25 Март, 2020 14:06 21 676 64

Българка, живееща в Испания, пред ФАКТИ: Държавата тук ще помогне на хората с 200 млрд.

  • българка-
  • чужбина-
  • факти

Испанците са рядко дисциплиниран народ

Българка, живееща в Испания, пред ФАКТИ: Държавата тук ще помогне на хората с 200 млрд. - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Българите в чужбина са много, а както и преди е показвала медията ни, тя живо се интересува от тяхното битие, независимо от това къде се намират по света. Настоящата ситуация в света не е лека, пандемията от коронавирус застига все повече хора, а Испания е втората по брой заразени с коронавирус в света страна, след Италия. За да научим повече подробности за актуалната ситуация в Испания, от ФАКТИ се свързахме с г-жа Иванка Иванова, която живее в Испания, Барселона, а в същото време е и представител на българската общност в Барселона.

Българка, живееща в Испания, пред ФАКТИ: Държавата тук ще помогне на хората с 200 млрд.
Иванка Иванова

- Г-жо Иванова, на първо време как сте Вие, как са близките Ви и какво е усещането Ви за нагласите и настроението сред испанското общество в настоящата кризисна ситуация?

- Здравейте целият екип на Факти.бг! Здравей, България от мен и Барселона! Благодаря Ви за топлите думи! Моето семейство живее в София, засега са добре, работят и спазват всички указания на Кризисния щаб на България и малко полезни съвети от Барселона. Живея повече от 10 години в Барселона, област Каталуния. Не съм престанала да мисля и да помагам на българската общност в Барселона и на моите сънародници от България, с кавото мога и доколкото ми позволяват възможностите. Успях да убедя и обединя не малко хора от България, Испания и българи от всички останали страни да открием Генерално консулство в Барселона с Решение на Министерски съвет на Република България от 10 септември 2019.

Имам щастието да познавам испански граждани с различни професии, от различни провинции и от различни институции, което е във връзка с работата и обществената ми дейсност в Барселона в продължение на 10г., свързана с България. Испанците в своята история са минали през подобни кризи... като испанската чума, която е взела много жертви. Изпълняват всички указания на Кризисния щаб и вярват, че всичко ще мине и замине и отново ще са заедно на улицата. Осъзнават степента на тревога, застават твърдо зад приетите мерки на правителството и участват с доброволен труд, както и с много дарения от страна на богати бизнесмени, спортисти и т.н. Солидарността при тях е на много високо ниво. Роля за това е изиграло семейството и църквата, още като малки, колкото и да ни е чудно, в този момент са много организирани и обединени. Гражданите, Църквата, Червен кръст, общината и всички институции си помагат помежду си и са в помощ на правителството с една единствена цел - да не се разпространява заразата. Всеки испанец е информиран, знае телефоните за контакти, знаят какво трябва да правят и да помогнат на този, който не знае. Никога няма да откажат да ти помогнат и съдействат. Ако не знае нещо, ще се обади на няколко души, ще получи информацията и ще ти я поднесе. Не са стресирани, приели са нещата такива, каквито са. Готови са на всичко, за да овладеят разпространението на коронавируса.Тежка е ситуацията, да ходиш с маска, да не можеш да прегърнеш близките си, внуците си, децата си, приятелите си, да стоиш вкъщи без да излизаш, единствено до посочените места. Прословутата прегръдка на испанския народ сега липсва, но са убедени, вярват и живеят с надеждата, че всичко ще си дойде на мястото и ще бъдат заедно. Няма да е лесно възстановяването на икономиката, но пътят е един - напред всички заедно.

- Подобно на България, Испания също въведе извънредно положение. Дава ли ефект то и като навременна ли оценявате реакцията на Вашите власти?

