Last news in Fakti

29 Март, 2020 14:23 16 630 127

Колко смъртоносен е коронавирусът? Все още сме далеч от истината

  • коронавирус-
  • мерки коронавирус

Най-простият начин да преценим дали имаме изключително смъртоносна болест е да погледнем смъртността. Умират ли повече хора, отколкото бихме очаквали да умрат така или иначе през дадена седмица или месец?

Колко смъртоносен е коронавирусът? Все още сме далеч от истината - 1
Снима: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар за The Spectator's USA от Джон Лий, пенсиониран професор по патология


Обявявайки най-мащабните ограничения на личната свобода в историята на британската нация, премиерът Борис Джонсън показа, че решително следва научните съвети, които му бяха дадени. Съветниците на правителството на Обединеното кралство изглеждат спокойни, а между тях цари солиден консенсус. Пред такава нова вирусна заплаха, с увеличаващи се ежедневно случаи, не съм сигурен, че някой премиер би действал много по-различно.

Бих искал обаче да изтъкна някои перспективи, на които почти не бе дадена публичност в последните седмици.Те сочат към интерпретация на цифрите, по-различна от тази, върху която действа правителството. Аз съм наскоро пенсиониран професор по патология и консултант по патология на Националната здравна служба и прекарах по-голямата част от живота си в зряла възраст в здравеопазването и науката - области, които твърде често се характеризират със съмнение, а не със сигурност. Има място за различни интерпретации на текущите данни. Ако някои от тези други тълкувания са правилни или поне по-близо до истината, тогава заключенията за необходимите действия съответно ще се променят.

Най-простият начин да преценим дали имаме изключително смъртоносна болест е да погледнем смъртността. Умират ли повече хора, отколкото бихме очаквали да умрат така или иначе през дадена седмица или месец? Статистически бихме очаквали около 51 000 да умрат във Великобритания този месец. Към момента на писането 422 смъртни случая са свързани с COVID-19 - това е 0.8% от очаквания общ брой. В световен мащаб очакваме да умрат 14 милиона през първите три месеца на годината. 18 944 смъртни случаи от коронавирус в света представляват 0,14 процента от този общ брой. Тези цифри може да се вдигнат, но в момента са по-ниски от други инфекциозни заболявания, с които живеем (като грип). Не са цифри, които сами по себе си биха предизвикали драстични глобални реакции.

Първоначалните отчетени данни от Китай и Италия предполагат смъртност от 5 процента до 15 процента, подобно на испанския грип. Като се има предвид, че случаите нарастват експоненциално, това повдигна перспективата за смъртността, с която никоя здравна система в света няма да може да се справи. Необходимостта да се избегне този сценарий е оправданието за мерките, които се прилагат: смята се, че испанският грип е заразил около всеки четвърти от населението на света между 1918 и 1920 г. или приблизително 500 милиона души с 50 милиона смъртни случая. Разработихме пандемични планове за спешни случаи, готови сме да пристъпим към действие, в случай че това се случи отново.

Към момента на написването имаме 422 смъртни случаи в Обединеното кралство и 8 077 известни случая - очевидна смъртност от 5 процента. Това често се посочва като причина за безпокойство, за разлика от смъртността от сезонен грип, която се изчислява на около 0,1 процента. Но трябва да разгледаме много внимателно данните. Тези цифри наистина ли са сравними?

Повечето от тестовете в Обединеното кралство са осъществени в болници, където има висока концентрация на пациенти, податливи на ефектите на някаква инфекция. Всеки, който е работил с болни хора, може да прецени болестната сила на инфекцията при режим на тестване, който се базира само в болници. Освен това се занимаваме само с онези случаи на COVID-19, които са направили хората достатъчно болни или притеснени, за да бъдат тествани. Ще има още много хора, които не знаят, че имат вируса, без никакви симптоми или само с леки.

Ето защо, когато Великобритания имаше 590 диагностицирани случая, сър Патрик Валанс, главният научен съветник на правителството, предположи, че реалната цифра вероятно е между 5000 и 10 000 случая, 10 до 20 пъти по-висока. Ако е прав, вероятността от смърт поради този вирус вероятно ще бъде от 10 до 20 пъти по-ниска, да речем от 0,25 до 0,5 процента. Това поставя смъртността от COVID-19 в диапазона, свързан с инфекции като грип.

Но има и друг, потенциално още по-сериозен проблем: начинът, по който са регистрирани смъртните случаи. Ако някой умре от респираторна инфекция в Обединеното кралство, специфичната причина за инфекцията обикновено не се регистрира, освен ако болестта не е рядка. Така че по-голямата част от смъртта след проблеми с дишането във Великобритания се записват като бронхопневмония, пневмония, старост или подобно наименование. Ние всъщност не се тестваме за грип или други сезонни инфекции. Ако пациентът има, да речем, рак, заболяване на моторните неврони или друго сериозно заболяване, това ще бъде записано като причина за смъртта, дори ако крайното заболяване е било респираторна инфекция. Това означава, че сертификатите на Обединеното кралство обикновено подписват смърт в резултат на респираторни инфекции.

Сега погледнете какво се е случило от появата на COVID-19. Списъкът с болести, подлежащи на уведомление, е актуализиран. Този списък съдържа и едра шарка (която е изчезнала от много години) и състояния като антракс, бруцелоза, чума и бяс (с които повечето лекари във Великобритания никога няма да се сблъскат през кариерата си) - вече е изменен, за да включи COVID- 19. Но не и грип. Това означава, че всеки положителен тест за COVID-19 трябва да бъде уведомен, по начин, който просто да не е за грип или повечето други инфекции.

В настоящата ситуация всеки, който има положителен тест за COVID-19, със сигурност ще бъде известен на клиничния персонал, който се грижи за тези болни: ако някой от тези пациенти умре, персоналът ще трябва да запише обозначението COVID-19 на смъртния акт - противно на обичайното практика за повечето инфекции от този вид. Има голяма разлика между COVID-19, причиняваща смърт, и COVID-19 да бъде открит в човек, който е умрял от други причини. Повишаването на COVID-19 може да създаде впечатлението, че причинява нарастващ брой смъртни случаи, независимо дали това е вярно или не. Може да изглежда много по-скоро убиец, отколкото грип, просто поради начина, по който са регистрирани смъртни случаи.

