Last news in Fakti

25 Март, 2020 20:30 9 376 45

Италия няма излишни приятели

  • италия-
  • карантина-
  • пандемия-
  • ломбардия-
  • коронавирус-
  • ковид-19

След три седмици на карантина започваме да усещаме резултати и да осмисляме ограниченията

Италия няма излишни приятели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Добри новини… Два поредни дни в Италия статистиката за броя на засегнатите от COVID-19 показва спад на броя заразени, хоспитализирани и починали. Броят на оздравелите задминава осезаемо този на починалите. По брой на заразените на глава от населението Италия вече не е първа — ще отстъпи първото място в света в тази тъжна класация на Швейцария…

След три седмици на карантина започваме да усещаме резултати и да осмисляме ограниченията. Открихме предимствата на дигиталната епоха, която ни позволява да споделяме дните и вечерите с далечни приятели. Дори не смогваме на виртуалните ангажименти, срещи и партита с приятели чрез новите приложения на телефоните и таблетите. В 18 часа на линия с приятели за по питие, а в 20 часа с хора от семейството.

През деня се чувам с познати от различни точки на света, които почти бях забравила. Някак, в това уж асоциално време, се оказа, че общуваме повече от всякога… Обменяме опит. Приятелите ни в чужбина се намират в онази точка на епидемията, където ние в Италия бяхме преди дни, а ние сме там, където те ще бъдат след седмици на карантина.

Тъкмо в Италия видяхме светлина в края на тунела и се притеснихме, че в потока от информация нещо сме проспали. Нещо, което другаде извън Италия, особено на определени географски ширини са “разбрали“, пък ние не сме. Изглежда не сме разбрали, че Европа ни е обърнала гръб, а Русия, Куба и Китай са ни подали ръка, каквито писания виждам на български език в социални медии. Нищо, че Пекин в същото време атакува италианските компании на борсата, за да ги превземе.

В това виртуално “другаде“ изобилстват руски знамена и видеоклипове на самолети и лекари, потеглили към Апенините, но липсва информация за германските и американски самолети, които без много шум също кацнаха на Ботуша с помощи.

Италия няма излишни приятели

В края на седмицата екип от 50 кубински лекари кацна в Италия, за да помогне в нова полева болница за болни от COVID-19 в Кремона, подарена от американска НПО. Те ще работят редом с 60 американски колеги, които кацнаха на 20 март заедно с огромен товар помощна апаратура и санитарен материал. Не забелязах някой да е писал за американската помощ в кривото огледало на българския интернет.

Два дни преди тях самолет на военновъздушните сили докара помощи от Германия. Дарение.

В понеделник (23 март), Германия пое осем италиански пациенти в свои болници, макар че трябва да се справя със своите жертви на епидемията, но изрази готовност да поеме и други при нужда.

През това време Италия е на път да самозадоволи нуждите си. Италианските индустрии пренастройват производството си за медицински нужди. Италианската модна индустрия произвежда по 2 милиона санитарни маски на ден и осигурява половината от необходимото. Въпрос на дни е да се задоволят 100% от заявките. Автомобилната индустрия се пренастрои за производство на респираторни апарати, а стотици италианските компании дадоха заявка за конвертиране на производството си за медицински нужди.

“Правителството насочва към тях 50 милиона евро”, каза извънредният комисар на правителството за борба с епидемията Доменико Аркури, “За няколко дни увеличихме леглата в специализираните отделения на болниците от 6625 на 26 169“

Италия е благодарна на всеки. Някои написаха “Спасибо, Россия”, което е нормално за страна, където една трета от населението симпатизира на руския народ и традиционно е приятелски настроена към тази страна. Но написаха и Thank you, Danke и Grazie на всички. И на Куба, и на Германия, и на Брюксел, че освободи Рим от усмирителната риза на икономическите рестрикции, и за готовността да отговори на всички нужди.

За Италия и италианците приятелствата никога не са в повече, нито пък си противоречат.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само да кажа

    90 8 Отговор
    че не мога да повярвам как се променят нещата...15 самолета от Русия и нито ред?

    Коментиран от #4

  • 2 Ръмпези

    20 3 Отговор
    ЮЖНЯШКИ ТЕМПЕРАМЕНТ...ЕВАЛА....
  • 3 Иван

    24 10 Отговор
    Тези статии ги пишете след 0 часа. Днешните починали в Италия се доближават до вчерашните само с 80 по-малко. А има още 3,5 часа до 0 часа. Въобще единична извадка на незнайно какъв период по законите за вероятността клони към случайна величина, неподвластна на каквито и да е прогнози.
  • 4 Бай Ганьо

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "само да кажа":

    Явно е писано миналата година. :-)
  • 5 Професор по Стоманобетон

    41 5 Отговор
    Сорос го е писал
  • 6 Вярно ли

    54 8 Отговор
    Че вчера БЪЛГАРИЯ не е дала въздушен коридор на руски самолети, които се протекоха на помощ на Италия. Каракачанов, какво ще кажеш по въпроса?