- Испания закъсня малко с извънредното положение. Имаше информация още от ноември 2019г. за ситуацията в Китай и след това в Италия. Държавата Испания започна поетапно да затваря мероприятия, но загуби малко време. Подцени движението на хората в целият свят, 47 милионна Испания - страна с туризъм, с много международни програми. Формула 1, Маратон, футболни срещи. Алиментария 2020, кинофестивали, изложби, музикални концерти, Камино де Кампустело, конгреси и семинари в различни сектори, участие на Олимпиада, не е лесно да се затвори от раз страна с голям вътрешен и международен транспорт. Закъснението с обявяването на извънредното положение и въвеждането на по-твърди мерки даде възможност да се развие заразата. Обявяването на извънредното положение дойде в следствие на 7-часово заседание, в което бяха набелязани пакет от мерки. Премиерът на Испания Педро Санчес се обърна към испанския народ и го призова към отговорност и дисциплина. След първата седмица се въведоха по твърди мерки, намалиха до 85 % градския транспорт, наложиха сурови глоби, затвориха 5 града в Каталуния и в Андалусия (Севиля) и дадоха по-големи права на националната и местната полиция.

След обстоен преглед на резултатите след 10 дни, се наложи правителството да удължи срока на извънредното положение с още 15 дни. На 25 март 2020г. Педро Санчес ще внесе в парламента разрешение за удължаване на извънредното положение, обявено с кралски указ 463/2020 от 14 март, обявяващ състоянието на тревога за управление на кризисната ситуация здраве, причинено от COVID-19. Също така и пакет от мерки за самоосигуряващите се, малките, средните и големите предприятия. Споменатото удължаване се иска до 00:00 часа на 12 април и ще бъде при спазване на същите условия, установени в кралски указ 463/2020 от 14 март, изменен с кралски указ 465/2020 от 17 март. До този момент са разпределени 5 848 000 маски и се работи за осигуряване на редовна доставка на този и други продукти. Създадена е специална група за справяне с тази ситуация, съставена от представители на заместник-председателството по социалните въпроси и дневния ред до 2030 г. и от министерствата на здравеопазването и отбраната.

Педро Санчес предупреди, че тези 2 седмици ще бъдат много трудни и отново благодари на всички групи, които работят за победа над вируса, и на испанското общество, че заедно се съобразяват с приетите драстични мерки, които са абсолютно необходими. Трябва да останем вкъщи. Удължават се ваканциите на детски градини, училища, университети и т.н., докато се овладее ситуацията. Засега броят на заразените се увеличава и то сериозно. Испания е втората страна, след Италия, по брой заразени - 39673, починалите са 2696, a оздравелите 3794 човека. Това са официални дани от Министерство на здравеопазването са към 18.30h испанско време (бел. ред. към вчерашния ден). Данните непрекъснато се променят, а ръстът на заболелите е голям.Според мен идва от новия тест, който дава по-бързи резултати. Сега правителството има реална и по-точна предства за броя на заразените и затова реши да предприеме твърди мерки, за да предотврати разпространието на заразата. Министерството на здравеопазването подава информация, обработена всеки ден по няколко показателя. По провинции, по възрастова граница, за Европа и целия свят. Засегнати са всички възрастови граници, като най-силно засегнати са от 50 години до 90 и +.години. При жените са 9966 и са починали 315. Мъжете 9736 и са починали 518. Една от мерките, които правителството предприе е затваряне за свиждане на старческите домове. Набелязани са мерки и е предоставена специална програма, по-големи права на автонимните провинции, наличие на здравни специалисти, които да посещават тези резиденции, наблюдение на болни. Испания има необходимите материали, медикаменти, помощи, както отвън, така и от бизнесмените и богатите спортисти. Информацията, която Кризисният щаб получава ежеминутно, дава възможност на правителството да вземе навременни и по-твърди мерки. На 25 март 2020г. ще затвори врати летище ''Ел Прат'' в Барселона, но това ще е по решение на парламента. Педро Санчес предлага план ''Маршал'' за излизане от тази ситуация.

- Дисциплинирани ли са гражданите на кралството?

