19 Март, 2020 08:00 340 701 151

Доц. Мангъров пред ФАКТИ, част 2: Няма как да затворите света и той нищо да не прави

  • доц. атанас мангъров-
  • коронавирус

Редица насоки от компетентно лице по темата

Доц. Мангъров пред ФАКТИ, част 2: Няма как да затворите света и той нищо да не прави - 1
Снимка: БГНЕС

Предвид широкия отзвук, специфичната ситуация и обществения интерес след първия разговор по темата коронавирус, от ФАКТИ се свързахме повторно с доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница, София, в която работи от 1983 г. Също така ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на МУ-София. Зададохме му породили се допълнителни въпроси около вируса и мерките срещу разпространението му в България.

- Доц. Мангъров, в предишния разговор казахте, че 70% от населението у нас трябва да преболедува, за да утихне епидемията от коронавирус. Давате за пример Китай. Населението само на град Ухан обаче е над 11 милиона души, а официалните случаи в цял Китай са близо 81 000. Така представени сметките не излизат.
- Официалните случаи. Не са изследвани всички. Другите са го изкарали безсимптомно. Фактът, че нещата затихват, говори за това. От изследваните и доказани случаи отделно имаме едни 80%, които преминават леко през коронавируса. Когато добавим и вече споменатата голяма група хора, която изкарва вируса безсимптомно, смъртността в световен мащаб пада още повече.

- В тази връзка, ако се върнем обратно у нас, трябва да имаме предвид и здравнонеосигурените, които ако не са с тежка симптоматика, едва ли ще отидат сами да се изследват.
- Естествено. За да се придобие точна представа какво се случва, трябва да се правят т.н. сероепидемиологични проучвания. Те установяват нивата на антитела срещу съответния вирус в населението. За момента това може да стане с т.н. бързи тестове, с които се изследват имуноглобулини M и имуноглобулини G. Когато човек има симптоми на каквото и да е инфекциозно заболяване, напр. хепатит, варицела, вариола, коронавирус, морбили или грип, той има имуноглобулини M антитела в началото. Малко по-късно започва да образува и имуноглобулини G антитела. Т.е. тези, които са преболедували ще имат М и G антитела, тези, които са го прекарали отдавна, ще имат само G, a съвсем пресните случаи ще имат М. Това не са данни, които аз сега измислям, има ги в упътванията на тестовете. Тези тестове имат CE европейски сертификат, за който отговарят на определени изисквания. По отношение на имуноглобулин М от 100 случая на коронавирус, те хващат 87, а за имуноглобулин G от 100 хващат 97. По същия начин в момента диагностицираме случаите на морбили. 10 такива теста струват колкото един референтен, каквито се правят в момента. Референтният може да се ползва за потвърждение след евентуален положителен резултат.

В света има различни принципи на действие. В Южна Корея например се направиха над 200 000 проби. Интересно е да се изследва по-задълбочено подходът там. Болните се локализираха, поставиха се под карантина и болестта изглежда овладяна, а смъртните случаи са немного. Докато ние нищо не знаем за реалната ситуация.

Друг пример е този от някои области на Франция. Там спряха да тестват за коронавирус, защото всички проби започнаха да излизат положителни, след като направиха много проби. Констатираха епидемиологичен факт и толкова. Това става всяка година при нас около грипните епидемии. Към края на януари спираме да тестваме, защото всички проби са положителни.

- Леките случаи навсякъде остават вкъщи и няма нужда да задръстват болниците, както призовахте и Вие, и ген. Мутафчийски.
- Леките случаи няма какво да правят в болница. В момента у нас принципно няма нищо по-лесно от това човек да бъде вкаран в болница. Няма нужда обаче. И без това за това заболяване на практика етиологично, дефинитивно лечение няма. Каквото и да приеме човек, в 97% от случаите оздравява.

- Здравната каса откри клинична пътека за лечение на коронавирус.
- В такъв случай се опасявам от нарастване броя на случаите на коронавирус с усложнения. Перфектно документално изпипани. Касова медицина, която няма нищо общо с реалната. У нас, за съжаление, целта е всеки, който мине пред болницата, да го вкараме вътре.

- Преболедувалите създават ли имунитет? Има информации за положителни повторни тестове на заболели в Китай седмици след първоначалните.
- Разбира се, че се създава имунитет. Тестовете дават положителен резултат, защото това е особеност на коронавирусите. При епидемията от САРС през 2002-2003 г. е имало случаи в продължение на повече от 40 дни хората са отделяли вируса с изпражненията. Това е вирус от същата група, който на 80% има същата генетична характеристика. Сега има случаи на положителни тестове, а след три дни отрицателни. Това няма как да стане. Референтните тестове също дават фалшиви резултати понякога. Разбра се за бизнесмен, който веднъж имал негативен резултат, след това позитивен. При тези тестове проблем е технологията на вземане на пробите. Трябва да се бръкне достатъчно дълбоко в носоглътката, за да се вземе секрет. След това пробата да се съхранява на хладно, върху сух лед, докато се пренася. Няма как вчера (бел. ред. - онзи ден) да нямаме нито един положителен тест. Ако се направи сероепидемиологично проучване, ще се види дали към момента действително сме относителен остров на спокойствието.

- Загатнахте за Кирил Домусчиев. Защо според Вас не е минал по каналния ред и сега цяла частна болница е под карантина заради него?
- Защото е милионер.

- Всички сме равни, но някои са по-равни от другите. Друга тема - някои смятат идеята Ви за по-лек режим и преболедуване на голям брой хора за естествен подбор с негативен отенък. Дадохте за пример Обединеното кралство, но и там мерките се затягат след първоначалния по-либерален режим.
- Не е естествен подбор. Това е, което се случва, независимо от мерките. Ако държавата е тоталитарна, тя може да направи каквото си иска. Може да затвори абсолютно всичко. Но какъв е смисълът от това нещо? Може ли да затвориш цял град - Банско, заради три-четири положителни проби, като никой от тях не умира, не е в тежко състояние. Затваряйки го, се опитват се да направят аналогия с това, което се направи в Милано и околността. Това се нарича стохастично явление. Когато имате едно събитие с определени характеристики, което е дало определен резултат, това не означава, че друго събитие със същите изходни характеристики при същите условия ще даде същия резултат. Т.е. ние не трябва автоматично да правим това, което е направено в Милано и околността. Трябва да се мисли. Нещата не се случват по този начин. Решенията на тези неща не са по севернокорейски маниер.

- Казвате кое е грешно в действията на държавата и подхода към епидемията. Предложете друг подход или решение.
- В момента се прави максималното, даже над максималното. Разумният подход е от медицинска гледна точка да има готовност за тези 5%, които ще се нуждаят от болнично лечение, да има къде да се настаняват. В болници да влизат хора само в животозастрашаващо състояние. Животът да продължи нормално. Ако стоим разкрачени още един или два месеца, трябва да затворим държавата. Трябва да се работи. Хората стоят вкъщи и чакат да се заразят и после да умрат. Още веднъж казвам - това няма да се случи. Това е грипоподобно заболяване. Трябва да пазим възрастните хора и такива с придружаващи заболявания. Затварянето на страната е хубав начин да се гръмнем в крака. Мерките, които се взимат, са свръхреакция. Хората, които решават, мислят, че с тези мерки това, които им се иска ще се случи и ще се ограничи вирусът. Това го правим всяка година с епидемиите от грип. Изолираме децата, правим грипни ваканции, поставяме ваксини, защото има и тази опция, а има и лекарствата Тамифлу и Реленца. И въпреки това януари и февруари се случва епидемия. В САЩ тази година са умрели над двадесет хиляди души от грип. Много повече отколкото от коронавирус.

