Last news in Fakti

27 Март, 2020 09:35 16 436 92

Китай: лоша хигиена, цензура и сервилност към чужденците

  • китай-
  • цензура-
  • репресии-
  • лоша хигиена

Всеки ден ни повтаряха по няколко пъти, че ако отидем в Пекин, не трябва да споменаваме Тиенанмън, защото правителството дебнело какво се говори

Китай: лоша хигиена, цензура и сервилност към чужденците - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Коментар на Емил Соколов във Фейсбук:

Ще разочаровам любителите на конспирации.

Бил съм в Китай почти месец на обмен. Изобщо не ме изненадва, че всичко тръгна оттам. Преди години прекарах почти месец в университета Джъдзян в град Ханджо (9 милиона). Университетът е един от елитните в Китай, а градът се намира на час от Шанхай с влак. Сега ще ви разкажа впечатленията ми и защо нямах търпение да се върна в Европа.

Първо, хигиената е лоша. Когато пристигнахме ни беше казано да не купуваме храна от улицата, защото има опасност да се натровим. Аз се храних в един от столовете на университета, но въпреки че много внимавах какво ям, диарията и разстройството не ме подминаха. Не ми се мисли какво щеше да е, ако бях си купил някой от местните деликатеси, които се приготвят в нещо като нашите дюнерджийници. Нашите лавки за бързо хранене са петзвездни хотели в сравнение с това, което ще заварите в Китай.

Не това беше най-големият проблем за мен. Липсата на елементарна свобода е нещото, което ме изкарваше извън нерви. Гугъл, Ютюб, Фейсбук и един куп други платформи са забранени. Може да се свържеш само с VPN. Всеки ден ни повтаряха по няколко пъти, че ако отидем в Пекин, не трябва да споменаваме Тиенанмън, защото правителството дебнело какво се говори. Съветът беше да се правим, че не знаем за танковете и репресиите преди години. Политиката и историята бяха теми, които трябваше да избягваме. Готино, нали?

Като изключим това, китайците са изключително сервилни към чужденци. Това е за сметка на собственото им население. За чуждестранните студенти има специални общежития, където спят само по двама, докато другите са в стаи по 4-5. Колкото пъти излезехме на дискотека или бар, пиехме почти за без пари, защото в заведенията ни черпеха. В Шанхай пък ни пуснаха в Скай бара на петзвезден хотел, където пих 12-годишно усики за 1 паунд. Освен безплатни алкохол и храна, са ми предлагали дори и момичета, но няма да навлизам в подробности.

Разбира се, всичко това беше зарибявка. Искаха да ни внушат колко е чудесно всичко тук. Специалното отношение, купонът и привилегиите криеха бруталното лице на диктатурата. Ще ви дам един пример. Записах се да уча Китайска история. Един ден решиха да ни заведат в музей. Когато отидохме, преподавателят 1 час обикаля и накрая призна, че музеят го няма. Как така го няма ли? Ми, нямаше го. На негово място имаше строеж. Накрая ни казаха: Това е просто Китай. Ако цял музей може да изчезне просто така, какво остава за хората?

На фона на всичко това е абсурдно да се говори каква чудесна държава е Китай. Това е страна, която се държи със собствените си жители като втора категория хора. Отнела им е един куп права и свободи, репресира ги и единственото, което е от значение, е да не се изложат пред чужденците. Познато? Комунизмът навсякъде е един и същ. Издевателства и глупости в името на партията, пардон, по-доброто бъдеще, са запазената марка на всяка червена диктатура.

Китайците обаче толкова се забравиха в това да градят блестящ имидж, че сега цяла Европа е под карантина заради мълчанието им. Единствено съчувствам на обикновените китайци. Кой знае какво им се налага да изтърпят, за да може партията да опази и малкото си останал авторитет. Вероятно няма да разберем, защото режимът в Китай е безмилостен. Едно нещо обаче трябва да запомним добре. Комунистическите режими трябва да се държат на дистанция. С тях не бива да се флиртува. Въпрос на време е незачитането на човешкия живот в тези държави да създаде проблеми за целия свят.

Ценностите и принципите не бива да отстъпват пред материалните придобивки. Няма значение колко са лъскави.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 92 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 М..да...