- Рядко дисциплинирана нация, не само в тази ситуация сега, дисциплината е характерна за този народ. Дисциплината и отговорността на испанската нация се дължи на много добре представената ситуация, цел, мерки , мотивация и резултат. Една нация, пред която стои Испания. За тях думите са истински и са преди всичко. Este es mi país, Esta es mi tierra. ¡Viva España! (в превод - моята земя, това е моята страна, да живее Испания!) Този вирус ще го спрем обединени. Народ с голяма история, традиция и много култури, минал през много трудности, известен с големи величия във всички сектори. Солидарна нация, дисциплинирана и отговорна пред себе си, децата и родителите. Издаден указ от държавата се изпълнява, имат доверие и търпение и следват всички указания. Няма място за губене на време. Всички са включени за минимизиране в разпространението на коронавируса. В Испания не са дисциплинирани и отговорни чужденците.

- У нас има специален щаб за борба с коронавируса, с който се събуждаме и заспиваме. В този ред на мисли какъв е подходът на испанската държава и тамошните медии?

- За целите на извънредното положение компетентният орган е правителството. А за упражняване на функциите в този кралски указ е Кризисният щаб, който е под ръководството на социалиста Педро Санчес, премиер на Испания. Щабът включва следните компетентни органи, като всички те ще получават компетентна информация от здравния министър:
1 . Министър на отбраната
2. Министър на вътрешните работи
3. Министър на транспорта, мобилността и градската управа
4. Министър на здравеопазването

Медиите в Испания нямат ограничение за получаване на информация, а дори напротив - натоварени са да обясняват как хората да се предпазят, какви мерки да взимат при първи симптоми, телефонни връзки, непрекъснато се дават обяснения, указания и информация. Кризисният щаб има дигитална връзка с всички медии, провинции, нонстоп се подава информация, буквално на всеки час. Изградена е перфектна организация.. Приеха са сурови глоби за нарушаване на инструкциите – глоби от 100 до 600 000 евро. Днес ще бъдат внесени и приети нови твърди мерки, глоби, както и удължаване на срока на извънредното положение с още 15 дни до 11 април 2020 г.

- Имаше ли презапасяване преди влизането в сила на извънредното положение? Такова се наблюдаваше в редица европейски държави, а в това число и в нашата.

- В първите 2 дни имаше презапасяване, но всичко се канализира след това. Правителството успя да успоки хората, че магазините ще бъдат заредени с хранителни продукти, аптеките с лекарства и всичко, което е от първа необходимост. Единственото, което се повтаря и се иска, е: хората да са дисциплинирани, отговорни и да не се разхождат по улиците без основание. Трябва да покажат документ, да спазват хигиена и всички инструкции. В Испания няма спекула с маски, ръкавици и лекарства. Получиха се сигнали, но бяха парирани от полицията. Има съставени глоби и санкции на лица , които не спазват инструкциите, приети с кралски указ.

Има лице, което контролира влизането и излизането на клиентите. Преди влизане в търговския обект, има поставени ръкавици, дезинфектант и инструкции. Следва да си дезинфекцират ръцете, слагат се ръкавици и се влиза в търговския обект. Работят само магазините за хранителни стоки, като го правят и с намалено работно време от 9.00 до 19.00 часа. Аптеките си работят, има и денонощни, с поставени адреси и телефони за удобство на хората. Има намаление на цената на някои видове лекарства. Всички продавачи са с маски и ръкавици, поставени са стъклени прегради, които предпазват и двете страни – клиенти и продавачи.

- При нас не малко хора започнаха да губят работата си, а правителството ни е критикувано заради липсата на адекватни мерки в икономическия аспект на кризата. Каква е испанската ситуация в този контекст?

- Испанското правителство на първата седмица, след обявяване на извънредното положение, излезе с пакет от 200 милиарда евро, което е 20% от годишния БВП на Испания. Най-голямата мобилизация на финансов ресурс в демократичната история на страната. Педро Санчес твърдо обеща и увери испанските граждани, както и европейските такива, даде твърда дума, че нито един човек няма да остане без грижи от страна на държавата. Има мораториум върху ипотечните кредити за останали без работа, защита при заплащане на ток, вода, газ. Социалната политика е на високо ниво в Испания. Безработните ще получават обезщетения , взети са мерки и са посочени средства за малкия и среден бизнес, също и за големите компании. Помислено е за всички сфери. Днес, успоредно с удължаването на срока на извънредното положение с 15 дни ( до 11 април 2020 г.), ще бъде представена първата програма за малките, средните и големите предприятия. Правителството ще гарантира милиарди кредити, за да избегне фалит на компаниите и самонаетите. Гаранцията за малки и средни предприятия ще достигне 80%, а за големите ще е между 60% и 70%. Срокът на погасяване е пет години при 3% лихва. Ако се получат сътресения, държавата ще поеме риска.

