Last news in Fakti

25 Март, 2020 06:30 10 040 26

Китай победи коронавируса. Наистина ли?

  • китай-
  • ухан-
  • коронавирус-
  • карантина-
  • ковид-19

Експерти предупреждават, че не бива да вярваме на информациите от Пекин

Китай победи коронавируса. Наистина ли? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Ухан се връщат на работа, тръгва и градският транспорт. Според официалните данни, Китай почти е прогонил коронавируса. Експерти обаче предупреждават, че не бива да вярваме на информациите от Пекин. Каква е истината?

За нормализация в Китай и дума не може да става, но всекидневието все пак леко се стабилизира. Дори в провинция Хубей, откъдето тръгна пандемията, хората вече могат да излизат от домовете си. Пълната изолация в Ухан и в останалата част от провинцията е отчасти разхлабена, общественият транспорт отново се движи, постепенно се премахват и контролните пунктове.

Епидемията е овладяна?

Партийното ръководство на Китай също вече проявява умерен оптимизъм. Според вицепрезидента на Централната банка, епидемията все още можела да се отрази неблагоприятно например върху търсенето на определени стоки. Но вече била овладяна в такава степен, че китайската икономика щяла да се възстанови. Редица наблюдатели обаче посрещат с резерви подобни изявления. Пекинската икономическа анализаторка Дан Уан смята, че между желанията на централното ръководство и възможностите в отделните провинции има сериозна разлика: „Правителството прави всичко възможно, за да тръгнат хората отново на работа. По места обаче на хората все още се налагат ограничения. Защото местните ръководства знаят, че ако в техния регион равнището на заразявания отново се повиши, собствената им политическа кариера е приключила“.

Според официалните данни, в Китай вече няма нови заразявания с КОВИД-19. Мнозина експерти обаче подлагат и тази информация на съмнение, тъй като през изминалите десетилетия китайското ръководство неведнъж е укривало лошите новини и е разкрасявало статистиката. В страната няма нито опозиция, нито свободни медии, нито гражданско общество, така че никой не може да опровергае официалната информация.

Японската осведомителна агенция „Киодо“ цитира лекар от карантинен център в Ухан, според когото не бива да се доверяваме на официалните данни. Подобни новини излязоха и по обществените медии в Хонконг. Всички обаче са единодушни, че в резултат от драстичните ограничения броят на новозаразените действително намалява.

В Пекин все още са крайно изнервени

Междувременно Шанхай снижи степента на извънредното положение от 1 на 2. От всичките 33 региона на страната вече само в четири важи първата, най-строга степен. Сред тях са Хубей и Пекин. Досега няма официални съобщения за заразени сред политическите, икономическите и военните елити в Пекин. Партийното и държавното ръководство на Китай се опитва - доколкото е възможно - да предпази Пекин от вируса. А това показва, че китайските управници все още са крайно изнервени. Илюстрация за това са ограниченията, които се налагат върху полетите към Пекин. Тези полети и бездруго са сведени до минимум, като освен това кацат не на едно от двете столични летища, а в съседните провинции. И всички пътници, без изключение, веднага се поставят под карантина.

В същото време китайските медии все по-често информират за мерките срещу пандемията в Европа и в САЩ. И в цялата страна се шири гордост от факта, че китайският опит може да послужи за пример навсякъде по света.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атеистите русофилите католиците комунистите

    9 31 Отговор
    и атакистите го закъсаха лошо. В Римокатолическият свят тече Апокалипсис! Тук много скоро ще се случи същото с комунистите, атеистите, атакистите и русофилите, които ще мрат лошо, масово и като мухи ако пандемията ескалира и в България! Те по нищо не се различават от западните католици освен по това, че плюят срещу тях денонощно! Българските католици са една идея по-защитени от западните католици защото имат униятна католическо-православна църква, но като цяло Българската православна църква не е много защитена защото е по-близка с Римокатолическата по дати и празници отколкото с истинският Православен свят! Прочетете Библията! Вслушайте се поне в думите на патриарх Неофит от вчерашното му изказване.... ако не желаете да чуете думите на Исус Христос.... Покръстете се спешно в истинската Христова църква! Не искам да ви кажа коя е Тя! Намерете Я сами!