    127 112 Отговор
    Изключителна статия, автора разказва от собствен опит. Това е комунизма, прочете това червени чугунени чутури, и пак се катерете по Бузлуджа да пеете партизански песни.

    Коментиран от #10, #15, #52, #73

  • 2 Сесесере

    73 97 Отговор
    Не бива да се флиртива с комунисти и продажни русофили всички трябва да се изринат в Сибир и да си градят светлото бъдеще- нещастници! Да живее България член на ЕС и НАТО където и е мястото!
  • 3 ърт

    65 45 Отговор
    аз от тук на нататък ще гледам какво пише на етикетите на всички стойки ,който купувам . Аз няма да взимам боклуците им made in china

    Коментиран от #87, #90

  • 4 Рошко

    58 27 Отговор
    Ходил ди в някоя махала в Китай, в която по нищо не се различава от нашите гета, и като си много умен ами кажи сега колко роми грипясват, и колко умират, аз тговора го знам, мн по малко от пикливи лигл, овци които си мият по 20 пъти на ден ръцете със сапун, и си размазват дрисксниците по дупетата, и второ как пък точно сега го пръкнахте тоя измислен вирус

    Коментиран от #92

  • 5 Си Дзин Пин

    87 32 Отговор
    Едностранчиво мнение изказва авторът.
  • 6 no name no face no number

    93 31 Отговор
    В Китай е така ценностите НЕ отстъпват пред материалните придобивки. В Азия е супер има ред, а не лигавщини.Така и трябва.Те затова и вървят напред. Бизнес стратегията им е супер. Взимаш парите правиш бизнес,но мениджърският състав задължително китайски, изпълнителите каквито си искаш тва е баце евала им правя за този подход. За другите е зле,но за тях си е супер.
  • 7 вашето мнение

    62 79 Отговор
    Това е истината за Китай. Истината за Русия е подобна
  • 8 Сатаната

    52 57 Отговор
    Това е голата истина, абсолютно вярно е.
  • 9 оцелял от турското робство

    74 26 Отговор
    У нас да не би да е по-различно.
  • 10 да ве

    91 23 Отговор

    До коментар #1 от "М..да...":

    Ами, защо тогава ползвате китайски, смртфони, компютри, коли и каквото се сетите !?!? Нали са комунистически ? Не ги ползвайте и комунизма, ще пукне ;;)

    Коментиран от #54

  • 11 Груйо

    55 55 Отговор
    Изключително точен коментар, аз също имам опит с китайците и това което се вижда на повърхността е само лъскава фасада, прикриваща репресиите и фалша на един безскрупулен режим.

    Коментиран от #32

  • 12 Хъш

    72 17 Отговор
    Не в обществения строй а в черепната кутия на прилагащия го е причината и за успеха и за неуспеха на еди строй.
    Така прехвалената демокрация на САЩ не би оцеляла и 10 години ако няма от кого да граби безнаказано.
  • 13 Мандарин

    37 13 Отговор
    Виж му хигиената на един народ и му гледай сеира! Лошото ,че в сеира им влезнахме и ние и целият свят.
  • 14 Обикновен човек

    69 24 Отговор
    Това е националната култура на Китай за добро или лошо това е тяхната идентичност като нация като не ти харесва чий х.й си търсил там? Или когато твоите "работодатели" от Америка за България се осраха тотално ти тръгна срещу трийсет сребърника да плачеш като вдовица за х.й и да увиваш на умряло???!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 овчар

    68 20 Отговор
    Изрепчил се един наш ганьовец всезнайковец с нежна евроатлантическа ориентация и наведената преса хайде да го публикуваме! Затова сме толкова пропаднали защото знеме всичко за другите а не погледнеме нашатакошара
  • 17 Рашка с чашка

    55 28 Отговор
    Слагайте минуси колкото искате, но това е самата истина! Хигиена в Китай няма, ядат буквално всичко при това направо сурово. Пекат всякакви гнусотии направо на улицата с горелки! Мият се в легени, в един леген по няколко човека! Не случайно от Китай тръгват всички гадни вируси, в момента там върви хантавирус, който се пренася от гризачи.
  • 18 Комунистическите държави са

