Last news in Fakti

10 Март, 2020 11:00 110 766 52

Коронавирус: шокиращото предупреждение на лекар от центъра на епидемията

  • коронавирус-
  • италия-
  • предупреждение-
  • лекар-
  • епидемия-
  • даниеле макини-
  • бергамо

Вирусът протича като грип за голяма част от младите, но при много от възрастните не е така

Коронавирус: шокиращото предупреждение на лекар от центъра на епидемията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Даниеле Макини, лекар от болницата “Хуманитас Гавацени”, в Бергамо, Северна Италия, се обърна към социалните медии, за да напише емоционално предупреждение за реалната опасност от неглижирането на епидемията от коронавирус, и да предупреди останалите държави какво евентуално могат да очакват по време на епидемия от КОВИД-19.

Д-р Макини обяснява трагедията от коронавируса за здравния персонал и за обществото като цяло: „Да спрем да казваме, че споделянето на новини за коронавируса е лошо влияние. Когато чуя хора да се оплакват, че не могат да отидат на фитнес, се разтрепервам”. Bgnovini.eu представя неговите думи:

“В един от безкрайните имейли, които получавам повече от веднъж на ден от здравната администрация, имаше параграф с препоръки „как да бъдем отговорни в социалните мрежи“; с тях всички ще се съгласим.

След дълго мислене дали и как да напиша какво се случва тук, реших, че мълчанието е безотговорно.

Затова ще се опитам да предам на не-медицинските работници, на обикновените хора – онези, които са най-отдалечени от нашата реалност, през какво минаваме в болницата в Бергамо в дните на пандемия от КОВИД-19.

Разбирам, че не бива да има паника, но когато информацията за опасността от случващото се не достига до хората, и виждам хора, които пренебрегват предупрежденията и такива, събиращи се заедно, за да се оплакват, че не могат да ходят на фитнес или на мач, изтръпвам. Също така разбирам и за икономическите вреди, които епидемията от коронавирус причинява и се притеснявам за това. След края на епидемията ще бъде наистина трудно да започнем от начало.

Искам да отбележа, че опасността за здравето на обществото е по-важна от икономиката и не мога да опиша с по-лек термин от „смразяващ“ факта, че все още поисканите от региона „карантинни зони“ за Алзано Ломбардо и Нембро не са създадени (подчертавам, че това е лично моя гледна точка).*

Аз самият наблюдавах с интерес реорганизацията на цялата болница през изминалата седмица, когато „врагът“ се спотайваше все още в сенките: отделенията бяха постепенно изпразвани, избирателно се прекъсваха дейности, интензивното освобождаваше възможно най-много легла. Контейнери бяха поставени пред входа на спешното, за да се създадат отделни пътища и да се избегне заразяване. Всички тези промени доведоха до атмосфера на сюрреалистична тишина и празнота, която не разбираме из коридорите на болницата, в очакване на война, която не е започнала и която много хора (измежду които и аз) не вярваха, че ще се случи с такива размери.

Отварям скоба, за да поясня, че всичко това се случваше в пълно затъмнение, далече от обществото, докато някои медии си позволяваха да съобщават, че частните клиники не правят нищо.

Все още си спомням нощната си смяна преди седмица, без почивка чаках обаждане от микробиологията. Чаках резултатите на пробата, взета от първият подозиран случай в нашата болница и мислех за последиците, които ще има за нас. Като се замисля, притесненията ми за един случай изглеждат смешни и неоправдани сега, след като видях какво се случва.

Ситуацията е меко казано драматична.

Други думи не ми идват в ума. “Войната” буквално експлоадира и битките са денонощно без почивка. Един след друг, хората идват в спешното.

Те са с усложнения, далеч от тези на грип.

Нека спрем да го наричаме грип! За две години работа в болницата в Бергамо научих, че хората не идват тук без причина. Този път не е различно. Заразените следват всички препоръки: седмица до десет дни вкъщи с висока температура, без да идват, за да не разнасят заразата, но вече не издържат.

Не дишат адекватно, имат нужда от кислород.

Медикаментите за този вирус са малко. Развитието зависи главно от собственият организъм. Ние, лекарите, можем само да го поддържаме, когато вече не се справя сам. Главното, на което се надяваме е, че организмите на болните ще го преборят сами. Анти-вирусните терапии са експериментални за този вирус и се учим за него всеки ден.

