Last news in Fakti

7 Март, 2020 19:07 6 495 66

Защо поевтиня руският газ, как се стигна дотук и чия е заслугата

  • русия-
  • газ-
  • газпром

Анализ на Йовка Димитрова

Защо поевтиня руският газ, как се стигна дотук и чия е заслугата - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази история започва на 4 септември през далечната 2012 г. Тогава Европейската комисия започва разследване срещу най-големия доставчик на природен газ за Европа – руската държавна компания „Газпром“, пише Йовка Димитрова за "Свободна Европа".

Причината – осем държави от Централна и Източна Европа - Полша, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Словакия и България, са подали жалби за неконкурентните условия, на които „Газпром“ им предлага услугите си в нарушение на европейските правила за конкуренцията.

Точно седем и половина години по-късно това дело води до намаляване на цената на руския газ за България с 40 процента – най-голямото в историята на отношенията между българската държава и руската компания.

Разследването

Разследването за нарушение, заведено под номер АТ39816, не се различава особено от десетките подобни случаи. Същинската част на разследването, в която Комисията изучава жалбите и проверява ситуацията, продължава три години. И едва през 2015 г. тя излиза с първите си заключения, че „Газпром“ „нарушава антитръстовите правила на ЕС, като следва обща стратегия за разделяне на пазарите на газ според националните граници“, което е позволило на руската компания „да налага по-високи цени на газа в България, Естония, Латвия, Литва и Полша.

„Газпром“ се бори яростно срещу заключенията и използва всички възможности за обжалване и оспорване. След продължила още почти три години позиционна война чрез размяна на въпроси и отговори, на 24 май 2018 г. Европейската комисия обявява, че се е договорила с газовия гигант за промяна на условията на договорите, чрез които осемте държави получават газ от Русия.

Първоначално решението се приема с разочарование - вместо да наложи милионни глоби, както срещу „Гугъл“, „Епъл“ или „Амазон“, Комисията сключва споразумение с „Газпром“ за доброволна промяна на договорите. Полша, която е един от инициаторите за подаването на жалбите, дори заплашва да го обжалва.

„Всички дружества, извършващи дейност в Европа, трябва да спазват европейските правила за конкуренцията, независимо от държавата им на произход“, категорична е еврокомисарката за конкуренцията Маргрете Вестагер.

С какво Европейската комисия задължи „Газпром“

Условията към руския доставчик са три: цените, премахването на териториалните ограничения и уреждане на режима по два международни газопровода.

Руският доставчик трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения за препродажба на газ през граница. И в осемте държави договорите им за доставка изискват закупеният газ да се използва само на конкретната територия, без да може да се изнася и препродава. „Газпром“ поема ангажимент да не включва подобни клаузи и след изтичане на споразумението с Еврокомисията.

„Газпром“ е задължен да отвори договорите и да предоговори цените, така че те да съответстват на тези, по-които доставя на западноевропейските пазари. По-високи цени са установени в Прибалтика, Полша и България, където тя е рекордна за ЕС. За петте държави е договорен механизъм, чрез който да могат да искат понижаване на цената на всеки две години. При необходимост това може да се прави и на пет години.

Механизмът позволява предоговарянето да започне веднага, т.е. още при излизането на решението за споразумението през май 2018 г. Новата цена трябва да отразява конкурентните западноевропейски референтни стойности, включително цените на разпределителните центрове за втечнен газ - към това време най-важните от тях са TTF в Холандия и NCG в Германия. Новата цена се прилага със задна дата, считано от датата на искане за преразглеждане на цената. Ако двете страни не се договорят за 120 дни, те могат да се обърнат към арбитражен съд в ЕС, който да я определи.

Комисията задължава руския доставчик и да се откаже от поставяне на условия за ограничения за ползването на газопреносната инфраструктура заради господстващата си пазарна позиция в доставките на газ по „Южен поток“ през България и по газопровода „Ямал“ в Полша.

Задълженията, които се вменяват на руския енергиен гигант, са за срок от осем години – до 24 май 2026 г. При нарушение на някое от условията „Газпром“ ще дължи глоба на Европейската комисия до 10% от световния си оборот, който през 2018 г. е 119 милиарда долара.

