Last news in Fakti

30 Март, 2020 16:00 10 026 53

Време за осмисляне на глупостите. Чакат ни тежки решения

  • икономически мерки-
  • бвп

При спад от 5% на БВП, обратен 5% растеж ще е необходим за две години, за да стигнем предходното ниво

Време за осмисляне на глупостите. Чакат ни тежки решения - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Дъждовните дни“ в икономиката дойдоха, а държавата се оказа с непромокаем чадър за по-малко от 3 месеца.

Опасявам се, че мерките, които още и още изискват „бизнеса“ и гражданите, са свръхнапрегнати в порядъка на около допълнителни 10 млрд. лева поне в рамките на първите 3 месеца, а кризата може да продължи и след края на годината… Държавата вече даде лек „заден“ и дебалансира мерките за защита на гражданите и мерките за защита на бизнеса. Затова след третия месец бюджетът ще изтрещи и ще се наложи да се гълтат заеми при трудни условия. Някои ще се напечелят яката и при тази ситуация. Има голям шанс спасителните мерки да бъдат политизирани, лошо проектирани и кооптирани от специални интереси.

Още тук ще подчертая, че ще приличаме на „провалена държава“ по всички индикатори. При провалена икономика не помагат стимулите! Независимо от желанието им да харчат, потребителите ще останат с инерцията на „отложеното потребление“. Никаква данъчна отстъпка, заем с ниска лихва или евтино рефинансиране на ипотека няма да убеди хората да възобновят нормалната си социална и икономическа дейност, ако все още се страхуват или са свикнали на „диета“.

И независимо от желанието им да произвеждат и продават, производителите няма да могат да се завърнат при всички бивши свои потребители, особено в автомобилния сектор. Хотелите и ресторантите няма да преминат на работа в пълен режим за дълго време. Да не се забравя, че в момента поради ограниченията за ликвидност, участниците на пазара се втурват да печелят пари, продавайки не само онова, което е желателно да се продаде, но и каквото може да бъде продадено. Следва инфлационна спирала.

При спад от 5% на БВП, обратен 5% растеж ще е необходим за две години, за да стигнем предходното ниво. А ще е необходим стабилен, устойчив и приобщаващ растеж, но най-вече в секторите, където България има по-ниски коефициенти на пълни разходи по главния диагонал на обратната матрица на междуотрасловия баланс, а по линия на износа – „пълни“ вектор стълбове по отношение на експортната крайна продукция. С „ура“ и „стимули“ няма да стане. Освен това, на България липсва и…, с извинение, експертен икономически потенциал.

И последното, по време на световната финансова криза през 2007-2008 г. „решенията“ на плутокрацията задълбочиха политическите и социалните разделения, подкопаха финансовата стабилност и затрудниха подготовката за следващата криза (сегашната), която сега ни събаря. „Плоският данък“ на БСП-ДПС-НДСВ (Станишев-Доган-Сакскобургготски[i]) , ниските корпоративни данъци и държавната закрила на големите компании, които не плащаха данък, а също и офшорките и трансфера на печалбите към „майките“ в другите страни, придружени с алчна ненаситност на корупционерите, ни докараха до тази неподготвеност на държавата днес.

Ще работим за План за възстановяване и развитие –доброволно и безплатно, ние – икономистите, но това трябва да стане на етапа на „спад“ на положителните резултати от пробите на ниво като в Китай, а не по-рано. Повтарям, План, а не Стратегия. План с ясно разписан „диетичен“ бюджет и лаг във времето в зависимост от сегашната криза, може би 2-3 години, дано не е петилетка. Защото след рецесията се очаква депресия в цял свят.

3 месеца ли ще продължи кризата (оптимистичният вариант)?! Ще говорим за това на 13-ти юни, когато държавата стигне до финансова кома (ако не хвърлят безплатен спасителен пояс от ЕС)!

Чакат ни смели, тежки, трудни и твърди решения! Но мъдри и решителни! Всички граждани, а не само държавата!

Не забравяйте имената на тези, които лобираха за плоския данък, облажвайки се от „хеликоптерни“ пари от олигарсите за специалните „фондации“ и „институти“. В България плоският данък става популярен след като в началото на 2003 г. група от около 100 икономисти изпращат отворено писмо до министъра на финансите Милен Велчев, в което настояват да се въведе плосък подоходен данък от 10%.