Взимащите решения в момента се страхуват, че ако се случи това, което стана в Китай и Италия, хората ще си кажат "Ето на, тези нищо не направиха". Най-добрата стратегия от тяхна гледна точка е да се направи максималното и ако нещата затихнат, ще кажат, че са направили максималното и това е дало резултати. Ако пък нещата не затихнат, тогава ще кажат, че са направили максималното, но въпреки това нещата не са затихнали. Стратегия win-win. Чисти са отвсякъде. А ние ще казваме бедни сме, но сме живи. Ако се действа малко по-разумно може да не сме чак толкова бедни.

Знаете ли колко трудно ще бъде на хората впоследствие да се върнат в работен ритъм? Да се затвори страната за такова нещо е безумно. Моята майка е на 98 години, казах ѝ, че няма да я посещавам, защото мога да я заразя, все пак общувам с хора, които са с това заболяване. Тя ми каза "Не, искам да те виждам, защото за това живея". Знае, че няма неминуемо да се зарази. Но тя е запозната, бивш лекар е. Това са неща, които всеки човек трябва да реши сам за себе си. Не може да ни се налага с кого да се виждаме и с кого не. В момента всички са като деца, които лежат под юргана и чакат да дойде Торбалан да ги вземе. Животът трябва да продължава нормално. За такива решения обаче се иска отговорност, която няма кой да поеме. Няма как да затворите света и той нищо да не прави.

- Говорите така, защото не сте част от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ли?
- Когато във Военна болница имат проблем с инфекциозните болести, викат инфекционист, не викат хирург или микробиолог. Всяка работа си има специфика. Няма как аз да консултирам някого как да оперира.

Това, което се случва тук, се наблюдава по целия свят. В САЩ бяха започнали да действат адекватно, но понеже идват избори и обърнаха палачинката. В Обединеното кралство изборите минаха и там се действа по-адекватно. Но има натиск. Просто защото има страх у хората. Пак ще се повторя, това не е особено опасно заболяване. Начинът, по който се действа, е за заболяване, при което има 50-60-70% смъртност. За коронавируса смъртността е под 4% в световен мащаб.

- Здравният министър издаде заповед на обществени места да не се събират повече от двама души.
- Въздушно-капковите инфекции се разпространяват най-добре когато хората са в затворени помещения. Затова през лятото грип няма. Грип има през студените месеци, около празниците, когато всички контактуваме интензивно на закрито и след 2-3 седмици започваме да боледуваме.

- Частни фирми даряват дихателни апарати. Доколко това е нормално и докога здравеопазването ни ще функционира от най-различни дарения, ще оставим за друг разговор. Сега по конкретния належащ случай.
- Да не мислите, че като се купят дихателни апарати и автоматично всеки, който има нужда ще бъде закачен на тях. Не е като да включим нещо в контакта. За да се работи с такива апарати трябва да има висококвалифициран, обучен персонал.

Няма и вирусолози, вече споменах за проблема с правенето на проби по няколко пъти. Тези хора всячески ги подритваха, сега ги слагат на първите редици и чакат да вършат работа.

- Извинете за този въпрос, но изкуствено ли е създаден вирусът и някой атакува ли ни преднамерено?
- Мисля, че не е изкуствено създаден. Това са вируси, които по принцип причиняват заболявания по животните. Понякога по стечение на обстоятелствата могат да преминат върху хората. Случвало се е през 2002-2003, през 2012 г. с Близкоизточния респираторен синдром. Тези вируси нямат способността да живеят в човешката популация. Иначе щяхме да ги познаваме повече.

- В момента навън излизат предимно активни хора, които не са сред типичния профил жертви на този вирус. Има обаче информации, че дори да преживееш вируса, това може да е с цената на белодробни увреждания за цял живот.
- Към момента няма такива данни. Все пак случаите започнаха едва преди два месеца.

- Още няколко страшни думи - смърт от свръхреакция на имунната система при коронавируса.
- Да, но отново засяга възрастни и хора с отслабен имунитет. От коронавирус здрави млади хора не умират. Например при Испанския грип през 1918 г. са умирали млади хора, на 18-20 г. Това се определя от биологията, от характеристиките на всеки вирус. При Близкоизточния коронавирус например смъртността бе над 30%, но за сметка на това беше по-слабо заразен.

-Опасен ли е ибупрофенът при лечение на коронавирус? Първоначално това изглеждаше като фалшива новина, впоследствие френският здравен министър Оливие Веран го обяви съвсем сериозно.
- За да се направи едно такова твърдение, трябва много категорична обосновка. Прекалено рано е за такива изводи.

- Мутацията при коронавируса?
- Възможно е, но какво да направим, да го чакаме да мутира? И през това време стоим под юргана?

- Как стоят нещата с ваксината срещу коронавируса?
- Няма пречка да се направи. Ще се направи много скоро. Проблемът е, че тя трябва да бъде изпитана за ефикасност и безопасност. Върху здрави хора. Има рискове, достатъчно е да се спомене последната ваксина срещу болестта Денга. Беше минала изпитания, но когато започнаха да я произвеждат масово, хората започнаха да боледуват по-тежко и с повече усложнения. И ваксината беше спряна. Искам да кажа, че ще отнеме повече време.

- Благодаря за проявеното спокойствие в разговора. Дано имаме повече поводи за такова занапред.
- Има един принцип, формулиран от сър Уилям Ослър, един от най-големите лекари в модерната медицина. Той е още от 19-и век и гласи: "Медицината винаги успокоява, често пъти облекчава и понякога лекува".

Бел. ред. Ще добавим още една мисъл от Уилям Ослър - "Сапунът, водата и здравият разум са най-добрите дезинфектанти." С разговорите с проф. Мангъров ФАКТИ няма намерение да призовава към своеволия и неспазване на предприетите мерки от държавата към настоящия момент. Смятаме обаче, че в демократични общества в 21-и век, особено по проблеми, засягащи голям брой хора, е важно да бъдат чути различни гледни точки, които евентуално да провокират дебат, за да бъдат взети възможно най-добрите решения.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 803 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CoviD 20

    246 25 Отговор
    "Защото е милионер" и подлога на ГРОБ! :)

    Коментиран от #35, #41, #109, #120

  • 2 Лангър мангър

    19 110 Отговор
    Не се прави на ударен
  • 3 БАТЕ НЕЦИ

    116 11 Отговор
    КАТО Е МИЛИОНЕР ДА НЕ Е ОТ СТОМАНА,А ПИТАМ АЗ.
  • 4 Анонимен

    187 21 Отговор
    Каскета ще се самосезира ли и този милионер да го приберат зад решетките
  • 5 Браво

    600 38 Отговор
    Този доцент е може би единствения който говори логични и смислени неща, като професионалист а не като необразован и тъп политик който знае само “дайте да дадем”.

    Коментиран от #112

  • 6 наблюдател

    530 29 Отговор
    това е най-добрия и честен коментар, който някога съм чел! браво на доцента, абсолютно прав, смел и честен е! точно такива хора ни трябва в тази ситуация! запомних думите му от предишното интервю, че от вируса някои може да загинат, но от глад/ какъвто се задава вследствие на спряната икономика/ също се умира! ние отиваме към срутване на икономиката и държавата! защото без работеща икономика "жертвите" от бедност може да се окажат много!

    Коментиран от #49, #119

  • 7 ФЕН

    350 31 Отговор
    Браво на Човека дано го чуят Всички будали ....Крайно време в тази държава да се чуват само специалисти .Спрете с насаждането на страхове с цел политически цели.Срам за тези управляващи.Свалете Венци -Паниката от ефир веднага!!!

