Last news in Fakti

27 Март, 2020 15:58 35 456 43

Зеленски започна рязко да променя политическия курс на Украйна

  • володимир зеленски-
  • украйна
Зеленски започна рязко да променя политическия курс на Украйна - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
Материал от Поглед.инфо

Под формата на борба с епидемията, пред очите ни Зеленски прави поредния държавен преврат в Украйна. Поне такъв извод може да се направи от редица назначения за персонал, политически решения и методи за борба с коронавируса. Това е истинската победа на „антимайдана“, въпреки че изглежда по много необичаен начин.

След независимостта в Украйна често се случват държавни преврати. Някои са шумни, със специални ефекти под формата на Майдан (2004, 2014 и отчасти 2007), други са тихи (конституцията е отменена от Конституционния съд през 2010 г.). Сегашният преврат също се случва тихо. Вярно е, че все още не е приключил - позицията на ключовите играчи не е определена, резултатите не са консолидирани от закона. И все пак ...

Всичко започна напълно невинно в дните, когато коронавирусът беше в далечния китайски Ухан. На 7 февруари министър-председателят на Украйна Алексей Гончарук даде отчет пред Върховната Рада. От доклада стана ясно, че правителството не само е загубило всичко, но и не знае как да върне загубеното. На 11 февруари ръководителят на кабинета на президента Андрей Богдан беше освободен от длъжност. Разделиха се мирно, новият ръководител стана Андрей Ермак. И на 4 март Върховната Рада освободи правителството на Гончарук.

Нов министър-председател стана топ-мениджърът на ДТЕК на Ринат Ахметов Денис Шмигал. И точно на този етап вече можеше да се говори за началото на преврат, въпреки че тогава това изобщо не беше очевидно.

Във връзка с коронавируса

Сега да обясним по-подробно.

Първоначално Зеленски разчита на две групи - олигарсите Игор Коломойски и Виктор Пинчук. Но той предпочете да ограничи подкрепата на първия - под натиск от Запада и общественото мнение. Вторият не би могъл да предложи нищо друго освен грантояди.

Заедно с Гончарук си тръгнаха останалите министри, които получаваха грантове. Това разруши консенсуса, намерен с глобалистите (Сорос и Американските демократи). Зеленски по-рано не успя да изгради отношения с републиканците - Тръмп иска той да даде компромат за Байдън, а украинският президент се страхува (и той с право се страхува: може да му излезе скъпо да се меси в разправата на белите господари).

Тоест, в резултат на смяната на правителството при Зеленски: а) възникна външнополитическа криза в западна посока; б) възникна криза във Върховната Рада, където част от фракцията „Слуга на народа“ се контролира от грантояди. Трябваше да моли за помощ парламентарната група „За бъдещето” (изразяваща интересите на Коломойски) и да се създаде групата „Доверие” (представители на различни олигарси, предимно Андрей Веревски и отново Коломойски). В противен случай гласовете на контролираната част от „Слугата на хората“ можеха да не са достатъчни.

Провалът в западна посока се компенсира от глобалната криза, свързана с паниката от епидемията и „черния понеделник“ на 9 март. И двете силно удариха Украйна. Падането на цените на петрола доведе до срив на валутния курс на гривната и в бъдеще ще влоши още повече икономическата ситуация: цените на петрола повлякоха надолу основните експортни продукти на Украйна - метал и зърно. Пред Украйна надвисна фалит, а МВФ, както и преди не дава пари.

Карантината и икономическият спад в европейските страни засегнаха болезнено украинските гастарбайтери: те бяха изтласкани и не е ясно дали ще бъдат върнати обратно. И това беше както източник на доходи, така и възможност за изхвърляне на излишната работна ръка. Паниката е лоша сама по себе си - въпреки че Украйна е далеч от прага на епидемията, хората се плашат и очакват от властите да ги спасят, а медиите рисуват апокалиптични картинки.

