Last news in Fakti

20 Март, 2020 06:31 16 502 35

Математик за коронавируса: "Ще стане още по-лошо, преди да тръгне към подобрение"

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • карантина-
  • ваксина

Щефан Флаше разказва своята теория за разпространението на коронавируса

Математик за коронавируса: "Ще стане още по-лошо, преди да тръгне към подобрение" - 1

"Досега няма признаци, че коронавирусът ще изчезне през лятото. И ще стане още по-лошо, преди да тръгне към подобрение." Математикът Щефан Флаше разказва пред ДВ своята теория за разпространението на коронавируса.

ДВ: Г-н Флаше, вече от два месеца в рамките на своята професура в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина Вие изучавате коронавируса. Какво открихте дотук?

Щефан Флаше: Наблюдаваме характеристиките и разпространението на КОВИД-19, следим и смъртността. Измерванията, които направихме на един круизен кораб, поставен през февруари под двуседмична карантина в Йокохама, много ни помогнаха да разберем по-добре вируса. Според тези измервания, смъртността е около един процент - като средна за всички възрастови групи. Разбира се, рискът нараства с възрастта. Над 50 години е опасно, над 60 години става още по-опасно.

ДВ: Какво точно се крие зад коефициента R, за който толкова много се говори напоследък?

Щефан Флаше: С помощта на този коефициент изчисляваме колко души заразява един вече заразен човек в рамките на една затворена група население. При коронавируса този коефициент се колебае. В началото един заразен заразяваше 2-ма до 2,5 други.

ДВ: А защо е толкова трудно да се установи колко точно са заразените?

Щефан Флаше: Ние смятаме, че има засегнати, които още не проявяват симптоматика, но вече разпространяват вируса. А тъкмо тези хора много трудно се откриват. Според нашите изследвания, между 10 и 30 процента от разпространителите на вируса все още не показват симптоматика. Всички стратегии за ограничаване на вируса се съсредоточават върху хората, които вече демонстрират симптомите. Така мнозина вече заразни хора остават незабелязани. Това е и една от причините за големите трудности, които срещат почти всички страни, опитващи се да забавят разпространението.

ДВ: Какво можем да научим от Китай и Южна Корея? Там вирусът се разпространи по-рано, отколкото в Европа.

Щефан Флаше: В Китай и в Южна Корея броят на новите заболели спада. Това е много интересно от гледна точка на стремежа ни да овладеем КОВИД-19 в световен мащаб. Тези страни съумяха да спрат разпространяването на вируса, въвеждайки драстични социални мерки, чрез които държат хората на разстояние едни от други. Когато вирусът се разпространява безпрепятствено, здравните системи бързо достигат пределните си възможности. Когато обаче успеем да намалим броя на хората, които се разболяват по едно и също време, ние разтоварваме здравната система, а това ни набавя ценно време да лекуваме болните и да работим над ваксините.

ДВ: Излиза, че така нареченото „социално дистанциране“ много е помогнало в борбата срещу вируса в Китай и в други страни.

Щефан Флаше: Тази мярка е ефикасна. Проблемът е обаче в това, че в мига, когато бъде отменена, броят на заразените отново ще нарасне, понеже голяма част от населението още няма имунитет. А това поставя правителствата в трудно положение. Мерките, които ограничават обществения живот и затрудняват всекидневието и икономиката, са прекалено тежки и могат да се удържат само за известно време.

ДВ: Какво означава това за Европа?

Щефан Флаше: Проблематично е, когато една страна започне прекалено рано да затваря училищата и да забранява обществени мероприятия, защото при това положение мерките ще трябва да траят по-дълго. Ето защо редица политици дълго умуваха кога е правилният момент.

ДВ: Има ли смисъл от ограничената свобода на придвижване и от затворените граници - мерки, въведени от редица страни?