    19 23 Отговор
    Саздадени от запада за да имат роби и да има кои да им пройзвежда всичко като целта е производството да е някъде далеч от техните граници за да няма мръсотия и дискомфорт за западняците затова са създадени комунистическите държави и затова китай остана комунистически защото само със този строи може да се държат милирди хора в мизерия и подчинение и да им се внушава че требва да работят за шепа ориз и запада е мръсна капиталистическа сила дето иска да ни завладее и пороби и ние трябва да правим всичко против запада и да го мразим😂😂😂което до някъде си е така 😂😂
  • 19 Госあ

    64 21 Отговор
    Аз съм бил в Пекин, за малко. Ама то и месец е малко. Разбира се, не е като Токио. Но няма АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО С КОЧИНАТА БЪЛГАРИЯ. Кочина превърната точно от такива като списвача. Сега се надявам да отида за малко повече в Пекин. Под малко повече имам предвид над две години. Това е центъра на световната наука в момента.

    Коментиран от #25, #37

  • 20 muzis

    51 8 Отговор
    То и при нас горе ,долу е така тиквата се придържа към същия модел! Всичко е много хубаво ,малка безработица,колко километра магистрали,външния ни дълг бил по малко от другите европейски държави (Фанция ,испания,Италия и др) а пък 100€ ,пенсия
  • 21 Госあ

    48 17 Отговор
    Хохохо тръгнал китайската кухня да плюе боклучето 😄
  • 22 антиджендар

    63 22 Отговор
    Авторчето е 100%та от групата на сороскитегендари
  • 23 Сички комунистически лидери

    16 13 Отговор
    С малки изключения са западни агенти натоварени да държат народите си в робство за да работят във фабриките на капиталистите за без пари
  • 24 хахаха

    59 8 Отговор
    Значи, ако аз пообиколя крайните квартали на София, циганските гета...какво ли ще напиша във assbook, как мислите? :)))
  • 25 Оня

    13 20 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    И не се връщай ! Искаш ли да ти пари назаем само да не се връщаш ?!?

    Коментиран от #29

  • 26 Бай салам

    59 13 Отговор
    Много едностранчиво се обяснява реалността в Китай. Хигиена? Ами ти бил ли си в Индия? Няма да коментирам контрола над населението. Само си задай въпроса как се управляват няколко милиарда население?
    Откриваш топлата вода! Естествено, че няма нищо общо с европейските демокрации. Обаче Китай е Първа Икономика, или поне ще стане много скоро. Така се става Супер Държава, не със джендърска философия!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А вие какво очаквате

    40 4 Отговор
    1,5 млрд. да се дисциплинират с паче перо? България 6 млн. - 3000 рецидивисти, а в Китай при нашата разхайтеност колко ще има? Без твърда ръка се разпадат на 10 - 15 държави.
  • 29 Госあ

    24 7 Отговор

    До коментар #25 от "Оня":

    До преди 4-5 месеца заплатата ми беше 400 000 йени. Това е нормалната заплата за специалисти. Не 400лв. Така че имам достатъчно пари. И ако ходя,няма да ходя на туризъм, че да ми даваш пари. Селски 😉

    Коментиран от #36

  • 30 Онзи

    19 3 Отговор
    Ибриците като не могат да изходят нищо по естествен път,търсят рядкото щастие във Фейсбук...Ако всичките им новинарски екскременти където типосват в нужника наречен вестник са дело на фб...да ударят два пирона на външнио кензеф и да се занимават с нещо друго.
  • 31 Тома Неверни

    35 5 Отговор
    Като се има предвид растежа на икономиката на Китай в последните десетилетия, коментарите са излишни. Що се отнася до "сервилността", авторът май забравя, че е пребивавал от другата страна на земята и че там нравите са съвсем различни от нашия квазиевропейски мироглед.
  • 32 Гошо

    16 3 Отговор

    До коментар #11 от "Груйо":

    Е гледам я ,то щото много хигиенизирани ,та преди година се изпонасраха по запада , докато разберат че не си миели ръцете и плодовете
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 БАЙ ТИ МАО

    43 6 Отговор
    АКО, СМЕНИТЕ КИТАЙ С БЪЛГАРИЯ , НЯМА НИКАКВА РАЗЛИКА СЕРВИЛНОСТ ПРЕД ЧУЖДЕНЦИТЕ , ЛИПСА НА ХИГИЕНА , ТОТАЛНА ЦЕНЗУРА / с т о и е д и н а й с е т о място по свобода на медиите/, АВТОРА ЯВНО Е ПИСАЛ ЗА БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!
  • 35 Японеца

    32 4 Отговор
    Емиле, напиши нещо за България! За хигиената, общежитията, пазарите и баровете. И за свободата на словото!
  • 36 Сесесере

    12 24 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Ти си типичното селско комунистче-русофилче, което не ще да работи в масква иска Токио , Лондон, Чикаго , абе само да не е при мизерниците! Иначе плюем по Запада , нещастник !