По-нататъшните събития преминаха стремително.

На 11 март правителството въведе първите карантинни мерки (масовите събития са ограничени, кината и образователните институции са затворени и т.н.). За да разберем нивото на паника - в Украйна в този момент имаше 1 (един) болен човек. При приблизително 30 милиона души. На 16 март Зеленски се срещна с редица олигарси (Ахметов, Коломойски, Веревски, Преславски и други) и поиска финансова помощ - за страната. Олигарсите се съгласиха.

Всъщност това беше ключов момент. Олигархичният консенсус стана стълб на властта (вътре в която, разбира се, продължават конфликтите, но външно те действат като единен фронт). Ролята на западната подкрепа за украинското правителство критично намаля.

На 17 март Върховната Рада:

- въведе нови, безпрецедентно строги карантинни мерки;

- избра нов генерален прокурор - Ирина Венедиктова, която обяви готовността си да преследва Порошенко и националистите (още през февруари, като изпълняващ длъжността ръководител на Държавното бюро за разследвания, тя поиска прокуратурата да накаже експрезидента);

- назначи нов министър на икономиката Игор Петрашко, представляващ аграрния олигарх Олег Бахматюк.

Особено важни са антиепидемичните мерки, които позволяват на олигарсите да спасят част от богатството си, но съсипват малкия бизнес и социалната сфера.

В страната не е обявено извънредно положение, но е въведено извънредно положение в регионите (в момента в четири региона и в Киев). Между другото, фактът, че карантината има политическо и икономическо, но в никакъв случай антиепидемично значение, се потвърждава от факта, че никой не поставя карантина на украинците. В смисъл - те трябва да останат доброволно у дома, но изглежда никой не ги контролира.

Украинска автархия

И така, какво се случи?

Украинските власти се преориентираха от подкрепата на Запада, който остана безспорен след последния преврат през 2014 г., за да разчитат на собствените си сили (собствените си олигарси), което не се е случвало от 2004 г. Това е истинската победа на „антимайдана“, въпреки че тя не изглежда по начина, по който противниците на Майдана са мечтали.

На пръв поглед няма голяма разлика, защото украинската олигархия е тясно свързана със Запада. Но всъщност има разлика в поне няколко точки:

- украинската олигархия, за разлика от транснационалния капитал, е обвързана с Украйна и се интересува от поддържането ѝ в жизнеспособно състояние;

- управленският персонал на Ахметов е по-квалифициран от това, което може да предложи „гражданското общество на Сорос“;

- Украинската олигархия е заинтересована да възстанови търговските и икономическите връзки с Русия и да търси компромис по отношение на бъдещето на Донбас (според слуховете, Ахметов вече е успял частично да възстанови управлението на активите си, национализирани в ЛНР и ДНР).

Остават вратички

Редица въпроси обаче все още не са разрешени (затова и всъщност превратът не може да се счита за завършен).

Първо, става въпрос за влиянието на националистите върху украинския политически процес. Сега повечето националисти са под контрола на вътрешния министър Арсен Аваков и те изпадат от украинската правна система. Като цяло, за да завърши преврата, е необходимо да се отстрани или критично отслаби Аваков, както и да се изгонят националистите. Макар че това е трудно: Аваков устройва „олигархичния консенсус“ и няма кой да го замести - той наистина е много талантлив политик и мениджър.

Второ, текат преговори с МВФ за предоставянето на следващия транш. МВФ препоръчва да се отвори пазарът на земята (сега е моментът - цената на земята ще бъде минимална) и изисква приемането на закон за банките. Последното всъщност е за Украйна да не компенсира Коломойски за загубата от национализацията на „Приватбанк“, тъй като това би подкопало публичните финанси. Изпълнението на последното изискване ще постави под съмнение наличието на консенсус на олигарсите и способността за договаряне на Зеленски (доколкото може да се разбере, той има някои задължения към Коломойски, които досега не е нарушавал).

