24 Март, 2020 13:02 15 157 77

Писна ми от фалшиви новини

  • фалшиви новини-
  • фалшива новина-
  • олег хинков-
  • проф. олег хинков-
  • свински грип
Писна ми от фалшиви новини - 1
Снимка: 24 май
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повод да напиша това е поредната лъжа, изречена по БНТ, която вече 3 пъти изтрих от групата, но съм сигурна, че още 50 пъти ще я пуснете, защото НИКОЙ не си дава зор да отиде да провери нечие изявление, преди да започне да го разпространява.

Става въпрос за интервюто на проф. Хинков в „Денят започва“, в което първите му изречения са следните:

През пролетта на 2009 г. само за един месец в България умряха 4000 души от свински грип… За съжаление, тогава жертвите бяха предимно млади хора – най-вече родилки и бременни жени.“

Знаете ли, че точно за 5 минути намерих данните за смъртността през 2009 г.? Питам се защо никой друг не реши да отиде да ги потърси!

Първо, не ви ли прозвуча странно твърдението, че най-малко 2000 (щом ще е предимно, значи поне 50%, нали така?) бременни и родилки са умрели за ЕДИН МЕСЕЦ, и никой, дори жените в БгМама не са се усетили? Та това е абсурдно!

Второ, данните за причините за смъртността в България се откриват за секунди в сайта на Националния статистически институт и те идват от здравното ни министерство. И показват, че за ЦЯЛАТА 2009 г. умрелите от грип и пневмония са общо 1585 души. Те са с близо 200 по-малко от умрелите по същата причина през 2007 г. (1773) и 2008 г. (1779). За какви 4000 жертви за един месец говори „професорът“? Къде са отчетени тези жертви? Откъде взима подобни бомбастични числа изобщо? Ще го подведе ли някой под отговорност? Ще подведе ли някой под отговорност и Емил Кошлуков, който позволява да се сипят всякакви лъжи по държавната ни телевизия?

Защо НИТО ЕДНА медия не си даде зор да отиде и да погледне данните, преди да препечата това изявление? Свобода на словото ли е това, или мързел и свобода на простотията и лъжата? Аз ли трябва да си губя времето да оборвам постоянно такива безумия?

Моля ви, освен лична хигиена, да започнете да поддържате и информационна такава! И ще бъда много благодарна, ако някой адвокат ми каже как мога да подведа под отговорност журналистите и експертите за фалшиви новини. Защото вече МИ ПИСНА ОТ ТАКИВА!

Ето и връзките към данните, които можете сами да проверите. Оттук можете да си изтеглите данните за 2009 г., да отворите таблицата ексел на шифта AI_T9 и сами да проверите. Файлът е най-отдолу на страницата, където пише „Електронна версия на публикацията „Здравеопазване 2010“ – https://www.nsi.bg/bg/content/2943/%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-2010?fbclid=IwAR0vLHEbWjK9ImFsmr2m2gsuW0M-LPcIl4RDngbm2UZv4vRg8UnyC6oKeIw

Автор: Даниела Пенкова, "24 май"


Поставете оценка:
Оценка 4 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сух

    45 6 Отговор
    Кошлука си е дърто мекере.. Кой го назначи?

    Коментиран от #35

  • 4 The ghost

    40 9 Отговор
    Защо БНТ да е отговорна за думите на госта?

    Коментиран от #11, #40

  • 5 Гост

    47 14 Отговор
    Именно! Точно така! Браво! И на мен ми писна точно от лъжливи новини и винаги съм се чудел кой и как ги контролира! Особено в положението /извънредно/, в което се намираме сега, такива "новини" следва да се третират като престъпление и разпространителите следва да се осъждат ефективно, по бързата процедура!

    Коментиран от #36

  • 6 финци

    15 1 Отговор
    преброяване на дивите зайци......
  • 7 к7рчо

    37 2 Отговор
    За секунда в подсъзнанието си филтрирах тази "информация" като нелепа и продължих нататък без да слушам. Лошо е, че "журналистите" търсят сензация и пари, не информация.

    Коментиран от #50

  • 8 Корекция

    42 35 Отговор
    Добре де, според авторката 1600 починали от грип малко ли е!? Да, не са 4000, но не са и 20. Не и разбирам логиката...