    Коментиран от #51

  • 8 Самата истина,

    303 26 Отговор
    Казана от компетентен инфекционист, а не от коремен хирург, и псевдовирусолог, дано премиера прочете това нещо и освободи затворниците в Банско, и Карантина та на София мед, че видиш ли като съм милионер, цяла болница само за мене ще работи, в слушайте се в това което ви казва доц. Мангъров, и не се престаравайте с репресиите, че в това разкрачено положение, ще се възстановяваме години наред, или може би целта е да се усвоят няколко милиарда от ЕС, за верни партийни другари.
  • 9 петел

    94 300 Отговор
    БРЕ БРЕ БРЕ Значи целия свят е под огромно напрежение и всъщност никой не разбира, че то проблем НЯМА. браво бе господин доцент! що не ви вземат за шеф на СЗО :) иначе обяснението, че в италия имало огромна смъртност "заради стечение на обстоятелствата" е повече от добро за един доцент. ЕВАЛА бате

    Коментиран от #15, #33, #129

  • 10 Линейкаджия

    194 41 Отговор
    Мангъра е прав за всичко!
  • 11 Палко

    199 4 Отговор
    Когато имате проблем, търсете специалистите, не лаиците! Всеки сам да си прецени кой е неговия специалист!!!
  • 12 гост

    276 20 Отговор
    Мангъров е много добър специалист и в това няма никакво съмнение,но влиза много остро в темата.Точно в този момент няма нужда от това .Помните ли само преди 2-3 месеца когато почина 3 годишно детенце и цялото общество се надигна срещу лекарското съсловие,как беше отстранена една лекарка и т.н. Доктор Мангъров беше човека ,който излезе и обясни още преди аутопсията ,че е нямало начин да се спаси детето ,за което се оказа прав на 100 %,но хората нито го чуха ,нито го разбраха.И сега няма да го разберат.Може би трябва да смени подхода на изявленията си .Не знам.
  • 13 гост

    259 21 Отговор
    Ами човек трябва да е сляп, за да си затвори очите пред истината..Дали прави впечатление на някого че в този т.нар. ''щаб'' няма нито един вирусолог или имунолог...а са необходими такива хора като Мангъров, тесни специалисти, не обикновенни регистратори на събития. На всеки е ясно че става на въпрос как да се окрадат едни пари, поредния милиард, който ще потъне в джобовете на мафията...бог да пази народа на България,тия не са се загрижили много-много за него.ФАКТ.

    Коментиран от #16

  • 14 Диамантената ръка

    223 20 Отговор
    Най-накрая един нормален...
  • 15 Rrrrrrr

    149 18 Отговор

    До коментар #9 от "петел":

    Това напрежение в света се създава изкуствено. И ха се сети кой го създава е каква е ползата за тези, които го създават.

    Коментиран от #31

  • 16 гост

    37 96 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Зад този щаб стой цял научен център,състоящ се от 4 института ,създаден преди 3-4 години и който център е в непрекъсната 24 часова връзка с центровете от ЕС. Друго интересно ,че тези институти разполагат с последна дума на техниката,по думите на водещ имунолог.Освн това прочети и биографията на професора.

    Коментиран от #19, #67

  • 17 мнение

    171 18 Отговор
    от всички коментари на "специалисти" по темата на този доцент ми изглеждат най-смислени и логични. Цялата тази истерия и извънредно положение ми се струват доста крайни. Медиите в най-голяма степен имат вина за това от самото начало на епидемията.
  • 18 Лекар БГ

    152 9 Отговор
    Браво на Факти БГ!
    Публикувате нормални тези на професионалисти.
    Има и една др.медия,която е позитивна и усмихната. БГ Радио. Стига с наказанията.
    Стига с ПР-ът.
    Късмет,крепко здраве и усмивка заслужаваме всички.

    Коментиран от #72

  • 19 гост

    127 12 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Пич...не ме разсмивай, щото нещата са трагични...ясно е че си от вътрешните, т.е-медик, само че с тези неадекватни действия и 100 научни катедри да са им зад гърба, все тая...Парата, парата брате играе и властимащите ще напълнят здраво джобчетата...а народа...бе него вълците го яли. Как ще обясниш изявленията на същия тоя Мутафчийски че всичко е наред, няма никава опасност и като стана дума за едни много милиарди от СБ изведнаж нещата се обърнаха на 180 градуса, намериха и заразени, че и да умират почнаха...слушай, пич...не съм медик, понятие си нямам от тая работа и не се страхувам да го призная. Само че съм на възраст, дето отдавна спрях да ям доматите с коловете...Да, и още нещо- пиша ти от държава, където наистина се взимат мерки, но не как да се крадат пари....със здраве си остани и дано не влезеш в статистиките на Мутафчиев.
  • 20 незнайко

    156 19 Отговор
    И ТОЗИ ПЪТ ДОКТОРА Е АБСОЛЮТНО ПРАВ ! Който иска нека да прочете и предишното му изказване.
  • 21 льолю

    163 17 Отговор
    Мангъров винаги е прав. Май той единствен е обективен и не всява страх и паника с коментарите си. Явно това не е удобно и не е в нац. щаб. А когато парите говорят, истината се скрива - както с Домусчиев.
  • 22 Другия с коня

    87 6 Отговор
    С пари няма как да се лекуваш...Лекуваш се с лекарство,а такова няма....Как да им обясниш,че в един момент са Равни пред вируса с Останалите....И че логиката на Живота ще направи така Всички да минат Теста.....Последен ще се смее,който Оцелее....Късмет на всички. Желаем от сърце.....Прекрасна статия...

    Коментиран от #25

  • 23 мани мани

    31 198 Отговор
    Ше си остане прост доцент! Титлата доцент не е кой знае какво. Защитил е 2 теми и толкоз. Профан. Пиша му двойка. Ше се видим на есен.

    Коментиран от #80, #84

  • 24 гост

    28 170 Отговор
    Какъв специалист е тооя, с купена диплома от благоевградския университет,
    Червена подлога, с партиино назначение.

    Цялото интервю засягащо вируса , са общи приказки .
    Вирусология не се учи в благоевград. Но пък партията е изкарала троловете на първа линия

    Коментиран от #37

  • 25 Ха ха ха ха ха

    56 6 Отговор

    До коментар #22 от "Другия с коня":

    Какви лекараста за вирусни инфекции? Че за 99% от вирусните инфекции няма медикаменти, както и ваксини. Организма сам се преборва с тях. Така, че и ваксина да измислят специално за тази вирусна инфекция, колко хора мислиш, че се ваксинират изобщо? По-малко от 50% от населението е склонно да използва ваксина.

    Коментиран от #96

  • 26 Браво на доцента

    19 75 Отговор
    В балгоевград , всеки може да стане доцет по всичко

    Коментиран от #30, #57

  • 27 одъртял комсомолец

    77 10 Отговор
    С крути мерки Китай спря разпространението, макар че никак не е ясно през колко точно милиона китайци премина вируса. Така или иначе Китай не може да премахне мерките, защото в момента, в който това се случи заразата ще пламне отново с по- голяма сила. Спасението е единствено в създаване на ваксина, но пък тук най- оптимистичните прогнози са до средата на 21-ва година. А дотогава половината може да сме изпукали от глад. Това, което правим в момента е все едно да спукаш предна лява гума, а автомонтьора да те накара, покрай ремонта на гумата да смениш целият двигател. Разбира се, че Мангъров е прав, но пък сега сме №1 по производство на предпазни маски.

    Коментиран от #32

  • 28 Behemoth

    4 35 Отговор
    Всички ще умрем!Някога хахахххххх и само християните ще отидат в Ада....другите у земята черната...
  • 29 Лейка

    29 134 Отговор
    Спрете го този неук човек да дрънка по медиите. Аман от такива като него. Да обясни защо в Китай всички носеха маски. И не само това. Дърт ....гишин.