И между другото, получаване на транш за Украйна няма да я спаси. Няма да има фалит, само ако помощта е придружена от повишаване на цените на петрола, което е съмнително. Така че няма икономически смисъл да се спазват изискванията на МВФ. Но преговорите са в ход ...

Трето, на фона на карантината се предлага промяна в конституционната система на властта. Вече има предложения за разширяване на правомощията на президента и правителството на Украйна.

Критични рискове

В заключение, обръщаме внимание, че в настоящата ситуация има два значителни риска, които украинските власти или не осъзнават, или съзнателно пренебрегват.

Първо, централизацията на Украйна сега е нарушена поради прекратяване на междурегионалните транспортни връзки и известно разширяване на правомощията на местните власти (те сами определят много карантинни мерки). Освен това последните са ядосани на Киев, тъй като губят много (например данъкът върху земята, който беше един от основните източници на доходи на местните бюджети, беше отстранен от предприятията). Ясно е, че местните власти се нуждаят от трансфери от централния бюджет и те се контролират от олигарсите. Но в случай, че няма да има пари и предприятията ще спрат ... Като цяло има вероятност да има връщане към темата за федерализацията или дори пълното разпадане на страната.

Второ, Арсен Аваков, значително подсилен наскоро, може да се опита да уреди малък преврат и да придърпа одеялото към себе си. Във всеки случай предложенията му да се наложи карантина, подобна на италианската, със затварянето на предприятията, предизвикват точно такива мисли - хората без доходи и уплашени от епидемията ще приемат с облекчение качването на власт на силовика.

Превод: В. Сергеев, "Поглед.инфо"


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 54 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдеее

    202 35 Отговор
    Закривайййй и целувай ръка в Кремъл -и може би част от урките ще оцелеят...
  • 2 Ще се върнеш КУЧЕ дето лаеш РУСИЯ

    150 29 Отговор
    Ще се върнеш.

    Коментиран от #29, #43

  • 3 Монгола

    233 31 Отговор
    Авантюрата ЕС приключи за Украйна, въпрос на много малко време е да се закълнат във вярност на Москва и да пратят в панделата като курбан бендерите слугите на Сорос!

    Коментиран от #14, #16

  • 4 Фридман

    191 23 Отговор
    Това е западната соросня използвате за собствените си цели и после те изоствят в кочината в която ти превърнаха държавата. А колко спокойно им беше преди 2014г на украинците руснаците ходеха на почивка в Крим, а парите отиваха в хазната на Киев!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бачо Киро

    146 9 Отговор
    "Особено важни са антиепидемичните мерки, които позволяват на олигарсите да спасят част от богатството си, но съсипват малкия бизнес и социалната сфера."....... Не виждам защо коментираме Украйна, като точно това става и у нас..... Вместо помощ - заеми....
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Професор по Стоманобетон

    42 77 Отговор
    Краварите никога няма да зарежат усрайна.Тя им е еничара срещу Русия на границата.

    Коментиран от #19, #22, #31

  • 9 Geo

    109 15 Отговор
    От цялата объркана статия единствено разбрах че Украйна минава от дистанционно управление на Сорос и САЩ на локално управление на олигарси които пък са станали такива с помощта на Сорос и САЩ.

    От трън та на глог че по висок - хептен ще им се разкаже играта на обикновените украинци и още повече ще затъват.

    А каква държава беше Украйна ....
  • 10 оня с коня

    18 48 Отговор
    Като отсеем Плявата от Статията,на дъното блясва с цялата си Яркост Идеята,че КОЙТО НЕ ЧЕТЕ "Поглед - инфо",ще си УМРЕ ПРОСТ И НЕОБРАЗОВАН!