Ако вземем драстични мерки за намаляване на честотата на COVID-19, следва, че смъртните случаи също ще намаляват. Рискуваме да бъдем убедени, че сме предотвратили нещо, което всъщност никога няма да бъде толкова тежко, колкото се страхувахме. Този необичаен начин за отчитане на смъртта от COVID-19 обяснява ясното откритие, че повечето от жертвите му са предразположени и биха били податливи на други сезонни вируси, които на практика никога не са регистрирани като конкретна причина за смърт.

Нека разгледаме и графиките на COVID-19, показващи експоненциален ръст на заболелите и смъртните случаи. Те могат да изглеждат тревожно. Но ако проследим грип или други сезонни вируси по същия начин, щяхме да видим и експоненциално увеличение. Бихме могли да видим и някои страни зад други и то поразителни проценти на смъртност. Центровете за контрол на заболяванията в САЩ например публикуват седмични прогнози за случаи на грип. Последните данни показват, че от септември грипът е заразил 38 милиона американци, хоспитализирал е 390 000 и е убил 23 000. Това не предизвиква обществена тревога, защото грипът е познат.

Данните за COVID-19 се различни по света. Погледнете цифрите за Италия и Германия. Към момента на писането в Италия има 69 176 регистрирани случая и 6 820 смъртни случая - 9,9 процента. Германия има 32 986 случая и 157 смъртни случая - 0,5 процента. Смятаме ли, че щамът на вируса е толкова различен в тези две близки страни, че на практика представлява различни заболявания? Или че популациите са толкова различни по своята чувствителност към вируса, че смъртността може да варира повече от двадесет пъти? Ако не, трябва да подозираме системна грешка, че данните на COVID-19, които виждаме от различните страни, не са пряко сравними.

Вижте други проценти: Испания 7,1 процента, САЩ 1,3 процента, Швейцария 1,3 процента, Франция 4,3 процента, Южна Корея 1,3 процента, Иран 7,8 процента. Може много добре да сравняваме ябълките с портокалите. Записването на случаи, при които е имало положителен тест за вируса, е много различно от записването на вируса като основна причина за смъртта.

Ранните данни от Исландия, страна с много силна организация за широко тестване сред населението, сочат, че цели 50 процента от инфекциите са почти напълно безсимптомни. Повечето от останалите са относително незначителни. В действителност цифрите на Исландия, 648 случая и два смъртни случая, дават смъртност от 0,3 процента. Тъй като изпитването на населението става все по-широко разпространено другаде по света, ще открием все по-голям и по-голям процент от случаите, когато инфекции вече са се появили и са причинили само леки ефекти. В действителност, с течение на времето това също ще стане по-вярно, тъй като повечето инфекции имат тенденция към намаляване на болестотворността си с напредване на епидемията.

Един доста ясен показател е смъртта. Ако нова инфекция доведе до умиране на много допълнителни хора (за разлика от инфекция, налична при хора, които така или иначе биха умрели), това ще доведе до увеличаване на общата смъртност. Но тепърва предстои да видим статистически доказателства за прекомерна смърт във всяка част на света.

COVID-19 може ясно да причини сериозен проблем с дихателните пътища при някои пациенти, особено тези с проблеми с гърдите, и при пушачите. Възрастните хора вероятно са по-изложени на риск, тъй като те са по-податливи на инфекции от всякакъв вид. Средната възраст на умиращите в Италия е 78,5 години, като почти девет на десет смъртни случая са сред над 70-годишните. Продължителността на живота в Италия - тоест броят на годините, които можете да очаквате да доживеете от раждането си, при всички равни условия - е 82,5 години. Но когато се появи нов сезонен вирус, нещата вече не са равни.

Със сигурност изглежда разумно, че известно време трябва да се поддържа сериозна степен на социално дистанциране, особено за възрастни хора и такива с потиснати имунитети. Но когато се въведат драстични мерки, те трябва да се основават на ясни доказателства. В случая с Covid-19 доказателствата не са ясни. Заключването на Обединеното кралство е обяснено чрез моделиране на това, което може да се случи. Трябва да се знае повече за тези модели. Те коригират ли възрастта, съществуващите условия, променящата се болестотворност, ефектите от сертифицирането на смъртта и други фактори? Премахнете всяко от тези предположения и резултатът (и прогнозираният брой на смъртните случаи) може да се промени коренно.

Голяма част от отговорите на COVID-19 изглежда се обясняват с факта, че наблюдаваме този вирус по начин, по който досега не е наблюдаван нито един вирус.

Телевизионните сцени от италианските болници бяха шокиращи и мрачни. Но телевизията не е наука.

Ясно е, че различните ограничителни мерки ще забавят разпространението на COVID-19, така че ще има по-малко случаи. Когато отпуснем мерките, отново ще има случаи. Но това не трябва да е причина да се спрат ограниченията. Начинът, по който записваме данни, ще бъде изключително важен. Ако не затегнем критериите за регистриране на смърт, дължаща се само на вируса, официалните данни могат да покажат много повече смъртни случаи, причинени от него, отколкото са в действителност. Какво да правим тогава? Как да измерваме последиците за здравето от отнемането на живота, работата, свободното време и целите на хората, за да ги предпазим от очакваната заплаха? Кое причинява най-малко вреда?

Моралният дебат не е живот срещу пари. Това е живот срещу живот. Ще отнеме месеци, може би години, ако изобщо се случи някога, преди да можем да оценим по-широките последици от това, което правим. Щети ще понесе образованието на децата, ще се увеличат психичните проблеми и самоубийствата, както и отнемането на ресурси от други здравословни направления, с които се справяхме ефективно. Какво да кажем за ефекта върху производството на храни и глобалната търговия, които ще имат неизмерими последици за хората от всички възрасти, може би особено в развиващите се икономики?

Правителствата навсякъде казват, че реагират на науката. Въведените правила във Великобритания не са по вина на правителството. Те се опитват да действат отговорно въз основа на дадените научни съвети. Но правителствата трябва да помнят, че бързата наука почти винаги е лоша наука. Въведохме мерки с изключителен мащаб без конкретни доказателства за вече настъпили вреди и без подходящ контрол на науката, използвана за тяхното оправдание.

В следващите няколко дни и седмици трябва да продължим да гледаме критично и безстрастно на доказателствата за COVID-19, докато се появяват. Преди всичко трябва да държим открито да търсим какво е той, а не да го разглеждаме като онова, от което се страхуваме.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 67 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 S63 AMG

    95 8 Отговор
    Не по-смъртоносен от отровните храни,които ядем.

    Коментиран от #19, #126

  • 2 Някой си

    122 11 Отговор
    Накрая да не се окаже, че починалите от сезонния грип са в пъти повече от тези починали от коронавирус?
    Но дори и да се окаже така, мислите ли че ще посмеят да си признаят?