    Коментиран от #43, #53, #91

  • 37 Гошо

    24 7 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Е аз ходя в тоя Китай веднъж годишно понякога и два пъти и то от 95 На автора можга спокоино да кажа че лъже ,само да спомена за тоя стол дето разправя е как само него хванал дрисъка а другите не и какво му следят на Тянанмън като е пълно винаги с хора ,стига времето да позволява ,че зимата там е отврат такъв гаден вятър духа

    Коментиран от #47

  • 38 Бай Петко

    21 1 Отговор
    Аз съм бил в едно гето във Чикаго супер готино си изкарах, страхотно услужливи афро-американци
  • 39 Монгола

    24 10 Отговор
    ИЗМИСЛИЦИ ПРЕМИСЛИЦИТЕ НА ЕДНА СОРОСОИДНА РАЗПОРЕТИНА НА ИМЕ ЕМИЛ!!!!
  • 40 Anadolu Manafesi

    18 5 Отговор
    Абсолютно споделям впечатленията на автора от Китай . При моят едномесечен престой в тази страна преди 3 години се сблъсках със абсолютно същите проблеми . Човекът изобщо не се шегува за храната , аз бях стигнал до момента да се храня почти само със солети и не си мислете че съм капризен , нормално ям всичко което ми попадне пред очите . Космополитните ситита на градовете съседстват с мизерия , експлоаатацията на работниците е възмутителна за един европеец , разликата между слоевете на обществото е много голяма и изобщо това не е никакъв комунизъм , а много по-див капитализъм от този с който ни плашеха на времето. Мога да добавя само и абсолютната липса на емпатия в китайското общество .
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бесен Язовец

    16 8 Отговор
    Явно продължава тенденцията със сорос пропагандата на евтините лакеи!!!!
  • 43 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Сесесере":

    Не лондон и чикаго - jamais! Виж Франция е друга бира.
  • 44 Бесен Язовец

    15 3 Отговор
    Този Соколов ако е същия за който си мисля е най - големия нечистоплътник от цялото НПО на което служи.
  • 45 Емил Соколов

    9 2 Отговор
    За шекели сам готов на всякакви мерзпсти гладен съм нали разбирате, другаде не ме искст нажработа и за това.
  • 46 злобар

    21 5 Отговор
    А ние като имаме демокрация и свобода та сега можеме да виеме и плямпаме на воля какво спечелихме ? А да , спечелихме платени университети,здравни осигуровки хиляди клошари ,мошенници и мутри .
  • 47 Госあ

    16 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гошо":

    Абе на Тянмън има заграждения и полиция,между другото, но определено никой не ти пречи да се разхождаш. Също одобрявам и скенерите по метростанциите. Това е превенция за тероризъм, реално.
  • 48 Хасан

    15 3 Отговор
    Покани един немец или англичанин на шкембе чорба ,реакцията ще е същата....или пък един французин да ти предложи сурови охлюви

    Коментиран от #49, #57

  • 49 Anadolu Manafesi

    12 3 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    о , виждал съм немци да ядат шкембе чорба , даже си поискаха хляб и утопиха купичката с оцет и чесън . Виж ако те те поканят на тяхната кървавица те съветвам категорично да откажеш .