Стоенето вкъщи, докато симптомите се влошат, не променя изхода на заболяването.

Но сега, след като цялата драма започна, имаме нужда от легла. Едно по едно, отделенията, които бяха освободени се пълнят с изумителна скорост. Дисплеите, показващи имената на болните в различен цвят, в зависимост от отделенията сега са изцяло червени, и вместо процедурите показват диагнозата. Тя е една и съща: Двустранна интерстициална пневмония. Кажете ми, кой грип причинява такава остра трагедия.

Защото това са разликите:

Класическият грип не само, че заразява по-малко хора за няколко месеца, но и случаите се усложняват много по-рядко. Вирусът разрушава защитните бариери в дихателните ни пътища и позволява на бактериите да атакуват бронхите и дробовете, предизвиквайки по-сериозно заболяване.

КОВИД-19 протича като банален грип за голяма част от младите, но при много от възрастните (и не само) причинява тежък остро-респираторен синдром, защото напада директно алвеолите в белите дробове, инфектира ги и блокира функциите им.

Последвалият отказ на дихателната система често е сериозен и след няколко дни в болницата, подаването на кислород става недостатъчно.

Съжалявам, но за мен, като доктор, не е успокоително, че само възрастните и хронично болните са в най-сериозен риск. Пенсионерите са най-голямата възрастова група в страната и е трудно да намериш някой над 65 г., който да не приема лекарства за кръвно налягане или за диабет.

Също така съм сигурен, че когато видите интубирани млади хора във спешното, или по-лошо, свързани с ECMO, всичката самоувереност, че сте млади ще се изпари. И докато има хора, които в социалните мрежи се хвалят, че не ги е страх, игнорирайки предупрежденията и се оплакват, че нормалният им живот и навици са нарушени, епидемията се разраства. Вече няма хирурзи, ортопеди, уролози, ние сме само лекари, които изведнъж станаха част от отбор, който посреща цунамито, което ни изтощава.

Случаите на болни се увеличават, до 15-20 хоспитализации на ден. Резултатите от пробите идват един след друг: положителен, положителен, положителен.

Изведнъж спешното се срива. Взимат се спешни мерки: нужна е помощ в интензивното. Следва кратка среща с обяснение как се използва софтуера в спешното и след няколко минути съм долу, до “войните”, биещи се на фронта. Дисплеите показват все едно и също: “температура и затруднено дишане”, “температура и кашлица”, “дихателна недостатъчност”… прегледите, радиографологичните изследвания показват едно и също: “двустранна интерстициална пневмония”. Всички имат нужда от прием, някои имат нужда и от интубиране, и отиват в интензивното.

За някои вече е късно.

Интензивното е пълно, а когато то се напълни се създадоха още.

Всеки вентилационен апарат е като злато.

Тези, от операционните, които сега не оперират, се използват и операционните се превърнаха в интензивни отделения. Намирам за невероятно, поне що се отнася до “Хуманитас Гавацени”, където работя, как беше възможно за толкова кратко време да се преорганизират ресурсите, за да се подготвят за бедствие от такъв размер. И всяка реорганизация на легла, отделения, персонал, работни смени и задачи се преглежда всяка сутрин, за да даде всичко, и дори повече. Тези отделения, които доскоро изглеждаха призрачни сега са препълнени, готови да дадат всичко за болните, но са и изтощени.

Персоналът е крайно изтощен.

Видях умора по лицата, която преди не виждах, въпреки натоварването, което имаха до епидемията. Видях лекари и сестри, които спират работа, много след като е им е изтекъл краят на работното време. Извънредните смени вече са навик. Видях солидарност във всички нас, и никой никога не пропуска да попита колегите „как мога да ти помогна“ или „остави на мен, аз ще приема този пациент”. Лекари, които местят легла и прилагат терапии вместо сестрите.

Сестри със сълзи в очите, защото не можем да спасим всеки … а, жизнените показатели на няколко пациента по същото това време показват вече решената им съдба. Вече няма смени и графици.

Социалният живот е изключен за нас. През последните месеци се опитвам да свикна с невъзможността да се видя с детето си и мога да ви уверя, че винаги правя всичко възможно да се видя със сина си, дори в дните след нощна смяна, пропускайки съня. Но, от две седмици доброволно не виждам нито него, нито роднините си от страх да не заразя тях, а те от своя страна да заразят възрастна баба или някой друг роднина със заболявания.

