Last news in Fakti

16 Март, 2020 13:05 5 720 28

А ние излизали ли сме от извънредното положение?

  • коронавирус-
  • извънредно положение-
  • права-
  • медии-
  • политици-
  • българия

Нарушават и сами нарушаваме правата си - да мислим и да запазим спокойствие

А ние излизали ли сме от извънредното положение? - 1
Снимка: Димитър Абрашев, фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дълги години европейските граждани бяха привилегировани. Вече 75 години изминаха от последната голяма война. През тях кой знае какви събития, застрашаващи живота на голяма група хора почти не е имало, въпреки все по-динамичния живот. Днес за първи път, а може би и последен, голяма част от активното население, може да помогне с нещо повече на обществото си. С което иначе не е твърде ангажирано, когато говорим за България. Може би донякъде аналогична на настоящата ситуация с коронавируса е аварията в атомната централа в Чернобил. И докато през 1986 г. Българската комунистическа партия решава да скрие от народа си мащабите на случващото се, днес ситуацията сякаш е на обратния полюс. Има свръхреакция. Интересно е събитията да бъдат погледнати през социалната гледна точка на случващото се.

Прескочихме от липсата на информация в свръхинформацията от екраните. Пропуснахме еволюционния етап с живота на площадите и не се научихме на него.

Колкото по-голямо място заема онлайн частта в човешкия живот, сякаш толкова по-крехки ставаме. Хората се унифицират, реакциите стават масови, лесно се създава психоза, толкова по-лесно могат да се облъчват масите, толкова повече започва да се губи връзката между реалния живот и този зад устройството с екран. Вероятно навсякъде по света е така. Интересен е обаче българският случай. За българина фейсбук е новото удобно скривалище. Ако от османските времена насам това предимно са били първо масата и огнището, а после масата и телевизора, днес приносът и загрижеността за общественото благоденствие са въплътени основно в образите, които се крият зад фейсбук аватарите ни. Когато стане дума за съответни на приказките действия в реалния живот, картинката се променя. Променя се и изглежда като току-що изминалия петък 13-и. Да бъде обявен един вирус като силно заразен и на това да се реагира като хиляди хора се натъпчат един до друг в затворени помещения със сигурност не е признак за наличие на отговорно мислене и изобщо мислене. Просто този процес е малко по-различен от това да напишеш нещо във фейсбук.

В настоящите времена е все по-важно образоването на хората да успяват да боравят с информацията, заливаща ги от медии и социални мрежи. За това тепърва ще има курсове в университетите. Информирайте се обстойно, сортирайте информацията, проверявайте я. Вярвайте на официални и сериозни източници.

След обявяването на извънредното положение някои се загрижиха дали с него няма да бъде злоупотребено от властимащите. Точни мисли от хора, имащи разбирания за устройство на държавата, които доста надминават настоящото ѝ състояние. Но напълно безпредметно притеснение. Та кога на българина му е пукало дали му нарушават правата? И кога те не са били нарушавани? Не сме ли ние всъщност в едно непрекъснато извънредно положение? Онлайн активност и цъкане с език от вкъщи за това какво се случва с държавата? Не е моментът за политически коментари, но така ни и възпитават - да си гледаме видеата от джипа и да не задаваме много въпроси. Неслучайно в момента в голяма степен карантинните мерки се спазват като по конец. Просто ние в това сме се специализирали. Тихо, кротко и подчинително. Каквото се каже по телевизора, това е, съгласяваме се. А ако може да има и малко сеир за фейсбука, още по-добре. Разбира се, в настоящия случай подчинението е задължително. А в останалите случаи? В тази връзка е добре да се споменат и българските медии, в полза на обществото ли работят те или за това, което продава повече, съответно създава по-голям панаир. Но това е отделна и обширна тема. Просто имайте едно наум. Не се оставяйте да ви атакуват психически. Нито медии, нито политици.

Струва си да се отбележи и вчерашната акция с ръкоплясканията от балконите. Разбира се, че лекарите го заслужават. Но не заслужаваха ли през всичките години лекарите да работят в по-добри условия и с подобаващи възнаграждения? Всички знаем за какво става въпрос в българските болници. Защо мълчахме досега? Защо мълчахме когато протестираха медицинските сестри? Защото се изисква малко повече усилие от това да излезеш и да пляскаш на балкона си. Само че истинските резултати се постигат с истински усилия. Идеята с ръкоплясканията е от Испания и Италия. Много искаме да подражаваме на по-напредналите. Масово бяхме Шарли, но не бяхме така солидарни с убийствата от Боко Харам в Нигерия по същото време. Т.е. идеята е по-скоро към модерното, а не е принципна позиция. И да не забравяме, че в Испания и Италия ръкопляскат, но там имат модерни болници, апаратура и добри условия. Там обществото вече по един или друг начин е изискало това. Докато ние все още не сме. И ще е така докато си стоим застинали в извънредното положение. Дано с практическото излизане от него в настоящата ситуация, да съумеем да го изгоним постепенно кардинално и от психиката си. Защото иначе следващият път нещата ще са по-страшни.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    57 5 Отговор
    Тц, излизаме само в чужбина да видим как трябва да е, а кочината у нас все същата......и така 30 години вече....