    Коментиран от #56

  • 50 Изумен

    24 6 Отговор
    Каквво общо има вирусът със статията? Може голяма част от нещата да се верни, но през този текст прозират много хейт и лицемерие. Като ги мразиш толкова тия хора, какво си правил там? И още веднъж - от къде на къде ги обвиняваш за вируса? Логиката ти е крайно съмнителна, жалък пропагандист!
  • 51 Факт

    6 1 Отговор
    Като в северозападна България!
  • 52 Теменужка

    18 5 Отговор

    До коментар #1 от "М..да...":

    АБЕ ЩО СЕ СБРЪКВАТЕ. ПЪРВО ИДЕТЕ В КИТАЙ И ВИЖТЕ, ПЪК ПОСЛЕ ДРАСКАИТЕ ГЛУПОСТИ. ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО Е БЕДНО ДА, АМА БЕДНО Е И НА РЕДИЦА ДРУГИ ДЪРЖАВИ, КАТО ТАЙЛАНД НАПРИМЕР, А ТОЙ Е КРАЛСТВО, НЕ КУМОНИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА. ТОЯ ХУБАВО ПИСАЛ, АМА НИЕ ДЕМОКРАТИТЕ МНОГО БОБ ИМА ДА ЯДЕМ И ПАК НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ КИТАЙЦИТЕ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Не...

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "да ве":

    Няма да се откажа. Ще ползвам каквото си искам, аз съм свободен човек, на мене никой не ми казва...какво да говоря, какво да правя или неправя, живея както аз си знам..не говоря за сегашното положение, по принцип. Нали си чел "Дон Кихот"...какво казва на Санчо....Свободата..Санчо..свободата! Разбра ме нали?
  • 55 Теменужке...

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "Теменужка":

    Ти с глупоста си наистина удари дъното.
  • 56 Борислав Попов

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Anadolu Manafesi":

    Оооо, тия да немци да не са като вас, соросопедалите, дет облизвате и гълтате белтъците до капка?

    Коментиран от #59

  • 57 абе охлюФ

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хасан":

    Французите не ядат сурови охлюви!
  • 58 Хахаха

    18 5 Отговор
    Откъде е това високомерие на автора? С позициата на какъв капацитет той преценява, че животът на китайците е по лош от неговия?
    Аз ако дойда на гости в неговия дом и след това ще разпроснранявам, колко е мърляво и лошо, със сигурност ще се възмути. Не ходете там, където не ви харесва, стойте там, където ви харесва. Кажете си мнението, но не давайте оценки на цялата нация. Още повече на нация с велика история и цивилизация. Най - малкото ,трябва да имате авторитет сред хората. Да се прикриваш с това, че имаш прав на мнение, а в действителност, да обиждаш цял народ е монетон.

    Коментиран от #60

  • 59 Anadolu Manafesi

    7 6 Отговор

    До коментар #56 от "Борислав Попов":

    Съществуването ти опровергава всички теории на еволюцията , подобна твар никога не би трябвало да изпълзява от вонящото блато на тъпотията си и да се докопва до клавиатура . Гарантирам ти че в любимият ти Китай отдавна щеше да си в някой лагер за да преосмислиш некоректната си гледна точка . Ако някой махне думата "соросоиден" от речника ти сигурно по цял ден ще мълчиш , защото няма какво да кажеш , нали?
  • 60 Anadolu Manafesi

    6 4 Отговор

    До коментар #58 от "Хахаха":

    Ами да речем от гледна точка на лични впечатления , които ти дори без да имаш реши че китайците живеят наистина страхотно ,защото на теб така ти се струва . Пък и никъде не е казал че живеят по-зле от него

    Коментиран от #64

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 боцмана

    5 3 Отговор
    Глупости на търкалета. Имам три ремонта в Китай. Надувахме Цинтаото и мезехме с мезетата от количките , праскахме китайките и бачкахме на корем. Никой не се оплака от нищо.
  • 64 Хахаха

    9 4 Отговор

    До коментар #60 от "Anadolu Manafesi":

    Трудно се отговаря на човек, който, в същност, разговаря със себе си, сам измисля тезите, аргументите на опонента.
    Аз въобще не говоря за живота на китайците, които те са изградили в своята страна. Те са древна цивилизация, уцеляла през хилядолетията. Дали ви харесва живота им или не, това е личнага ви работа. Кажете си мтението и до толкова....кой ви дава право да мислете, че сте по умни он тях и че избора им са живеат нака е по лош от вашия? Малко по скромно карайте....
  • 65 Борислав Попов

    5 5 Отговор

    До коментар #61 от "Anadolu Manafesi":

    ха, ха, крадецът вика дръжте крадеца! Та кой викаш пише от десетки никове, а соропедалска Хронике?
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ко майка си тарси в китай

