7 Март, 2020 10:10 5 002 47

Сталин, Живков, Борисов и Макиавели

  • бойко борисов-
  • еднолична власт-
  • тодор живков

При Бойко Борисов обаче освен задачата да се справя с укрепването на едноличната си власт в партията, стои и друга- как да се справя с политическите си врагове и партии, които оспорват неговата и на партията му власт

Сталин, Живков, Борисов и Макиавели - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Преди 500 г. Николо Макиавели написва прочутата си книга „Владетелят”, в която излага свои съвети за това как един владетел да придобие власт и по- трудното според него, , как да я задържи. Книгата му служи като учебно пособие на много владетели през вековете, но ние ще се спрем тук на трима от най- познатите ни владетели от съвременността, и по- специална на втората част от неговото учение, защото властта се взема по- лесно, но значително по- трудно е да се задържи.

Известно е, че Сталин е разполагал с книгата на Макиавели, това не се знае за Тодор Живков и Бойко Борисов, но те са действали по интуиция, а и се са учили- Живков от Сталин и Борисов от Живков.

За запазването на властта Макиавели извежда няколко основни принцип, които владетелят трябва да следва.

Първият е владетелят да противопостави различните групи противници едни срещу други. Макиавели дава за пример дукът на Милано Чезаре Борджия, син на папа Александър Шести, с помощта на който става владетел на Романя.. Тогава Италия е раздробена на отделни региони, със собствени владетели. Борджия се стреми да ги постави под свой контрол и използва враждите между тях и привлича някои от техните дворяни, като ги прави свои дворяни и ги урежда с високи военни и граждански служби. С непокорния владетел на Неапол той се справя, като подмамва за преговори най- знатните му велможи, като някои възнаграждава с титли и почести, а други убива.

За да установи еднолична и неоспорима власт, Сталин трябва да се справи с различни групировки в партията, които възприема като политически противници. Срещу Троцки той привлича на своя страна Бухарин, Зиновиев и Каменев, видни партийни деятели и ръководители. С тяхна помощ Троцки е заклеймен и изгонен от страната през 1929г.. През декември 1934 г. Зиновиев и Каменев, съратници на Сталин и Ленин, и ред техни сподвижници са арестувани, по-късно осъдени като „съзаклятници и контрареволюционери” и разстреляни. Срещу тях на своя страна Сталин е привлякъл Бухарин, един от най-влиятелните партийни ръководители, член на Политбюро и Риков, друг виден светски партиен и държавен ръководител. Но и двамата са критикували в миналото Сталин и през 1938г. след скалъпени обвинения за измяна са разстреляни.

Тодор Живков се справя по подобен начин с онези, които смята, че застрашават личната му власт, разбира се без да ги изпраща на съд, който да им отрежда смъртни присъди- онези времена са отминали, ексцесиите на Сталин са осъдени. Но той периодично отстранява потенциални съперници, чрез решения на Политбюро и Централния комитет на партията. Видни партийни ръководители, които са подкрепяли тези решения, след време са били отстранявани по подобен начин.

При Бойко Борисов обаче освен задачата да се справя с укрепването на едноличната си власт в партията, стои и друга- как да се справя с политическите си врагове и партии, които оспорват неговата и на партията му власт. В това отношение той е верен последовател на Макиавели. В недалечното минало от парламентарните групи на „Ред Законност и Справедливост” на Яне Янев и на „Атака” на Волен Сидеров, ред депутати бяха примамвани и предателски изоставяха групите си и се примъкваха към ГЕРБ. Яни Янев, както е известно беше върл противник на Борисов, дори се канеше да го сваля от власт преди едни парламентарни избори, а Волен Сидеров даже се съди с Борисов. Последва укротяване на опърничавите- Борисов предложи след време синекурен съветнически пост на Яне Янев, а Волен Сидеров му стана коалиционен партньор заедно с другите две партии в от Патриотичния фронт. Човек предложен от „Атака” даже стана и министър на икономиката.

