10 984 28

6 причини схемата за заплатите 60:40 да не проработи

Мерките може и да са полезни за работещите в производството, но ще са безполезни за фирмите от сферата на услугите

6 причини схемата за заплатите 60:40 да не проработи
Снима: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниела Стоева* за в. "Сега"

В Закон за мерките по време на извънредното положение е записано, че по време на извънредното положение, но за не повече от 3 месеца, Националният осигурителен институт ще превежда 60% от размера на осигурителния доход за януари за служители, работещи при работодател, който отговаря на критерии, определени с акт на Министерския съвет.

Чудесна новина! Българският бизнес ще получи така необходимата държавна подкрепа!

Има обаче поне 6 причини този механизъм да не сработи, така както е разписан в проекта на постановлението за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявено извънредно положение на Министерски съвет.

Важно е да отбележим, че една от основните предпоставки за обречеността на постановлението е, че при списването му е взета прекалено тясна и едностранна представа за бизнеса в България. Както мерките, така и ефектът от тях биха били относително ефикасни за производствата, но с почти нулев ефект за голяма част от сферата на услугите. В България обаче услугите носят над 2/3 от брутния вътрешен продукт. Това води до първата причина за предизвестения провал на обещаната държавна помощ:

Сериозното ограничаване на дейностите, които могат да се възползват от отпуснатата помощ.
Постановлението би трябвало да лежи на общи принципи за вреда, нанесена вследствие на COVID-19, независимо от типа дейност. Опитите за каталогизиране на имащите право на помощ само води до волна или неволна дискриминация на редица малки бизнеси, които са засегнати, но изпадат от обхвата на постановлението, заради ненужната класификация, заложена в него.

Също така, изискването „повече от 50 на сто от работниците и служителите да са наети в сектори и икономически дейности, за които е наложена забрана или ограничение на дейността в периода на извънредното положение“, предполага, че дори бизнесът ви да е пряко засегнат от наложените мерки и забрани, ако дейността му не е директно забранена или ограничена, не подлежите на компенсация. Честно би било, ако просто може да докажете, че вашият бизнес изпада в критично състояние заради извънредното положение, независимо дали дейността ви попада сред пряко ограничените. Дейността на дистрибуторите на кафе и алкохолни напитки например сама по себе си не е забранена или ограничена, но те се продават най-вече в барове, кафенета и ресторанти, които са затворени за посещение в момента.

Компенсациите са предвидени само за преустановена работа, но не и за спад в продажбите заради извънредното положение.
Това условие в постановлението отново ни връща в една индустриална реалност, където по-голямата част от икономиката е производство. Имаме спиране на поточната линия – имаме преустановена работа. Само че в сферата на услугите работата по време на настоящата криза на места е в пъти повече като обем, отколкото преди обявяването на извънредното положение. Работа има, нужда от служители има, но приходи НЯМА. В туристическия бранш, например, служителите работят, за да могат да обслужат десетките заявки за анулиране или преместване на резервации за различни туристически услуги и пакети. Цялата тази дейност обаче е свързана само с разходи за туристическия бранш, без генериране на приходи.

Защо подобно на северната ни съседка Румъния не се заложи и хипотеза за подкрепа при спад в продажбите от определено ниво? Там, например, при доказан спад в приходите на едно дружество с повече от 25% от усреднените приходи за януари и февруари 2020 г. работодателят има право на държавна помощ за до 75% от служителите в засегнатото дружество, без да се налага да преустановява работния процес.

Компенсации могат да получат само фирми, които преустановят дейността на 50% от екипа си

Списващите отново са си представяли огромен плетачен цех със стотици шивачки, докъдето погледът стига. Само че икономиката в България се крепи най-вече на малки и средни предприятия, често с по-малко от 10 души персонал и липса на взаимозаменяемост на отделните длъжности. При малки бизнеси изваждането на 50% от „списъчния състав“ може да бъде критично за дейността ѝ.

От това изискване страдат и големите фирми, тъй като в общия списъчен състав, от който трябва да броим 50%-те процента преустановили дейност, се включват и майките в отпуска за бременност или отглеждане на дете до 2 г. В една голяма фирма, особено в сферата на услугите, броят на майките в отпуск лесно може да е 10-20% от служителите по ведомост.