    Коментиран от #20, #101

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    49 5 Отговор
    БОГ дапазиБЪЛГАРИЯ
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    56 3 Отговор
    ХОРА ЧОВЕЦИ това е светът на капитала а олигарси банкери мутри грабят а не дават
  • 5 Голям Слон

    90 18 Отговор
    Важното в случая е, че при жертви в България по-малко от 10 се взимат мерки, които съответстват на истинска пандемия. Съвсем скоро балонът, наречен "коронавирус" ще се спука. Но пък Винету ще се треска по гърдите и ще казва, че е спасил българите от явна смърт. Т.е., постила си килимчето за следващите избори, но които съм убеден, че стадото отново ще го избере.

    Коментиран от #16

  • 6 ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ

    12 39 Отговор
    Оправям руски тролове по домовете .. пп.. приемам само источно германски марки и руски рубли отпреди 1985г ..пишете на личен

    Коментиран от #36, #41, #123

  • 7 Да тигонабутам

    6 11 Отговор
    Мръсен боклук
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 1 Отговор
    ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА НИ СПАСИ болен ли си нямаш ли пари си до там

    Коментиран от #11

  • 9 Аноним

    4 19 Отговор
    Гледа ли излекуваните смахнатия професор
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    76 4 Отговор
    КИРИЛ ДОМУСЧИЕВ никога не ебил болен от корона рекламен трик е това той е в фармацевтичния бизнес но дължи милиони на държавата
  • 11 коментар 7 е до тебе

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    КОМЕНТАР 7 Е ЗА ТЕБ

    Коментиран от #17

  • 12 ТТТТ

    9 48 Отговор
    Не прочетох статията, но доколкото изчислявам смъртността при коронавируса е 5%
    Това означава, че до година и половина ще загинат 400 милиона души на цялата планета!
    Да но да греша, но нещата натам отиват

    Коментиран от #18, #22, #35, #56, #57, #102

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    19 1 Отговор
    делото на давещите се е дело на самите давещи се

    Коментиран от #110

  • 14 Звучи достоверно

    40 0 Отговор
    В един момент наистина нациите ще трябва да изберат как да съсипят хората - през здравето им или през икономиката им. Не казвам, че не трябва да се взимат мерки, но те не бива да бъдат крайни. Иначе цената ще е непоносимо висока.
  • 15 Баи

    17 16 Отговор
    Тия англичани - много ги разбират нещата като е така що наложиха карантина
  • 16 Доооообре

    22 34 Отговор

    До коментар #5 от "Голям Слон":

    Ако се вдигнат блокадите и всичко заработи и след месец заразата се разпространи и започнат да измират хора по улиците би ли поел отговорност?

    Коментиран от #27, #40, #43

  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "коментар 7 е до тебе":

    1 пари имам иначе как ще съм жив след инсулт 2 нито ме познаваш нито ме знаеш нито виждал но има много лоши хора който не изпитват емпатия състрадание такива са психопати и садисти

    Коментиран от #24

  • 18 оня

    9 4 Отговор

    До коментар #12 от "ТТТТ":

    чукча не читател - чукча писател
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рошко

    23 10 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    То си е така, тази дандания е дресировка и тренировка, може и да е за война, стачки няма, бежсн и няма спорове между великите сили няма, грани и се затварят, в момента се броят пилците, идва нов световен ред, в който щеш не щеш ша ни слагат чипа в з,,,, и така, модерни роби, сбогом свобода и независимост
  • 21 Логика

    17 34 Отговор
    Всички разбирачи постоянно оспорват заплахата. Намират някаква теория на конспирацията и разтягат локуми за малкия брой жертви. Че били колкото от сезонния грип. Никой от тях ли не си задава простичкия въпрос - “А ако не са тези невиждани и нечувани мерки в целия свят - колко тогава ще бъдат жертвите в действителност?” Или не забелязвате препълнените болници и морги в Италия и Испания? А? Питам ви вас разбирачи и смелчаци

    Коментиран от #75

  • 22 Kirumo

    25 3 Отговор

    До коментар #12 от "ТТТТ":

    5 Процента от болните, а не 5 процента от цялото световно население. То по твоята логика от грип всяка година трябва да умират по 100 милиона души.

    Коментиран от #30

  • 23 Бондер

    31 3 Отговор
    Браво доста спокойни размисли без излишна истерия а с опит за размишления/ вероятно базирани на опит /. Като се замислим Вирусът сам по себе си е паразит, който използва приемника за да съществува съответно не цели да убие гостопривмника . Ако попадне на човек с допълнителни проблеми тогава стават белите.

    Коментиран от #64, #71

  • 24 Крокодил

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Абе сподели колко ти е пенсията мозъчен инвалид с инсулт

    Коментиран от #46, #96

  • 25 Логика

    12 19 Отговор
    По тяхната логика (на разбирачите), след като няма няма абсолютна никаква разлика между сезонния грип и коронаворуса (или поне е пресилена) то миналат година по същото време положението в болниците на Италия и Испания трябва да е било същото като в момента. Нали така приятели? Мислете малко повече с главите си

    Коментиран от #29, #31

  • 26 Глас в пустиня

    12 3 Отговор
    Ако добавим към анализа геополитическите игри и необходимостта от спукване на финансовия балон, надуван непрекъснато от САЩ, ще получим ясна представа за ситуацията... Горко нам, дребните жители на изтърбушената територия България. Малко хора осъзнават, че за да управляваш, трябва да приемаш загубите като статистика, не емоционално. Големите държави имат управници, за тях ние сме статистика...
  • 27 Kirumo

    26 11 Отговор

    До коментар #16 от "Доооообре":

    Единствено хора които са с единия крак в гроба биха умрели от короната, но тези хора и една настинка може да ги убие. Сега не измират ли хора по улиците? Има средно по почти 2 самоубииства на ден, умират по 2-ма на ден при катастрофи, поне още толкова на ден умират от глад и мизерия и още биват убивани - Тук стават между 6 и 8 жертви НА ДЕН, а от короната има 6 жертви за 20 дни, а не се знае колко умират от мръсния въздух, ниските стандарти, чалгата, ниската култура.

