Last news in Fakti

29 Март, 2020 09:13 6 675 41

Иван Сотиров: Кабинетът бори кризата по лош левичарски модел

  • мерки коронавирус-
  • коронавирус-
  • мерки

Бизнесът трябва да получи подкрепа

Иван Сотиров: Кабинетът бори кризата по лош левичарски модел - 1
Снима: Shutterstock

Правителството избра един лош, типично левичарски, модел за действие по време на икономическа криза - договорено с банки и тристранки централизирано раздаване на пари.

Това коментира в профила си във "Фейсбук" Иван Сотиров.

Той припомня, че вместо да даде шанс на бизнеса да спаси икономиката от тежък срив, чрез данъчни и осигурителни облекчения за него, като същевременно свие разходите за издръжка в бюджетната сфера с изключение на тези, които са свързани с борбата срещу епидемията!


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокорчо🙄

    63 8 Отговор
    Кабинетът бори кризата само, на брифинги с плямпаници, така е било, и така ще бъде

    Коментиран от #3, #25

  • 2 Това е целта

    42 4 Отговор
    да се генерира инфлация, а не да се бори кризата... каква манна небесна е тоя вирус за чичо Скруч

    Коментиран от #34

  • 3 Геро

    15 21 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо🙄":

    А ти предлагаш нещо по-умно ли?

    Коментиран от #17, #37

  • 4 Петров

    34 6 Отговор
    Вceки мoмeнт oчaквaм cлeдвaщaтa"aдeквaтнa"мяркa нa щaбa и прaвитeлcтвoтo,вeчeрният чac.Нe,чe щe cпрe вируca,зa нeгo чac нямa.Щe бъдe c цeл дa ce oгрaничи мaрoдeрcтвoтo,кoeтo e нeизбeжнo.Кaктo e дoкaзaнo,мaтeмaтикaтa e тoчнa нaукa.Пo-дoбрe някoлкo % шaнc дa умрeш oт вируc,oткoлкoтo 100%cигурнocт,чe щe умрeш oт глaд!Врeмe e дa прoмeним нaциoнaлният химн c хитa нa Вecкo Мaринoв"Нaшaтa пoлиция ни пaзи"!

    Коментиран от #32

  • 5 ДС 6то

    34 5 Отговор
    Те са десни брутални капиталисти.До кога ще обвинявате левите да некадърността си.

    Коментиран от #38

  • 6 Новичок

    52 3 Отговор
    Какви мерки какви 5 лева? За големите и нашите ще има ,за другите да го д....т. Синдикатите са за това да има ,наши ваши.Защо не орежат бюджета,театрите не работят ама държавата превежда.Защо не минат всички бюджетни ( и депутатите) на минимална заплата за 3 месеца ???

    Коментиран от #23

  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    33 5 Отговор
    защото това есветът на капитала и олигархията ХОРА ЧОВЕЦИ КАПИТАЛА НЕ ДАВА А ГРАБИ А у нас ни управляват мутри герб
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 5 Отговор
    иван костов СЪСИПА икономиката и индустрията на БЪЛГАРИЯ
  • 9 Нищо не бори

    25 2 Отговор
    Никакъв план , никаква структура и компетентност ! Игра с животи и съдби , всичко в името на парите и кокала ! Отнемане трибуна на мнения и адекватна помощ в тази тежка фаза е престъпление !
  • 10 ксбцд

    40 0 Отговор
    Как ще пипнат бюджетната сфера?! Какво говорите??! Бюджетната сфера са галениците на властта. Особено пък администрацията. Може бюджета да е на нула(хипотетично казано), но за администрацията заплати ще има.
  • 11 предложения

    41 3 Отговор
    Най-точно казано. Нищо друго не не обходимо освен данъчни преференции и свиване на бюджетните разходи. Минимална РЗ за държавните служители и стопиране на всички държавни поръчки. Насочване на всички усилия в сектор здравеопазване с по-високи заплати и премии за персонала на първа линия и запазване на възнагражденията в сектор вътрешен ред. Временно премахване на ДДС и гратисен период за всички останали данъци, кредити, наеми. Директна помощ в размер на МРЗ за всички останали без работа след 13.3. Щом като частният сектор може да се свие защо държавният още не го е направил? Нито дума за това до момента от управляващите. Всички чиновници в момента си седят в къщи и не работят, а заплатите им си вървят. Как в Македония първото нещо бе да да минат на МРЗ, а тук мълчание??? Какви безлихвени кредити и схеми 60/40, от които никой няма да се възползва. Най-много така да се източи отново държавата от свои хора. Направете нещата прости и справедливи за всички!!!!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Съгласен