Инициатор и автор на писмото е Георги Ангелов, макроикономист на Института за пазарна икономика. Вестник „Капитал“ излиза с огромна тема на броя на икономическия редактор на вестника Йордан Матеев в подкрепа на плоския данък. В продължение на няколко години институции и икономисти, сред които ИПИ (който започна да издава бюлетин за плоския данък), Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Йордан Матеев и Георги Ганев настояват публично високите прогресивни данъци да бъдат заменени с нисък плосък данък.

Постепенно бизнесът започва да подкрепя идеята. Последват го и политическите партии – СДС, НДСВ, както и ГЕРБ при самото учредяване на партията. Плоският данък от 10% е въведен, като през 2008 г. облагането на доходите на физическите лица става 10%. Това е част от разработваната от министъра на финансите в кабинета на Тройната коалиция – доц. д-р Пламен Орешарски нова данъчна политика с цел повишаване на конкурентоспособността на реалната икономика и в подкрепа на фискалната сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Така става като плешивите

    53 6 Отговор
    Командват потъналия кораб

    Коментиран от #18

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да те светна

    39 2 Отговор
    Ще се срещнем отново на изборите.

    Коментиран от #47

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бояне, Бояне

    42 21 Отговор
    явно и за 15 години не си схванал, че ако не беше плоския данък, както и обвързването на лева с еврото, до сега България отдавна да е потънала и нямаше да имаш какво да спасяваш!

    Коментиран от #28

  • 8 оцелял от турското робство

    14 2 Отговор
    Те това е джаз!
  • 9 вариант

    53 4 Отговор
    Защо спасителен пояс от ЕС? Може и Китай да попитаме за заем или инвестиции. ЕС в случая може само да ни забрани т.е. да пречи.
    Покажете, че България означава за вас повече от бюрократите на ЕС!
  • 10 ЛЕОН

    42 5 Отговор
    Кви 3месеца за 14 дни и пълен крах от фалшивия просперите на германците!
  • 11 Наблюдател

    58 6 Отговор
    Със сигурност Бойко и компания си правят сметка международни заеми да теглят за сметка на следващи управленци и най-вече на електората който е трениран да плаща грабежа на управляващите го!! Нали знаете какъв бе резултата от предишните такива "упражнения" - милиарди заеми взети от чужди банки /Лукановото време/, след което управляващите тогава си ги разпределиха /легендарните куфарчета - всъщност банкови сметки/,а после данъкоплатеца ги плати с отглaдуване!! За което разбирасе и да напомним никой не oсъдиха!!! А някой да осъдиха за разграбване на банките 96-97 год.?! Е на това разчитат и сегашните управници "почти бивши" комунисти!! Нали си спомняте БТК чиито грабеж бе доста скоро! Някой да осъдиха до сега за ограбeни 4, 5 милиарда?! Та има си вече отработено "упражнение" за грабеж....

    Коментиран от #51

  • 12 рогачев

    10 7 Отговор
    и на тоя му се виждат пагоните ........
  • 13 Важното решение което трябва народа

    41 2 Отговор
    Да вземе е: Как ще продължим напред и кой ще сложим на кормилото на държавата? Каква ще е формата на управление? Кои са истинските ни партньори в света? а не партньори които да се правят на партньори и само да ни скубят и превръщат в техни нископлатени роби. Това трябва да решим сега, за да тръгнем в правия път по-скоро.
  • 14 Активист на БКП

    56 13 Отговор
    ГЕРБ фалира държавата! Това е...
  • 15 Атанасова

    27 5 Отговор
    Ами двойното счетоводство.
  • 16 Неикономист

    58 6 Отговор
    Никъде в света не можеш да изпереш парите си срвщу 10%
    В БГ може
    Никъде в света не може да вземеш заем, който друг да плаща, да го раздадеш под формата на саниране напр и да прибереш поне 30%
    В БГ може
    Никъде в света не може да стъкмисваш Националната Статистика
    В БГ може
    Защото го позволяваме

    Коментиран от #22

  • 17 пенсионер

    31 5 Отговор
    ако беше останъл прогресивния данък какво, сега щях да лапам по 2-3 бона пенсия ли ?? нали всички щяха да ревнат да се намали данъка в тая криза, в тая държава не данъка е виновен а корупцията !!!
  • 18 Плешивите ония оттак ВОЛГА, ХАЗАРИТЕ

    6 5 Отговор

    До коментар #3 от "Така става като плешивите":

    СЕТ-ХАСЕТ-ХАЗЕТ-ХАЗАРИТЕ. Превод от Турски ЗАВИСЛИВ, РЕВНИВ, ЛОШ, ОПАСЕН.
  • 19 Чъки

    50 2 Отговор
    Смешна държавичка със смешна икономика със смешни лъжи за просперитет и разни излишъци от 1,5 милиарда лв. Икономиката небе спряла, а само обслужващия сектор и то частично в часта увеселение и развлечение! Короната не е виновна че 10 години ни управляват айдуци и племето е овчо!