    Коментиран от #66, #106

  • 28 РЕАЛИСТ

    27 3 Отговор
    Това в може би най-смислената статия за Които, откакто се появи. Това е професор, а не тъпчо, като нашите олигофрени със или без униформа, но накичили се по незнайни причини с титлата

    Коментиран от #67

  • 29 Логика без математика

    20 4 Отговор

    До коментар #25 от "Логика":

    Пилците се броят наесен, нали?
    Хайде наесен да пресметнем в Италия колко са починали общо вкл болните от коронавирус и колко са починали миналата година без коронавирус

    Коментиран от #33

  • 30 ТТТТ

    8 12 Отговор

    До коментар #22 от "Kirumo":

    Да, 5% от болните, но за 1.5 година ще се заразим всичко живо на цялата планета!
    Ами в момента на цялата планета са заразени 660 000 от тях загинали са 33 000 вземи си
    калколатора и сметни колко процента са това, и на 8 милиарда човека колко ще загинат!

    Коментиран от #32

  • 31 Kirumo

    7 3 Отговор

    До коментар #25 от "Логика":

    Ти правиш ли разлика между смъртност и разпространение? Разликата между сезонния грип и короната е в това, че короната се разпространява по-лесно и повече хора биват заразени, а смъртността е същата - 1 процент от 50 000 души е 500, но един процент от 500 000 души е 5 000.

    Коментиран от #38, #69

  • 32 Минчо

    24 0 Отговор

    До коментар #30 от "ТТТТ":

    Прочетете внимателно статията и конкретно частта за причина за смъртта на пациентите. Или поне това което всъщност пишат политици и доктори. А и като се замислим някой ще направи огромна пачка от тестове и после от ваксина или лекарства. Ако не е за пари обикновеното е за много пари.

    Коментиран от #72

  • 33 Логика

    6 16 Отговор

    До коментар #29 от "Логика без математика":

    Да прав си. Както и затова че всички държавни лидери в света за по-глупави от теб и вземат доброволно мерки с които ще разрушат икономиките си. Те го правят защото са тъпи и се панират. Всички учени и политици са тъпи. Явно вярвате в това.
  • 34 Дизел

    8 12 Отговор
    Хубава статия. Само че не е взето предвид че грипа е сезонен а ковид19 ще бъде целогодишен и доста по заразен. Така че смъртността от грип да я умножат по 12 месеца и по 20 пъти по заразно бацилче и ще открият колко ще предадат богу дух докато намерят ваксина

    Коментиран от #61

  • 35 Всъщност

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "ТТТТ":

    грешиш. И то много. Цитираният от теб процент смъртност е от регистрираните случаи на хора, заразени с вируса. Не от всички хора на планетата. Така че броят на смъртните случаи ще е няколко десетки хиляди души общо. Те от катастрофи умират повече, така че споко.

    Коментиран от #60

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Логика

    6 12 Отговор
    И пак да попитам: Като боравят така умело с цифрите, защо никой не отчита мерките които да парализирали целия свят? И дали жертвите нямаше да бъдат в пъти повече ако не бяха тези ограничения? Тази смъртност е при безпрецедентни ограничения на цялата планета!!! За няколко милиарда души. Ако се оставят нещата по стариму (като в условия на миналогодишния сезонен грип) тогава колко щяха да бъдат жертвите? Никой , ама абсолютно никой не разсъждава в тази посока! Това ми прави много силно впечатление

    Коментиран от #107

  • 43 Голям Слон

    13 5 Отговор

    До коментар #16 от "Доооообре":

    :-) Не знам някой да е поел отговорност в България за каквото и да било. И да е имало някакви наченки на нещо такова, то обикновено се разминава с подаване и приемане на оставка. И толкова... Краде се до несвяст и накрая една оставка. Срамно. Не съм вирусолог, нито медицинско лице, въпреки че 4 години съм учил човешка анатомия. За мен психозата е доста гнила. Никой никъде не познава заразени от този вирус. Имах разговори с хора от Израел, Германия и Италия. Никой не познава заразени или умрели. Как едно интервю не направиха с такъв човек за цвЕт, бе, мама му стара. Лично за мен в ежедневните жертви ужким от вируса са включени всички умрели за деня :-) Независимо от причините искам да кажа. А тук, както вече написах, Винету си постила с червен килим за следващите избори. Лошо е само, че икономиката ще отиде по дяволите, левът и еврото ще се сринат. Не ми е ясно на бияча от Женския пазар кой ще му е виновен тогава..

    Коментиран от #47, #74

  • 44 Доктор Тиквоч

    5 1 Отговор
    Аз лекувам мойто стадо най добре в целия свят няма като мен и да се роди друг такъв няма По велик от Мен , ето и рецепта : глад и работа за раята до изнемога яко стригане и доене така стават по калени и устойчиви на болести
  • 45 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 1 Отговор
    случайте на корона вирус унас са десетки повече
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ТТТТ

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "Голям Слон":

    Да не искаш да кажеш, че всичко това конспирация, че несъществуват болни????
    За съжаление е истина

    Коментиран от #59

  • 48 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 5 Отговор
    ИВАН КОСТОВ съсипа индустрията и икономиката на БЪЛГАРИЯ
  • 49 Време е да се завърнем в КИРИЛСКОТО

    6 2 Отговор
    Семейство, нашето семейство, което създадохме. Да забравим АНГЛО-АМЕРО ЛАТИНИТЕ САТАНСКИ, да се завърнем към това което създадохме КИРИЛИЧКИЯТ СВЯТ.
  • 50 Диамантената ръка

    12 2 Отговор
    Кой каквото ще да ти говори, става дума за пари. Процентът на починалите, имайки предвид броя носители на вируса е под 1. Това е истината.
  • 51 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 1 Отговор
    помните хилещо подигравателната усмивка на СИМЕОН ДЯНКОВ как се подигра на пенси онерите с постна пица
  • 52 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    помните ли ЦАР СИМЕОН за колко дни уж щял да оправи страната лъжи и пак лъжи
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Точно това е

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Телевизионните сцени от италианските болници бяха шокиращи и мрачни. Но телевизията не е наука.
  • 55 Електрошок

    15 5 Отговор
    Всичко написано от професора е логично и точно.Отказът да се дават данни за общ брой починали на денонощие и почти еднаквите текстове за трупове и жертви водят до усещането,че има нещо гнило!
  • 56 ???????

