Last news in Fakti

28 Март, 2020 07:20 2 964 13

Коронавирус и енергетика

  • атомна енергетика-
  • янко янев-
  • енергетика-
  • коронавирус-
  • експерт-
  • анализ

Кризата ни напомня за незаменимата роля на електричеството в нашия живот

Коронавирус и енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

Днешната криза подчертава критичната стойност на електрическата инфраструктура и ноу-хау, които са в основата на отговора на пандемията на коронавирус. Това заяви в специален анализ за ФАКТИ проф. Янко Янев, експерт в областта на атомната енергетика. Къде е мястото на енергетиката на фона на пандемията с коронавирус?

Огромният срив, причинен от коронавирусната криза, показа доколко съвременните общества разчитат на електроенергията. Милиони хора са затворени в домовете си, прибягвайки до персоналните си компютри, за да вършат работата си, до сайтове за електронна търговия, за да пазаруват, и до стрийминг на видео платформи, за да намерят забавление. Надеждното захранване с електричество е в основата на всички тези услуги, както и за захранването на устройствата, които повечето от нас приемат за даденост, като хладилници, перални и електрически крушки.

Електричеството е от решаващо значение за работата на вентилаторите и другото медицинско оборудване в болниците, които лекуват нарастващия брой болни. В такава тревожна и бързо развиваща се ситуация, електричеството осигурява и навременното предаване на важна информация между правителствата и гражданите, както и между лекарите и пациентите.

Коронавирусната криза ни напомня за незаменимата роля на електричеството в нашия живот. Кризата също така дава представа за това как тази роля трябва да се разширява и развива в годините и десетилетия напред.

Днес сме свидетели на общество, което има още повече разчита на цифровите технологии, за да продължи с ежедневния си живот, чието използване на енергия става все повече под формата на електричество и където захранването е все по-зависимо от сигурността на неговото производство . В съвременното общество сигурността на доставките на електроенергия е в основата на просперитета и стабилността, но нейното гарантиране изисква последователни действия от страна на правителствата.

Системните оператори имат на разположение различни начини за управление на новите предизвикателства, но извънредни ситуации като блокиране на цели държави по време на глобалната пандемия - създават нови. Например рязкото забавяне на индустриалната и бизнес активност в голяма част от Европа намали търсенето на електроенергия, но също така лиши електроенергийните системи от основен източник на гъвкавост. При нормални обстоятелства мащабните потребители на електроенергия като фабрики могат да коригират използването си, за да помогнат за балансирането на системата, но тази възможност едва ли днес е възможна. Това подчертава необходимостта политиците да оценят внимателно потенциалната наличност на гъвкави ресурси при екстремни условия.

Водноелектрическите централи, един често забравян „работен кон“ на производството на електроенергия, остават основен източник на гъвкавост. Твърдият капацитет, включително ядрената енергия в страни, които са избрали да я запазят като опция, е решаващ елемент за осигуряване на сигурно снабдяване с електроенергия. Политиците трябва да проектират пазари, които да възнаграждават различни източници за техния принос към сигурността на електроенергията, което може да им позволи да установят жизнеспособни бизнес модели.

Въпреки нарастващото използване на цифровите технологии в електроенергийните системи, коронавирусната криза ни напомни и за съществената роля на квалифициран персонал. Поддръжката и ремонта на енергосистемата е трудоемка и трябва да се извършва на място от квалифицирани работници и инженери. Организациите трябва да гарантират, че членовете на персонала остават в безопасност, докато извършват критичната си работа. Ключов урок на настоящата криза е да се гарантира, че електроенергийните системи разполагат с достатъчно ресурси не само от физически активи, но и от човешки капитал.

Днешната криза подчертава критичната стойност на електрическата инфраструктура и ноу-хау, които са в основата на отговора на пандемията на коронавирус. Той също така разкрива някои жизненоважни идеи за бъдещето на електроенергията и какво трябва да направят политиците, за да гарантират, че утрешните системи ще останат надеждни, дори когато те се трансформират от нарастването на технологиите за чиста енергия. Правителствата са правилно фокусирани върху непосредствената извънредна ситуация в областта на общественото здраве, но те трябва да останат бдителни за електроенергийната сигурност и да пазят жизненоважни активи на фона на изключителната нестабилност на пазарите. В тези изключителни времена правителствата могат да управляват без много неща, но не могат да управляват без електричество.