    Коментиран от #12, #72

  • 9 Ааааааааааааа

    11 0 Отговор
    Та ка ли!
  • 10 ДЕМОКРАТ

    28 14 Отговор
    Ами провери, ма другарко Пенкова.И ако нещо не ти харесва, ВЕДНАГА сезирай КАСКЕТА.Какъв е проблема?!
  • 11 Гост

    39 9 Отговор

    До коментар #4 от "The ghost":

    БНТ не е отговорна за думите на госта си! За думите си отговаря той, при това задължително трябва да му се потърси наказателна такава, защото изявлението му е в национален ефир! Отговорни са и останалите медии-преписвачи, които подхващат думите и ги развяват наляво и надясно, без да си направят труда да ги проверят! Те също трябва да понесат своята отговорност!
  • 12 Гост

    21 13 Отговор

    До коментар #8 от "Корекция":

    Не разбираш, защото толкова ти е капацитета!

    Коментиран от #15

  • 13 Решението!!!

    18 11 Отговор
    ЗАКРИВАНЕ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ СЕГА.
    Ще се спестят много пари на държавата, ще се осигури работна ръка от всички партийци. Ще спре разделението и ще последва СЪЕДИНЕНИЕ, девизът ни СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА. Капиталистите да връщат всички присвоени пари от НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ, БИЗНЕСЪТ ДА БЪДЕ НАЦИОНАЛИЗИРАН, да се създаде ЦЕНТРАЛИЗИРАНО ДЪРЖАВНО-ПЛАНОВО УПРАВЛЕНИЕ НА ИКОНОМИКАТА от ДЪРЖАВЕН НАР КООП. КАПИТАЛИСТИТЕ да се влеят, като работна ръка към населението. Капиталистите са не малка неусвоена работна ръка във момента. Икономиката ни да се ориентира към всички надежни и доброжелателни ДЪРЖАВИ към човечеството. Да се забрави лошото от партиите и Президента да състави правителство, като го подбере от цяла България на базата на квалификация и опит. Това е просто и функциониращо.

    Коментиран от #48, #56, #77

  • 14 The ghost

    39 11 Отговор
    Забравих да питам лелчето, защо да вярваме на. НСИ след като скоро сами казаха че са манипулирали данните с които работят
  • 15 Госあ

    10 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    😂 е от такива капацитети е изградена демокрацията.
  • 16 Гошко

    7 4 Отговор
    Споко, то в БГ отдавна всичко е фейк нюз. Причини много, особено политически. Кучетата си лаят, керванът си върви. Просто БГ!

    Коментиран от #61

  • 17 И аз го гледах...

    21 10 Отговор
    И написах че това е един изкуфял дъртак. Какви 4000 какви пет лева????
  • 18 Чичо Гошо

    13 8 Отговор
    Браво, Дани. Но като те гледам каква си хубава ти предлагам истински нежен секс там на полянката зад теб. Хубавица. Искам само хубави жени да пишат истински новини.
  • 19 Независим

    26 1 Отговор
    По принцип смъртността в България за 1 ден е около 300 човека ,а раждаемостта 170,като етн.българи са около 85..Сами си правете изводи за какво иде реч.

    Коментиран от #63

  • 20 Пако

    12 12 Отговор
    И сега,русата коВра иска да ни убеди че,
    Кошлуков работи против великия ни Вожд????
    Е това ако не е фалшива новина...,,здраве му
    кажи.Тези, наистина мислят че,всички сме
    Идиоти....да,да ама не
  • 21 Я па тая

    6 12 Отговор
    Алоууу другарко. Аз си седя и чета доста новини. Ако тръгна да проверявам всяка някой трябва да ми плаща доста пари. А и нямам необходимия ресурс да го правя качествено. Има си прокуратура и съд които да вземат необходимите мерки по въпроса. Така, че каквото изкарвате тука - такива са и коментарите.