Изключенията за България

Освен изброените ангажименти „Газпром“ се задължава да промени разпоредбите в договора си с България за мониторинга и измерването на потреблението на газ, така че те да бъдат контролирани от българския газов оператор, а не от руската компания.

За България и трите Прибалтийски държави „Газпром“ се задължава да позволи на свои клиенти, купили газ за Унгария, Полша или Словакия, да го доставят и за четирите държави, използвайки преносната мрежа на руската компания и при прозрачни и фиксирани такси.

За „Южен поток“ „Газпром“ обещава да не търси обезщетение от българските си партньори след прекратяване на проекта и да не го оспорва.

От механизма за ценовите преговори, договорен от Брюксел, става ясно, че България се е възползвала от възможността да поиска понижаването на цената през август 2019 г. - почти 15 месеца, след като ѝ е била дадена възможност за това. Договорената нова формула на изчисление ще бъде валидна шест години, като България ще може да поиска да я намали още три пъти, ако желае.

Експертите са категорични, че решението на Европейската комисия е водещ мотив за пристъпване към корекция на цената, но не и единствен. През последната година „Булгаргаз“ от монополист на пазара със 100-процентен дял на доставките, започна да усеща конкуренция от частни компании, вносители на втечнен газ. Тъй като те купуваха на международните борси на по-ниски цени от тези, на които „Газпром“ продаваше на „Булгаргаз“, търговците на втечнен газ успяха да притеглят по различни оценки между 30 и 40% от пазара. В момента около 40 компании са регистрирани като търговци на газ, като основно внасят американски втечнен газ, намалявайки зависимостта на България от руските доставки.

Притеснения сред другите търговци

Тъй като механизмът задължава „Газпром“ да приеме понижаване на цената със задна дата, „Булгаргаз“ вече обяви, че ще върне разлика на клиентите си от около 150 млн. лв. Това предизвиква тревога у останалите търговци на газовия пазар, тъй като ще означава промени във вече приключили договори за доставки. Тяхната ценова формула е обвързана с цената на обществения доставчик, тъй като повечето от тях използват като референтна цената, определена от българския регулатор. Евентуално задължение за тях да коригират вече сключени сделки, ще намали или унищожи печалбата им, поставяйки ги при различни условия от тези на „Газпром“. Това би предизвикало фалит на някои по-малки търговци и сериозни финансови трудности при по-големите играчи на пазара.

Надплатените суми биха могли да се прихващат и за бъдещи доставки, но това отново би било в ущърб на конкуренцията на пазара, тъй като би направило „Булгаргаз“ предпочитан за сметка на останалите участници на пазара, които не разполагат с непланирани допълнителни средства, за да подобрят условията за своите клиенти. Подобно поведение не изключва подаването на нови жалби пред Европейската комисия за нарушаване на конкурентните правила, но потвърждението на този факт вероятно ще дойде твърде късно за някои търговци на втечнен газ.

Разпореждането с компенсацията не е предмет на европейския механизъм, така че държавният доставчик има различни възможности, както да върне надплатеното на клиентите си, така и да инвестира средствата например в развитието на мрежата. Към момента около 85% от общините все още нямат възможност да си доставят газ, който е по-евтин и по-екологичен от твърдите горива, използвани за отопление и производство на ток например. При подобно обезщетение, изплатено от „Газпром“ през 2012 г., парите например са преведени на Българския енергиен холдинг, а не на крайни клиенти, припомнят експерти в бранша.

Каква ще е цената за крайния потребител?

Малцина експерти се ангажират с конкретни прогнози преди да станат ясни повече подробности по договора. Те обръщат внимание, че при индексирането на цената ще ползват за референтни цените на газовия хъб в Баумгартнер, Австрия, които традиционно са по-високи от тези в TTF. Тръгвайки от най-високите в Източна Европа, те и след намалението ще продължат да бъдат над средните. Заради търсенето газът ще продължи да е по-скъп през студените месеци и по-евтин през летните, като намалението от 40% може да се приеме само като средногодишна база.

Това от една страна не е повод за радост, от друга, при желание, българската държава може да използва този факт след две години да иска ново понижаване на цените от „Газпром“ по европейската схема.