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТТТТ":

    Прочетете я! Иначе все едно "сметслото" еи е от... Винеъу
  • 57 ти си много

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "ТТТТ":

    глупав индивид..очевидно е.
  • 58 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 6 Отговор
    ВАСИЛ БОЖКОВ е престъпник фалира левски одтави хиляди без работа н е внесъл илиони лева в хазната пари за коледни на дбавки за 10 години а и е поръчал господин МАНОЛ ВЕЛЕВ сега господин ВЕЛЕВ Е ЖИВ ТРУП
  • 59 Голям Слон

    13 4 Отговор

    До коментар #47 от "ТТТТ":

    Не искам да кажа, че не съществуват болни :-) Болни от грип има всяка година. И всяка година много хора умират не от грип, а от усложненията. Вижда се кой има имунна система и кой няма. И така е било години наред. Сега обаче е различно. Медиите тръбят, антосоциалните мрежи кипят. Но пак казвам - няма нито една снимка, нито едно интервю със заразен. Или оздравял. Не ви ли се струва странно? Мен специално точно това ме тревожи. От началото на психозата два пъти съм слагал маска и то защото го изискваха. Очевидно, че някой нещо иска да направи и то да бъде за сметка на народа, както обикновено се случва естествено. Идва втора голяма депресия и онази от 1929-та ще ни се стори цвете. Но пък пъзелът ще се пренаресува и пренареди съответно. Може пък и нова народна власт да дойде в България за добро или лошо. И тогава да оценим какво сме има преди, сега и после.

    Коментиран от #76

  • 60 Фермер

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Всъщност":

    Как десетки хиляди умряли бе,те до няколко дни ще станат стотици хиляди.
  • 61 А на теб

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Дизел":

    кой ти сподели, че коронавируса ще е целогодишен? За един приятел питам...

    Коментиран от #78

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Plovdiv

    13 0 Отговор
    Факт, откъдето и да го погледнеш: Откакто се заговори за Ковид, всички други заболявания сякаш се изпариха... Излиза, че ако бъде преборен този вирус, вече няма да има болести...

    Коментиран от #81

  • 64 Наблюдател

    2 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бондер":

    Ти явно не си запознат с вирусите и не знаеш,че те нямат разсъдък, за да преценят дали ще убият някого ,или не. Те просто се размножават като различните вируси разболяват хората, включително напълно здрави до различна степен, като има вируси, при които жертвите са половината, а и повече от заболелите, независимо дали са здрави.

    Коментиран от #68

  • 65 фактология

    4 0 Отговор
    Не знам до колко е прав Джон Лий,но четох статията на Уилям Енгдал.Няколко седмици преди да избухне грипа Бил Гейтс е направил зловещ въображаем сценарии видео( Netflix) за бъдеща епидемия в която до 1 година ще има смъртност около 65 милиона,ако не се ваксинира народа.
  • 66 Леееко си обратното на остър

    7 5 Отговор

    До коментар #27 от "Kirumo":

    Ти знаеш ли,че докторът,който пръв сигнализира за този нов вирус почина на 27 години. Според теб този доктор е бил един крак в гроба. Ако обичаш,като си с примитивно мислене, не го прави достояние на хората.
  • 67 Леееко си обратното на остър

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "РЕАЛИСТ":

    Това,че не що ти харесва, не означава,че е единствено вярното. Ти искаш нещо да е вярно и търсив само тези мнения,коит потвърждават това,което ти мислиш. Но ти не си задаваш въпроси, безкритичен си, затова ще си останеш само един форумен коментатор, за повече нямаш гънки.

    Коментиран от #73, #80

  • 68 Бондер

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "Наблюдател":

    Не говорим за разсъдък а за инстинкти вирусите определено нямат разсъдък. Има много такива примери в природата и с по-големи същества. То вируса не е и кой знае колко жива материя според някои учени ..

    Коментиран от #85

  • 69 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Kirumo":

    Въпросът е ,че не е същата смъртност,защото ако следваш логиката от статията и на много скептици,котио казват,че не всички случаи на коронавирус се регистрират и затова е в пъти по-висока смъртността в сравнение с грипа, то никой не довършва разсъждението,че не всички случаи,дори може би мнозинството случаи на грип не се регистрират,защото той протича по-леко,което свежда неговата смъртност отново в пъти под тази на коронавируса.

    Коментиран от #77

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Наблюдател

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "Бондер":

    Поне половината хора над 50 годишни са с допълнителни проблеми, не знам дали го осъзнаваш.Леки,хронични, но съпътстващи заболявания.Защо някой мисли,че съпътстващите заболявания са някакви инвалиди. Гледаш го здрав и прав човек, но със съпътстващи болести,които са хронични.
  • 72 Наблюдател

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Минчо":

    Е това е мнение без доказателства. И както може да важи за този вирус, така и за грипа и за други заболявания.
  • 73 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор

    До коментар #67 от "Леееко си обратното на остър":

    Статията в изпълнена с цифри. Не помня книгата , но в една на Артър Хейли се казва" Срещу математиката не може да се върви. И си запази квалификациите. Опитай се да намериш нещо с което да опровергаеш професора тъпанар герберски.

    Коментиран от #82

  • 74 Наблюдател

    3 5 Отговор

    До коментар #43 от "Голям Слон":

    Поредното мнение на необразован конспиратор.
  • 75 ха ха ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #21 от "Логика":

    Защо нас питаш? Питай "разбирача" професор Джон Лий.Или той е простак и не разбира.

    Коментиран от #90

  • 76 Наблюдател

    3 5 Отговор

    До коментар #59 от "Голям Слон":

    Не зависи само от имунна система,а и няма как да знаеш дали твоята е силна, освен да си въобразаваш или да се самоубеждаваш.Проблемът е,че ако попаднеш в тази ситуация, няма да ти е до такива лекомислени приказки.Дори малко да беше чел в този живот,щеше да знаеш,че нещата не са черно-бели , здрави-болни или силна имунна система-слаба имунна система. Нещата са по-многозначни, но колкото по-малко човек чете, толкова по-прости му изглеждат.

    Коментиран от #122

  • 77 и защо

    8 3 Отговор

    До коментар #69 от "Наблюдател":

    Нали преди няколко дни един професор в България ви изнесе статистиката за 2009г .Тогава за един месец в България са умрели 4000 (четири хиляди)души от грип. Сега от коронавируса за един месец са умрлеи 5 човека.

    Коментиран от #79

  • 78 Наблюдател

    2 4 Отговор

    До коментар #61 от "А на теб":

    А кой ти сподели,че не е? Защото и в Иран има при по-топло време. А ако беше чел,щеше да знаеш,че много вируси се разпространяват и при топло време, и то много смъртоносни, много повече от този коронавирус. Но по-лесно е да си пиеш бирата, продължавай.