    Коментиран от #35

  • 20 Джон Уик

    40 2 Отговор
    Този си мисли че ще си измие ръцете с корона вируса и всичко ще е 0:0 и ще му е Ок! Нещо се е объркал, нищо не Ок от години просто сега излезе много явно!
  • 21 ЦК на ГЕРБ, КАПИТАЛИЗМА е НЕДОНОСЧЕ!

    21 3 Отговор
    Истинското НЕДОНОСЧЕ, НЕДОДОСЕНО.

    Коментиран от #23

  • 22 оня с коня

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Неикономист":

    Всичко което изреждаш като "Екстри" в БГ е абс верно,а това че не ти харесва,значи че се намираш на Неподходящото място в Неподходящото време.Дълбоката Заблуда обаче с която подвеждаш И Себес,И Останалите е че Това Положение в БГ е така,защото "го позволявате"..."Вие".И така и няма да признаеш,че АКО МОЖЕХТЕ,досега да сте го Забранили 100 пъти!:)
  • 23 Ааа

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "ЦК на ГЕРБ, КАПИТАЛИЗМА е НЕДОНОСЧЕ!":

    Аааа- що? Ние сме си добре.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Baihoi

    25 3 Отговор
    Важното е, че ще имаме Ф16 блок 70.....някога...може би...
    Ама ги платихме авансово, кеш, 2 000 000 000 долара!! Знаят се поимено кои са гласували и няма да им се размине. Някога, скоро... Може би.

    Коментиран от #40

  • 26 Бивш канадец

    20 3 Отговор
    И какво стана с прословутата ни стабиУност, с която Барба Ганьос ни проглуши ушите? Един лек трус - и се събори като пясъчна кула!
  • 27 Икономий му е майката

    16 1 Отговор
    Охранявайте Доган, па чакайте да тръгнем напред.
    Охраната на ненужни ,политически нули ,ще ни докара, до още по зле.
  • 28 Прогресивен данък прогресивно мислене

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бояне, Бояне":

    Плоския данък, е много плоска сметка без кръчмар, погледни Европа и прецени.
    Ако окапе и последния кръчмар , какъв данък ще намериш за бюджета, национализация на такива като Божков ли?
    Вече Доганистите го направиха и видя какво стана!
    Всъщност знаеш ли колко фирми останаха от малък и среден бизнес,
    без да броиш ,държавните поръчки, там скоро няма да умрат...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чудесна снимка!!!

    26 5 Отговор
    Виждат се тези на тази сполучлива снимка които докараха държавицата ни, отдавна най-бедна и корумпирана в ЕС. Виждат се лицата им, загрижени са много. За нас ли мислите? Лъжете се! Оказа се, че целия растеж, богатство, развитие, проспетитет са само на книга. Думкането на барабаните от Бай Бой за 8 милиярда излишък се оказа само фантастика, стъкмистика на хартия. Поради тотално неразбиране на приоритетите за развитие, огромен брой верни на партията но нищо не разбиращи Калинки, всички основни структури на държавата са в колапс. От 11 милиярда инвестиции се е стигнало до около 600 милиона!!! Зашо ли? Защото за около 10 години се изнудваше всичко което което искаше да инвестира тук. Съдебната система не им даваше сигурност защото защитаваше грабителите. Икономиката си остана като понятие, а здравеопзването за обогатяване на десетина наглеци, които крадяха беьумно чрез частни болници. Държавните умираха. Краденето на Европари стана печеливш спорт за Барба Ганьос и слугунажа. В държавата не останаха млади и образование, пресата е тотално купена за да хвали умниците и техните решения. Така стигнахме до 131 място по Свобода на словото. А бяхме на 36!!!! Тези умнуци на снимката, събрани от кол и въже, като нито един не отговаря на сектора за който отговаря. И така, начело с един Монокнижник и няколко слуги, България е жалка и безпомощна, с ограбен и разделен народ, затъваща все повече и пред огромна финансова криза. Тя удари ли, народа ще измете цялата тази Шайка.