Засега единодушие има само по факта, че в резултат на поевтиняването на газа, синьото гориво ще стане по-привлекателно за българските клиенти на енергийните доставчици. В дългосрочен план това би намалило въглеродните емисии в енергетиката, както и енергийната ефективност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Истината

    59 36 Отговор
    Ако зависеше от руската пета колона България щеше да плаща тройно повече за газта на Русия.
  • 2 Дельо хайдутин

    62 20 Отговор
    Айде на бас че народът няма да го усети това намаление.

    Коментиран от #48

  • 3 Последния софиянец

    44 10 Отговор
    Като ми върнат над взетите пари от парното, тогава ще ги призная.

    Коментиран от #13

  • 4 Шабан

    52 12 Отговор
    Браво! Все пак има някаква полза от ЕС! Добро решение!
  • 5 Активист на БКП

    24 60 Отговор
    Заслугата е само и единствено на президента Радев!!!

    Коментиран от #16, #17, #61

  • 6 ахаа

    40 37 Отговор
    А имаше време когато руснаците ни подаряваха нефт.......ама тогава нашите държавни "мъже" не се надпреварваха да плюят по Русия всеки ден(разбира се докато устите им не са заети с целуването на западните "демократични" задни части!

    Коментиран от #8, #20, #58

  • 7 Behemoth

    32 10 Отговор
    Никъде не видях името на ПРЕМИЕРА и неговите слуги...нали каза ,че са се борили и успели да ги намалят....пак с чужда пита помен прай ...май...

    Коментиран от #15

  • 8 рефер

    40 16 Отговор

    До коментар #6 от "ахаа":

    Русофилите постояно повтарят че България е обидила Русия, респективно СССР..... Истината е че през октомври 1989 Николай Рижков, премиерът на СССР, обяви официално – край на преводната рубла. Всички плащания в СИВ вече с долари по световни цени. Край на евтиния петрол, край на СИВ, край на социалистическата система, кой откъдето е.....След това СССР ни изрита с мощен шут от международното разделение на труда, което той самият бе създал. Това е все едно да те изхвърлят от къщата през зимата по гащета. Скоро след 10 ноември Москва наложи на българските стоки най-високите възможни мита, по-високи от митата за Турция, Гърция, Югославия. Така в рамките на година-две българският износ на промишлени стоки рухна.
  • 9 С две думи

    21 35 Отговор
    Поевтиня просто защото Путин е играч със гео-стратегически цели,знаещ кога и как да изиграва преимуществата си.В момента свалянето на цената не е заслуга на ЕС или на ББ-а ход на Путин с който показва как може да работи срещу постоянното натрапване от страна на САЩ на шиистовият им газ.С този си ход Путин сложи край на инсинуациите на някои "експерти" за целесеобразността на внос от САЩ-с което противопостави европейският интерес срещу агресивното американско предлагане.Това е реалито-парите тук не са важни за Русия-а влиянието и взаимотношенията с ЕС.

    Коментиран от #11, #14

  • 10 Българин

    40 28 Отговор
    Руснаците НИКОГА не са подарява ли НЕЩО на България! Това са приказки от бае Тошовите вечеринки! Който вярва, че руските политици някога са обичали България. е луд комунист! И "Освобождението" 1978г сме си платили 4 години след това с 3,5млн.златни наполеона!

    Коментиран от #24, #26

  • 11 Шабан

    25 16 Отговор

    До коментар #9 от "С две думи":

    Абе, не са важни! Просто няма на къде! Притиснати са от всякъде. Единият път от американците с шистовият им газ, втори път от Европейската комисия заради нарушаване на законите, и трети път от войните в който участват или финансират! Просто няма мърдане! Или понижават или без валута остават! Кое е по-малкото зло?

    Коментиран от #18, #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Zezo

    20 14 Отговор

    До коментар #3 от "Последния софиянец":

    Ще ти ги върнат когато руснаците ни върнат милиардите от високите цени през последните 30 години.Едва ли.
  • 14 Zezo

    18 12 Отговор

    До коментар #9 от "С две думи":

    Ами да ни го дава безплатно. Даже може и руснаците да ни плащат за да взимаме техния газ.Лошо нема. Тогава ще ги призная за Велики....
  • 15 Zezo

    20 14 Отговор

    До коментар #7 от "Behemoth":

    Заслугата е на ЕС. И ние сме там.Бойко също.