- Наблюдава ли се национално обединение в Испания – между различни политически партии, лидери на общественото мнение и съсловия?

- Извънредната ситуация обедини всички партии, организции, синдикати, всички президенти на испанските провинции и гражданите, като целта е една - предпазване на нацията от заразата. Ако са имали някакви различия, те са били за взимане на по-твърди мерки.

- Нещо, което искате да кажете на читателите ни и всички в България?

- Моят апел към България е: да бъдем всички отговорни, дисциплинирани, да спазваме инструкциите на Кризисния щаб, за да запазим себе си, родителите, децата, близките, приятелите и родината! Индивидуалната дисциплина е много важна, от голямо значение е за овладяването на коронавируса.
Българите в Испания си помагаме с информация помежду си. Чрез страницата си в социалната мрежа предоставям инфорамация за ситуацията не само в Испания, а в целия свят. Имаме връзка с всички българи по целия свят, обменяме информация с МВнР, с дипломатическите представителства в Испания и по света, а също и с българските медии. От контактите си с испанските власти, всеки ден предоставям полезна информация на българите в Испания и на българите по света, за да се запознаят със ситуацията в Испания. Пожелавам здраве и късмет на всички! Пазете се!


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тука ще има милиарди

    72 14 Отговор
    Само че за Боко и министри.
  • 2 Баро Вкаров

    79 15 Отговор
    Tук ГЕРБ ше раздаде на всеки по 20 сантиметра евро атлантически ценности.Щото парите ни требат за рециклирани самальоти от САЩ!

    Коментиран от #59

  • 3 Тя ли трябва да

    44 10 Отговор
    ми го каже като това стана ясно още преди 10 дена когато го каза премиера. (ислъчиха по испански твлввизии Евронюз и прочие) Испания отпуска най-голямата помощ от европейските държави. Хайде българи да ви чуя колко е велика Германия!!!

    Коментиран от #4, #44, #48

  • 4 Баро Вкаров

    69 13 Отговор

    До коментар #3 от "Тя ли трябва да":

    Ами,доста е велика Германия!Всички които не са на работа в момента,заплатата им върви!Нема нищо общо с нашата мила бойковина!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Да прав сте

    48 9 Отговор

    До коментар #4 от "Баро Вкаров":

    Но визирах Испания в случая. Печеливш от кризата в БГ е единстено БОКО
  • 6 Явно

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "Баро Вкаров":

    не прочете заглавието А?

    Коментиран от #24

  • 7 Бачо Киро

    40 4 Отговор
    Испанците нищо не разбират... Боко раздава кредити, хем ше оживеят ората, хем ще изкара някой лев. Как тъй ше раздава пари, то няма далавера тъй...
  • 8 така така

    12 4 Отговор
    да бе ще им помогне... и като с и поръчват ковчези..
  • 9 200 милиарда?

    31 41 Отговор
    Само от заглавието и няма да чета повече! Знаете ли колко са 200 милиарда че да пишете такива глупости, Испания е разорена пък ще давала 200 милиарда, от къде... остави ми някой вярват

    Коментиран от #10, #11, #52

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абе

    29 18 Отговор

    До коментар #9 от "200 милиарда?":

    мизерник Точно 200млрд най голямата помощ от всипко ЕС членки. НЕГРАМОТНИК ПОКЛОНИК МА ТИКВАТА

    Коментиран от #28

  • 12 Печатарят

    26 20 Отговор
    С печатане на пари ли … с какво ще им помогне? От къде ще ги вземе тези пари? И после кой им дава смисъл на тези пари? Ние, нашият труд. С печатане на пари се видя до къде стигнахме 3000 лв. за долар.
  • 13 месара

    27 16 Отговор
    иванке, стой си там, нека ти помагат! това се отнася и за другите вирусовносители!

