Last news in Fakti

17 Март, 2020 13:00 1 404 3

Правилото на играта е "Заедно"!

  • covid-19-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • сзо-
  • who

Изказване на директора на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Гебрейесус

Правилото на играта е "Заедно"! - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Превод Хаго Арман Бабикян

"В последната седмица видяхме скоростна ескалация на COVID-19. Повечето случаи вече излизат от границите на Китай и са по целия свят. Също така видяхме скоростна ескалация по отношение на социалното дистанциране, като затваряне на училища, отмяна на спортни мероприятия и други събирания. Не видяхме обаче бърза ескалация относно тестването, изолацията и проследяване на контактите, които са "гръбнака" на нашия отговор на ситуацията. Мерките за социално дистанциране могат да спомогнат за намаляването на разпространението, а и на здравни системи, които не съумяват да се справят. Миенето на ръцете и кашлянето в лактите могат да помогнат на вас и на тези около вас. Но сами по себе си тези мерки не са достатъчни, за да се погаси епидемията. Комбинацията от тях би могла да промени ситуацията.

Продължавам да казвам, че всички страни трябва да предприемат разбираем подход, но най-ефективният начин за предотвратим инфекцията и да спасим животи е като пречупим веригата на разпространение. За да сторим това ние трябва да се тестваме и изолираме. Не можеш да пребориш огъня със затворени очи. Ние не можем да се справим с тази пандемия, ако не знаем кой е заразен. Имаме простичко съобщение към всички страни - тест, тест, тест! Тествайте всеки подозрителен случай. Ако той се окаже положителен - изолирайте болния и проверете с кого е бил в контакт 2 дни преди болният да развие симптомите. Тествайте и тях. Всеки ден се създават все повече тестове, за да се отговори на световната необходимост. СЗО изпрати почти 1.5 милиона тестове до 120 страни. Работим с компании, за да помогнем на страните с най-голяма необходимост. СЗО съветва всички случаи на коронавирус, дори и леките, да бъдат изолирани в здравни заведения, за да се прекрати пренасянето на заразата и да получат болните адекватна грижа. Виждаме, че много страни са надхвърлили капацитета си да се грижат за по-леките случаи. В такива ситуации трябва да се приоритизират по-възрастните пациенти и тези с други болести. Някои държави преустроиха фитнеси и стадиони, за да се грижат за по-леките случаи. Алтернативно за болните могат да се полагат грижи и вкъщи. Това би могло да подложи останалите в това домакинство на риск. Затова е важно да се следват инструкциите на СЗО за това как да се оказва грижа възможно най-безопасно. Хората, които са се излекували от COVID-19 все още могат да заразят останалите. Мерките за безопасност трябва да се прилагат поне 2 седмици след изчезването на симптомите. Още веднъж нашето основно послание е тест, тест, тест! Това е сериозна болест. Фактите сочат, че хората над 60 са с най-висок риск. Млади хора, включително и деца също са сред загиналите. Забелязваме, че пандемията засяга и страни с развити здравни системи, но дори и те виждат трудности да се справят.

Отправяме съобщение към всички страни и всечки индивиди да направят всичко по силите си, за да се прекрати това предаване на вируса. Миенето на ръцете ви ще намали риска ви от зараза, но това е и акт на солидарност, защото намалява и риска да заразите останалите около вас, както и по света. Направете го за себе си, направете го заради останалите.

Това е определящата глобална криза на нашето време. Дните, седмиците и месеците, които следват са тест за всички нас, тест за нашето доверие в науката и тест на солидарност. Кризи като тази изваждат най-доброто и най-лошото в човечеството. И вие също като мен най-вероятно сте развълнувани от видеата в мрежата на пеещите хора от балконите или на тези, които предлагат да напазаруват за възрастни хора. Този невероятен дух на човешката солидарност трябва да стане още по-заразен и от самия вирус. Дори да трябва да сме физически разделени за известно време ние можем да сме заедно по начини, по които не сме били досега. Това засяга всички нас. И ние можем да успеем само, ако сме заедно. Правилото на играта е: "Заедно!" Благодаря ви!"


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професор по Стоманобетон

    5 1 Отговор
    А,ела го кажи на Винету бе Манго джери
  • 2 Манго джери

    4 1 Отговор
    Казах му на Винету но не чува, зает е с мисирките.
  • 3 Пресаташето на коронавируса

    3 4 Отговор
    Парад за 9 май на червения площад в Москва ще има на мукеей в понеделник през 2048 година....Дотогава комунистите, атеистите и атакистите ще го гледат на запис от 2019 г😂😂😂 От другия месец руската армия излиза в карантина с тригодишни неплатени болнични! Очаквам все пак българските атеисти, комунисти и атакисти да се покръстят още тия дни 😂😂😂 Приемете православието, то е за вас, а след това поемете и причастието....