Радвам се на някоя снимка на сина си, между сълзите на някой видео разговор.

Затова и вие също трябва да сте търпеливи. Да пропуснете театъра, музея и фитнеса. Опитайте се да имате милост към множеството стари хора, който можете да убиете. Знам, че не е Ваша вината, а на тези, които ви убедиха, че опасността от коронавируса се преувеличава. И дори тази моя изповед може да звучи преувеличена за тези, които са далече от епидемията, но моля ви, послушайте ни, опитайте се да напускате домовете си само, ако е наистина наложително. Не отивайте да пазарувате на едро в супермаркета: това е най-лошото нещо, защото там се концентрират хора и рискувате да срещнете заразен. Отидете, когато няма навалица. Сложете си обикновени маски, дори и такива за домашна работа. Не търсете да се запасявате със FFP2 и FFP3. Те са ни нужни на нас и вече ни е трудно да ги намираме. Сега трябва да ги използваме само в определени обстоятелства, по препоръка на СЗО, заради бързото им намаляване. И, да, благодарение на липсата на средства за защита, аз и някои от колегите ми сме изложени на опасност от заразяване, въпреки останалите взети мерки. Някои от нас са заразени, въпреки протоколите. Някои заразени колеги заразиха и свои близки и сега те вече се борят между живота и смъртта. Ние сме там, където страховете ви казват да стоите далеч. Опитайте се наистина да стоите далеч.

Кажете на възрастните и на болните си роднини да си седят вкъщи.

Носете им покупките. Ние нямаме друг избор, това ни е работата. В действителност, това което върша последните дни, не е нещо с което съм свикнал, но го правя въпреки това и ще го правя дотогава, докато отговаря на един принцип: опитай се да лекуваш и помагаш на болните или дори само да намалиш страданието и болката на тези, които не могат да бъдат излекувани. Не говоря на онези, които сега ни определят като герои, а до вчера ни плюеха и бяха готови да ни докладват. Те ще се върнат към това, когато всичко приключи. Хората забравят бързо всичко. Ние дори не сме герои – това е нашата работа. Ние рискувахме и преди всеки ден: когато поставяме ръцете си в корема на някой, който не знаем дали не е болен от хепатит и спин, когато го правим, дори когато знаем, че е болен от хепатит или спин, когато се нараним по време на операция на пациент с ХИВ и после взимаме лекарства, от които ни се гади. Когато четем с чувство на обреченост, кръвните си резултати след случайно убождане, надявайки се да не сме заразени. Ние просто си изкарваме прехраната. И емоциите от работата ни, без значение дали са хубави или грозни, си ги носим вкъщи. Накрая просто се опитваме да сме полезни за всички. Сега помислете: ние с действията си можем да повлияем на живота и смъртта на няколко дузини хора. Вие, с вашите на много повече. Моля споделете съобщението. Имаме нужда да бъде разпространено, за да предотвратим това да се случи из цяла Италия.”

*От 10 март цяла Италия е под карантина, обяви в телевизионно обръщение късно вечерта в понеделник италианският министър-председател Джузепе Конте. Той посъветва всички граждани да стоят по домовете си и да излизат, само ако трябва да ходят на работа или при спешен случай.

Пътуванията и всички обществени събирания в цяла Италия ще бъдат забранени, а спортните състезания, включително футболното първенство, спрени. Целта е да бъдат защитени най-уязвимите хора в страната.

Мерките, наложени преди два дни в най-тежко засегнатите области в Северна Италия, вече не са достатъчни, подчерта Конте. Хората, които напускат Италия със самолет, ще трябва да дадат основателна причина за това, като изключение ще се прави само за „временните посетители“. Броят на жертвите от коронавируса в страната рязко скочи до 463 души в понеделник.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 210 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баро Вкаров

    105 39 Отговор
    Спокойно!Доктор Борисов каза, че това е Гъша хуйня!

    Коментиран от #18, #34

  • 2 The Gentleman

    191 17 Отговор
    "Искам да отбележа, че опасността за здравето на обществото е по-важна от икономиката". Аз бих добавил, че здравето на децата ни е много по-важно от това дали, ще успеят да наваксат пропуснатият материал, ако евентуално грипната ваканция се удължи. Питам се дали г-н Борисов е способен да осъзнае всичко това.