    Коментиран от #12, #28

  • 2 1234

    26 3 Отговор
    Те пак са си добре,лапат огромни суми ,като безработни,даже им идва дюшеш,хем няма да работят ,хем ще лапат 70/80 процента от заплатата
  • 3 Госあ

    16 3 Отговор
    "Най лесно се опознава един град,като се види как жителите му работят,как се любят и как умират.... Нашите съграждани работят много, но с единствената цел да забогатеят. Интересува ги най-вече тьрговията и както сами твърдят, грижат се преди всичко за сделките си. Естествено стремят се и към простите човешки радости, обичат жените, киното и плажовете. Но разумно отлагат удоволствията за събота вечер и за неделя, като се стараят през останалите дни да печелят много пари. Когато напуснат вечер канторите си, те се събират в определен час из кафенетата, разхождат се по един и същи булевард или пък се настаняват на балконите си. Желанията на младите са буйни и краткотрайни, а пороците на по-възрастните не отиват по-далеч от приятелските пиршества и клубовете, където се залагат големи суми при игра на карти. Сигурно ще възразите, че това не е някаква особеност на нашия град и че изобщо всички наши съвременници живеят така. Без съмнение днес няма нищо по-естествено от това хората да работят от сутрин до вечер и после да губят времето си в игра на карти, из кафенетата или в приказки. Но съществуват градове и страни, където хората имат от време на време идеи за нещо друго.... Мъжете и жените бързо се изчерпват в онова, което се нарича любовен акт, или и двамата придобиват навик. Често пъти между тези две крайности няма средно положение....Най оригиналното в нашия град е трудността с която тук се умира.....понятни стават неудобствата, които придружават смъртта, дори

    Коментиран от #5

  • 4 no name no face no number

    28 2 Отговор
    И на запад си е същата тъпняжи лъжи и безотговпрност, за Чернобил БКП не е получила инфо навреме самият Тошо беше на манифестацията на жълтите павета, ако е знаел е нямало да бъде там.Както обикнпвено руснаците са се опитали да се справят с пробшема преди да хо обявят на света, но не успяха.А западняците дори нямат желание за борба с един вирус пълна анархияже запада пълен дебилизъм
  • 5 Госあ

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    ....понятни стават неудобствата, които придружават смъртта, дори модерната смърт,когато тя се появи на такова бездушно място. " Четете истински неща. Албер Камю , Чумата. Особено подходящо четиво за карантината днес. Ако не сте я чели,препоръчвам.
  • 6 Корекция

    27 3 Отговор
    Хубаво ги гледате тия на запад, ама я се замислете - Колко пъти ние правихме тотален рестарт на тая държава в последните 200 години и колко пъти те?

    Коментиран от #13

  • 7 NikNay

    23 2 Отговор
    . . . официални и сериозни медии !? Първите мирирки обслужват властта а вторите много отдавна ги няма! Та на кого да вярваш?
  • 8 ПЕНКО

    32 2 Отговор
    САМОУКРАСЕНО ТАПАНАРЧЕ , КОГАТО ОТ СОЦ ДИКТАТУРА ПРЕМИНАВАХМЕ КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ - ГЪРЦИТЕ НИ КАЗВАХА : " НЕ ЗНАЕТЕ НА КАКВО СЕ НАТРИСАТЕ " !!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #24

  • 9 Кой68

    10 15 Отговор
    Овчедушна статия.Като че ли има опит за всяване на страх и паника.Като се вземат мерки-защо сега,ама как така и др.овчи съждения.А като не се вземат е същото...
  • 10 коментатор

    15 2 Отговор
    Те нещата у нас от години са си по-страшни. Не знам има ли накъде по-страшни, но сигурно има. Но то си е казано-,, прост народ, слаба държава". Така ще е след като очакваме други да мислят вместо нас.
  • 11 zzapoznat

    24 3 Отговор
    Време е журналистите да попитат ЩАБА, колко американска войска очакваме да кацне по летищата в България тези дни, от Италия ли ще се дислоцират у нас, ще им мерят ли температурата и ще ги поставят ли под карантина като Стелиян Христов от Варна ?
  • 12 Тошко

    3 17 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    Докато има БСП!

