Last news in Fakti

21 Март, 2020 16:26 7 438 35

Да забравим икономиката ли?

  • икономика-
  • извънредно положение-
  • димитър иванов-
  • проф. димитър иванов

Ясно е, че експорт, потребление, капиталови разходи, модернизация на индустрията, строителство, туризъм – ще са надолу още през първото тримесечие на 2020 г.

Да забравим икономиката ли? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някои казват да забравим икономиката, важно е да оживеем! Икономиката щяла да се възстанови.

Тези хора не разбират, че здравето на хората, на всеки един гражданин, на здравеопазването ни като цяло – е също икономика. Икономиката ни – показва здравето на нацията ни. А здравето на нацията ни – е икономика. Изключително сложна и важна икономика.

Системата на здравеопазването ни (публично и частно) обхваща над 20-22 процента от националната ни икономика.

Публичните разходи за здравеопазване са сред най-значителните и най-бързо растящите разходни пера за държавата. Секторът на здравеопазването и социалните дейности е сектора с най-голям ръст на заетостта през последните години.

Ако икономиката ни се развиваше както трябва и здравеопазването ни щеше да е качествено по-добро. Нещо повече − качеството на здравеопазването е сертификат за качеството на икономиката.

Тези неща са толкова взаимосвързани, че всеки студент ги знае. И е безумно да се противопоставят едно на друго.

А, дали се възстановява лесно икономика, всеки може сам да си отговори.

Вече 30 години се опитваме да възстановим икономиката си и държавата си и все още сме далеч от успеха. Нацията намалява, хората и младото поколение напускат България, смъртността ни е сред най-високите в Европа, а икономиката ни, която уж лесно щяла да се възстанови, е сред най-слабите, бедните и неконкурентоспособните в Европа. И все продължаваме да я възстановяваме.

В крайна сметка може и дано се окаже, че коронавирусът е доста по-малко смъртоносен и с по-малка степен на заразност отколкото сега се страхуваме, но нанесеният удар върху световната икономика, отрязването на снабдителните потоци, породените съмнения в предимствата на глобализацията, въведеният контрол, мерки за ограничаване, спиране и блокиране на търговските процеси, икономическият и финансов шок – ще нанесат неимоверни щети на всички национални икономики и оттук на техните национални системи на здравеопазване.

Нито монетарните мерки, нито фискалните мерки ще могат да отворят наново и бързо спрените заради карантината фирми и заводи.

Монетарните стимулационни политики няма да накарат потребителите да се завърнат в моловете, или пътуващите да се качат наново на самолетите, защото те днес са изплашени и тяхната сигурност, правилно, е над всичко.

Фискалните и данъчните улеснения по същия начин няма да накарат производството да рестартира.

Ако България разработи сериозен и агресивен коронавирусен бюджет, почиващ на комплексни мерки за преустановяване на коронавирусното разпространяване и на гарантиране и запазване на благосъстоянието на хората и на цялото ни национално стопанство; бюджет, който аз изчисляван на около 3-3.5 процента от БВП, то икономиката ни има шанс в рамките на около 3-4 тримесечия да издържи на една сравнително кратка рецесия.

Иначе, аз очаквам една по-тежка и дълга рецесия с материален шок за благосъстоянието на хората.

Първото тримесечие на 2020 г. вероятно ще завършим с негативен растеж. И фактически ще започнем да отброяваме месеците и тримесечията на рецесията – техническа или реална от края на второто ни тримесечие.

Но, отсега е ясно, че експорт, потребление, капиталови разходи, модернизация на индустрията, строителство, туризъм – ще са надолу още през първото тримесечие на 2020 г.

Рецесията е сигурна. Големият въпрос е с какъв арсенал от мерки и бюджет ще я посрещнем.

Да не плачем после за икономиката!

Автор: Проф. Димитър Иванов

Източник: "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    56 22 Отговор
    Не може да спрете икономиката на България заради вирус с 3% смъртност при това става дума за стари инвалиди ! Тази криза ще бъде дългосрочна за нас !

    Коментиран от #7

  • 2 да де

    92 6 Отговор
    Икономика и тиква са две несъвместими неща.
  • 3 Финансист

    19 44 Отговор
    Цял свят не работи като му се работи да ходи да помага в Александровска
  • 4 Последния софиянец

    75 11 Отговор
    След тази криза ще останат само фирмите на Герб.

    Коментиран от #24

  • 5 Случаен

    75 6 Отговор
    Така е,но ,,интелекта от Банкя,, няма капацитета това да го разбере...Вируса ще мине и отмине и тогава ще дойде истинския ,,мор,,.....
  • 6 Загрижен

    29 10 Отговор
    Тази статия я посвещавам изцяло на МАРА :D Тя си знае... Ето ма Маро на мен не вярваш... На, чети, какво ти е казал човекът, белким докачиш нещо...