    Коментиран от #9, #15

  • 7 Рошко

    17 5 Отговор
    Демек дявола не бил толкоз черен
  • 8 Кучкар

    16 18 Отговор
    Храни куче,да те лае!жабарски жаби
  • 9 ШКЕМБЕ БОЙВОДА

    35 5 Отговор

    До коментар #6 от "Вярно ли":

    Мани не ме питай.Зает съм.Сега продавам тескерета.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ква ква

    61 5 Отговор
    Този дето го е писал,да беше уточнил че американската помощ е от американски войници,не от лекари.

    Коментиран от #19, #24

  • 12 Фридман

    62 5 Отговор
    100% платен фейк никъде не се споменава за помoщ от САЩ и De само в това НПО сайтче!!
  • 13 Бесен Язовец

    28 4 Отговор
    А инфото проверено ли е? ВМРО на кво мнение е?
  • 14 Мършо долна, неблагодарна!

    38 4 Отговор
    Не ти помогна Русия, а? Или не ди разбрала? Да ти въздаде Бог според делата!!!
  • 15 Последния софиянец

    61 4 Отговор

    До коментар #6 от "Вярно ли":

    Полша не даде коридор на руски самолети с помощи за Италия.
  • 16 Уди Кълвача

    41 2 Отговор
    Да познаем ли от кой са палатките дарени като полева болница от кое НПО? Страшен дар, че не могaт една гимназия да я превърнaт в болница за 3h!!
  • 17 От уи пий чай

    13 7 Отговор
    Нeщo, кoeтo другaдe извън Итaлия, ocoбeнo нa oпрeдeлeни гeoгрaфcки ширини ca “рaзбрaли“, пък ниe нe cмe. Изглeждa нe cмe рaзбрaли, чe Eврoпa ни e oбърнaлa гръб, a Руcия, Кубa и Китaй ca ни пoдaли ръкa, кaквитo пиcaния виждaм нa бългaрcки eзик в coциaлни мeдии. Нищo, чe Пeкин в cъщoтo врeмe aтaкувa итaлиaнcкитe кoмпaнии нa бoрcaтa, зa дa ги прeвзeмe.
  • 18 ТОЧКАТА

    41 2 Отговор
    а де бе!!!!Брайиии,колко ПОТАЙНСТВЕНИ били америте!!!!!!тъй и не чухме как тропат войнишките им ботушки,както и за помоща им....
  • 19 Ква ква

    15 3 Отговор

    До коментар #11 от "Ква ква":

    Понеже да не каже някой че написаното от мен по горе е фейк,нека прочете за военните от сащ изпратени уж да помага срещу вируса по чуждите сайтове.Мисля отпреди седмица е.Аз също не повярвах отначало,но си е абсолютната истина!
  • 20 no name no face no number

    27 1 Отговор
    Да го дуват краварите
  • 21 Бесен Язовец

    24 1 Отговор
    Tочно както през ВСВ записали 1 точка за участие и искат да оберат лаврите за алтруисти на епидемията в Италия!!!!
  • 22 КОНТРАТА

    25 2 Отговор
    Този клип нищо не доказва освен, че някъде се разтоварва карго от транспортни самолети! Може и от Афганистан да е!!!
  • 23 антисоросоид

    27 2 Отговор
    Тоясороскигенди дето е писал тази статия е бил доста напушен ! то бива слагачество илизачество но това вече граничисолигофрения !
  • 24 Бачо Киро

    38 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ква ква":

    Също да уточни самолетчето нс Германия срещу 14 Ил76. С жеста си Русия и Китай вкараха яко запада във филм и сега яко ще се плюе по тях и ще се хвалят двете чанти от Била от Германия или американските каски.
  • 25 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    1884 са видели това/754 са говорили за него!!!от 19 март досега!!!!!А КОЛКО МИЛИОНА Е Италия!!!!Та само 754 говорят за това....некой да сметне процента,че мнооого се затруднявам....
  • 26 По гръцките

    34 4 Отговор
    телевизии дадоха помощта на Русия за Италия и нищо за ЕС и САЩ.А на гръцките телевизии може да се вярва,защото са независими
  • 27 Мери

    36 2 Отговор
    Интересно, как така сте забравили да напишете името на авторката на материала ? Текстът е насочен определено към българския читател от жена, която владее български език, но боготвори Италия и презира българския манталитет. Коя е тази жена, без име ? Да не се окаже събирателен образ на НПО служителките, които изпитват отвращение към всички, живеещи на изток от Виена.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пекин атакува италианските компании