    Коментиран от #12

  • 3 ЗЕВС

    145 23 Отговор
    А кой пусна бактереологическото оръжие ? - знае ли някой ??? Ако разберем кой е да го изпарим с ядрено.

    Коментиран от #4, #9, #31

  • 4 Баро Вкаров

    105 25 Отговор

    До коментар #3 от "ЗЕВС":

    Другарете от които ше купуваме рециклирани самальоти!?
  • 5 Ядеитн

    79 11 Отговор
    Я затуй ша си одим на село и никво мърдане. Цела година мога да не излезна от кащата ако река. Ама тук не е страшно - нема и пейсе души народ, па вирусо не оди по къра а по ората. Тия, дека са сгнясани нагъсто у големио градове да си берат гайлето.

    Коментиран от #41

  • 6 11222

    174 8 Отговор
    Тия нещастници дето пуснаха корона вируса трябва да бъдат намерени и да си понесат последствията. Разказаха играта на половината свят. Болни, умрели, страх и паника у хората. Заслужават да платят за мъката на хората. Нали не мислите, че този вирус е дошъл от прилепи, змии или люспести животни и е..ба майката на половината население.

    Коментиран от #7

  • 7 Домино ефект

    122 13 Отговор

    До коментар #6 от "11222":

    Рептилите пуснаха техен вирус на китайците, за да им напомнят кой е шефа. То па плъзна и им удари борсите, щото всичко навързано и ги удари като бумеранг.
  • 8 Диамантената ръка

    38 49 Отговор
    В Китай такива доктори-писатели като този навреме ги прибраха в килиите...
  • 9 лаборант

    79 8 Отговор

    До коментар #3 от "ЗЕВС":

    Английските служби . Вирусът е произведен в онази английска лаборатория дето преди време експериментираха неуспешно с "новичок"
  • 10 локомотива

    14 94 Отговор
    Жабарите са най-мърлявата и безотговорна нация в европа,така че е нормално там да се случват по този начин нещата.Сега поне ще паднат много цените на колите и ще ни е по-голяма печалбата.

    Коментиран от #21

  • 11 Гумен гадев

    14 76 Отговор
    Глупости на търкалета. Коронавирус няма. Доказах ви го на шипка. Няма нито един болен опълченец. Тези в Габрово не са били на шипка
  • 12 Факт

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "The Gentleman":

    Внуците му ходят ли на градина!?
  • 13 Vera

    9 46 Отговор
    Не вярвайте ! Всичко е изопачено, fake news
  • 14 vanko

    73 5 Отговор
    Това което е написано е пълната истина колкото и да не ни се вярва, живея във Италия близао съм до Бегамо и познавам доста хора, една сестра сподели със женами че дори умрелите няма къде да приберат, положението е критично и страшно надявам се да ни затворят за някоя седмица иначе продалжават да се трупат заразени .........
  • 15 Ще умрем ще умрем

    9 12 Отговор
    Урааааа
  • 16 Майка

    99 5 Отговор
    Това да го прочете нашия просветен министър. Децата щели да изпуснат учебния материал. Вожда и той каза същото. Не е ли по-добре да си запазим децата живи и здрави, има да четат цял живот. Ние възрастните, като имаме и по две висши образование, че затова сега сме на прага на бедността. Дано се сетят!

    Коментиран от #45

  • 17 Озадачен

    50 3 Отговор
    Незнам... Чудя се хората, където си мислят, че заплахата от коронавируса е преувеличена и преекспонирана някакви защитни мерки взимат ли и дали знаят какво точно да четат в интернет...
  • 18 Софиянец

    9 38 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    Нещо си в грешка говедо!Това го каза епидемиолога на републиката Румен Радев!
  • 19 Михаил!