    Коментиран от #23

  • 2 Китаи верно може да се е справил с

    19 31 Отговор
    Заразените там просто ги разстрелват така ги лекуват😂😂😂😂😂
  • 3 Жоро

    45 8 Отговор
    Китай ще се оправи а тук сега започва краденето и далаверите заради грипа.

    Коментиран от #8, #9

  • 4 Тиберий

    32 10 Отговор
    Вужте снимката Дисциплина ред чистота Как няма да се справят
  • 5 Тост

    25 1 Отговор
    Дори да са се изчистили пак няма да ги пуснат просто така, защото вируса може да тръгне със същата сила много бързо!По същия начин ще се действа навсякъде, където е имало вирус.Скоро няма да излеземе от тая драма!

    Коментиран от #24

  • 6 Рошко

    18 10 Отговор
    Пак по заглавието ви познах, скоро и вие ще изчезнете, само да попитам, готино ли ви е тез дето са разбрали че сте чифутска медия, да ви гонят
  • 7 Франкенцайн

    30 14 Отговор
    Дойче зеле - мръсна ционистка пропагандна организация ежедневно бълва яростна пропаганда срещу Китай и Русия, както и за България.

    Коментиран от #11

  • 8 некой си

    14 3 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    Истината,но истината които малцина проумяват. Между другото сега вече ясно си проличава смисъла на изкуственото затъпяване на масите което е удобно на всички власт имащи в света. Просто на тях им трябва стадо за стригане и доене и всеки инако мислещ бива порицаван като обществен враг. Прост народ слаба държава която лесно се управлява но и лесно се манипулира и когато на много голяма част от народа му изпуши софтуера и започне да развива шизофрения и деменция на млади години ей тогава ще ги видя,щото болни овце са никому ненужни,но може и за тях някой вирус да измислят. Давай брате ,изразявай гледната си точка на повече хора,защото трябват повече хора с отворени очи а не такива дет се зомбират на едно щракване на пръсти и не проумяват целта на занятието.
  • 9 Антон

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Жоро":

    А ти и аз като граждани, какво ще направим? Пак ще църкаме в интернет.Болно общество сме не само от корона вирус, ами и от овчи вирус.

    Коментиран от #14

  • 10 Kurzawas

    3 1 Отговор
    Kurzwgermanq
  • 11 Факти

    7 14 Отговор

    До коментар #7 от "Франкенцайн":

    Ти червен ватнико, може да говориш за българските власти какви ли не гадости и няма да дойдат войници или спец служби за теб. Но всички знаем как комундалите като путин се разправят с опонентите си. Да не говорим пък за Китай, Северна Корея какво ги правят. Точно вие ще ми говорите за пропаганда. А и защо кога Чернобил зарази цял свят с радиация комунистите долни, най нагло не взеха от рано мерки а лъжеха българите, че радиация нямало както лежеше и путин, за Архангелск. Защо комунистите се юрнаха със закъснение да евакуират Припят. И не помогнаха на заразените от тях Европейски държави, пък в днешна дата ще ми се правят на много загрижени, за Италия, която заразиха с радиация.

    Коментиран от #26

  • 12 Алфа Вълкът

    7 12 Отговор
    Е КАК НЯМА ДА ГО ПОБЕДЯТ, НАЛИ ТЕ ГО СЪЗДАДОХА! Ето, че цял свят страда, а жълтурите сега са най-добре и икономиката им тръгна. А тук се готвим за 1г да се борим. Или правят всички държави в ЕС като в Румъния и Гърция, следене с дронове, вечерен час, възрастово ограничение и по €5000 глоба. Или да пускат вируса и кой умре - Бог да го прости. Живота продължава.
  • 13 Алфа Вълкът

    2 12 Отговор
    Е КАК НЯМА ДА ГО ПОБЕДЯТ, НАЛИ ТЕ ГО СЪЗДАДОХА! Ето, че цял свят страда, а жълтурите сега са най-добре и икономиката им тръгна. А тук се готвим за 1г да се борим. Или правят всички държави в ЕС като в Румъния и Гърция, следене с дронове, вечерен час, възрастово ограничение и по €5000 глоба. Или да пускат вируса и кой умре - Бог да го прости, животът продължава.

