Last news in Fakti

17 Март, 2020 21:31 14 809 40

Лекарите от Куба - тайното оръжие срещу коронавирус?

  • коронавирус-
  • куба-
  • лекари-
  • лекарство-
  • ебола-
  • здравеопазване

В Куба прилагат лекарство, което даде добри резултати при овладяването на епидемията от коронавирус в Китай

Лекарите от Куба - тайното оръжие срещу коронавирус? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Първо Ебола, а сега и коронавирус: дали медиците на Куба ще успеят да се справят и с новия коронавирус? Едно лекарство явно играе важна роля в битката срещу новия вирус: Интерферон алфа-2б. По данни на кубинския правителствен вестник “Гранма“, антивирусният препарат е един от 30-те медикамента, с които Китай лекува заразените от Ковид-19.

Реакциите на Световната здравна организация (СЗО) обаче са далеч по-сдържани. "Невъзможно е да коментираме надеждността на лечението с Интерферон без наличие на клинични изследвания", обяснява Дина Пфайфер от СЗО пред Дойче Веле.

По друг начин обаче стоят нещата с кубинските лекари. През 2014 година, например, по време на епидемията от Ебола те получиха огромно признание за работата си в Западна Африка. Тогава Куба изпрати 460 лекари и болногледачи в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея. 165 от тях работиха по поръчение на СЗО.

Епидемията от Ебола

"СЗО остана много доволна от работата на кубинските медици по време на епидемията от Ебола", казва Берт Хофман, експерт за Куба от Института за латиноамерикански изследвания (GIGA). "Кубинските екипи бяха мобилизирани изключително бързо и работиха много ефикасно."

Хофман прогнозира, че и по време на пандемията от коронавирус няма да е по-различно и някои страни вероятно ще разчитат на кубинския опит. "Много бедни държави със слаборазвита здравна система ще станат жертва на коронавируса. Ако СЗО иска да реагира в подобни случаи, би могла да изпрати кубинските медици в Африка."

"Армията на белите престилки"- така Фидел Кастро беше нарекъл кубинските лекари, служещи в международни мисии. От 1963 насам, по данни на кубинското здравно министерство, негови лекари са участвали в над 600 000 мисии в 164 страни по света. В момента около 30 000 кубински специалисти са на мисии в 67 страни, най-вече в Африка и Латинска Америка.

Износ на здравни услуги

Дейността на кубинските медици по света носи на Хавана не само международно признание. Междувременно чуждестранните мисии са се превърнали в успешен бизнес модел. По данни на Програмата на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), от медицинските си мисии по света Куба отчита годишни приходи в размер на близо 11 милиарда долара. За сравнение: през 2018 година износът на Куба от нерафинирана захар, тютюн, никел и ром е възлизал на не повече от 3 милиарда долара.

"След 1989 Куба трябваше да намери начин да си набави чуждестранна валута", обяснява експертът Берт Хофман. Затова Хавана реши да превърне медицинската си сила в икономическа - като предоставя медицински екипи по време на различни кризи в чужбина.

Шпагатът между социалистическата планова икономика и добрата медицинска експертиза води до парадоксални резултати: така например здравеопазването в Куба разполага с достатъчно лекари, но поради икономическата криза и липсата на валута има недостиг на медикаменти и медицинска апаратура. Шофьорите на таксита, на които се заплаща в долари, печелят повече от лекарите.

Успехите на Куба

"Кубинската здравна система е пълна противоположност на американската", пише "Ню Йорк Таймс". "В Куба медицинските услуги са безплатни, но на населението е осигурено само базисно обслужване. В САЩ услугите са скъпи, но високотехнологични."

Социалистическата държава обаче може да се похвали с успехи в сферата на здравеопазването. Страната дава 11% от своя БВП за здравеопазване и това дава резултати. Детската смъртност в Куба например е по-ниска от тази в САЩ. В Куба се ваксинират повече деца, отколкото в Щатите. А почти цялото население на острова се подлага на контролни прегледи за рак. "Може и да живеем бедно, но пък умираме като богаташи", обичат да казват кубинците.