    48 4 Отговор
    Ако реално погледнем.... САЩ и Китай винаги са имали спорове.... Според вас кой може да пусне вируса? А да не говорим че точно в Ухан! Целта на тоя вирус е да разреди населението... Много хора не уважават и не ценят труда на тия (пенсионери) а сега са си казали за какво да им даваме пенсии като можем и без тях.... А така мисля

    Коментиран от #22

  • 20 Бачо Киро

    18 14 Отговор
    Ами да, прав е докторът за повечето неща, лесно няма. Животът обаче не спира. Фитнесът не е важен, но да дрънка глупости как му било жалко за икономиката, но видиш ли трябвало да почака, са пълни глупости. Икономиката не може да чака никого. Хората живеят в гъсто населени зони и са потребители, което означава, че като спре икономиката, хората ще пукясат в много по-големи размери липсата на нужните медикаменти, липсата на води и храни как точно са по-малко важни от неговите проблеми? Той виждал ли е някога многомилионен град без нужните му продукти? Че то ще се превърне моментално във зона на военни действия. Нали не мисли, че хората ще си седят у дома да мрат от глад. А всички тези продукти да не се появяват магически в хладилника му? Като вземе някой да си мисли, че неговата част е най-важната, а другите трябвало да чакат, не знам какво ми става... Жертви ще има. Винаги е имало. Грипът не бил толкова лош? Че за този сезон има над 20000 жертви от грипа, доста в пъти повече от короната, хем има лекарства за него. Свинският грип уби над 574000, той нищо работа ли беше? Работата е сериозна с короната, насила човек не би трябвало да се завира в заразени области, но да дрънкаш, че видиш ли всичко трябва да чака, а то кое да чака, да спре от само себе си сигурно, това са пълни глупости. Спреш ли икономиката и автоматично убиваш всички. Освен ако много бързо всички не се научат да си набавят сами жизнено важни продукти.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 fbi

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Михаил!":

    Диамантената наследница писател Сидни Шелдън ,Diamond Princess построен 2.03.2002 ....и сега интересното Включен е в „Книгата за рекорди на Гинес“ за „най-превеждан“ автор в света.

    Умира на 89 години от пневмония в Калифорния, САЩ.

    Вдовицата на Шелдън – Александра Костоф е от български произход.,,построен Diamond Princess (ship) от Mitsubishi Heavy Industries, Ltd.По време на Втората световна война, Мицубиши произвежда самолети, включително прочутия Мицубиши Зеро, използван мащабно в атаката на Пърл Харбър на 7 декември 1941 година и в други мисии. и допълнение През 1941 година, след служба във Военновъздушните сили, Синдни Шелдън отново се заема с творчество...
    Мицубиши „Зеро“....
    Основана 1870 г.
    Основател Ивасаки Ятаро
    Седалище Токио, Япония
    Продукти рудодобив, корабостроене, телекомуникации, финанси, застраховане, електроника, автомобилостроене, тежка промишленост, строителна промишленост, добив на горива, недвижими имоти, хранителна промишленост, химическа промишленост, авиация.... Историята на Mitsubishi Motors започва преди повече от сто години, през 1870 г. Тогава, един предприемчив млад японец, Йатаро Ивасаки, работещ за феодалните си господари, кланът Тоса, решава да се отдели и да създаде самостоятелна компания за превози, която нарича Цукумо Шокай. Dimond Princess кораба фигурира в саита за заразени и починали наред със всички страни ...Сидни Шелдън е роден на 11 февруари 1917 г. в Чикаго, щат Илинойс в еврейско семейство. Родителите
  • 23 Васил

    19 4 Отговор
    Спасението е във вилата на Боков Барселона
  • 24 111

    24 0 Отговор
    Сещам се за "Декамерон" на Джовани Бокачо... А не ни е и минавало през ума, че е възможно пак да дойде чума...
  • 25 Милена

    32 1 Отговор
    Удължете грипната ваканция за училищата. Ако не, ние няма да пускаме децата да вървят.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 A3e

    25 1 Отговор
    Май четох, че няма починали деца под 10 год. възраст и в статията изрично си пише, че вирусът е фатален за възрастното население с множество болежки и разклатено здраве и слаб имунитет. За съжаление тук сме гъзари и "хич не ни инт такива италянски глупости" и имаме много слаба култура, хигиена и дисциплина. Даже един завърнал се от Италия в БГ орева нета, че маскирани нинджи го отвлекли и го сложили под карантина в болница, пък видиш ли на него нищо му нямало (нищо че може 14-28 дни да не прояви симптоми, да го пуснат и чак тогава да стане заразен).
    БГ футболен национал се похвали вчера, че той навсякъде си пътувал без маска, начи е герой и заслужава медал.
    Един единствен болен може да зарази 10 човека, те 10 други, и се получава геометрична прогресия (1, 10, 100, 1000, 10000 болни).
    Ся сиг ще ме питате защо мин година излъгаха хората с оня измислен вир0с да си заколят прасьетата...
  • 28 татарински live