    9 1 Отговор
    тянанмън му е проблема на китай щот в германия можеш да си купиш книгата Моята борба на хитлер там не забранено да говориш за фашизма сложи си пречупен кръст на якето и гледай ко става в българия на всеки мач можи да го видиш най много някой глоба ти зашият руснаците и те си признаха за сталин и гледат да не са хвалят много с този период от историята си и ний си имаме подобни индивиди в историята китай е велика държава на хиляди години цивилизация те са създали барута и спагетите че са мизерници всеки го знае щом кучета ядът ко очакваш обаче бачкат като луди не ги мързи и не са оплакват училищито без пари докторите без пари хитри са о бързо влизат в час за всичко адаптират са навсякаде автора да беше споменал и триадите те колко са силни представа си няма китайци има и на северния полюс продават сняг на ескимосите задружни са много и си помагат винаги по целия свят са тея китайски квартали да искаш по света изядоха вируса за 2 месеца
  • 68 Гост

    4 4 Отговор
    Въйййй сега ще има комунетата да реват пак,че не е така,само атомна бомба би ги оправила!!!
  • 69 Anadolu Manafesi

    5 1 Отговор
    Ти? По колко вземаш за коментар съдържащ думата "соросо..."? А френска правиш ли?
  • 70 тигр на 7 морета

    1 1 Отговор
    Към автора.Кой създаде първоисточника на комунизма първоисточника това ме интересува не Маркс не Енгелс,а кой.аз го знам.Вие ми отговорете
  • 71 Мерино

    4 0 Отговор
    Стига с тези китайци - дайте да си говориме за китайките.
  • 72 Николай

    7 2 Отговор
    Само не разбрах написалия статията не осъзнава ки, че е яко тъпо парче. Всяка суверенна държава ще ограничава свободите на своите граждани в предвид желабието на САЩ и съюзници да правят точно в такива страни цяетни революции с коото да назначават свои хора които да наглеждат разграбването на страната им.

    Коментиран от #76

  • 73 Анти комунист

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "М..да...":

    Много добре казано ,но се определете вие господине, гласувахте ли за някои от тези депутати в настоящия парламент,демокрацията не е битка между футболни фенове,а битка на идеи и платформи,Бойко не се различава много от Делян Пеевски и Амед Доган медиите в България са тяхни,разбираш ли ти кой си сега тоталитарен тип от комунистически произход,ако ли не посочваш и другите комунисти,в герб има хора които всяка година са на Бузлуджа.

    Коментиран от #75

  • 74 Пътешественик

    4 2 Отговор
    Поредната платена Соросоидна статия.Много пъти съм бил в Китай. Нищо подобно няма.Да има ред , има спокойствие, няма тероризъм.Има и силна икономика, и много социални продобивки

    Коментиран от #77

  • 75 М..да...

    2 0 Отговор

    До коментар #73 от "Анти комунист":

    Много мътно, не мога да те разбера, забъркал си някаква каша от мисли, клишета и др. И какво има да определям сега? Аз съм се определил, ти явно има какво да си изяснаваш. Изяснявай си го сам. Не питай другите. Твоите проблеми със същноста ти, са си само твои.
  • 76 Гост

    1 3 Отговор

    До коментар #72 от "Николай":

    Има хора които са родени слепи, ти си един от тези боклуци.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Грух

    1 2 Отговор
    Афторат тапак.
  • 79 Matrix

    8 0 Отговор
    Коментара ми прилича като коментар във всички западни медии преди 10 ноември. Понеже сега не може да се каже за Китай, че нямат ток и вода тъй като вече е късно, но доскоро твърденията за тях бяха че са на ниво което описах преди малко. всъщност точно такива неща знаеха на запад понеже там никога не е имало промиване на мозъци и не е имало никаква демагогия знаеха че в България нямаме ток вода и живеем в землянки, така че подобните коментари ги оставете за някой друг който не е говорил с западняци особено първите години след 10 ноември. не може която покажеш снимка на къщата си те да изпадат в ярост и да ти казват, че това не е вярно в България няма къщи. И да ти задам въпроса ти някога преди това виждал ли си автомобил. обръщам се към всички които са с глави на раменете спрете да слушат и да четете глупаци които са застанали на едната или на другата страна отворете си очите и се огледайте настрани сравнявайте и мислете кое е по-доброто няма значение какво ви казват, че се крие зад него! щом има нещо скрито търсете го но не да казват, че едното е само хубаво и другото е само лошо и обратното. Следващото нещо- едно име и една публикация във Фейсбук, която никъде не можеш да намериш ми звучат малко съмнително. Дали е истина - и ще се борим с фалшивите новини. Лошото е , че всички тия които пишат сега срещу Китай или срещу когото и да било на изток преди години пишеха същите големи лъжи за нас, ние видяхме единия и другия строй, можем да преценим кое е истин
  • 80 Логика