*Проф. Янко Любенов Янев е автор на повече от 150 научни публикации и доклади на конференции; чете лекции в известни университети в Италия, Япония, Русия и САЩ. Продължава активно да участва в обществения живот на страната с публикации, интервюта и конференции свързани с атомната енергетика на България и с въвеждането на природосъобразни и устойчиви източници на енергия.

През 1997 година е поканен на работа в Международната агенция за атомна енергия, в която заема редица важни длъжности. През 2002 година основава програмата на Агенцията за управление на ядрените знания и е неин ръководител до 2012 година. От 2012 година е директор на Института за управление на ядрените знания във Виена, а от 2019 година е изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    11 1 Отговор
    Открихме топлата вода, вирус ли, спрете електричеството в цял свят че да видите вие паника
  • 2 Пако

    6 3 Отговор
    Казвайте направо—с колко ще скочи тока,
    вече сме изтръпнали,и няма нужда от подготовка..
  • 3 Сесесере

    5 17 Отговор
    Вече започнаха да подпличкват и подмиват народа с платени “експерти”, които да го подготвят за мултимилиардното крадене от една нова АЕЦ, разбира се с прякото участие на вечния враг на България - Русия ! На никой нормален човек не му трябва атомна централа, от която някой русофил да краде и да продава!
  • 4 Пако

    10 1 Отговор
    Чудна работа,гледам,чета ,и не вярвам на ушите си.В последните дни слушаме и четем постоянно
    изявления на “специалисти” и се питам—Защо,
    след като имаме толкова специалисти,професори
    които се имат за”умни” хора,държавата я управлява,един “не толкова умен” да не кажа
    Прост човек....не е ли време да се замислим!!!!!!!
  • 5 Jacques Yves Moineau

    4 5 Отговор
    Днешната криза подчертава критичната стойност на електрическата инфраструктура и ноу-хау, които са в основата на отговора на пандемията на коронавирус.....
    И тоя е прифесор??????

    Коментиран от #11

  • 6 вуйна

    3 3 Отговор
    Kpga zapachva novoto goliamo kradene?
  • 7 Васил

    4 0 Отговор
    А защо тока не намаля нали беше вързан с газа а газта поевтиня лъсна ви картела
  • 8 Миризлив пор

    4 3 Отговор
    Във момента техник в ЧЕЗ взема заплата по-ниска от продавачка в лидл или Кауфланд. Другия път като ви спре тока, да знаете защо кадрите не са толкова квалифицирани колкото трябва.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Впечатлен

    1 1 Отговор
    Злокачествено самодоволство!!
  • 11 Елементарно е

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Jacques Yves Moineau":

    Никой разумен човек,с достойнство и интелект не би се повел по акъла на Простака и шайката Му блюдолизци.
  • 12 копи пейст

    2 0 Отговор
    ACТРA OOД виж ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Cъдружник

    ТEХНOТEК OOД виж ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Упрaвитeл

    Coфия Грaд нa Знaниe OOД виж ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Cъдружник
    ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Упрaвитeл

    Упрaвлeниe нa Ядрeнoтo Знaниe Кoнcулт EOOД виж ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Eднoличeн coбcтвeник нa кaпитaлa
    ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Упрaвитeл

    ГAЗEНEРГOКOМПЛEКТ OOД виж ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Cъдружник

    БЪЛГAРCКA EНEРГEТИЧНA КOМПAНИЯ AД виж ЯНКO ЛЮБEНOВ ЯНEВ - Cъвeт нa дирeктoритe
  • 13 energy

    0 0 Отговор
    Преди около месец, на 23.02.20, Нова ТВ направи разкритие за четвърт милион лева усвоени с измама от ръководството на УМБАЛ „ Св. Анна“- София от програма за развитие на човешките ресурси на ЕС. Повече от месец дни гледаме наглите усмивки на ръководството на болницата и нулева реакция на МЗ и лично на министър Ананиев. Въпроса е коронавируса дали е повод за амнистия за финансови престъпления със средства на ЕС. Дали чадъра не е от по-високо както твърди д-р Москов.