Last news in Fakti

5 Март, 2020 06:30 13 986 49

Ще има ли война между Русия и Турция?

  • сирия-
  • турция-
  • русия-
  • идлиб-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Ключовият въпрос в такива ситуации е как да се решават евентуалните проблеми

Ще има ли война между Русия и Турция? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще се стигне ли до война между Русия и Турция в Сирия и какво постигна Ердоган, като отвори границата за бежанци? Интервю с Даря Исаченко, експерт по руско-турски отношения в берлинската Фондация "Наука и политика".

Каква е вероятността от по-нататъшна военна ескалация между Русия и Турция в Северна Сирия?

Даря Исаченко: В случая е налице въоръжен конфликт, в който винаги е възможно да настъпят непредвидeни обстоятелства - какъвто беше например случаят със сваления руски изтребител през ноември 2015 година, довел до тежка криза в отношенията между Турция и Русия.

Ключовият въпрос в такива ситуации е как да се решават евентуалните проблеми. В тази връзка трябва да кажем, че отношенията между Турция и Русия днес са много по-различни от тези отпреди 5 години. Извършва се обмен на информация на всички нива, включително между президентите на двете страни, между министрите и командващите на войските в Сирия. Да припомня и думите на турския президент Ердоган, че действията на Турция в Сирия не са насочени нито срещу Русия, нито срещу Иран.

Как тогава се получи така, че в провинция Идлиб Русия се оказа изправена срещу Турция?

Началото на това противостоене не започва в Идлиб, а много по-рано в сирийския конфликт. Целта на Русия е да попречи на свалянето на режима и да спаси Асад, както и да укрепи позициите си в Близкия Изток. Целта на Турция е точно обратната - да свали Асад от власт. От април 2019 година Сирия постоянно разширява контрола си над нови територии в страната. Така Турция започна да губи позиции, при това в един стратегически важен за нея район, какъвто е Идлиб. В резултат на това се стигна до ескалация, която наблюдаваме в момента.

Русия и Турция са важни търговски партньори. Ако конфликтът в Сирия се задълбочи, можем ли да очакваме и някакви икономически последствия?

Особено в две области наблюдаваме силна зависимост между двете страни: Турция зависи от Русия в енергийния сектор, а Русия от Турция - заради Босфора. Но е важно да се разбере, че до използването на тези два лоста може да се прибегне само при извънредни обстоятелства, тоест в случай на обявяване на война. Без война Турция не би имала право да затвори пролива за руски кораби.

А каква е вероятността това да се случи?

Ръководствата и на Русия, и на Турция постоянно повтарят, че нямат интерес от започването на война. Политиците разбират, че такава война няма да е от полза за никоя от двете страни.

Тоест, в крайна сметка става въпрос за игра на нерви в навечерието на предстоящите преговори в Москва, така ли?

Да. В крайна сметка последствията от такава война ще бъдат катастрофални не само за икономическите отношения между Русия и Турция, но и за целия свят. Защото Турция е член на НАТО. В случая става дума по-скоро за сплашване.

Но пък и Русия не може да прекъсне доставките на газ за Турция. При обтягането на отношенията през 2015 година бяха временно прекратени преговорите за проекта „Турски поток", но до спиране на руските доставки на газ за Турция така и не се стигна.

Сега наблюдаваме ескалация на насилието по границата между Турция и Гърция. Какво постигна Ердоган като отвори границата за бежанците?

От една страна тази стъпка може да бъде интерпретирана като сигнал към Европа, че Турция се нуждае от помощта на ЕС за решаването на сирийския проблем - например от лостове за оказване на натиск върху Путин.

И забележете: германската министърка на отбраната вече заяви, че ключът към решаването на сирийския проблем е в ръцете на Москва. Вторият аспект е вътрешнополитическата ситуация в Турция: в страната има над 3,5 милиона сирийски бежанци, а това създава проблеми на местното население.

Договорът между ЕС и Турция предвиждаше Анкара да получи финансова помощ, за да задържи бежанците на своя територия. Сега Ердоган обвинява ЕС, че страната му не е получила всички обещани средства.

На външната граница на ЕС сега се струпват хиляди бежанци, но Гърция държи границата затворена. Дълго време в Европа смятаха, че бежанците са просто инструмент за изнудване от страна на Ердоган. Никой обаче не се замисли сериозно какво ще прави ЕС, ако Ердоган наистина отвори границата. А това за пореден път доказва липсата на стратегия от страна на ЕС, който всъщност няма и единна външна политика.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кон боб сънува

    46 17 Отговор
    Не, разбира се :)))) шматките, подведени от кравешките изпражнения отново, бързо ще си седнат на еваното дупе ;)
  • 2 kkk

    70 20 Отговор
    Аман от Дойче зеле... Ония помияр не може да затвори Босфора по много проста причина- Спецназ му спасиха кожичката при опита за преврат, сега е достатъчно Путин да заяви "тоя манаф не мъ кефи, правете го к'вото искате" и буквално до 10 дни Ердоганчо ще бъде ликвидиран