    Коментиран от #114

  • 79 Наблюдател

    4 2 Отговор

    До коментар #77 от "и защо":

    Не разбрах какво доказва това - може би твърдиш,че смъртността от грип е от порядъка на 5 %,а не под 1%? Говориш за епидемията от 2009-та от свински грип,който е с по-висока смъртност от обикновен грип, или и той е обикновен грип.Еь,колко просто щеше да е да е обикновен грип всичко, добре че не живеехте в Фрика да ги успокоявате и тях с техните вируси,че са обикновен грип.

    Коментиран от #91

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Наблюдател

    1 3 Отговор

    До коментар #63 от "Plovdiv":

    Не е това, а това, че този вирус е много заразен и по-смъртносен от грипа.За това са тези мерки. Няма епидемия от друга заразна и опасна болест в момента. А не заразните болести си остават такива.

    Коментиран от #86, #115

  • 82 Леееко си обратното на остър

    3 3 Отговор

    До коментар #73 от "РЕАЛИСТ":

    Веднага опровергавам. Спекулира със смъртните актове,където не посочва никакви цифри. Второ, той казва половината неща - че не всички случаи се регистрират от коронавирус,и това покачва смъртността, а не посочва,че не всики случаи на грип се регистрират, следователно и смъртността от г рип е завишена, като накрая прави неверния и спекулативен извод,че смъртността при коронавирус и грип е сходна. Това е спекулативна статия , без ниаккви верни цифри и числа специално относно смъртността.

    Коментиран от #94

  • 83 Леееко си обратното на остър

    2 3 Отговор

    До коментар #80 от "Ей смешник!!":

    Исках да те накарам да помислиш с двете си гънки, но както очаквах това не се получава, а и въображението ти стига дотам да копираш. Да поясня и за теб господин форумен петлъо:
    Вeднaгa oпрoвeргaвaм. Cпeкулирa cъc cмъртнитe aктoвe,къдeтo нe пocoчвa никaкви цифри. Втoрo, тoй кaзвa пoлoвинaтa нeщa - чe нe вcички cлучaи ce рeгиcтрирaт oт кoрoнaвируc,и тoвa пoкaчвa cмъртнocттa, a нe пocoчвa,чe нe вcики cлучaи нa грип ce рeгиcтрирaт, cлeдoвaтeлнo и cмъртнocттa oт г рип e зaвишeнa, кaтo нaкрaя прaви нeвeрния и cпeкулaтивeн извoд,чe cмъртнocттa при кoрoнaвируc и грип e cхoднa. Тoвa e cпeкулaтивнa cтaтия , бeз ниaккви вeрни цифри и чиcлa cпeциaлнo oтнocнo cмъртнocттa.
  • 84 Истината

    9 0 Отговор
    Няма да открият никакво лекарство срещу този вирус. Вируса ще изчезне от самосебеси след 2 или 3 години като зарази 70% от населението на планетата. На всеки 100 години на земята се появява вирусова пандемия. Има късмет че този вирус не е по опасен от испанският грип или от чумата. Така че успех на всички и приемайте витамини за силна имунна система.

    Коментиран от #87

  • 85 Наблюдател

    1 2 Отговор

    До коментар #68 от "Бондер":

    Моля те спри да говориш пълни нелепости. Вирусите нямат инстинкти, що за безпросветност!
  • 86 предимно прост

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "Наблюдател":

    Мое ли ми кажеш,като наблюдаваш,колко са починалите общо през изтеклото денонощие?И ако не знаеш,то тогава кво наблюдаваш ве калъф!

    Коментиран от #88

  • 87 Наблюдател

    1 3 Отговор

    До коментар #84 от "Истината":

    Вирусът няма да изчезне,защото той живее постоянно в животните, проблемът при вирусите е,че те мутират и другата година този вирус може да е различен както всяка година грипните вируси. Малко скъпо ще излезе на човечеството да жертва няколко процента от населението си при всеки вирус. Затова се предприемат и мерки и се търси ваксина.
  • 88 Наблюдател

    0 3 Отговор

    До коментар #86 от "предимно прост":

    Дори да знам колко са починалите, това какво променя заразността на коронавируса и предприетите заради това карантинни мерки?

    Коментиран от #92

  • 89 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    финансовия министър на ГЕРМАНИЯ се е самоубил заради кризата АКТУАЛНО КОМ ХЕСЕН МУ Е ФАМИЛИЯТА
  • 90 Логика

    5 3 Отговор

    До коментар #75 от "ха ха ха ха":

    Включително и въпросния професор не излага разсъждения в посоката която задавам един и същ прост въпрос - “Каква ще бъде смъртността без настоящите мерки?” Защо никой не ми отговори господа скептици?

    Коментиран от #95

  • 91 и защо

    5 0 Отговор

    До коментар #79 от "Наблюдател":

    Да,данните ,които даде професора са за т.н. свински грип.
    Какво значи грип? Във всичките случаи и тип Б ; А ; сарс ,който е от семейството на коронавирусите и т.н. става въпрос за вирусна инфекция.
    От медицинска гледна точка вирусите не играят никаква роля ,защото предизвикват леки грипални ефекти или хрема с температура.Най-много да причинят евентуални опасности за по-възрастните ,защото един вирус не убива сам,а в съюз с други заболявания,и тогава не може да се обвинява вируса за смъртта на човека. Това е цитат от един от най-добрите немски професори-завеждащ института по вирусология и медицинска микробиология към университета ва Майнц- проф.Бакди
    ПС по-възрастни...може би не е точното определение,тъй като може 40 годишен да е с куп други заболявания ,където вируса Б ,А,сарс и т.н. да го убие ,и обратно-80 годишен да няма други заболявания ,където вируса няма с какво да направи съюз за да го убие.
  • 92 предимно прост

    2 2 Отговор

    До коментар #88 от "Наблюдател":

    Променя чиче,променя!Ако няма промяна в общата смъртност,а по "данни"починалите от коранавирус се увеличават,тогава ко прайм!?

    Коментиран от #97

  • 93 Боко

    5 0 Отговор
    Вирусите са полезни дори! Движат еволюцията, като създават нови мутации! Природата няма да се трогне от наште страхове!
  • 94 РЕАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "Леееко си обратното на остър":

    Хайде пак прочети статията. Точно обратното казва. Твърди, че смъртността от грип досега статистически е занижена. Приписва се на хроничното заболяване от което в страдал пациента. Като патолог знае най-добре кое как е.
  • 95 ха ха ха ха

    4 1 Отговор

    До коментар #90 от "Логика":

    Същата! А ако се тестват повече хора,то процента на смъртност ще падне . Няма да е около 2% а под 1%.Защото много хора си изкарват грип без дори да ходят на лекар. Търси се медицинска помощ в случай на усложнение.И съответно както казва професора при лекарите са концентрирани хора само с усложнение,незисимо от кой грип се е получило усложненнието. И от друг грип се стига до пневмония,но сега е модерно да се вписва всичко на Covid 19.
    Нима други години не е имало смъртни случаи от вирусни инфекции? И не говоря само за България а в световен мащаб.