    Коментиран от #139

  • 30 Какъв Благоевград

    79 6 Отговор

    До коментар #26 от "Браво на доцента":

    Те гони? Чете ли му биографията, на Мангъров? В Пловдив е завършил! Прочети я!
  • 31 петел

    2 21 Отговор

    До коментар #15 от "Rrrrrrr":

    ааааа добре, че си ти да ми отвориш очите

    Коментиран от #40

  • 32 Спасението

    46 2 Отговор

    До коментар #27 от "одъртял комсомолец":

    Е в науката Хигиена! Проветряване и дезинфекция. Ваксините понякога убиват ...
  • 33 Главата не е за украса

    69 19 Отговор

    До коментар #9 от "петел":

    Хора, не се връзвайте на писанията на този скотски мозък. Първо: След Япония Италия е с най-възрастно население. Второ: По официални данни от всички починали 70% са НАД 80 ГОДИШНИ. 30% СА НАД 70 ГОДИШНИ. Истината е, че тях и с листо да ги пипнеш, особено ако са прекарали или имат придружаващо заболяване, а огромната част от тях имат, и са пътници. С две думи. Не бъдете оФце!
  • 34 КуКуВид-75

    132 10 Отговор
    Ето един НОРМАЛЕН доктор.
    Хвала!Познавам го индиректно от инфекциозна болница-една от най-добрите болници в София след Пирогов.
    Успехи и крепко здраве му пожелавам.
  • 35 Грешиш

    77 1 Отговор

    До коментар #1 от "CoviD 20":

    Не е милионер. Изобщо не е милионер. Кирил Домусчиев е милиардер!

    Коментиран от #36, #91

  • 36 Сойка Присмехулка

    38 4 Отговор

    До коментар #35 от "Грешиш":

    Милиардер, застанал от правилната страна.
  • 37 Лайньо

    21 3 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    като не знаеш нищо, не бълвай простотии.Аман от идиоти, заради такива сме на тоя хал.
  • 38 До феновете на Кухия бостански плод

    77 2 Отговор
    По въпроса с ръкавиците, да припомним: вирусът живее върху кожа 10 минути, върху пластмаса – 7 часа и нагоре. Ръкавиците се правят от полимери, т.е. от пластмаса. Ако нямате супер дисциплина, докато ги носите, по-вероятно е да се заразите, ако си пипате лицето с ръкавици, отколкото с голи ръце. Отделно си е проблемът с отърваването от използваните ръкавиците. Медицинските отпадъци се изгарят. Вие горите ли вашите ръкавици?
  • 39 Христо

    56 6 Отговор
    Изключително верни неща.
    А като гледам някои от коментиращите ,,мале, мале", самите никога няма да разберат колко са зле и ,,сдухани". Ужас, мъчно ми е за тях. Обречени да бъдат вечно държани настрани. Това ги чака.
  • 40 Rrrrrrr

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "петел":

    А като са ти отворени, защо пишеш тогава небивалици?
  • 41 Червеният петел

    19 94 Отговор

    До коментар #1 от "CoviD 20":

    Не мога да разбера кои и защо дава трубуна на някакви фигури като тоя доцент някои си неизвестен на които и да било - като ти платят е лесно да расправяш врели некипели на хората , ма ако вдигнат карантината и хората започнат поголовно да измират , щото и лекарите масово напуснаха докато отмине епидемията , тестове няма , лекарства няма - тогава тоя ша се покрие на малдивите заедно с тия на които са фирмите в които работим и никои няма да го чуе и види повече

    Коментиран от #42

  • 42 Лайньо

    51 5 Отговор

    До коментар #41 от "Червеният петел":

    а на теб ли да дават трибуна? Ти какъв си? Професор по вирусология ли?
  • 43 знайко

    61 16 Отговор
    Доцентът е от най-добрите в областта си, спор няма. И аз съм лекар и съм съгласен с много от нещата, дето казва, но няма как да се съглася, че в Китай и Корея са преболедували 70%. В КИТАЙ са тествани доста хора, в Корея всичко, дето се движи се тества. Това го знам(за Корея) от хора, дето са там и за това числото при тях е високо на заболели- много тествани просто, но това число е далеч под 70%.Доцентът е мега обиден, явно ,че не е в щаба и пее една и съща песен.Да не говорим пък, че вирусът е абсолютно непознат, нищо ,че е корона и в движение всички действуват и никой не знае със сигурност, кое е правилно, кое -не.Все пак по-добре за младите хора, които пълнеха моловете и заведенията, да се поспрат, което мерките на щаба ги принуди..

    Коментиран от #124

  • 44 гост

    48 16 Отговор
    Доцента говори хубави и верни неща ,съгласяваме се с него зад клавиатурите,но в живота навън как реагираме? Ами утре ако се събудим с информацията/не дай си боже/ ,че са починали 10 човека,без значение на колко са години какво ще пишем по форумите? А ако един от тези 10 човека е наш близък,тогава какви ще ги приказваме?Малко самодисциплина в този случай няма да ни е излишна.
  • 45 Фердинанд сакс кобур гота

    15 5 Отговор
    И по мое време командвахме с мундири, ...но знаете какво се получи!
  • 46 COVID 19

    20 2 Отговор
    C Кражби и корупция
    O Одиране на кожи и осиране от преяждане
    V Вервайте
    I Има лек
    D Дали, а дано
    19 - (хващате го за 1 ден, на 9 сте болни и ако не умрете до19, сте оздравяли и имунизирани)
  • 47 гост

    20 72 Отговор
    Защо го пускате тоя червен глупак.
    Една новина понагоре - армията изнася трупове- 456 жертви за денонощие, а тоя червен трол го пускат по медиите

    Коментиран от #60, #150

  • 48 Гост

    12 57 Отговор
    Стига с това доцент, доцент е титла трябва да се заслужи, има си и минимални критерии.
    С купено титла от благоевградския , не може да си доцент

    Коментиран от #69

  • 49 Бай Вуй

    64 7 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Тя и професор Радка Аргирова ги обясни нещата,ама тях кой ги слуша.Те не са от ,,щаба,, съставен от всичко друго, но не и от вирусолози. Ангел Кунчев е човека,ама нещо не се чува напоследък,явно е на терен някъде.И тоя генерал да вземе да облече една престилка,стига е ходил като на парада за 3 март.
  • 50 Акълчо

    10 21 Отговор
    общо взето препоръката е: някой да реши кой да живее и кой да умре - доцента ли ще е този/!
  • 51 някои

    47 7 Отговор

    До коментар #7 от "ФЕН":

    На Венци паниката му е казано да сее паника той човека като го гледам се състари за няколко дена.Когато светията ти казва играи ,играеш .Когато ти казва моли се и целуваи ръка молиш се и целуваш ръка.Това е истината.Мислете като отмине вируса да потърсим справедливи отговори на нашите въпроси.Спазваите правилата и се пазете .Живота продължава с нас или без нас.
  • 52 Мдаа

    27 54 Отговор
    Доцентчето нещо се е объркАло. Да иде в северна италия и там сега да плещи тия глупости за колективен имунитет. Англия опита този начин, ама като видя дебелия обърна на 180. Скандинавците сигурно ще успеят, ама там има мн висока социална дисциплина.

    Коментиран от #53

  • 53 Прав е

    42 7 Отговор

    До коментар #52 от "Мдаа":

    Напротив . Много е прав . Каквото и да правиш ще се разпространи вируса . В момента може би има поне 700-800 вирусоносители . Не се изследват поголовно .Бързи тестове с до 97% достоверност и ако трябва чак тогава при положителна проба другия тест. Много коректни представя картината . Просто трябва с информирано съгласие да се изпробват предлаганите лекарства за лечение и нещата няма да са така плашещи
  • 54 ДаДа

    24 7 Отговор
    Абе не знам,но тук в Чехия,почти всички фабрики и заводи спряха работа Има над 20 градчета и села под карантина.От днес е задължително да ходиш с маска.Може просто да не казват истината за тоя вирус,иначе защо такива драконовски мерки?
  • 55 Тодор Живков

    60 11 Отговор
    Браво на човека! Казва много по-ясно за какво става дума. Без хиляди тествани, не знам каква е ситуацията в действителност. Без яснота каква е ситуацията, не знаем каква е ползата от извънредното положение. Остава подозрението, че то е въведено, защото: - правителството е унищожило в реалността здравеопазването без вложения в техника, сгради и персонал; - правителството и най-вече Борисов ги е страх от разбираемия гняв на хората; - извънредното положение е съсипващо за България; и т.н. Ще има болни, но от бедност може да загинат много повече хора и то не само възрастни, а и деца. Борисов подай си оставката и ни остави да се справим с кризата.
  • 56 пешо

    6 66 Отговор
    Знаем ги тези "доценти" като МангУров- резултат на комунистическо нагаждане и близане на подметките на височайшите ръководни кадри на БКП! Приказват поръчани измислици. Дано го хване вирусът, че да се отървем от такива подлоги на комунистите

    Коментиран от #58

  • 57 Po-znaesht

    41 2 Отговор

    До коментар #26 от "Браво на доцента":

    В благоевградския университет няма медицина като специалност,Профан недоучил!!Не се хващай за измислени факти,а по-добре ме хвани за!!! И ДЕЙСТВАЙ ВЪЗВРАТНО-ПОСТЪПАТЕЛНО...