    Коментиран от #18

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    30 18 Отговор
    светът се управлява от психопати

    Коментиран от #13

  • 4 Парад за Деня на победата

    11 51 Отговор
    Ще има леки сблъсъци между Русия и Руска република Турция като на тези сблъсъци ще се изпробват ракетите ц-400 върху руската авиация. Вярно ли отлагат Парада /Прада/ на Победата на Червения площад за месец ноември или коронавируса е блъф, както се изтърси синът на Луцифер на трети март на връх Шипка, че вируса бил "измислен" за да не могат да се качат хората на връх Шипка за празненствата, а и самият Той да не може да отиде в Москва за девети май?? Искам мнения от специалисти в областта на военното изкуство, а не някакви си философи... аматьори...

    Коментиран от #7

  • 5 Пако

    87 18 Отговор
    Това че,Асад увеличава влиянието си върху
    повече територия”в собствената си срана” го
    прочетох но,когат стигнах до 3,5млн. сирийци в
    Турция спрях да чете. За сведение на така
    наречените свободни медии,колоните бежанци
    които ни излъчват,бягат към вътрешността на
    Сирия,а не към “любящата” ги Турция.И,защо
    не престанат да представят Турция като защитник на някакви “бунтовници”.Турция е
    просто един Нашественик,чиято армия убива
    на чужда земя.Крайно време е циреят Турция
    да бъде изстискан,за да спрете да ни заливате
    с помия като тези новини..

    Коментиран от #27

  • 6 Русороб

    15 25 Отговор
    Не е лесно да лижеш задника на вова, то не бяха турци, иранци, индийци, на всякаква чалмосана измет трябва да се кланяш. Днес недолюбват ердоганчо, утре ще са първи приятели,,,,
  • 7 Синът на Луцифер

    28 8 Отговор

    До коментар #4 от "Парад за Деня на победата":

    си Ти,защото носиш гените на поробителите
    ни,изнасилили и оплодили прабаба ти при
    напускане на територията българска при
    освобождаването ни от Руската империя.
    Слагай феса докато е време,.Много скоро
    турските “военни специалисти”могат да си
    спомнят за бившата си територия на Запад, та
    добре ще е за теб ,да те заварят с нахлупен фес.

    Коментиран от #38

  • 8 Парад за Деня на победата

    19 10 Отговор
    Я кажете нещо за ракетите ц-400?? Как се придвижва новата пратка, до къде е стигнала? Тази тема беше много интересна в продължение на четири години и беше супер забавно да коментираме по 5 статии на ден за тази прекрасна новина!! Русофилите да кажат ракетите ц-400 докъде са стигнали, а туркофилите да кажат очакват ли ги с нетърпение??

    Коментиран от #15

  • 9 Даммммм

    19 10 Отговор
    Дойчето с всеки изминал ден падат все по ниско-но е разбираемо -те отдавна обичат чалмарите в креватите си.
  • 10 Alpha - Omega

    33 6 Отговор
    Войната между Русия и Турция ще е не по дълга от един следобед!

    Коментиран от #31

  • 11 Азз

    18 11 Отговор
    Много дебилна статия. А Дойче Веле е шит
  • 12 ха ха ха

    21 6 Отговор
    С 400 руски самолети не лови... отивайте да пасете, че трябва да ви доят! :)))
  • 13 ГЕЙ КОЗЛОДУЙ

    18 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Остави писането и продължи с гей-порното и чеки.те
  • 14 Русия може

    19 4 Отговор
    Да помете Турция в Сирия без да влиза във воина с НАТО понеже реално турция нама да бъде нападана и Турция не е съгласувала с НАТО влизането в Сирия , все още това не се е случило поради икономически ползи и интереси на Русия като кранчето на газта , но и това е до време
  • 15 Отдавна

    18 4 Отговор

    До коментар #8 от "Парад за Деня на победата":

    Ги получиха ракетите , но не работят срещу Русия понеже софтуерът им е руски и се управлява от Русия , тях ги вземаха против Америка , Израел и Иран
  • 16 хахаха

    14 6 Отговор
    няма да има със сигурност пуйките са прости но страхливи като усетят че им влиза и бързо ще се разбягат сега се надяват на краварските си "приятели" но ако ернасран продължава да се върже на глупостите им то тогава ще разссърди мечката и ще граничим на юг със новата сирия ...