    Коментиран от #99, #104

  • 96 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Крокодил":

    много си лош да беше индвалид с инсулт щяхте питам лош невъзпитан човек си
  • 97 да така е

    5 0 Отговор

    До коментар #92 от "предимно прост":

    Парадокса е ,че в Италия няма промяна в общата смъртност. А при обявените около 700 души на ден от една седмица вече би трябвало да има. Но няма.Факт!И което ме навява на мислъта,че този професол е наясно с това ,затова и намеква за общата смъртност..

    Коментиран от #100

  • 98 Смешник,а поразсъждавай!

    6 0 Отговор
    "Най-простият начин да преценим дали имаме изключително смъртоносна болест е да погледнем смъртността. Умират ли повече хора, отколкото бихме очаквали да умрат така или иначе през дадена седмица или месец?"А кажи многогънков коментатор защо не се прави това!
  • 99 Логика

    4 1 Отговор

    До коментар #95 от "ха ха ха ха":

    Значи искаш да кажеш че ако не бяха ограничени почти всички хора по света броя на умрелите щеше да е един същ със сегашния? Честно ли? Това ли казваш? Аз така те разбирам

    Коментиран от #103

  • 100 предимно прост

    2 0 Отговор

    До коментар #97 от "да така е":

    Абе и аз така си мисля,ама тука много капацитети,та не смея да гъкна

    Коментиран от #113

  • 101 калинка

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Те самите не са наясно, дали коронавирусът не циркулира още от октомври. Както и изглеждаше съмнително рязко увеличеният брой пневмонии в България и Турция, преди да се осмелят да признаят, че може и да не са били обикновени пневмонии, а такива, причинени от коронавируса.

    Коментиран от #109

  • 102 калинка

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТТТТ":

    Аз сравнявам броя на излекуваните и броя на починалите. Към момента по данни на worldometers починалите от коронавирус са 18% от броя на приключилите случаи. Неправилно е да се отчита смъртността спрямо общия брой регистрирани заболявания, тъй като текущите случаи не е ясно какъв изход ще имат. А 18% е доста притеснително число!

    Коментиран от #117

  • 103 ха ха ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #99 от "Логика":

    Да,както при други вирусни инфекции . От кога е карантината? А занеш ли от декември до сега колко хора са изкарали грип? И не са потърсили медицинска помощ?Или ще ми кажеш;ама те са преболедували от грип ,не от модерното Covid19? Което също е под въпрос. След като не се се изследвали каква точно е била вирусната инфекция.Така,че никой за сега не може да каже каква е смъртността при тази вирусна инфекция с модерно име Covid 19.
    И защо ли нашите власти толкова се "дърпат" на бързите тестове,които определят и това дали си преболедувал този модерен вирус или не. Да не се окаже ,че сме го преболедували всички и накрая 5 човека умрели.Ама ,че едната жена получила инсулт...,че другия получил инфаркт,че третия имал сърдечни проблеми...ама covid e,от това умре ;))) и к"во ще излезе накрая? Сам прецени.
  • 104 калинка

    4 3 Отговор

    До коментар #95 от "ха ха ха ха":

    Доста не си наясно. Живея във Великобритания и мога да те уверя, че не се вписват случаи от някакъв си грип в графата заболели или починали от коронавируса. Дори на починали пациенти се прави тест за коронавирус. И ако е отрицателен, няма шанс смъртта им да бъде приписана на короната.

    Коментиран от #111

  • 105 Behemoth

    4 1 Отговор
    Проблем в България е ,че хората са в много лошо здравословно състояние и то не само възрастните....причина пародията на здравеопазване,стрес и свързаните с него лоши навици като пушене и алкохолизъм....
  • 106 калинка

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Kirumo":

    Случаите на самоубийства, катастрофи и глад и мизерия, както и сезонен грип ще продължат да са причина за смъртни случаи ОСВЕН починалите от коронавируса.
  • 107 калинка

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Логика":

    Никак не е случайно, че Борис Джонсън също наложи строги ограничения. Пламнала им е главата след първоначалните намерения за придобиване на стаден имунитет. В момента се счита, че Англия ще последва Испания.

    Коментиран от #112

  • 108 COVID 19

    0 0 Отговор
    ... и да си знаете, че размерът няма значение ...
  • 109 не е така

    2 1 Отговор

    До коментар #101 от "калинка":

    Смъртност се отчита само при реална смърт. Няма текущи случаи. Така е при всички заболявания. Има много хора например със сърдечно съдови заболявания,които живеят със заболяването ,но се отчита като процент само реално починалите .При това заболяване смъртността я дават 60%.
  • 110 mdamda

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Пак ли да те поправям бе гьон, спасението на давещите се си е дело на самите давещи се, преди време те поправях за абсолютно същото , но ти си непоправим
  • 111 ха ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "калинка":

    Знам, ти много си наясно;)))) като ти гледам коментарите.....си "висш пилотаж";))))
  • 112 Логика

    2 3 Отговор

    До коментар #107 от "калинка":

    Именно Калинке. Затова говоря. Но всички скептици явно смятат че всички държавни лидери по света са по-глупави от тях и умишлено, без никаква основателна причина налагат ограничения и рушат собствените си икономики. Просто ей така, за да са модерни. Много трябва да е наивен човек за да мисли така.
  • 113 да така е

    1 0 Отговор

    До коментар #100 от "предимно прост":

    Абе то какво да го мислим с теб. То си е факт. Само констатираме факта.Ама нашите умници тук у форума...кой от кой по-голЕм професор;-)
  • 114 Айде пак

    0 1 Отговор

    До коментар #78 от "Наблюдател":

    празни приказки. Кой, кога и къде е казал, че този вирус ще върлува цяла година? Или две? Или до края на света? Дърдорко празноглав си ти, драги.
  • 115 И пак

    2 1 Отговор

    До коментар #81 от "Наблюдател":

    Вирулентността на този вирус не е по-висока от на обикновения сезонен грип. Казаха го специалисти вирусолози. Ти какъв си? Паникьор недоучил?
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Не си прав

    1 0 Отговор

    До коментар #102 от "калинка":

    защото от останалите случаи 95% са ЛЕКА ФОРМА. Като цитираш едното, цитирай и другото...иначе му викат елементарна манипулация. :)))
  • 118 паник бутон

    0 0 Отговор
    Абе,дека е оня лудия паникьосан "Фермер"да ми завещае ника си?

