Last news in Fakti

4 Март, 2020 20:30 2 243 17

"Супер вторник" в САЩ: Има ли кой да победи Тръмп?

  • сащ-
  • демократическа партия-
  • бърни сандърс-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

В надпреварата останаха двама: един 77-годишен бивш вицепрезидент, известен с гафовете и разсеяността си, и 78-годишен сенатор, прочут с твърдоглавието си

"Супер вторник" в САЩ: Има ли кой да победи Тръмп? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В надпреварата останаха двама: един 77-годишен бивш вицепрезидент, известен с гафовете и разсеяността си, и 78-годишен сенатор, прочут с твърдоглавието си. Това ли беше правилният избор на Демократическата партия?

Вътрешните избори за излъчване на кандидат-президент на Демократическата партия в САЩ навлязоха в решителната си фаза. Гласоподавателите в 14 щата участваха в т.нар. „Супер вторник" и излъчиха една трета от делегатите, които ще изберат кой ще се изправи срещу Доналд Тръмп през ноември. Като фаворити се очертаха бившият вицепрезидент Джо Байдън и сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс.

Какви тенденции се очертават

Палитрата от демократическите кандидати за президент никога не е била толкова богата: жени, представител на афроамериканците и испаноговорящите, млади и динамични кандидати, а и един хомосексуален. В началото те бяха толкова много, че нямаше място за всички на сцената за първия телевизионен дебат. Затова кандидатите трябваше да представят своите визии в две последователни вечери.

Такава беше ситуацията през юни 2019. Днес, осем месеца по-късно, надпреварата ще бъде решена между 77-годишен бивш вицепрезидент, известен с гафовете, разсеяността си и с това, че прекалено много обича да прегръща дамите около себе си, и 78-годишен сенатор, прочут с твърдоглавието си, който миналата година получи инфаркт, и който смело се обявява за „социалист", но отказва да каже кой ще осигури финансирането на амбициозните му социални програми. Единият няма реален план, другият предлага политики, за които липсва консенсус.

Мнозинството търси умерен кандидат

Резултатите от първичните избори дотук показват едно: мнозинството от избирателите на Демократическата партия искат единство. Те са готови да подкрепят всеки кандидат, който има шансове да победи Доналд Тръмп. Основните политически цели са ясни: демократите вярват, че държавата трябва да се грижи за бедните и слабите. Те настояват да има здравни осигуровки за всички, независимо под каква форма, искат разумни законови ограничения на оръжейното право, смятат, че трябва да се води борба срещу промените в климата и апелират за умереност във външната политика и политиката за сигурност.

Мнозинството търси модерен кандидат и не подкрепя радикалните и безкомпромисни възгледи на Бърни Сандърс. Затова то застава предимно зад Джо Байдън, особено след като той победи в първичните избори в Южна Каролина с почти 50% от гласовете. И след като останалите умерени кандидати (с изключение на Майкъл Блумбърг) се бяха оттеглили от надпреварата. Още преди „Супер вторник" бившият кмет Пит Бутиджидж и сенаторката Ейми Клоубъшар обявиха, че ще подкрепят лагера на Байдън.

Липсват смелост и решителност

Нека за момент си представим, как щеше да изглежда целият процес по номиниране, ако лидерите на Демократическата партия бяха демонстрирали по-голяма решителност.

Ако партията поне беше решила в коя идеологическа посока ще тръгне или беше оставила гласоподавателите да избират между само две възможности - например между умерената кандидатка Ейми Клоубъшар и прогресивната Елизабет Уорън. Две умни жени, които гледат напред и знаят как да изграждат коалиции.

С обединените партийни структури зад гърба си, с подкрепата на Джо Байдън, чийто дългогодишни заслуги са неоспорими, и на Бърни Сандърс, който повече от всеки друг кандидат умее да мотивира младите избиратели, всяка една от двете дами щеше да е в състояние да надделее над Тръмп. Но партийното ръководство се сниши и остави избирателите да решават една твърде непосилна за тях задача.