    Коментиран от #35

  • 11 Наблюдател

    125 11 Отговор
    Украйна е "българската картинка" но в по-големи мащаби - олигарси, крадене и корупция.
  • 12 Иван

    24 97 Отговор
    Най-накрая. Поглед-Инфо. Нещата са ясни! Руска пропаганда предназначена за безмъзъчни и за насаждане на разцепление.
  • 13 Сандо

    88 10 Отговор
    Много е трудна ситуацията в Украйна.Учудващо е как за 30 г. най-богатата съветска република стигна до това отчайващо състояние.Не вярвам,че Зеленски е способен да поправи нещата - няма нито знания,нито умения,нито характер,а и кой ще му даде да си реализира добрите си намерения?Впрочем много ще е интересен анализа как са се развивали процесите в България и Украйна през тези трийсет години - някои неща са еднакви и текат успоредно,а други са съвсем противоположни.В мен се създава впечатлението,че украинците не са държавнотворчески народ и това под въпрос бъдещето на страната им.

    Коментиран от #21, #33

  • 14 Ник 3900евр.

    9 45 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    А на теб какво ще ти дадат за това бе боклук мръсен какво куче помияр ще си останеш винаги един боклук.
  • 15 Украйнките се клецат без пари........

    15 21 Отговор
    И дават във всички дупки

    Коментиран от #36

  • 16 бай Киро

    60 25 Отговор

    До коментар #3 от "Монгола":

    Те са си една държава...един народ с руснаците...индентичен език.Няма какво да им се кълнат във вярност.Просто трябва да се окачът по дърветата определено количество национални предатели в Украйна и да си заживеят по братски както в недалечното минало.Тогава и крим ще си е отворен за руси и украйнци,а и тази безумна братоубииствена война ще спре.По сложно е положението с нас,защото руснаците изобщо...ама изобще не се асоциират с нашата истрадала държавица.Почнаха да странят от нас като,че да сме заразени с корона вируса.И за славяни вече не ни броят...а дедите ни им викаха братушки.Трябва смъртно наказание за всеки русофоб и русофил за да си оправим отношенията с Москва.И двата полюса са катастрофални за нас.
  • 17 бай Киро

    13 62 Отговор
    Моя дядо твърдеше,че повод за всичките ни национални страдания е македония.Беше служил там по време на окупацията и мразеше това место като,че да беше ада.От устата му само ругатни излизаха като се споменеше за македония и населението и продоволственното и зачисляване към мизерстваща по време на войната България.Хеле да му кажеш,че тия са ни братя и хващаше манарата.За мен обаче най-големия враг на народа ни е русофилството и русофобството.Повече злини сме видели от тия уроди отколкото от стремежа ни да се сдобием с голите и бедни македонски сокаци.ако някък си се оттървем от тези уроди мисля нещата ще потръгнат.А оттърването е само куршум в главата и после в общите рововезаедно русофили и русофоби.

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бай хой

    52 8 Отговор

    До коментар #8 от "Професор по Стоманобетон":

    Тя и Америка се усра достатъчно първо трябва да си управят кочината след тва да управят другите
  • 20 Турчинов

    24 18 Отговор
    Четете още малко поглед инфо ,защото при 20 долара за барел скоро всички тези ,,медии'' потъват в блатото заедно с кочината от която идват.
  • 21 EU BG

    11 30 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    АЛООО АКО УКРАЙНА Е БИЛА НАЙ БОГАТАТА СССР РЕПУБЛИКА ,ТИ СИ ПРЕДСТАВИ КАКВО Е БИЛО В РУСИЯ

    Коментиран от #41

  • 22 До глупака

    8 32 Отговор

    До коментар #8 от "Професор по Стоманобетон":

    Пиши на български ,а не на селендуро депесарски,русофило депесарски език.Омразата ти към всичко европейски е повече от видна,що не си отидеш в Анадола.
  • 23 До глупака

    20 7 Отговор

    До коментар #17 от "бай Киро":