    8 20 Отговор
    вироса е разработен в ирански лабораториис любезното съдействие на израел и с главна цел избиване на християните в европа
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Нили

    18 3 Отговор
    Американците пуснаха вируса , за да ударят Китай.
  • 31 ROBIN

    15 5 Отговор

    До коментар #3 от "ЗЕВС":

    Аз,(както и много други),мислех че краварите са го пуснали,но се оказа че тези дни самите китайци усилено изкупуват евтините акциите на чуждестранни фирми намиращи се в Китай и извън Китай...Правете си изводи.Следващите владетели на Света са готови...

    Коментиран от #38

  • 32 Мила

    8 0 Отговор
    Нима е нормално да спреш посещения на кина, театри, да отмениш спортни мероприятия, да раздаваш в общини и държавна администрация маски и ръкавици и да оставиш децата да ходят на училище. Там ооределено няма струпване на хора. Те децата не са хора, учителите също. И възрастните хора също не са защитени. На всички лични асистенти трябва да се раздадат предпазни средства за да пазят болните и стари хора. В Италия вируса пламна по същия начин, с възрастно семейство в една болница. Не разбрали, че са болни от коронавирус. Дано и Ние да не сме следващите.
  • 33 лекар

    8 4 Отговор
    Този началник на протививирусния щаб е глупак-вместо да заблуждава,че в българия сме спокойни,зашото няма заразени,да бяха щели от какво има нужда населението-ОТ МАСКИ,ЗА ДА СЕ ИЗОЛИРА ВСЕКИ ОТ ДРУГИТЕ И ВИРУСЪТ НЯМАШЕ ДА ЦИРКУЛИРА,А ВСЕКИ,КОЙТО Е БЕЗ МАСКА,НЕЗАВИСИМО КАКВА,ДА СЕ САНКЦИОНИРА С ГОЛЯМА ГЛОБА,КАТО ПОЛИЦИЯТА ДА СЕ РАЗХОЖДА И СЪБЛЮДАВА УКАЗАНИЯТА.ТОВА ЩЕШЕ ДА НЕГЛИЖИРА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО,А И ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦИТЕ.СЕГА ЩЕ БРОЯТ ТРУПОВЕТЕ,АБСОЛ'ТНО БЕЗПОМОЩНИ.Този Вецеслав Мутавчийски ми се стори ЛАБАВ,ТАКЪВ И ИЗЛЕЗЕ,и тези до него,КАК ИЗТЪРВАХА КИТАЙЦИТЕ ДА ИМ ОТМЪКНАТ МАСКИТЕ,ТОВА Е НАКАЗУЕМО,ЗАЩО НЕ СА РЕАГИРАЛИ АПТЕЧНИТЕ МРЕЖИ,ДА СПРАТ ИЗНОСА.Всеки с маска и няма тън -мън
  • 34 ЛИДИЯ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Баро Вкаров":

    Трябваше МАСКИ от началото на епидемията в Китай,така нямаше кой да разпространява вируса,защото това предпазва от разпространение на вируса,а не великия МутаФчийски да ни успокоява колко отрицателни били пробите,ПАК ГЛУПОСТ И НЕДАЛНОВИДНОСТ=който е БЕЗ МАСКА -ГЛОБА
  • 35 Гражданка

    5 3 Отговор
    Надявам се тази статия да я прочетат максимално много хора и да се замислят за по-отговорно поведение в ежедневието си! А колкото до фактите изнесени в това откровение - РЕСПЕКТ пред тези хора и професионалисти!

    Коментиран от #37

  • 36 ГЛУПОСТИ

    6 7 Отговор
    Три пъти прочетох тази глупост, за да се уверя, че греша, но не греша. Материалът е пълен с противоречия. Не е писан от лекар , а от пишман психолог. Веднъж казва, че боледуват само старите, в следващия абзац казава да не се успокояваме, че сме млади, защото отделението им било пълно с млади интубирани хора. Веднъж казва, че ако си стоим в къщи усложненията няма да ни подминат, после казва възрастните хора да си стоят в къщи.
    Общо взето психоатаката е насочена генерално към всички.
    Акцентът е в стил :"Ах, горките ние медицински работници"!
    АБСОЛЩТНА МАНИПУЛАЦИЯ!
    Дългия и объркан текст е целенасочено такъв за да шаштиса хайваните.
    Истината в този текст ( както в целия ш*бан интернет ) е около 20%.
    ХОРА-НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ!