    1 20 Отговор
    на борсата за да ги превземе.Мисля че това е достатъчно , и атакува ме само тайните компании иска да превземе всичко наред , но милите китайци като им секнат поръчките от САЩ и Европа ще се наложи да снабдяват арабелите и племената от Африка със качествената си стока

    Коментиран от #33

  • 30 Хан Сол

    4 1 Отговор
    На мен ми е любопитно не дай боже да сме на мястото на италианците аджеба дали и към нас така щяха да се отнесат? Или пък към някоя африканска страна?
  • 31 12345

    29 2 Отговор
    Не знам кой е написал тази статия,НО италианските медии писаха ,че американските военни базирани в Италия са откраднали 500 000 тестове и са ги изпратили за САЩ. Никъде из италианските медии ,в нито една не се споменава за помощ от САЩ и ЕС. Напротив-обратно. След пристигането на помощи от Китай,Русия и Куба медиите излязоха със заглавия;Италия вече не е сама.
    Та,как така италианските медии са пропуснали да споменат за "помощ" от САЩ и ЕС ? А не пропуснаха да пишат за кражбата на така нужните тестове на Италия от американците.
    Ако може анонимника написал статията да отговори.
  • 32 Рагаци

    22 1 Отговор
    Абсолютно смешна статия. Ако американците бяха пратили дори и 1/10 от помощта която пратиха руснаците мислите ли, че нямаше да гръмне цялата им пропаганда колко са велики. Истината е, че самите американци не знаят вече къде се намират и до 2 дни ще надминат Китай по брой заразени.
  • 33 Абе ,абдал...

    16 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пекин атакува италианските компании":

    Погледни си електрониката,бялата техника в къщи ,къде е произведена( вкючително компа от който дрискаш) . Нищо няма да секне и занапред.
  • 34 Италия ще напусне ЕС

    17 2 Отговор
    Или сериозно ще преосмисли партньорството си и ще търси други извън ЕС
  • 35 А ние четем и плюем тези дето помагат

    12 0 Отговор
    А ние Българите, какво направихме?
    Борисов много ги обичаше когато мафиота Берлоскони ги крадеше сега няма Берлоскони няма дружба.
    Мултимутренската вдовица даде ли някой лев, нали все там ходеше да хвърля хайвера.
  • 36 Мери

    24 0 Отговор
    Проверих в ЕвроАктив.бг и разбрах, че статията е написана от Антоанета Николова. Г-жа Николова след завършване на гимназията, установила, че в тефтерчето си има повече тел. номера с две нули, отколкото български и потеглила към Запад. В Италия завършва журналистика в Йезуитски институт, след което започва работа в Дойче веле, където пребивава 16 години. Кореспондент е на БТВ и Нова в Рим и Брюксел. Според нея е уволнена от двете телевизии, но според ръководствата им е работила като външно лице, на което е заплащано срещу изготвен продукт. В настоящия материал е било наложително Николова да сподели, че не предава мнението на италианците, а е написан за нуждите на ЕвроАктив, сайт, с база в Брюксел, отразяващ политиките и взаимодействието на държавните в ЕС.

    Коментиран от #40

  • 37 Гост

    3 17 Отговор
    Добра статия която показва фактите каквито са и факти които иначе не се пишат в масовите медии
  • 38 охо бохо

    7 0 Отговор
    Автор е Ивета Минджева !
  • 39 Финн

    19 0 Отговор
    Питам се защо?
    Защо помощ от САЩ или Европа не се коментира в Италия? За Германия, Индия и Египет знаем / маски/ смях. Защо Италианците ще скрият реална помощ от САЩ или Европа и външният им министър и ръководителят на ген щаба лично ще посреща руснаците с тяхната реална помощ. Да може и да е за имидж или друго,но е реална и АДЕКВАТНА. Осраха се със силидарнистта и в ЕС и в САЩ. А може би предстои нещо друго... да предположим само... война....
  • 40 Финн

    19 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мери":

    Дойче Веле ми стига. Благодаря за труда ти!
  • 41 чичо Сам

    12 2 Отговор
    Аууу, неблагодарни италианци! Ние стискаме палци за тях, те припадат пред някаква си руска и кубинска помощ!
  • 42 Winetoo

    19 1 Отговор
    Руснаците даже и на Америка ще помогнат!
    Това не ви е Сорос с неговата Грета Тунберг, която
    се скри от коронавируса като последна страхливка.
    Очаквайте руски десант и в Америка скоро.
  • 43 Жоро

    10 0 Отговор
    Статията е писана от български журналист - така си мисля.
  • 44 Мая Безпартийная

    1 16 Отговор
    Пази Боже, Русия да ти помогне! За последно помогна на Сирия!
  • 45 USA

    11 0 Отговор
    Не е вярно че не се съобщава за Американска помощ. Казаха че вчера е пристигнал един самолет с ковчези Не се бъзикам. Вярно е. Ако лъжат медиите не отговарям