    Коментиран от #27

  • 22 Отчаян

    10 9 Отговор
    Какво се учудваш г-жо Пенкова.То има ли нещо нормално в България като управник.МВР министър-бивш шофьор на знаем кой,най новия министър хореограф(много разбиращ от води и водни ресурси)хидроспециалист.Един с много апартаменти и асансьори дирижираше почти всичко в БГ.Една дето не прави разлика меду държава и столица на такава-шеф на парламента,а пък най отгоре един абсолютен олигофрен-шеф на гетото България(прекрасна страна докарана след успешното управление на Винету до гето).Е това е картинката
  • 23 NSDAP

    6 17 Отговор
    Болшевишкият отпадък Даниела Пенкова пак се обади.Другарко Пенкова,ако навремето гяурите не бяха на власт,а истински българи като Стефан Стамболов или като Васил Радославов, България нямаше да падне под СЛАВЯНСКО робство,но уви.
  • 24 az #Победа75

    24 9 Отговор
    Според госпожата през 2009г. от грип са умрели 1585 души. Дотук от коронавируса са починали 3-ма...

    А кажете защо едни и същи управляващи през 2009г. не изключиха "държавата", а през 2020г. я изключват????
    Явно причините не са в "епидемията", нали???
  • 25 az #Победа75

    8 7 Отговор
    Според госпожата през 2009г. от грип са умрели 1585 души. Дотук от коронавируса са починали 3-ма...

    А кажете защо едни и същи управляващи през 2009г. не изключиха "държавата", а през 2020г. я изключват????
    Явно причините не са в "епидемията", нали???
  • 26 Пламен

    4 3 Отговор
    Данните за смъртноста са като много други данни, които събираме без да ни интересува истината и дали в действителност са такива. Писани на времето абсолютно безотговорно.65
  • 27 Я па тоа

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Я па тая":

    Това че си и.Деот си е твое право и постижение, и никой не може да ти го отнеме ! А разликата между истинските и фалшивите новини много лесно се хваща , но си трябва и акъл ! А този "четирихилядния професор" , някой знае ли по какво е професор ?

    Коментиран от #29

  • 28 да ама не

    24 7 Отговор
    Гуспужа, в смъртния акт не пише умрял от свински грип, а умрял от сърдечна недостатъчност, от дихателен проблем, полиотганна недостатъчност, или съпътстващото обострено хронично заболяване. Всичко това обаче е причинено от свинския грип. Прфесорът сигурно знае малко повече от Вас и една екселска табличка?
  • 29 Я па тая

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Я па тоа":

    Хващат се друг път. 1 ги хване 2000 не.
  • 30 Йордан Симеонов

    13 3 Отговор
    Имайте предвид че значителна част от възрастните хора умират вследствие на вирусни инфекции (грип и подобните респираторни вируси, кактъвто е и Ковид-18), но като причина за смъртта се записва просто сърдечна недостатъчност или някакво друго хронично заболяване от което е страдал човека....

    При нормални обстоятелства, на никой от тези 3-ма починали досега човека, нямаше да м се сложи като причина за смъртта вирусната инфекция... Ами инсулт, инфаркт или подобно.

    И затова официалната статистика не е меродавна в случая... Повече вярвам на въпросния лекар за числото 4000. А това че са предмино млади и родилки - вероятно е грешка на изказа. Искал е да каже че е имало и не малко такива....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Жоро

    11 6 Отговор
    Гледам госпожата яко храни всички в коментарите, които не са на нейното мнение. Направо ги трийте, госпожо. Нали това искате. Да се борите с лъжата и да остане само истината. Така де, вашата истина...
  • 34 пулио пулев пулистия

    14 9 Отговор
    Поредната мИсирка,която не е инфекционист а дава мнение.
    За нейно сведение всяка година от грип умират хиляди българи,не заради грипа а заради намалена имунна система.Така че проф.Хинков е прав.Всичките мисирки станахте доктори,и продължавате да сеете паника сред хората,заедно с правителството.Писна ни от всички медии да говорят едно и също
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ИМПЕРИАЛИСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Само не разбрах защо в сайта не пише за починалите от СВИНСКИ грип???
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 не син

    12 3 Отговор
    Докато има такива "професори", които без проблем издрискват "професионално" подобни "факти" и "журналисти" даващи им трибуна без елементарна проверка ще съществуват дезинформация и фалшиви новини ! Трагичното обаче, е че съществуват безмозъчни твари като коментар 8 "Корекция", който не вижда развика между 1 600 и 4 000 умрели за месец ! При това почти всичките родилки !!!
  • 39 леле мале

    10 3 Отговор
    Написалата статията Даниела Пенкова трябва само да прочете коментарите и ще се откаже завинаги да търси истината ! За кого ? За тълпа агресивни илитерати псуващи на воля ?
  • 40 Чичо Тони