    Коментиран от #16

  • 14 76Кк

    16 14 Отговор
    Лъжа не дават на хората.а на шефовете на фирмите дето испадиха хората и останаха с парите. Това го казва един дето живее в испания
  • 15 Смешко

    34 26 Отговор
    я вземи малко чети и се образовай точно тплкова са аз не работя от 9 Март. Работя в Рено Валядолид и ви на 4 април получвам заплата си от държавата. А ти драги ми неграмотнико си съченявай каквото искаш. А забравих и ще поемат 50%от ипотеката ми за април!! Хайде бягай да слогуваш за 500лв

    Коментиран от #54

  • 16 Месарю

    25 9 Отговор

    До коментар #13 от "месара":

    Тя Иванка ще си стой ама да видиме тука слвс месец какво ще е. Всищко сте свикнали да мразите и да ви облъчват.о се отнася до сттани като Испания и Франция са изключително социални дърбави с безплатно здтавеопазване и прочие. ЧЕТЕТЕ ГЛЕДАЙТЕ ПОСЛЕ ГОВОРЕТЕ. Смешни сте и жалки! Излез на терасата и се похледни къде живееш
  • 17 Гост 2

    47 16 Отговор
    Ами след като в чужбина са толкова загрижени за българите , защо масово започнаха да се връщат в БГ ? Стойте си в чужбина !
  • 18 ИСТИНА

    34 9 Отговор
    Само да вметнем ,че когато ние бяхме в извънредно положение испанците бяха по парковете и ни се подиграваха- личен разговор с българи по Вайбър.А по въпроса с 200 милярда за държава с15% безработица преди вируса - ще поживеем и ще видим
  • 19 123

    19 6 Отговор
    Ако си на черно там - ще ти помогне с един пръст в гъзът
  • 20 123

    28 21 Отговор
    Аз предлагам българи, които са избягали да търсят повече пари и качество на живот. Да си стоят там. Нали е по-хубаво. Ние, кучета ни яли, пари нямаме, но ще се оправим някак с тоя вирус! Вие карайте по проверопейски - всичко е наред, докато не стане касапница като в Италия и Испания. Парите не са всичко. Не всеки се излекува от вируса даже да си в най-скъпата частна клиника в испания (применро)

    Коментиран от #22

  • 21 сащисан

    21 4 Отговор
    Ясно е, че всяка държава ще помага с малко или много. Важното е после да се види от къде страните ще теглят заемите, и разбере кой си играе с вируси...

    Коментиран от #49

  • 22 Гост

    14 14 Отговор

    До коментар #20 от "123":

    Те доста от тез , дето са в чужбина разбраха , че парите наистина не са всичко - ама като им опря яйцето в г*за ! Хайде сега си стойте там да ви дойде акъла .
  • 23 Чета

    42 17 Отговор
    коментарите и смело мога да кажа че по-завистливо и злобно същество от българина. Няма!! Всички имаме телефони и компюрти виждаме и четем!! В случая в Испания бил съм 3 пъти на екскурзия там.!Уникални хора архитектура и инфраструктура. Те и другите народи се грижат за гражданите си!! Престанете с тая злоба защото ние продължаваме да сме най бедни болни и прочие. Вместо да си помагаме пишете не истини и се нападаме! Да Испания отусна 200млрд., а и нас какво кредит да взимаме. Надявам се всички които пишат тук не са толкова глупави колкото изглежда от коментарите им.! Ако не ви е достатъчно вземете и четете малко освен български платени медии целящи единствено облъчването ви опростяването ви!!! Най - забутаното село в Испания изглежда 100 пъти по добре и от най лачения затворен квартал в София. Отворети си очите защото сме на тоя хал заради такива като вас!!

    Коментиран от #26

  • 24 Баро Вкаров

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Явно":

    Явно, не си прочел за какво и на кого съм отговорил.
  • 25 Кико

    9 5 Отговор
    То това е супер яко да раздават пари нооо нали се сещате че Испания и Италия ги взимат на заем от някъде.... ЕЦБ да сме точни. Логично идва въпроса кой ще ги връща... Да подскажа.. Данъкоплатцоте...
  • 26 Мисли преди да пишеш

    13 3 Отговор

    До коментар #23 от "Чета":

    Пич, много си зле. Ти, какво, от няколко платени провокатора, които им е работата да дразнят и карат четящите да пишат, та да правят кликове за пари, си правиш изводи за цял един народ ли??