Щефан Флаше: Ограниченията целят да не се допускат в съответната страна вече заразени хора. Това е смислена мярка, когато в тази страна заразените се броят на пръсти. Но ако вирусът вече се е разпространил там, тогава няма почти никакво значение дали още няколко души ще влязат отвън.

ДВ: ​​​​​​​Какво още може да се направи?

Щефан Флаше: По-мека мярка би било да се съсредоточим върху рисковите групи, но това няма да спре разпространяването на вируса. Ако не можем да спрем разпространяването на болестта, ние имаме поне възможността да изолираме онези, които са най-силно засегнати.

ДВ: Звучи така, сякаш няма скоро да се отървем от вируса.

Щефан Флаше: Трудно е да се каже колко дълго ще продължи. Досега няма признаци, че вирусът ще изчезне през лятото.

ДВ: Тревожите ли се от ситуацията?

Щефан Флаше: Всички трябва да се тревожим. Времената са трудни. И ще стане по-лошо, преди да тръгне към подобрение. В момента не можем да направим особено много. Просто трябва да проявяваме разум и да си набавяме информация само от благонадеждни източници.

Щефан Флаше е извънреден професор в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, където разработва математически модели на инфекциозни заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonim

    38 2 Отговор
    Без да си математик лесно можеш да се досетиш,тоя да сметне без пари как се живее и колко дни
  • 2 Справедлив

    48 3 Отговор
    Това е поредният кабинетен плъх, който се прави на пророк и гледа на хората като числа... Хората няма да издържат дълго на такива ограничения.... Икономиката - също

    Коментиран от #7

  • 3 Луддд

    19 2 Отговор
    Лятото ще има по голям купон
  • 4 Ботев

    38 3 Отговор
    Това си го знаем, да изчисли броя на безработните и гладните в края на годината!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ами човека

    5 6 Отговор
    си го каза..карантината работи само като намалява скоростта на разпространението но въпроса е дали може да се издържи докато се намери лек...защото за ваксина ще прябва сигурно година или повече а и после за колко време могат да се произведат поне 2-3 млрд ваксини ???идеята е ,че трябва повечето хора да се заразят...поне 70% и така който оцелее ще има имунитет и така без карантина вируса ще бъде спрян поради липса на преносители

    Коментиран от #9, #10, #12

  • 7 Така ама

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Справедлив":

    Вируса не се интересува от икономиката и от икономиката на хората! Ако се отмени карантината и броя на заразените скочи многократно, пак стигаш до същото - финансова криза,криза в здравеопазването и т. н. Може би, е най-сигурно когато излезе ваксина.
  • 8 Нема

    6 1 Отговор
    Нема такава държава и такива "учени" !
  • 9 Така ама

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "ами човека":

    Да напиша и до теб. Ако в един и същ момент броят на заразените скочи, ще има и много хора наведнъж в болница! Здравната система не може да издържи, на която и да е държава. Както ти го обясни лекаря, в един по-дълъг период едни оздравяват други влизат за лечение. Но става много бавно и свива икономиката с много. За това китайците хвърлиха всички усилия за да го спрат.

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "ами човека":

    Лечение се прилага отдавна, само че не и в малоумния ЕС.

    Коментиран от #14

  • 11 ти разлика

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "Така ама":

    между заразени и тежко болни правиш ли ?? защото аз за 8 години работа съм отсъствал поради болест половин ден и то защото видях , че просто няма да мога да изкарам деня на работа. много често зимата съм бил на работа с тепмература и кашляйки. ясно е , че ако имаш 39 градуса температура няма ка да работиш но това е само при 5-6% от заразените и то ако са над 60 години а те вече са в пенсия .тоест това което пишеш е грешно...естествено ако не си от тези работници които си вземат болбични само за да не работят ползвайки като предтекст леки или измислени симптоми

    Коментиран от #13, #15, #19

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 и как точно

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    се нарича препарата който лекува този вирус...защото китайците ползвали 30 продукта с които се опитвали да борят болестта.ако има лек защо има починали тогава ???не съм чел по аптеките където и да е по света да има лекарствен препарат....тогава няма да е необходимо китайците да строят десетки болници а ще го продават и хората ще се лекуват в къщи както от нормален грип
  • 15 Така ама