Междувременно коронавирусът достигна и Куба. На 12 март трима италиански туристи са били проверени за Ковид-19. И при тримата резултатът е бил положителен и те са били хоспитализирани.

Берт Хофман смята, че кризата около коронавируса изважда наяве не само противоречията между бедността и богатството, но и между демокрацията и диктатурата. "Държави като Куба и Китай имат огромно предимство в борбата срещу епидемии, защото държавната власт е в състояние да се намеси в обществения живот много драстично - включително и с военни мерки", казва той.

Автор: Астрид Пранге


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е гати и обяснението

    12 40 Отговор
    очаквах да обяснят как вируса умира от пури, дайкири и реттро автомобили

    Коментиран от #32

  • 2 Гост

    33 8 Отговор
    Само кубинка може да ме излекува

    Коментиран от #21

  • 3 баба Зоя

    39 13 Отговор
    Един кубински емигрант в САЩ е на смъртно легло. Събрал синовете си: - Последното ми желание е да целуна кубинското знаме и да се простя с него! Хукнали синовете да търсят кубинско знаме, ама къде ти в Щатите такова... Накрая намерили една кубинка проститутка,която била татуирала кубинското знаме на задника си. Нямали избор, последното желание на баща им било закон за тях... Закарали я при него, събула си тя гащите и той започнал да се прощава със знамето... Бая време се прощавал и накрая казал: - Със знамето се простих, сега се обърни да се простя с Фидел Кастро!!!

    Коментиран от #14, #17

  • 4 Горо

    43 8 Отговор
    Нашият "велик" държавник Борисов, който се хвали, че е "гулем приател" с кой ли не политик по света, включително и с премиера на Буркина Фасо, да се качва на Фалкона и да не се връща от Куба без медицински специалисти!

    Коментиран от #10

  • 5 слаботоков

    53 8 Отговор
    Еболата пак е творение на мръсните кравари!

    Коментиран от #24

  • 6 електорална 1

    50 6 Отговор
    Покрай този вирус пада такава кражба, че ни е бедна фантазията.
  • 7 Госあ

    46 4 Отговор
    Потенциалните препарати са 35.Три са абсолютно доказани Евала и на кубинците !

    Коментиран от #12

  • 8 Незнаещ

    25 5 Отговор
    Сащ каква държава е:демокрация или диктатура?
  • 9 Рошко

    43 7 Отговор
    Да се смеем ли да плачем ли, в бедна Куба детската смъртност да е по ниска от високотехнологичния краварник,

    Коментиран от #28

  • 10 Ангел

    30 4 Отговор

    До коментар #4 от "Горо":

    Случайно да прочете някъде в текста, че хората работят за пари. Нашите велики експерти и политици се надяват всичко да се размине само с приказки и няколко стотин милиона евро да потънат незнайно къде за простолюдието.

    Коментиран от #27

  • 11 Бесен Язовец

    36 7 Отговор
    Соросоидното СЗО не иска да признае кубинските специалисти от завист! Трябва соросите да блеснат други не може!!!
  • 12 У БГ-то кога?

    20 1 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Или ний, като най-древното и издръжливо племе, шЪ сЪ лекуваме с бабини илачи?! Годжи ко каза за тия препарати, или за тях пари нЕма, е .......... за някои ПЕРСОНИ, шЪ имааа......., те сугурно вече ги пият, щот хич не изглеждат притеснени, уж мерки, дистанция, а пък по-цял ден сЪ събират на тумба пред медиите.....!!!
  • 13 Добре де!

    2 6 Отговор
    Ако лекарите са лекували Емболата в Африка! Какво може да се очаква ветеринарните лекари щом стъпят в Европа!
  • 14 бай Шиле

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "баба Зоя":

    Вицът ти е оригинален но съвсем не е уместен за темата.Прочети нещо за Куба и после давай мнения.
  • 15 старата школа

    29 0 Отговор
    Едно време кубинците щъкаха из соц лагера и учеха медицина. Е, тук-там останаха следи от българо-кубинската или кубинско-съветската дружба, но това е нормално за палавите им п*шки и нашите палави моми. Но освен да правят деца, явно са и приемали челния опит, а ние от добрите практики отидохме към тотален латиномодел в здравеопазването. Тежко на победените! Най-боли когато сам се....
  • 16 Viva Cuba!