    Коментиран от #120

  • 119 99999

    3 2 Отговор
    Има много логика във всичко което казва професора. Защо почти всички правителства налапаха въдицата с изкючение на Швеция?
    На Китай и Америка им трябваше финансова криза, чакаха я от една година, но тя не идваше. Решиха чрез медиите и страха на хората да я отприщят.
  • 120 11 1111111 111111111

    0 0 Отговор

    До коментар #118 от "паник бутон":

    сега е в статията за ГЕНЕРАЛ МУТАФЧИЙСКИ ползваника ХЕМУС
  • 121 МИХАЙЛОВ

    4 0 Отговор
    ...ВЕЧЕ ИМА УБЕДИТЕЛНИ
    И БЕЗСПОРНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА
    И МНОГО СВИДЕТЕЛИ,
    ЧЕ КОРОНА ВИРУСА - COVID - 19
    Е СЪЗДАДЕН УМИШЛЕНО
    В ТАЙНАТА БИОЛАБОРАТОРИЯ
    НА АРМИЯТА НА САЩ
    ДО ФОРТ ДЕТРИК В САЩ
    ОЩЕ ПРЕЗ 2015Г....
    ...ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА
    КОРОНА ВИРУСА
    В ТАЗИ СВРЪХСЕКРЕТНА
    БИОЛОБОРАТОРИЯ НА ПЕНТАГОНА
    ДО ФОРТ ДЕТРИК
    СА РАБОТИЛИ СТОТИЦИ
    УЧЕНИ И СЛУЖИТЕЛИ
    В ПРОДЪЛЖЕНИЕ
    НА НЯКОЛКО ГОДИНИ
    ПО ПОРЪЧКА НА ПЕНТАГОНА...
    ...ЦЕЛТА ИМ Е БИЛА
    ДА МОДИФИЦИРАТ
    ОБИЧАЙНИ КОРОНА ВИРУСИ
    ПО ПРИЛЕПИ
    КАТО ГИ МОДИФИЦИРАТ ТАКА
    ЧЕ ДА МОГАТ ЗА СЕ ПРЕДАВАТ
    ОТ ЧОВЕК ВА ЧОВЕК,
    ДА ИЗДЪРЖАТ НА ТЕМПЕРАТУРА
    ДО 56 ГРАДУСА,
    ДА ПОЛЕПВАТ ПО ВСЯКАКВИ
    ПОВЪРХНОСТИ КАКТО
    В ПОМЕЩЕНИЯ ТАСА И НА ВЪН...
    ...И НАЙ-ВАЖНОТО
    ДА ПРИЧИНЯВА ТЕЖКИ ЕВРЕЖЗАНИЯ - ФИБРОЗА
    НА БЕЛИЯ ДРОБ
    И СМЪРТ...
    ...ЕКИПА ОТ ТАЗИ БИОЛАБОРАТОРИЯ
    ДО ФОРТ ДЕТРИК
    УСПЯВА ДА ИЗПЪЛНИ ЗАДАЧАТА
    КАТО ЗА СЪЗДАВАНЕТО
    НА COVID - 19 ИЗПОЛЗВАТ
    И ДРУГИ ВИРУСИ ВКЛЮЧИТЕЛНО
    СПИН, САРС, ЕБОЛА...
    ...НО ОТ 2015 ДО 2019Г.
    НЯКОЛКО СТОТИН ЛАБОРАНТИ
    ОТ ФОРТ ДЕТРИК
    СЕ ЗАРАЗЯВАТ С КОРОНАВИРУСА
    И НАД ДВЕСТА ОТ ТЯХ УМИРАТ...
    ...ЗА ТОВА ПРЕЗ 2019Г.
    КУХНЯТА НА ДЯВОЛА,
    КАКТО Е ИЗВЕСТНА
    ТАЯ БИОЛАБ. ВЪВ ФОРТ ДЕТРИК
    Е ЗАКРИТА...
    ...НО С КОРОНА ВИРУСА
    СА ЗАРАЗЕНИ И ДЕСЕТКИ
    ВОЙНИЦИ НА САЩ,
    КОИТО САЩ УМИШЛЕНО ПРАЩА
    В КИТАЙ В УХАН
    ЗА УЧАСТИЕ В СВЕТОВНИТЕ
    ВОЕННИ ИГРИ...

    Коментиран от #127

  • 122 Голям Слон

    4 0 Отговор

    До коментар #76 от "Наблюдател":

    Да, трябваше нещо да ми отговориш... Някак обаче не звучиш убедително. Аз ако не знам дали ми е добра имунната система, кой? Ти ли? Стига глупости... Плашат ви, и понеже много четете, им вярвате без мъничко да се замисляте. Един ден вероятно ще си спомните какво съм писал :-) В Китай отмениха карантината. Честито! И тук паниката ще премине. Дотогава маски, ръкавички, спирт-въшкалки и не ходете около кихащи и кашлящи. Чудно ми е само как хора, които ужким са чели, ще ми обяснят как точно пушач или алергичен няма да киха/кашля... Успех!
  • 123 🐑 глава

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ":

    Си .
  • 124 Тъпа 🐑 глава

    0 0 Отговор

    До коментар #116 от "Руснак антикомунист":

    Имаш .
  • 125 Иванов

    2 1 Отговор
    Всичко звучи логично, само един въпрос имам.
    Защо болниците в доста държави са препълнени и даже има полеви? До сега, от втората световна насам, такова нещо не се е случвало. Значи говорим за нещо извънредно, невиждано от 70 години. Нещата не са точно така,както му се струват на автора.
  • 126 000

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "S63 AMG":

    Типична англииска наркомаска статия
  • 127 майкомила

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "МИХАЙЛОВ":

    Интересно твърдение... чудно ми е чичо Тръмп ли ти го каза, или при теб се съхраняват докладите от "тайните лаборатории".
    Сигурно се казваш Йовчо и си от село Малка хубавка, започнат с цялата световна конспирация, щото баеш на боб и боговете ти пращат факсове с подробности от всички злокобни човешки дейности. Предполагам знаеш и имената на заразените американски войници, изпратени в Ухан.... пази боже от "чукча-писатели".