28 Март, 2020 06:33 6 965 45

Чака ни нова пандемия, ако Китай не забрани търговията с диви животни

  • китай-
  • животни-
  • пазар-
  • коронавирус-
  • ковид-19

Обикновено преносители са бозайници - нашите най-близки родственици в животинския свят

Чака ни нова пандемия, ако Китай не забрани търговията с диви животни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Едни казват, че новият коронавирус бил предаден на човека от прилеп, други - от броненосец. Едно е ясно: Китай най-после трябва да забрани търговията с диви животни. В противен случай скоро ще преживеем нова пандемия.

В началото на епидемията ЕС изпрати на Китай 50 тона защитни облекла и медицинско оборудване. Те бяха предназначени за Ухан, където вирусът се прояви за първи път. След като кризата там бе овладяна, Китай започна да изпраща медицински консумативи на Италия, Испания, Гърция, но и на страни, които са извън ЕС.

Тази помощ е добре дошла навсякъде, където възможностите на местното здравеопазване вече са надхвърлени. С оглед на здравната криза "солидарността и сътрудничеството са най-мощното оръжие, с което разполагаме", каза китайският държавен ръководител Си Дзинпин.

Кога Китай ще забрани търговията с диви животни?

"Пекин се опитва да се представи като спасител в нужда. Пандемията променя съотношенията във властта: Китай иска да смени САЩ като "сила, която се грижи за света"", написа вестник "Ханделсблат". Изданието подозира, че Китай иска да пренапише историята на тази епидемия.

Истината е първата жертва във всяка война. Това си пролича и в сегашната криза. Но след като в САЩ броят на заразените и починалите от коронавирус нарасна толкова стремително, едва ли някой може още да твърди, че вирусът е бил нарочно създаден в някоя американска лаборатория.

Истината е, че той е възникнал чрез зооноза - т.е. чрез пряк контакт между животни и човек. Така някои болести по животните се пренасят и върху хора. Обикновено преносители са бозайници - нашите най-близки родственици в животинския свят. Такъв беше случаят при появата на СПИН, при Ебола, ТОРС, а сега и при Ковид-19.

Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф нагледно показаха на страниците на "Зюддойче Цайтунг" как опасните животински вируси се прехвърлят върху човека. Вирусът на ТОРС (Тежкък остър респираторен синдром), а по всяка вероятност и на Ковид-19, са били пренесени върху хора на китайски пазари за диви животни, където те по традиция се продават за консумация или за целите на традиционната китайска медицина (ТКМ). При Ковид-19 се предполага, че това е станало чрез люспести животни, пише сп. "Нейчър".

Освен това в ТКМ на люспите на някои бозайници се приписват чудодейни лечебни качества, а в гъстонаселените градове на един глобализиран свят не е необходимо много време, докато една локална зооноза се превърне в световна пандемия.

Пазарът за диви животни във Ухан беше затворен след появата на новия вирус, но дори и Комунистическата партия на Китай не смее да сложи окончателно край на всякаква търговия с диви животни. Животинските съставки и субстанции, изготвяни от тях, са прекалено важни за ТКМ.

Националната здравна комисия на Китай наскоро дори препоръча една инжекция с екстракт от жлъчния сок на мечка като препарат срещу тежки и критично протичащи инфекции с коронавирус.

Поне от 8 век насам е известно и лечението с добиваната от жлъчната течност Урсодеоксихолева киселина, която се използва срещу камъни в жлъчката и болести на черния дроб.

А миналата седмица държавната китайска осведомителна агенция Синхуа публикува заглавието: "ТКМ предлага ориенталска мъдрост в битката срещу новия коронавирус". Там се твърди, че ТКМ е доказала успехите си в битката срещу всички досегашни епидемии, включително и срещу ТОРС.

Да се подготвим за следващата пандемия

ТКМ играе важна роля и в редица други региони на света извън самия Китай. Затова търговията с диви животни, като важен доставчик на суровини за тази медицина, вероятно ще продължи да съществува и след сегашната криза с коронавируса. Привържениците на ТКМ наистина могат да се похвалят с успехи - в някои области те са сравними с тези на класическата медицина. Китайските лечители твърдят, че класическата медицина просто лекува симптомите, но игнорира цялостната картина.