    Коментиран от #29

  • 16 Хърис

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Активист на БКП":

    Тоя пък кой беше. Крие се като МИШОК.
  • 17 Хърис

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Активист на БКП":

    Тоя пък кой беше. Крие се като МИШОК.
  • 18 Zezo

    4 5 Отговор

    До коментар #11 от "Шабан":

    Много си прав.
  • 19 ЗЕВС

    18 7 Отговор
    Варианта за споразумение между „Газпром" и западните демокрации, за умишлено високи цени за страните от Централна и Източна Европа - Полша, Чехия, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Словакия и България. Целта за което е да се забави икономическия разтеж, оцезценяване и фалит на конкурентни производства, в полза на колониалните държави.
    Факта, че не е наложена глоба „Газпром", като на „Гугал" и „Епъл" потвърждава казанато. Съвпадението на завършването на „Северен поток" по, който Германия ще получава газ директно от Русия на цени, които със сигурност ще са още по- ниски. Няма приятели, няма врагове, има само интереси!
  • 20 Zezo

    18 13 Отговор

    До коментар #6 от "ахаа":

    Руснак не подарява НИКОГА.
  • 21 Jacques Yves Moineau

    22 4 Отговор
    Ами ''американските'' ТЕЦ- ове кога?

    Коментиран от #27

  • 22 С две думи

    16 8 Отговор

    До коментар #11 от "Шабан":

    Шабане-логиката ти е вярна-но праволинейна...Според написаното още от 2012 г. имало натиск над Русия за цената-ама чак сега руснаците я свалили..И тук идва опровержението на твоето твърдение-1 защо при пълен държавен резерв и пълни финансови фондове Путин сваля цената-значи има пари а пък сваля...не се връзва със твойта логика.2 Защо точно сега се "уплаши" от шиистовият газ на САЩ-след като цените на петрола паднаха и на американците даже не им е изгодно да добиват при тези цени шиистовият си газ.Да ти напомня още,че точно преди 2 дни Русия отказа офертата на ОПЕК да намалят добива та да се вдигне цената-пак не се връзва ...Разбери,че парите в случая не са на първи план за Русия-играта е гео-политическа със стратегия за много по-важни придобивки от печеленето на пари.Вчера Олтин Бърт който е американски енергиен експерт каза в интервю за Блумберг-"Путин ни удари шамар-и то насред Европа"...Изводите си прави сам.Лека вечер

    Коментиран от #28, #31, #52

  • 23 Ахахаха

    25 8 Отговор
    Не разбрах каква точно е ролята на Боко мутрата и Теменугата в цялата тази схема! Защо тези двама уръфляка се показаха по твлввизора и кудкудякаха пред нас, че са намалили те лично цените!

    Коментиран от #34

  • 24 Я па ти

    22 11 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Не пиши глупости-никакво злато не сме плащали на Русия-това отдавна вече е доказано.А при Бай Тошо продавахме нефт на 6 американски флот които беше в Гърция който идваше от СССР за дребни стотинки-това също е доказано.Та не се пеняви тук-има исторически документи и при
    желание можеш да видиш истината-а не да тролиш НПО партенките на сорос

    Коментиран от #44, #62

  • 25 БПФ

    19 15 Отговор
    Първо - абсолютна лъжа е, че природния газ за България е бил най-скъп. Заради различният метод на изчисление при нас - цената бе плаваща спрямо тия за другите страни - в някои случаи бе от най-ниските.
    Второ - Газпром не е забранил на никоя държава да внася газ от друго място - какъв монопол тогава?
    Трето - ЕС не се осмели да глоби Газпром, защото - какво би станало, ако Газпром реши да глоби ЕС? Сами можете да се досетите... 2012 година помните ли?

    Коментиран от #38, #41

  • 26 БПФ

    24 7 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Аха... затова ли 1979-а имаме 1 милиард долара приходи от РЕЕКСПОРТ НА НЕФТ ??? Руснаците по времето на СССР ни заливаха със суровини на символични цени, цялата ни индустрия на това разчиташе.