По същият начин Борисов се справи и с десните партии . Направи с коалиция с Реформаторския блок, даде им министерски постове, а когато коалицията се разпадна, отцепи от тях СДС, като направи евродепутат видният седесар Александър Йорданов, известен още и с критични изказвания срещу Борисов в миналото. Впрочем с отделни личности, които са известни с особено критични писания за него, Борисов се справи по същия макиавелски начин. Един от тях, Антон Тодоров, публикува книга със заглавие „"Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", в която написа „Какъв премиер на една демократична страна може да бъде човек, който е бил сред главатарите на групировките през 90-те години."

Вместо да го осъди за клевета, Борисов го направи депутат от ГЕРБ. Друг един, Тома Биков, на 12 септември 2012 година споделя: "Борисов не е диктатор. Той е карикатура на диктатор. Второто не е по-малко вредно от първото.. Борисов няма изход - или още един мандат премиер, или да бъде силно разследван. Има шанс той да бъде първият премиер, който ще лежи в затвора”. Вместо силно да намрази бившият журналист, Борисов и него направи депутат и Биков вече му върши важната работа да заклеймява по всякакъв повод политическият враг БСП и да брани като Матросов премиера от нападки.

Към втората по големина опозиционна партия ДПС Борисов също прилага принципа на Макиавели. Тъй като тя се е компрометирала като пожелателен коалиционен партньор, който може да ти забие нож в гърба с „депесарски шут” и няма как Борисов да се коалира с нея, той умело си осигурява нейната подкрепа, като не посяга на бизнес интересите и, а те му се отблагодаряват с подкрепа в парламента при ключови гласувания и с медийна подкрепа в изданията на Делян Пеевски.

Според Макиавели, важен принцип, който всеки един умен владетел следва да прилага е някой негов приближен да върши мръсната работа, и ако стане непопулярен и започне да вреди на имиджа му да се отърве от него. Макиавели наново дава за пример Чезаре Борджия. Когато превзема важната но все още размирна Романия, Борджия назначава за управител Рамиро де Орио, жесток човек на когото дава неограничена власт. Де Орио свършва работа, но жестокостите му разбунват народа. За да покаже, че лично той няма нищо общо с деянията на Де Орио и даже ги осъжда, Борджия нарежда управителят да бъде убит, тялото му разсечено на две и изложено на градски площад..

Така постъпва и верният последовател на Макиавели, Сталин. Негови два вътрешни министри, Ягода и след негов Ежов в периода на чистките извършват поголовни арести и измъкват с мъчения признания, но когато става необходимо да се предотвратят брожения сред партията и народа, те са обвинени за ексцесиите, осъдени са като чужди шпиони и врагове и разстреляни.

Бойко Борисов не е чужд на този макиавелски принцип. Неговият дългогодишен съратник Цветан Цветанов, предано му вършеше „мръсната работа” в битките срещу главният политически противник- БСП и срещу другият- президента Радев, но когато започна да се чувства недосегаем (мен няма кой да ме накаже!) и започна да влачи към дъното авторитета на партията с „апартамент гейт” и с частният си асансьор”, беше безмилостно пожертван. Същото се случи и с областната управителка на Перник, бивш депутат от ГЕРБ и председател на „Жени ГЕРБ” Ирена Соколова. Изключително вярна на партийния лидер и с челни прояви в битката с политическия враг- БСП, тя определи критиките на имотните сделки към ГЕРБ от тази партия като „перфидно, подготвено и високо организирано зловредие демонстриращо социопатен ум”. Но избухна водната криза в Перник, която а да разклати правителството и тя го отнесе, за да се запази авторитета на управляващите, беше свалена от всички постове и изключена от ГЕРБ. На ти благодарност за „мръсната работа” в борбата срещу политическия враг номер едно.

Друг основен принцип, който Макиавели отбелязва като важен е, владетелят да бъде обичан, но и да всява страх,

При Сталин се изгражда култ към неговата личност, той е „баща на народите”, всички успехи приписват на него, той е почитан и обичан. Но е всявал и страх, особено сред партийния и стопанския елит, попадането в който е носело привилегии, но и опасността да бъдеш обявен за „враг на народа”.