Не е предвидена възможност за ротация на служители

Дори и да извадиш 50% от наличните си служители за периода на извънредното положение, не е предвидена възможна гъвкавост да ги сменяш.

Ако имаш четирима служители на еднаква заплата, които изпълняват еднаква функция, излиза, че за периода на цялото извънредно положение, двама може да си седят вкъщи и ще получават същите пари, като двамата, които ще идват на работа, ще спазват всички хигиенни норми и изисквания за лична и обществена безопасност и отговорност, с риск за своето здраве. Как се очаква един работодател да мотивира тези служители?

Изисква се работодателят да не съкращава нито един служител в рамките на 3 месеца след изтичане на извънредното положение

Представете си картинката с шивашкия цех. Извънредното положение бива отменено. Още на следващия ден машините запяват своята трудова песен и производството тръгва. Вероятно е логично работодателят да има нужда от всички от екипа си, за да си поддържа производствения капацитет. Нека сега си представим сферата на услугите. Вземете отново туризма, като лесен за илюстриране. След месеци на хаос, анулации, несигурност, минаване в авариен режим на разходите, извънредното положение свършва. В целия свят ли ще бъде отменено едновременно.? Ще имат ли свободни пари хората за почивките, които са били планирани преди кризата? Ще има ли кой да ги превози и настани? Отваряме офисите, пускаме рекламните брошури за слънчеви плажове и хората се тълпят да си купуват почивки?

Опасяваме се, че няма да се получи точно така. Туризмът ще се възстановява бавно и продължително след кризата. Част от служителите няма да са нужни на работодателите си в първите месеци, просто защото работата няма да се върне до нивата отпреди епидемията с края ѝ.

В този случай задължението след получаване на държавната помощ работодателят да няма право да съкращава служители в рамките на 3 месеца би могло практически да анулира ползата от помощта, ако този служител трябва да получава пълната си заплата от работодателя, а работа и приходи няма.

Това изискване ще принуди повече работодатели в сферата на услугите да освободят своите служители сега и вероятно отново да ги наемат, когато имат нужда от тях, вместо да се опитат да ги запазят с помощта, оказана от държавата. Това всъщност, ще струва едно и също или дори повече на държавата, защото трябва да изплаща помощи за безработица не за 3 месеца, а за период до 12 месеца, в зависимост от трудовия стаж. Ще ощети също и служителя, на който уж помагаме.

Задължението на работодателя да плати компенсацията за преустановена дейност не е обвързано с получаването на помощта от държавата.

Няма никаква гаранция, че работодателят, който кандидатства за държавна помощ, ще я получи. Дори да е бил спазен задължителният критерий фирмата да не е съкращавала нито един служител от началото на извънредното положение, с което тя се проявява като добросъвестен и добронамерен работодател, няма гаранция, че ще бъде одобрена за държавната помощ.

Дори и да е одобрен, процесът изисква време - 7 работни дни в Агенцията по заетостта, 5 работни дни при НОИ. В същото време скоро идва краят на месец март и заплати и компенсации ще бъдат очаквани от служителите и дължими от работодателите.

Призоваваме Министерството на труда и социалната политика и Министерския съвет да преразгледат проблемните точки от постановлението, преди то да бъде прието и обнародвано, за да може целият бизнес в България да има реална полза от предвидените средства за подпомагането му, а не една добра и жизненоважна мярка да бъде удавена от бумащина и бюрокрация.

* Авторът е председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции

Поставете оценка:
Оценка 4 от 19 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Varna

  52 1 Отговор
  Напълно съм съгласен с изложеното ! Просто за пореден път управляващите ни хвърлят прах в очите . И действат в свой собствен интерес, сигурен съм , че в момента се крадат огромни средства .