    Коментиран от #30

  • 27 ай де бе

    24 6 Отговор

    До коментар #21 от "Jacques Yves Moineau":

    Да,бе, за руснаците сега сме врагове, и ни свалят с 40% от цената, а партнерите-американци ни дерат яко кожи с тока от тецовете.

    Коментиран от #32

  • 28 Шабан

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "С две думи":

    Преиграваш! И понеже не ми се пише само ще ти кажа, че така както е пълна(на думи) хазната, така и много бързо се изпразва, знаеш как! А другото няма да го коментирам, защото като в приказката - аз съм си идиот ама ти все пак ми докажи че е така! Няма смисъл! Лека вечер!
  • 29 Behemoth

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Zezo":

    Там сте ама не се вписвате и едвам ви търпят...

    Коментиран от #35

  • 30 мдаа

    14 11 Отговор

    До коментар #26 от "БПФ":

    Вярно е че горивата през 1979 бяха на символични цени,обаче икономиката ни също като съветската беше технологично изостанала със стотици години спрямо западната.

    Коментиран от #46

  • 31 синоптик

    10 7 Отговор

    До коментар #22 от "С две думи":

    Погледнете курса на рублата как се е устремила надолу и после пишете за"пълен държавен резерв и пълни финансови фондове"

    Коментиран от #37

  • 32 Zezo

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "ай де бе":

    Да ама там хората са с най-високите заплати в БГ. И не замърсяват околната среда щото имат скъпи пречиствателни инсталации. А и осигуряват работа на 30 хиляди миньори. Кажете на миньорите че ще затварят централите,ако ви стиска....
  • 33 Иван

    11 9 Отговор
    От сърце благодарим на братушките за поевтиняването. Целия този шум е защото в България Пропан Бутан и производната му топлоенергия няма да поевтинеят защото много се краде.

    Коментиран от #36, #43

  • 34 Zezo

    6 5 Отговор

    До коментар #23 от "Ахахаха":

    Ами щото са български министри и ги касае какво става в държавата. Що не излязоха да коментират Нинова,Президента или Пчеличката мая.
  • 35 Zezo

    13 7 Отговор

    До коментар #29 от "Behemoth":

    Комунягите не търпят България да е в ЕС. Може да сме най-бедните но сред най-богатите в Европа.
  • 36 Zezo

    12 4 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    Просто ЕС ги натисна....
  • 37 Да си знаеш

    6 6 Отговор

    До коментар #31 от "синоптик":

    Така-сега да ти обясня за курса на рублата,че само тази мантра повтаряте.Русия разходите и за добив на газ е в рубли-а продава за долар.При падане цената на газта-свалят курса на рублата спрямо долара за да получат същото количество рубли както и при високата цена на газ.Това се прави от всички държави с конкурентни икономики-помниш ли как Тръмп обвини Китай че специално свалял курса на юана та да е по-конкурентно способен? Такива сваляния на курса винаги са проблем за долара.Та това вече и децата го разбраха.
  • 38 Zezo

    10 5 Отговор

    До коментар #25 от "БПФ":

    Не Газпром, а другарите комунисти не искат да внасяме газ от другаде. Що ли.....
  • 39 Евтин газ

    6 5 Отговор
    АКО ГАЗОПРОВОДА НЕ МИНЕ ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ ЗА СЪРБИЯ И НАТАТЪК, ТО НЕ САМО НЯМА ДА ИМА ЕВТИН ГАЗ, А ДАЖЕ МОЖЕ И ДА НЕ НИ ДООСТАВЯТ ГАЗ ИЗОБЩО!!!!!!!!