    Коментиран от #59

  • 58 Смешко

    25 2 Отговор

    До коментар #56 от "пешо":

    и да го хване вируса,има 97% вероятност, че ще се излекува...а теб ако те хване рак, колко процента е вероятността да оживееш?
  • 59 Муйо

    24 0 Отговор

    До коментар #57 от "Po-znaesht":

    вероятно си зле с географията Пловдив не е Благоевград.
  • 60 Друг гост

    37 1 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    а някой каза ли ти на колко са години тия починали и дали пък не са имали други, по-сериозни заболявания? Със сигурност днес в Италия са умрели повече хора от други болести, ама нали трябва да се всява паника...

    Коментиран от #68, #130

  • 61 Гостенин

    72 3 Отговор
    Още малко размишления за панаира коронавирус. Днес,19 март 2020 год., в Световния Център на Заразата - гр.Ухан ,Китай НЯМА нов случай на короната. Първия случай беше на 19 декември 2019 год.,ТОЧНО ЗА 3 МЕСЕЦА короната изчезна от там. Малко статистика.... Гр. Ухан има население от 11,080 млн. жители. Заразените бяха 60 хил.. Това прави 0,54% от населението на града или 1 заразен на 185 жители. Умряха 3,1 хил. човека. Това прави 4,93% от заразените (1 умрял на 20 болни) или 0,028% от жителите на града (1 умрял на 3574 жители). Продължавайте да се паникьосвате и да изкупувате тоалетната хартия на кашони .....
  • 62 Вуте

    26 56 Отговор
    Тоя дърдорко защо не отиде доброволец в инфекциозно отделение? Без бредпазни средства! Ще се зарази, ще го изкара на крак и така ще ни докаже, че няма страшно!

    Коментиран от #66

  • 63 Elena

    64 5 Отговор
    Единствените адекватни коментари по темата са от този невероятно кадърен лекар-специалист.....
    И да, най-добрата ваксина срещу вируса - изхвърлете си телевизора през прозореца!
  • 64 Ввв

    7 33 Отговор
    Поредният “разбирач”
  • 65 ПЕНКО

    6 37 Отговор
    КАК ТАКА НИКОЙ НЕ ГО ПИТА , А " ДОЦИ ГУЦИ МАНГАСАРОВ " СЕ ПРАВИ НА ИНТЕРЕСЕН И "ДАВА АКЪЛ " !?!?!?!?
  • 66 Бай Вуй

    54 8 Отговор

    До коментар #62 от "Вуте":

    Ама личи ти че си ПРОСТ ШОПСКИ ЦЪРВУЛ В кое инфекциозно да ходи бе,миризливецо? Той е началник на инфекциозно отделение, ама ти си кух като тиква -цигулка.

    Коментиран от #83

  • 67 Кукуригу

    20 4 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ти туй по кой научно-фантастичен канал си го гледал?4 института?постоянна връзка с ЕС!?Че и от 3-4 години!

    Коментиран от #71

  • 68 Дедо

    19 3 Отговор

    До коментар #60 от "Друг гост":

    Да е жив и здрав Слави Ангелов и бързо да се оправя щото ако беше умрял със сигурност щеше да е от корона вирус!
  • 69 Кукуригу

    26 6 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    То затуй всеки ден слушаме заупокойните молитви от Генерал Годжи!Тя неговата титла е още по-заслужена!
  • 70 Конспирация

    64 7 Отговор
    Д-р Мангъров както винаги е прав.
    Проблемът както винаги не е във вируса, а в това защо се взимат такива крайни мерки. По-долу вижте отговора:
    Прави ли ви впечатление, че се затварят производства, затварят се бизнеси, самолетите спират да летят, затварят се цели държави? Какво обаче не се затваря?
    Не се затварят супермаркети, аптеки и бензиностанции. Не се затварят обаче и стоковите и фондовите международни борси! Защо?
    Много е просто - докато всички ние сме в паника от взетите драконовски мерки около нас, ние не обръщаме внимание на промените на финансовите пазари и те въобще не ни интересуват, което е и целта на тези които в момента играят с тях. А играта е сериозна. Индексите губят стойности, акциите падат и в един момент нови собственици ще влезнат в много бизнеси. Дори и тук се предлага ББР да влиза дялово в бизнеси!
    Не е ли нормално, след като никой не може да се движи свободно, така и котировките да се замразят докато се махне карантината?
    Никой от вас не мисли по този въпрос, а и нашите управници са както винаги разфокусирани.
    Айде и до следващата криза, която изглежда ще е скоро...

    Коментиран от #78

  • 71 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #67 от "Кукуригу":

    Не, гледах го при Слави Трифонов,съвсем случайно докато изчаквах да свършат рекламите. Доц.Чорбанов се казва човека,имунолог.Слави правеше същите невярващи физиономии.
  • 72 Горо

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лекар БГ":

    Напълно споделям оценката за БГ радио, че то е усмихнато и позитивно!
    Но това се дължи първо на факта, че то е ръководено от широко скроен човек като Наско Генов!
    Господ здраве да му дава!
  • 73 Грую

    7 2 Отговор
    Браво! Много ми хареса какво е рекъл Д-р Ослър. Аз дори бих добавил: Докато лекарите се опитват да притеснят или успокоят, аптекарите да продадат разни боклуци в кутийки, флакони или шишенца, човекът вземе че оздравее и умре "Бог да го прости" , но ей това за мен е медицината!

    Коментиран от #79

  • 74 Гешев

    21 2 Отговор
    "В САЩ тази година са умрели над двадесет хиляди души от грип" Колко са умрели от грип в България тази година? За да имаме база за сравнение. Ако е пропорционално на населението, то трябва да са около 400 души. Защо не се страхуваме от грип при една такава смъртност. Защо тогава имаме само грипни ваканции, а сега се правим на тотално поразени. Как да разберем, че има полза от извънредното положение, след като не са направени масови тестове, за да разберем истинската картина, от която ползваме. Това ако спрем да прави тестове, няма да има никакви нови случаи.
  • 75 Лекар

    53 3 Отговор
    Доц.Мангъров е компетентен и много честен!
    Четете интервютата му вместо да
    търпите и позволявате да издевателстват
    над личността ви!Това безумие не трябва да продължи!Противоепидемичен мерки да но в границите на разумното. Паниката и страха не помагат!
    Адмирации доц.Мангъров!
  • 76 аз днес

    45 2 Отговор
    Доцент Мангъров е лекувал моя син преди повече от 20 год. Направи ми впечатление тогава , че е много съсредоточен , овладян и работи без паника . Вярвам му и съм сигурна , че истерията е по-голяма от действителността. Коронавирус е едно биологическо оръжие за икономически интереси. И то вече си го постигна. Очакваше се световна криза / в цикъл 10 год . / Не беше сигурно кое ще я провокира , ето я дойде - хаосът ще си постигне своето. Дългогодишна финансова зависимост от едрия капитал , натрупал трилиони в цикъла - ПОДЕМ.
  • 77 sgfvsrg

