Last news in Fakti

16 Март, 2020 19:00 4 636 15

Прокълнатият извор на смърт

  • коронавирус-
  • чума

През Средните векове пристанищата са днешните "аерогари"

Прокълнатият извор на смърт - 1
Снима: Shutterstock

Коментар на Божидар Чеков във "Фейсбук"

Мястото е едно и също - дълбоката китайска провинция. Вече 10 века от там тръгват болести с неизчислими последствия. Една от тях е "Черната чума". Досущ "Коронавируса", тя атакува белите дробове и дихателните органи.
През 12-век Чингиз Хан превзема Китай. След това идва ред на Киевска Рус, Воложка България, на десетки други държави и области докато оглави най-обширната империя за всички времена, с 22% от територията на Земното кълбо.

В Китай обаче неговите войници се заразяват от чумата, която разнасят в походите си. Фаталната допирна точка с Европа е Феодосия, перлата на полуостров Крим. На това красиво място, Република Генуа е положила основите на търговски център, който е обградила с висока крепостна стена. По това време малката република разполага по бреговете на Черно и на Средиземно море с десетки подобни укрепления, които служат за наблюдение и търговия.

През Средните векове пристанищата са днешните "аерогари". През тях са минавали стоките и хората. "Златната орда" на монголите напада Феодосия, но среща сериозна съпротива. Войната продължава няколко години. За да си отмъстят или от безпомощност, нашествениците хвърлят труповете на загиналите през стените на крепостта. Някои от войниците на Генуа са заразени. Освен бойци те са и моряци. Корабите на генуеската република возят товари между Крим и Венеция. Най-доходния за тях транспорт е превоза на кръстоносци от Европа до Константинопол. Така по море, заразата се пренася през Венеция в Германия, Дания, Ирландия и Скандинавските страни. "Черната чума" взима над 25 милиона жертви. Тя разклаща из основи Византийската империя и улеснява превземането на Константинопол от Османлиите през 1453 година.
Въпреки, че темата за храната на китайците се избягва старателно, всички показателите я сочат като основна причина за епидемиите. В това отношение кулинарните критици, които класират кухнята на "Мандарините" на едно от първите места в света, ще трябва да направят сериозна ревизия на оценките си.
Друга, този път положителна забележка е факта, че въпреки чумата, китайците не са изчезнали, а са повече от оцелели. Това ни прави по-смели и уверени в борбата с "Коронавируса".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    12 17 Отговор
    НАПАААЛМ ЗА ЖЪЛТУРИТЕ🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
    Първите мъртви в БГ са жълтури.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 До кога

    26 8 Отговор
    Няма ли да се засрамят най после тези китайци. Докога ще ни тровят живота. По едно време претендираха за най добрата кухня в света. Културата им на хранене е отвратителна.
  • 3 Алфа Пръчът

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Вълкът":

    Трай бе катър ти си за напалм.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 9 Отговор
    Дo кoлкoтo cъм зaпoзнaт, китaйcкитe мнoгoмилиoнни грaдoвe нямaт битoвa цeнтрaлнa кaнaлизaциoннa cиcтeмa c прeчиcтвaтeлни cтaнции...и са идeaлнo уcлoвиe зa възниквaнe нa мacoви eпидeмии...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 kiro

    2 8 Отговор
    İntersno zaşto Mongolo Tatarite ne izmreha ot sıştata bela...te i Türkite kakvi merki imaha za zaştita i leçeniye...nali sa varvari kak mogat da imat po visoka meditsinka kultura ot BELİYAT GİGANT mister ARİANETS???
  • 10 И въпреки всичко

    10 5 Отговор
    Китайците увеличават популацията си. Това дали щеше да е така ако не живееха здравословно?

    Коментиран от #13

  • 11 Ммммммм

    25 4 Отговор
    Някои вярва ли още че коронавируса се е появил ви така от прилеп и змия😏

    Коментиран от #14

  • 12 JPower

    25 9 Отговор
    ЧЕКов.... Що глупости издрънка за най-древната държава в света!!! Китай е на 4 хиляди години и още съществува!!! Вместо да я плюеш, вземай пример от нея, как оцелява народ и държава !!!! Къв го търсят Генуа в Крим и кви са тез кръстоносци, които избиват и нападат православни държави. Цар Калоян, хуваво ги трепа. Кога е имало Китай, Генуа не е съществувала на картата!!!! Ся, китайците, никога не са били в Крим!!! Монголите, опустошават Китай, труповете не се погребват и избухва чума. Монголите разпространяват болестта на запад. Монголите, при обсадата на Феодосия, са хвърляли чумясали трупове в крепостта, за да заразят генуазестците. Те пък, болни са побягна и са себвърнали в Генуа, и зарази ли цяла Европа!!! Та по твойта "" логика"" избитите и умрели 25 милиона китайци, които не са погребани, са виновни за чумата, а не монголите?!!! ЧЕКов, в тоз сайт, има и умни хора, тез приказки ги разправя на франсетата... Когато не доносничиш!!! Аааа, първите информации за чума, са около 400 год преди христа, в Етиопия, болестта отива в Гърция, щото гърците са си африканци-етиопци.... ма нищо, Китай е виновна
  • 13 Монголец

    4 2 Отговор

    До коментар #10 от "И въпреки всичко":

    Те и плъховете си я увеличават!
  • 14 Ко.ко

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ммммммм":

    Ко им обясняваш бре пич?
    Ясно е че вируса е създаден изкуствено и то на генетична основа.
    Въпроса е от кои изроди е пуснат
  • 15 А така

    1 2 Отговор
    А в Ухан тъкмо бяха разположили новото 5G....И защо ли точно в Ухан смъртността бяше 7, 5% докато в други части на Китай беше 0, 7%?????