    Коментиран от #42

  • 40 стоян георгиев

    13 8 Отговор
    цената на газа падна заради американсия и европиески натиск над русия,особено интензивно тва стана при поставянето на санкциите над русия през 2014 година.благодарение на тази рестрикция българия спестява всяка година по два милиарда поне от по-ниските цени на газ нефт и т.н суровини които българия купува от русия.справка нси или цените на булгаргаз.за 6 години цената на която руснаците ни продаваха газ падна четири пъти и нагоре от 500 долара до 100.тва обаче много натъжава местните фенове на другаря путин,готови да мрат от глад ,но да бъде добре на руските другари!нека бъда конкретен,до 2014 година българия внася средно за около 9-10 милиарда лева руски суровини ,а изнася за около 900 милиона лева български стоки.след падането на цените вече внасяме стоки за 6 милиарда,въпреки че количеството газ и нефт е същото като преди ,а износа ни е паднал с около 200 милиона .отрицателното ни салдо от 8-9 милиарда се е свило поне с два ,а има и години при които свиването е над 4 милиарда какъвто е случая през 2016 с едва 4 милиарда отрицателно салдо.та за шесте години санкции българия от ниските цени на руски горива е спестила над 12 милиарда лева,възможно е сумата дори да е към 20 милиарда.тенденцията е ситуацията да се запази.та плачете другари и дано санкциите се запазят!
  • 41 Zezo

    14 3 Отговор

    До коментар #25 от "БПФ":

    Помня 2012. Само че тогава зависихме от руснаците,щото нямахме газови връзки с комшиите. Сега нещата се промениха и хоп...свалят цената.
  • 42 Zezo

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "Евтин газ":

    Много си прав.
  • 43 Руските свине

    16 9 Отговор

    До коментар #33 от "Иван":

    Бяха притиснати от ЕС да намалят цените, ама безродните бъргарофоби пак на Русия се кланят, пак руски задници целуват!
  • 44 гост

    11 4 Отговор

    До коментар #24 от "Я па ти":

    Чета архивите и не намирам такива документи ,дайте линк. Реекспорта на нефт е МИТ,изнасяли сме малко мазут.Четете архивите на БНБ от 1951 г до 1990 г. Нещата изобщо не са розови.
  • 45 Путин е велик

    2 15 Отговор
    Аз мисля, че българия незаслужено ще получава по-евтин газ от РУСИЯ. българия е предателка спрямо своята майка РУСИЯ и трябва да бъде вкарана отново в правия път с високи цени и силен натиск.

    Коментиран от #47

  • 46 Zezo

    11 6 Отговор

    До коментар #30 от "мдаа":

    Плащахме с покорство. Даже Другарите предлагаха България да стане16 република на СССР. Дупехме се отвсякъде. Сега в БГ можеше да се говори само на руски,да ни изтрият културата и писмеността.

    Коментиран от #51

  • 47 Zezo

    6 6 Отговор

    До коментар #45 от "Путин е велик":

    Ами нека пак дойдат руските танкове,както бе казал един бивш президент комунист.
  • 48 гого

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дельо хайдутин":

    Как да го усетя колега! Масово нямаме газ в къщи vs. на ток. С топлофикация се съдя, за всяка сума, ТАКСИта не ползвам, единствено хляба ако поевтинее! Цялата дилема с газопроводи, и пр. е излишна. Но забележи: пак лошият ЕС ни урежда нещата
  • 49 2323

    5 2 Отговор
    Газът на колонката като стс 60ст. ще слагам и аз уредба, обаче силно ме съмнява да се случи. Булгаргаз е на червено, така че ако някой чака да му върнат нещо се е объркал, поне няма да ни дерат повече
  • 50 оцелял от турското робство

    5 1 Отговор
    И за това поевтиняване Путин е виновен.
  • 51 оцелял от турското робство

    6 4 Отговор

    До коментар #46 от "Zezo":

    Ако ти си учил само руски, вината е единствено твоя и на родителите ти. Тук даже и Путин е невинен.

    Коментиран от #59

  • 52 Селянин

    16 5 Отговор

    До коментар #22 от "С две думи":

    Ей, това русофилнята сте уникално племе!
    Цяла статия ви написаха с разяснения като за малоумни, но вие пак старата тролска песен. Реално Русия клекна пред ЕС и беше натикана в ъгъла без право на глас. Вярно, че си пишете по опорките спуснати от посолството, но съвсем за идиоти ни взехте.
    Истината е, че до свалянето на цената доведе не само санкцията от ЕС, но и диверсификацията на трасето. С построяването на интерконектора с Гърция ще внасяме не само американски газ, но и азерски и какъв ли още не. Пък вие си опявайте, че Путя от добра воля видиш свалил цената. Ще сваля и за още ще пита.