    Коментиран от #23, #25

  • 7 Що бе

    35 14 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Икономиката страда не заради това, че ще загубим някой и друг дядка, а заради нарушен ритъм на доставки, преустановена работа и ненавременна реализация. Загуби ще има. Със сигурност.

    Коментиран от #13

  • 8 Някой

    37 13 Отговор
    Това е човека,който разбира от световна икономика.Той трябваше да е премиер на България,но след един несполучлив опит да стане народен представител, го изтеглиха в Лондон.Дано се сетят,тези,които трябва,да подготвят завръщанетж ме в България.

    Коментиран от #11

  • 9 Васил

    56 2 Отговор
    А защо не пуснат в отпуск министерството на туризма и културата в момента нямат никаква работа а получават заплати
  • 10 economist

    16 33 Отговор
    Тоя на снимката е специалист по нищоговоренето.
  • 11 Гост

    27 21 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Това е човека дето съветваше Гриша ФИЛИПОВ! Та цъфнахме и вързахме по онова време. В Лондон е щото го уреди един мащабен световен мошеник който го намериха удавен уж паднал от яхтата си. Неслучилата се далавера с БГ бе повод за удавяне. И какво казва " професора:? Че нещо не разбирам. Празни теории. Тея да ги развива на първокурсниците в Лондон. Не нам.
  • 12 Аха

    12 12 Отговор
    Бойко пускай болните и затваряй границите! В България са останали само безсмъртни с желание да оправят икономиката!
  • 13 Спартанец

    3 27 Отговор

    До коментар #7 от "Що бе":

    Умират нежизнеспособните още от времето на Спарта. Икономически ще умрат най- слабите без значение дали са наши хора или не. Сега е момента да се изчистят неможещите и наши дори. Само дано не им се даде 2-ри шанс след това.
  • 14 Тупангюро

    29 1 Отговор
    Ако смърта почука на твоята врата , и ти поиска най скъпите ти хора даже и теб ,,Спартанец" какво ще напишеш тогава ? Повярвай ми не ти го желая само ти задавам въпрос! Ще се надяваш ли за втори шанс?

    Коментиран от #17

  • 15 Иван

    32 3 Отговор
    Незнам защо някой мисли че да внасяш всичко отвън значи икономика или аз греша
  • 16 Хлорофил

    15 2 Отговор
    Влизаме в рецесия,шалалалала:)
  • 17 Спартанец

    7 11 Отговор

    До коментар #14 от "Тупангюро":

    Не си разбрал. Темата е ИКОНОМИЧЕСКА. Става дума за икономически обекти. 2-ри шанс за икономически неефективни фирми и фирмички. Аман. Четете и не разбирате.

    Коментиран от #20

  • 18 Behemoth

    26 3 Отговор
    Ква икономика бе магазинчета ,заложни къщи и дрехи втора употреба .... и харчене на евро пари от наще фирми...
  • 19 розово

    6 9 Отговор
    Имаме национално богатство което се казва ВЛАДИ горанов.
  • 20 Тупангюро

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Спартанец":

    Извини ме ! Тук за ,,нашите хора" си прав.
  • 21 Теория на конспирацията

    21 3 Отговор
    Началото на Новия Световен Ред, как започва налагането със страх, има ли го страха, има го, унищожаване на възрастното население натоварващи бюджетите, следват военно положение, частни военни образования, заплащане електроноо- така те следят по кодове какво купуваш, чипове - следене, дронове убиване и следене, съсипване на конкурентни икономики.
    Вирусът е най-хитрият начин.
    С удин куршум ще убият няколко заека, и хората ще благодарят на новия Антихрист, подлъгани че ги поробва за тяхно добро.

    Възможно ли е да е истина?
  • 22 Дрън дрън

    8 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Нещо повече − качеството на здравеопазването е сертификат за качеството на икономиката.

    Кубинското здравеопазване е много по-добро от американското, това значи ли, че кубинската икономика е по-качествена от щатската?
  • 23 Мара

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    Имам различна ценностна система от вашата, това толкова много ли ви пречи. За мен е просташко, за вас е правилно и нормално. Не знам на колко сте години, но съдейки от това, което пишете смятам, че е време да примете, че не всеки е съгласен с вас и не винаги вашата гледна точка е правилна. Спирам да споря с вас, защото възрастта, интелектуалното равнище и принципите ми го налагат. Лека вечер!
  • 24 Bai nudals

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния софиянец":

    Еми то вече отдавна,всичко е на герб
  • 25 Мара

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Загрижен":

    Професията ми несъмнено налага да сложа и един цитат: ,, разни хора, разни идеали". А Вие ми напомяте на един герой от друго произведение на Алеко...