    30 2 Отговор

    До коментар #11 от "предложения":

    Поздравления, абсолютно точно, но има едно голямо НО. Идват избори, а точно държавните служители са основните избиратели на управляващите. Затова за тях винаги има бонуси, тихом-мълком им се вдигат заплатите, никога няма съкращения, напротив разкриват се нови абсолютно ненужни държавни структури, служби, службите и т. н. и т. н.
  • 15 Инфлацията

    5 0 Отговор
    Споко! Аз боря кризи най-успешно. Справка: Ваймарската република. Тогава печатаха и върху стари вестници, а сега ще зареждат карти до момента в който цялата карта стане чип за да побира информацията.
  • 16 Бай Петко дърводелеца

    1 17 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Кольо":

    В другите държави хората са единни и се доверяват на управляващите,а при нас всички мозъчно увредени са компетентни в политиката и футбол и много ги бива да отправят неоснователни критики,нещо което всеки го може,при това е лесно само да ръсят мозък дето го нямат.Точно олигофрения.
  • 17 Рошко

    13 2 Отговор

    До коментар #3 от "Геро":

    Да, осъдени с ефективни присъди и истината да излиза наяве, това което гледаме по новините е фарс, дресировка и тренировка, за новия световен ред на модерно робство
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Диагноза

    12 0 Отговор
    Забравеният, но истински демократ седесар е антикомунист даже в условията на епидемия от коронавирус. За такива като него има запазени места в психодиспансера.
  • 22 Jojo

    3 3 Отговор
    Как точно данъчните облекчение ще мотивират частника да запази работните места - нали трябва да плаща на работника? Ами работодателите вече казаха, че нямат пари за заплати - в тази връзка предложението 60/40 е горе-долу добро.

    Коментиран от #33

  • 23 Бюджетен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Новичок":

    Защото аз сега работя и не дават отпуск за епидемията !
  • 24 Мишел дьо Булгари

    11 1 Отговор
    "да даде шанс на бизнеса да спаси икономиката от тежък срив, чрез данъчни и осигурителни облекчения "

    Кой да даде - ДЪРЖАВАТА?
    Това е комунизъм, душко.

    Нали ривахте по-малко държава, сега държавата да ви облекчава, утре ще изскате и държавата деца да ви прави.

    Що за девиантен коментар, или бизнеса се оправя сам на пазарен и конкурентен принцип НЕВИДИМАТА РЪКА НА ПАЗАРА, или национализираме стратегическите отрасли и ставаме съсобственици.
  • 25 Баба ти

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кокорчо🙄":

    Много запетайки, бе, неграмотник!
  • 26 Сандо

    13 1 Отговор
    Ами Иванчо,ти и твоите идеолози докарахте света до тоя хал.Сега ривете за държавата!Ревете,ама счупеното трудно се лепи.Дойдохте,взехте властта и всичко осрахте.И все левите,все комунистите,марсианците и кой ли не са виновни,само вие сте белички,чистички и свежинки.Гиди паразити недни,алчни и лицемерни,да хване човек една гьостерица,че да ви налага,докато избягате вдън гори и мисъл да не ви минава да се връщате.Нагли и нахални типове.
  • 27 Инчучуна

    9 1 Отговор
    Бизнесът,държавата,правителството,народа това воюващи страни ли са ,че нещо не ми става ясно.
  • 28 е добре де

    12 1 Отговор
    То от гербер_ комунист друго какво да очакваш кой е казал че комунизма си е отишъл.

    Коментиран от #29

  • 29 Сандо

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "е добре де":

    Не,не си е отишъл комунизма.Ей го в Китай - верно техен си е,но е комунизъм някакъв.И е един нахален такъв - тръгнал да спасява светлия,демократичен и човеколюбив капитализъм.
  • 30 Да се знае на кой е

    8 1 Отговор
    Нали знаеш ,хотел" ЛОДЖ" на кой Премиер е в Банско.
    "Орловец" на Пампорово, хотел "Вила Алфа" на Пампорово, има Премиера, има и то доста зимни палати.
  • 31 000