    Коментиран от #53

  • 53 оцелял от турското робство

    3 5 Отговор

    До коментар #52 от "Селянин":

    След съвсем кратко време ще разбереш колко много грешиш.

    Коментиран от #60

  • 54 гост

    6 5 Отговор
    Колкото и да преписвате заслуги на европейската комисия,истината е че Русия си гледа интересите.Заради американската инвазия и конкуренция те намалиха цените.Ефектът е видим.Все повече европейски страни се отказват от американският газ.Русофите и триполовите не разбират,че всичко е бизнес.

    Коментиран от #55, #56, #57

  • 55 Zezo

    2 4 Отговор

    До коментар #54 от "гост":

    Ами да ни го дават без пари.
  • 56 Руските свине

    9 2 Отговор

    До коментар #54 от "гост":

    Винаги са използвали цената на газта като политически инструмент бе путлераст нещастен. Е ако не беше заплахата от глоба все още щяхме да плащаме двойно.
  • 57 Шабан

    7 1 Отговор

    До коментар #54 от "гост":

    Ей, с това си изказване найстина доказа че си чист фашунгер и прост гост! Руснаците ли са по-добри капиталисти от Запада, ха ха ха! Запада има над 300години традиции в това направление и крачка по-крачка са изграждали сегашният световен ред! Или руснаците дето за този период над 4 пъти си извъртаха ценостите и до сега не могат да намерят мястото в икономическото пространство на света, а само тормозят и докарват народонаселението в държавите си до делириум! Нищо друго не правят!
  • 58 Тогава

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "ахаа":

    Са целували руски задни части!
  • 59 Zezo

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "оцелял от турското робство":

    България 16 та република на СССР. Предложение на ЦК на БКП, на Башкомунягите.Продажници нещастни.
  • 60 Zezo

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "оцелял от турското робство":

    Ами що не свалиха цените преди25 години?
  • 61 Димитър

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Активист на БКП":

    Абе руско зомби. Толкова много данни и факти има изписани и изнесени, че благодарение на нашето членство в Ес. Еврокомисията е успяла под заплахата от близо 12 милиарда долара глоба да наложи на Газпром и да издейства намаление за 8 държави една от които е България. Трябва да си много тъп и ограничен невежа за да си помислиш, че другаря Радев може да е помогнал за намалението на цените на газа. Да найстина Радев и неговите другари от Бсп (Р. Овчаров) помогнаха, но на Русия за високите цени на газта които плащаше много години България и българския народ на руснаците.
  • 62 Димитър

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Я па ти":

    Руско зомби когато съветска Русия продаваше на България един барел петрол за 24 долара на международния пазар той струваше 17 долара ти къде беше. Освобождението от Турция си сме го заплатили на руснаците с 80 милиона златни лева. Къде отиде златния резерв на България по време на управлението на Тодор Живков най големия национален предател, когато той и политбюро предлагат България на два пъти да стане 16 руска република. Не бъди жалка руска марионетка, а горд българин европеец с 1500 годишна история.
  • 63 Димитър

    1 1 Отговор
    Руско зомби когато съветска Русия продаваше на България един барел петрол за 24 долара на международния пазар той струваше 17 долара ти къде беше. Освобождението от Турция си сме го заплатили на руснаците с 80 милиона златни лева. Къде отиде златния резерв на България по време на управлението на Тодор Живков най големия национален предател, когато той и политбюро предлагат България на два пъти да стане 16 руска република. Не бъди жалка руска марионетка, а горд българин европеец с 1500 годишна история.
  • 64 Credissimo:

    0 0 Отговор
    ''Стига глупости''!!!!!!!!!!! Чуйте примерно това и елате на себе си:
    https://www.youtube.com/watch?v=TcPX2Lt6WZM
  • 65 Значи

    0 0 Отговор
    отивам аз в магазина и цената на месото, например, не ми харесва...тя не хаесва и на още няколко клиенти...пишем жалба до намкойси, че "условията в магазина са неконкурентни"...и? Моментално от магазина могат ми кажат, и ще бъдат прави, че като не ми харесва при тях, има и други магазини...та в тоя ред на мисли, като не сме доволни, че получаваме газ само от Русия, да си прекараме тръби откъдето искаме...и да не мрънкаме? Нали?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.