    49 3 Отговор
    КУБА НАИСТИНА Е МНОГО НАПРЕД В МЕДИЦИНАТА. НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМАТ ТАЛАНТЛИВИ МЕДИЦИ ИЛИ ПРИЧИНАТА Е ДРУГАДЕ, НО ТОВА Е НЕОСПОРИМ ФАКТ. ПРИМЕР: ОЩЕ ПРЕЗ 1978-МА ГОДИНА НА СВЕТОВНИЯ КОНГРЕС ПО ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ ВЪВ ВАРНА, КУБИНСКИ МЕДИК ДОКЛАДВА, ЧЕ ПРИЧИНАТА ЗА ЯЗВА НА ДВАНАДЕСЕТОПРЪСТНИКА Е БАКТЕРИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ЕЛИМИНИРА С ПОМОЩТА НА ДВА САМОСТОЯТЕЛНИ АНТИБИОТИКА. ГОВОРИМ ЗА 1978 ГОДИНА. ДОКЛАДЪТ Е ПОСРЕЩНАТ С ИРОНИЧНИ УСМИВКИ ОТ ВСИЧКИ СВЕТИЛА, ПРИСЪСТВАЩИ НА КОНГРЕСА. 30 ГОДИНИ ПО - КЪСНО ЩАТСКИ МЕДИК ПОЛУЧАВА НОБЕЛОВА НАГРАДА! ЗА ОТКРИВАНЕТО НА СЪЩАТА БАКТЕРИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА СЕ ЕЛИМИНИРА С ТАБЛЕТКА, СЪДЪРЖАЩА ОПИСАНИТЕ ПРЕДИ 30 ГОДИНИ ДВА АНТИБИОТИКА. ДАЛИ МОБЕЛОВИЯТ КОМИТЕТ Е ГУЗЕН И ДО ДНЕС ИЛИ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПОЛИТИКА - НЕ ЗНАМ, НО ТОВА Е САМАТА ИСТИНА. ДОРИ ИМЕТО НА ТОЗИ КУБИНСКИ МЕДИК СЕ ЗАГУБИ В МРЪСНИТЕ ИГРИ.

    Коментиран от #30

  • 17 forth

    6 8 Отговор

    До коментар #3 от "баба Зоя":

    Разсмя ме здраво с глас. Carry on like that mate.
  • 18 Браво и на кубинските медици

    12 3 Отговор
    Е тия хорица ако внесем в нашата държава, вече ще се съглася да им направят заплатите 1 500 лв. Заслужават!

    Коментиран от #19, #39

  • 19 Да еааа!

    21 5 Отговор

    До коментар #18 от "Браво и на кубинските медици":

    Ако нашият измислен щаб за борба с корона вируса беше съставен от кубински лекари, сега нямаше да се запасяваме с брашно, ориз и боб.
  • 20 Голем смях

    9 22 Отговор
    600 000 мисии за 57 год. 10 500 на година или 300 на ден.В 300 мисии на ден са участвали кубинските лекари в продължение на половин век и ..никой не чул и разбрал.И това при положение ,че Куба са почти първобитна държава в сравнение с ЕС или САЩ.

    Коментиран от #22, #34

  • 21 Така е

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Но трябва да е поне 45 номер и ритникът да е силен .

    Коментиран от #25

  • 22 Забележка

    14 0 Отговор

    До коментар #20 от "Голем смях":

    Дезифектантите не трябва да се пият - водят до неадекватни коментари .
  • 23 стоян георгиев

    5 16 Отговор
    другари вместо да ривете колко е зле у нас и добре в куба,тръгваите!!!!все още имате време!три пенсии за билет и сте там.после цветя и рози.кастро,даикири,кубинки и никакви вируси щото куба има много лекари,а забарвих и ще ви дадат по една четворна лопата да се раздвижвате в жегата !та тръгваите омръзна ни постоянното ви мрънчене!