    Е и какви смяташ че ще бъдат русофилите,защото няма русофоби тях ги превърнаха в грантаджии соросоиди джендъри и прочее благодарение на целокупното опростачено гербаджииско население,сега обаче целуват ръка на Европейския съюз за пари същите тези русофили в парламента, няма бивш комунист който да не е русофил,излезнем ли от кризата ще има пълзяща диктатура на про руските сили,вижте кой прави даренията и как се разпределят.
  • 24 Ивайло Иванов

    9 5 Отговор
    Преводът и публикацията са на "Поглед.инфо", никой ли не си направи труда да види кой е писар статията!
  • 25 Корн

    9 31 Отговор
    Важното е да се облъчва мужикът с победни новини. Досега системата се крепеше от цената на нефта, която беше средно над 60 долара за управлението на Путин . Сега трябва да се върнат към стандарта при Елцин , когато нефта беше 12 долара плюс вируса, не знам само пропаганда ще насити ли руснака или ще трябва и терор , за да се крепи Джучи.
  • 26 оспри

    3 10 Отговор
    Предстои зеленска монархия.

    Коментиран от #37

  • 27 Хахаха

    10 39 Отговор
    Кремъл е в паника... цялата пропаганда, че имали лекарства и ваксина срещу коронавируса лъсна, като лъжа. Цяла русия и москва са пламнали, чак путин избяга от москва. Путин се готвеше да става цар и диктатор, но вируса и питрола го катурнаха.
    Ако ценага на петрола се задържи 6 месеца под 30 долара, рушлямия е в банкрут. Освен тона, путин обяви данък от 13% върху спестянанията. В ронеделник ще има банкона криза в рушлямия, защото русназите са започнали масово са теглят деподитите и да ги обръщат в евро и долари. Последни издихания на рушлямия.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Льотчик на Фъ-16 / АКВАРЕЛ/....

    48 6 Отговор
    Празни кратуни виждам доста нагоре в изказванията!!Май не помнят миналото тези зелени кратуни!!ВЕРОЯТНО,ЗАЩОТО СА МЛАДИ И ВЕЧЕ С ПРОМИТИ МОЗЪЦИ,ЗАЩОТО ПСИХОЛОЗИТЕ СА ДОКАЗАЛИ,ЧЕ МОЗЪКЪТ НА ДЕТЕТО Е БЯЛА ДЪСКА/табула раза/ И НА НЕГО МОЖЕ ДА ЗАПИШЕШ ВСИЧКО!/разбирай,и да го манипулираш с идеи и мечти./ Не се сещат младите,че и на Запад има "отдели"ПРОПАГАНДА И АГИТАЦИЯ,както имаше в БКП- с лектори и пропагандисти....Спомнете си поне нашето земеделие в близкото "социалистическо" минало...Защото "русофилите" от старата власт преди 30 г.поне осигуряваха руски,украински и чешки трактори"зетор",с-80 и с-100/булдозери/, комбайни "Украйна"...с които се ореше,жънеше и хранеше България и се изнасяше в страни по света/и СИВ,разбира се/.Защото се обработваше над 24 милиона декара земя! Сега , /тези от по-горе изсрал.ите се!/ си ОРАТ ГЛАДКИТЕ МОЗЪЦИ и философстват на тема"русофили и русофоби".Е,КАКВО НИ ДАДОХА РУСОФОБИТЕ ДОСЕГА?? Олигарси,престъпност,наркомания,тото-хазартна лудост,разпад на образование и култура,и т.н и т.н И по горната тема-ЗЕМЕДЕЛИЕТО ПОНЕ-КЪДЕ СА /след тези 30 год./АНГЛИЙСКИТЕ ;АМЕРИКАНСКИТЕ И ГЕРМАНСКИТЕ ТРАКТОРИ И КОМБАЙНИ? И ПОСТРОЕНИТЕ С ТЯХНА ПОМОЩ ЗАВОДИ,ЯЗОВИРИ И ФАБРИКИ?По времето на социализма се построиха и работеха,/за да покриват РЕАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ!!/ ХИМКОМБИНАТИ,АЗОТНОТОРОВИ И СОДОВИ ЗАВОДИ,ЗАВОДИ ЗА СТЪКЛО И КЕРАМИКА,ЗА АВТОМОБИЛНИ ГУМИ;ЗА ЦИМЕНТ,ЗА АКУМУЛАТОРИ.ДА НЕ БИ И СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ РАФИНЕРИИ,МИНИ И ТЕЦОВЕ И ЯЗОВИРИ ДА СА ПОСТРОЕН
  • 31 Румяна Костова