При Тодор Живков също се изгражда култ към неговата личност. Той е който се грижи за благосъстоянието на народа, негови са инициативите и идеите, той е „Тато”, човекът който решава проблемите, той е „човек от народа”, открива заводи, хваща се на хорото при разни тържества, но е и голям държавник, близък с лидерите на балканските държави, развива връзки с Западна Германия, Япония и други развити страни, договаря изгодни доставки на нефт и суровини от Съветски съюз. От него обаче се страхуват в партийния елит, те са му предани и никога не го критикуват, защото знаят какво рискуват- сваляне от постове, че и изключване от партията. Страх има и в интелектуалния елит: когато през ноември 1970г. на събрание в Съюза на българските писатели се гласува телеграма, в която Нобеловият комитет се заклеймява за това, че е удостоил с Нобелова награда руския писател Солженицин, само петима писатели- Валери Петров (убеден комунист от младежките си години), Христо Ганев (бивш партизанин), Марко Ганчев, Гочо Гочев и Благой Димитров не подкрепят телеграмата, като се въздържат, останалото мнозинство проявява малодушие, защото се страхува от последствията и с основание- първите четирима са изключени от партията, като години наред на тях и безпартийния Благой Димитров е спряно публикуването на произведенията им. Валери Петров даже изпитва угризения и за това, че се е въздържал, но и известна гордост, че не е подкрепил телеграмата и пише стихотворение- изповед по този повод, в което във вид на обръщение към Солженицин казва:

Против правдивата ви книга,

против доброто ви сърце

видях таз вечер да се вдига

гора писателски ръце.

И аз мълчах сред тази плаха,

непоносима тишина,

но пет ръце сред тях не бяха

и мойта бе от тях една.

Бойко Борисов също разбира отлично значението на макиавелския принцип да бъде харесван от хората, да бъде възприеман като „човек от народа”. Когато обикаля с джипа магистралите, той разговаря с работниците на техен език (здравей наборе как си?), и със загриженост пита (а плащат ли ви навреме заплатите?). Както и при Тодор Живков, почти всичко зависи от него, той е новият „Тато”, или „Падишаха”, както го кръсти Кеворк Кеворкян. За да бъда харесван, Макиавели съветва владетелят да изглежда, че е милостив, добър, чистосърдечен и религиозен. Това Борисов и без да е чел Макиавели владее до съвършенство. „Аз не обичам да лъжа”- подчертава той, праща лично правителствен самолет за да докара закъсал българин в чужбина, "Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, сгазен от валяк, трасета сме променяли" – каза той пред Европейския парламент. Когато през 2017г. беше отвлечен младежът Адриан Златков, неговият баща Тодор Златков заяви пред медиите: „Искам да благодаря на Бойко Борисов, който късно вечерта в деня на отвличането ме покани в своя дом, за да се запознае с целия случай. Човекът чисто бащински ме успокои. Той бе сформирал щаб, който работеше по случая“. Лично сформирал щаб, самият той, не там главния министърът на вътрешните работи или главния секретар на МВР.

И разбира се Борисов е силно религиозен, кръсти се и често споменава името божие.

Борисов е почти всеки ден е някъде, открива обекти, реже лентички, телевизията и кохорт от „мисирки” го следват по петите и разгласяват уверенията му, че всичко в държавата е наред, подразбирайки се, благодарение на неговите усилия. Той дава коледни и великденски добавки на пенсионерите, за да имат и те нещо на трапезата по време на празниците, и за да стане ясно, кой дава парите, понякога това се припомня, като например през 2018г., когато социалният министър Бисер Петков лично му благодари за отпуснатите великденски добавки. Пак същата година, на 17 декември при откриването на новия участък на АМ Струма, макар и в негово отсъствие беше издигнат транспарант, на който пишеше „"Благодарим ви министър- председателю, че ни направихте европейци".

