие...
  • 32 Byg

    5 8 Отговор
    Така като гледам статийката е писана за Италия , тук всичко е спокойно , нямаме болни имаме организация по летища и сухопътни граници,имаме определени болници които да поемат изолираните и евентуално заразените с една дума имаме план и нямаме хаос. Червени кхмери и троляка вкарва пак интрига , смешници
  • 33 право в десятката

    0 6 Отговор
    Един път и тия да улучат в десятката.
  • 34 Тест

    4 2 Отговор
    Слабите страни ще изпокапят. Добре че е грип а не някоя страшна смърт. После пак да взимат подкупи и да мързелуват цял ден.
  • 35 антрашпиц

    7 2 Отговор
    Повече пиар отколкото свършена работа Ей това е управлението на герб.
  • 36 Byg

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "До 17":

    Маската не спира вируса , препоръчва се да се носи след като се разболееш за да не пръскаш ти заразата , ама кой да се интересува. Те още мяатат пачки от терасите , сега и за маските трудно разбира човек.
  • 37 SAAB

    12 2 Отговор
    Това което крият от вас е ,че дори преболедувал оставаш с увреден бял дроб и без създаден имунитет....можеш да повториш. В категорията над 50 години ситуацията ще е много зле......препарати за лечение няма , нама и средства за защита .......но пари за стадиони и тютюнопроизводители няма ........Е няма и да има такива да ходят по стадионите ! Другото ,което крият е ,че върусът е боен ,създаден !

    Коментиран от #40

  • 38 Сандокан

    9 0 Отговор
    Когато стане напечено, ще избягат с правителствените самолети, после като всяка зима „снегът ги изненадал”. За добро или зло съм на достатъчно години зада помня как процедираха след Чернобил и направо шапката ме стяга!
  • 39 жафао

    4 1 Отговор
    Трябва да си лекар олигофрен да не знаеш какво да правиш. Въпреки това не е лошо да има и указания като за олигофрени. Но не е простимо да няма маски в аптечната мрежа , че даже и в здравните заведения.
  • 40 гиошг

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "SAAB":

    Как хитро са го създали. Най-много поразява маршали и генерали над 80год. И все пак са хуманни . Оставят младите.
  • 41 гОсТ

    4 1 Отговор
    А вчера един галош, пардон-професор ни убеждаваше че всичко е на сто шейсе и шест...повервах му, ша знайш...
  • 42 Крали Марко

    8 0 Отговор
    Короновирусът не е страшен. Ще дойде ще мине и ще си замине. На нас българите ни промиха мозъците с много вируси вече. Точка по въпроса.
  • 43 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    В ...немалък /ТОГАВА/ провинциален град,БИВШ ИНДУСТРИАЛЕН ЦЕНТЪР, ,,,тъпите комунисти ,,,построиха 10 етажна болница с ОГРОМЕН КАПАЦИТЕТ И ПЪЛНА С ЛЕКАРИ!!!!!!ЗА ДА ПОКРИЕ КРИТИЧНИ СИТУАЦИИ НА ОКОЛИЯТА!!!!!!Сега ми се плаче ,като минавам покрай нея!!!4/5 от капацитета и" са В ПЛАЧЕВНО/ЗАПУСНАТО/ОПРОПАСТЕНО СЪСТОЯНИЕ!!!!!Сега НЯМА ХИРУРГ!!!!в нея,какво остава за реагиране на БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ!!!!!...Бас ловя че така е и в страната,и доказателството е ЕДНАТА!!!!РЕФЕРЕНТНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА СТРАНАТА!!!!ЕДНА ЗА 7/6?/ МИЛИОНА!!!! /може някой да спомене колко бяха...тогава!!!!/......
  • 44 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор
    Китай НАПРАВИ БОЛНИЦА С 1500 ЛЕГЛА ЗА 10 ДЕНА!!!!!!!!А ние ...се отказахме от ....ПРАВИТЕЛСТВЕН САМОЛЕТ И СЪЗДАДОХА ...,,,КРИЗИСЕН ЩАБ,,!!!!!!!/за да е по-лесно на кризата!!!!!/
  • 45 Боби

    0 1 Отговор
    Не в страшно колко хора измряха как не е страшно
  • 46 1 млрд

    2 1 Отговор
    За да оцелее света, човечеството трябва да стане под 1 млрд.! Кога, ако не сега, и кой, ако не коронавируса ще свърши работата ?!
  • 47 Corona19

    4 2 Отговор
    ХАХАХАХАХАХААААА НЕ ЧЕТЕ ЛИ КАКВО ВИ КАЭВА БОГОИЭБРАНИЯТ ВИ ЧЕ ВЕЧЕ КАСАТА ВИ Е ИЭЧЕРПАНА ЭА ТЕСТОВЕ ...... И СЪОТВЕТНО ВИЛНЕЕЕЕЕНЯКЪДЕ ТАМ 19 ТАКА ЧЕ ДА СЕ ЭАМИСЛИ ЭА ПО СЕРИОЭНИ НЕЩА КАТО ХИГИЕНА !!!!!!А ТЯ Я НЯМА ДОРИ И В БОЛНИЦИТЕ ХАХАХА ХААА ХААААА ЩОМ СА ПРОПАДНАЛИ МУХЛЯСАЛИ .....
  • 48 Има

    4 0 Отговор
    Има заразени и в България крият истината

    Коментиран от #50

  • 49 fbi

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "До 6":

    вируса идва от китай от ухан от тамошната лаборатория ,кйтаиците са си го пуснали сами....където има кйтаиски интереси из света там има вирус пример италия пример иран пример корея ....
  • 50 Рочи

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Има":

    Да кажем че има,ти колко от гях видя?
  • 51 Маймуна или магьосник

    0 0 Отговор
    Истината е че за доброто на България и всичко българско, което наистина е българско, всъщност все някой трябва да "не е наред и да мре" !
    Човек за да стане от вредител - владетел, трябва "хора да му оправят живота", за да има , за да е готин, за да не е било всичко напразно направено за "него" !
    Там където са ми "взели здравият разум и др неща", трябва да ми ги върнат !
    Човек който е неприятен, това означава че му влияят от някъде !
    Осакатявания, други вредни неща не трябва има !
    Тва че "някои хора" казват че за други НЕ ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ, защото са вредители, гадни и долни, "ем то заради това са такива" !

    Коментиран от #52

  • 52 До 51 коментар

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Маймуна или магьосник":

    Допълнение за първото ти изречение - а не трябва да е така!
    България е Балканска страна с територия която трябва да е по голяма !
  • 53 Полезно инфо

    0 0 Отговор
    Паника няма за какво да има !
    "Пъзелът" е поставен от човек, родом от Варна, без практически да работи !
    Човекът който е "поставил пъзелът" трябва също да работи, за да се получат нещата, без да е зле със здравето и други ценности !
    Отностно здравето, то може да се оправи с подходящи хапчета, но не тези от които УЖ ще е излекуван, а тези от които наистина ще е наред ! А за уврежданията, за тях трябват масажи и други полезни изживявания ! Това са нещата от живота на нас - хората !
    За повече информация :
    0878590678
  • 54 Николета

    0 0 Отговор
    Сега е моментът, в който всеки от нас трябва да плати данъците си. Сега! Веднага! Спешно е! Държавата има нужда от нашата помощ, за да може да плати на лекарите и медицинските работници, за да има пари за болнични, пенсии и заплати на служителите, които на са първа линия. Много от нас имат задължения за данъци и глоби, които отлагат… за когато имат пари. Платете си данъците - сега!