    35 0 Отговор
    Мангъра може и да се окаже прав. Справка: статистиката от кораба даймънд принцес. 3500 човека 700 болни и 7 умрели. Това са хора с обща вентилация и множествени контакти преди карантината.
  • 78 ижеажг

    0 6 Отговор

    До коментар #70 от "Конспирация":

    Теб някой ти пречи да залагаш на борсата или кво?
  • 79 ажао

    2 9 Отговор

    До коментар #73 от "Грую":

    Като вземеш да се тръшкаш пак си кажи мнението по въпроса.
  • 80 Тъпак

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "мани мани":

    Ник нейма ми се отнася за теб " академико".
  • 81 ани

    7 29 Отговор
    Толкова изяви ,толкова интервюта на този инфекционист ,който все ми се струва ,че е сърдит ,че не са го сложили в щаба да мънка .Какво иска да ни обясни ?Това ,че вирусът не е силно контагиозен,че не е вирулентен ,че честотата на пневмониите н е по-голяма при него?Като много философства да пусне майка си да иде до Банско да се поразходи ,щом съжалява за карантината.
  • 82 успех

    25 1 Отговор
    аз го изкарах вируса без никакви симпотоми
    по леко и от Том Ханкс
    като настинка
    само хрема за 1 ден
    без кашлица
    и сега в топ форма
    паниката ще Ви разболее
    бъдете здрави
    успех на разумните
    тях акъла няма кой да им вземе
  • 83 Вуйчо ти

    3 7 Отговор

    До коментар #66 от "Бай Вуй":

    Самият Мангъров казва, че децата даже и не усещат рируса. Неговото инфекциозно е за други инфекции, драги ми мъдурко. От студентската общност на Факултето и другите крайградски поселища. Да иде да го каже и на тези "шопи"в Милано, че вчера пак са "изписали" 475 души...
  • 84 прост

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "мани мани":

    Доцент не е титла ,а длъжност.
  • 85 Иван

    8 30 Отговор
    доц.Джангъров мисли,че е най умен и точно там греши!Страда от симптома на нереализиран специалист и затова политизира нещата!
  • 86 Маскарад

    35 6 Отговор
    Най замислената статия която съм прочел от началото на годината, евала на такива медици, хора дето се изправят срещу полит-схемите, банкерите които искат колапс в света и фармацията; евала и машала, че отварят очите на хората.
  • 87 86 Маскарад

    5 0 Отговор
    * смислената
  • 88 бургазлия

    28 1 Отговор
    КОМПЕТЕНТЕН И БЕЗКОРИСТЕН.Хора като доц.Мангъров искам да ме ликуват.Как си се опазил бе човек?

    Коментиран от #103

  • 89 Хахаха

    28 1 Отговор
    ,,Касова медицина!!!" Хе-хе! Само за това определение е готов за Нобел!
  • 90 Гост

    9 9 Отговор
    И пак не се връзват нещата. 70% са към 4 900 хил.човека. При 4% смъртност това са близо 200 хил човека. Ако се има предвид 4% от по-тежките случаи, които са 20% от заболелите, това са към 40 000 умрели от болестта. Ако оставиш нещата на естественият им ход, това означава десетки хиляди тежко болни. Е аз не знам за такъв грип.
  • 91 Гешо Опегето

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Грешиш":

    Точно така! Прав си ! И то Кредитен!
  • 92 no name no face no number

    6 30 Отговор
    Тоя да си скъса дипломата от такива доценти до тука сме стигнали този е жалък
  • 93 Гост

    9 10 Отговор
    Добре, според моето лаишко мнение, ако всичко от казаното от доцента е вярно, то тогава трябва да направим решителна крачка - да заразим по график всички здрави под 50 г. и да се сдобием набързо със "стаден" имунитет и да приключим въпроса за един месец. Поне с това впечетление оставам от статията. (За неразбралите-предложението ми е саркастично).

    Коментиран от #99

  • 94 Факти

    21 1 Отговор
    Приятно съм изненадана от екипа на Факти..Както винаги неутрални без да заемат ничия страна..Респект.Надявам се,че ще продължите в същият дух..Мисля,че при повече ваши статии на Шиши ще му остане само да ви диша праха от подметките.
  • 95 А БЕ

    6 30 Отговор
    ТОЗИ Е ЗА ПСИХОБОЛНИЦАТА, КАТО ЦЯЛАТА МУ ПАРТИЯ БСП , ОТДАВНА Е ДАЛА ПРИЗНАЦИ !
  • 96 Инженер

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Ха ха ха ха ха":

    Има антивирусни пеепарати и ги използват тва че в бг няма нищо не означаяа да се правят генерални заключения.
  • 97 Факт

    18 0 Отговор
    Много ми хареса този въпрос и отговора към него и е много прав човека :)

    Здравният министър издаде заповед на обществени места да не се събират повече от двама души.
    - Въздушно-капковите инфекции се разпространяват най-добре когато хората са в затворени помещения. Затова през лятото грип няма. Грип има през студените месеци, около празниците, когато всички контактуваме интензивно на закрито и след 2-3 седмици започваме да боледуваме.
  • 98 Гостът

    32 5 Отговор
    Браво Факти най после да чуя истински специалист да се изкаже по темата. Доцент Мангъров е най добрия инфекционист в цяла България и на Балканите. Защо управляващите не вземат мнението на специалистите ами си играят на войници.. Вкарват ни в измислена икономическа криза, заради един обикновен грип.
  • 99 Да се смееш ли да ревеш ли

    31 2 Отговор

    До коментар #93 от "Гост":

    Вече може 30-40% от сънародниците ни да са изкарали короната без да са разбрали. Но управляващите ще спират грипа с жандармерия и полиция. Пилеят парите а ние се крием и си мием ръцете.
  • 100 sts

    15 4 Отговор
    Браво,но си мисля че доцента ако беше в Ухан на 01.01.2020 г.вече щеше да се смята за изчезнал или както сега е модерно починал от разновидностите на коронавирусите!

    Коментиран от #122

  • 101 Edin

    10 29 Отговор
    Това е велик доцент, който лекува бактериални инфекции със „светена вода”, щото не е привърженик на антибиотиците и е единственият продаващ ваксини на частно. Основният му проблем, че не е част от щаба, щото е петимен за власт и пари. Пък вие му вярвайте и бъдете от тези 70 % дето ще се разболеят от грипчето.

    Коментиран от #102

  • 102 Мислещ

    19 6 Отговор

    До коментар #101 от "Edin":

    И да му вярваш, и да не му вярващ, няма да избегнеш вируса защото си се затворил за седмица-две. Той ще те чака и няма просто да изчезне.

    Освен това долавям смрад на клевета, може би даже платен пост.

    Коментиран от #104

  • 103 Его

    8 9 Отговор

    До коментар #88 от "бургазлия":

    Ще те лекува срещу 200 лв, толкова му е тарифата на безкористния доцент..
  • 104 Edin

    6 7 Отговор

    До коментар #102 от "Мислещ":

    Кое точно е клеветата, че продава ваксини ли....провери си го...то е всеизвестно

    Коментиран от #105

  • 105 Мислещ

    12 2 Отговор

    До коментар #104 от "Edin":

    За "светената вода", примерно.
    Но какъвто и да е той, аз пак питам как си мисли някой да избегне такъв вирус със затваряне вкъщи? Освен ако не смята никога повече да не си показва носа.