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "The ghost":

    БНТ е отговорна за качеството на журналистите, които работят в нея. Те не са слушатели във фризьорски салон и трябва да са подготвени по темата, която водят. Отделно е да имат обща култура, която да им светва червена лампичка всеки път когато чуят някоя изцепка. Ама днес куцо и сакато се занимава с журналистика (пардон с търсене на скандал).
  • 41 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    3 5 Отговор
    ДА СЕ КАСТРИРА АМЕРИКАСКОТО МЕКЕРЕ КОШЛУКА И ДА СЕ УВОЛНИ ДЕТО ПУСКА ЛЪЖЛИВИ НОВИНИ. ТЕ В АМЕРИКА СА ГО УЧИЛИ ДЕ ЛЪЖЕ УБЕДИТЕЛНО.
  • 42 шопен

    7 6 Отговор
    С такива неща би трябвало да се занимава онова лице Гешев. То ако се преследваха източниците на лъжливи новини Борисов до сега за такива новини да е осъден на 100 г. каторга и 1000г мълчание. У нас такива неща не стават?
  • 43 вуйна

    1 4 Отговор
    Pokrai covid19 razbrah kolko profesori ima v Balgaria.Interesno niakoi da izchisli na glava ot naselenieto kolko se padat! E normalno e pone edin ot tiah da sgreshi.Drugite nali sa pravi
  • 44 cornholio

    4 4 Отговор
    1585 пак са доста повече от 3 нали така...
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 и те така

    9 4 Отговор
    Професор Хинков е безспорен авторитет в българската медицина, не пишете идиотщини. Такива хора се слушат с лист и химикал. Водете си бележки, защото почти не останаха.
  • 48 Реалист

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Решението!!!":

    Много си ограничен с мислене от първобитната епоха.
  • 49 Крис

    2 7 Отговор
    и без да търсите справка от НСИ е пределно ясно,че този откровен олигофрен е за Карлуково,но не разбирам до кога тия от БНТ ще държат на работа тоя малоумен швестер като водещ.Ако имам възможност бих го удушил с два пръста това гелосано педерасче...
  • 50 соросоидни кърлежи

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "к7рчо":

    добре не са 4000, а защо да вярваме на държавна статистика,може пък повече..Питайте г-н Горанов за това какви цифри бяха измислени от НСИ за нашия растеж...
  • 51 браво ма МИСИР

    7 4 Отговор
    Честно си признавам, досега не бях срещал неин материал. Специално проверих каква е, завършила е икономика някъде си.

    Нормално е да критикува професор по медицина с 40 години практика, и то на неговата територия, няма какво да очакваме друго от такива специалистки.
  • 52 гост

    2 2 Отговор
    Аз също се хванах на числото,защото го казва професор и се ядосах,че сме ги изпуснали тези млади хора ,особено родилките.Предполагам ,че професора просто е сбъркал числото,едва ли е седял да ги брой един по един ,освен ако не е професор по статистика,Мисля,че МЗ дава данни на статистиката,а не обратното.
  • 53 един от многото

    2 2 Отговор
    ..фалшивите новини са с определена цел..в случая целта е да се всее паника..това е поръчението...
  • 54 никой

    4 1 Отговор
    Чак пък толкова? Да тръгна да се хващам за всяка дума, за всяка цифра, че чак справки да правя, да слушам всеки професор... Целта на професора е преувеличаване на пораженията от свинския грип, за да се омаловажи риска от коронавируса.
  • 55 Оптимист

    2 2 Отговор
    Като се замисли човек и 1585 умрели от грип на година не са малко, но това никога не е предизвиквало такава паника, ограничения и криза.
    Надявам се да не стигнем това число.
    Убеден съм, че ще се окаже, че е можело да се справим и без да си съсипваме икономиката, но страха и паниката разрушават всичко.
  • 56 8836

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Решението!!!":

    Поне да имаше нещо смислено написано. Президента ти няма право да избира или да прави опит да мисли. За това са другарката уж вице Йотова и другарката Нинава .Вече свиха и сърмите на генерал Деси .-наказана и ограничена от социални изяви.
  • 57 цачо

    2 3 Отговор
    Браво момиче!
    Между другото ,в България няма нито една свободна телевизия!Всичко се върши под диктат от властимащите!
    Ще започна да се учудвам,ако се пишеха верни работи и се говорят такива по българските телевизии,но уви....
  • 58 Червени боклуци.