    7 0 Отговор
    Абе, пичове, не се ли усещате как ви лъжат?!
    Такъв текст няма във Фейсбук, а дори и да е имало, как може да вярвате на такава щуротия, която всеки може да напише...
  • 81 Нее

    4 0 Отговор
    По добре комунизъм, отколкото това нищо, което няма сносно име около нас...
  • 82 МАК

    3 0 Отговор
    Изглежда, авторът мисли че е пръв и единствен чужденец в тази страна. Там е имало чужденци още от времето на волските каруци у нас. Казвам, че нито е мъченик, нито изследователя Стенли!
  • 83 Нее

    4 0 Отговор
    Мъките на един нашенец лишен от свобода, т.е. фейсбук!
  • 84 Идиот

    3 1 Отговор
    Как ли 5000 години Китай не само оцелява но и стана първа сила. Аз действително съм бил в Китай, но глупостите на"автора" не видях и не чух
  • 85 ела

    5 0 Отговор
    Това което е написано не съм видял въпреки ,че ходих в Китай (2011 и 2013) в Нонг Конг( Hong Kong) Макао( Macao) ,Шензен (Shenzen и Гиоджо(Guangzhou) само Шензен тогава беше 17милионен. Нонг Конг около 7 милионен от 2004 до 2017 мой роднина работи в Китай и много пъти сме говорили но такива работи никога не ми е казвал.Даже в 12 часа през нощта може да обикаляте улиците без страх същото не мога да кажа за Европа особено Швецария-Цюрия хората са пълни идиоти.Ако ме попитат Къде би не отишъл? Цюрих.Косово и Албания.
  • 86 ела

    6 0 Отговор
    Бих искал още да добавя -Никъде в Китай не видях полицаите да са въоражени даже палки нямат само служебни тел(те са доста големи). В цивилизованата Европа три пъти ме ограбиха третия път в Милано даже ме откраднаха кемпера оставен в покрайнините с разбити стъкла и гуми повярвайте ми само само един чаршаф останал случайно ( ако някой се съмнява и иска мога да му изпратя протокола съставен италианската полициая.)
  • 87 Случайно прочел

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ърт":

    Незнам как ще купиш нещо друго?!
  • 88 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 4 Отговор
    Дo кoлкoтo cъм зaпoзнaт, китaйcкитe мнoгoмилиoнни грaдoвe нямaт битoвa цeнтрaлнa кaнaлизaциoннa cиcтeмa c прeчиcтвaтeлни cтaнции...и са идeaлнo уcлoвиe зa възниквaнe нa мacoви eпидeмии............китай е държава на хора с ЦИГАНСКИ МАНТАЛИТЕТ и функционира благодарение на чудовищни репресивни мерки, които тук в България дори не можем да си представим!
  • 89 Васил

    0 1 Отговор
    Corina virus Made in China thank you
  • 90 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ърт":

    Тва означава да се простиш автоматически с 90% от нещата, които обикновенно купуваш. Дори суровините, с които се прозивеждат някои от нещата пристигат от Китай!
  • 91 Крум

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Сесесере":

    Работя в Москва за 350000 рубли(около 7-8к лева) на месец, като уеб разработчик, а преди това завърших университет и работих 2 години в Глазгоу за по-малко пари... таа шанса да се върна в напиканата Англия или в "майчината" кочина, която е препълнена с дебили като твоя личност е нулев. За теб профан такъв к'во да кажа.. комплексар, който си избива целия негативизъм в нета, защото не е постигнал нищо в живота и работи за минималната, но фикс идеята му е да иде да бачка по 12 часа на къра в западна държавица, за да може като се върне да е най-големия патрон между себеподобните си.
  • 92 Ти да не си циганин бе Рошко?

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Рошко":

    Ще ми се да измислят вирус за такива като теб, измет ньедна!