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "ти разлика":

    Така ама, не е така. В много европейски държави, вече са приети в болница доста 20-30-50 годишни. Може би ще се оправят, но са в болница с респиратори. При статистиката която е, здравните системи на държавите не могат да издържат. Италия вече закъса със само 30 хил. заразени! А ако се заразят 30 пъти повече? Или повече? Най-сигурното и евтино за икономиките е с ваксина.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 както казах

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "Така ама":

    по принцип хората са мързеливи и гледат да отсъстват по каквато и да е причина от работа...при нас има колеги които редовно с в болнички понеже кръстя ги болял...то и мен ме боли но ходя на работа.посочи източника със статистикака колко процента са тези млади заразени и постъпили в болницата. няма проблем да е на италиански или немски...живял съм в милано и чета преста им но не съм откривал такава статистика. сега съм в немскоговоряща страна и за тук няма такава статистика !!
  • 18 Еблю

    4 1 Отговор
    Този математик по коя формула си прави заключение, сигурно калкулатора му е развален?
  • 19 Кестен

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ти разлика":

    Е такива надъхани селяндури , разнасят заразите

    Коментиран от #20

  • 20 думата е

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Кестен":

    гевисенхафт но едва ли ще ме разбереш с балканският си манталитет. та преди 2-3 години имаше референдум в швейцария с въпрос дали да направят оптуските от 30-на 40 дена и хората гласуваха с НЕ защото това щяло да навреди на фирмите. а да не ти разправям как японците се отнасят към работата си...но това са друг тип манталитет. заради това ще си останете бедни ,хленчещи егоисти и мързеливци...80 % от останалите в България .
  • 21 Храна за размисъл

    4 1 Отговор
    Позаслушах се малко по Нова снощи какво обясняват разни министри и как се правят на велики и си приписват заслуги за ситуацията в Бг.Толкова повърхностни неща говорят за да прикрият истинските опасности следващи в резултат от извънредното положение,че чак се чудя кой им вярва?За състоянието на банките най-интересно е да отбележа,че се дават кредити срещу постоянен договор,но сега след като спряха работа толкова фирми и няма нищо сигурно какво ги толли постоянния договор,ако се залее борсата от съкратени безработни хора? Помоща за държавата да даде процент пари за да не се съкращават работници не е ли за да избегнем суматохата и това,че безработните отиват на нейната хранилка,а бизнеса спира да работи и държавата няма от кой да събира пари. Тази картинка защо не се забелязва и никой не коментира? И най-трагичното е,че паниката във всеки е за парите,тяхната липса,а тях някой ги печата. Не е жито или нещо друго да страдаме,че природата не ни дава,защо е тази истерия и паника хора?Действайте и правите нещата които можете и са от първа необходимост без да търсите пари,а удоволствие и удволетворение от свършеното, аз се научих да го правя и съм спокоен и доволен. Ситуацията идва да ви научи и промени,променяйте се,не чакайте да получите нещо различно от това досега,както коментирате пак ще се крадат и усвоят пари. Жертвата във вас говори и за това пак ще стане същото,защото мислите и възприемате действителността като жертви.

    Коментиран от #23

  • 22 виж таблицата

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Така ама":

    https://www.ilpost.it/2020/03/16/alto-tasso-letalita-italia/
    и после говори...последната колона са починалите до 50 години са 0,4 % . но не намерих статистика на приети за лечение по възраст

    Коментиран от #24

  • 23 Храна за размисъл

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Храна за размисъл":

    Само анализи и статистики не променят нещата.
    Искат се действия различни от досегашните и излизане от това бъдем водени и робуване на някой друг.Обединени само можем да се справим,а не разделени и отчуждени като прокажени както се прави в момента а подобни мерки.
    Хора,проблема се задълбочава от мерките които вредят повече отколкото да ви помагат.
    Вижте какво променя това хората с времето и паниката как ви въздейства и се запитайте това до какво води?
  • 24 Така ама