    Коментиран от #29

  • 27 гост

    12 7 Отговор
    Ами прави са тука да не дават нищо , българина все реве ,че е беден а за два дена изпразниха магазините . За това и нищо няма да видите от Боко и правителството , сами сте си виновни.
  • 28 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Абе":

    Германия ще тегли кредит 500 милиарда,нещо което не се е случвало от 2013г.Та по леко с раздаването,звучи ми като на циганска сватба.
  • 29 Евала

    8 0 Отговор

    До коментар #26 от "Мисли преди да пишеш":

    не не правя но се дразня че масово хората приемат всичкп за чиста монета. Още вендъж приемам критиката!
  • 30 Оле оле

    14 7 Отговор
    Толкова са дисциплинирани, че жената на Президента им - и тя с коронавирус...Пък и са на Трето място по смъргност.

    Коментиран от #33

  • 31 Някой

    23 10 Отговор
    Ей голямо хвалене на други нации, голямо нещо. Точно Испания не са ни пример за обединение. Не ви ли омръзна да мразите собствения род и държава? Как другите все са по-читави от нас? Тия 200 млрд., които сте ги изпляскали в заглавието ще ги получат испанците ....ама друг път. И кои испанци? Ония от Каталуния? Баските или ....?
  • 32 КМН

    34 6 Отговор
    Какъв виц казахте, Иванка!! Испанците са най-разглезената нация, най-големите мрънкачи, които си мислят че имат само права без задължения. Пуснаха ги да работят от вкъщи, те хукнаха по плажовете, молиха ги да си стоят по домовете а те напълниха барове и дискотеки. Правителството позволи манифестации за 8-ми март при 600 заразени, подходиха надменно и продължават да го правят, затова сега положениете е толкова тежко. Санитарните работници нямат елементарни средства за лична защита а имаха 2 месеца да се подготвят. Тези 200 милиарда ги дават на приказки, до момента са отпуснати 20 и то с такива изисквания, че много от хората ще се откажат да ги искат, бюрокрация на макс. От 20 години съм в Мадрид, заблуждавайте накой друг.

    Коментиран от #34

  • 33 Да Кавал

    8 3 Отговор

    До коментар #30 от "Оле оле":

    Щото са с най-дълъг живот като Италия. И посроянно пътуват и са на вън пенсионерите им. Платен клавиаатурен плъх
  • 34 Моля

    8 18 Отговор

    До коментар #32 от "КМН":

    Къде си в Мадрид бе драги?? Че и аз съм тук(Леганес). Много си наясно бе сигурно си от тези работещи на минималма заплата живещ в една стайчка. Еи от такива аман. Аз нямам притеснения работя във Вилаверде в PSA. Държавата ще ми плаща 70%от заплата докато трае тая криза. А ти договор имаш ли въобще?? Май и ти си от платените както казват някои от коментиращите тук. Сигурно Мадрид си го виждал само на картичка.

    Коментиран от #36

  • 35 сащисан

    11 1 Отговор
    Ехаа, Германия ще тегли кредит 500 милиарда, а Испания 200, другите страни и те.
    Нали никой не си мисли, че тия заеми ще бъдат теглени от Китай- първоизточника на вируса.
    От къде, а, драги атлантици???
  • 36 КМН

    26 3 Отговор

    До коментар #34 от "Моля":

    Как разбра, че работя на минимална заплата и живея в една стаичка? Радвам се че работиш в PSA и си доволен, държавата ще те покрие, аз за разлика от теб съм затворил собствена фабрика от месец насам и плащам заплати на такива като теб, многознайковци. Държавата не се очаква скоро да стигне до нас, задължават ни да си плащаме всичко, после ще видим, това което предлагат за фирмите са кредити и кредитни линии, които трябва да се връщат. Ясно ми е колко си запознат с проблемите на фирмите, нали си имаш службичка на договор, друго не те интересува. От начина по който нападаш непознат човек ми става ясно колко ти е умствения багаж.
  • 37 питащ

    16 4 Отговор
    Откъде я изровихте тази представителка на българската общност в Барселона? Другите знаят ли че тя ги представлява и пред кого?
  • 38 българка от танганайка

    23 1 Отговор
    И кво опщо имат испания и българия ? Точно нищо. България я брулят и крадат от 600 години и не могат да я ликвидират. Испания брули колониите си от 300+ години и са си добре все още. Кво опщо имат - нищо.