    38 7 Отговор

    До коментар #8 от "Професор по Стоманобетон":

    САЩ не са зарязали Украйна. Ще и дават заеми чрез МВФ,които и внуците на сегашните украинци ще връщат и ще тупат украинците по рамото, че пазят Европа от руската агресия.
  • 32 Льотчик на Фъ-16 / АКВАРЕЛ/....

    16 0 Отговор
    ДА СА ПОСТРОЕНИ СЕГА?? МАЙ най-полезни горните дървени философи са не в работата ,а в духането...Ползвал съм такива да ми правят "вятър в обратна посока"/,ТАМ ДОЛУ...
  • 33 Румяна Костова

    31 3 Отговор

    До коментар #13 от "Сандо":

    Как да са държавнотеирчески народ украинците, когато никога не са имали държава, все под крилото на Големия брат. Когато бяха в състава на СССР те имаха високотехногични производства, космически програми. А сега им остана само металургията, зърното и бройлери за ЕС.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СХУЙ

    12 3 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    А сигурно ти четеш само ВАШИНГТОН ПОСТ,ДЕЙЛИ МЕЙЛ,ОВЗЪРВЪР,ТАЙМС и други такива..ЛОШОТО Е ,ЧЕ ТЕЗИ ГАЗЕТИ СЕ СПИСВАТ ЗА БОГАТИ И УМНИ,/аз съм сигурен ,че бачкаторите на полето там и на конвейерите в заводите не четат и нямат време за тези вестници!!!/А ТИ ГИ ЧЕТЕШ И НЕ ГИ РАЗБИРАШ,защото си беден и /не глупав-имаш добри възможности!!/,но започни с нещо по-леко и с ПО-МАЛКО ТЕКСТ-С КОМИКСИ!!!
  • 36 СХУЙ

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Украйнките се клецат без пари........":

    Аз и тебе мога да оправя във "всички дупки",като украинките!Даже ще ти платя...
  • 37 Мал

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "оспри":

    Малко му са тънки червата, за за прави монархия.
  • 38 УКРАЙНА Е РУСКА

    13 4 Отговор
    КРИМ Е РУСКИ БЪЛГАРИЯ Е РУСКА СИРИЯ Е РУСКА ЛИБИЯ Е РУСКА ИТАЛИЯ Е РУСКА
  • 39 ела

    16 3 Отговор
    Не съм ясновид но Украйна ще се распадне на части като държава на там отиват нещата .Защото напълно разрушена икономика , неуправляема висока корупция, вечна борба между олигархите (големите бандити) хиляди бандеровци (престъпници и убийци във ВСВ) на хиляди евреи,поляци,украинци,руснаци маршруващи с СС символики по улиците на Украйна възхваващи С.Бандера.И зад всичко това стоятАмериканците и Европейците които докараха процйфтяваща Украйна до това положение.Същите идиоти не разрушиха ли; Ирак,Либия,СирияАфганистан .т.н
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 АС ДС

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "EU BG":

    В Украйна и в момента се плашат от възможността да бъдат докарани до положението на България. Държавата ни няма и 1/10 от потенциала на Украйна. Там тепърва се руши икономиката, а ние отдавна сме от транш до транш.
  • 42 Scaramouche

    2 0 Отговор
    Мисля, че Украйна е родината на анархизма и си ги влече натам от едно време.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.