Еволюционният биолог Джаред Даймънд и вирусологът Натан Улф неслучайно твърдят в тази връзка, че още преди да сме преодолели сегашната криза с Ковид-19 би трябвало вече да се настроим за следващата пандемия. Според двамата учени, незнанието и нехайството и в бъдеще ще водят до прехвърлянето на зарази от животните върху човека. А една световна забрана за търговия с диви животни би могла поне да намали рисковете от нови смъртоносни зоонози.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Китайските примати ядат

    41 12 Отговор
    кучета, котки, змии, плъхове, прилепи.

    Коментиран от #2, #11, #13, #26

  • 2 и да допълня

    30 8 Отговор

    До коментар #1 от "Китайските примати ядат":

    маймуни, горили, панди.
  • 3 никой

    24 3 Отговор
    първо още не сме я преживели за да мислим за друга
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 9 Отговор
    корона вирус АЙ СИКТИР

    Коментиран от #37

  • 5 Тоя Козлодуй

    12 4 Отговор
    са го пуснали на свобода.
  • 6 Кокорчо🙄

    36 21 Отговор
    По голяма простотия не можах те ли да напишете пак, от векове го правят, баш сега са пръкна вируса, всички болести ли са дошли от Китай, аз мисля че идват пък от чифутите
  • 7 Активист на БКП

    31 23 Отговор
    Що да не са САЩ !!!??? Не си ли гръмнаха сами кулите близнаци? За да нападнат Ирак? Е сега жертвите ще са повече от 3 000...
  • 8 flkdgkh

    31 6 Отговор
    ха, светът ше се затрие, обаче тоя пазар няма кой да го затвори и ше продължи да работи и след свършека на света! човешката глупост наистина няма граници!
  • 9 Четете бе

    25 6 Отговор
    Китай вече забраниха търговията и употребата на диви животни!Направо трийте статията!
  • 10 Гост

    10 10 Отговор
    Айййс я пазара Краварите го модифицирана ама тях налази изпревариха китайците ама Хак им е.
  • 11 5555

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Китайските примати ядат":

    Китайците ядят кучешко.
    Сигурно ли е, че не е мутирал кучешкият коронавирус, при хранене с кучешки деликатеси?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 РЕАЛИСТ

    14 12 Отговор

    До коментар #1 от "Китайските примати ядат":

    Ами скоро, като огладнеете и вие ще почнете да ядете всичко, което се движи, както казват китайците. Американците затова изкупиха оръжейните магазини. Ще се бием за храна. Only The Strong survives.

    Коментиран от #14, #40

  • 14 няма ядове

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "РЕАЛИСТ":

    с кеф бих ти пуснал 1 между очите ;д

    Коментиран от #16

  • 15 CUR за DW5246

    28 9 Отговор
    Не минава и ден без яростната пропаганда на дойче зеле срещу Китай и Русия. Това е основната цел на съществуване на тази машина за промиване на мозъци чрез фалшиви новини, изкривяване наистината. Статиите им са предимно в рубриката "мнения", заглавията им са винаги под формата на въпрос. Това, което ме радва е, че голяма част от читателите вече са ги разбрали, видно от коментарите под "статиите" им.

    Коментиран от #36

  • 16 РЕАЛИСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #14 от "няма ядове":

    Ама внимавай , момченце!Заради устата си лежах все в ареста, но заради стрелбата си вземах все по 3 дни домашен отпуск.

    Коментиран от #19, #38, #44

  • 17 антисоросоид

    25 8 Отговор
    Писна ми от фалшиви евроатлантически новини. Като е дошъл вирусът според вас от диви животни в Китай от къде и как са знаели групата милиардери от САЩ и Англия дето са правили конференция миналата година на тема за коронавируса и гибелта на около 10 милиона човека по света ? Какво се правите на откачени ? И децата разбраха , че тоя вирус е биологично оръжие и пуснато в Китай за да им разруши икономиката. Само тука продължават да пускат сороска пропаганда

    Коментиран от #20

  • 18 чистач

    13 5 Отговор
    Всички зарази в България идват от софииските сороскигендари. Те са инкубатор и проводник на вирусите. Тяхното физическо почистване е належащо и неотложно
  • 19 Някой

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    Къде си служил че ти даваха отпуск да отлична стрелба.В моето поделение само ни потупваха по гърба

    Коментиран от #24, #25, #39

  • 20 Ku-Rec

    9 5 Отговор

    До коментар #17 от "антисоросоид":

    Колко е лесно и "невинно" да си чисто и просто. Ако някой искаше конспиративно да мачка Света дали щеше да си играе с 10 млн. при сегашното ниво на население? Реалната цифра съпоставима количествено на минали конфликти е бих казал, ъъъ... 120 млн. жертви и около половин милиард трайно увредени индивиди, за да подсигурим нов световен ред и контролирано подтисничество. Статията е изключително коректна, но лудите са си луди - съдба!