”Всеки владетел трябва да се стреми да избегне, всичко, което може да му навлече омразата на народа”- съветва Макиавели. Този принцип Борисов твърдо спазва. Затова, когато избухват скандали или се взимат управленски решения, които предизвикват масово недоволство, като правило някой друг го отнася. Като шефът на АПИ Георги Терзийски, върху когото Борисов изсипа премиерския си гняв за гафа с винетките, въпреки че той завалията просто е изпълнявал неотменени решения на Министерския съвет, на който председател е самият Борисов

Ако от Борисов се страхуват, то най- вече личи в редиците на неговата партия. Партийните велможи, които той е издигнал го гледат предано в очите и не смеят да му противоречат, защото знаят колко бързо могат да бъдат низвергнати. За тях важи принципа, като им се нареди да подскачат, да питат „колко високо”. Даже понякога и прекаляват, като Румяна Бъчварова, бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи, която му направи мечешка услуга, като заяви, че във външно политически план, той имал постижение от световна величина, като е спрял лично трите енергийни проекта с участие на Русия, нещо с което той не само не обича да се хвали, и даже хвърля вината за провала на проекта АЕЦ „Белене” и Южен поток върху БСП.

И разбира се като Тодор Живков той е забележителен държавник, него всички европейски премиери и лидери на ЕС го тачат и почитат.

От написването и публикацията на книгата на Макиавели са изминали векове, времената са се изменили, революции са станали, монархии за заменени с републики, родили са се класови общества и идеологии, за които той и не е подозирал, но неговата гениалност се състои в това, че прозрял, че човешката натура не се променя, на човека е присъща жаждата за власт и стремежът да я удържи по всякакъв начин, след като се сдобие с нея. Макиавели е дал съвети, които владетелите са спазвали, спазват и ще продължат да спазват и в идните векове.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ са БКП, БСП НЕ СА БКП.

    48 9 Отговор
    Моля не се поддавайте на лъжите от 1989г. БКП от 1948г. до 1989г. е сборна партия в която водеща роля има БРП(социалисти). Фракцията КОМУНИСТИ от БКП са днешните ГЕРБЕРИ & СДС & ДПС. НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ЛЪЖИТЕ ОТ 1989г. ТОГАВА ПОВЯРВАХМЕ НА ТЕЗИ ЛЪЖИ И СЕ ОСТАВИХМЕ ДА НИ РАЗРУШАТ "НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ" в която беше на почит и уважение НАРОДА на БЪЛГАРИЯ, важно НАРОДА всички етноси. НРБ беше ЧОВЕШКА ДЪРЖАВА.
  • 2 Пешо

    26 5 Отговор
    То на нас и за Макиавели тъпак пак ще ни се падне...
  • 3 YUI

    49 4 Отговор
    Макиавели е труден за четене и разбиране, още повече от човек прочел една книга, себичен до лудост и лицемерен на математически корен с множител безкрайност. Ще цитирам един писател, руски лекар, който в една малко фантастична книга казва следното, развитите нации, в исторически план затова са добре сега, защото винаги са търсели избора на мъдри, разумни и прогресивни лидери, които да ги водят към просперитет. Как ще вървим към просперитет с ритнитопковец, който гледа да измародерства българския бизнес като го дере на живо с комисионни, мисли че може да оправи света, но не е оправил собствената си къщичка, не иска да направи ефективни реформи, защото осъзнава че ако го направи е политически труп, а за него властта е опиат, лъже и мами безцеремонно, работи на парче, без ясна визия за следващите 25г. напред, слуша какво му нареждат от Москва, Брюксел и Вашингтон, но не чува какво му казват на площада. Какъв ти Макиавели, спри до Алеко и дума не казвай повече. Амин.
  • 4 Анонимен

