26 Март, 2020 06:30 6 488 20

Как Япония се справя с коронавируса. Един важен урок за всички

  • япония-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ковид-19

Едно е ясно: от японския опит бихме могли да извлечем важни поуки

Как Япония се справя с коронавируса. Един важен урок за всички - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Япония има сравнително малко случаи на коронавирус - въпреки близостта до Китай. Защо там е толкова спокойно? Едно е ясно: от японския опит бихме могли да извлечем важни поуки.

Японците се разхождат под разцъфналите вишневи дръвчета в парковете из страната. Радват се на пролетта, любуват се на розовото великолепие и се снимат под него. "Ханами - обичаят да се съзерцават цъфналите вишни, е най-важният празник за нас, японците", казва един посетител на парка Уено в Токио.

Само 14 000 теста?

Контрастът с Европа не би могъл да бъде по-голям. До вторник (24 март) в Япония имаше само 1128 заразени с коронавирус и 42 починали. Броят на заболелите се покачва минимално. А всъщност би трябвало да е точно обратното. Защото Япония е гъсто населена, има силно застаряващо население и тесни контакти със съседен Китай. Въпреки това правителството предприема твърде меки мерки. Всички училища в страната бяха затворени две седмици преди пролетната ваканция, отменени бяха и всички големи мероприятия. Магазините и ресторантите обаче останаха отворени. А броят на японците, работещи от вкъщи, е малък.

Слабото разпространение на Ковид-19 в Япония първоначално събуди подозрения, че истината се прикрива съзнателно. Макар че има възможност да изследва по 6000 проби за коронавирус дневно, в Япония досега са направени едва 14 000 теста - т.е. 20 пъти по-малко, отколкото в Южна Корея.

Експерти от японското Министерство на здравеопазването обясняват, че тестовете съзнателно се ограничават само до региони, в които има много случаи на заразени. "Малкият брой на взетите проби се дължи на това, че властите искат да запазят наличните ресурси за тежките случаи, които могат да се появят", казва германският политолог от университета в Токио Себастиян Маслоу.

Стриктна хигиена от ранна детска възраст

Има и други важни разлики: в Япония залагат на превенцията. Още от най-ранно детство японците дисциплинирано се придържат към някои най-елементарни хигиенни правила. "Миенето на ръце, жабуркането с дезинфекционна течност и носенето на предпазна маска са неотменима част от нашето ежедневие, дори и да няма епидемия", казва една майка на две деца. Затова цялото общество лесно свикна с извънредните мерки, въведени от февруари. Във всички магазини и на входа на всички фирми бяха поставени дезинфектанти за ръце, а носенето на предпазна маска стана задължение за всеки гражданин.

Още преди епидемията от коронавирус в Япония се ползваха по 5,5 милиарда предпазни маски на година - средно по 43 на жител. Този процент се увеличи после толоква радикално, че търговската мрежа вече не успяваше да задоволи търсенето. Въведоха се и ограничения за купувачите. Хората търпеливо чакаха на опашки пред магазините в продължение на часове, за да получат полагащия им се брой предпазни маски. Много от магазините започнаха да предлагат парчета плат или хартиени филтри за кафе, придружени от указание как човек сам да си изработи маска за носа и устата. Масовото използване на тези маски явно значително намали риска от пренасяне на заразата.

С оглед на тези успехи премиерът Шиндзо Абе реши да не обявява извънредно положение в страната, а японците дори вече постепенно се връщат към нормалното си ежедневие. Частните школи за уроци вече отвориха врати - там децата седят в проветрени помещения с отстояние едно от друго. Отворени бяха и първите увеселителни паркове. В тях не се допускат само хората, които имат повишена температура.