    Коментиран от #15

  • 14 Иван

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Антон":

    Мен най ме кефат гърците. Лично знам! Най малкото нещо излизат с тоягите понабият полицайте, единно се наговорят да не работят и политиците им, бързо бързо намират начин да им изпълнят исканията. А в България всеки се дели на такъв и онакъв е за тва народа ще бъде язден доен и стриган.
  • 15 Tre

    15 8 Отговор

    До коментар #13 от "Алфа Вълкът":

    И децата вече знаят, че вируса е създаден от сащ

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Сандо

    13 3 Отговор
    От ДВ се усеща завист и злоба към Китай и Русия.

    Коментиран от #19

  • 17 Съжалявам но

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "Tre":

    Децата, като теб който са лесно се манипулират.
  • 18 Методика

    7 1 Отговор
    зa бoрбa c вируcи. Нeизбeжнo вcички щe ce cблъcкaт c кoрoнa вируca рaнo или къcнo. Вaжнo e: Изгрaждaнe нa имунитeт, изoлaция нa риcкoвитe групи , oтдeлнo лeкувaнe нa тeжкитe cлучaи. Вcички ocтaнaли хoрa cпaзвaйки нeoбхoдимитe нeщa пo личнa зaщитa и хигиeнa дa cи вършaт eжeднeвнитe дeйнocти. Зa изгрaждaнe нa имунитeт e нeoбхoдимo дoбрo кръвooбръщeниe и дocтaтъчнo киcлoрoд зa дa ce oтдeлят бeли кръвни oт кocтния мoзък, a тoвa мoжe дa cтaнe c рaзхoдкa нa чиcт въздух зa чac и пoлoвинa - двa /или друг вид двигaтeлнa aктивнocт/, oгрaничaвaнeтo нa движeниeтo e прoтивoпoкaзнo. Другитe уcлoвия ca нacпивaнe , липca нa cтрec и cтрaх , и приeмaнe нa пoвeчe мaзнини зa изгрaждaнe и пoдържaнe мeмбрaнитe нa бeлитe дрoбoвe. Прeпoръчитeлнo e приeмaнe нa киcлoрoднa вoдa /пeрхидрoл/ в дoзa 1 кaпкa нa 10 кг. живo тeглo рaзтвoрeни в 150-200 мл. вoдa три пъти днeвнo 30 мин. прeди хрaнeнe или 2 чaca cлeд тoвa зa 14 дни, cлeд пoчивкa oт 3 дни цикълa ce пoвтaря. Киcлoрoднaтa вoдa убивa вcички видoвe вируcи и бaктeрии. Тoвa e вcичкo , кoйтo ce cъмнявa нeкa прoвeри.
  • 19 Ерофеич

    1 8 Отговор

    До коментар #16 от "Сандо":

    Аре на Китай да завиждаме,иди дойди,ама на мурзилките за какво? За осрания кенеф?
  • 20 Робот

    10 1 Отговор
    DW да си гледа голия германски зъг и накъде ги кара тяхното партийно ръководство!!! С ударни темпове настигат челниците по брой заболели!
  • 21 реално

    12 0 Отговор
    Китайците се справиха защото са реална икономика. А сега да видиме как ще се справят икономиките на хартия с разни индекси, фючърси и други измислени неща
  • 22 Сашко

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Tre":

    И Англия има участие с лабораторията в Солсбъри и Бил Гейтс
  • 23 ох боли

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Атеистите русофилите католиците комунистите":

    От коя лудница избяга?Добери се спешно до някоя
    аптека и гледай да не си забравиш рецептата.
  • 24 ахъм

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тост":

    За нещастие си прав.
    Не вируса, а това което следва след него, е плашещото.
    Все пак, хората сме твърде приспособими. Оцелели сме какво ли не, ще оцелеем и сега.
    Само малко вяра ни трябва. Мъничко.. колкото синапово зрънце. :)
  • 25 Гост

    0 2 Отговор
    Не не го е победил наистина.ама нали за пред света есчко трябва да изглежда перфектно.комунистически методи.
  • 26 Setty

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Факти":

    Шизофреник. Фукушима пръсна повече радиация от чернобил, директно в океана, но любезните демократични медии това няма да ти го кажат. Обединения уран, разпилян в Сърбия кой го изсипа там? АТОМНО оръжие срещу граждани кой използва? Русия ли? Никога