    Коментиран от #108

  • 106 Антони Лазаров

    5 13 Отговор
    Този защо постоянно се изказва на въпреки на всичко .
  • 107 Edin

    4 5 Отговор
    Прочети малко повече за опита и на другите страни, пък дано ти се поизяснят нещата...
  • 108 Edin

    3 3 Отговор

    До коментар #105 от "Мислещ":

    А за светената вода може да прочетеш мнения на майки, чиито деца е лекувал в БГ мама
  • 109 пералня

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "CoviD 20":

    Той пере откраднатите от герб милиарди
  • 110 прочетете

    7 1 Отговор
    Всички коментар 77 и който има нещо в главата да вземе да помисли.От тези цифри по красноречиво доказателство няма .Няма от какво да се страхувате.
  • 111 000

    10 8 Отговор
    Тоя изобщо не го слушайте. Той е изтрщял тотално. Видял ли е ковчези те в Италия незнам. Точно заради това, че не се изолирана Италия и Испания по-рано сега са на тоя хал и най-вече долното племе англичанин дето пътува от един курорт на друг разнесоха още повече вируса. Днес испанците ги разкара ха англичаните от тук на самолети и там в Англия да си се заразяват. Помежду другото незнам защо в БГ тотото работи. В Испания и онлайн неможе да се играе в момента. Не пускай те тото. Сега ще бъде най-големия грабеж
  • 112 Спрете да цъкате

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Браво":

    на режисирани коментари ( и не ме трийте - ще ви пусна в нета)!!!22
  • 113 ТОЧКАТА

    15 9 Отговор
    Този ЧОВЕК Е ЛИЧНОСТ!!!Нещо рядко срещано тук!
  • 114 Човек

    16 9 Отговор
    Най сетне да се изкаже един умен и достоен човек! Дано има кой да го чуе и разбере!
  • 115 китаиче

    18 0 Отговор
    всичко е театър спира всичко и фалира естествено че Европа е застаряла доста и смъртността е по висока и китаците изкупуват всички активи докато ние спим под юрганите !!!!
  • 116 бос

    4 2 Отговор
    икономическо е оръжието всичко купуват китайците след нашия фалит 9световен.
  • 117 guest

    9 13 Отговор
    толкова хора, се включиха като доброволци да помагат в болниците, а този сее вживял в ролята на зведа и да вземе първо да зарази своето семейство и близки. като толкова е убеден в правотата си.
  • 118 guest

    11 22 Отговор
    "Факти"-публикувате през час интервюта с един луд човек. Съзнавате ли че ако не се предприемат мерки и се остави вируса да се разпространява безконтролно, ще загинат над 700 000 души в Бг. Това според вас нормално ли е? Дори и в най-изостаналите, корумпирани страни взимат мерки и се опитват да запазят човешкият живот.А тук един фашист се е развихрил с простотиите си и вие му давате трибуна...голям срам
  • 119 Опа

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    И двамата бегом за Италия и ги питайте от глад ли умират.
  • 120 До коментар 1

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "CoviD 20":

    Ами и Мангъров е милионер.Я си запиши час при него да видиш след колко време ще те приеме и колко струва всяка минута на прегледа?Защо не участва пробно в борбата с коронавируса щом е толкова запознат?В другите държави негови колеги го правят и не само сега.
  • 121 Ганьос

    5 7 Отговор
    Браво!! Чухте го от специалист!!
  • 122 Дали

    10 8 Отговор

    До коментар #100 от "sts":

    Защото лекарите и журналистите които изчезнаха в Китай казваха обратното на това,което Мангъра казва.На Мангъра само тарифата му е голяма иначе.Заради такива като него по неясни причини изградили си имена от соца и си определят една висока цена бягат младите лекари в чужбина.Те просто не им позволяват да се реализират.А младите имат желание да се докажат и се интересуват постоянно от новостите в леченията.Тоя само защото е на възраст и име от Живково време и висока тарифа ходят при него.Научетежсе най-накрая,че не винаги скъпото е оригинал,а по-евтино то менте.
  • 123 flagumdei

    18 5 Отговор
    Чудесно! Прекрасно зашитено смислено мнение! Може да се подкрепи и с данни. За съжаление, по причини не от медицинско, аот социално-психологическо и политическо естество, повечето държави предприеха линията на поведение, която виждаме. Тя не е нужна и ще ни струва страшно много. Доц. Мангъров, заслужавате уважение и адмирации за смелостта да изкажете мнението си, което всеки по-ориентиран и по-четящ човек би приветствал. Радвам се на този достоен глас в пустиня.
  • 124 До 43

    8 11 Отговор

    До коментар #43 от "знайко":

    Явно е много гневен,че не е в щаба,но защо го изкарва на глупаците които ще му повярват и ще хукнат на вън.Създава хаос.Колко ли пари са му се изплъзнали покрай ръцете като не му се е дали място в щаба?Може и да няма за сега опасност,смъртност,но трябва да сме наясно с броя на лекуващите и местата в болниците.Увелучили се бройката,излезели извън контрол,няма да има нито кой,нито къде да приемат.Хора осъзнайте,че скороста на заразяване е висока-много заразени,малко излекувани.
  • 125 Ганьос

    14 9 Отговор
    В тоя сайт влизам от 1 месец.Тоя Човек казва самата истина.Ама като гледам коментариите разбирам защо бай Ганьо ни управлява.Много тъпанари има , сигурно са 99% от населението.Успокоявам се , че и в другите ''демокрации'' е така .Затова ще си правят експерименти с вас.

    Коментиран от #127, #141

  • 126 9/11

    7 9 Отговор
    Заради такива доценти като него тоя вирус ще го влачим до септември. Като е толкова курназ да отиде в някое инфекциозно и да предприеме той самия първата крачка към имунитета на стадото, пък ако вируса мутира поне не си е стоял под юргана като останалите, чиито действия са пресилени. Давайте доценте с вас сме!
  • 127 gpub

    8 6 Отговор

    До коментар #125 от "Ганьос":

    Коя истина разбра? Истината е вируса се придава бързо и лесно. Истината ,че някой може да не разберат, че са го изкарали но някой ще умрат .И ако бройката на усложнените се увеличи няма достатъчно лекари и места за да бъдат лекувани .Мангъра ще си вдигне тарифата .Тоя освен вируса пари друго у главата му не се върти. Защо не помага както другите като е много в час? Интервюта и критики все едно докладва колега по живково време.
  • 128 Гост

    9 4 Отговор
    Благодаря за добрата статия и за адекватните въпроси на журналиста. Полезно е да чуем и различни мнения от медици, които не пропагандират масова психоза.
  • 129 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "петел":

    Психосан петел, къде прочете как доцента изтъква, че няма проблем относно короновируса?
  • 130 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #60 от "Друг гост":

    Италия е с най-висок процент възрастно население в ЕС. От там и голямата смъртност. За съжаление умират предимно хора, които имат и без това по няколко други болести. Много от тях естествено биха завършили земния си път и без помощта на короновируса.
  • 131 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!
  • 132 Recycle bin

    10 2 Отговор
    Доцента уж говори компетентно, само че малко ми убягва логиката в някои твърдения
    В Ухам епидемията затихвала защото 80% я били изкарали, което в техния случай е 8 млн. А може ли 8 млн да изкарат грип за има няма месеца?
    После той твърди че смъртността е 3-4%, но ако 8 млн са го изкарали значи е много по ниска.
    Сам си противоречи.
    А твърдението, че това което се случва в Италия е стечение на обстоятелствата, не ми звучи експертно.
    Може да е компетентен и за някои неща е прав, но като цяло ми звучи като недоволен, че е не е включен във въпросния щаб и затова критикува всяко негово решение.
  • 133 Dr Ayoubi

    4 3 Отговор
    Mnogo hubava statia ! Bravo !

