Last news in Fakti

28 Март, 2020 11:00 3 832 29

Днешният тест за човечност

  • коронавирус-
  • андрей пантев-
  • пандемия

Някога Съмърсет Моъм беше се подиграл с британската позиция на блестяща изолация, че тя не е нито блестяща, нито изолация. Излиза днес, че има и потребна изолация. Спасителна

Днешният тест за човечност - 1
Снимка: Фейсбук

Коментар на Андрей Пантев за "24 май"

Това време ще излъчи своите герои и своите тарикати. Изглежда вторите ще се окажат повече. Както при всички изпитания.

Вероятно някои искат да понамалеем малко. Особено старците. Не може да наблюдаваме драми само от телевизора и винаги за другите.

Някога Съмърсет Моъм беше се подиграл с британската позиция на блестяща изолация, че тя не е нито блестяща, нито изолация. Излиза днес, че има и потребна изолация. Спасителна. Кой щеше да приеме това преди месец? Поднесена от съдбата, но необяснимата съдба. Днес това е не английска или дори европейска зависимост. Тя е световна. Това означава, че глобализацията не е само добродетел.

Човекът в беда е истинският човек. Това се отнася особено за приятелството. Хората забравят за пари, когато около тях има бездомни деца, руини и състояла се или предстояща смърт. „Ситуацията не е добра!”– това са думи от знаменита песен на Адриано Челентано от преди 5 години. А какво да кажем днес? Доскоро всякаква обществена аномалия можеше да се определи като криза. А сега е катастрофична, без природна намеса.

Ако Бог искаше да накаже Содом и Гомор, вероятно без огън и жупел щеше да направи същото. Но в какво сме се провинили ние? Кой можеше да предвиди това? Излиза,че една епруветка е по-застрашителна от всякакъв боен самолет. Доскоро се смеехме и гневяхме на всякакви сладникави екшъни как някакви космати машини чудовища нападат Майката Земя от други галактики. А сега те са тук и заплаха отвън няма.

Да се говори, е панически, да не се говори, е опасно и осъдително. Ясно е, че някои ще спечелят от всичко това, но много повече ще загубят. А тази споделена паника не е ли продукт и провал на глобализацията? Как всички страни се затвориха, за да се спасят от другите? Разбира се, това не е новост в човешката история. Особено в модерни времена. Чума, туберкулоза, СПИН в по-малък мащаб своевременно са „прочиствали” човечеството. Твърдят, че масовите болести са го обновявали…

Така, за добро или зло, е измирала аристокрацията, особено в Англия. Паниката е човешка, обяснима, споделена. А все пак, не забравяме ли държави, народи, които са очаквали денем и нощем бомбардировки с по-малко паника? Както при всички изпитания, този случай е и тест за човечност и приятелство. От личностен до планетарен план.

Колкото и неуместно да звучи, при тези трагични обстоятелства, тази драма има и социални измерения. Най-много удавените на „Титаник” са от трета класа. Това, че всякакви знаменитости са избавени от болестта, е чудесно, но другите? Светът, заедно с училищата, излиза в принудителна ваканция. А си остава същият.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    46 0 Отговор
    Човечността отдавна е кът.

    Коментиран от #13, #22

  • 2 Петров

    33 3 Отговор
    Масовата психоза и паниката,страхът са много по-опасни от което и да е бедствие.За жалост малко хора го разбират.Защо никъде няма статистика за починалите от обикновен грип и съпътстващите го заболявания,за починалите от други нещастия и болести през първото тримесечие на 2019 г. спрямо тези през 2020г. Нима тази година няма грип,а само вирус?Нима смъртността е повече в общ план?Паниката убива,но болшинството не разбира това.Страхът,насажданият страх ще вземе много повече жертви.
    Замислете се!

    Коментиран от #5, #16

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пантев

    16 28 Отговор
    Пантев е милионер и не му пука,че има хора дето няма да могат да си платят сметката
  • 5 Бачо Киро

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Петров":

    Защото нямат зор. Всичко се приписва на короната, овцете са в кошарите и се пренарежда икономиката. Нито върши работа карантината, нито нищо. Евентуално забавя просто... Хората постоянно си разменят пари, документи, продукти.... Никой не дезинфекцира след всеки контакт ръкавици примерно... Ще сринат икономиките, ще загробят с кредити още повече и ще преразпределят световното богатство. Ще поизтрият и малко дългове естествено. Само на някои...

    Коментиран от #24

  • 6 Овсъ

    27 5 Отговор
    ПРОФЕСОРЕ, тука няма никой. Овцете са на паша. А и тука на тази Територия (междувпрочем знаетели че в документите на НАТО, Територия е официялното название на България) има население, а НЕ народ.
    Да сте жив и здрав.
    Защо все си мисля че ако Левски, Ботев, Караджата бяха живи днес щяха да им казват "балъци". И щяха да под карантина.

    Коментиран от #26

  • 7 Мислещ

    21 1 Отговор
    Човекът се прави на по голям гявол от ПРИРОДАТА. И тя ще го накаже ЖЕСТОКО.