    Коментиран от #33

  • 21 Циганин

    6 8 Отговор
    А булгаристан кога ще спре да яде диви свине
  • 22 боцмана

    18 1 Отговор
    В България кога ще забранят дивите животни , живеещи в градовете и неподлежащи на никакво опитомяване.
  • 23 Обикновен човек

    20 3 Отговор
    Това е изкуствено създаден вирус ,доказано е че в природата не съществува стига сте ни мътили главите с евтина пропаганда!;!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 24 РЕАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    На едно по специално място, ама да не казвам, че ще ме разкрие хунтата.
  • 25 Сега

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    Сега служи бре.
    У ЦЕРЕУТОА и стреля с думи жалки,не пристойни па на сичкото отгоре и лъжовни
  • 26 Баро Вкаров

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Китайските примати ядат":

    Гарантирано от ЦРУ?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 короната прилеп

    3 2 Отговор
    Ако се предава тази зараза от прилепи ,то заразата е по целия свят, прилепи има навсякъде както в пещерите така и големите градове.
    Те нямат определано място на ревир,разпространяват се със наличието на храна.Летят около цялото земно кълбо серките им са буквлано навсякъде.
    Това означава ,че корона вируса го има около цялото земно кълбо там където прилепите спят, серат и се размножават.
    И аз лично си обяснявам ,че вируса се активира при някой различни температурни и други промени на планетата.Които ги виждаме последните 10 години.
    Доре е, че не знаем другите много по- опасни вируси....
  • 29 Соломончо

    0 1 Отговор
    Нема страшно шамар,вирус,пердах да е, ама аванта да е !
  • 30 Западните Балкани

    1 1 Отговор
    Тъкмо ще си отдъхнат животните, които са на изчезване
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ром ама кубински

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ku-Rec":

    Двамата учени -Натан,Даймънд,реши сам какви са и кой им плаща за откритията им.А пък знаеш ли колко им пука за раята,даже да са американци.Ако случайно дадът фира от техните хора имат си готово определение-колатерал демидж (косвени жертви) и всичко е точно.
  • 34 Петко

    0 3 Отговор
    А най-добре е ако някоя по могъщия страна ги спре с 4/5 атомни бомби , ще се уравновеси природата и ням да се притесняваме нито от вируси , нито от боклуците с които наводниха пазарите на света!
  • 35 no name no face no number

    6 3 Отговор
    DW......нищо ново, за пореден път са адвокати на Дявола, Те са толкова ограничени, че нямст мозък да се замислят, че преди да попадне на пазара прилепът накак си трябва да се е заразил и хоп стигаме до дългата ръка на Дявола с трите букви, който е маша в ръцете на проклетото световно правотелство в сянка и всичко си одва на мястото
  • 36 Гошо

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "CUR за DW5246":

    Определено е така А на тия от ДВ ще им кажа че по тая логика трябва да се затворят зоомагазините и не на последно място фермите за животни
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ужас

    1 0 Отговор
    Как не им е жал? Колко безчувствени хора са Китайците за да убиват горките животни без да им михне окото?
  • 42 чичо

    0 0 Отговор
    А какво ще правим когато насекомите се събудят.
  • 43 КАкгоДоказахаПонета

    1 1 Отговор
    На тези и доказвателствата и за болетстите им идват от youtube и постове в социални мрежи. Кога доказаха как тръгнала болеста, кога доказаха че Китай ако може да купува чисти евроатлантически меса отвън, за да са здрави. Аман от капитализъм по време на криза !
  • 44 Сиво

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "РЕАЛИСТ":

    От къде си бе снайперист. Готино е да се стреля, ама по хора ще ти излезне скъпичко. Онези пичове от ГДБОП ще ти направят тиквата на нито. Не знам как си стрелял ,ама едва ли е било скоро, а тия тренират всеки ден. Направо ще си им като прострелочна мишена.
  • 45 Китай от векове ядът

    4 0 Отговор
    Всичко ще се движи обаче вируса сега се появи😂😂😂пробваите с нещо друго да ни забаламосвате