    Коментиран от #39, #46

  • 39 Нищо

    8 3 Отговор

    До коментар #38 от "българка от танганайка":

    ама първо се научи да пишеш
  • 40 Васил

    7 7 Отговор
    Как е къщата на Боко във Барцелона почисти ли прахта и кенефа?
  • 41 muzis

    3 6 Отговор
    Тиквата ,ще даде по 50лв на пенсионирите за великден
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 чиче

    0 2 Отговор
    Тука дьржава на крадците
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 мда

    7 2 Отговор
    Тате ще ми купи колело ! Ама друг път ! Щом в чужбина толкова много подкрепят защо тълпи се завръщат у нас ?
  • 46 оле

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "българка от танганайка":

    Не се пише опщо, а опщУ !
  • 47 Ънжу

    5 6 Отговор
    Родоотцепници като Иванка са много интересни. Като разберат че на запад е по богато и уредено БЯГАТ на там. Но като там възникне проблем БЯГАТ да се връщат. Бягат ли, бягат от проблемите. А достойните хора решават. Па дано не я пуснат тука да сее зараза.
  • 48 Нфнфм

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тя ли трябва да":

    С теглене на заеми всеки може ....недей да заблуждаваш че тия пари падат от небето...няма нищо безплатно освен дъжда
  • 49 Нфнфн

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "сащисан":

    Как кой...банките....а зад банките са тези които държат правителствата в света и правят войни и нещастия по света...ще ти помогна...ООН...международния валутен фонд..световна здравна организация и банките са оръжията на илюминантите с които държат правителствата и ги настройват едни срещу други докато те печелят отстрани докато държавите се избиват едни срещу други...а илюминантите спонсорират с пари и техника воюващите страни...много долно
  • 50 GERB Forever

    2 1 Отговор
    И Боко дава милиард...На приближени фирми,срещу комисион.
  • 51 Вуте

    10 1 Отговор
    Тия, които се прибраха при засилването на мерките в цяла Европа, са полулегални работници, които не могат да се издържат, ако останат там. те са маркери са това къде е по-лесно за момента. Передвиженци. Квалифицираните работници си работят и не се и замислят за връщане тук. Ами нали затова са се изнесли на Запад.
  • 52 Алфа Чакал

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "200 милиарда?":

    Ще отпуснат 50,после ще кажат ,че са дали 200 и чакат за помощи.
  • 53 Не се залъгвайте

    6 1 Отговор
    Положението е тежко независимо какви милиарди се разхвърлят. Не заработи ли икономиката в следващите 2 месеца ще настане глад и гражданска война.
  • 54 Много филми си гледал брато ама Еспански

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Смешко":

    Умрелок и после Ила да си праИш зъбите в БГ-то щото си много успЕл и готин.
  • 55 до комундетата

    3 0 Отговор
    една жена на женския пазар каза че Нинова и Боикикев ще правят мозъчен тръст начело с тъи нар.професор Гечев срещу коронавируса че щели да правят Народен съд за да му свалят короната а Нинова щяла да даде половината пари за това дело от акциите на Техноимпекс
  • 56 Toni

    3 1 Отговор
    Тази жена е много далече от истината незнам кои и кади ще даде тези милиони аз живея до Мадрид и тук хората умират по уличите вав болничите нямат преградни сретства Сас торби за боклук се покриват доктори и сестри даштерями работи вав аптека у няма маска ходил сам да се моля за да и намеря мазка за да отиде на работа Таса че тази жена малко лаже ама само малко ако не вярвате мога да ви пратя видиа за да видите истината за милионите на ESPAÑIA има болни хора по 5 дни никои не идва да ги види дали са живи камоли да ги прегледад
  • 57 От Валенсия

