30 Март, 2020 19:00 2 295 6

Червено и черно

  • франция-
  • дарители

В България и във Франция хората ръкопляскат в един и същи час, в знак на солидарност и признателност към медицинския персонал. И в двете страни се събират дарения за тях

Червено и черно - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма нищо случайно в заглавието избрано от Стендал. То е вид предизвикателство за всички, които не виждат или се правят, че не виждат промените, приликите и разликите в човешките отношения. В зависимост от обстоятелствата.

По принцип хората се радват и скърбят на едни и същи неща. Но само по принцип. Реалността е толкова различна, колкото са и двата цвята - червено и черно.

В България и във Франция хората ръкопляскат в един и същи час, в знак на солидарност и признателност към медицинския персонал. И в двете страни се събират дарения за тях. Всеки ден генералът без фуражка благодари на разни богаташи за многоцифрения подарък, без да си дава сметка, че им прави реклама. Не искам да си представя подобна гавра с гражданската равнопоставеност във Франция. Те няма да са "Жълти жилетки", а републиканските "Червени шапки", които ще щурмуват Елисейския дворец.

Все пак събират се пари за хората, които се борят със заразата. Да и във Франция също се събират, но анонимно. Открита е банкова сметка и бедни или богати пращат, без да чакат благодарност, хвалба или публичност, освен тази на собствената им съвест.

И в двете страни има Парламент, където заседават представителите на нацията. Българските депутати от страх напуснаха работните места и получават заплатите си в домашен уют. "Водачите на народа", неговите избрани защитници, предпочетоха да дезертират! Френски депутати и сенатори също напускат, но не от страх, а за да помагат. Всеки чиято първоначална професия е свързана със здравеопазването, счита за дълг да бъде в първите редици във войната с невидимия враг. С личния пример, политиците изразяват своята солидарност с тези, които рискуват живота си в борбата с Коронавируса.

Парламента в Париж продължава да работи въпреки, че повече от 25 народни представители са заразени. Болестта настигна и правителството. Трима министри са в болнични, както и пет заместник министри. Броят на действащите институции е ограничен, но присъствието на държавата е факт и изключва всякаква паника.

Вечер, заедно с ръкоплясканията и камбанния звън, Айфеловата кула приглася на мобилизираното срещу вируса общество, с едно символично и обединяващо МЕРСИ!
"Червено - черни" впечатления, за прилики и разлики в човешките отношения. Завещание на Анри Мари Бел. Завещанията нямат давност.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой си

    17 4 Отговор
    Караянчева, четеш ли?
    И шефа ти и той чете ли?
    Или така по-лесно?
    Един е БойкУ и Бибитко с жипката е негов пророк във фейса!
  • 2 Аз пикам през балкона😂😂

    3 4 Отговор
    В 9 часа а те ми плескат 😂😂😂😂искам да излазате на всеки 2 часа и да плескате щото много се стискам до 9 вечерта😂😂😂😂😂
  • 3 мда

    4 11 Отговор
    Журналистите вече се чудят каква простотия да напишат е резултатът е подобна "статия"! Да се чудиш какво иска да каже "авторът"!
  • 4 Иванова

    11 1 Отговор
    Стига демагогия! Стига копиране на чужди инициативи!
    Да се засрамят всички, които досега обиждаха, биеха, унижаваха нашите. медици. Нека поискаме да им се осигурят нормални условия на труд и достойно заплащане! Нека им кажем от сърце "благодаря" и да им кажем "извинявайте" за гаменското отношение на някои наши съграждани. Да им пожелаем здраве и спокойствие в тези трудни за тях денонощия
  • 5 До 1

    5 0 Отговор
    Айде стига сега, квото е имало да четат са го изчели, особено шефа и. И квото е имало да се напише Карл Май го е написал.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.