    Коментиран от #20, #21

  • 17 Митко

    13 2 Отговор
    📌
    Русия и Турция си ги мерят на полигона "Сирия"? Естественото разчистването на полигона се отразява на нас? Докога?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 боцмана

    4 0 Отговор
    Ще поживеем , ще видим!
  • 20 CoCo

    1 17 Отговор

    До коментар #16 от "хахаха":

    Кои ще се разбяга бе, тия "страхлив пуйки" 500 години ви е аха ХАХА
  • 21 Някой си

    6 14 Отговор

    До коментар #16 от "хахаха":

    Напиши в YouTube - Russian running away from Turkey army in Syria, виж как страхливите руснаци бягат от турската армия в Сирия

    Коментиран от #23

  • 22 Някой си

    2 8 Отговор
    RIP Раша
  • 23 Бай хой

    11 3 Отговор

    До коментар #21 от "Някой си":

    А ве ей боклук хората ти доказаха че клипа е от юни 2019 година от евакуация при взрив в Казахстан. Турците правят Вейл за баламурници. Гледай: https://m.ru.sputnik.kg/video/20190624/1044810305/video-arys-ehvakuaciya-zhiteli-vzryvy.html?mobile_return=no

    Коментиран от #25, #26, #30, #45

  • 24 Ердоган ага

    5 18 Отговор
    Европа, Америка и чичо Сорос, всички заедно, да помогнат на Турция да победи Русия и да я унищожи завинаги.

    Коментиран от #32

  • 25 веселяк

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой":

    Ти защо уби всичко детско в нашите гаджали? А те бяха толкова въодушивени, аха да се юрнат сите в Турско да помагат на Ердоганя!
  • 26 Забележка

    15 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой":

    Тези дни турската пропаганда представя снимки и видеоклипове от лятото на 2015 г. на унгарската граница, със сблъсъци между унгарската полиция и мигранти и казва, че това са гърци, които днес бият мигранти през турската граница !!

    Коментиран от #28

  • 27 Хасан

    3 12 Отговор

    До коментар #5 от "Пако":

    Защо сирийците бягат от"освобидителката " си Русия към " агресорката " си Турция???!!

    Коментиран от #33

  • 28 Хасан

    0 13 Отговор

    До коментар #26 от "Забележка":

    Защо лъжеш бе човек?? Виж турските новини за насилуето на гръцките полицаи над жени и деца съризмеримо с насилието на нацистите
  • 29 Както всички знаят

    10 2 Отговор
    Днешната Турция и Ердоган лично, са синоними на Фейк Нюз.
  • 30 Хасан

    1 23 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой":

    Бой по руската православна паплач
  • 31 Хасан

    2 23 Отговор

    До коментар #10 от "Alpha - Omega":

    Турция можеш да победиш но не и да завладееш ..турчина е патриот до костите си и не можеш чужд войник да си вдигне паметник като Альоша в Пловдив например
  • 32 Xe Xe Xe

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Ердоган ага":

    Лицемеристът, фарисей, лъжец Хасан, напълно се съгласява.
  • 33 Чичо Сорос

    3 10 Отговор

    До коментар #27 от "Хасан":

    Поздравления! Заедно с моя скъп приятел Ердоган ще се борим и победим тиранина Путин и ще го изправим пред съд за престъпления срещу човечеството!

    Коментиран от #34

  • 34 Хасан

    1 3 Отговор

    До коментар #33 от "Чичо Сорос":

    Сорос и компания са против Ердоган ..те са виновни за опита за преврат и бежанците

    Коментиран от #36, #42

  • 35 Стани кибик

    2 0 Отговор
    Нека войната започне ....СЕГА!
  • 36 Eх, хасане..

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Службата все още не ви ли уведоми? Това се промени. Самият Сорос вчера написа статия и похвали Ердоган. Моите съболезнования. Оттук нататък отново ще кажете "да живее Сорос!"
  • 37 bayraktar

    1 7 Отговор
    ne .Rusia niama kapaciteta da vodi voyna s turcia .Putin samo shte gleda i shte skarca sas zabi a Peskov shte pravi gnevni deklaracii i tova e vsichko

    Коментиран от #47

  • 38 bayraktar

    0 6 Отговор

    До коментар #7 от "Синът на Луцифер":

    sinko a zashto niakoy ne razkage kolko geni sa iznasilili ruskite izrodi prez voynite
  • 39 Булгар

    1 2 Отговор
    Чалмата няма да поникне паднат ли РУСКИТЕ гъби !
  • 40 Мас и конци

    4 2 Отговор
    Нещо са неразположени турските катерици
  • 41 Пияна рашка

    4 3 Отговор
    Дано се избият помежду си!
  • 42 Бай хой

    6 3 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    А за Истанбулската конвенция какво ще кажеш беее? Не я ли сътвориха соросоидите у туркиа?
  • 43 Булгар

    6 0 Отговор
    Интервю ерУсран него държат краката нормално е има мечка пред вратата хахах
  • 44 ПЕНКО

    3 1 Отговор
    САМО ДА ШУКНАТ ТУРЦИЯ И НАТЮ И" ПРОЛИВИТЕ" ЩЕ БЪДАТ РАЗШИРЕНИ С ОКОЛО 100 КМ . !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Дрогар

    2 0 Отговор
    Не, няма да има. Чичо Путин само ще се облегна по погрешка на едно червено копче и вече няма фес
  • 47 Тъп си

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "bayraktar":

    Хахахахахах абе "ефенди" рашките имат 23 000 танка , шалварите имат около 5000 , съотношението във въоръжението във всички останали родове войски е горе-долу същото . Така че не знам кой няма ресурс
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.