  Коментиран от #9, #12

 • 2 с трици маймуни се ловят

  41 2 Отговор
  Причина номер 1 - 70% от работодателите осигуряват персонала си на минимална заплата, или 4 часов работен ден.
 • 3 много причини много нещо а то какво било

  42 2 Отговор
  аз се сещам за една и то доста основателна причина и тя се нарича бг политик !!! това ми стига да знам че държавата няма да направи това което трябва защото те така работят всичко против народа!!!

  Коментиран от #11

 • 4 Герберастия

  36 2 Отговор
  Мн ясно, всичко е Винету да се крепи още и още, тоя продажник сега да лекува със самолети дето ни натресе поредния дълг
 • 5 Save

  34 0 Отговор
  Ами наблюдението ми е в търговията. Масово всички фирми с верига от магазини мин 15 за цяла България освобождават персонала си. И тези хора ще отидат на борсата. Пак тежест на нас народа. Ало, ДЪРЖАВНИцИТЕ СПРЕТЕ ДА СИ ЧЕШАТЕ ЕЗИЦИТЕ И ВЗЕМЕТЕ МЕРКИ ТОВА ДА НЕ СТАНЕ ВТОРА ПАНДЕМИЯ В БЪЛГАРИЯ.
 • 6 Предложение

  15 0 Отговор
  Всички работодатели в сферата на услугите, които са заплащали през последните 12 месеца осигуровките и заплатите на служителите си имат право на 60% подпомагане в/у осигурителния доход на всеки несъкратен служител, като работодателя има право да отсрочи плащането на осигуровките в/у 40% от заплатата за 12 месеца, а работниците получават 60% от заплатите си по банкова сметка, която работодателя декларира пред НАП.

  Коментиран от #7, #18


 • 7 Баш Майстора

  14 4 Отговор

  До коментар #6 от "Предложение":

  Най-добре да се обявим за американски щат!То и без това нашите политици отдавна ни продадоха!А и бай Дончо раздава по 1000 долара и отделно пари за бизнеса!

  Коментиран от #10, #27

 • 8 ФЕН

  19 0 Отговор
  Поне ще сме спокойни за фирмите на прасчо,тивкеш и гело .Те ще са компенсирани .Се пак са грабнака на икономиката без тях и правителството си отива... няма смисъл да стои за лудо.
 • 9 ТтТ

  3 19 Отговор

  До коментар #1 от "Varna":

  Мисли малко положително!!! Сега ще се разбере коя фирма мисли и се грижи за своите работници! БГ дава 60% !!!!

  Коментиран от #15

 • 10 Най добре е:::

  0 22 Отговор

  До коментар #7 от "Баш Майстора":

  Всички русофили да напуснат БГ в посока Кремъл! Да видите кон боб яде ли!!!

  Коментиран от #14

 • 11 Този коментар е премахнат от модератор

 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Последния софиянец

  18 0 Отговор
  След кризата ще останат само фирмите на властта. Това е целта. Банката на Пеевски получава 2 млрд за да спаси неговите фирми, а другите да го духат. От поръчките за маски, костюми и лекарства също ще се налапат.
 • 14 Дельо хайдутин

  10 0 Отговор

  До коментар #10 от "Най добре е:::":

  И в България ще останете 1000 човека. Кой ще ви храни? ХА ХА ХА!

  Коментиран от #17

 • 15 Бачо Киро

  14 1 Отговор

  До коментар #9 от "ТтТ":

  А да коментираш освобождаването на 50% от служителите? Коя фирма реално може да работи с половината, след като масово се работи с минимален брой служители? Гърците забраниха уволнението на служители, нашите изискват 50%??? Цялата схема е пълна идиотщина, имитация на кризисен план, колкото да имат да дрънкат. За всякакви глупости смучат пари, сега когато е нужно да помогнат на хората, те гледат да минат метър...

  Коментиран от #24

 • 16 Byg

  7 2 Отговор
  Ташаци на рояци. в началото близo 100 000 рaбoтeщи щe мoгaт дa пoлучaт пoдкрeпa oт държaвaтa в рaзмeр нa 60 прoцeнтa oт дoхoдa cи c цeл зaпaзвaнe нa рaбoтнитe мecтa, coчaт изчиcлeниятa нa КНCБ. Другото е плява , тоз казал онзи рекъл , смешници.
 • 17 Byg

  6 1 Отговор

  До коментар #14 от "Дельо хайдутин":

  Де да знам , ама едва ли , като усетиха дебелия се връщат на талази по 30 000 на ден , хайдутино.