    Коментиран от #27

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 9 Отговор
    Мека китка съм аз и съм много проЗд . Не съм постигнал нищо в живота , освен че правя тутурутки на бразилците в махалата. Искам да го правя изодзадзе , ама пуста карантина! Затова е виновен Бойко Борисов , и преЦедент Десо Радеф
  • 12 Българан Европейски

    5 19 Отговор
    Петно с леке не се чисти. На червените червеи им за ириса на мърша и изпълзяха да се лигавят със заплашителните си злобни клишета.
  • 13 ГосТ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    Ами как няма да е кът,като десетилетия наред се възпитава грешно преписания закон на джунглата на дарвин.който всъщност дори не е на джунглата, а е пасва повече на модела паразит-гостоприемник. Консуматорство,вътревидови и междувидови борби...напротив, груповата организация и социализация запазват и усъвършенстват вида,вълци,лъвове,хиени,лешояди. Дори при тези хищници има групова организация и социални взаимоотношения. Да не говорим, че хомо сапиенс след десетки хиляди години еволюция като общество, би трябвало да се различава в социалното си поведение от хиените и лешоядите. Имам предвид към по добро,а не към по лошо.
  • 14 Ха ха ха

    9 7 Отговор
    Каква човечност бе Пантев.... особено към гробарите, комунистите и т.н. изроди..... само трепане.
  • 15 знаещ

    7 13 Отговор
    пантев: "Това време ще излъчи своите герои и своите тарикати..."
    Ами, че от тебе по-голям тарикат има ли бре?
    Я разкажи на по-младите, по какъв тарикатски начин си "купи" апартамента от жилищните блокове на Дипломатическия корпус!
    Мръсно, долно, перде!
  • 16 Некой си

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Петров":

    Паниката е вредна, разбира се. Но подценяването на ситуацията - още повече. Лошото на този вирус е, че негова основна мишена са белите дробове. Поразява тежко много хора за кратък период от време. Да сте чували друга година да е имало необходимост да се строят за дни нови болници, за да може да поемат нуждаещите се? Да сте чували да се налага да се правят полеви болници по същата причина? Да сте чували стотици да измират по домовете си, но не защото са обречени, а защото в болниците, вкл. допълнителните полеви, няма никакви места?

    Коментиран от #19

  • 17 Разочарован

    17 2 Отговор
    Каква човечност, проф. Пантев, като реанимират горенето на боклуци?
    Убиват ни, и то по време , когато имунната ни система трябва да е силна.
    Ей така стават революциите, когато шепа самозабравила се печалбарска сган ни убива преднамерено.
    Никаква човечност няма в управляващите, има една чудовищност, и антихуманност.
    Вижте лицето на Караянчева, изкривено от злоба, агресия при разпускането на НС - имах чувството, питбул е по-милостив към хората.
    Словото човечност е заключено в сейфовете на банките, на управляващите довчера слуги на БКП.
    Те са най-страшните - Чумата на 21 век, агресивните комсомолски дейци, и амнистираните престъпници.
  • 18 Абориген БГ

    12 3 Отговор
    Няма да забравя една реч на проф. Пантев, за рицаря и смирението, при откриване на НС.
    Както винаги завладяващ и изящен.
    Благодаря!
  • 19 Петров

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Некой си":

    Никой не отрича,е трябва да се спазват карантинните мерки и да сме отговорни един към друг.Наистина трябва да сме информирани,но не и с масово,ежеминутно облъчване с апокалиптични картини. Разбирате ли разликата? Стресът на който сме подложени,ще отключи много болести,които здравите хора нямат,следователно потенционалните жертви ще са много повече,отколкото от самият вирус!
  • 20 Хахахаа

    5 1 Отговор
    Много уважам професор Пантев и почти винаги се съгласявам с него. Но сега не разбрах добпе, какво искаше да каже. Слогът е малко тромав и тежък за асимилиране, според мен.
  • 21 Плеен да ге

    3 5 Отговор
    А бре Панта...мАни ги тия лакърдиий бе.Я по-добре кАжи как гледаше сръбска телевизия по комунистическо.
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бачо Киро":

    точно така еБАЧО КИРО
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    в постно време бесовете са най зли ПРАВОСЛАВИЕ БГ
  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бачо Киро":

    така олигарсите стават милиардери някой вярва ли на ДОМУСАЩО УЖ БИЛ БОЛЕН РЕКЛАМА ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ БИЗНЕС У НАС НЕГОВ МЕДИИТЕ ПОВЕЧЕТО СА НА ПЕЕВСКИ както и тотото аа братът на ГЕШЕВ е в управителния съвт на тотото олигархия затварят ни маниплиран
  • 25 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    манипулират ни зомбират ни нечистоплътни хора олигарси мафийоти мутри
  • 26 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Овсъ":

    ХРИСТОБОТЕВ го е писал унас на свестните им викат луди
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мислещ":

    не само човека алошите хорица
  • 28 Пешо от Дубай

    11 2 Отговор
    Днешните герои са лекарите, на които разчитаме да ни спасят! Но......... тук чинoвницитe пoлучaвaт в пъти пo-гoлeми зaплaти oт лeкaритe! Cрaмувaм ce oт тaкoвa oбщecтвo, зa кoeтo чинoвникът, кoйтo caмo възпрeпятcтвa рaбoтaтa ни, и пoнякoгa дoри ни рeкeтирa и изнудвa, e пo-дoбрe зaплaтeн /oбщecтвeнo пo-цeнeн/ oт лeкaритe, нa кoитo ceгa /a и нe caмo ceгa/ рaзчитaмe.
    Герои са и учените, на които пък разчитаме да измислят чудодейното лекарство. А за техните заплати не ми се говори....... Продавачка в МОЛ, с основно образование е с по-висока заплата от доцент, чийто продукт днес трябва да спасява населението ни.
  • 29 dif ot cc

    3 1 Отговор
    човечност...какво беше това ??? вижте ги тези полухора в парламента , цяла кохорта алчни и злобни нищожества начело с караянчевата свиня...да...ние би трябвало да си останем поне малко хора...но за тези 240 плебея не трябва и не бива да има никаква човечност !!!!!