    Коментиран от #15

  • 13 no name no face no number

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Корекция":

    Ме ми хвали западните олигофрени
  • 14 jorj

    2 14 Отговор
    12 - кратко, ясно, точно!!!!! Браво!!!!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 сектант

    13 2 Отговор
    браво. днес излезнах от нас из софия, все едно няма вирус хора тичат по улиците, аладин правят дюнери на пазара в Младост пълно с хора... ужас. да станем като италия е неизбежно
  • 17 гост

    4 1 Отговор
    в бг извънредното положение е въведено със закон през 1925 . Закона за защита на държавата. От тогава не е излизала. До 1944 - та този закон, после Наредбата-закон за Народния съд, после социалистическата държава, после демократичната със своите липси на това и онова и понякога на всичко. Когато през последните две години нещата почнаха да приличат бавно и полека на нормалните държави всички дето мажеха филиите от преди скочиха да крякат и викат уууу. На 13 март почна новото извънредно положение, което ще го превърнат в истинско с нов закон, а и то самото ще ни върне с н-години назад. Да му ба мамата. И моето поколение и следващото и по следващото ще живеят в извънредно положение. Вие не бихте ли му бали мамата?
  • 18 Матей

    14 5 Отговор
    С въвеждането на ИЗВРАТЕНО положение се стъпкват окончателно остатъците от човешки права и се въвежда безсрочно полицейско-апашка диктатура.Така е ,когато се сродят безконтролната власт и битовата престъпност и става мафиатура.
  • 19 baihui

    20 2 Отговор
    Извънредното положение дойде на 10.11.1989г.! КАВАЛИ!
  • 20 Голям Слон

    17 2 Отговор
    Хайде стига вече с този Чернобил. В Япония две атомни бомби хвърлиха през три дена и в момента са нацията с най-дълга продължителност на живот. Защо така? Ние тук при всеки удобен случай се присещаме какво била направила или ненаправила партията в онзи момент. Ами да, паниката не е добър съветник, нито психозата. Бум на деца с увреждания не знам да има. Стига заблуждавайте народа...
  • 21 Маркс и любовникът на Енгелс

    6 9 Отговор
    Ами хайде. Да вдигнат заплатите на всички, понеже всички заслужаваме. Ами учените, ами тия дето се бъхтят по заводите, ами моряците, ами пилотите ами..... да продължавам ли ? Само червените боклуци пуснаха печатницата за пари и си спомняме какво стана. Така , че кротко с предложенията. Всеки да си вдига заплатата индивидуално, ако е умен , можещ и може.
  • 22 Петканов

    10 2 Отговор
    Много, много късно ! Някой трябва да понесе отговорност за това, особено в Банско.
    Всички знаеха, че курортите в Австрия затвориха още във вторник , сряда. А тук директора на Банско Обрейков, който е от ГЕРБ естествено, пускаше във фейсбукк статуси , колко е хубаво на Банско и че всичко е отворено и да заповядаме! И сега, след като Банско пламна, сигурно се е уплашил и трие статусите.
  • 23 демократи

    14 2 Отговор
    Усещате ли как любимия ви глобализъм ще си отиде бързо бързо и безславно?
    Усещате ли че либерализмът е самоубийствена и убийствена доктрина?
    Само един вирус....
  • 24 Никой

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "ПЕНКО":

    Що се чудиш? Винаги сме избирали грвшния поробител за времето си. Нещата сега се свеждат до това не разни учили и недоучили професори по какво ли не да обясняват как да се предпазим от вируса. Най-просто е да вземем опит от Китай и Тайван, да се обяснят симптомите на заболяването и да кажат евентуално кои достъпни в момента медикаменти и консумативи биха го забавили и облекчили. Писна ми от разбирачи!
  • 25 До авторът

    4 3 Отговор
    Човече, медицинските кадри са от гилдиите с едни от най-високите месечни брутни възнаграждения! Всичко за заплати. Но отиди в болница “ Д-Р Мара Малеева Живкова” в София, да видиш кочината. За информираността на Живков за Чернобил също лъжеш! Претенциите на медиците, са като на военен да не иска да воюва! Значи получаващите хиляди, са по-зле от пенсионерите и работещите бедни на минимална?! Съвет имаш ли?
  • 26 комундета

    1 1 Отговор
    докато вас ви има все ще бъдем в извънредно състояние
  • 27 Петров

    3 0 Отговор
    Интересно ми е,защо никой не пише за последствията от масовата психоза,облъчването и пр. Някои хора имат ли идея,че стресът който създават ще породи много повече жертви от вируса? Как ще повлияе това на хората с по-лабилна психика,с хипертония,с диабет,с отключване на ракови заболявания?Всеки средно интелигентен човек знае колко болести се отключват от стреса.И то с летален изход,като инсулти,инфаркти и др. Замислете се!
  • 28 GUVNOTO metev

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Някой си":

    KAKVA CHUZHBINA BRE PEDERAZ TURSKI? KAK OT CHUZHBINA SHTE BLIZHESH NASRANIAT GUs NA TUPAKA borisOFF,DA VI EBA PICHKATA MAICHINA I NA DVAMATA?!