    28 4 Отговор
    Боче е чел само Винету

    Коментиран от #5, #21

  • 5 Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо

    3 26 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    % от коментарите тук са от един и същи бивш руски военен с имот в България /не съм против руснаците антикомунисти в България/! Първо трябва да получиш българско гражданство отворко, след това да станеш фигура в държавната администрация и тогава може да правиш изявление от името на България и от нас българите! България е в НАТО и не може да бъде с Русия! Не е лошо да си завършиш поне основното образование /то ти липсва/, за да знаеш че България е парламентарна република, а не руска колония. България е в НАТО по волята на българският народ и това стана с гласуване в парламента през 2004 година, като 226 бяха за, 4 против и нито един въздържал се, след което последва моментален указ и хвалебствени послания за избора на парламента от президента Георги Първанов - БСП. В историята няма ако и пред свършен факт ще мълчите /ще си затваряте човките/. В историята няма ако и да си отишъл тогава през 2004 година пред парламента да им заявиш, че ти некравяря не си сългласен с краварите в парламента и ти некраваря си директора, който ще решава къде да бъде България, а не българският парламент. Като не ти харесва България да е парламентарна република и като искаш пряка демокрация като в Швейцария, двата куфара и на бегом към терминал 2, но не към Швейцария, защото комунистите там ги бият лошо, а към руските татарски степи да си основеш ''рефрендумска република''.Тука мълчиш /затваряш си човката/ и изпълняваш заповеди... до второ нареждане. Ясно ли ти е??

    Коментиран от #46

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 .......

    25 0 Отговор
    Първо,сравнението с Макиавели е идея на друг.И второ,ББ даже и бледо копие на Макиавели не може да бъде,защото нещо,което повтаря първоизточника в него има и хумористичен елемент.Жалко.защото журналистиката падна толкова ниско,че вече и на пернати не се обиждат.Добре че не станах поредната Мисирка в таз ферма от животни.И добре че свободна,безпарична и дори смешна.Искам хубави,умни,запомнящи се статии,не статии"мисирки".Спомнете си какъв трябва да е журналиста мисирки.Или за кво учите 5години.Спомнете си какво казваше Ботев за журналистиката,как постъпи Гео Милев.Иначе и мисирки ви е много
  • 8 художника

    31 0 Отговор
    "Монархията лесно се изражда в тирания, аристократическото управление - в олигархия, а демократичното - в произвол" /Макиавели/
  • 9 нерде Боко

    22 0 Отговор
    нерде Макиавели, нашият в една нормална държава щеше или да мете улиците или да рендосва наровете в затвора. Да живее народът дете може от един Боко да си направи Макеавелито.

    Коментиран от #24

  • 10 Привет

    26 0 Отговор
    Да сравняваш Борисов с Макиавели и Живков е все едно да сравняваш Мерцедес със съборен Трабант!!!
  • 11 и бай Тошо му е труден на тоя

    20 0 Отговор
    Самородният талант банкянското мутре повлиян от Макиавели и тая дисекция в десет километрова и пет декарова статия. Гоуем анализатор го изкарахте той първосигналник , учил се бил от бае Тошо , верно само до това , че не обича да чете , буквите му вредят. Причината е у нас , той е слузеста материя.
  • 12 ха ха ха

    20 0 Отговор
    Името на тиквата БОКО до това останалите личности е просто нелепост!

    Коментиран от #23, #35

  • 13 ГЕРБ

    6 15 Отговор
    Борисов е умен, десетилетия ще минат преди да разгадаем истинската му същност. Не подкрепям ГЕРБ, но ББ ми е загадка - пълна.Теменужка Петкова също ми харесва - работарче.
    И Радев е умен, но той е прям, почтен от пръв поглед, харесвам хора като него, скромен, тих, убран, професионалист - готин.

    Гърневски трябва да бъде изгонен - абсолютен цървул и Караянчева, Цецка, Фидосова.
    В БГ има толкова умни хора и ярки индивидуалности, а няма консенсус между партиите.

    Коментиран от #22

  • 14 много на Изток от Запад

    9 1 Отговор
    Ония хора на Запад са с друга култура и ценности ... докато тук в Ориента Тиквата свири на инструмента неправилно и фалшиво " аго да му стане драго " на рязаната флигорна на бай Ердьо припява със самочувствие че е Велик и става за смях и за та'шак на всички лидери

    Коментиран от #15

  • 15 Видял

    16 0 Отговор

    До коментар #14 от "много на Изток от Запад":

    Мани ги тея от Запада, бил съм там - не си знаят собствената история, когато видят, че говориш на техния език и познаваш битието им зяпват.
    Разликата е, че те уважават и ти дават шанс ако имаш потенциал - скандинавски държави и Германия.