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "виж таблицата":

    Статистика от САЩ. 20 процента от приетите в болница на възраст от 20 до 44 години! https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/69/wr/mm6912e2.htm?s_cid=mm6912e2_w

    Коментиран от #25

  • 25 тоест

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Така ама":

    до към 55 години са около 20-на % ....смъртостта е около 1,5 %. но както казах повечето хора и при най-леки оплаквания търчат в болницата . просто трябва да се направят по-строги правила за приемане и така ще бъдат приемани само истинските случаи. а сега както е в България с тази нова пътека за корона дали не смяташ , че болниците ще се опитат да приемат пациенти които не са належащи само и само да успоят едни средства ?? ами нали така се точи здравната каса !!
  • 26 2каджия

    2 1 Отговор
    От къде знаят колко са заразените, и жертвите в китай! Тези режими лъжат! Лъжат за произхода на вируса, лъжат за всичко!
  • 27 Бай хой

    3 2 Отговор
    Истината е че ще оживеем ако не умрем. Още една истина за стотина доказани носители на вируса е престъпление срещу свободата на народа да се налага извънредно положение. Има двама починали носителя на вируса но единия е починал от сепсис в Пирогов а другия от инсулт в Бургас. Смятай.
  • 28 ДОКО

    5 0 Отговор
    А КАКВО КАЗВАТ КРАВАРИТЕ ПО ВЪПРОСА..
  • 29 мани мани

    1 0 Отговор
    http://coronavirus.eti.pw
  • 30 Станислав

    2 0 Отговор
    Остана строителите, фрезистите, стругарите и т.п. професии да си кажат тежката дума, иначе цирка няма да е пълен.
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Eтo eднa зaдaчкa зa 6 клac: При cрeднa прoдължитeлнocт нa живoтa в Бългaрия 75 гoдини, тo кoлкo души щe умрaт зa 1 гoдинa, a зa eдин дeн? /Брoй нa нaceлeниeтo 7000500 души/.
    Oтгoвoр: 92 112; 252
  • 32 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    МАТЮ МАТИК КАТО НАШИЯТ "УСМИХНАТ" КОНСТАНТИНОВ-СИГУРНО В ПОСЛЕДНА "КРИТИЧЕСКА" ВЪЗРАСТ !!!!
  • 33 незнайко

    0 0 Отговор
    ПАК НИЩО ЗА ПРОИЗХОДА !!! СЯКАШ СЕ СТРАХУВАТ ОТ ИСТИНАТА !!! СЪС СИГУРНОСТ ЦЕЛТА НА ВИРУСА Е УНИЩОЖЕНИЕТО НА ВЪЗРАСТНИТЕ И БОЛНИ ХОРА !!! САМО ТЕХНИТЕ ОРГАНИЗМИ ПРИЕМАЛИ ПО 10-20 ГОДИНИ ЛЕКАРСТВА НОН СТОП, НЯМАТ ВЕЧЕ НИКАКВА ЗАЩИТНА СИЛА !!! ЗАЩО КАЗВАТ, ЧЕ ЛЕКАРСТВОТО ЗА КРЪВНО Е ДОКАТО СИ ЖИВ А НЕ ЛЕКУВАТ ПРИЧИНАТА ЗА ВИСОКОТО КРЪВНО ??? ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ТОВА КОЕТО СТАВА СЕГА !!!
  • 34 СУПЕР КОМПЮТЪР

    2 0 Отговор
    те математиците от същото лондонско училище "по хигиена и тропическа медицина", казаха че Садам има химическо оръжие и до днес американците още го търсят, даже и в Сирия влязоха да проверяват
  • 35 плъха

    0 0 Отговор
    Докато излезе вакси-на,в къщи ли да седя,по тая логика да си тегля коршума,или новичока