    Коментиран от #44, #49

  • 37 Бай Знай

    3 5 Отговор

    До коментар #35 от "Гражданка":

    Гражданкооо, гражданко, не те знам от кое село си, но това недоразумение не е писано от лекар!
    От малоумен журналист е писано и то по задание.
    Те на овци като теб разчитат.
  • 38 Бай Знай

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "ROBIN":

    Единствения умен коментар!
    Браво!
    Адмирации!
    Но, нали разбирате, че сме много малко, които го знаем.
    Другите шарани купуват маски!
  • 39 ШЕЩУ

    6 3 Отговор
    ДА ТРАГЕДИЯ Е ЗЯ ЗДРАВНИЯ ПЕРСОНАЛ ЗА ТОВА НЕ ИМ ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ А ДИГАТ НА УЧИТЕЛИТЕ КОЙТО СЕ ПОКРИХА КАТО МИШКИ И НЯМА ДА ИМ СЕ СЪБЕРЕ 3 МЕСЕЦА РАБОТА ЗА ЦЯЛАТА ГОДИНА.
  • 40 Томас Малтус

    10 1 Отговор
    разправяйте сега че малтусианството е отживелица в XXI век, я как елегантно в геометрична прогресия с една коронка се ограничава демографския прираст, облекават се продънените пенсионни фондове и има причина и "виновник" за глобалната депресия дето идва ...и то без световна война .... честито на оцелелите ...айде, че ми загря суперкомпютъра от джуркане на следващия гаден номер за печелившите
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Covid 19

    6 0 Отговор
    Ще ви разкажа играта! Ще ви уморя ОТ СТРАХ!
  • 43 Банкеръ

    2 1 Отговор
    Да живее вируса! Сега кризичка. Утре лихвите 12%, че сега с тези 3% лошо ми се пише. Ураааа!

    Коментиран от #48

  • 44 Тръмп и компания

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "ГЛУПОСТИ":

    Тръмп и компания, някъде от Канада . Китай стана много силен икономически, а Европа е наказана за това че се дърпа да им купува ГМО храните
  • 45 Шокиран

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Майка":

    Децата не са гласоподаватели,а горките стари хора,ако не са те кой ще гласува?
  • 46 Валена

    1 0 Отговор
    Тук освен глупости, нищо смислено не пишете! Толкова злоба във всеки от вас... Защо никой от всички вас, дами и господа, не помисли, дали този вирус е възникнал, пуснат или каквото и да е, именно заради масовото ви самозабравяне и негативност? Ненавистта е присъща за неосъзнатите, недисциплинираните и пропаднали души... За толкова много неща има да се мисли, в такава ситуация, но Онова, което не виждате и то най-важното е, да се ПРОМЕНИМ... Да станем по-благи и благодарни за всичко, което се прави в държавата именно за нашето добро. Този вирус е Благословение за земята и за човеците! Прочисвтащо и обновяващо духа. Ако имаш УШИ, ще чуеш, ако нямаш, недорасал си и ако не сега, с този вирус, със сигурност, пред нещо още по страшно ще те изправят, за да се поправиш... Няма разминаване, запомнете! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ...
  • 47 Към Автора

    1 0 Отговор
    Може ли линк към оригиналната статия, моля??? Да видим кой е лекарят и какво е казал
  • 48 Даааааа

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "Банкеръ":

    Това е целта!
  • 49 Даааааа

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "ГЛУПОСТИ":

    И на мен ми се вижда съмнително изложеното. Заради това помолих за линк към Източника. Като го получим ще се прочетем
  • 50 Ваня

    0 1 Отговор
    Хора вирус има Ама Тези лекари те не са лекари те са са са УБИЦИ трябва да им се вземи Дипломата това не са Лекари човек утива здрав и се вршта умрял това не са лекари
  • 51 Лара

    0 1 Отговор
    Да не са лекари права сте това Трябва да се повдигне те умарят хора трябва да се направи нешту за тази држава лекари убици не са учили а са купили дипломи трябва да се провери ще повдигна този вапрос
  • 52 Глория

    0 1 Отговор
    Вижте по другите Држави лекари отдадени на професията стабилни лекувашти помагат а не убиват