  Коментиран от #23

 • 18 Сатаната

  4 0 Отговор

  До коментар #6 от "Предложение":

  Но 40% ще трябва да плати сега,от заплатата и 60% от осигуровката. И така за времето в което няма да работи поне 2 месеца и още 3 след това, като не е никак ясно дали ще има работа / пример сезона на морето, ако го има/.
 • 19 Понеже парадът на глупостта в Москва

  2 4 Отговор
  се отменя за 2048 година, Русия се опитва да компенсира като покаже медицинската си техника на Запада и помага с полеви болници на слабите натовски държави, които поне от две години се заричат да свалят санкциите срещу Русия
 • 20 инженер гинеколог

  3 1 Отговор
  абе щом оня темирут бъстър китън е в кюпа МИСЛИТЕЛИ - ялова ще е работата

 • 21 Ехо

  10 0 Отговор
  Целта не е да се помогне, а да се отчете фалшива грижа! Но, тъпият премиер не си дава сметка, че вече народът не може да плати повече! Ще влезе в затвора, ако не бъде обесен!
 • 22 на тиквун му се разпаса поясът

  6 0 Отговор
  То си има и подходящо заглавие за постановлението в ретро соц. стил '' Спасението на давещият се , дело на самият давещ се ''
 • 23 Стрелата

  2 2 Отговор

  До коментар #17 от "Byg":

  Баба ти се връща хората поне се прибират с кинти а ти стия 600 лв и 80.процента от тя кво дельо гладник.
 • 24 666

  3 0 Отговор

  До коментар #15 от "Бачо Киро":

  Като търсиш помощ - на ти по 1500лв. безлихвени, а забравих - лично от Г-н Борисов ,ама лично, да не го забравите кат доде съдия изпълнителя, за добро е!!!
 • 25 Йордан

  3 3 Отговор
  Аз съм просто никой който ще пита конкретно Имам семеен ресторант/под наем/ в който работят 4,5 човека. Общо взето 2 семейства и половина Разчитаме на оборота както всички и нямаме скрити пари за черни дни както си мислят и обвиняват някой Хора Та как по точно ми помагате с това 60 /40че нещо не разбирам ако имам възможност да използвам това нещо аз няма да го направя а ще се оправя сам Не ви го смятам защото го знаете!!!!!! А тези 1500 лв ги вземете вие защото няма да ги върнете а нас след 3,4,5 мес ще ни търсят всякакви честни ваши фирми. АПРОПО ПЛАЩАМЕ ТОЛКОВА КОЛКОТО ДЪРЖАВАТА Е РАЗРЕШИЛА А НЕ ДА ГОВОРИТЕ И ОБИЖДАТЕ ЧЕ КРИЕМ И ЛЪЖЕМ СЪС ЗАПЛАТИ И ОБОРОТИ
 • 26 СавеЦка USsR

  1 0 Отговор
  А ще може ли кредитите и сметките или в магазина като пазаруваш да кажеш мога да платя само 60 процента
 • 27 Самолиот

  1 0 Отговор

  До коментар #7 от "Баш Майстора":

  Айде да ставаме юс стейт Белфорд щото България им е трудно да произнасят и Доналд да даде по 1500 долара на всеки то се е видяло че няма оправия поне да се видим в пари.
 • 28 Производител

  0 0 Отговор
  “ Прeдcтaвeтe cи кaртинкaтa c шивaшкия цeх. Извънрeднoтo пoлoжeниe бивa oтмeнeнo. Oщe нa cлeдвaщия дeн мaшинитe зaпявaт cвoятa трудoвa пeceн и прoизвoдcтвoтo тръгвa. ” Можете да си го представите с повече фантазия. А откъде ще дойдат поръчките? Представете си само: след месеци прекарани у дома със съкратени доходи или без, хората хукват да си купят нови дрехи или обувки. Пълен абсурд. И машините няма да запеят.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.