    4 1 Отговор
    Колко неграмоте народ. Бюджета не е само заплати на чиновници. Големите разходи са в другите направления от където краде властта. Там трябва да се правят реформи. Като съкратят чиновник ще вдигнат беработица и разходите за обезщетения. Ако орежат заплати ще намалее потреблението, работата на частника ще падне, и той съкращава персонал и т.н. в омагьосан кръг. С чиновниците се крепи вътр. потребление. В провицията заплатите им са пъти по ниски от София и в тая криза само те правят някакъв оборот. Има държавни и общински дейности които не може да се спрат изцяло.
  • 32 до петров отговор

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "Петров":

    господин петров не ми се вярва да умрете от глад,кой знае колко хилядарки имате в банка ,ивсички такива като вас са в такова полужение ,но нали трябва нещо да плямпате,това ди е присьщо на комунистите,затова спретесе поне в този тежьк момент в който не се пита кой беден ,кой богат.дьржавата прави всичко вьзможно да помогне на всички които имат нужда,нека на пьрво време да оцелееме ,а после икономиката лека полека ке се сьвземе.

    Коментиран от #41

  • 33 АМИ ЧЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Jojo":

    много си прав,60 на 40 е добре за бизнеса,синьт ми работи в престижна голяма фирма в Берлин Германия ,той е с две висши образования едно в Бьлгария и едно в Германия , и сега в тази криза фирмата им е преминала за три месеца на заплащане 50 працента дьржава 50 процента работодател.
  • 34 о боже

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Това е целта":

    Глупости никакви бизнеси и тем подобни до купиране на пандемията, прави се така (четете бре): 1/ Такъв пожар се гаси с КРУТА карантина и ПЛЪТНО затваряне на границите. 2/ От първото ВСИЧКО на ПАУЗА без най-необходимото т.е. неплатен отпуск за хората под карантина (за да млъкнат "бизнесмените"). 3/ От 2то на всички под карантина и в неплатен след декларация да се изплаща минимален фиксиран доход - за храна. 4/ от горното всеки хванат да нарушава карантината да се спира помоща и други по вкус мерки. .... А не като горния Т..к изк..акал се за статията. Всичко на ПАУЗА-лизинги-ипотеки-данъци-(всички разходи за спрелите работа по невъзможност за отдалечена дейност) ... Да удушим вируса, а не да му даваме храна!
  • 35 Още нещо

    6 1 Отговор
    сотиров за "левичарския модел" А бе по радиата върви левичарска инициатива в подкрепа героизма на медиците, да се пуска песента от комунистическо време"Ако си дал" създадена по текст на комунистически номенклатурчик и изпълнение на великия Емил. Що си траете тва демократите и не организирате протест срещу тази инициатива -една лежанка или нощно бдение пред сдс?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Аз да

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Геро":

    Карантина само за пенсионерите и хора с тежки заболявания. Милиционерите да доставят продукти на самотните хора,който нямат близки за помощ а ве да гонят хората. Всичко да си работи,за 30 дни 50-70% от хората ще имат имунитет. И няма да фалира държавата,ама няма да има толкова лапане.
  • 38 Гъгъ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДС 6то":

    Иван Сотиров - ще строим ли дворци за бедните ? Да го д...т бедните.
  • 39 Порко

    1 0 Отговор
    Ако наистина ни управляваха не комунисти а други. То щеше в държавата да има икономика конкуренция индустрия. А сега бизнесс в 'демократичнатс"ни страна е семкаджийски. Такди метрови служби хотелчета кръчмички и пр далавераджийство. На кое казват бизнес. Комунистът няма акъл да разеива бизнес.. За него бизнес. Това значи далаверка тип ;. Божков. Арабаджиев. Цветанов. Цветан. Василев. Банев. Еее колло индустриалци роди новата старата демокрация
    Колко фабрики се пръкнаха след 10 ноември. Няма. Няма
    Няма. И фолксваген как да дойде да изгори ли. Даже и
    Лада не желае да дойде. Има ли някой да го потрогва този факт.. Поклон пред шеметно бързо развиващата се ". Д. Е. М. О. К. Р. С. Ц. И. Я. В нашата. Комуннистическа" държава"на частни олигархична махала.
  • 40 Дърдорко

    0 0 Отговор
    Куфарчетата 60/40
  • 41 М да

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "до петров отговор":

    Ща се съвземе след 2-3г. А до тогава ще изпукат истинските жертви. И те ще са повече от 2-3% ще има доста глад и отчаян народ