    Коментиран от #27

  • 26 мистър Линч

    4 1 Отговор
    Да помислим за бизнеса!Младите на работа,старите под карантина и към Слънчев бряг!Революция трябва тука... Аман от икономисти и специалисти от школата в Симеоново.
  • 27 Загрижен

    2 8 Отговор

    До коментар #25 от "Мара":

    Мара, по правилния ви правопис съдя, че сте учителката или нещо близко до това. Фактът, че пишете на Вие, говори, че сте от едно по-старо поколение. В днешно време това почти никой не го спазва. Но, факт е, че когато човек няма необходимите аргументи почва да обижда. Спокойно, не сте наранила чувствата ми. Прощавам Ви. Но, погледнете се в огледалото и се запитайте: Страх ли ме е, че ковид 19 ще ме погуби? Ако сте честна със себе си отговорът ще е Да, страх ви е. Ами стойте си вкъщи, не излизайте. И да, имам право на мое мнение. И да, то е различно от вашето. Последно от мен. Човечеството познава две неща които са безкрайни. Първото е човешката глупост. Второто е вселената. Но за последното нямаме сигурни доказателства че е истина. ;)
  • 28 Възраждане

    3 0 Отговор
    Да ти кажа ли защо трийсет години не можем да си възстановим икономиката? Аз мисля, че всички знаем отговора.
  • 29 Тодор Живков

    4 1 Отговор
    Много правилен въпрос. А умрелите от глад през това време и то не само възрастни и болни, а и деца. Борисов и Каракачанов въобще имат ли мозък и защо убиват България? Cрeднaтa възрacт нa пoчинaлитe oт вируca в Итaлия e 79,5 гoдини. Към 17 мaрт eдвa 17 души пoд 50 гoдини ca пoчинaли oт бoлecттa. Вcички жeртви в Итaлия пoд 40 гoдини ca мъжe cъc ceриoзни прeдхoдни зaбoлявaния. Дoкaтo дaннитe, публикувaни във втoрник, coчaт ръcт в брoя нa зaрaзeнитe c 12,6%, oтдeлнo прoучвaнe пoкaзвa, чe Итaлия мoжe дa пoдцeнявa рeaлния брoй cлучaи, пoнeжe тecтвa caмo пaциeнти, прoявявaщи cимптoми.
  • 30 Moга да съм възпитан и ползатворен

    0 0 Отговор
    Важно е да има оправия в красивия смисъл !

    АМИН !
  • 31 Не те е срам !!!

    3 3 Отговор
    Язък ,че си ПРОФЕСОР !!! Човекът е на първо място !!! Ама вие ДРУГАРИТЕ ЧЕРВЕНИ -икономика,пари и пак парите !!! Ами нали ХОРАТА ви РАБОТЯТ !!! А като няма кой да работи,няма и икономика !!! НАЛИ така разбихте и държавата като не мислихте за хората и им давахте мизерни заплати !!! ИКОНОМИКА ще има , КОГАТО се грижите за ХОРАТА,които ви РАБОТЯТ !!! Понимаеш ??? Това е от мен-ФАКТ !!! И още нещо -ХОРА !!! СТОЙТЕ СИ ВКЪЩИ !!!!!! Тя (икономиката), работата -НЯМА да ИЗБЯГА !!!
  • 32 бай Ван

    7 0 Отговор
    За да стане България нормална държава, тя трябва първо да се раздели с пожарникарите от ГЕРБ и усвояващите всякакви фондовете елити в парламента, където се правят всички финансови фокуси в държавата.

    След което да се започне на ново изграждането на държавата без фокуси.
  • 33 someone

    7 1 Отговор
    от тази криза огромна маса хора ще останат без работа, фирмата където работих заедно с още 20 човека закри преди няколко дни и не вярвам да сме само ние.
  • 34 СТОЙТЕ СИ ВКЪЩИ !!!

    7 5 Отговор
    За да има ИКОНОМИКА,първо ТРЯБВА да спазим дисциплината СЕГА !!! За да сме здрави и да можем да работим след това !!! Ако не спазваме правилата СЕГА, УТРЕ ще е късно !!! Човешкият живот е на ПЪРВО място !!! ИКОНОМИКА се възстановява със ЗДРАВИ хора !!!
  • 35 безпартиен

    4 1 Отговор
    Абе,разбра ли някой този професор какво предлага,щото аз прочетох само констатации които и ние без икономическо образование пожем да направим?Какво предлага???