    Коментиран от #49

  • 34 Тия отворковци от ИПИ

    4 2 Отговор
    и особено лицето Ангелофф тиражираха огромни глупости в публичното пространство. Крайно време е този т.н. институт да се закрие.
  • 35 Критичен

    4 9 Отговор

    До коментар #19 от "Чъки":

    щото преди туй на управляваха гении нали, луканов, виденов, станишев, че и олигарски, направо цъфнахме и вързахме и от 10 години сме надолу , хахаха червени манипулатори ......
  • 36 dif ot cc

    9 1 Отговор
    ах ти мръснико...сега ли се сети.? ръка би трябвало да целувате на българския народ затова че толко ви търпя...сега ще се види хазната на какво дередже е...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Bai nudals

    6 0 Отговор
    Не може Бог даде създал такъв китарист,като Ричи Блекмор и нещата да са толкова зле. А след това Ричи да създаде най великата рок група Rainbow и нещата да са толкова зле. Пуснете си песента Stargazer в изпълнение на безсмъртният Рони Джеймс и ще се почувствате по добре.

    Коментиран от #39

  • 39 karl hoker

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Bai nudals":

    евала за това приятелю...в момента го слушам ,Бог да го прости големия и велик РОНИ...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ????

    5 0 Отговор
    Тези които плюят явно са от корумпираните. От тях вземи, конфискация на имуществата. Обикновените хора са прецакани с 4 часов работен ден, без договори, там са парите в бизнесмените, но и на запад е същото, младите и до пенсии няма да стигнат. Целият свят бюрокрация. В едно семейства влизат по 10 хил, лв, а в други 300 лева, съкращавай. Всеки разчита на държавата и държавната службичка. Излезте богати хора и да ви видим, как е да имаш бизнес. А то кво става бедняка бизнес и следва вземане на жилището на баба му. Никога е нямало справедливост, но...
  • 42 Ая, нерегистриран

    4 1 Отговор
    С право хората се дразнят. Докарахте ги в тоя труден живот от селата, родители им млади по на 48 години на запад, строители от 20 души от тук, от село баби, дядовци, дърва, 3 коли, не са и от умниците, едно здравей, закупуват всичко от християните. Не са учили по живково, деца също, а гражданите.. По ТЖ имаше заводи и никой не искаше, къде днес всички искат, сигурното, държавната, геноцид спрямо градът, те дават, а кво да ви даде града, глад, алчни без съвест, но колелото се върти
  • 43 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Има ли Господ да направи нещо с тез обеЗумелите

    Коментиран от #44

  • 44 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Ха ха ха":

    НЯМА!!!!Или по-лошо/те са като него!!!!!!
  • 45 Кореаца

    2 0 Отговор
    Какво лошо има на 1000 лена да ти вземат 100 лева вместо 380 лева ,както беше.Писателя на статията е манипулатор
  • 46 "икономистът"

    1 0 Отговор
    драскал статията да беше Нещо предложил, не само да словблудства.
  • 47 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Да те светна":

    И на изборите ще дойде някой с пари да те спасява ли?
  • 48 Храна за размисъл

    1 0 Отговор
    Какво са парите без хората?
    Всичко в главите ни са сметки и пари,а в природата има всичко и уменията и знанията са наши,но от деца сме обработени да учим за оценки и след това да работим за пари.Парите са стимула заради който работим и сме приели,че ни трябват.
    Защо постоянно слушаме експерти и управляващи след като системата ни показва,че не работи правилно и добре за нас,Взетите пари за държавата,а държавата сме ние ще ги връща кой?
    Заробени са и внуци до не знам кое поколение да работят и връщат пари
    Кой всъщност разполага с такъв ресурс от пари да дава кредити от години след като вижда,че системата не работи успешно и на кого светът дължи пари?
    Задавате ли си този въпрос?
    А като се управлява една държава и е губеща от този един и същи начин можем ли да очакваме да се промени нещо?
  • 49 Rusty nail

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Чудесна снимка!!!":

    И кой ще дойде после че да оправи държавата??? Може би КуРнела ли???Ха ха хайооооо неставаи смешен със тея утопии.Да си го кажем направо че в момента а и от 10 години назад няма по пидходящт а и сега няма за власта в България

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 дон чичо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Наблюдател":

    монокъл!наблюдателю!
  • 52 дон чичо

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Rusty nail":

    що само кУрнела ви е в главата тиквуняци!Има и други мааму ,огледайте се,може да е до теб , до мен, каква курнела какъв дянков, егати и блати!
  • 53 безпартиен

    2 0 Отговор
    Власт се взема с оръжие и се задържа с писалката!Спомнете си кои взеха властта с оръжие и как с писалката я прехвърлиха на деца и внуци!А на мераклиите за власт нито оръжие,нито писалка ще дадат!А сега нека минусите да започнат,ако не го изтрият до тогава!