Япония не допуска граждани на ЕС

Въпреки това правителството се опасява от евентуална втора вълна на зараза. Затова е предвидено след ваканцията да отворят училищата само в онези региони, в които няма случаи на Ковид-19. Големите мероприятия остават забранени. Вниманието на властите сега е насочено предимно към чуждестранните посетители. От събота насам границите на страната са затворени вече не само за южнокорейци, а и за всички граждани на ЕС. С право на достъп са само онези, които имат постоянно местожителство в Япония. Пристигналите от Европа обаче задължително се поставят под карантина за 14 дни. Тези мерки остават в сила до края на април.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    52 0 Отговор
    Да поясня пак, там има дисциплина, и няма всяване на страх и паника, което мн пъти съм го писал че води до болести, второ, нация преживяла две атомни бомби, от вируси ли да се притеснява, та затова господа от дойче зеле,
  • 2 KAVKAZ POWER

    5 5 Отговор
    Skoro shte razberete , che neshtata se promenyat samo za edno denonoshtie...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Васил

    35 3 Отговор
    Само че Япония няма премиер пожарникар
  • 5 Сашко

    12 6 Отговор
    На DW пропагандата не четем
  • 6 Усмивката

    8 4 Отговор
    Айде/ Пак киорфишеци.Каква е тази фалшива новина. Погледнете колко несъстоятелни са твърденията на нашите мародери.Вирусът , за разлика от досега познатите , се държи необичайно . Заразен от Корона 19 ,проявява симптоми , демек разболява се на 13 ден от прихващането. Но.... започвч да заразява околните на 5 ден!!. В този промиждутък от 8 дена , нито той ,нито околните подозират че вирусът се разпространява .Когато , по сега действащите правила установят повишение на температура и болки , вече е прекалено късно да се реагира и дори тества. Макър тесването да е задължително , дали не се касае за обокновенна настинка. Защото този човек вече е заразил мнозина. Заради това откривателя на ваксината за еддра шаркаЕдуард ДженърПрочети още на: Ваксината против едра шарка и нейният откривател – Едуард Дженър препоръчва и да се тества колкото може повече населениетои близките контакти

    Коментиран от #8

  • 7 Тост

    12 9 Отговор
    Не схванах какви са поуките!
    Японците са силно "роботизирано" общество... налага им се да живеят така както им кажат.На това някои му викат дисциплина, но не е!И те са лишени от много свободи в живота.

    Коментиран от #14

  • 8 Усмивката

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Усмивката":

    Пребира се мъж от с полет от чужбина при семейството и децата си (десетина на брой). Поставят го под карантина 14 дена. В самолета или на аерогарата прихваща вирус. На 5 ден вирусът е вече изявен и започва да се излъчва със слянка и пипане. Заразява десетте си деца и женка си, булката.Тя оди из маалата и и вика като обезиумала. Дечицата пъплят на воля по улицата пред бараката....Това ли са мерките които щаба ни налагат
  • 9 Радо

    8 3 Отговор
    Значи оризът е ваксината!!!!!!!!!!

    Коментиран от #19

  • 10 Усмивката

    9 2 Отговор
    Ето . Генерала с униформа , тази сутрин,препоръчва да се носят маски ....само , от болни. Но, ...болен и заразен са две категории според СЗО. За това от там отново препоръчвам ...тествайте, тествайте, тествайте!!....Чуйте ,,професора " хирург....,,Ако гражданина се чувства добре?! , не се налага носене на маска....
  • 11 Госあ

    5 0 Отговор
    Маски,хигиена,дисциплина,разум и не на последно място- суши 😉 А за примитивния човек, свободата....и аз не знам к'во е честно казано....
  • 12 фейкнюз

    5 5 Отговор
    Е, като не ги е страх японците от короната, защо отмениха олимпиадата тази година. Няма спокойствие вече, всички са застращени.

    Коментиран от #13

  • 13 анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "фейкнюз":

    Я помисли малко, ако можеш, дали от страх отлагат Олимпиадата!
  • 14 анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тост":

    Ти живял ли си в Япония, че говориш така? Защото аз съм , много си далече от истината!

    Коментиран от #18

  • 15 Сандо

    3 0 Отговор
    Повод за размисъл:В Япония залагат на превенцията!А западната здравна система на какво залага?А отречената система при социализма на какво залагаше?Кризата с коронавируса е идеален момент да се анализира здравната система и да се извършат коренни промени.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "анонимен":

    Безсмислено е да обясняваш на индивиди за които свободата е тоалетната хартия в магазина за японският начин на живот.
  • 19 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Радо":

    Не бацка, прясната риба и суши.
  • 20 DIESEL SMOKE

    4 0 Отговор
    От Япония най-обичам високо оборотни двигатели и азиатки с необезкосмени, тесни срамни части...