    Коментиран от #147

  • 134 Сянка

    1 0 Отговор
    Сложете гривни на всички под карантина,полицейски за да се следят от сателит и да не могат да излизат от вкъщи,ТРЪП ще ни изпрати.
  • 135 Не на паниката

    12 0 Отговор
    До всички, които гледат камионите с умрели. Не забравяйте колко лесно се манипулират хората по медиите. Преди време по новините ни заливаха с новини за гражданска война в Париж и показваха пламнали автомобили, мургави младежи с маски и коктейли "Молотов", полиция с щитове - ужас! А приятели и познати в Париж ми казваха, че дори не знаят, че имало такива неща при тях... 400 умрели в Италия от корона вируса за един ден - звучи ужасяващо. Но имате ли информация за възрастта и съпътсващите заболявания на тези хора? По-горе има официални цифри. Забелязвате ли, че по всички телевизии пускат паниракьосани, ревящи и умрели хора, но никой не пуска нищо за оздравели??? Защо??? Хайде помислете?
    Към днешна дата: 245 000 болни, 10 000 починали, 87 000 оздравели.
    https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
    И пак - вземете малко книжки за управление на масите - току виж сте разбрали как ви правят на маймуни. А по темата - ако на Мангъров не вярвам, който е сред водещите специалисти в областта, не виждам на кого да вярвам. Ако ще жена ви е бременна, на УНГ ли ще ходите или при гинеколог...
  • 136 Дария

    9 2 Отговор
    Всичко е логично и разумно. Но интересно, че повечето хора се тресат от ужас. Аз нямам нито един болен в моето обкръжение. Контактувам с приятели от цял свят, те твърдят същото. На кое да вярвам? Тук малко ни вкарват и във филм - Не вярвай на очите си.
  • 137 Лекар

    6 2 Отговор
    Много е лесно да се говори, когато отговорността не е негова. Дали това интервю щеше да е същото ако той беше шеф на щаба.Уважавам доц. Мангъров, но знаем и много негови консултации, когато без лумбална пункция е отхвърлял невроинфекция, а пациента се е оказвал с менингит или енцефалит. Още повече, че когато си шеф на едно отделение, е необходимо не само да се биеш в гърдите, но и да си лекуваш и тежките пациенти, а не да ги прехвърляш към други болници. Всеки знае да лекува леки случаи. Да наистина смъртността е около 3-4 %, но ако това се случи на някой от нас или нашите близки питам дали тогава ще говорим за проценти. Това е нов вирус за целия свят и никой в момента не може да каже кои мерки са най-целесъобразни. Нека се поклоним към хората от щаба и към всички други професии - полицаите, които най-вероятно от седмици са на края на силите си. Дай боже да не се включат военните, които да изнасят мъртвите с бронетранспортьори. Гледката беше потресаваща.

    Коментиран от #142

  • 138 Абра Кадабра

    0 0 Отговор
    Може ли да чуем мнението ма на генерала спасител.
  • 139 Axa

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Лейка":

    Куха лейка
  • 140 2020

    4 2 Отговор
    Тогава излиза, че всички държави бъркат с политиката относно борбата с вируса и само доцента е прав, така ли? Сигурно има верни и грешни решения, но да си опозиция на цял свят, защото мерките са почти еднакви навсякъде, не го разбирам.
  • 141 На тоя

    3 5 Отговор

    До коментар #125 от "Ганьос":

    освен глупости в главата друго не му се върти.Газ пикае,че не е в щаба.А пък като не ти харесва сайта чети"фактор" да речем-там сте си лика-прилика.
  • 142 ManafMuncho

    0 1 Отговор

    До коментар #137 от "Лекар":

    Не виждам никаква логика в действията на щаба, на база на какво решиха ,че мерките не са достатъчни преид да са минали поне 10 дни от досегашните ? Колкото до ченгетата не съм ги виждал да работят, сега може да се опитват да крънкат пари от майките с деца, къде се разхождаме така ...
  • 143 Пирамида

    3 1 Отговор
    Абсолютно прав е доцента! Все едно да спреш вятъра! Този вирус е разработван и тестван години наред, преди да бъде пуснат сред хората и е само част от плановете на КАБАЛА за въвеждане на Нов световен ред. Карантината само ще допринесе за рецесията на икономиката в световен мащаб.
  • 144 някаква си там

    1 0 Отговор
    Доцент Мангъров,така е,но за да се стигне до тоз извод,че тези мерки не само не са ефективни(няма да обособявам),а дори и вредни,се иска все пак и малко мозък,който гаджито 2 ,както се видя-НЯМА.Ако ще и да измислите и тотално спиране,отново да са ефективни.Хората ще намират ''дупките'' в закона ,където може.А такива,вярвайте,има и сега.Пак ще пътуват и то тези,които ще го правят съвсем безцелно.Но тези,които има вили и животни в тях,които да нахранят,няма да могат. Но това според годжито 2,не е уважителна причина.Нека мрат животните от глад,защото годжито 2 така каза!Все пак тотално и няма начин да спрете живота,измет гербаджийска и долна!
  • 145 Д.-р Х

    7 1 Отговор
    А какво мисли доцента за препоръките на Световнатат Здравна Организация? Като има критики към сериозните мерки на правителството, защо не каже нещо и за това, което вече е правено и се е видяло, че работи? Не му ли е ясно на доцента, че никоя здравна система няма капацитета да лекува тежките случаи, защото за тях единственото лечение е да бъдат в интензивно отделение на респиратори? Ако пуснем вируса да "създава имунитет", тогава решението, което сме взели, е всъщност да унищожим възрастните хора в държавата, поне по-голямата част оттях. Знаете ли, че в Италия правилото е хора над 65 годишна възраст да не се слагат на респиратори, защото няма достатъчно и ги разпределят на по-младите болни. Затова там смъртонстта е толкова висока - защото имат най.-голямата продължителност на живота в Европа, имат много възрастни хора, а ограничен брой респиратори, и ги оставят да умират. Във Великобритания се очертава същото положение, защото ситуацията поради меките мерки е вече изтървана. Опитват да компенсират с помощ от частния сектор, но и техните респиратори няма да стигнат. Не ви ли е ясно също, че като всички респиратори са заети с болните от COVID-19, всички останали болни, които поради други заболявания може да имат нужда оттях, няма да имат достъп - а там възрастовите съотношения може да са всякакви? От най-малките, до хора в разцвета на живота си. Като разпространяват недомислия и скандални ненаучни мнения, защо си мислите, че всичките ви читатели са идиоти?
  • 146 Dr Ayoubi

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=uClq978oohY&feature=youtu.be
  • 147 Nick

    2 0 Отговор

    До коментар #133 от "Dr Ayoubi":

    "Да се затвори страната за такова нещо е безумно."-Само за това изявление биха го арестували в Китай и обесили!
    Показва че е чувал и за статистика без да може да смята! Да вземем 3 мил. българи да преболедуват но с експоненциално начално развитие и половината от 4% (2%) смъртност прави 60 хил. починали за 2-3 месеца. Кой е съгласен да пробва? UK- вече е на друго мнение май?
  • 148 Мангъров Мангъров

    1 0 Отговор
    На комуниста искам да му кажа две неща като е толкова убеден в твърденията си да отиде на първа линия при заразените и да помогне отстрани лесно се говори особено като не се носи отговорност.
    Да вземе да спре да дрънка за неща от който не разбира ,може да е инфекционист но това не го прави експерт по корона вирус,такива все още няма в момента се обучават.
  • 149 Някой си

    1 1 Отговор
    За съжаление развитието на ситуацията досега опровергава всички подобни 'капацитети' като доцента. Болшинството на одобрителните коментари могат да се дължат или на естествената /и елементарна/ реакция да обявяваме желаното за реалност, или на груба политическа пристрастност. Не ми е понятно как никой досега не му зададе фундаменталния въпрос, какво правим ако въпросните 70-80% заболели се случат в рамките на месец-два. Иначе е лесно да се размахват постулати от инфециологията със съмнителна валидност. И апропо, общата смъртност в световен мащаб не е под 4% както той твърди, а вече е 5.4%. И за съжаление тенденцията е към повишение.
  • 150 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "гост":

    Ти тия трупове видя ли ги?
  • 151 Иванов

    0 0 Отговор
    Тоя излекувал ли е angina kataralis!!!!???