Затова организацията от млади и ангажирани поддръжници на Сандърс и популярността на Джо Байдън се оказаха решаващи, осигурявайки им решаваща преднина. Така останалите по-млади кандидати се оказаха без всякакъв шанс за успех.

Оттеглянето на Сандърс би било най-доброто решение

Джо Байдън успя да се завърне на политическата сцена. Нещо повече: той спечели в щати, в които дори не е водил предизборна борба, като например в Минесота. Там през 2016 година Бърни Сандърс успя да победи Хилари Клинтън. През 2020 Джо Байдън спечели Минесота с голяма преднина. И с подкрепата на Ейми Клоубъшар, която е дългогодишен сенатор от щата.

Крайно време за демократите да осъзнаят, че трябва да консолидират редиците си и да се концентрират над същинската цел - постигането на изборна победа срещу Доналд Тръмп. Наличието на яростна конкуренция между Байдън и Сандърс ще бъде крайно вредно за демократите. Ако Бърни Сандърс наистина иска Доналд Тръмп да бъде сменен, той би трябвало да се вслуша в скритото послание на избирателите. А то гласи: не искаме революция, а умерен кандидат. Дори, ако той се казва Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    4 12 Отговор
    USA USA уеееее уееее САЩ САЩ САЩ уееее уаааа уаааа🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸🇺🇸Ууеееее ууааааа елуууууееее елу е... е.... ееееееееееЕЕЕЕЕЕЕееее.. е.е.....Е ЕЕЕЕЕЕЕ

    Коментиран от #11

  • 2 среднощен

    20 3 Отговор
    Този път Тръмп "сам си свърши" (сам ще си свърши) работата..? Най-логично продължение е втори мандат за сегашното статукво в САЩ...
  • 3 Кожодеров

    19 4 Отговор
    Какви са тия кандидати с некролозите в джоба ? Или пък са от рода Маклаут ? Разни изкуфели старци ще управляват най силната "уж" държава!!
    Най вероятно Путин в момента избира такива опоненти на перчема които да не са му конкуренция!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 оня с коня

    4 1 Отговор
    Преизбирането на Тръмп е ПРАЗНИК за БГ,щото бат Бойко СПЕЦИАЛНО ЗА НЕГО си изхаби един "Конгречулейшън",който естествено бе Оценен по Достойнство от Тръмп.Не знаели къде е БГ Американците ааа?А това което е планирал бат Бойко е не да настояваме за падане на Амер. визи за Българите,а Америка да проси Падането на Българските визи за тях!
  • 6 Тръмп е русофил

    7 4 Отговор
    Тръмп ще е президент на САЩ, докато господарят му Путин не реши да го пенсионира!
  • 7 Йосарян

    7 3 Отговор
    Щом Путин го е назначил няма кой да го бутне! Мухаа+ахаха
  • 8 Парад за Деня на победата

    5 6 Отговор
    Вярно ли отлагат Прада на Победата на Червения площад за ноември или както казва Радев, коронавируса е блъф?? Искам мнения от специалисти в областта на военното изкуство, а не някакви си философи... аматьори...

    Коментиран от #9

  • 9 Наблюдател'

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Парад за Деня на победата":

    Ти гледай да не отменят гей парада в София , че какво ще правите бе , резби обратни !
  • 10 asd

    4 1 Отговор
    "Оттеглянето на Сандърс би било най-доброто решение"

    Мокрите сънища на питеците...веднъж вече го прецакаха за да пробутат онази корумпирана крава, сега за още по-корумпираното сенилно същество ще му измислят друга мръсотия.
  • 11 tzar

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    He!!!
  • 12 сухияТ

    5 1 Отговор
    амер. народ отново ще гласува за " ЧИСТА И СВЯТА РЕСПУБЛИКА " а демокр. да се шибат един друг (с камшика ).
  • 13 Morgoth

    3 1 Отговор
    Байдън е стандартният типаж за президент на САЩ. Лошото е, че е вече много стар, ако спечели в края на мандата си ще е над 80. На тази възраст акъла вече не е същия, дори и да си здрав.
  • 14 100

    0 1 Отговор
    Пфу, каква е тая петолъчка бе?! Да не ви плащат китайците?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.