    Коментиран от #26, #29, #40

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 И по възможност

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Така е":

    в задника ти
  • 26 Тука даже и лопати ни не дават

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Млади и здрави щем нещем на социални в матриархална България.
  • 27 11 милиарда

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Ангел":

    Ама не ги взимат хората
  • 28 боцмана

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Рошко":

    Рошко , преди години плавах в една гръцка фирма "Аврора шипинг". "Транс импекс" изпращаше екипажи , три пъти съм бил в Куба , носехме помощи жито и стояхме по 4-5 месеца. Трябва да ти кажа , че нямаха нищо за ядене и всичко беше с купони но здравеопазването им беше страхотно , така , че не се чуди.

    Коментиран от #35

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Viva Cuba!":

    Не трябва да се дава акъл на който не го ще. За да си измислят нещата колкото си искат по-късно.
  • 31 Педро Гонзалез

    1 0 Отговор
    Свалила си гащ. се казва,не събула,тва не е чорап
  • 32 незнайко

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Е гати и обяснението":

    Щом сте написал това значи не сте вникнал в същноста на статията . Не прочетахте ли за смъртноста в САЩ и в Куба за децата ? С промит мозък трудно се разсъждава !
  • 33 стоян георгиев

    1 4 Отговор
    лопати и тук има другарю ама не ги вземате.спите до 50 на детското легло в детската стая и чакате на пенсиите на мама и тати.после ривете за куба пишеики щуротии.имали били голямо здравеопазване и било цветя и рози!!!как се прави здравеопазване без пари бе другарче? без модерна апаратура?без медикаменти,без адекватно обучение на лекарите??или тия въпроси са ненужни подробности.важното е да се риве!
  • 34 безпартиен

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Голем смях":

    През 1985 бях в Куба.Там се видяхме с един баскетболист Юм Уандие ако си го спомняте по-старите.Юм беше с българско гражданство и учеше медицина в Навана.От него разбрахме,че учебниците по които учат тогава са издадени в САЩ през 1983 г.т.е.най новите по медицина!Та тогава бяха много напред в сравнение с нас!Сега сигурно още повече.
  • 35 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "боцмана":

    Бедни, но здрави и щастливи
  • 36 Забравихте!

    9 0 Отговор
    Здравната система в Куба Франция Канада Германия е една и съща!Който не вярва да си провери!Кубинците имат успехи в лечението на рака!У нас приеха най тъпата система на здравеопазване!Да ви е честита!90% от лекарите не могат да направят венозна инжекция!Чакат на сестрите които чакат на възрастните си колеги!Не дай боже да се хване централен венозен източник от джи пи или да се интубира спешно или трахеотомия!Пълна скръб!Болници търговски дружества!Жалки рекетьори!!!

    Коментиран от #37

  • 37 стоян георгиев

    0 5 Отговор

    До коментар #36 от "Забравихте!":

    кубинците лекуват рак,спин,ебола и коронавирус,но при първа възможност се отправят с плуване към флорида.дошлите тук кубинци много харесват куба ,но ако ги върнат в куба ще се самоубият на летището.в куба здравеопазването е като у нас през соца демек една боза.единствената му далавера е че се води безплатно,макар че не е.та ви питам другарки и другари как се лекува без западна апаратура квато куба не произвежда и как се лекува без западната фармация която в куба е недостъпна?не ми пишете щуротии как ви е казал един приятел,не сме на явочна квартира при водещия офицер и няма нужда да пишете доноси и тук!
  • 38 ИВАН

    3 0 Отговор
    Може и да са бедни, но кубинците са сплотен, горд и героичен народ, а не ганьовски предатели като нас ... и са абсолютни професионалисти и не само в медицината, абе разбират от хубавото ... и щом и звезди като Ален Делон са се лекували там ..
  • 39 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Браво и на кубинските медици":

    "хорица"!!! недоклатен параноик!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.