    Източноправославният свят има дух, Западът са атомизирани "айдиоти" -средната класа. Тук таме има читави, образовани хора, но те са смачкани от дивия прагматизъм, а не всичко е пари в живота.

    Коментиран от #16

  • 16 Ввв

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Видял":

    Не всичко да,но го кажи на милионите в чужбина,с 1200 лв.Боко Тъпото ще ги “върне”

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Видин

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Ввв":

    Кауна ги презовава от албания да се върнат а не борисов боико ви се е забил като пирог в главите
  • 18 Видял

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ввв":

    Имал съм и на Запад, и на Изток,печелих - губих, пак печелих - пак губих, важното е пътят по който вървиш, как си стигнал до него, и какво оставяш след себе си.

    Парите идват и си отиват, две мисли са завладели днес ежедневието ми: "мементо мори" - "помни, че си смъртен", важното е да: "остаряваме като катедрали, а не като цървули".

    От момента на раждането пътят е един: отиваме си, преходни сме, и много крехко създание е човекът. нямаме време да мразим, малко е и времето да "обичаме" - "ближния си". всеки човек и живот е богатство.

    В живота няма "прагматизъм" - оправданието на слабите, продали душите си на "телецът".
    Трудно е да останеш в Родината и отстояваш ценностите й..., те такива съботни помисли, най-вероятно не съм прав, позволявам си да "съдя"...

    Коментиран от #20

  • 19 Браво на Автора!

    10 0 Отговор
    Обаче, Бойко не е системата, а е продукт на системата! Ако не беше демокрацията Бойко още щеше да е пожарникар!!! Демокрацията е такава система, че трябва да правиш избор за по-малкото зло, но никаго за повече добро!!! Дори коментатор 8 написа, че демокрация = произвол. В обществото преобладават мошениците, насилниците, социопатите, а демокрацията е идеалното поле за тяхната изява. Тази система е измислена от дяволопоклонници, които са искали да докарат на власт своя Бог - Дявола (Лукавия) , като за целта използвайки "добри" намерения те успяват да измамят стадото. Дори в Библията пише, че демоните ще приластяват хората с благи думи и благ вид, но зад маската се крие злото. Не случайно в демокрацията бизнесът е в частни ръце, криминално проявени спокойно могат да влизат в местната и национална власт, всичко се върти около парите, а не около хората, и е дадена зелена светлина за пропаганда на всякакви извращения. Дори така е направена системата, че ако не искаш да живееш скотски живот, трябва да унищожаваш природа, да замърсяваш, да рушиш. Каквото и да правиш в демокрацията винаги ще е зло, само трябва да избереш дали да е по-малко или по-голямо злото

    Коментиран от #26

  • 20 Пипи дългото чорапче

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Видял":

    Колко малко го разбират.Защо ли точно на Тодоровден така философски отдадени сме.Или вече на попрището жизнено си правим равносметката
  • 21 Ново

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    Има много са написали статии и книги а не са прочели нито една и не знамтази статия кои ще е прочете до краи или автора се хвали че е прочёл една книга
  • 22 Бсп

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ":

    Не знам защо всички пишат за нас «като за некролог» ние сме живи и ние имаме грешки. Все без позрешни сме

    Коментиран от #25

  • 23 Бребребреее

    0 8 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    Ако има те повече акъл нямаше да изберете кауна за президент тои за фатмак не става щом ни пренизява до албания много е чел
  • 24 Ново

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "нерде Боко":

    Зависла вреди на мозъка и здравето
  • 25 Видял

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бсп":

    Груба дума и "некролог" за ГЕРБ, и "БСП".
    Бога ми, не може хора като Гърневски да "опростяват" битието на НС, същото е и с БСП - не може да си истинска лява партия с милиардери като Гергов да са морален коректив.

    Приличат ми на "дами" имали безброй партньори с претенции за "непорочно зачатие" не че не са такива на пръв поглед, все пак медицината напредна, но въпроса е, кой ще им повярва, че са заченати "непорочно", генезисът е един, ДНК-то им също.