    6 1 Отговор
    Ехх Иванче Иванче Гладна кокошка просо санува.200 милиарда да извади държава с най висока безработица,че тя кризата още не си отишла от 2008 там.Положението е критично смееха се на китайците за вируса и си празнуваха празниците в период на карантина и резултата е хиляди заразени и толкова умряли.Старите хора ги намират по апартаментите вече разлагащи се-хиляди случай на възрасти хора изоставени като кучета вкъщи.В болниците сестрите се опоковат в пликове за боклук няма елемнтарни условия и ако си над 70 години просто те оставят да умреш.ТОВА е истината тук съм и знам,а ИВАНКА не ка санува 200 милиарда суха пара от фалирала държава и население което си мисли че всичко му е позволено.
  • 58 ТОHi

    2 0 Отговор
    Пак на тоя селянин ще поемат на маикаму рутката иротеката дето никога няма да може и да я исати
  • 59 Гумен Речев

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баро Вкаров":

    По нареждане на Приватизаторката ние сме все още извън ШЕНГЕН. И затова няма да има пари от EU.
  • 60 на чумата сестра

    1 1 Отговор
    поредния кукундел с фалшив патос, стой си там щом хвалиш тамошната чума !
  • 61 Марко

    1 1 Отговор
    Oooooo, всичко в Испания е идеално! Е, правителството е позакъсняло, ама "малко", пореди което заболелите са само 50 000, починалите са 3650, съвсем малко над тези в Китай, докато в България е УЖАС - 243 заболели, цели трима починали....пълно безхаберие от наша страна, пълно ви казвам!
    Бива слагачество, бива, ама толкова...май не бива?
  • 62 незнайко

    1 1 Отговор
    През 2018 гoдинa в Итaлия ca пoчинaли 650 000 души a 157 000 ca нaпуcнaли cтрaнaтa cи !!! Тoвa зa мeceц прaви 54 666 пoчинaли !!! Зa eдин дeн ca 1780 души бeз дa e имaлo КOРOНAВИРУC !!! Прecтaнeтe c тaзи пaникa, кoятo ce cъздaвa УМИШЛИНO !!! Тeзи хoрa умирaт oт cтaрocт и други бoлecти !!! Вчeрa пуcнaх тaкaвa cтaтиcтикa и зa БЪЛГAРИЯ !!! В МOМEНТA НИ ПOДГOТВЯТ ЗA ИCТИШНCКA ВOЙНA , РAЗБEРEТE ТOВA !!! Намерете статистиката и за ИСПАНИЯ.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 sangre bulgara

    0 0 Отговор
    .....какво мислят хората ... защото смяташ, че в Испания хората са получили всичко, което политиците обещават? Защото смяташ, че всичко, което казват в медиите, е истина? Знаете ли някой от вас как е реалната ситуация? Наистина ли смятате, че някой политик има интерес да ви помогне? Няма значение дали е в Испания или в България ...Вярно е, че трябва да променим много в начина си на живот. Трябва да се върнем към качествата на древните българи, които бяха много гостоприемни, щедри, састрадални. Вярно е също, че животът се е променил, но той се е променил за тези, които са загубили всички Тези човешки ценности. От 18 години съм в Испания, липсва ми страната, близките ми. И когато се върна, искам да донеса със себе си всички добри, положителни, продуктивни неща, които научих през всичките тези години извън родината, и да ги споделя с всички който иска да расте във всички аспекти. Никой не може да бъде съден, тъй като не знаете обстоятелствата, които са го направили така, или обстоятелствата, които са го тласнали да предприеме каквато и да е стъпка. Всичко това, което казват по телевизията, пресата, всичко това е политика в услуга на определени кръгове от хора. Реалността зависи от живота, който всеки създаде според личните обстоятелства. ГЛЕДАЙТЕ ... всички живеем при един и същ режим и въпреки това има богати и бедни, има щастливи и нещастни това е, работи и без работа .... Не можеш да прецениш, ако не си в същата кипяща тенджера. Няма преценка, трябва да на