    4 6 Отговор
    Този така наречен професор е, като Румен Гечев. Некадърници, землянкаджии. Ушна кал.
  • 59 Славчев

    5 1 Отговор
    Госпожо пристъпвате към въпроса много емоционално. Възможно е да сте права, но има вероятност професора да има по точни данни от статистиците. В залеза на своя живот човек се приближава към Бога
    т.е. към истината и според мен трудно би си позволил да слезе на нивото "безсмъртните". Ако Господ е решил и статистиците и господарите им, може би, някой ден ще запеят мелодията, която ни тананика д-р Хинков.
  • 60 Холмс

    3 0 Отговор
    боя се, че ползването на официални източници не освобождава мислещите да ползват главите си, при анализ на информацията, която по презумпция и по принцип е манипулирана от този когото обслужва
  • 61 лзд

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гошко":

    марш в UK
  • 62 Стефан

    1 1 Отговор
    Алчни за пари копелдаци, всяка година вдигат бюджета на здравното министерство и ВСЕ НЕ ИМ СТИГАТ парите, ще се намери ПОНЕ ЕДИН честен човек да направи одит на тези мерзавци, все си мислех че ЧСИ са най големите мародери, но ще се окажат братята на доктор Менгеле.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Горда Стара Планина

    4 0 Отговор
    Яко цензурата , това и по комунизма не е било .
  • 69 Факт

    2 0 Отговор
    Ренета Инджова каза как се прави статистика.Стъкмистика!
    По тая статистика и децата от яслата трябва да са гласоподаватели!
  • 70 българинa

    2 0 Отговор
    "Новините" в България са пълни лъжи и измислици. Това е причината българите да не вярват нито на журналистите, нито на политиците. Кой с всичкия си, може да им вярва, след като всички знаят, че те си вадят хляба с лъжи.
  • 71 Фактология

    0 0 Отговор
    За вашата лична хигиена не знам,но знам,че моята Лична хигиена успях да я съхраня и благодарение на нея продължавам да оцелявам в този безумен свят изпълнен псевдо политици и платени драскачи в полза на олигарсите..Официалните данни са за блаженно вярващите, които отказват да погледна реалността и завират главите си в пясъка като щрауси..Така,че вие задръжте вашите, а ние нашите данни.
  • 72 Николай

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Корекция":

    Напиши статистика на смъртността в Гугъл и ще намериш данните от НСИ. Включително по окръзи, градове, видове болести и тн. Средно е около 108 000 на година. Е ако има завишение с 4000 няма ли да направи впечатление на някой отговорен фактор.
  • 73 Николай

    0 0 Отговор
    2007 - 113 004
    2008 - 110 523
    2009 - 108 068
    2010 - 110 165
    2011 - 108 258
    2012 - 109 281
    2013 - 104 345
    2014 - 108 952
  • 74 Георги Господинов

    2 0 Отговор
    Жертвите на пишман журналистите и канените от тях събеседници са много повече от всички жертви на годишна база в държавата България . То не бяха милярди ,които се превръщаха в хиляди и обратно , то не бяха 10пъти които се превръщаха в 10%,То не беше въпроса на топ журналистка в БТВ ; кога щяли да доведат Цветан Цветанов от Белград ,казано 4 пъти / разбирай Цветан Василев / ,но после се говореше ,че Цветанов избягал и той в Белград ,То не беше вдигане на някакви цени 3 пъти /разбирай 3 % / То не бяха 2500 американски танка които идвали да се дислоцират в България и се готвело нападение срещу Русия . Аман от фейкове.
  • 75 Димчо Несторов

    2 0 Отговор
    Крайно време е наистина да бъдат осъдени журналисти и тролове разпространяващи невярна ,лъжлива и подвеждаща информация . Ако някой търговец волно или неволно подведе клиента си плаща със глоби и затваряне а за тези пишурки няма отговорност.
  • 76 незнайко

    0 0 Отговор
    Браво на тази госпожа. Това е човек който мисли а не като кон с капаци . ПРАВА Е !
  • 77 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Решението!!!":

    Веднъж е правено нещо подобно - плодовете му берем сега. Такова нещо няма как да се случи тук. Не и с хората каквито сме