    Не става така в живота, не бива, и не трябва...

    И в ГЕРБ, и в БСП има читави хора, но те са маргинализирани, някъде, някъде, под строгия поглед на "всевиждащого око" на Саурон, Толкин.
  • 26 Ново

    0 12 Отговор

    До коментар #19 от "Браво на Автора!":

    Защо в българия има толкова прост народ борисов е доктор по психология а не фатмак или преватезатор ти видя че на радев в франция не му дадоха да седне на първа седалка в самолета правились сметка ти
  • 27 Към автора

    1 5 Отговор
    В световната преса винаги пишатза наидобрите меси роналдо за треньорите на реал барса сити а никои не пише за някои от Б и Ю групи а вие само за борисов пишете явно е от висша класа/защо не пишете за бсп радев сидеров янев сигурно няма какво/

    Коментиран от #29, #33

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Видял

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Към автора":

    Добре за Сидеров: притиснаха го от "Агенция за детето", срамна случка във "ВИТИЗ" - не беше прав, и още по-срамно - удар с юмрук в гръб.
    А истинския патриот започва с: "Мила ми Венето" т.е., патриотът няма право на семейство, грубо казано, на личен живот - още по грубо казано.

    А частната вендета между ВМРО и АТАКА отблъсна избирателите, в този смисъл медията на Каракачанов е най-обективната, отразява факти, без субективизъм. Атака слезе на ниво "кръчмарски истории" - огромен минус.

    Атака ако имаха просто малко търпения щяха да са първа политическа сила, бяха втора - купиха ги, избирателите им интуитивно го разбраха.

    Янев беше силен, докато израелското разузнаване му даваше материал, в момента ,в който стана "патерица" на статуквото изгуби в пряк и преносен смисъл.

    ДПС - най-подготвените кадри, привлякоха професионалисти, и от ляво, и от дясно, както "Мултигруп" привлече кадърните кадри навремето - нищо ново, така е и в САЩ, и ЕС "врати" бизнес - политика, политика - бизнес.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 безпартиен

    3 0 Отговор
    Никога в т.нар."демокрация" мнозинството не е управлявало!!!Няма как с дори 40 % от гласувалите 50 % български граждани да твърдиш,че мнозинството управлява!!Управляват единствено тези които добре са проучили лицата които предлагат за избиране!!!Преценили са правилно възможностите им,дали са им линия на поведение и който не я спазва,бива отстраняван .Резултата от този техен избор е ясен единствено на тях!Дори "избраните" от нас не знаят до какви "управленски висоти" ще стигнат,до къде ще докарат страната и народа си!!!Демокрация ли или революция? За първото вече е ясно!-ни!Тези които плащат са първите-кадровицителесно и най-важното ПО-ЕВТИНО им излиза "демокрацията"!
  • 33 Видял

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Към автора":

    Сидеров просто се предаде,продаде, преиздаде, търсещ индулгенция в пустотата на "златния пръст" (няма как да стане), а трябваше малко търпение и умереност, а и малкото читави хора Минчо Христов, Стела Банкова - избягаха, след едни декларации.

    Трябва да си много чист, умерен, скромен, а в БГ подобни качества са израз на слабост - статукво, независимо че избирателите предпочитат умерените и благородни хора.
  • 34 що триете истината бе

    7 0 Отговор
    Не е удобна ли? Кажете истината, БОКО по Живково време, никога нямаше да стане нещо повече от орач... ;)

    И да триете, и да не триете - който иска ще го намери в тубата:

    Проблемите на България през погледа на Иван Славков...

    Коментиран от #36

  • 35 Мъчно ми е

    2 3 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха ха":

    Че кауна даже не го споменават явно за нищо не става

    Коментиран от #39

  • 36 Видял

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "що триете истината бе":

    Е хайде, може ли в статия за ББ, да споменавате Славков.
    Иван беше друг човек, друго измерение.
    Кадърен, можещ - обичаше живота, и живота го обичаше.

    Голям човек, имах честта да го познавам.

    Коментиран от #38

  • 37 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Това което е Б.Борисов в момента се дължи на отсъствие на реална опозиция. Тези които се правиха до сега на опозиция много "автентични, красиви и принципни..." на практика единствено както се видя ги интересува министерските кресла т.е. собственото им благополучие . Поредния от тази редица "герои" сменил N броя партии , последно СДС в момента търка седалките в ареста.... В това отношение Борисов е като първи братовчед на гущера дето като види зор си къса опашката...
  • 38 Може

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Видял":

    И комунисти да са били но си разбираха от работата.А тези даже не знаят кво работят.Докато станат министри,докато разберат за кво иде реч и то времето свършило.Ревизоро кога взе да разбира,Кошлуков кога стана шеф.Няма Хачо,Вера Ганчева,Парцалев,Гяуров.Има Криско,мисирки,остана сал Ивайло Нойзи,Джимо,Кеворк,Коритаров,Тони Филипов..Интелектуалци други се крият или не се говори за Тех.Да живей ББ,нъл без него ще се затрият
  • 39 Видял

    6 0 Отговор

    До коментар #35 от "Мъчно ми е":

    Няма да се предавате, виждате какви чудеса от храброст правят опълченците на Шипка.

    Въпросът е обществото да реагира спонтанно, както в Гърция и да отстоява правата на всеки един от нас.
    Лекари - педиатри, мед. сестри, боклуци, ток, газ, вода, парно, ЧСИ-та, диваци на пътя, цървули и предатели по душа.

    Надежда има, най-малкото в децата Ви, да оставите една богата библиотека след себе си, и да ги възпитате като българи!

    Читави хора има, просто трябва да се обединят.
  • 40 Матей

    1 0 Отговор
    Какво се интересува Буче от философски трактати,той е досущ като Дуче.

    Коментиран от #41

  • 41 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Матей":

    Дуче е грамотен и знаещ,журналист е.И то добър
  • 42 Чичо

    4 0 Отговор
    Божееееее...нашио тиквеник азбуката те знае, а аФтора ми говори за Макиавели...
    Цялата статия може да се замени само с една велика мисъл на Конфуций - "Трудно се стига до върха, но всички пътища от върха водят надолу"!
    И това важи за всички, независимо от партия и акъл!

    Коментиран от #43

  • 43 някои

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Чичо":

    Евала за Конфуции мога само да допълня че няма как Макиавели да не се е учил от китаиските мъдреци.А баце е просто добър демагог даже бих казал много добър просто не вижда по далече от носа си
  • 44 sib

    0 0 Отговор
    Браво на дипломата с шапката. Хубава и смислена статия написа. Ще започня това име. Добър анализ за манталитета на властта.
  • 45 Zezo

    0 0 Отговор
    Абе как може такива писания. При комунягите няма атентати,няма бомби,няма десетки хиляди избити след като руснаците влязоха в България. Няма Чернобил,няма лагерите на смъртта в Белене,Скравена,Слънчев ден. Няма катастрофи,няма режим на тока и т.н. Всичко беше по мед и масло за Комунягите. Народа кучета го яли. И това при техния девиз за равенство,братство,социализъм. Равенство - всички равно бедни. Градяхме основите на социализма, после стана развит социализъм, после зрял социализъм и накрая...капитализъм. Провал за Другарите. 09:18 09.03.2020

    Коментиран от #47

  • 46 стария

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Генерал-лейтенант антикомунист Ел диктаторо":

    Да бе, бият баба ти...в Берн са живяли и Ленин, Иван Бакунин...а ти бачкай и изкарвай милиони на олигарсите и капиталистите в бг, ...да си жив и здрав, за да си платиш кредитите и догодина пак да изхраниш и пратиш някое милионерско синче на Бахамите...
  • 47 стария

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Zezo":

    На крива ракета космоса и пречи...30 години все някакви комунисти ви виновни. А Баце е всекакъв като типичен представител на бг народа, хем с Бай Тошо, хем антикомунист, хем с тоя, хем с оня, хем да пестим хем да харчим. Но че е чел Макиавели съм убеден...